|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#991 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Może coś z wilgotnością? W zależności od niej moge mieć albo miliony włosów albo właśnie takie smętne...
![]() I co jest z tymi moimi włosami, że żadna farba się ich nie trzyma...Przedwczoraj robiłam indygo trzymane 5h, a tymczasem...brązik wyszedł ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#992 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No właśnie co do składu nie widziałam go- wiesz pewnie czy jest zgodny z cg? Bo ostatnio zauważyłam że moje włosy lubią woski więc planuję poszerzenie kolekcji - tylko nie chcę znów kupować nie sprawdzonych rzeczy żeby później męczyć się z ich denkowaniem zwłaszcza że akurat te mają dosyć spore objętości ![]()
![]() |
#993 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() Oto co wybrałam dla siebie na początek.. (pogrubienie - to co chcę kupić na sam początek, reszta do przetestowania potem) Szampon
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#994 |
Zakorzenienie
|
Na początek - przepraszam, że się wtrącam, ale... chciało Ci się tak mocno edytować ten post? Przez to, cytując, ledwo byłam w stanie wyłapać spośród poleceń edycji w [ ] to, co istotne.
![]() A do rzeczy - te produkty, które zostawiłam w cytacie już nie istnieją. ![]() Poza tym nie zabierałabym się z miejsca za półprodukty, przetestuj sobie to, co masz w sklepach. I tak zobaczysz, że zostawisz w nich majątek, zaopatrując się na raz we wszystkie te kosmetyki. Ja też na początku "zajarałam" się półproduktami i myślałam, że będę mieć ich miliony, a... nie mam ani jednego. ![]() Edytowane przez martaakow Czas edycji: 2013-09-21 o 16:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#995 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobrego stylizatora mi brakuje. Po lnianym żelu nigdy nie mam puchu, ale co z tego, skoro nie chce mi się go robić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#996 | |||||||||||||||||||||||||||||||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Skoro moderator odpowiedział Ci tutaj i nie robi problemu, to pisz tutaj.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Najprościej będzie jej powiedzieć, że to, co zrobiła z tyłu, powinna zrobić na całej głowie, ale nie tak, by zrobić bombkę. Fryzurka ma być wystopniowana, wycieniowana w całości jak tył. To powinna zajarzyć. Cytat:
Drugi nie mam pojęcia, czym jest. Bez składu nie da się nic powiedzieć. Najlepiej sprawdzające się tego typu odżywki to Biowaxy (lub Wax L'Biotica). I takich szukaj w KWC. Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego z niczym lepiej nie przesadzać, szczególnie teraz, gdy nie chcesz nic więcej dokupować. Może spróbuj co drugi dzień? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Problemem jest jednak wrażliwość skóry. Póki jednak nie sprawdzisz na sobie, nie dowiesz się, ile może znieść. Cytat:
Masz się dobrze czuć w swoich włosach, to się liczy. Metody dopasowujesz do siebie, a nie siebie do metod. Jeśli więc włosy będą wymagały rozczesania na sucho, po prostu to zrób. Byle delikatnie. Po pierwsze są różne fale: bardziej i mniej widoczne. Po drugie: różnie reagują na różne składniki. Jeśli więc olej słonecznikowy przynosi efekt w postaci tafli - bo właśnie to widziałyśmy na zdjęciach wcześniej - to warto przemyśleć jego nakładanie wtedy, gdy chcemy ten efekt uzyskać. Po trzecie: zachowanie fali w dużym stopniu zależy od pogody. Wkrótce zima ![]() Cytat:
Emolienty emolientami, ale nie zatrzymają we włosie wilgoci, jeśli jej nie podasz do środka. Możliwe więc, że poszłaś nie w tę stronę, która była przez włosy pożądana? Pamiętaj, że mamy za sobą potwornie wredne lato, które wyjęło z włosów mnóstwo wilgoci. Jeśli nie reagowałaś sporą dawką humektantów, to w środku mogą dziać się różne rzeczy. Ale to tylko przypuszczenia, nie znam wszak Twojej pielęgnacji. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A czasem po prostu trzeba delikatnie rozczesać. Owszem, fala straci sprężystość, ale z upływem czasu pielęgnacji będzie o nią coraz łatwiej. Puszenie - tu pomagają najczęściej oleje, ale nie tak od razu. Ech, na to pytanie jest całe mnóstwo odpowiedzi. Proponowałabym zacząć od FAQ i zbiorczego posta o puszeniu. ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Oto co wybrałam dla siebie na początek.. (pogrubienie - to co chcę kupić na Wcześniej już dostałaś informację o tym, których produktów nie ma. Zawsze to o jedną wizytę w Rossmanie mniej ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Odżywki wzbogacasz dodając do porcji kilka/kilkanaście kropli półproduktu, a to można zrobić w zwykłej miseczce. Do psikadła wystarczy buteleczka z atomizerem czy psikadłem, możliwe, że masz już coś takiego w domu. Większość półproduktów jest w buteleczkach z kroplomierzami, więc nawet odmierzyć łatwo. Zainwestuj co najwyżej w łyżeczkę do mierzenia. I przydadzą się papierki lakmusowe ![]()
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2013-09-21 o 21:21 |
|||||||||||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#997 |
Rozeznanie
|
ja od dwóch dni gniję nad magisterką, i jeszcze pewnie 2-3 sobie pogniję, ale w ramach oderwania się od historii polityki językowej Japonii zajrzałam tu i muszę sie głośno pocieszyć:
uwielbiam czytac posty Eloe! nagle wszystko robi się takie proste, jasne i uporządkowane ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#998 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() ![]() 1. mycie (family splash/ziaja/joanna"z apteczki babuni") 2. odzywka d/s (ziaja plantica/nivea/mrs.potters balsam do słabych i matowych) 3. odżywka b/s / stylizacja (jantar/żel aloesowy/joanna naturia,z apteczki babuni, ziaja plantica,żel lniany) 4. olej (kokosowy, jojba) 5. maska (Bingo z shea, miód) |
![]() ![]() |
![]() |
#999 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1000 |
Konto usunięte
|
Eloe, Ty zawsze podrzucisz mi jakiś nowy pomysł.
Masz rację, tyle tkwię w jednym schemacie pielęgnacyjnym i nie mogę uzyskać pożądanego efektu, a znam już przecież swoje włosy i mogę zacząć kombinować. Nabieram przekonania że moje włosy potrzebują cięższego kalibru czyli protein, wszelkich polimerów, dobrze działają rzeczy, które wiekszość kreconowłosych uważa za zło konieczne -im mniej tym lepiej, a u mnie daje to jedyny zauważalny efekt. Oleje dają dobry efekt, ale maski które opierają się na działaniu nawilżającym w sumie nie robią nic, dopiero gdy są napakowane proteinami i najlepiej gdy mają silikon (byle nie na samym początku składu). Czy powinnam się takich masek bać? Zawsze boję się, że tak naprawdę nie odżywiają włosów i przy dłuższym stosowaniu je wysuszę. Poza tym czasem lepiej zadziała u mnie płukanka ziołowa niż maska zostawiona na długo, szczególnie jeśli ta płukanka ma skrzyp. Wczoraj zrobiłam płukankę ziołową (szałwia, skrzyp, pokrzywa, odrobinka octu), odlałam trochę do psikacza dodałam hegrona i troszkę oleju lnianego i będę tym spryskiwać włosy - ciekawe czy da to jakiś efekt. ![]() ![]() Kupiłam gumę Got2be i jest genialna, włosy są przylizane tam gdzie trzeba, a jednocześnie ani trochę sztywne i bardzo błyszczą. Czasem lepiej zainwestować trochę więcej w kosmetyk. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1001 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 3-4 mycia temu. Próbowałam nic nie nakładać na włosy po wymyciu to były loki, ale i z dość dużym puchem. Nałożyłam tylko bs było lepiej, ale szybko się spuszyły i trochę rozprostowały. Kombinuję już długo i nie wiem co jeszcze wymyślić ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1002 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1003 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Od siebie jeszcze dodam, że joanna miód i mleko często lubi puszyć włosy, może bezpieczniejsza będzie lniana ![]() Cytat:
![]() ![]() Wreszcie dziś mam dzień dla włosów - Jakubkowi idą ostatnie zęby, ostatnie trzonowce i dość ciężko to znowi ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1004 |
Konto usunięte
|
Moje po reanimacji. Myte w piątek. Trochę w koczku były, temu trochę przyprostowane przy skórze.
Kawałek wyprostowałam, więc widać ile długości "zjadają". Ale bym miała długie jakby proste były. |
![]() ![]() |
![]() |
#1005 |
Zakorzenienie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;42934470]Moje po reanimacji. Myte w piątek. Trochę w koczku były, temu trochę przyprostowane przy skórze.
Kawałek wyprostowałam, więc widać ile długości "zjadają". Ale bym miała długie jakby proste były.[/QUOTE] O matko, zaśliniłam się znowu ![]() ![]() ![]() U mnie dziś skręt chyba będzie fajny, zobaczymy po doschnięciu i odgnieceniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1006 | |
Raczkowanie
|
Myłam, myłam, nawet przed myciem nic nie nakladalam ani po żeby przypadkiem coś nie zostało
![]() ![]() dziękuje ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Swoją drogą,chyba jestem jedyną osobą, która nie tęskni za Isaną babassu ![]() ![]() kqq wiem co masz na myśli ze zjadaniem, jakbym miała proste to byłyby już do pasa ![]() ![]() Edytowane przez Cornie Czas edycji: 2013-09-22 o 15:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1007 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Skręciło mi się ładnie, ale mam przyklap, dałam za dużo olejku alverde z arganem na końcówki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1008 |
Rozeznanie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;42934470]Moje po reanimacji. Myte w piątek. Trochę w koczku były, temu trochę przyprostowane przy skórze.
Kawałek wyprostowałam, więc widać ile długości "zjadają". Ale bym miała długie jakby proste były.[/QUOTE] O mam podobny skręt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1009 |
Konto usunięte
|
Ja bym chciała mieć w skręcie do talii, ale to pewnie mi zabierze kolejne 5 lat.
Nigdy nie miałam włosów do pasa(nawet wyprostowanych), mam nadzieję że wytrwam i urosną ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1010 |
Zakorzenienie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;42938785]Ja bym chciała mieć w skręcie do talii, ale to pewnie mi zabierze kolejne 5 lat.
Nigdy nie miałam włosów do pasa(nawet wyprostowanych), mam nadzieję że wytrwam i urosną ![]() Ja tak samo, takie moje marzenie, żeby w końcu były do pasa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1011 |
Zadomowienie
|
Popisuje tu czasem, ale nigdy nie wstawiałam zdjęć moich włosów. Dlatego dzisiaj to nadrabiam. Co sądzicie o moich włosach? Dodam, że pofalowane mają długość taką jak na zdjęciach, wyprostowane są o wiele, wiele dłuższe. Jaki to będzie typ włosów?
Mam jeszcze pytanie dotyczące protein. Moje włosy nie tolerują protein. Próbowałam już maski Kallosa, Biowaxu z proteinami mleka i żelatyny. Po wszystkim przeproteionowanie. Pomyślałam, że może zmieszam jakąś cięższą odżywkę typu Garnier AiK z odżywką Artiste. Co o tym sądzicie? Spirulina to też proteiny?
#1012 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może spróbuj innych protein, bo i Kallos, i Biowax mają mleczne. Owszem, możesz próbować mieszać, często tak lepiej włosy tolerują proteiny. I jeśli faktycznie nie lubią ich za bardzo, nie uszczęśliwiaj ich na siłę, próbując kolejnych, bo a nuż coś... Raz na dwa tygodnie pewnie im wystarczy. Spirulina to jakieś glony/algi/cośtakiego. Więc tak rozumuję, że ma białka = proteiny? Ale nie wiem. Jeśli mówisz o masce z BingoSpa ze spiruliną, to i tak jest tam też keratyna, mnie kiedyś tragedię robiła ta maska, może teraz by się sprawdziła. Niby włosy ładnie skręcone, ale puch i siano okropne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1013 |
Zadomowienie
|
Nie, mówiłam o takiej spirulinie proszku z ZSK.
![]() |
#1014 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1015 | |||||||||||
|
Pastelowo i Aziddee dziękuję
![]() ![]() Cytat:
Skręt od połowy długości nie jest też niczym dziwnym czy złym. Kręcone to indywidualiści, więc jeśli tak się zachowują, to może być ich "cecha osobnicza". Nie oznacza to jednak, że z czasem skręt nie podejdzie nieco wyżej. To też się zdarza, szczególnie przy odpowiedniej długości czy pogodzie. Szorstkość włosów może wynikać z wielu czynników. Być może powinnaś lepiej zabezpieczać włosy po myciu, choćby silikonowym jedwabiem czy kapką oleju. Mogą przydać się płukanki zakwaszające, a co najmniej płukanie ostatnie chłodną wodą, by domknąć łuskę. A może potrzeba im jeszcze dłuższej pielęgnacji. A może porowatość jest jednak nieco wyższa. Coś jednak sprawia, że łuska się uchyla i zahacza jedna o drugą. Na początek popróbuj płukanek lub płukania w zimnej wodzie i nakładaj kapkę odzywki b/s rano na włosy. Powinna przygładzić łuskę. Jeśli nie, spróbuj z silikonowym jedwabiem. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Na przykładzie własnym: latem nie mogę stosować silikonów ani olejów, potwornie obciążają mi włosy. Jeśli jednak czasem po nie nie sięgnę, to mam potworny puch i rozkręcone włosy. Dlatego raz na dwa tygodnie, czasem na 10 dni sięgam po olej lniany i nakładam go do 2-3 godzin na włosy. Nic to, że potem chodzę niedomyta ![]() ![]() Spróbuj więc wpasować odżywianie w plan pielęgnacyjny, zdrowym włosom nie powinno to robić wielkiej różnicy. Cytat:
Cytat:
![]() Moje się nie za bardzo lubią z ziołowymi płukankami, ale i nie reagują na suplementy ze skrzypem. Ciekawe, prawda? A Twoje? Cytat:
![]() ![]() Piątka! ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Pamiętaj też, że nie ma jednego kryzysu włosowego. One przychodzą i odchodzą. Czasem trzeba przeczekać. Podobnie jak niesprzyjającą pogodę ![]() Warto pomyśleć o stosowanej dotychczas pielęgnacji, sprawdzić, czego unikałaś. Może czas do tego wrócić. Cytat:
![]() ![]() A my czekamy ![]()
![]() |
#1016 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz super super włoski, wyglądają na mega zdrowe ![]() Ja bym powiedziała, że to 2c - 3a jest już kręcony od góry, a Ty masz lokaski dopiero na dole, a wyżej gładkie; 2b z kolei ma dużo luźniejszy skręt na dole Generalnie protein nie powinno się nakładać samych, tylko właśnie z jakąś cięższą odżywką emolientową, Garnier AiK jest idealne do tego ![]() Moje włosy też nie lubią protein, postaw raczej własnie na emolienty, proteiny funduje moim włosom jak albo za bardzo się skręcają (wiem, heretyczka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1017 | ||||
|
Cytat:
Cytat:
Są włosy, które nie znoszą protein małocząsteczkowych, ale i takie, które świetnie spisują się na jedwabiu hydrolizowanym. Moje kochają keratynę, jedwab zaś je rozmiękcza. Zatem proteiny dobierasz według wielkości cząsteczki, inaczej nie zrobią tego, co oczekujesz. Cytat:
![]() Spirulina potrafi jednak działać cuda, a jeśli nie sprawdzi się na włosach, zużyjesz do maseczek. Uwaga tylko na podrażnienia, bo i takie się zdarzają. Lepiej od razu zmyć taką maseczkę. Barwi, ale tylko materiały. Kilkakrotnie poplamiłam różne rzeczy, zawsze się dopierały. Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1018 |
Raczkowanie
|
Zdjęli mi gips, ruszam już obiema rękami i wreszcie mogę pisać polskie znaki
![]() Melduję się, nadrobiłam ![]() Tak mi włosie urosło, a znowu muszę iść ciachać...;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1019 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
skład: aqua, sodium laureth sulfate, cocamide DEA, sodium chloride, glycerin, glycol disterate, laureth-4, cocamidopropl betaine, polyquatemium-7, sodium styrene/acrylates copolymer, citric acid, parfum, hexyl cinnamal, sine adipe lac, persea gratissima oil, retinyl palmitate, tocopheryl acetate, linoleic acid, biotin, bioflavonoids, panthenol, pyridoxine HCL, DMDM hydantoin, methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolino ne. po myciu zawsze płuczę lodowatą, też właśnie od kwietnia od kiedy pierwszy raz odkryłam wizaż ( ![]() a i jeszcze z innej beczki. od kwietnia olejowałam olejem rycynowym i było w sumie ok, w sierpniu na miesiąc zrobiłam przerwę i ostatnio po olejowaniu straszna szopa i zero skrętu ![]() a i jeszcze jedno :P co jest takiego w miodzie? chodzi mi o to, że włosy po nim są świetnie nawilżone i kręcą się jak szalone, jeśli chciałabym szukać w składach kosmetyków to po prostu miodu czy jakieś szerszej grupy produktów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1020 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Właśnie one są dość proste do ucha, falują na dole, dlatego mam problem żeby określić jaki to typ włosa. Znajomi mówią, że podobne do włosów gwiazdek Disneya, cokolwiek to znaczy ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.