![]() |
#1021 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tajlandia
I to jest bardzo dobry plan
![]() Weź pod uwagę, że jakby w przypadku kompletnego zaćmienia mózgowego czy innych totalnie absurdalnych okoliczności nie znajdziesz nic do spania (niemożliwe, no ale załóżmy), to co drugi stragan na wyspie to jest agencja wycieczkowa z ulotkami hoteli oraz stanowiskami komputerowymi, więc no naprawdę trzeba nie wiem, co robic, żeby nie mieć gdzie spać za sensowne pieniądze. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1022 |
Zakorzenienie
|
dlaczego nie wchodzic do wody???
---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- aahaaa ze nasikane dookoła?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1023 |
Zakorzenienie
|
Tak, dodatkowo to są małe wyspy z wąskimi plażami - w nocy są przypływy i mocne fale, nie obejrzysz się, a tam, gdzie przed chwilą stałaś i tańczyłaś jest woda do pasa i pływy. Niebezpiecznie.
Więc uważaj ![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Powiem tak - słynne "imprezy" na Koh Phi Phi wyglądają tak, że masz 3 bary na plaży, średnią wieku 18 lat (no dobra, 19), muzyka taka sama i codziennie ta sama w każdym barze, ludzie (wspomniani Anglicy i Francuzi, troszkę Australijczyków) ledwo trzymają się na nogach i sikają do morza lub swoich kubełków i w zamroczeniu oglądają Taja, który macha płonącymi sznurkami. O północy tak ziewałam z nudów, że poszliśmy szybko spać. Nie wydaje mi się, żeby Full Moon wyglądała inaczej. To naprawdę nie jest nic ciekawego ![]()
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2013-09-28 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1024 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja akurat nie żałuję, że miałam zarezerwowane miejscówki - poza tym szukanie w takim upale z bagażami jak dla mnie średnia przyjemność, ale każdy ma swój sposób Cytat:
![]() Najmniej ich było chyba na Koh Lipe, ale tam ogólnie był spokój ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1025 |
Zakorzenienie
|
Szugarbejb nasz hotel jest na Sairee beach, o tutaj.
Idę Was nadrawiać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1026 |
Zakorzenienie
|
Malgos być mylona z ruskimi, uuu niefajnie :P Mnie z kolei w Pl i Uk mylą z .. Azjatką. No ale w Taj chyba już nie dostrzegą podobieństw :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1027 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie po to, żeby nie łazić z bagażami, bierze się małe plecaki: 3 pary majtek, 3 sukienki i klapki. Na pewno zgodzisz się ze mną, że całą resztę za małe pieniądze można kupić na miejscu, a i pralnie są dosłownie co 10 metrów. Bardzo ładny hotel, byliśmy go zobaczyć, piękny ogród i metrowe gekony na ścianach. Ale sama zobaczysz, że dosłownie obok w stronę centrum na plaży jest co najmniej 5 ośrodków z bungalowami o połowę tańszych (np. ośrodek Francuza, tam gdzie jest szkółka windsurfingowa, nie ma go na portalach bookingowych, a noc kosztuje ok. 200 zł). Jeśli będziecie cały dzień spędzać w hotelu to może i jest to jakiś sens, ale jeśli tylko do spania - naprawdę nie warto. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1028 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() doczytałam, że pisałyście o typowych imprezach - co do narodowości to tutaj jednak nie mogę się wypowiedzieć bo my raczej kameralnie do knajpek ![]() co do bagażu to ja się zgadzam. My mieliśmy jeden duży plecak i dwa małe, gdzie czasami jeden mały pakowało się do dużego i było wygodnie - dlatego odradzam walizki... My wylatywaliśmy w listopadzie więc normalnie długich rękawów bym nie brała, czy pełnych butów, ale wyjścia nie było.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1029 |
Zakorzenienie
|
Byłam kwiecień i maj, z tym że w Tajlandii 2 tygodnie, reszta to reszta Azji. Polecieliśmy na obchody Nowego Roku w Tajlandii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1030 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam problem, nie dostałam biletu ma maila z bangkok airways ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1031 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1032 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Pojadę to ocenię sama jak to wszystko wygląda naprawdę ![]() szugarbejb masz jakiś namiar na te resorty na Phi Phi?
![]() |
![]() |
#1033 |
Zakorzenienie
|
Szugarbejb może masz rację, ale ja podobnie jak melleczka jadę w wysokim sezonie i podobnie jak ona przejrzałam setki stron hoteli, portali bookingowych itp. Poza tym jakby jakiś super ośrodek/hotel był niedostęony online, to powinien być chociaż wymieniony na tripadvisor (szukanie wg lokalizacji i rankingu), a jakoś nic szczególnego mi się nie rzuciło w oczy.
Miałam plan, żeby nic nie bookować na te 3 ostatnie noce i zobaczyć jak się sytuacja rozwinie, ale mąż stanowczo zaprotestował. Powiedział, że po 1 szkoda czasu, po 2 nie ma ochoty biegać z plecakami od plaży do plaży w upale i szukać hotelu, naganiaczy nie lubimy, a jak wynajmiemy taksówkę żeby nas woziła po wyspie, to cenowo raczej na tym nie skorzystamy. Także tym razem rezerwujemy wszystko, a najwyżej nasza kolejna podróż bedzie na spontanie, jak na własne oczy zobaczymy jak to jest w Azji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1034 |
Zadomowienie
|
Dobra - urlop zaakceptowany przez szefową, więc dziś kupuję bilety na 2-tygodniowy listopadowy urlop w Tajlandii - po raz drugi w tym roku
![]() I trochę się zdziwiłam, byłam już w Tajlandii 3-krotnie (raz w lutym i dwukrotnie w kwietniu) i sprawdzam jaka tam jest w ogóle pogoda w listopadzie, a tu się okazuje że na Koh Samui jest wtedy najgorszy okres: http://mandalay.pl/tajlandia/pogoda/listopad http://www.etajlandia.pl/0102.php
![]() |
#1035 |
Raczkowanie
|
ktsw - a spam sprawdziłaś?? Bo moje bilety tam właśnie wylądowały.
painka - a kiedy się wybierasz, bo ja też będę w listopadzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1036 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bede do nich pisac na dniach |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1037 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1038 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak - pojedziecie, zobaczycie. Azja to jest jeden wielki hotel, ja tez byłam w wysokim sezonie. Tam nie istnieje coś takiego jak brak sensownych miejsc do spania. To nie jest Europa czy Ameryka Poludniowa. Ale jak ktoś wie na bank, gdzie, kiedy i jak to faktycznie może to i lepiej zarezerwować coś wcześnie. Wtedy się wie, że sie wszystko zaplanowało źle
![]() No i powtarzam: to, że czegoś nie ma na bookingu, agodzie i trip advisorze nie znaczy, że tego nie ma w ogóle. Strzelam, że 1/3 ośrodków nie ma nigdzie, na żadnym portalu bookingowym. Obchody Nowego Roku tragiczne: ogrom pijanych i naćpanych Anglików oblewających innych ludzi (w tym niemowlęta) wodą z kałuży i niezmywalnymi farbami. 3 dni koszmaru, szczęściem jeden cały dzień spędziliśmy na wycieczce, o której pisalam wczesniej (Maya Beach, Bamboo Island itp.). Moich bungalowów niestety nie idzie znaleźc ani na agodzie ani bookingu. Trzeba patrzeć na zielone daszki w Ao Lo Dalam, lub kierować się na Sunflower Beach Bar - to jest dokładnie za tym barem na wzgórzu. W sumie palciliśmy kartą za pobyt tam, ale nijak nie potrafię znaleźć, które to. Sukienki w Bangkoku, na Koh Phi Phi i Koh Samui kosztują 20-30 zł, w Polsce też się pewnie takie znajdzie, więc w sumie ceny jak w Polsce. Japonki, koszulki - 20 zł. No i pamiętajcie o plecakach, a nie walizkach. ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Polubcie sobie profil "Tajlandia" na fejsiu - dużo porad, dużo zdjęć itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1039 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
3 razy byłam i zawsze brałam walizki.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1040 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale to tak jak z sezonem deszczowym... wielu moich znajomych było w czasie naszych wakacji i kropli deszczu nie widzieli, ale pamiętam jak sprawdzałam pogodę po tej drugiej stronie Tajlandii w tym czasie jak byłam to jakiś tam mały huraganik był i deszcze... a jak było rzeczywiście to nie wiem Cytat:
![]() Cytat:
A szugarbejb chyba była rzeczywiście w innej Tajlandii niż my heheheh |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1041 |
Wtajemniczenie
|
Tajlandia
Witam
![]() Bylam w Tajlandii 2 razy (1 raz w 2004 a deugi w 2007r) i zakochalam sie w tym kraju oraz kuchni tajskiej :p bylam w miastach turtstycznych oraz takich gdxie turystow nie ma w ogole np w gorach w wiosce. zwiedzilam przy okazji Kambodze oraz Burme, i bylam przy granicy z Laosem ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() Edytowane przez spaghettii Czas edycji: 2013-09-30 o 22:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1042 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o szczepienia, to większość tych polecanych jest dla maluchów obowiązkowa, chyba że mieszkasz w Oslo, to niestety nie wiem jak tam się sprawa ma ze szczepieniami...
a czy wytrzyma lot?? to bardzo zależy od dziecka, czy jest ruchliwe, jak ogólnie znosi loty... widziałam wiele osób z dzieciakami więc niektórzy się decydują, ale ty najlepiej znasz swoje dziecko i sama musisz ocenić czy taka podróż jest dla niego OK... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1043 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1044 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
"Z miłością lepiej nie żartować, bo tylko ona uzasadnia świat..." Edytowane przez melleczka Czas edycji: 2013-10-01 o 07:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1045 |
Raczkowanie
|
painka to ja akurat bedę na końcu mojej wyprawy
![]() ![]() spaghettii tak jak pisały dziewczyny sprawdź co jest konieczne, a co zalecane dla dzieci - skoro juź byłaś w Tajlandii to ze szczepieniami dla dorosłych jesteś pewnie zaznajomiona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1046 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1047 |
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny.
Ja niedawno wróciłam z Tajlandii. Przed wyjazdem nasłuchałam się jak to łatwo i tanio jest w Tajlandii i że najlepiej jechać bez rezerwacji. W PL zarezerwowałam tylko hotel w BKK. Po kilku dniach pojechalismy na Koh Samui i staneło na tym, że na stacji promowej szukaliśmy hotelu na komórkach przez internet. Oczywiście wszyscy chętnie pomogą i polecą nocleg, ale wychodzi dokładnie na to samo cenowo co znajdziecie w necie (chyba, że jest takiś kupon promocyjny to w necie na 100% będzie taniej). Poza tym mają google maps i te wszytskie portale bookingowe można dokładnie sprawdzić gdzie i jak się będzie spało. Dodatkowo przy wcześniejszej rezerwacji można też przełozyć date przyjazdu jeśli będziecie chcieli pozmieniać coś w planie wycieczki. Dodatkow plus rezerwacji - jeśli macie w planach rejsy promem na wyspy to przy rezerwacji z 3 dniowym wyprzedzenie lomprayah oferuje darmowy transport do hotelu co pozwala zaoszczędzić kolejne kilkadziesiąt zł. Niestety taksówki na Koh Samui i Koh Tao są drogie i ciężko namówic kogoś na jazdę z licznikiem. PS. Polecam walizki - walizkę też możesz przenieść w ręce, a jednak 90 % czasu bagaż będziecie ciągać po asfaltowej drodze. Co do cen ciuchów - tania jest tzw. moda wakacyjno - plażowa. Spodnie z słonie i rozciągniete bokserki z logiem changa w których chodzi 50% turystów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1048 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A często właśnie na bookingu jest taniej niż np. na stronie hotelu.
![]() |
![]() |
#1049 | |
Zakorzenienie
|
hehe, musimy sie po prostu pogodzic z tym, ze są rozne style podróżowania, jednego kręci hotel za 500 zł za noc, innego podróż lokalnym autobusem nie ma sie co spierac
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1050 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak radziłaś sobie na wyspach, na których nie ma dróg (np. na Koh Phi Phi) ? W rękach? Poważnie pytam, czy taka torba z uszami na plecy? A przy wysiadaniu z promów i łódek, gdy "zaparkowały" 20 m od brzegu i trzeba było przejść z wody? Moim zdaniem to jest mega trudne, ale fakt faktem, można nie lubić plecaków. Jedynych ludzi w tajlandii, których widziałam z walizkami, to byli ci, którzy się przepakowywali do reklamówek na pomoście na Koh Phi Phi, i Australijczycy na Bali ![]() Moj plecak ważył 6,5 kg i to było naprawde wygodne. Polecam zostawic sobie miejsce w torbie na kosmetyki hawaiian Tropic no i na te wszytskie azjatyckie - kremy, olejki, kolorówkę itp. ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:33.