|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1021 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Cytat:
Kup delikatny zel myjacy bez Sodium Laureth Sulfate na gorze skladu...np Avene Cleanance, mozesz Rossman Babydream zel. Kolejno dolacz cos zluszczajacego...zaleznie czy masz cere wrazkliwa i naczynkowa czy nie wybierz odpowiednie kwasy dla siebie, one utrzymaja cere w ryzach i oczyszcza...dla wytrzymalej cery niewrazliwej moga byc kwasy AHA,BHA i azelainowy: np: Seria Lysanel z SVR(dosyc mocna) Effacklar K( od La Roche Posay(delikatny i nie da spectakularnych efektow), Glyco A(mocne bardzo), toniki z Bu http://www.biochemiaurody.com/sklep/o-acids.html polecam szczegolnie ten 2%BHA, nada sie zarowno do wrazliwej jak i tej bardziej gruboskornej lub ten 10%AHA i BHA - ten powinny unikac osoby z naczynkami - kwasy AHA zle na nie wplywaja, mozesz kupic takze Acne Derm - w aptece kosztuje nie wiele a daje dobre efekty, i mozesz go uzywac razem z innymi kwasami Wazne by z kwasami nie przesadzac i zaczac od stosowania co ktorys dzien a w inne dni nawilzac, zwyklymi prostymi lekkimi kremami, poprostu nawilzajacymi Polecane La Roche Posay Hydraphase leggre, Cetaphil, Avene Hydrance Optimale Leggre, Humektan Przesledz ten watek i poczytaj inne rady kierowane do innych osob...napewno cos dla siebie wybierzsesz No i uzywajac kwasow musisz pamietac o filtrach do twarzy na dzien...mysle ze glownie dzieki kwasom mozna polepszyc wyglad skory...a jaki produkt bedzie akurat tobie pasowal to kwestia indywidualna wiec zanim zainwestujesz w drogi kosmetyk postaraj sie o probki Pozdr |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1022 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
marea dzięki za szybką odpowiedź,
Co do avonu to sama sprzedaje więc też i używam ale już coraz mniej i powoli wymieniam swoje kosmetyki na apteczne, zwłaszcza do twarzy. Toniki super bardzo fajny opis jak tylko wykończę swoje zapasy zamawiam te z biochemii. Aktualnie nie mam kremu na noc i szukam czegoś dobrego. Acne dermu używam już 2,5 miesiąca a pani w aptece mówiła że trzeba robić przerwy. Używałam go codziennie wieczorem, po południu krem nawilżający a rano filtr. Dlatego teraz nie wiem co robić, przerwa czy dalej z tym acne dermem. W między czasie kupiłam ten piling z kwasem glikolowym i ładnie mi wygładza buzie. Tylko dalej nie wiem co na noc. Piszesz ze używasz tego toniku i acne dermu. Czyli rano pod filtr tonik a wieczorem na zmiane acne i krem nawilżający? A kolorówka z której serii jest dobra? Na codzień się nie maluje bo pracuje w domu ale jak mi sie avonowy skończy to sobie sprawie jakiś lepszy. Wiem że zapycha na pewno Perfect Wear ale po podkładzie w musie nie miałam problemów. Ogólnie to teraz po acne dermie i tym pilingu cera mi sie poprawiła ale nie do końca. Wcześniej miałam dużo większe problemy bo używałam kosmetyków do cer trądzikowych a od kiedy je odstawiłam i zaczęłam nawilżać skórę jest lepiej ale nie do końca. Przebywam też często w dość zanieczyszczonym pomieszczeniu, sporo sie kurzy i to też może być przyczyną moich problemów z cerą. No i oczywiście to że nie potrafię utrzymać rak z dala od twarzy, ale staram sie i jestem na dobrej drodze. Chce tylko teraz jakoś naprawić te wszystkie lata złej pielęgnacji i koszmarnych nawyków. Liczę ze z Waszą pomocą dam rade. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1023 |
DOMator
|
Nie musisz robić przerwy w stosowaniu acne-dermu, to nie kwas aha, przy których trzeba robic przerwy, bo skóra się przywyczaja. Jeśli acne ci służy używaj go nawet kilka miesięcy, mozesz dołączyć do niego jeszcze jakiś kwas. Ten peeling z kwasem glikolowym, to akurat perełka w avonie (szkoda, że juz go nie ma w wersji dwusłoiczkowej), chwalą go nawet przeciwniczki avonu, wiec coś w tym jest.
Ja z podkładów chwalę sobie ostatnio lirene city matt w najjaśniejszej wersji. Daje dobry efekt. do tego punktowo dermakol na niespodzianki i świeże przebarwinia, matuje skrobia dry flo. Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2008-04-16 o 19:16 Powód: błąd w nazwie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1024 | |
Wtajemniczenie
|
Zasada jest taka ze kwasy na noc na dzien filtry...wiec mozesz 1na noc acne derm druga noc tonikiem przemyc i tak pojsc spac..w kolejna noc nawilzajacy krem..i tak na okraglo
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1025 |
Raczkowanie
|
Dzięki! Zrobię jak radzisz i jeszcze kupie olejek hydrofilny z BU do mycia rano. Tyko powiedz jeszcze co z przetłuszczaniem skóry? nie powinno sie używać jeszcze kremu regulującego wytwarzanie sebum? I czy trzeba robić przerwy w stosowaniu toniku z BHA? i co ile? Można używać kwasów w lato? czy może sie wstrzymać do jesieni? Tylko co w miedzy czasie?
Edytowane przez Karolin@@@ Czas edycji: 2008-04-16 o 21:16 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1026 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaka kuracja do skóry tłustej,trądzikowej?
Cytat:
![]() ![]() Marea -chyle czola ![]() ![]() łącze ![]()
![]() |
![]() |
#1027 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po pierwsze dobrze stosuj ten olejek myjacy, nakladaj lekko zwilzonymi rekoma na sucha buzie dlugo masuj by zmyc caly brudek i dokladnie splukaj..jesli bedziesz czula niewystarczajace domycie mozesz poprawic jakims tam innym swoim zmywaczem ale niekoniecznie to zalezy jak tlusta masz buzke...sam ten olejek poprawi nawilzenie buzi..zobaczysz roznice... Po drugie stosujac kwasy regulujesz przetluszczanie sie buzki..lepiej niz jakimikolwiek regulujacymi kremami...w lato mozesz uzywac ale stosujac regularnie wysokie filtry i unikajac opalania...nie mozesz wystawiac sie na slonce bo kwasy zluszczaja naskorek wiec bedzie on delikatny i podatny na podraznienia...wiec jesli masz w planie przebywac duzo na powietrzu badz opalac sie odstawuiaj kwasy i rob przerwy w ich uzywaniu i nawilzaj buzke jak juz ustalilysmy...powinna sie mniej przetluszczac gdy bedzie zluszcana i dobrze nawilzona ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1028 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1029 |
Zadomowienie
|
Mam pytanko, czy ogólnie produkty z wit C mogą zwiększyć wydzielanie sebum, czy tylko serum z wit C z BU tak ma?Wieczorem miziam nim buźke a na drugi dzień nie nadążam z chusteczkami matującymi na nos , czoło i brode
![]()
![]() |
#1030 |
Raczkowanie
|
Dzięki marea jesteś nieoceniona i jaka cierpliwa
![]() Teraz nic tylko zakupy na BU i dbanie o cerę. Normalnie nie przebywam dużo na powietrzu bo ciągle tylko praca i szkoła. Na lato kupie duży kapelusz i razem z filtrem powinno być dobrze. Bardzo boje sie odstawienia kwasu bo już po tym glikolowym nie mam żadnych nowych niespodzianek. Jeden pryszcz i to prawe we włosach a tak to nic, wszystko zagojone i to już po 3 użyciach! Mam jeszcze tylko jedno pytanie. obiecuje że ostatnie. Jak to jest z tą destabilizacją filtrów a dokładnie Parsola. W moim Iwostinie jest właśnie ten i kilka innych. To jak sie zdestabilizuje przez niedobraną kolorówke Parsol to inne też nie są stabilne? Bo mi np bardzo sie podoba a maluje sie rzadko więc może sie nie opłaca zmieniać na avene. Bo jak sie jeden zdestabilizuje to są jeszcze inne wiec nie jest najgorzej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1031 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1032 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1033 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak pozatym to mam mega doła wszystkie apteki w pobliżu nie mogą mi pomóc.Nie mogę nigdzie zdobyć próbek filtrowych ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1034 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja moge Ci cos podeslac - Mam Vichy 50+, Klorane Mleczko, Avene dzieciaczka i Avene mleczko do ciala, SVR100 i probeczke LRP SPF30 do tlustej skory-nowosc LRP, moge Ci tez zrobic mala probeczke tego barwionego SVR50..bo w zasadzie zamowilam nowe i brat mi dzis wysyla Wiesz a co do serum z wit C jesli Ci nie lezy to nie uzywaj..moze Ci nie sluzyc nie wszytsko musi wszytskim pasowac..ja przynzam sie szczerze ze tez juz nie uzywam tego serum z wit c bo mialam podobne odczyucia do twoich, wyswiecalo mi buzie...chyba to z zielona herbata jest lzejsze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1035 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Proponuję serum z kwasem pirogronowym. Niestety tylko w gabinecie kosmetycznym lub dermatologicznym Takie serum jest właśnie polecane szczególnie dla skór trądzikowych, tłustych, łojotokowych i zanieczyszczających się. Zabieg "Zmniejsza łojotok, likwiduje zaskórniki , oczyszcza i domyka pory skóry. Widocznie wygładza blizny potrądzikowe, rozjaśnia przebarwienia i stymuluje syntezę kolagenu zwiększając gęstość skóry. Starannie dobrane komponenty umożliwiają stosowanie nawet przy cerach ze stanami zapalnymi i couperose." taki opis wyczytałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1036 |
Raczkowanie
|
bardzo dobry jest krem z kwasami Glyco nacodzień , on mam właśnie 4%stężenia, poczytaj o nim w KWC
![]() |
#1037 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do wit C ,to którą stosujesz,z tą zieloną herbatą z Bu? Moze spróbuje...Dobrze ze to nie jest takie drogie...
![]() |
![]() |
#1038 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja przymierzam sie do active c, mialam probki tego xl i fajne bylo ale boje sie ze tez mnie zapcha..generalnie musze przestac eksperymentowac tyle huh..mam 2 buteleczki atredermu i ruszam z nim z grubej rury ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1039 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jako ze niektóre kosmetyki mnie uczulają to powinnam sie bać reakcji alergicznej a ja głupia boje sie najbardziej zawsze czarnych wągrów bo jakos na alergie pomaga mi zawsze wapno i po 2 czy 3 dniach uczulenie i swędzenie schodzi a zaskórniki sie mnie trzymają ![]() Chyba też spróbuje z tym active C albo bede tylko sie kwasić nawilżać i filtrować.Bez C też przeżyje ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1040 |
Raczkowanie
|
witajcie
![]() tak sobie czytam i czytam BK i robie ![]() PADŁAM OFIARA NIECNEGO PODSTEPNEGO MARKETINGU! jak dobrze ze jest takie forum, gdzie mam szanse sie doksztalcic bez tzw. sciemy ale do rzeczy: -lat 22,5 -cera mieszana z tendencja do suchej, niestety strefa T sie swieci z "czarnymi lebkami" gdzieniegdzie, ropne krosty b. rzadko, widoczne rozszerzone pory w gornej czesci policzkow, mam wrazenie ze pernamentnie odwodniona, z rozszerzonymi naczynkami na skrzydelkach nosa, niealergiczna, niewrazliwa (tak sadze) -na temat mojej obecnej pielegnaji szkoda gadac same drogeryjne i bez filtrow, ale mam zamiar to zmienic tak wiec... rano: -jakis tonik tylko teraz do cery suchej czy tlustej? bo obawiam sie ze mam oba typy w ekstremalnym wydaniu ![]() -serum z wit.c -filtr najchetniej avene poniewaz chcialabym jednak sie troszke podkolorowac ukochana kolorowka wieczorem: -micel ( ten sam problem co z tonikiem) - krem(y?) na noc - najchetniej jakies retinoidy i kwasy ale po pierwsze idzie lato wiec moze nie ma teraz sensu? po 2 w pazdzierniku wybieram sie na laserowe usuwanie klaczkow z twarzy ( wasik i takie tam) i powiedziano mi ze retinoidy odpadaja nie wiem na jak dlugo przed i po ![]() i jak sie do lasera kwasy maja? okazjonalnie: -maseczka aspirynowa i jak wam sie podoba? ![]()
![]() |
![]() |
#1041 |
Zakorzenienie
|
a ma ktoś z was krem z filtrem i do tego jeszcze matujący taki 2 w 1 może go polecić.?
![]() |
![]() |
#1042 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak na marginesie- kremy matujące nie przynosza ukojenia skórze tłustej i swiecącej się. Lepiej poużywać kremu nawilżajacego, aby skóra odzyskała blask. Jeśli będzie dobrze nawilżona, to przestanie sie świecić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1043 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja kupiłam je jakies 3 tygodnie temu, jednak waham sie przed jego zastosowaniem. Pamietacie, że zapchał mnie olejek pomarańczowy ![]() Byłam juz taka szcześliwa, ze znalazlam cos dla siebie. Świetnie, ze piszecie o swoich obserwacjach stosowania kosmetyków, ponieważ można głęboko zastnowić się przed ich uzyciem. A w trakcie stosowania zwrócic szczególną uwagę, co się dzieje z cerą. Jak juz sie przekonam do serum z wit. C i będę je stosowała, to potraktuję je jak "Strażnik Teksasu" bedzie pod stałym obstrzałem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1044 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1045 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak widać każda buzia inna ![]()
![]() |
![]() |
#1046 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i jako ze nie masz doswiadczenia z kwasami i retonoidami proponuje zaczac od delikatnych kwasow, mozesz zaiwestowac w effaclar K badz acne derm, powinny oczyszczic pory i pomoc w krostkach.. Uzywajac filtrow i unikajac opalania mozesz je smialo stosowac w lato...a przed planowanym laserem poprostu odstaw je kilka tyg wczesniej by uniknac ewent. komplikacji A filtrow niestety musisz szukac, pytaj o probki i znajdz ten swoj idealny watkow o filtrach tez jest mnostwo Milej lekttury |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1047 |
Zakorzenienie
|
wasnie konczy mi sie moj Redermic pod oczy i nie wiem jaki kremik kupic, zalezy mi jakims mocno nawilzajacym i zeby zostawial film pod oczmi bo lubie czuc ze nawilza, moze jakis z kwasem hialuronowym??
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1048 |
Wtajemniczenie
|
Przeciez w Redermiku masz kwas hialuronowy..czytalam ze krem do twarzy lepiej spisuje sie pod oczami aniezeli ten typowo pod oczka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1049 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny Kochane - potrzebuje waszej pomocy!!! Ponad 2 lata temu rozpoczęłam swoją przygodę z biochemią i dzięki przemyślanej pielęgnacji doprowadziłam swoją cerę do porządku. Długo byłam zadowolona z efektów - no własnie - byłam
![]() Moja do tej pory sprawdzona pielęgnacja to: rano serum z wit. C i filtry klorane, a wieczorami diacneal na zmianę z jakims serum olejowym (3xrose z biochemii lub olej+HA), do oczyszczania mam delikatny żel bez SLS i hydrolaty. Filtr matuje pudrem hauschki i na to trochę pudru kolorowego (tego samego od lat!), fluidów nie uzywam, nie mam więc pojęcia co spowodowało "zbuntowanie" się mojej cery, moze powinnam cos odstawic, cos zmienic?
![]() |
#1050 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:50.