|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
A walsnie zapomnialam napisac... co to pofarbowanych ciuszkow. moczylam cala noc , pozniej wypralam w 60st. i wrocil ich naturalny kolor
![]() Jak same gotujecie kaszke jaglana lub ryz... to najpierw mielicie, a pozniej gotujecie czy najpierw gotujecie, a pozniej blenderem? Ja narazie podaje ta kaszke jaglana holle, ale chcialabym zaczac podawac taka kupna ze sklepu Co jeszcze podajecie? Ja narazie zatrzymalam sie na kaszce jaglanej i mannie( ale to te male porcje). A nie chce zeby bylo tak monotonnie. A.... i jak same gotujecie miesko, to skad bierzecie? Ja sie nie orientuje, czy w takich sklepach z ekologiczna zywnoscia bedzie tez dobrej jakosci mieso?i pytanie do poli_m- Jak podajesz Antosiowi marchewke w kawalku i on sobie ugryzie.. to pozwalasz mu ten kawalek zjesc, nie dlawi sie? czy wyjmujesz mu z buzi? Bo chcialabym Olwice podac wlasnie marchewke w kawalku i nie wiem jak do tego tematu podejsc i czy ona ma byc taka poltwarda czy ugotowana na miekko?
|
|
|
|
#1022 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
martula - ja blenduję po przygotowaniu posiłku, na razie jeszcze wszystko, bo Hania łapczywie je i jak było coś mniej rozdrobnione to mi się zadławiła
i przyznaję, że mam stracha, aby dac cos bardziej gęstego.
|
#1023 |
|
Zakorzenienie
|
super.Ja tez chodziłam jak miałam 9/10 mcy. Maja juz 3 dzien staje na czworaka i z powrotem na brzuch i tak sobie cwiczy Czasem nie udaje jej sie, ale to nic probuje i probuje. Takze jestem pod wrażeniem, ze to juz nie taki mały dzidzius jest. Fotki zrobione, jak przegram zdjecia to wstawie.
|
|
|
|
#1024 |
|
Zakorzenienie
|
dziękujemy za wszystkie życzenia i brawa...
no to wrzucam moją małą księżniczkę. na drugim zdjęciu wczorajszy rozbój w łóżeczku. przewijak już został odłożony na bok, bo mi się jeszcze poobija ten mój szkrab no i nowa umjejętność od wczoraj |
|
|
|
#1025 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie boję się zarysowania paneli. To tylko podłoga A brud z dworu, no cóż, zawsze można później posprzątać. U mnie goście też zazwyczaj ściągają buty, bo nie chcą np. kilka godzin siedzieć w kozakach, ale latem zazwyczaj nie ściągają. Ja, jak idę do kogoś w gości i ktoś mi pozwala, to też czasami nie ściągam butów. Dziwnie się czuję w sukience wieczorowej i kapciach Kiedyś fajnie powiedział pan Kaczyński, Bogusław Kaczyński , że jeśli dla kogoś podłoga jest ważniejsza od gości, to po co gości zapraszać ![]() Kurcze, Hania jest marudna Ma cały czas gorączkę ![]() Podałam dzisiaj Hani pierwszy raz marchewkę. Bardzo Jej się to nie spodobało Zaciskała wargi, żebym przypadkiem łyżeczki Jej do ust nie włożyła i marudziła "zabierz już to świństwo!"
|
|
|
|
|
#1026 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oczywiście że oczekujemy zdjęc ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Cytat:
bo ma gorączkę. Może przeczekaj, aż się jej poprawi, to na pewno zechce ![]() Ja też sobie nie wyobrażam kiecki sylwestrowej i do tego kapci futerkowych
|
|
#1027 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
pola, ale kochany i ładny ten Twój mały śmieszek! Bodziak oczywiście pierwsza klasa
![]() Cytat:
Jeśli faktycznie nie jest to żaden głębszy problem, to mam nadzieję, że same ćwiczenia pomogą Może Marcia jest po prosru bardziej wygodna i się jej nie spieszy ![]() Tak jeszcze pomyślałam... Pewnie w Polsce jak byście spotkali się nawet prywatnie z fizjoterapeutą, to pewnie kosztowało by Was to mniej niż 50 eur ![]() Cytat:
![]() ![]() Ależ ruszają w świat nasze bobasy Kilka dni temu pokazywałam Wam Kajka na czworakach, ale tylko kiwał się póki co, a dziś już potrafi kilka "raczków" zrobić , tzn. przebiera rękami i nogami kilka razy do przodu. Myślę, że jeszcze tydzień, góra dwa i będzie zasuwał ![]() Cytat:
Ja dziś spróbowałam po 3 dniach przerwy dać marchewkę i niestety entuzjazmu takiego jak wczesniej nie było, ale protest też mniejszy. Bedziemy próbować po troszeczkę dalej... Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1028 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, to jest sklep w moim mieście
|
|
|
|
|
#1029 |
|
Rozeznanie
|
Krystianek ślicznie je łyżeczką
![]() ![]() aż się odwrócił, bekną i popił herbatką i śpi ![]() ![]()
|
|
|
|
#1030 |
|
Wtajemniczenie
|
Izotropia - brawo dla Krystianka!!
![]() ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Dziewczyny mam załamkę ![]() Zważyłam Hanię.... ma 6 miesięcy i 1 tydzień a waży 6200 to zdecydowanie za mało... przez ponad miesiąc przytyła tylko 250gram Je trochę lepiej, je obiad, je deser no i mleko (zazwyczaj zagęszczaqm kaszką kukurydzianą, żeby miała pełeniej w brzuszku) i doopa... czy to możliwe, aby wszystko spaliła?? Ona jest straszną wiercipiętą i nie potrafi usiedziec na miejscu ani chwili cały czas w ruchu. Gaabii - czy ta doktor przyjmuje też w soboty ?
|
#1031 |
|
Zakorzenienie
|
moniczka, jeśli przybiera, niewiele ale przybiera, to nie martw się
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1032 |
|
Zadomowienie
|
Hej Mamusie,
cały czas Was podczytuję, ale na pisanie czasu brak... W telegraficznym skrócie: Nelka jak miała 1 mies zaczęła spadać z wagi i wylądowałyśmy w szpitalu. Wszystkie badania wyszły o.k, miałam karmić mieszanie ale szybko skończyło sie na samej butelce... Mam niejadka... Są dni że zje tylko 30ml, później 20ml a np dopiero wieczorem 120... Próbuję wyluzować ale stres jest ogrtomny.. Nadal ulewa (są lepsze i gorsze dni...). Robi kopę co 2, 3 lub 4 dni. W ogóle nie chce pić ani soczków ani herbatki ani wody.... Długi czas byłyśmy na Bebilonie Pepti. A teraz od tyg podaję Humana HA (40 zł za 500g). Byłam jużu kilku pediatrów. Każdy mówi że taki jej urok i musimy z tym żyć. Moja kruszynka ma prawie 6 mies a mierzy ok. 62 cm i waży też tylko 6100g. Po skończeniu 4mies próbowałam z obiadkami, ale niezbyt dobrze tolerował je brzuszek. Próbowała już wielu rzeczy. Teraz wcina dynię z ziemn i jarzynową. Zje max 0,5 słoiczka (a dziś to w ogóle nie chciała..) Wcześniej z owoców podawałam banana ale dla niej to zbyt duże obciążenie: obiadek deser i mleko... Dlatego też gluten jeszcze długo poczeka w kolejce ![]() Teraz jeszcze ząbkowanie... Prawa dolna jedynka już się przebiła, lewa też już prawie prawie. Więc mały hardcore z zasypianiem i z jedzeniem i w ogóle ![]() To tak na szybko bez składu i ładu... Wasze dzieciaczki już takie postępy robią ! A zdjęcia cuuudne Moja jak na razie przewraca się namiętnie na brzuch, z powrotem nie zawsze jej wychodzi i krzyczy. Odkryła też piski i plucie ![]() Postaram się częściej coś napisać
|
|
|
|
#1033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie martw się, tak jak Agata napisała jak przybiera to jest dobrze mojej koleżanki córa ma ponad rok a waży 8 z kawałkiem, ale jest proporcjonalna, mama też drobna, więc taka jej uroda |
|
|
|
|
#1034 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
mąż pojechał na imprezkę z pracy, Antonio śpi, a ja zajadam się guacamole z chlebem z kaszą gryczaną
no kulinarny orgazm![]() Cytat:
![]() Antek na plecach w polarowym był nawet leciutko spocony ostatnio, było jakieś 5 stopni. A kapcie (takie kapcio-skarpety) kupowałąm w lidlu ostatnio ![]() ![]() Cytat:
![]() powodzenia przy szukaniu architekta. Jednak dobry projekt jest bardzo ważny. dziękujemy. Bodziaka robiłam sama- tzn zrobiłam szablon najpierw, potem wycięłam i pomalowałam ![]() Cytat:
Co do konsystencji- jak wolisz Ja warzywa gotuję na parze - wtedy są dosyć miękkie, nie są rozgotowane i nie rozciaplują się i zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych. Cytat:
Ale rozumiem też, że komuś średnio może się uśmiechać jesienne błoto np na jasnym dywanie. Dlatego na imprezy ja przeważnie biorę buty na zmianę.A Hani marchewka nie podeszła może własnie ze względu na gorączkę? Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1035 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1036 |
|
Rozeznanie
|
pola, super pomysł z tym bodziakiem!
niunia ale Malwinka urosła, prawdziwa panienka. Niezłą demolkę zrobiła z tym przewijakiem.
|
#1037 |
|
Zakorzenienie
|
Maja dzisiaj chetniej marchew zjadła, takze wydaje mi sie, by dawac codziennie po troszku, by przyzwyczaiła się.
I dzisiaj tez dostała 1 łyzeczke glutenu. |
|
|
|
#1038 | |||
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Fiu, fiu, ale przystojniak. Niejedna pewnie będzie do niego wzdychać Cytat:
Poza tym denerwuje mnie jak gdzieś idę i zdejmę buty, a ktoś mi uparcie wciska te laczki/kapcie chociaż stanowczo mówię, że nie chcę ![]() Ja chyba naprawdę przestanę tutaj chwalić w jakikolwiek sposób moje dziecko, bo to zazwyczaj natychmiast powoduje, że robi się jednym słowem źle. Dzisiaj przeżyłam najgorszą noc odkąd Celinka się urodziła Zaczęłam go szturać, żeby się przekręcił i tak kilka razy, aż w końcu nie wytrzymałam i się na niego wydarłam Stękała jakby miała zły sen, więc ją tuliłam, głaskałam, etc., w końcu wzięłam na ręce i śpiewałam i był spokój. Odłożyłam i znowu płacz. No to przewinęłam i profilaktycznie dałam jeść. I tak było ciężko, ale zasnęła. Przed 8 się obudziła i mi już nie dała spać, bo zaczęła mnie bić po twarzy Jak otwierałam oczy to była super zadowolona, a jak tylko zamykałam, to z powrotem z liścia dostawałam A ostatnio się tak ładnie sama bawiła, a ja sobie smacznie spałam Echh... mam nadzieję, że dzisiaj będzie lepiej.Ale dałam opis, uchh ![]() W ogóle to dzisiaj była taka marudna i tak piszczała, że aż ogłuchnąć można było ![]() Btw, wszystkiego dobrego dla Waszych dzieci z okazji osiągnięcia sędziwego wieku, czyli pół roku ![]()
|
|||
|
|
|
#1039 |
|
Zakorzenienie
|
joss, wiem, że Tobie nie do śmiechu, ale mnie Twój opis rozbawił
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1040 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W trakcie jej drzemki w ciągu dnia też się położyłam i od razu mi wszystko przeszło
|
|
|
|
|
#1041 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeju przepraszam, ale tez zaczelam sie glosno smiac. Po pierwsze lisc kontrolny, szczegolnie rano.. skad ja to znam. Ale po drugie.. najwazniejsze, sytuacja z mezem... MAM TO SAMO.... jak M zaczyna chrapac to go szturcham... ale najlepsze jest to jak mloda sie w nocy obudzi.. to ten nagle pol godziny musi sobie szukac pozycji do spania.. i sie kreci, wierci.. nieraz juz na niego w nocy nakrzyczalam, zeby przestal bo nigdy nie zasnie.. haha I teraz ma oficjalny zakaz ruszania sie w nocy jak Olwika sie budzi... bo inaczej na niego sycze :P Cytat:
Niewiele z tego zjadla bo pierwszy raz dostala do reki.. i bardziej byla zaciekawiona wygladem marchewki oraz trwaloscia ( gniotla troszke) niz samkiem Dzieki za odpowiedz !!
|
||
|
|
|
#1042 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hania przytyła 300g przez ostatnie 4 tygodnie. Nie wiem, czy nasza pediatra przyjmuje w soboty, ale wydaje mi się, że tak, jeśli jest jakiś pilny przypadek. Zadzwoń najlepiej i zapytaj. A jak chcesz tylko ze względu na wagę jechać, to może zadzwoń i powiedz o co Ci chodzi, to Cię uspokoi przez tel. ![]() Cytat:
![]() No to jestem pełna podziwu Bardzo ładnie Ci to wyszło. Ja pomysł chyba zgapię, ale myślałam o napisaniu po prostu markerem i tyle. A czym to pisałaś? Jakimiś farbkami?Branie ze sobą butów na zmianę, to też jakieś rozwiązanie. Ja w domu dywanów nie mam więc problem brudnego dywanu mnie nie dotyczy ![]() Być może, że to przez gorączkę grymasiła. A może przez to, że przez prawie 6 miesięcy jadła tylko mleko i nie zna innego smaku Będę cierpliwie podawał każdego dnia po troszku, aż się przekona.A jak się przechowuje słoiczki? Nie otwierane można w szafce, czy trzeba w lodówce? A otwarty słoiczek ile może stać w lodówce? |
||
|
|
|
#1043 | |||
|
Rozeznanie
|
Ale przystojniak
i bodziak super. Cytat:
Ja mam kurczaka i królika od rodziców, dorsza kupiłam w Tesco bo i tak nie miałabym od kogo wziąść. A nie ma gdzieś u Ciebie jakiegoś bazaru? U mnie często jakieś babeczki sprzedają wiejskiego kurczaka. Cytat:
![]() Cytat:
Ale to jakbym czytałą o Maksie i naszej sytuacji. Jest identycznie. No masakra, ja już nie wiem co robić. Każda noc już teraz jest taka. Jak mały zaśnie to Tż zacznie chrapać Już nie wiem co Maksiowi przeszkadza w spaniu i co on ma z tym smoczkiem. Rano też udaje że ma atak kaszlu albo mnie bije po twarzy albo szczypie, dziś udawał że płacze, jak otworzę oczy to micha się cieszy A ja już nie wiem ile jeszcze takich nocy dam radę wytrzymać....
|
|
#1044 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nieotwierane normalnie w szafce.
|
|
|
#1045 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1046 |
|
Raczkowanie
|
Oglądałam dziś film "I że cię nie opuszczę" fajny taki przyjemny. Polecam
|
|
|
|
#1047 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
i jaka akrobatka ![]() Cytat:
![]() też kupiłam tą wyciskarkę ![]() Cytat:
Cytat:
nie ukrywam że trochę się martwię ![]() wybraliśmy prezent dla Marci pod choinkę. w weekend kupujemy pochwalę się:http://www.toys.ie/Fisher-Price-Disn...c-fe342bda2695 dziewczyny czy Wasze dzieci też płaczą przez sen? |
|||||
|
|
|
#1048 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki wreszcie pisze. znowu komp padl.czytam wszystko z komorki, cytowac nie moge bo sie wylacza.musialamsie posilkowac kartka
i pisze z opoznieniem. KISM odnosnie temp Pauli i termometru...dziala dobrze, skacze jej ta temp. RINCO moj hit wyprawkowy to laktator i podgrzewacz a kit to spiworek do spania. roznia sie te nasze kity i hity ![]() ---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ---------- MONICZKO odnosnie Twojego zapasu budyni itp...witaj w klubie, tez mam mega zapas...mozemy sie powymieniac, hehehehehehe MARTULA Paula w nocy spi ale ma takie dni ze w nocy potrzebuje butli, ale w te noce spi niespokojnie, to nie wiem czy to z glodu sie budzi, ale wypija. w te noce juz do konca spi z nami bo nie umie zasnac a maz musi sie wyspa.---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ---------- MONICZKO odnosnie kupowania nozy na prezent...ja kupowalam i moglabym znowu bo to porzadny praktyczny prezent, a w zabobony nie wierze. LADYBIRD ja tez jestem za pierwsza propozycja pchacza GABBI pisalas o materacu do lozeczka? ja zaluje ze kupilam tani, juz sie od glowy dolek wylezal :-( TIMII Paula zjada 190ml zupki a owocu malutko bo chyba kazdy ja uczula i t---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ---------- 8ewus8 Paulinka czasem zasypia ze smokiem czasem bez ale jak wypadnie i sie nie upomina to nie oddaje jej go :-D BENKA odnosnie lampki my mamy taka w gniazdku na komary na ultradzwieki czy jakos tak i ona daje lekkie mleczne swiatlo. POLA gratuluje Francji LADYBIRD jak sie konik FP sprawuje? fajne sa melodyjki? gra jakies znane kolysanki? JOSS filtr Britta ...kupujesz specjalny dzbanek i do niego wkladasfr,die i te wodepotszwswz---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ---------- JOSS ja juz spie hehe do tego specjalnego dzbanka wkladasz filtr i filtrujesz wode a potem przelewasz do czajnika i gotujesz. jeden filtr jest na 4tyg.---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ---------- JOSS ja juz spie hehe do tego specjalnego dzbanka wkladasz filtr i filtrujesz wode a potem przelewasz do czajnika i gotujesz. jeden filtr jest na 4tyg.---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- Mielismy badania sluchu . tak daremne ze szkoda drogi. w poniedz mamy dokladne, a 5 grudnia mamy badania w krakowie. dalej tkwimy w slepym punkcie. w wiesci absurdalnych ;-D jutro ide do pracy potrzebuja mnie. i kto by pomyslal na 7 godz od 14 do 21. a od 10 grudnia wracam na pol etatu, na trzy dni po 7 godZ. . dobranoc.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#1049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękujemy, za wszystkie komentarze ![]() Malwina sobie wsadziła palec między lusterkiem i jego obręczą i nie umiała wyciągnąć... eh witam się po kawce i śniadanku |
|
|
|
|
#1050 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Stokroteczko konik morski bardzo się Hani podoba. Melodyjki trochę dla mnie oklepane - "Panie Janie", "Oda do radości" itd. ale wszystko w taki delikatny sposób urozmaicane dźwiękami bąbelków i szumem wody. Na początku Hania się bała i myślałam że to będzie niewypał ale teraz Hania już potrafi go złapać i przytulić. Na plus jest też to że są różne faktury- plusz, troszkę "satyny" plastikowy brzuszek. Jak Hania ma dobry dzień to konik wystarczy do zaśnięcia, a jak zły to ją przynajmniej troszkę uspokoi. Znalazłam Ci na YT jak gra: https://www.youtube.com/watch?v=tTGDEyIWi2w. Można regulować głos.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.

i przyznaję, że mam stracha, aby dac cos bardziej gęstego.

super.
Czasem nie udaje jej sie, ale to nic probuje i probuje. Takze jestem pod wrażeniem, ze to juz nie taki mały dzidzius jest. Fotki zrobione, jak przegram zdjecia to wstawie.

Ma cały czas gorączkę
bo ma gorączkę. Może przeczekaj, aż się jej poprawi, to na pewno zechce
Może Marcia jest po prosru bardziej wygodna i się jej nie spieszy 

no kulinarny orgazm

Echh... mam nadzieję, że dzisiaj będzie lepiej.