|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
Dobrze udokumentowany został rytm okołodobowy TSH. Szczyt osiągany jest późnym wieczorem, w nocy. Najniższe stężenia około południa. Amplituda jest dość duża średnio ~ 2 mlU/L. Opisywani byli pacjenci ze zmianą dobową o wiele większą, np. z 2,3na 11,2 mlU/L. Obok zmienności okołodobowej, opisywana jest także zmienność sezonowa- spadek na wiosnę i w lecie, a wzrost jesienią i w zimie. Różnice nie przekraczają 25% wartości. i to potwierdziła moja lekarka, więc jednak staram się robić badania o jednej porze, ok godziny 8
|
|
|
|
|
#1022 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Norma dla TSH wynosi 0,4 do 4,0 mlU/l, jeśli badając krew o godzinie 8 wynik wynosiłby przykładowo 2, a o 11 podskoczyłby do 4, jak należałoby wtedy ustawić leczenie?Większość badań (nie licząc specjalistycznych, ale w przypadku takich na pewno lekarz powiedziałby o szczegółach) można spokojnie zrobić do godziny 11 i nie trzeba powtarzać ich o 8. Nie bez powodu punkty pobrań są czynne najczęściej do południa. |
|
|
|
|
#1023 |
|
Raczkowanie
|
A ja uważam że różnica między 2 a 4 jest spora, poza tym zdrowej osobie nie skacze tsh do 4 o żadnej porze. Sama zrobiłam w styczniu taka głupotę i powtarzałam badanie bo o 11 wyszło mi tsh 2 a dwa dni później o 7 ponad 4 przy granicy normy i lekarka wzięła pod uwagę tylko ten wyższy wynik bo bierze się pod uwagę jak wysoko w ciągu dnia podskoczy tsh i to jest podstawa do leczenia. Nie jest to również rzecz którą wyczytałam na jednej stronie ale na wielu portalach redagowanych przez specjalistów😉
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1024 |
|
Przyczajenie
|
przez mies może 1,5 było fajnie nawet tarczyca się ogarnęła teraz znów się zaczęło ze 3 tyg temu badałam co prawda tylko tsh ale miałam 0,003 przy branej dawce 50 , zaczęłam brać o polowe mniejsza i niestety ale teraz od jakiś dwóch tyg znów mam zawroty głowy i uczucie jakbym traciła równowagę podczas chodzenia osłabienie mięśni chodzę śpiąca i zamotana i znów mam jakieś lęki
już nie mam siły |
|
|
|
#1025 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1026 | ||
|
.
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1027 |
|
Rozeznanie
|
Biorę okolo miesiąca eutyrox teraz dawka 50. I spóźnia mi się okres, nigdy wcześniej tak nie mialam, zawsze cykle 26-28 dni. Czy euryrox ma takie działanie??? Mam niedoczynność ze wzgledu na mala tarczyce, bez hashi.
|
|
#1028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą tak jak mówię, rozmawiałam z moim lekarzem, to też nie tak, że wierzę we wszystko w internecie powiedziała, że dobrze jest się trzymać jednej godziny i tyle, nie rozwodziła się nad tym o ile i o której co się zmienia, prosty przekaz, no to się go trzymam
|
|
|
|
|
#1029 |
|
.
|
możesz mieć przesunięcie okresu chociażby z powodu upałów. na euthyrox bym nie zganiała akurat.
|
#1030 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz miałam nadzieję że ki okres normalnie wróci, 2 miesiące był ładnie, ostatnio znowu nie mam
|
|
|
|
#1031 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jestem załamana drugim podbrodkiem i zastanawiam się czy to moze być od tarczycy bo nigdy go nie miałam
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1032 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1034 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry ^^
Dawno mnie tu nie bylo, bo dzieja sie ze mna dziwne rzeczy. Gdy po cc wrocil @ pierwszy byl ogromny, tydzien nie moglam wychodzic z domu, trwal 16dni i po 6dniach zaczal sie na nowo. Ok- wyszlam z zalozenia ze to normalne po porodzie. Nastepny cykl to 27 dni z czego 10 wycietych z zyciorysu. Nie wiem jak Buba to zniosla ze nawet nie moglam jej podniesc.. 1 czerwca dostalam tabletki Sidretella 30. I zaczal sie koszmar. Okres 21 dni - skonczylam opakowanie, skonczyl sie okres. Teraz jestem w trakcie 2go op i plamie. Mam koszmarna anemie, tsh podskoczylo do 3,6 ale lek rodzinna wypisala zelazo, wypisujac mi kolejne op eut25 kazala nic nie zwiekszac, bo pod koniec lipca mam wizyte u endo. Czuje sie zmasakrowana. Gin stwierdzila ze z jej punktu widzenia wszystko ok, nastepna wizyta w sierpniu. Mam nadzieje ze po trzecim op anty cos sie w koncu zmieni na plus, albo endo dokona jakiegos cudu. Mam nadzieje Babeczki ze zadna tak nie bedzie miala. P.s. myslicie ze moze to miec zwiazek z tarczyca? Jako nastolatka z nieleczona mialam wlasnie @ po 10 dni i nie wytrzymywalam 45 minut lekcji... Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1035 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny potrzebuje rady.
Od miesiąca męczę się z potworną alergią (alergiczne zapalenie spojówek) testowałam leki alergiczne wieczorem, ale niestety nie pomagają wystarczająco, bo na pyłki jestem najbardziej narażona w ciągu dnia. Alergolog zarządziła, że absolutnie muszę łykać tabletkę rano. I tu moje pytanie, jak się to ma do letroxu? Ile powinno być przerwy? Łykać przed czy po nim? Babeczka stwierdziła tylko, że takie pytania to do endokrynologa... |
|
|
|
#1036 |
|
Rozeznanie
|
Ja lykalam tab na alergie juz do posilku - choc najlepiej reagowalam wlasnie na leki brane na noc
![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1037 |
|
Zakorzenienie
|
My testowałyśmy nocne i rzeczywiście przez noc super, budziłam się z normalnymi oczami, a nie sklejonymi ropą, ale za to za dnia wielkie łzawienie. Testuje więc teraz jakiś inny w ogóle lek (telflexo) i jego podobno trzeba rano stosować.
|
|
|
|
#1038 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#1039 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tego mam antybiotyk w kroplach i krople nawilżające + alergiczne, więc dwie dawki chyba by były z lekka końską dawką Marze i śnie o możliwości wyjścia z domu bez płaczu.
|
|
|
|
|
#1040 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi wyskakuje problem z alergia tylko wtedy gdy cos sie dzieje z tarczyca (zwykle jestem wtedy przeziebiona, wiec byla nawet teoria ze to ktorys z lekow, ale upadla gdy bylam w ciazy i w zeszlym roku w sierpniu dostalam plam na calym ciele a uzywalam zupelnie innych "bezpiecznych" lekow) + stres. I tylko wtedy gdy jestem bez eut. Jak mam nawet minimalna dawke nie dzieje sie absolutnie nic. Na testach wyszedl mi tylko kurz i pylki traw ![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja letrox biorę sumiennie, a niestety mimo to mi się w tym roku przyplatala ta cholera alergia. Przypuszczam że to po tacie, on latami cierpiał na takie alergie sezonowe na pyłki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1042 |
|
Zakorzenienie
|
Czy któraś z Was pracuje w nocy? Jutro idę do pracy na nockę (pierwszy raz), a niestety kompletnie zapomniałam o tym pogadać z endo. i nie wiem jak wziąć Letrox rano. Wiem, że ma być na czczo, ale ile wynosi min odstęp od ostatniego posiłku w takiej sytuacji? Niestety z powodu innych chorób w czasie aktywności muszę jeść co 3-4 h, max co 4,5 i nie wiem jak to rozwiązać.
|
|
|
|
#1043 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1044 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1045 |
|
dead & alive
|
Przed operacją jest się na czczo z innego powodu, całkiem prostego. Osoby, które przyjmują euthyrox wieczorem mają większą dawkę właśnie z powodu krótszego odstępu pomiędzy posiłkami (gorsze wchłanianie lewotyroksyny).
Edytowane przez blue3 Czas edycji: 2016-07-16 o 15:22 |
|
|
|
#1046 |
|
Zakorzenienie
|
Tsh 3,5 przeciwciała ujemne ale na usg tarczyca pomniejszona niejednorodna. Drążyć temat czy odpuscić? Lekarz mówi, że jest ok, ale ja nie czuje się dobrze.
|
|
|
|
#1047 |
|
dead & alive
|
|
|
|
|
#1048 |
|
Zakorzenienie
|
Masz coś do mnie?
|
|
|
|
#1049 |
|
dead & alive
|
|
|
|
|
#1050 |
|
Zakorzenienie
|
No to odczep się ode mnie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.

Norma dla TSH wynosi 0,4 do 4,0 mlU/l, jeśli badając krew o godzinie 8 wynik wynosiłby przykładowo 2, a o 11 podskoczyłby do 4, jak należałoby wtedy ustawić leczenie?