Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-07-12, 09:06   #1021
MartusiaWu
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Rytm dobowy TSH nie ma znacznego wpływu na wynik. Naprawdę, macie podejście jakbyście badały kortyzol, a nie TSH
a ja znalazłam jakiś czas temu taką informację

Dobrze udokumentowany został rytm okołodobowy TSH. Szczyt osiągany jest późnym wieczorem, w nocy. Najniższe stężenia około południa. Amplituda jest dość duża średnio ~ 2 mlU/L.
Opisywani byli pacjenci ze zmianą dobową o wiele większą, np. z 2,3na 11,2 mlU/L.
Obok zmienności okołodobowej, opisywana jest także zmienność sezonowa- spadek na wiosnę i w lecie, a wzrost jesienią i w zimie.
Różnice nie przekraczają 25% wartości.

i to potwierdziła moja lekarka, więc jednak staram się robić badania o jednej porze, ok godziny 8
MartusiaWu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-12, 09:30   #1022
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez MartusiaWu Pokaż wiadomość
a ja znalazłam jakiś czas temu taką informację

Dobrze udokumentowany został rytm okołodobowy TSH. Szczyt osiągany jest późnym wieczorem, w nocy. Najniższe stężenia około południa. Amplituda jest dość duża średnio ~ 2 mlU/L.
Opisywani byli pacjenci ze zmianą dobową o wiele większą, np. z 2,3na 11,2 mlU/L.
Obok zmienności okołodobowej, opisywana jest także zmienność sezonowa- spadek na wiosnę i w lecie, a wzrost jesienią i w zimie.
Różnice nie przekraczają 25% wartości.

i to potwierdziła moja lekarka, więc jednak staram się robić badania o jednej porze, ok godziny 8
Jeżeli coś zostało napisane na jednej stronie internetowej to nie znaczy, że jest to prawdą Norma dla TSH wynosi 0,4 do 4,0 mlU/l, jeśli badając krew o godzinie 8 wynik wynosiłby przykładowo 2, a o 11 podskoczyłby do 4, jak należałoby wtedy ustawić leczenie?

Większość badań (nie licząc specjalistycznych, ale w przypadku takich na pewno lekarz powiedziałby o szczegółach) można spokojnie zrobić do godziny 11 i nie trzeba powtarzać ich o 8. Nie bez powodu punkty pobrań są czynne najczęściej do południa.
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-12, 09:45   #1023
Elfelins
Raczkowanie

A ja uważam że różnica między 2 a 4 jest spora, poza tym zdrowej osobie nie skacze tsh do 4 o żadnej porze. Sama zrobiłam w styczniu taka głupotę i powtarzałam badanie bo o 11 wyszło mi tsh 2 a dwa dni później o 7 ponad 4 przy granicy normy i lekarka wzięła pod uwagę tylko ten wyższy wynik bo bierze się pod uwagę jak wysoko w ciągu dnia podskoczy tsh i to jest podstawa do leczenia. Nie jest to również rzecz którą wyczytałam na jednej stronie ale na wielu portalach redagowanych przez specjalistów😉

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-07-12, 10:15   #1024
martuska090790
Przyczajenie

przez mies może 1,5 było fajnie nawet tarczyca się ogarnęła teraz znów się zaczęło ze 3 tyg temu badałam co prawda tylko tsh ale miałam 0,003 przy branej dawce 50 , zaczęłam brać o polowe mniejsza i niestety ale teraz od jakiś dwóch tyg znów mam zawroty głowy i uczucie jakbym traciła równowagę podczas chodzenia osłabienie mięśni chodzę śpiąca i zamotana i znów mam jakieś lęki już nie mam siły w piatek zrobie badania całej trójcy ciekawe co wyjdzie
martuska090790 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-12, 11:12   #1025
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfelins Pokaż wiadomość
A ja uważam że różnica między 2 a 4 jest spora, poza tym zdrowej osobie nie skacze tsh do 4 o żadnej porze. Sama zrobiłam w styczniu taka głupotę i powtarzałam badanie bo o 11 wyszło mi tsh 2 a dwa dni później o 7 ponad 4 przy granicy normy i lekarka wzięła pod uwagę tylko ten wyższy wynik bo bierze się pod uwagę jak wysoko w ciągu dnia podskoczy tsh i to jest podstawa do leczenia. Nie jest to również rzecz którą wyczytałam na jednej stronie ale na wielu portalach redagowanych przez specjalistów😉

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Dziękuję, czyli następnym razem na wszelki wypadek pójdę wcześniej niż o 11

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201611290918 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-12, 20:47   #1026
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Rytm dobowy TSH nie ma znacznego wpływu na wynik. Naprawdę, macie podejście jakbyście badały kortyzol, a nie TSH
Cytat:
Jeżeli coś zostało napisane na jednej stronie internetowej to nie znaczy, że jest to prawdą Norma dla TSH wynosi 0,4 do 4,0 mlU/l, jeśli badając krew o godzinie 8 wynik wynosiłby przykładowo 2, a o 11 podskoczyłby do 4, jak należałoby wtedy ustawić leczenie?

Większość badań (nie licząc specjalistycznych, ale w przypadku takich na pewno lekarz powiedziałby o szczegółach) można spokojnie zrobić do godziny 11 i nie trzeba powtarzać ich o 8. Nie bez powodu punkty pobrań są czynne najczęściej do południa.
czytanie ze zrozumieniem trudna sprawa. co najwyżej o tej 11 wynik byłby zaniżony. u mnie się to sprawdziło. raz robiłam badania o 12 a kilka dni później robiłam o 7.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-12, 21:42   #1027
ineska86
Rozeznanie

Biorę okolo miesiąca eutyrox teraz dawka 50. I spóźnia mi się okres, nigdy wcześniej tak nie mialam, zawsze cykle 26-28 dni. Czy euryrox ma takie działanie??? Mam niedoczynność ze wzgledu na mala tarczyce, bez hashi.
Stary 2016-07-12, 23:00   #1028
MartusiaWu
Zakorzenienie

Cytat:

no tak niezupełnie to była jakaś tam strona internetowa, to jest cytat z materiałów informacyjnych laboratorium diagnostycznego
zresztą tak jak mówię, rozmawiałam z moim lekarzem, to też nie tak, że wierzę we wszystko w internecie powiedziała, że dobrze jest się trzymać jednej godziny i tyle, nie rozwodziła się nad tym o ile i o której co się zmienia, prosty przekaz, no to się go trzymam
MartusiaWu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 12:27   #1029
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez ineska86 Pokaż wiadomość
Biorę okolo miesiąca eutyrox teraz dawka 50. I spóźnia mi się okres, nigdy wcześniej tak nie mialam, zawsze cykle 26-28 dni. Czy euryrox ma takie działanie??? Mam niedoczynność ze wzgledu na mala tarczyce, bez hashi.
możesz mieć przesunięcie okresu chociażby z powodu upałów. na euthyrox bym nie zganiała akurat.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 12:42   #1030
smerffie
Zakorzenienie

Ja juz miałam nadzieję że ki okres normalnie wróci, 2 miesiące był ładnie, ostatnio znowu nie mam

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 14:18   #1031
LadyChatterbox
Zakorzenienie

A ja jestem załamana drugim podbrodkiem i zastanawiam się czy to moze być od tarczycy bo nigdy go nie miałam

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-13, 14:38   #1032
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
A ja jestem załamana drugim podbrodkiem i zastanawiam się czy to moze być od tarczycy bo nigdy go nie miałam

Może być od tarczycy, jak będę wieczorem na kompie to postaram się napisać coś więcej
Stary 2016-07-13, 15:05   #1033
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Może być od tarczycy, jak będę wieczorem na kompie to postaram się napisać coś więcej
Dzieki. Nie jestem gruba, mam BMI w środku mniej więcej, nawet nie przytyłam specjalnie jak nagle dorobił się ogromnego drugiego podbrodka praktycznie z dnia na dzień. A że szykuje mi się slub, to ostatnio się nim podwójnie martwię i rozmyślam jak się go pozbyć i skąd się wziął.

Stary 2016-07-13, 15:25   #1034
paolkalo1
Rozeznanie

Dzien dobry ^^
Dawno mnie tu nie bylo, bo dzieja sie ze mna dziwne rzeczy.
Gdy po cc wrocil @ pierwszy byl ogromny, tydzien nie moglam wychodzic z domu, trwal 16dni i po 6dniach zaczal sie na nowo. Ok- wyszlam z zalozenia ze to normalne po porodzie. Nastepny cykl to 27 dni z czego 10 wycietych z zyciorysu. Nie wiem jak Buba to zniosla ze nawet nie moglam jej podniesc..
1 czerwca dostalam tabletki Sidretella 30. I zaczal sie koszmar. Okres 21 dni - skonczylam opakowanie, skonczyl sie okres. Teraz jestem w trakcie 2go op i plamie. Mam koszmarna anemie, tsh podskoczylo do 3,6 ale lek rodzinna wypisala zelazo, wypisujac mi kolejne op eut25 kazala nic nie zwiekszac, bo pod koniec lipca mam wizyte u endo.
Czuje sie zmasakrowana.
Gin stwierdzila ze z jej punktu widzenia wszystko ok, nastepna wizyta w sierpniu. Mam nadzieje ze po trzecim op anty cos sie w koncu zmieni na plus, albo endo dokona jakiegos cudu.
Mam nadzieje Babeczki ze zadna tak nie bedzie miala.

P.s. myslicie ze moze to miec zwiazek z tarczyca? Jako nastolatka z nieleczona mialam wlasnie @ po 10 dni i nie wytrzymywalam 45 minut lekcji...

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-14, 16:32   #1035
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Dziewczyny potrzebuje rady.
Od miesiąca męczę się z potworną alergią (alergiczne zapalenie spojówek) testowałam leki alergiczne wieczorem, ale niestety nie pomagają wystarczająco, bo na pyłki jestem najbardziej narażona w ciągu dnia. Alergolog zarządziła, że absolutnie muszę łykać tabletkę rano. I tu moje pytanie, jak się to ma do letroxu? Ile powinno być przerwy? Łykać przed czy po nim? Babeczka stwierdziła tylko, że takie pytania to do endokrynologa...
Stary 2016-07-14, 16:36   #1036
paolkalo1
Rozeznanie

Ja lykalam tab na alergie juz do posilku - choc najlepiej reagowalam wlasnie na leki brane na noc

Stary 2016-07-14, 16:42   #1037
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paolkalo1 Pokaż wiadomość
Ja lykalam tab na alergie juz do posilku - choc najlepiej reagowalam wlasnie na leki brane na noc

My testowałyśmy nocne i rzeczywiście przez noc super, budziłam się z normalnymi oczami, a nie sklejonymi ropą, ale za to za dnia wielkie łzawienie. Testuje więc teraz jakiś inny w ogóle lek (telflexo) i jego podobno trzeba rano stosować.
Stary 2016-07-14, 16:46   #1038
paolkalo1
Rozeznanie

Cytat:
My testowałyśmy nocne i rzeczywiście przez noc super, budziłam się z normalnymi oczami, a nie sklejonymi ropą, ale za to za dnia wielkie łzawienie. Testuje więc teraz jakiś inny w ogóle lek (telflexo) i jego podobno trzeba rano stosować.
No tez bralam wlasnie Telfexo. I to chyba 180. Nie jestem pewna bo to bylo kilka lat temu (2008 - 2010) ale chyba bralam go nawet dwa razy dziennie jak siedzialam w archiwum..
Cytat:

Stary 2016-07-14, 16:47   #1039
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
No tez bralam wlasnie Telfexo. I to chyba 180. Nie jestem pewna bo to bylo kilka lat temu (2008 - 2010) ale chyba bralam go nawet dwa razy dziennie jak siedzialam w archiwum..

Ja mam właśnie 180, narazie tylko rano, żebym mogła choć autem za dnia normalnie jeźdźić, bo aktualnie się boję, wycierając oko co 5 minut Do tego mam antybiotyk w kroplach i krople nawilżające + alergiczne, więc dwie dawki chyba by były z lekka końską dawką Marze i śnie o możliwości wyjścia z domu bez płaczu.
Stary 2016-07-14, 16:58   #1040
paolkalo1
Rozeznanie

Cytat:
Ja mam właśnie 180, narazie tylko rano, żebym mogła choć autem za dnia normalnie jeźdźić, bo aktualnie się boję, wycierając oko co 5 minut Do tego mam antybiotyk w kroplach i krople nawilżające + alergiczne, więc dwie dawki chyba by były z lekka końską dawką Marze i śnie o możliwości wyjścia z domu bez płaczu.
Biedactwo. Telfexo niby jest lekiem wyzszej generacji czy jakos tak sie tam to zwalo, ale nie czulam roznicy w porowaniu do innych lekow.
Mi wyskakuje problem z alergia tylko wtedy gdy cos sie dzieje z tarczyca (zwykle jestem wtedy przeziebiona, wiec byla nawet teoria ze to ktorys z lekow, ale upadla gdy bylam w ciazy i w zeszlym roku w sierpniu dostalam plam na calym ciele a uzywalam zupelnie innych "bezpiecznych" lekow) + stres. I tylko wtedy gdy jestem bez eut. Jak mam nawet minimalna dawke nie dzieje sie absolutnie nic. Na testach wyszedl mi tylko kurz i pylki traw

Stary 2016-07-14, 17:34   #1041
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Biedactwo. Telfexo niby jest lekiem wyzszej generacji czy jakos tak sie tam to zwalo, ale nie czulam roznicy w porowaniu do innych lekow.
Mi wyskakuje problem z alergia tylko wtedy gdy cos sie dzieje z tarczyca (zwykle jestem wtedy przeziebiona, wiec byla nawet teoria ze to ktorys z lekow, ale upadla gdy bylam w ciazy i w zeszlym roku w sierpniu dostalam plam na calym ciele a uzywalam zupelnie innych "bezpiecznych" lekow) + stres. I tylko wtedy gdy jestem bez eut. Jak mam nawet minimalna dawke nie dzieje sie absolutnie nic. Na testach wyszedl mi tylko kurz i pylki traw

ZazdroszczęJa letrox biorę sumiennie, a niestety mimo to mi się w tym roku przyplatala ta cholera alergia. Przypuszczam że to po tacie, on latami cierpiał na takie alergie sezonowe na pyłki.

Stary 2016-07-16, 12:40   #1042
gwiazdka93
Zakorzenienie

Czy któraś z Was pracuje w nocy? Jutro idę do pracy na nockę (pierwszy raz), a niestety kompletnie zapomniałam o tym pogadać z endo. i nie wiem jak wziąć Letrox rano. Wiem, że ma być na czczo, ale ile wynosi min odstęp od ostatniego posiłku w takiej sytuacji? Niestety z powodu innych chorób w czasie aktywności muszę jeść co 3-4 h, max co 4,5 i nie wiem jak to rozwiązać.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-16, 12:58   #1043
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was pracuje w nocy? Jutro idę do pracy na nockę (pierwszy raz), a niestety kompletnie zapomniałam o tym pogadać z endo. i nie wiem jak wziąć Letrox rano. Wiem, że ma być na czczo, ale ile wynosi min odstęp od ostatniego posiłku w takiej sytuacji? Niestety z powodu innych chorób w czasie aktywności muszę jeść co 3-4 h, max co 4,5 i nie wiem jak to rozwiązać.
Odstęp wynosi 8h, więc powinnaś porozmawiać z lekarzem o ewentualnym zwiększeniu dawki
Stary 2016-07-16, 13:19   #1044
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Odstęp wynosi 8h, więc powinnaś porozmawiać z lekarzem o ewentualnym zwiększeniu dawki
Ktoś tu pisał że 4 godziny wystarczą
Do operacji 6 godzin to jest na czczo

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-16, 14:16   #1045
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
Ktoś tu pisał że 4 godziny wystarczą
Do operacji 6 godzin to jest na czczo

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Przed operacją jest się na czczo z innego powodu, całkiem prostego. Osoby, które przyjmują euthyrox wieczorem mają większą dawkę właśnie z powodu krótszego odstępu pomiędzy posiłkami (gorsze wchłanianie lewotyroksyny).

Edytowane przez blue3
Czas edycji: 2016-07-16 o 15:22
Stary 2016-07-16, 15:06   #1046
Glodomorek
Zakorzenienie

Tsh 3,5 przeciwciała ujemne ale na usg tarczyca pomniejszona niejednorodna. Drążyć temat czy odpuscić? Lekarz mówi, że jest ok, ale ja nie czuje się dobrze.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-16, 15:37   #1047
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Tsh 3,5 przeciwciała ujemne ale na usg tarczyca pomniejszona niejednorodna. Drążyć temat czy odpuscić? Lekarz mówi, że jest ok, ale ja nie czuje się dobrze.
Jaki lekarz? woda utleniona i srebro koloidalne nie pomagają na złe samopoczucie?
Stary 2016-07-16, 16:01   #1048
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki lekarz? woda utleniona i srebro koloidalne nie pomagają na złe samopoczucie?
Masz coś do mnie?
Stary 2016-07-16, 16:10   #1049
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Masz coś do mnie?
Tylko pytam, nie denerwuj się, bo na wyrzuty kortyzolu nie pomoże ci nawet duża dawka witaminy C
Stary 2016-07-16, 16:13   #1050
Glodomorek
Zakorzenienie

No to odczep się ode mnie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości