|
|
#1051 |
|
uparta chmura
|
Dot.: KOKTAJLE I SOKI - siła owoców i warzyw :)
Witam Wszystkich
![]() Ja koktajle/smoothie robię codziennie od ponad miesiąca. Zazwyczaj wszystkie owoce blenduje zwykłym blenderem a jak chcę dodać sokvz jabłka czy buraka (surowy oczywiście) to wrzucam do sokowirówki. Robiłam koktajle ze szpinakiem świeżym i mrożonym, ale mrożone niezbyt mi smakuje. Do koktajli dodaje dla rozrzedzenia wody kokosowej, lub mleka z migdałów, cytrusy wyciskam ręcznie w takiej małej wyciskarce i do koktajli dodaje też miąższ, bo szkoda wyrzucić poza tym takie koktajle są bardziej pożywne. Często dodaje też młody jęczmień czy nasionka chia. Moim ulubionym jest mano lessi, czyli mango z jogurtem naturalnym. Przy diecie warto kupić melona, który ma działanie odchudzające przy czym Bosko smakuje i jeden duży owoc starcza na 3 koktajle (jako dodatek) warto też dodawać grejpfrut i ananas, owoce te także mają udowodnione działanie wspomagające odchudzanie. Edytowane przez Mija62 Czas edycji: 2016-04-16 o 22:27 |
|
|
|
|
#1052 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio też coraz częściej robię sobie koktajle na drugie śniadanie
Teraz szukam inspiracji jak przemycać w nich buraka,by jak najmniej bylo go czuć jakieś pomysły z czym go łączyć?
|
|
|
|
|
#1053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No buraka to ja tylko w sokowirówce przelkne, w mikserze nie przejdzie :P nie smakuje mi. Ale jak uzywalam sokowirowki to marchewki, jabłka, cytrynki troszkę i jeden burak PYCHA
|
|
|
|
#1054 |
|
Zakorzenienie
|
Ja raz robiłam buraka w blenderze z malinami zdaje się i czymś jeszcze, już nie pamiętam
I było ok W sokowirówce to standardowo z jabłkiem i marchewką. A robice sobie soki dzień przed do zabrania w butelce do pracy np? Nic się z nimi nie dzieje, nie psują się?
|
|
|
|
|
#1055 |
|
uparta chmura
|
Buraka też łącze z jabłkiem i marchewką, np 3 jabłka, 3 marchewki, 1 burak.
Pamiętajcie, żeby sok z buraka odstał się ok 30minut przed wypiciem inaczej może rozboleć brzuch. Soki i koktajle powinno wypijać się jak najszybciej po zrobieniu (za wyjątkiem tego buraka) ponieważ witaminki bardzo szybko się utleniające i uciekają z soków, więc nie ma sensu przygotowywać go wsześniej, poza tym szybko kiśnie. No i do każdego soku/koktajlu eardo dolać łyżkę oleju - wtedy witaminy mają szansę przyswoić się. Edytowane przez Mija62 Czas edycji: 2016-04-17 o 22:22 |
|
|
|
|
#1056 |
|
astro-loszka
|
Dodaję wody/soku/mleczka kokosowego. Zresztą, w tym, co wymieniłam składniki są dość soczyste same w sobie.
|
|
#1057 |
|
Przyczajenie
|
Mój ulubiony ostatnio
.Kilka truskawek (6-7), połówka jabłka i połówka brzoskwini do vortexa i masz soczek! Jak za słodki dla kogoś to fajnie z kwaśną śmietaną smakuje!
|
|
|
|
|
#1058 |
|
Świeżynka
|
Dot.: SOK ZE SWIEZEJ MARCHWI ?
Ja zawsze wrzucam wszystkie owoce, jakie mam pod ręką, trochę mleka i zajadamy się tym do filmu
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1059 |
|
Przyczajenie
|
Mi smakuje ,szczególnie teraz, koktajl na bazie truskawek.
Wrzucam do blendera garść truskawek, banana, troszkę mleka kokosowego i pół łyżeczki spiruliny w proszku. Taki koktajl z rana daje kopa
|
|
|
|
|
#1060 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#1061 |
|
Przyczajenie
|
Alga bardzo bogata w witaminy i minerały. Nazywana superfood. Nawet w kosmos lata, jako uzupełnienie diety kosmonautów
![]() Jest blog, gdzie sporo o niej piszą. http://www.spirulina.pl/ |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1062 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio: banan, jagody i maliny + łyżka cukru pudru.
Wiem, że cukier niezdrowy, ale próbuje oszukac system i robię taki shake zamiast kupowania słodyczy.
|
|
#1063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastąp cukier daktylami
|
|
|
#1064 |
|
Zakorzenienie
|
Sezon na arbuzy w pełni, wiec polecam sok:
*arbuz *ogórek *mięta * limonka Orzeźwiający i pyszny
|
|
#1065 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Soki robię regularnie już od kilku lat (szczególnie zimą) a od niedawna zaczęłam pić zielone koktajle. Niektóre osoby robią sobie na ich bazie głodkówki 2-3 dniowe, ja raczej traktuję je jako dodatek albo jeden z kluczowych posiłków. Śniadania jem dopiero w pracy, więc żeby nie jeść ciągle pieczywa serwuje sobie takie zielone koktajle. xxx Żeby nie było za nudno stosuję to wymiennie z sokami na drugie śniadanie. Najczęściej - jabłko, marchewka, burak i pomarańcza - pycha Jeśli chodzi o sprzęty to ja używam do koktajli ręczny blender i do robienia soki sokowirówki i bardzo dobrze sprawdzają się w tej funkcji
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2017-09-08 o 09:27 Powód: link |
|
|
|
|
#1066 |
|
Przyczajenie
|
Polecam szczególnie koktajle i soki z dodatkiem świeżego ogórka - świetnie wpływają na problemy z cerą
|
|
#1067 |
|
Przyczajenie
|
Przyrządzam koktajl ze szpinaku, mango, awokado i pietruszki.
To taki zastrzyk energii od rana
|
|
|
|
|
#1068 |
|
Przyczajenie
|
A lubicie owoce leśne? Ja latem robię sobie bombę witaminową dla moich oczu, bo jagody zawierają dużo luteiny i innych minerałów ważnych dla wzroku (a pracuję przed komputerem, więc tym bardziej muszę dbać o oczy). Dwie szklanki jagód, malin, borówek, porzeczek i jeżyn wrzucam razem z jogurtem naturalnym do mojego ukochanego blendera ronic zyle manual i gotowe
czasem dosładzam łyżką miodu, jeśli owoce nie są jeszcze zbyt słodkie.
|
|
|
|
|
#1069 |
|
Przyczajenie
|
Pewnie
Jeszcze taki mrożony koktajl jest idealny na upały
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1070 |
|
Rozeznanie
|
Jak to jest z ta sokowirkowka? Wszedzie slysze, ze sokowirkowka to bez sensu bo wszystko, co cenne zostaje wyrzucone do kosza, ze jak juz to tylko wyciskarka.
Problem w tym, ze w zeszlym roky kupilismy sokowirowke i teraz co, mam ja wyrzucic na rzecz wyciskarki? Marnotrawstwo pieniedzy troche. Czy faktycznie picie soku z sokowirowki nie ma sensu? Jak myslicie? Ja zazwyczaj robie sok z marchwi, buraka, szpinaku i do tego jablek i pomaranczy. (przepraszam za brak polskich znakow, pisze ze sluzbowego laptopa bez polskiej klawiatury) Edytowane przez Narva Czas edycji: 2017-08-22 o 13:21 |
|
|
|
|
#1071 |
|
Zakorzenienie
|
Sok z wyciskarki podobno jest lepszy i zdrowszy. Nie wiem czy są na to jakieś badania? Ale to nie jest tak, że sok z sokowirówki jest zły. Sama mam wyciskarkę Huroma. Głównie ze względu na hałas: wyciskarki są o wiele cichsze. Wyciskarka daje też więcej soku. Skoro masz nową sokowirówkę to nic się nie dzieje. Nie musisz jej wyrzucać i lecieć po wyciskarkę.
|
|
#1072 |
|
Wtajemniczenie
|
Czemu uważasz, że sokowirówka jest bez sensu? I co dokładnie jest takie cenne? Chyba nie skórka od banana lub kiwi.
|
|
|
|
|
#1073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sokowirówka przeciera owoce i ta tarcza na której lądują z powodu tarcia podgrzewa je, dlatego tracą witaminy. Wyciskarka działa wolniej i gniecie owoce takim ślimakiem, przez co daje więcej soku, on się też nie rozwarstwia bo nie wiem czy zostawiłyście kiedyś sok z sokowirówki - część opada na dno. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1074 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Wlasnie wiele slyszalam z wielu zrodel o tym (ostatnio z programu "Wiem, co jem"), ze cala dobroc witamin i blonnika z owocow, ktore wrzucamy do sokowirowki zostaje w tej pulpie, ktora wyrzucami do kosza. Ja obieram tylko cytrusy, nie widze potrzeby obierania jablek czy gruszek, nawet kiwi (chociaz z kiwi soku nie robilam )
Edytowane przez Narva Czas edycji: 2017-08-22 o 14:52 |
|||
|
|
|
|
#1075 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko widzisz, problem jest tego typu. W tych tańszych kiepskich jakościowo wyciskarkach nie docisną Ci tych wszystkich witamin, enzymów, mikroelementów do maksimum. Natomiast te lepsze sprzęty, ultemowe ślimaki, bpa free, przeciskają na tyle wydajnie że nic oprócz na dobrą sprawę skórek w wylocie nie zostaję. Ja sama mam wyciskarkę Huroma HZ, wcześniej miałam też tej samej firmy inny model ale skusiłam się na opcję lodów. Wcześniej przez wieeele lat używałam sokowirówki i to nawet w smaku, wyglądzie widać tak ogromną różnicę, ja też nienawidzę piany i ciepłego soku, może to dlatego u mnie akurat górują wyciskarki
|
|
|
|
|
|
#1076 |
|
Wtajemniczenie
|
Ok, dobrze wiedzieć choć takie soki i tak pije rzadko.
|
|
|
|
|
#1077 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() A czy robicie takie koktajle i soki do pracy? Zastanawiam się jak się zachowują po kilku godzinach do zrobienia?
|
|
#1078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koktajle do których dodałam np. mrożone owoce lub lód to przewożę w termosie i też☠zachowują dobry smak i konsystencję przez parę☠godzin.
|
|
|
#1079 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1080 |
|
Przyczajenie
|
Kilka razy w tygodniu zabieram koktajle na II śniadanie do pracy. Koktajl robię rano, na świeżo, a w pracy przechowuję w lodówce do godziny około 11-12. Owszem, trzeba lekko wstrząsnąć, ale nic mu nie dolega, smakuje jak świeżo zrobiony
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.

I było ok
.

13.03.2008