Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-24, 08:54   #1051
Laguna2
BAN stały

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Nouvelle to nie było do Twojego wpisu, tylko Drabineczki.
Laguna2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 08:55   #1052
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Grażyna (41 l.) i Michał (50 l.) wychowują dwójkę wspólnych dzieci: Dominika (17 l.) i Malwinę (6 l.). Mieszka z nimi także córka pani Grażyny Marta, która ma 23 lata.
Rodzinie dotychczas żyło się całkiem wygodnie, jednak 5 lat temu pani Grażyna zachorowała na nowotwór. Od tamtego czasu leczy się. Po komplikacjach straciła jedną z kończyn i z tego powodu Rodzinie jest bardzo ciężko. Kalectwo matki i ciągłe choroby odbiły się na wszystkich członkach Rodziny. W domu pracuje tylko pan Michał, jest majstrem w dużej firmie, zarabia 1500 zł. Rodzina otrzymuje także nieznaczną kwotę pieniędzy na panią Grażynę. Po odjęciu kosztów dochód na jednego członka Rodziny wynosi 273 zł. Rodzinie brakuje przede wszystkim na żywność i odzież. Problemem w tej Rodzinie jest także to, iż pan Michał lubi "zajrzeć do kieliszka", wynika to z tego, że przeżywa chorobę żony i nie potrafi odnaleźć się w tej bolesnej sytuacji.
Bohaterską postawę ukazuje tutaj przede wszystkim córka Pani Grażyny. Która w trudnej sytuacji objęła opieką wszystkich domowników. Od 5 lat wychowuje Malwinę, wszelkie prace wykonuje praktycznie sama. Marta nie pracuje, ponieważ poświęciła się całkowicie opiece nad matką, która nie ma renty i ciężko jej wykonywać prace codzienne. Pani Grażyna uczy się funkcjonować bez ręki, widać, że ciężko jej zaakceptować nową sytuację, jednak nie poddaje się. Chce żyć, bo ma dla kogo i robi wszystko aby wyzdrowieć. Pan Michał pomimo swojej "dysfunkcji" cały czas pokazuje jak bardzo kocha żonę i dzieci. Dla nich jest gotów zrobić wszystko.
Pani Grażyna uwielbia piec chleb. Wymienia, że marzy o maszynie do wyrabiania ciasta. Rodzinie przydałaby się też pościel, żywność oraz środki chemiczne. Malwinka marzy o zabawce edukacyjnej (tablecie), a pani Grażyna o ponczo.
Aż załamać się można, widać, że rodzinę spotkała wielka tragedia. Ale znajdowanie uzasadnień dla alkoholizmu
Nie wiem też, na ile wymagająca jest opieka nad matką, ale najstarszej córki też żal, za kilka lat może mieć problem w znalezieniu pracy...

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 08:55   #1053
20160901857
Konto usunięte

Na bank nie zauważy różnicy dziecko które dosłownie wskazuje lego Chima, friends itp.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 08:59   #1054
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez Laguna2 Pokaż wiadomość
Vinter 76 absolutnie się z Tobą zgadzam. Problem w tym, że w tych "rodzinach" brak jest rozmowy. Jeśli dziecko widzi, że jak "rodzic" sobie kupi alkohol to znaczy, że ma pieniądze, więc dlaczego nie może marzyć o tym, czy innym. Nie oznacza to oczywiście, że darczyńca ma mu natychmiast kupić klocki za kilkaset złotych w żadnym wypadku. Ale marzyć nie można mu zabronić
Racja, ale podarowanie dziecku klocków za 500 zł nic nie zmienia, a nawet pogorszy. Pewnie nastepnego dnia tatuś je sprzeda za pół litra
A skoro nie ma rozmowy to rodzina jest patologiczna, a nie biedna. A dla mnie to duża róznica.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 09:04   #1055
Laguna2
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Na bank nie zauważy różnicy dziecko które dosłownie wskazuje lego Chima, friends itp.
Porównałam tylko Lego- Cobi i zaznaczyłam, że jeśli dziecko nie potrafi czytać (tylko te klocki miałam w ręku i mogę porównać)Uściślę, że Lego dla dzieci do lat 5 . Chima jest chyba dla starszych dzieci.
Zanim zrobi się afera napiszę po raz kolejny jedyne kogo staram się usprawiedliwić, to dzieci, które nie mają na to najmniejszego wpływu i często nie zdają sobie sprawy z "wartości marzeń", nigdzie nie napisałam, że należy te marzenia realizować.

Drabineczka Twoja nadinterpretacja mojego wpisu mnie powaliła, więc nawet nie będę odpisywać.
Stary 2014-11-24, 09:05   #1056
20160901857
Konto usunięte

Juz nawet nieważne czy tatuś to sprzeda czy nie - chodzi o to ze te dzieci trzeba uczyć prawidłowych postaw, starać sie tak organizować pomoc, zeby jak najbardziej uchronić je przed przejęciem patologicznych postaw rodziców, pokazać im ze nic samo nie spada z nieba a darczyńcy na te gadżety cieżko pracują.

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

No wiec właśnie tym dzieciom trzeba uświadamiać ze marzenia maja wartość.
Stary 2014-11-24, 09:08   #1057
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Kwestia ilości dzieci: w mniejszych miejscowościach nadal panuje przekonanie "Pan Bóg dał, Pan Bóg pomoże". Na własne uszy usłyszałam to od kobiety, która właśnie urodziła 4 a ich warunki życia komfortowymi nazwać nie można. I kolejne przekonanie, że w grupie dzieci się "lepiej chowają" i są lepiej przystosowane do życia, nie są egoistyczne itd.
To niech bóg da, a nie łapy do ludzi wyciągać Dla mnie tacy ludzie nie mają za grosz godności.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 09:11   #1058
Laguna2
BAN stały

Oczywiście Nouvelle 90. , że trzeba uświadamiać, w żaden sposób tego nie neguję, tylko tam zwykle nie ma kto tego zrobić, dlatego część dzieci marzy o czymś nie wiedząc ile to kosztuje i jak długo na to trzeba pracować. I tyle w temacie, a nie na zasadzie: marzy taki biedny, nieszczęśliwy, pójdę kupię klocki za 500 zł i więcej.
Stary 2014-11-24, 09:16   #1059
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

To niech wolontariusz myśli co wpisuje i może zamiast monster high niech to będzie po prostu "lalka". Czy może wolontariusz tez nie wie ile kosztuje lego? Skoro dziecko nie jest świadome, a rodzic nie umiem wytłumaczyć to niech sie tym zajmie wolontariusz. Po to chyba maja te wszystkie szkolenia, warsztaty i 1437456 poziomowa hierarchie liderów, zeby ktoś tam myślał, a jak widzę ze przez wszystkie instancje przechodzą opisy z marzeniami o plejakach i Chima to mam watpliwości czy tam ktokolwiek wie co robi.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-11-24 o 09:21
Stary 2014-11-24, 09:23   #1060
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Ja tam nie potrafię zrozumieć, że ktoś w 21 wieku nie słyszał nigdy o antykoncepcji. Bo i takie argumenty na obronę słyszałam

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 09:26   #1061
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
To niech wolontariusz myśli co wpisuje i może zamiast monster high niech to będzie po prostu "lalka". Czy może wolontariusz tez nie wie ile kosztuje lego? Skoro dziecko nie jest świadome, a rodzic nie umiem wytłumaczyć to niech sie tym zajmie wolontariusz. Po to chyba maja te wszystkie szkolenia, warsztaty i 1437456 poziomowa hierarchie liderów, zeby ktoś tam myślał, a jak widzę ze przez wszystkie instancje przechodzą opisy z marzeniami o plejakach i Chima to mam watpliwości czy tam ktokolwiek wie co robi.
Taaa a potem dostanie klocki od chińczyka i będzie bek, tupanie nogami i pretensje rodzica o "wrednym darczyńcy" na fejsie

Jestem moze i bezduszna, ale absolutnie nie żal mi tych dzieci... Zero. Ich rodzice też kiedyś byli mali a te dzieci będą duże i w większości przypadków (podkreślam, żeby zaraz nie było najazdu, wyraźnie piszę większość a nie wszystkie) takie same.
Nawet widać po wieeeelu opisach w stylu "wychowują 3 dzieci z czego dwoje z nich ma już po dwójce dzieci a trzecia córka 19letnia też się "spodziewa" Żadne klocki chima czy xboxy tego nie zmienią.
Stary 2014-11-24, 09:28   #1062
Laguna2
BAN stały

Wybacz Nouwelle, ale o to to już chyba nie możesz mieć do mnie pretensji, nie znam wolontariuszy, więc tym bardziej nie wiem co mają wpisywać (gdzieś tam napisałam, że ogólnie Szp nie jest zła, ale powinna być bardziej dopracowana).

Przykładowo choć pewnie nierealnie. Z tego co wyczytałam na forum, chętnych na paczki zgłasza MOPS. Więc może asystenci rodziny są przy takich rodzinach "cały rok": obserwują, pomagają, doradzają. W październiku, czy wrześniu następuje podsumowanie. W ciągu 9-10 miesięcy ta rodzina osiągnęła następujące sukcesy: w dniu 1.01 długów/kredytów było tyle obecnie jest tyle i tyle mniej lub 0, rachunki regulowane na bieżąco (spisywanie wydatków, zbieranie paragonów), alkoholu 0 (w trakcie leczenia na odwyku od stycznia a nie września- choć tu też nie jestem do końca przekonana), znaleziona praca przez tą i tą osobę, wspólnymi siłami czy z pomocą zrobili to i to itp. I wtedy taka SzP mogłaby być formą nagrody (nadal nie twierdzę, że mają tam być klocki za 500zł) A nie w ciągu roku urodziło się kolejne dziecko i to jest nasz sukces, powód do dumy, długi wzrosły o tyle, pracy nie ma nikt

Edytowane przez Laguna2
Czas edycji: 2014-11-24 o 09:30
Stary 2014-11-24, 09:31   #1063
20160901857
Konto usunięte

Ale ja nie mam pretensji do ciebie tylko do wolontariuszy i organizatorów właśnie.
Stary 2014-11-24, 09:38   #1064
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
No to czyli wracamy do punktu wyjścia -tym rodzinom jest potrzebna inna pomoc niz paczki, czyli nauka podstawowych zasad wspołżycia, zaradności życiowej, prawa, finansów (zeby byli świadomi ze kredyt łatwo wziąć, gorzej spłacić), antykoncepcja, pokazanie ze normalni ludzie żyją inaczej. Tu żadne paczki nie pomogą, co najwyżej zapchają żołądek do następnej zapomogi. To ze rodzic nie umie rozmawiać z dzieckiem to większy problem niz to ze dziecku będzie przykro bo nie ma lego.
To prawda. Pomoc rzeczowa w przypadku najbardziej naglących spraw jest korzystna, ale tylko wtedy, gdy jest uzupełnieniem innej pomocy. W tym pomocy w planowaniu wydatków, pomocy w sprawie antykoncepcji i tak dalej.
Dobrze wydać otrzymane pieniądze będą zapewne umiały jedynie te rodziny, w których trudna sytuacja wynika z ciężkiej choroby czy wypadku, a nie własnych działań, które są niezmienne od wielu lat. Jeśli ktoś ma małą kawalerkę i siedmioro dzieci, to od razu widać, że sama pomoc rzeczowa nie ma szansy poprawić sytuacji rodziny, bo problem tak naprawdę tkwi dużo głębiej.

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Aż załamać się można, widać, że rodzinę spotkała wielka tragedia. Ale znajdowanie uzasadnień dla alkoholizmu
To prawda. Z drugiej strony, myślę, że temu panu przydałaby się po prostu terapia. Jeśli przerosła go ciężka choroba żony (a rozumiem, że człowieka może coś takiego przerosnąć), to powinien otrzymać pomoc fachowca. Jest realna szansa, że facet wyszedłby z nałogu.

Cytat:
Nie wiem też, na ile wymagająca jest opieka nad matką, ale najstarszej córki też żal, za kilka lat może mieć problem w znalezieniu pracy...
To prawda. Chociaż zawsze może szukać pracy jako opiekun osoby chorej. Ma już doświadczenie.
Stary 2014-11-24, 09:52   #1065
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Tej rodzinie jest przede wszytskim potrzebny ktos, kto nauczy matke zyc i radzic sobie, bardzo zalzúje, ze nie ma rozwinietego systemu wspomagania takich rodzin.
I to nie pomocy ale wlasnie: nauki zycia w nowej sytuacji.
Bo mamy tu sytuacje: dwoje doroslych ludzi, rodzicow, nie radzi sobie z sytuacja ktora ich spotkala. A to nie powinno miec miejsca.
Takze nie wiem na ile matka wymaga opieki, ale jesli lubi piec chleb, to chyba jakos funkcjonuje? Jesli chodzi tylko o brak reki, to przeciez z tym da sie dosc dobrze funkcjonowac.

Starsza corka moze miec, stety niestety, tak jak pisze Chatul, fach w reku po takim zajmowaniu sie matka i rodzina. A takich ludzi coraz bardziej bedzie brakowac, spoleczenstwa sie starzeja.
Jednak powinna miec mozliwosc ulozenia sobie zycia.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-24, 09:59   #1066
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dobrze wydać otrzymane pieniądze będą zapewne umiały jedynie te rodziny, w których trudna sytuacja wynika z ciężkiej choroby czy wypadku, a nie własnych działań, które są niezmienne od wielu lat. Jeśli ktoś ma małą kawalerkę i siedmioro dzieci, to od razu widać, że sama pomoc rzeczowa nie ma szansy poprawić sytuacji rodziny, bo problem tak naprawdę tkwi dużo głębiej.
Sedno problemu - o ile dobrze pamiętam, na szkoleniach nikt tego nie poruszał. I nie wiem też, kiedy pojawi się pomysł też specjalistycznej pomocy osobom w trudnej sytuacji.
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Z drugiej strony, myślę, że temu panu przydałaby się po prostu terapia. Jeśli przerosła go ciężka choroba żony (a rozumiem, że człowieka może coś takiego przerosnąć), to powinien otrzymać pomoc fachowca. Jest realna szansa, że facet wyszedłby z nałogu.
Zgadzam się Ja tego pana nie potępiam, zwróciłam uwagę na to, bo opisie uderzył mnie ten słodki ton - kochająca rodzina. Jak ktoś jest w alkoholowym ciągu, to ten obraz jest daleki od tego przytoczonego przez wolontariusza. Terapia jest konieczna, myślę też że przydałaby się małżonce (nie tylko jako partnerce osoby uzależnionej, ale przeżyła sporo w wyniku choroby).

Im więcej opisów czytam, tym bardziej mam wrażenie, że ten bohatersko-poetycki ton nie zawsze osiąga zakładany rezultat.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Tej rodzinie jest przede wszytskim potrzebny ktos, kto nauczy matke zyc i radzic sobie, bardzo zalzúje, ze nie ma rozwinietego systemu wspomagania takich rodzin.
I to nie pomocy ale wlasnie: nauki zycia w nowej sytuacji.
Bo mamy tu sytuacje: dwoje doroslych ludzi, rodzicow, nie radzi sobie z sytuacja ktora ich spotkala. A to nie powinno miec miejsca.
Takze nie wiem na ile matka wymaga opieki, ale jesli lubi piec chleb, to chyba jakos funkcjonuje? Jesli chodzi tylko o brak reki, to przeciez z tym da sie dosc dobrze funkcjonowac.

Starsza corka moze miec, stety niestety, tak jak pisze Chatul, fach w reku po takim zajmowaniu sie matka i rodzina. A takich ludzi coraz bardziej bedzie brakowac, spoleczenstwa sie starzeja.
Jednak powinna miec mozliwosc ulozenia sobie zycia.
Z opisu wynika, że pani straciła prawą rękę (spora szansa, że była praworęczna). I zgodzę się, że przydałoby się o wiele bardziej wyspecjalizowane wsparcie - właśnie pomoc w odnalezieniu się w nowej sytuacji. Kobieta wiele przeżyła, nie jest starsza - warto byłoby dać jej taką szansę.

Co do opiekuna osoby starszej - na zachodzie jak najbardziej można wykonywać ten zawód (nie oszukujmy się, jest wymagający fizycznie i psychicznie) za godne wynagrodzenie. Nie wiem, jak będzie w PL, ale patrząc na poziom zamożności dzisiejszych emerytów, może być trudno.

Stary 2014-11-24, 10:00   #1067
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Wybacz Nouwelle, ale o to to już chyba nie możesz mieć do mnie pretensji, nie znam wolontariuszy, więc tym bardziej nie wiem co mają wpisywać (gdzieś tam napisałam, że ogólnie Szp nie jest zła, ale powinna być bardziej dopracowana).

Przykładowo choć pewnie nierealnie. Z tego co wyczytałam na forum, chętnych na paczki zgłasza MOPS. Więc może asystenci rodziny są przy takich rodzinach "cały rok": obserwują, pomagają, doradzają. W październiku, czy wrześniu następuje podsumowanie. W ciągu 9-10 miesięcy ta rodzina osiągnęła następujące sukcesy: w dniu 1.01 długów/kredytów było tyle obecnie jest tyle i tyle mniej lub 0, rachunki regulowane na bieżąco (spisywanie wydatków, zbieranie paragonów), alkoholu 0 (w trakcie leczenia na odwyku od stycznia a nie września- choć tu też nie jestem do końca przekonana), znaleziona praca przez tą i tą osobę, wspólnymi siłami czy z pomocą zrobili to i to itp. I wtedy taka SzP mogłaby być formą nagrody (nadal nie twierdzę, że mają tam być klocki za 500zł) A nie w ciągu roku urodziło się kolejne dziecko i to jest nasz sukces, powód do dumy, długi wzrosły o tyle, pracy nie ma nikt
To co opisujesz jest nie tylko nie relne, ale też poniekąd szkodliwe- w nie mniejszym stopniu niż dawanie osobom, które z pobierania zasiłów zrobiły sobie styl życia.
Wiele z tych rodin opisanych staje się obiektem osrej krytyki między innymi przez sposób działania samej aczki, nieumiejętność formułowania opisów, doboru rodzin.
Wyobraź sobie, że jesteś osobą potrzebującą, bo świat ci się zawalił. Głupio jest ci o cokolwiek prosić, ale że masz dzieci to zgadzasz się na skierowanie do SzP.
Chciałabyś być rozliczana z tego kiedy i jak płacisz czynsz, czy zapłaciłaś kredyt, rachunki na forum publicznym?
Nie sądzę.

Nie byłoby takiej potrzeby, gdyby Sz działała dobrze i wzbudzała zaufanie społeczeństwa, a nie odwrotnie. Gdyby były dokłądnie wiadome zasady dobierania rodzin, jak również te zasady byłyby stosowane w praktyce.
A nie: szkolenie dla wolontariuszy jest, a rzeczywistość taka, że nie ma równego standardu, infantylne poetyckie opisy itd.

Kwestia z marzeniami dzieci jest podobna. Wolontariusze nie myślą i piszą głupoty abo sposób w jaki piszą jest nieodpowiedni.

Jak byłam dzieckie chciałam mieć konia. Mieszkałam w mieście, w bloku; więc wymyśliłam sobie, że mogłabym go trzymać w ciężarówce ojca.

Nie było w domu kasy na robniejsze sprawy, a co dopiero na fanaberie tego typu i na taką skalę.
Te dzieci nie różnią się za bardzo od innych dzieci: w sensie marzeń.
Ktoś tu ładnie napisał,że trzeba kształtować w nich odpowiednie postawy. I z tym się zgodzę. Wolontariusz jednak powinien się upewnić, że są to prośby realne, któe mogą się ziścić.

Jedną z istotnych kwestii w pomaganiu jest stawienie realnych celów.
To wolontariusz powinien powiedzieć: fajnie, że masz marzenia i marzy ci się Lego Hobbit. Mógłby z dzieckiem nawet na ten temat porozmawiać, ale i dodać, że to jest mało pradopodobne, że warto wybrać coś innego, i że darczyńcy pracują na to by komuś coś dać.

Jak dla mnie SzP jest spalonym, wybrakownym projektem, który jedzie na ludzkiej naiwności (potrzebujących i darczyńców) oraz tym, że ludzie chcą być dobrzy.
Jednym z niewielu pozytywów z tej akcji jest to, że osoby w rzeczywistej potrzebie jak soby starsze i chore otrzymają pomoc.

Pytanie czy koszt udzielonej pomocy osobom potrzebującym nie jest za duży, to znaczy taki, że wspiera się wyuczoną bezradność i kolejne pokolenie biorców.
Stary 2014-11-24, 10:08   #1068
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość

Jak widzę te 400zł na osobę już po opłaceniu mieszkania, czasem nawet też leków, to mnie szlak trafia.
to jest dokładnie tyle ile ja miałam przez pierwsze lata studiów, przypuszczam, że nie tylko ja.
już nie wspominając o tym, że w kilka osób jest o wiele taniej się utrzymać niż samodzielnie.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 10:11   #1069
Laguna2
BAN stały

Ajah częściowo się z Tobą zgadzam, pewnie że nie chciałabym być z tego rozliczana, ale z drugiej strony osoba chcąca SzP/ zasiłek i tak się "spowiada". Dawać coś "na słowo" też nie bardzo.
Poza tym myślę/łudzę się/ mam nadzieję/, że przez ten rok Ci ludzie czegoś się nauczą i zmienią swój styl życia, może ich to jakoś zmotywuje. Nie jestem ekspertem, nie twierdzę, że mój pomysł jest doskonały, ale to nie zmienia faktu iż jest, to kwestia średnio dopracowana.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-24, 10:15   #1070
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Z opisu wynika, że pani straciła prawą rękę (spora szansa, że była praworęczna). I zgodzę się, że przydałoby się o wiele bardziej wyspecjalizowane wsparcie - właśnie pomoc w odnalezieniu się w nowej sytuacji. Kobieta wiele przeżyła, nie jest starsza - warto byłoby dać jej taką szansę.

Co do opiekuna osoby starszej - na zachodzie jak najbardziej można wykonywać ten zawód (nie oszukujmy się, jest wymagający fizycznie i psychicznie) za godne wynagrodzenie. Nie wiem, jak będzie w PL, ale patrząc na poziom zamożności dzisiejszych emerytów, może być trudno.
Akurat moge cos powiedziec o opiece nad osoba chora, widuje takie osoby dosc czesto i moge stwierdzic z cala odpowiedzialnoscia, ze strata prawej reki to jest cos, z czym mozna sobie poradzic i mozna sobie w zyciu radzic. Znam pare osob, ktore maja czesciowy paraliz (ktorejs konczyny) i prowadza w miare normalne zycie.
Moze byloby lepiej zalatwic tej pani osrodek rehabilitacyjny, jesli jej choroba na to pozwala, gdzie nauczylaby sie sobie radzic.
Naprawde, jesli brak reki jest jedynym problemem, to mozna sobie z tym spokojnie poradzic. Chyba, ze choroba wplywa na te pania w inny sposob.

Nie tylko emeryci choruja, poza tym ci emeryci w wiekszosci maja dzieci, ktore nie moga sie opiekowac bliskimi i oplacaja opieke.
W Polsce.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-11-24 o 10:25
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 10:19   #1071
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ajah częściowo się z Tobą zgadzam, pewnie że nie chciałabym być z tego rozliczana, ale z drugiej strony osoba chcąca SzP/ zasiłek i tak się "spowiada". Dawać coś "na słowo" też nie bardzo.
Poza tym myślę/łudzę się/ mam nadzieję/, że przez ten rok Ci ludzie czegoś się nauczą i zmienią swój styl życia, może ich to jakoś zmotywuje. Nie jestem ekspertem, nie twierdzę, że mój pomysł jest doskonały, ale to nie zmienia faktu iż jest, to kwestia średnio dopracowana.
Jak na słowo?
Na żadne słowo. Wystarczyłoby, gdyby dana rodzina była odpowiedio sprawdzana i opisywana przez SzP.
Nadzieję możesz mieć, jednak prawda jest taka, że rodziny, które od lat żyją z zasiłków ssame z siebie się nie zmienia.

Paczka ryżu i lodówka nie zmienią wieloletniego przekonania, ze lepiej utrzymać się samemu; pracować itd.
To są wewnętrzne przekonania, które na pewno się nie zmienią poprzez dawanie.
Stary 2014-11-24, 10:29   #1072
201712111032
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Jak na słowo?
Na żadne słowo. Wystarczyłoby, gdyby dana rodzina była odpowiedio sprawdzana i opisywana przez SzP.
Nadzieję możesz mieć, jednak prawda jest taka, że rodziny, które od lat żyją z zasiłków ssame z siebie się nie zmienia.

Paczka ryżu i lodówka nie zmienią wieloletniego przekonania, ze lepiej utrzymać się samemu; pracować itd.
To są wewnętrzne przekonania, które na pewno się nie zmienią poprzez dawanie.
No a teoretycznie paczka ma byc wsparciem i 'kopem' do dzialania dla takiej rodziny, ale niestety tak to nie dziala.
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 10:35   #1073
floragia
BAN stały

Inicjatywa ciekawa, ale pewnie w niektórych przypadkach tak jak piszecie, może zaszkodzić a nie pomóc.
floragia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-24, 10:35   #1074
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kukurukku Pokaż wiadomość
No a teoretycznie paczka ma byc wsparciem i 'kopem' do dzialania dla takiej rodziny, ale niestety tak to nie dziala.
trudno żeby była jakimś kopem jeśli widzimy w opisach:
- sytuacja rodziny jest zła od 19 lat. - serio przez 19 lat nikt nie potrafił nic zrobić żeby się polepszyło?
- sytuacja rodziny pogorszyła się po urodzeniu drugiego dziecka - okej, więc zróbmy sobie jeszcze sześć kolejnych.

jedynymi osobami, którym autentycznie się ta pomoc należy są osoby starsze, samotne i chore. i właśnie u tych osób widać, że sytuacja jest jaka jest, a i tak jeszcze próbują coś działać i ogólnie wstyd im o taką paczkę prosić.
Stary 2014-11-24, 10:44   #1075
cholernarejestracja
Copyraptor

Właśnie zostałam zlinczowana w pracy, bo odmówiłam finansowania paczki dla takiej rodziny:

Pani Izabela (26 l.) mieszka w kamienicy z mężem Szymonem (29 l.) oraz dziećmi: Filipem (7 l.), Emilką
(4 l.), Mają (2 l.), Kacprem (1 miesiąc). Niewielkie mieszkanie dzieli także z sześcioosobową
rodziną swojej siostry, prowadzą jednak osobne gospodarstwa. Pani Iza na co dzień opiekuje się
dziećmi. Pan Szymon pracując jako budowlaniec zarabia miesięcznie niecałe 1000 zł, w zależności od
liczby zleceń. Rodzina pobiera też zasiłek rodzinny w wysokości 340 zł oraz zasiłek z MOPSU- 600
zł. Najciężej rodzinie jest w sezonie zimowym, ze względu na zdecydowany spadek ilości nowych zleceń
budowlanych. Do tego rodzina niedawno się powiększyła i wraz z pojawieniem się noworodka nasiliły
się problemy finansowe. Po odjęciu kosztów wynajmu mieszkania oraz rachunków (1255 zł) na życie
pozostaje rodzinie około 114 zł na osobę. W rodzinie mimo ciężkiej sytuacji finansowej panuje
ciepła i serdeczna atmosfera. Nie ma konfliktów, pomimo tak dużej ilości mieszkających razem osób.
Pani Iza wspaniale zajmuje się dziećmi, które mają niewyczerpane pokłady energii, natomiast pan
Szymon poza pracą na budowie często "chwyta się" dorywczych prac. Szuka także pracy na stałe,
niestety na razie nieskutecznie. Rodzinie najbardziej potrzebne jest łóżko piętrowe. Na razie dzieci
śpią razem na rozkładanych łóżkach, ale już niedługo zwyczajnie przestaną się na nich mieścić.
Poza tym bardzo przydałyby się im pieluchy i mleko dla niemowlaka.

Masa wykształconych i trzeźwo myślących dziewczyn nagle zrobiła ze mnie potwora, bo dzieciaczkom odmawiam radosnych świąt. Argumenty, że jak się jest rodziną trzaskającą radośnie kolejne bobo mieszkając w kamienicy w której nie ma miejsca i z jednym, nieogarniętym żywicielem rodziny, to może trzeba zainwestować w gumki, nie trafiają. Bo może gumki drogie? Bo może katolicy? Bo może niewykształceni?

No kufa.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 10:49   #1076
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Właśnie zostałam zlinczowana w pracy, bo odmówiłam finansowania paczki dla takiej rodziny:

Pani Izabela (26 l.) mieszka w kamienicy z mężem Szymonem (29 l.) oraz dziećmi: Filipem (7 l.), Emilką
(4 l.), Mają (2 l.), Kacprem (1 miesiąc). Niewielkie mieszkanie dzieli także z sześcioosobową
rodziną swojej siostry, prowadzą jednak osobne gospodarstwa. Pani Iza na co dzień opiekuje się
dziećmi. Pan Szymon pracując jako budowlaniec zarabia miesięcznie niecałe 1000 zł, w zależności od
liczby zleceń. Rodzina pobiera też zasiłek rodzinny w wysokości 340 zł oraz zasiłek z MOPSU- 600
zł. Najciężej rodzinie jest w sezonie zimowym, ze względu na zdecydowany spadek ilości nowych zleceń
budowlanych. Do tego rodzina niedawno się powiększyła i wraz z pojawieniem się noworodka nasiliły
się problemy finansowe. Po odjęciu kosztów wynajmu mieszkania oraz rachunków (1255 zł) na życie
pozostaje rodzinie około 114 zł na osobę. W rodzinie mimo ciężkiej sytuacji finansowej panuje
ciepła i serdeczna atmosfera. Nie ma konfliktów, pomimo tak dużej ilości mieszkających razem osób.
Pani Iza wspaniale zajmuje się dziećmi, które mają niewyczerpane pokłady energii, natomiast pan
Szymon poza pracą na budowie często "chwyta się" dorywczych prac. Szuka także pracy na stałe,
niestety na razie nieskutecznie. Rodzinie najbardziej potrzebne jest łóżko piętrowe. Na razie dzieci
śpią razem na rozkładanych łóżkach, ale już niedługo zwyczajnie przestaną się na nich mieścić.
Poza tym bardzo przydałyby się im pieluchy i mleko dla niemowlaka.

Masa wykształconych i trzeźwo myślących dziewczyn nagle zrobiła ze mnie potwora, bo dzieciaczkom odmawiam radosnych świąt. Argumenty, że jak się jest rodziną trzaskającą radośnie kolejne bobo mieszkając w kamienicy w której nie ma miejsca i z jednym, nieogarniętym żywicielem rodziny, to może trzeba zainwestować w gumki, nie trafiają. Bo może gumki drogie? Bo może katolicy? Bo może niewykształceni?

No kufa.
Wielkie dla ciebie, że powiedziałaś co myślisz
Stary 2014-11-24, 10:53   #1077
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość

rodziną swojej siostry, prowadzą jednak osobne gospodarstwa. (...)

No kufa.
Nawet bez gumek i tabsów można zaplanować ilość potomstwa.

No przykre, że rodzina jest w trudnej sytuacji. Ja się pytam, gdzie budowlaniec tyle zarabia? Owszem, pomoc doraźna się przyda w jakimś stopniu, ale tu mocno przyda się zabrać za poszukiwanie lepszej pracy dla pana i po odchowaniu najmłodszych dla pani.

U mnie w pracy też gorące dyskusje na temat SzP, ale z tego co słyszę większość osób podziela krytyczne zdanie dotyczące niezaradnych życiowo rodzin i chce pomóc osobom samotnym lub chorym.

Stary 2014-11-24, 10:55   #1078
ajah
wańka wstańka

cholernarejestracja te bym odmówiła
Stary 2014-11-24, 11:06   #1079
201712111032
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
trudno żeby była jakimś kopem jeśli widzimy w opisach:
- sytuacja rodziny jest zła od 19 lat. - serio przez 19 lat nikt nie potrafił nic zrobić żeby się polepszyło?
- sytuacja rodziny pogorszyła się po urodzeniu drugiego dziecka - okej, więc zróbmy sobie jeszcze sześć kolejnych.

jedynymi osobami, którym autentycznie się ta pomoc należy są osoby starsze, samotne i chore. i właśnie u tych osób widać, że sytuacja jest jaka jest, a i tak jeszcze próbują coś działać i ogólnie wstyd im o taką paczkę prosić.
Taki mi to tlumaczyla liderka, ze to ma byc jakis przelom, pokazanie ludziom, ze nie sa sami, blablabla. Zlapalam sie na to ale oczywiscie teraz gadzam sie z Toba.
Co dziwne, moj facet nie widzi w tym nic zlego i uwaza, ze nalezy pomagac takim rodzinom. Na nic pokazywanie mu tych opisow i tlumaczenie jak to czesto wyglada.
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-24, 11:10   #1080
201801191006
Konto usunięte

u mnie na studiach robią paczkę i już się chciałam przyłączyć, ale rodzina dokładnie taka sama jak powyżej, może nawet więcej dzieci. dochód na osobę 400zł, a w prezentach wpisana lalka monstercośtam i perfumy. więc się nie dorzucę.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości