Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-22, 09:03   #1081
mavika
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez Ivy1984 Pokaż wiadomość
moje wczorajsze U :

sniadanie : 3 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane pasztecikiem pikantym, na to plasterel zoltego sera i plasterek marynowanej cukini, grapefriut. ok270kcal

obiad : torebka ugotowanego ryzu plus potrawka z ok 250gr warzyw na patelnie i wkrojonego fileta z mintaja ok500kcal

kolacja : salatka z pomigora, dwoch ogoreczkow, kawalka papryki i odrobiny zoltego sera, jakies przyprawy do tego na lyzeczce oleju rzepakowego plus miseczka nozek z kuraczka, marchewki, oliwek ok200kcal

poznym wieczorem spore jablko. Ile to moze miec kacal ??

pozdrawiam.
razem nie wiecej niz 1000kcal. :/
Stary 2009-02-22, 09:48   #1082
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez Ivy1984 Pokaż wiadomość
moje wczorajsze U :

sniadanie : 3 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane pasztecikiem pikantym, na to plasterel zoltego sera i plasterek marynowanej cukini, grapefriut.

obiad : torebka ugotowanego ryzu plus potrawka z ok 250gr warzyw na patelnie i wkrojonego fileta z mintaja

kolacja : salatka z pomigora, dwoch ogoreczkow, kawalka papryki i odrobiny zoltego sera, jakies przyprawy do tego na lyzeczce oleju rzepakowego plus miseczka nozek z kuraczka, marchewki, oliwek

poznym wieczorem spore jablko. Ile to moze miec kacal ??

pozdrawiam.
zdecydowanie za mało, nie wiem czy przekroczyłaś 1000 kcal nawet. nie podoba mi się nic, trzy posiłki-spowolnisz sobie metabolizm. chleb chrupki także nie. zastanów się czy chcesz dla siebie źle.

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 10:17   #1083
vana
Raczkowanie

GG do vana

Cytat:
Napisane przez ewelina* Pokaż wiadomość
A jak z twoją wagą reaguje jakoś na taką ilość jedzenia?
przy ograniczeniu wysiłku fizycznego praktycznie do zera, tyję +/- 0,5kg tygodniowo staram się nie ważyć za często, ale czuję, że waga idzie w górę. trochę niecierpliwa jestem i dlatego zwiększam ostatnio l-bę kcal, ale też nie chcę przesadzić

Cytat:
Napisane przez aoii Pokaż wiadomość
Bożesz! jutro pojade do sklepu i zrobie troche zapasów słodyczy xD
mam tylko lody rożki i te ciastka z mieszanki co mi sie już znudziły._.

ale jadłospis. pyszny jak zawsze! podziwiam Cie naprawde
Cytat:
Napisane przez GummyKammy Pokaż wiadomość
j.w jestes nie do pokonania!
Cytat:
Napisane przez Nasturcja several years Pokaż wiadomość
Vana Kikunia wymiatacie Gummy Kammi widzę, że jest coraz lepiej-oby tak dalej! Jedzonko jest pycha!
dzię-ku-ję!
walczę!
vana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 10:41   #1084
6sweetextreme9
Raczkowanie

Zawsze jak patrzę na Wasze jadłospisy robię się głodna
Ale do rzeczy...
Dziewczynki, będące na redukcji i uczące się Jaki posiłek na drugie śniadanie bierzecie do szkoły? U mnie dotychczas był to serek homogenizowany plus fitella, ale wiem, że muszę z niej zrezygnować, bo nie jest wskazana przy redukcji Więc co do tego serka? Ewentualnie czym go zastąpić? Czytam i śledzę Wasze jadłospisy, ale prawdę powiedziawszy dowiedziałam się tylko o serku plus przyprawy korzenne A na pewno są jeszcze jakieś połączenia, które sprawdzają się poza domem. Aha i jeszcze jedna kwestia, bo już mi się pomieszało..
Do smażenia najlepszy jest olej rzepakowy, a do sałatek oliwa z oliwek, tudzież olej sezamowy na przykład?

Życzę wytrwałości w dązeniu do celu wszystkim wizażankom

Problem jest wtedy, gdy okazuje się, że nie jesteś ideałem, dla swojego ideału...

57-56-55-54-53-52-51-50
6sweetextreme9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 11:21   #1085
Trooskaffka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
Zjedz normalny ciepły obiad nawet o 17 i nie rezygnuj z ww.
Dziekuje bardzo za ocene i odp na pyt.. Jesiu zbytnio sie w tym wszystkim nie orietuje ale staram sie..

A czy owsianke moge jesc codziennie czy chociaz jednego dnia zjesc cos innego..?? czy co drugi dzien lepiej ja jesc..??

Trooskaffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 11:28   #1086
ewelina*
Rozeznanie

Owsiankę możesz codziennie uważaj tylko żeby ci nie zbrzydła

Ja do szkoły biorę kanapkę: chlebek razowy(kromkę na pół kroję) + plaster polędwicy + warzywko (pomidor,ogórek rzodkiewka itp.)
Ktoś mi napisał że dziennie 2 kromki razowca max, więc do szkoły możesz robić z 2 ale późnij już go nie jedz.

ewelina* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 11:51   #1087
6sweetextreme9
Raczkowanie

Cytat:
Ja do szkoły biorę kanapkę: chlebek razowy(kromkę na pół kroję) + plaster polędwicy + warzywko (pomidor,ogórek rzodkiewka itp.)
Ktoś mi napisał że dziennie 2 kromki razowca max, więc do szkoły możesz robić z 2 ale późnij już go nie jedz.

Pierwsze słyszę. Dlaczego 2 kromki razowca dzienne max? To samo tyczy się innego pełnoziarnistego pieczywa?
Hmmmm...

Problem jest wtedy, gdy okazuje się, że nie jesteś ideałem, dla swojego ideału...

57-56-55-54-53-52-51-50

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 12:26   #1088
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 6sweetextreme9 Pokaż wiadomość
Zawsze jak patrzę na Wasze jadłospisy robię się głodna
Ale do rzeczy...
Dziewczynki, będące na redukcji i uczące się Jaki posiłek na drugie śniadanie bierzecie do szkoły? U mnie dotychczas był to serek homogenizowany plus fitella, ale wiem, że muszę z niej zrezygnować, bo nie jest wskazana przy redukcji Więc co do tego serka? Ewentualnie czym go zastąpić? Czytam i śledzę Wasze jadłospisy, ale prawdę powiedziawszy dowiedziałam się tylko o serku plus przyprawy korzenne A na pewno są jeszcze jakieś połączenia, które sprawdzają się poza domem. Aha i jeszcze jedna kwestia, bo już mi się pomieszało..
Do smażenia najlepszy jest olej rzepakowy, a do sałatek oliwa z oliwek, tudzież olej sezamowy na przykład?

Życzę wytrwałości w dązeniu do celu wszystkim wizażankom
Na drugie śniadanie najlepiej przygotuj sobie kanapkę z wędlina, serkiem itp + warzywko, a do tego możesz , a jesli serek to z czym dusza zapragnie, np. orzechy, musli bez cukru, otręby, zarodki itp.
Jeśli chodzi o tłuszcze to warto używać różnorodnych, gdyż każdy z nich ma inny skład nnkt. Najważniejsze by nie poddawać ich zbyt długiej obróbce termicznej, bo traca swoje wartości.

Cytat:
Napisane przez Trooskaffka Pokaż wiadomość
Dziekuje bardzo za ocene i odp na pyt.. Jesiu zbytnio sie w tym wszystkim nie orietuje ale staram sie..

A czy owsianke moge jesc codziennie czy chociaz jednego dnia zjesc cos innego..?? czy co drugi dzien lepiej ja jesc..??
Owsianke mozesz jeśc ocdziennie, jesli tylko masz na nią ochotę

Cytat:
Owsiankę możesz codziennie uważaj tylko żeby ci nie zbrzydła

max 2 kromki ?? Pierwsze słysze, na R nalezy ograniczyć ww w drugiej części dnia, ale nie ma czegoś takiego jak max 2 kromki czy 5 łyżek.
Stary 2009-02-22, 13:16   #1089
6sweetextreme9
Raczkowanie

funky87

Dzięki śliczne za odpowiedź Orientujesz się, które musli nie zawiera cukru? Bo skoro tak, to wydaje mi się, że Fitella jest akurat zdrowa. Oczywiście nie z kawałkami czekolady, ale tropikalna, żurawinowa, czy ze słonecznikiem i suszonymi śliwkami, jak najbardziej tak. Czy się mylę? A jeśli chodzi o otręby to mogą być Sante ze śliwką? Czy zwykłe, czyste?

57-56-55-54-53-52-51-50

Edytowane przez 6sweetextreme9
Czas edycji: 2009-02-22 o 13:18
Stary 2009-02-22, 13:37   #1090
DulceLinio
Raczkowanie

Moje R. Na wstępie chciałam napisać, że normalnie jem 4 posiłki, bo z 5 mi źle jest.. No a dziś 3 bo późno wstałam i wcześnie się kładę.

1. dwie spore kromki razowca cienko posmarowane masłem, 75g twarożku domowego, jajko na twardo, pomidor, rzodkiewka,cebula, zielona herbata.
2. pierś z kurczaka, malutki kawałeczek gotowanej szynki, 50g ryżu brązowego, brokuły i kalafior z łyżeczką masła, jabłko.
3. dwie kromki razowca jw. z masłem, twarożkiem, pomidorem i rzodkiewką. (na 3h przed snem)

Przez dzień bardzo dużo zielonej herbaty.

26/50 bez słodyczy.

5 dzień na R
DulceLinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 14:01   #1091
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

Jeszcze nie całkiem potrafię się przestawić na dietetyczne jedzenie, ale dobrze mi idzie. Mógłby ktoś ocenić?
śniadanie - owsianka z 4 łyzek płatków błyskawicznych, garstką rodzynek i słonecznika, łyżką cynamonu i miodu
drugie śniadanie - jogurt brzoskwiniowy 2% (ale to od święta), średni grejpfrut
obiad - pierś z kurczaka, niestety w panierce na oleju...pół torebki ryżu, średni ogórek ksizony
podwieczorek - jogurt naturalny i pomarańcza, kilka rodzynek
kolacja - twarożek domowy 4%, garstka słonecznika, 2x chrupki chleb
byłabym wdzięczna

zmasowany atak na cellulit !

'be my teddy bear ! '
próbuję zaakceptować siebie. ot co.
iKarolajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 14:31   #1092
6sweetextreme9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iKarolajnaa Pokaż wiadomość
Jeszcze nie całkiem potrafię się przestawić na dietetyczne jedzenie, ale dobrze mi idzie. Mógłby ktoś ocenić?
śniadanie - owsianka z 4 łyzek płatków błyskawicznych, garstką rodzynek i słonecznika, łyżką cynamonu i miodu okej, ale z tego co wiem płatki błyskawiczne są bardziej przetworzone od górskich, a co za tym idzie, trochę mniej zdrowe. na przyszłość po prostu zaopatrz się w te drugie
drugie śniadanie - jogurt brzoskwiniowy 2% (ale to od święta), średni grejpfrut ładnie, ale też pewnie wiesz, że lepiej zjeść serek homogenizowany naturalny z jakimiś dodatkami, niż jogurty tudzież serki owocowe.
obiad - pierś z kurczaka, niestety w panierce na oleju...pół torebki ryżu, średni ogórek ksizony szkoda, że w panierce i jeszcze na oleju. jakim oleju? mięso niepanierowane jest naprawdę smaczne jeśli się je dobrze przyprawi. i nie mam na myśli tych gotowych przypraw do mięs w których na pierwszym miejscu jest glutaminian sodu, tylko curry, papryka słodka, bazylia etc... aha, spokojnie mogłaś dołożyć więcej warzyw
podwieczorek - jogurt naturalny i pomarańcza, kilka rodzynek rodzynki niekoniecznie, pomarańcza również w drugiej połowie dnia, lepiej świeże owocki jak i te suszone jeść na początku. a jogurt naturalny to węgle, więc pod wieczór też nie bardzo.
kolacja - twarożek domowy 4%, garstka słonecznika, 2x chrupki chleb dobrze, ale zamiast chrupkiego pieczywa, zdrowsze jest pełnoziarniste, razowe...
byłabym wdzięczna
No to tyle według mnie do poprawy Jeśli są to Twoje definitywne początki, to nie jest źle. Grunt to stopniowo, a skutecznie zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Cytat:
Napisane przez DulceLinio Pokaż wiadomość
Moje R. Na wstępie chciałam napisać, że normalnie jem 4 posiłki, bo z 5 mi źle jest.. No a dziś 3 bo późno wstałam i wcześnie się kładę. Wiesz, że lepiej jest zjeść mniej, a częściej? Może jedz mniejsze śniadanie, po to aby zjeść jakieś drugie i to samo z obiadem, na rzecz jakiegoś podwieczorku?

1. dwie spore kromki razowca cienko posmarowane masłem, 75g twarożku domowego, jajko na twardo, pomidor, rzodkiewka,cebula, zielona herbata. ładnie, bardzo ładnie węgle, białko i witaminki, nic dodać nic ująć.
2. pierś z kurczaka, malutki kawałeczek gotowanej szynki, 50g ryżu brązowego, brokuły i kalafior z łyżeczką masła, jabłko. również bardzo przyjemnie.
3. dwie kromki razowca jw. z masłem, twarożkiem, pomidorem i rzodkiewką. (na 3h przed snem) okej, szkoda tylko, że nie urozmaiciłaś sobie kolacji, tylko zdublowałaś śniadanie. ale ważne, że smacznie i zdrowo.

Przez dzień bardzo dużo zielonej herbaty.
Zielona herbata jak najbardziej tak, ale ona wychładza organizm, więc w zimę lepiej nie przesadzać

57-56-55-54-53-52-51-50

Edytowane przez 6sweetextreme9
Czas edycji: 2009-02-22 o 14:44
Stary 2009-02-22, 14:32   #1093
Ivy1984
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość
zdecydowanie za mało, nie wiem czy przekroczyłaś 1000 kcal nawet. nie podoba mi się nic, trzy posiłki-spowolnisz sobie metabolizm. chleb chrupki także nie. zastanów się czy chcesz dla siebie źle.
wiem, ze popelnima bledy, ale dopiero ucze sie zdrowego odzywiania, przez poltora roku mialam bulimie i dzieki wizazowi z niej wyszlam
Ivy1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 14:36   #1094
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

Cytat:
No to tyle według mnie do poprawy Jeśli są to Twoje definitywne początki, to nie jest źle. Grunt to stopniowo, a skutecznie zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Dziękuję bardzo
Tak, to moje początki w diecie, wcześniej po prostu ograniczałam posiłki.
Olej zakupiłam już arachidowy, a w panierce musiałam usmażyć, bo mi się pokończyły przyprawy i nie miałam pomysłu. Ale też to poprawię
Mówisz, że na podwieczorek jogurt z pomarańczą nie bardzo? No to muszę wykombinować coś innego, bo często tak jem
A jeszcze jedno... Takie mięso bez panierki to na oliwie z oliwek najlepiej robić ?

zmasowany atak na cellulit !

'be my teddy bear ! '
próbuję zaakceptować siebie. ot co.

Edytowane przez iKarolajnaa
Czas edycji: 2009-02-22 o 14:43
iKarolajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 14:58   #1095
DulceLinio
Raczkowanie

Cytat:
Zielona herbata jak najbardziej tak, ale ona wychładza organizm, więc w zimę lepiej nie przesadzać

dziękuję bardzo za ocenkę, od jutra II śniadanie będzie bankowo, bo w szkole potrzebuję czegoś do zakąszenia.
i będę urozmaicać, o

26/50 bez słodyczy.

5 dzień na R
DulceLinio jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 15:05   #1096
xxxKitkaxxx
Rozeznanie

Moje R PROSZE O OCENKE :
Ś: 4 łyzki owsianki na mleku 1,5% + łyzeczka miodu + niewielka ilosć crunchu
IIŚ: kromka grahama posmarowana danio + plasterek poledwicy
O: chochelka rosołu z 3 łyzkami makaronu ale niestety zykłego + nóżka z kurczaka i sałatka zpomidora i ogórka
P: jogurt natyralny + pare orzechow laskowych i migdałów + sladowe ilosci crunchu echh i jeszcze cappucino mi tu wpadło, trudno mi je odstawić :O
K: bedzie wiesniak z jakimis warzywkami albo rybka

Edytowane przez xxxKitkaxxx
Czas edycji: 2009-02-22 o 15:07
xxxKitkaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 15:17   #1097
bubble luve
Raczkowanie

GG do bubble luve

Redukcja:
szklanka wody z cytryną.
śniadanie: 3 łyżki płatków muesli + szklanka mleka 1,5%, jabłko, herbata zielona.
drugie śniadanie: kromka razowca z masłem i szynką, woda.
obiad.
podwieczorek: serek homo naturalny, marchewka, garść orzechów włoskich
kolacja: dwie kromki razowca z masłem, twarożkiem, pomidorem i rzodkiewką.

proszę o ocenę. wiem, że bez obiadu, ale nie mam pojęcia, co mama zrobi, a chcę wiedzieć, czy chociaż to jest dobrze.
bubble luve jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 15:26   #1098
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
funky87

Dzięki śliczne za odpowiedź Orientujesz się, które musli nie zawiera cukru? Bo skoro tak, to wydaje mi się, że Fitella jest akurat zdrowa. Oczywiście nie z kawałkami czekolady, ale tropikalna, żurawinowa, czy ze słonecznikiem i suszonymi śliwkami, jak najbardziej tak. Czy się mylę? A jeśli chodzi o otręby to mogą być Sante ze śliwką? Czy zwykłe, czyste?

Musli bez cukru firmy sante lub możesz tez zrobić swoje własne musli.
Otręby na R najlepiej zwykłe, te granulowane maja w składzie cukier.
Stary 2009-02-22, 15:27   #1099
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez Nasturcja several years Pokaż wiadomość
Vana Kikunia wymiatacie Gummy Kammi widzę, że jest coraz lepiej-oby tak dalej! Jedzonko jest pycha!
również dziękuję to bardzo miłe móc czytac takie opinie

Cytat:
Napisane przez vana Pokaż wiadomość
chyba Twój najładniejszy jadłospis, byle do przodu!

kika, normalnie kocham Cię, no!!
Vana nie tak publicznie ojjjj ja dopisuję się do grona wielbicielek Twoich jadłospisów zawsze są takie apetyczne, że...brak słów a masełkiem dysponuję tylko czekoladowym, czyli Nutella i orzeczowym z kawałkami czekolady
btw co to za konfitura waniliowa?ja też taką chcę

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 15:34   #1100
karciocha2
Raczkowanie

Dziękuję za radę.. spojrzałam w jadłospisy wyszukałam kilka fajnych pomysłów. To mój dzisiejszy jadłospis:
R
Śniadanie: jabłko po 30 minutach 2 kromki ciemnego pieczywa z chudą szynką papryką i białą rzodkiewką
Obiad: pierś z kurczaka gotowana + 3 ogórki kiszone
Podwieczorek: sałatka z 1 banana i winogrona białego
Kolacja: zamierzam zjeść tą sałatkę co wczoraj i ciemną bułeczkę

Mam dzisiaj też kilka pytań. Chodzę do szkoły i niestety mam na popołudnie i zbytnio nie umiem sobie rozłożyć posiłków na cały dzień. Kończę często o 16:45 i jak zjem obiad to później nie mam ochoty na kolacje a koło 22 burczy mi w brzuchu. Może wy sobie jakoś radzicie ? Chciałam jeszcze zapytać co mogłabym zabierać do szkoły na śniadanko Z góry dziękuję za pomoc )
karciocha2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 15:47   #1101
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karciocha2 Pokaż wiadomość
Dziękuję za radę.. spojrzałam w jadłospisy wyszukałam kilka fajnych pomysłów. To mój dzisiejszy jadłospis:
R
Śniadanie: jabłko po 30 minutach 2 kromki ciemnego pieczywa z chudą szynką papryką i białą rzodkiewką- nie podajesz gramatury, ale jeśli szynki było w miarę to ok.
IIś'-?
Obiad: pierś z kurczaka gotowana + 3 ogórki kiszone - a ww?zdecydowanie za mało na obiad
Podwieczorek: sałatka z 1 banana i winogrona białego - banan na R nie jest najlepszym owocem,a tym bardziej winogrona, jeśli już to lepiej zjeść je w I części dnia i sporadycznie. Te owoce to głównie cukry i mają wysoki IG, a poza tym same owoce to nie posiłek. Na podwieczorek proponowałabym coś białkowego + nnkt, ktorego nie widzę
Kolacja: zamierzam zjeść tą sałatkę co wczoraj i ciemną bułeczkę - ??

Mam dzisiaj też kilka pytań. Chodzę do szkoły i niestety mam na popołudnie i zbytnio nie umiem sobie rozłożyć posiłków na cały dzień. Kończę często o 16:45 i jak zjem obiad to później nie mam ochoty na kolacje a koło 22 burczy mi w brzuchu. Może wy sobie jakoś radzicie ? Chciałam jeszcze zapytać co mogłabym zabierać do szkoły na śniadanko Z góry dziękuję za pomoc )
W takie dni jesz tylko 3 posiłki ?? Powinnas normalnie jeść 4-5, więc po obiedzie, nawet jesli bedzie to 22 to zjedz cos, najlepiej czystobiałkowego, taki posiłek można jeść nawet na 1h przed snem/
A do szkoły zabieraj kanapki, serki, może pokusisz się o przyrządzenie sałatki??
Stary 2009-02-22, 15:47   #1102
GummyKammy
Zakorzenienie

kika- Ja kupilam ta konfiture w lidlu, nazywa sie Marlene. Czytalam gdzies ze w Polsce kosztuje ona 2.99zł wiec wcale nie tak duzo - polecam

GummyKammy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 15:51   #1103
mongan75
Raczkowanie

Cytat:
R
Śniadanie: jabłko po 30 minutach 2 kromki ciemnego pieczywa z chudą szynką papryką i białą rzodkiewką za mało jak na R-owe śniadanie!

gdzie sniadanie nr2?

Obiad: pierś z kurczaka gotowana + 3 ogórki kiszone ryz brązowy ? kasza ?

Podwieczorek: sałatka z 1 banana i winogrona białego owoce w perwszej części dnia. winogrona na R nie bardzo - głownie cukry proste i woda, lepiej jakies cytrusy, jabłka, kiwi, banan ma wysokie IG ale czasem mozna

Kolacja: zamierzam zjeść tą sałatkę co wczoraj pisz co było wczoraj, bo niektorzy nie sledzą tak NCJ i ciemną bułeczkę jezeli conajmniej 2h przed snem to ok

tez tak mam ze dopiero ok 17 mam mozliwosc zjesc obiadu. Ja na Twoim miejscu zamiast podwieczorku jadłabym trzy sniadania (jedno w domu, dwa w szkole) potem zjadla sredniej wielkosci obiad (zeby nie rzucac sie na głodniaka po 5 h niejedzenia w szkole, bo wtedy nei dziwie sie ze do 22 nei jestes glodna) i potem spokojnie ok 21 zmiescisz czystobiałkową kolacje.
Stary 2009-02-22, 16:09   #1104
6sweetextreme9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iKarolajnaa Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo
Tak, to moje początki w diecie, wcześniej po prostu ograniczałam posiłki.
Olej zakupiłam już arachidowy, a w panierce musiałam usmażyć, bo mi się pokończyły przyprawy i nie miałam pomysłu. Ale też to poprawię
Mówisz, że na podwieczorek jogurt z pomarańczą nie bardzo? No to muszę wykombinować coś innego, bo często tak jem
A jeszcze jedno... Takie mięso bez panierki to na oliwie z oliwek najlepiej robić ?
Mhm, rozumiem Jogur ogólnie raczej nie z tego względu, że to węglowodany. Serek naturalny homogenizowany jest zdrowszy, bo to białko. A pomarańcz, czy inne owocki tak jak pisałam, lepiej w pierwszej połowie dnia, bo nie mniej jednak zawierają cukry.
A jeśli chodzi o oleje to tak:
Powinno się zaopatrzyć w kilka rodzaji, z racji tego, że jedne są dobre do smażenia, a inne ''na zimno''. Jest wiele badań na ten temat i czasami jedno wyklucza drugie, ale tak najogólniej to z mojej wiedzy wynika, że do smażenia najlepszy jest olej rzepakowy, tak jak napisała funky87, ważne, żeby nie poddawać go zbyt dużej obróbce termicznej, bo traci swoje właściowości. Więc jeśli możesz smaż na teflonie, bez niczego. A tak do sałatek, dipów, tudzież innych możesz używać najróżniejszych oleji. Od oliwy z oliwek, po oliwę z pestek winogron, bo olej sezamowy, arachidowy, czy z siemienia lnianego. W oliwie z oliwek ważne jest, żeby była tłoczona na zimno.
Powodzenia!

Cytat:
Napisane przez DulceLinio Pokaż wiadomość
dziękuję bardzo za ocenkę, od jutra II śniadanie będzie bankowo, bo w szkole potrzebuję czegoś do zakąszenia.
i będę urozmaicać, o [/FONT]
Proszę bardzo W szkole śniadanie jest bardzo ważne, bo organizm potrzebuje energii, więc sama nie wyobrażam sobie, żeby nie zjeść czegoś w między czasie. Wiem, że trudne jest komponowanie zdrowych posiłków poza domem, ale dasz radę

Cytat:
Napisane przez xxxKitkaxxx Pokaż wiadomość
Moje R PROSZE O OCENKE :
Ś: 4 łyzki owsianki na mleku 1,5% + łyzeczka miodu + niewielka ilosć crunchu okej, aczkolwiek musli a płatków to już w ogóle lepiej unikać, ale jak na śniadanie to nie szkodzi sama mam z tym problem.
IIŚ: kromka grahama posmarowana danio + plasterek poledwicy rozumiem, że chodzi o słone Danio? tak czy tak lepiej wybrać naturalny serek, bo ma więcej białka, tak na przyszłość... może do tego jakiś pomidorek, ogórek, papryka, sałata?
O: chochelka rosołu z 3 łyzkami makaronu ale niestety zykłego + nóżka z kurczaka i sałatka zpomidora i ogórka makaron pełnoziarnisty, nóżka bez ''skóry'' mam nadzieję ? sałatka mogłaby mieć więcej warzyw, bo mało jak na obiad... nie ma żadnego białka w postaci mięsa, oprócz tej nóżki, która miesa samego w sobie ma niewiele.
P: jogurt natyralny + pare orzechow laskowych i migdałów + sladowe ilosci crunchu echh i jeszcze cappucino mi tu wpadło, trudno mi je odstawić :O lepszy jest serek homogenizowany, ale NATURALNY, nie owocowy, jogurt to ww. połączyłaś tłuszcze z węglowodanami, a na redukcji nie jest to wskazane.
K: bedzie wiesniak z jakimis warzywkami albo rybka kolacja ładnie, jeśli na 3h przed snem, możesz dołożyć kromkę chleba pełnoziarnistego, na przykład.
Zastosuj się do uwag i będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez bubble luve Pokaż wiadomość
Redukcja:
szklanka wody z cytryną. też piję wodę z cytrynką przed śniadaniem lekko mnie oczyszcza i powoduje, że czuję się lżejsza w ciągu dnia.
śniadanie: 3 łyżki płatków muesli + szklanka mleka 1,5%, jabłko, herbata zielona. na śniadanie lepsza byłaby owsianka z dodatkami w postaci owoców, czy serka, lub orzechów, niż musli. zależy jeszcze co to za musli, ale ono z reguły ma dużo cukru.
drugie śniadanie: kromka razowca z masłem i szynką, woda. mało mogłaś dołożyć jakieś warzywko, ewentualnie chrzan do szynki jeśli lubisz, jest bardzo zdrowy.
obiad. hmmmm?... najlepiej warzywka, jakieś chude mięsko, plus trochę zdrowych węgli.
podwieczorek: serek homo naturalny, marchewka, garść orzechów włoskich ładnie, dobrze, że serek zamiast jogurtu. tylko mam wątpliwości co do połączenia marchewki z orzechami?
kolacja: dwie kromki razowca z masłem, twarożkiem, pomidorem i rzodkiewką. bardzo ładnie

proszę o ocenę. wiem, że bez obiadu, ale nie mam pojęcia, co mama zrobi, a chcę wiedzieć, czy chociaż to jest dobrze.

I to by było na tyle... Mam nadzieję, że pomogłam.

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
Musli bez cukru firmy sante lub możesz tez zrobić swoje własne musli.
Otręby na R najlepiej zwykłe, te granulowane maja w składzie cukier.
To Musli Sante nie ma cukru, a otręby Sante mają? Hmmm..

A z czego skomponować własne musli? Z suszonych owoców, jakiś ziaren słonecznika, otrębów? Z czego jeszcze? Czym zastąpić te ''płatki'' które są w musli?

57-56-55-54-53-52-51-50
Stary 2009-02-22, 16:10   #1105
karciocha2
Raczkowanie

Dziękuję za radę funky87 i mongan75. Nie wiedziałam, że banan czy winogrono nie jest najlepszym owocem. Postaram się zjadać 4-5 posiłków dziennie aa no i zdziwiłam się że można zjeść coś po 19 .. bo każdy mnie ostrzega że po 19 wszystko się już odkłada
karciocha2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 16:17   #1106
SweetAboutMe
Zakorzenienie

GG do SweetAboutMe

R.

Śniadanie: owsianka (4 łyżki płatków owsianych, szklanka mleka 3,2%, banan, malutkie jabłko, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka miodu)
II śniadanie: nie było, za późno wstałam.
Obiad: 3 małe koreczki śledziowe, serowy 'Gorący kubek'
Podwieczorek: (będzie) garść orzeszków ziemnych
Kolacja: (będzie) 100g twarożka chudego,ale jeszcze nie wiem z czym.
Wiem,obiad bardzo kiepski.

'Komm und hilf mir fliegen.'
SweetAboutMe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 16:42   #1107
GummyKammy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SweetAboutMe Pokaż wiadomość
R.

Śniadanie: owsianka (4 łyżki płatków owsianych, szklanka mleka 3,2%, banan, malutkie jabłko, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka miodu) ładnie
II śniadanie: nie było, za późno wstałam.
Obiad: 3 małe koreczki śledziowe, serowy 'Gorący kubek' duzo za malo! to nie jest obiad, przekaska.
Podwieczorek: (będzie) garść orzeszków ziemnych +moze jakis jogurcik?
Kolacja: (będzie) 100g mało twarożka chudego,ale jeszcze nie wiem z czym.
Wiem,obiad bardzo kiepski.
j.w skoro wiesz ze obiad bardzo kiepski to czemu rowniez planujesz kiepskie kolejne posilki? dorzuc cos do nich

GummyKammy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 16:56   #1108
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za radę funky87 i mongan75. Nie wiedziałam, że banan czy winogrono nie jest najlepszym owocem. Postaram się zjadać 4-5 posiłków dziennie aa no i zdziwiłam się że można zjeść coś po 19 .. bo każdy mnie ostrzega że po 19 wszystko się już odkłada
Nie jedzenie po 18 czy 19 to duży błąd, chyba że chodzisz się spać o 20.,a zakładam że tak nie jest, więc nawet 1h przed snem można zjeść coś białkowego bez obawy że się odłoży.
Stary 2009-02-22, 18:10   #1109
aoii
Rozeznanie

no to dzisiejsze P:

ś: 2 parówki zapiekane z serem na patelni ( w jakimś tłuszczu, ale nie wiem jakim ) + kanapka z masłem, twarożkiem szczypiorkowym od presidenta, pomidorkiem + 0,5l rocore z mlekiem 2% i cukrem.
o: 2 chochle rosołu z makaronem + 2 kulki ziemniaków ze szczypiorkiem, masłem, 3 kawałki smażonego fileta z kurczaka, sałatka z sałaty, pomidora i ogórka w śmietanie ( nie wiem ile łyżek bo ciężko sie ją nakładało, musiałam sie namachać:P).
p: truskawkowa jogobella 250g ze zbożem () z mieszanką otrąb pszennych, granulowanych i bran flakesami ( wiecie ile musiało tego być żeby zrobić gęstą pape? XD ) + 0,5l zielonej herbaty
2p ( z racji braku 2ś ;p ) : lodowy rożek śmietankowy w czekoladzie + małe jabłko ( bida w domu, dużych nie ma xD )
k: 2 kanapki, które wsadziłam do tostera (a że jedną przetrzymałam to sie franca przypaliła, ale węgiel podobno dobry na żołądek :P) jedna z pastellą paprykową, druga z tartare borowikowym, na każdą weszły po 2 plasterki szynki, sałata, 2 plastry pomidora, cebulka dymka, szczypior, rzodkiewka i korniszonek.

teraz w ramach akcji " mam was wszystkich gdzieś i tak będe jeść" źdubie kawałek weselnego (dostanego, na weselu niestety nie byłam ;p) biszkoptowca. jest jasny biszkopt, ciemny biszkopt, marmoladka, kokos, marmoladka, jasny biszkopt i zwiórzona biała i czarna czekolada

mam nadzieje, ze nie zawaliłam dzisiaj.
Stary 2009-02-22, 18:10   #1110
dosiap150
Raczkowanie

no to mój jadłospis R
S: 2 grzanki z masłem i twrożek z jogurtem
2s: 2 pomarancze i jabłko
O:1 mały talerz makaron z serem kalafiorem miesem i marczewka
k: serek wiejski
dosiap150 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości