|
|
#1081 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część III :)
|
|
|
|
#1082 |
|
Zakorzenienie
|
No proszę, bardzo rzadko rozglądam się za rybami w marketach, zazwyczaj opierałam się na typowych rybnych w okolicy
Wiele jeszcze muszę nadrobić, ewidentnie. Chyba za rzadko po sklepach chodzę
|
#1083 |
|
Zakorzenienie
|
nie zgadzam sie, u mnie w sklepie sprzedaja wedzone makrele obok nich piklingi-wygladaja podobnie a w smaku pikling troche inny, ma tlustsze miesko od makreli a osci tyle jak w makreli
|
#1084 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Zanet super, ze z Maluszkem wszystko ok, mam nadzieje, ze wyleczysz szybko infekcje Ja glukoze robie w poniedzialek, 26 tydzien. Cytat:
![]() Kurcze ja jakos nie moge sie zmusic do jedzenia ryb W ciazy mialam trzy podejscia, dwa nieudane.Raz zabralam Tz troche makreli z puszki drugi raz podeszlam do tego ambitniej i zrobilam lososia w ciescie franciskim, jeszcze wieksze ![]() Dopiero za trzecim razem Tz zabral mnie na tradycyjny angielski obiad, frytki z ryba (chyba dorsz) to zjadlam, ale ile sosu tatarskego na to nalozylam to moje ![]() Wkurza mnie to moje obrzydzenie do ryb, bo wiem, ze zdrowe i dziecko potrzebuje kwasow omega, ale jakos nie umiem sie przelamac Aleaatrzymaj sie, wiem, ze latwo sie pisze, a jeszcze latwiej daje rady nie znajac dobrze sytuacji, poprostu postaraj sie myslec teraz o sobie i dziecku, bo jestescie najwazniejsi:tuli: Indra ja mialam dzisiaj wizyte u poloznej, sprawdzila cisnienie, zbadala mocz, zmierzyla brzuch, posluchala serduszka i stwierdzila, ze wszystko ksiazkowo Dostalam tez papierek dla pracodawcy, bo dzisiaj byl osatani dzien, kiedy moglam ich poinformowac kiedy ide na macierzeynski i na jak dlugo go biore, ten czas leci jak oszalay, wcale nie tak dawno sie zastanawialam, czy juz powinnam powiedziec w pracy o ciazy czy jeszcze troche poczekac ![]() Rozleniwilam sie strasznie przez ten urlop, nie robilam nic konstruktywnego przez ostatnie ewa dni
|
|||
|
|
|
#1085 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 06:05 ---------- Poprzedni post napisano o 06:03 ---------- I nie moge spac od 5.30 ![]() ---------- Dopisano o 06:11 ---------- Poprzedni post napisano o 06:05 ---------- Cytat:
! I na jak dlugo bierzesz macierzynski? Jak to wygląda w UK?Zanet - fajnie, ze wszystko dobrze ![]() Dziewczyny na ile bierzecie macierzynski? Ja cały czas się zastanawiam ale chyba wybiorę opcję na 6 miesięcy i potem ew. dobiorę 3 - 4 miesiące z rodzicielskiego, zobaczę co się będzie działo u mnie w pracy po wyborach..niestety może być różnie w zależności od nowego prezydenta...
|
||
|
|
|
#1086 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
Ja jestem w drodze do pracy, dawno mnie tam nie było ![]() Mam termometr zwykły elektroniczny i normalnie pod pache dziecku wkladalam. Z tym że nie był właściwie potrzebny przez dwa pierwsze lata, bo zdrowy był. Teraz jak starszy przedszkolak w domu jest to wątpię, żeby tak się udało. Ja biorę urlop roczny, nie chce wcale, ale zajmę się malenstwem i akurat bedę w domu przez pierwsze miesiące jak syn pójdzie do szkoły. Nie będzie musiał od razu w świetlicy całych dni spędzać. Ja to chyba depresji dostanę, ostatnio po pół roku w domu miałam dość. Kostka, ale cie nosi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
nooo mnie jest ciezko usiedzec w miejscu raczej aktywna jestem od dziecka, dlatego boje sie po pierwsze ostatnich dwoch miesiecy ciazy... bo juz dzisiaj oblecialam kawalek lasu z gorki pod gorke i sapie jak lokomotywa, a po drugie macierzyńskiego...pol roku wydaje mi sie juz dlugim okresem ale patrzac realnie, lepiej byloby posiedziec do konca sierpnia w domu z maluchem i takiego prawie roczniaka puścić dopiero do żłobka...nie wiem pewnie wyjdzie w praniu![]() Jak Ty masz starszego, który idzie do szkoły to dobrze się składa bo pomożesz się odnaleźć starszemu w szkole, zawsze to stres jest |
|
|
|
#1088 |
|
Wtajemniczenie
|
Kostka, właśnie tak myślę, bo na pierwszym macierzynskim miałam dosyć towarzystwa tylko dziecka, nawet jak chciałam wyjść, to musiałam czekać na TŻ aż z pracy wróci, cały dzień nie ma się do kogo odezwać, wszyscy znajomi w pracy, a tu tylko a gu gu i kosi lapki. Jeden dzień podobny do drugiego. Teraz myślę, że z dwójka będę miała trochę więcej atrakcji, ale kurą domową to ja się nie urodziłam
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1089 | |||||
|
Rozeznanie
|
Tak jak napisała Keithlyn, kresa biała to linia od pępka w górę. Mi wystaje taka gulka jak napnę mięśnie brzucha i się odchylę. Jestem po cesarce (bardzo dużo mnie w pierwszej ciąży przybyło), potem straciłam kg, zaczęłam ćwiczyć no i teraz p[rzy drugiej ciąży mi się rozeszły mięśnie no i chyba mi tam jelita albo żołądek wychodzi. Ponoć jakoś to naprawiają, ale póki co poczekamy aż urodzę i brzuch się nieco obkurczy. Jak będzie wystawało to będę się martwiła. Na szczęście nie rzuca się to w oczy i co ważniejsze, nie boli, a może...
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A córce przygotowuj dwa zestawy, żeby sobie mogła wybrać. Zawsze wtedy dzieć ma poczucie, że o czymś decyduje a przy okazji jest szansa na uniknięcie awantury ;-) to samo z jedzeniem - chcesz kanapkę czy płatki z mlekiem? jest nadzieja, że zje cokolwiek, nawet niejadek ![]() Cytat:
o nieeeee! ja z zerówki mam traumę zupy ogórkowej (którą teraz uwielbiam!), bo miałam chyba podrażnione dziąsło, a zupa była mega słona i mnie strasznie bolało i jeszcze szpinaku, który wyglądał jak zielona kupa. Teraz uwielbiam, no ale też go odpowiednio przyprawiam ![]() Cytat:
Aleaa! szczerze Ci współczuję. Rozumiem, że dzieckiem chcesz się zająć sama, tak? to co pisała Kasia jest bardzo ważne - wszystko, co teraz robisz, czujesz i przeżywasz wpływa na dziecko. Chcesz, żeby Twoje dziecko miało na start gorzej, bo ma pijącą babcię? Może zwrócicie się do jakiejś fundacji zajmującej się DDA, może jest w Twoim mieście takie wsparcie? Może łatwiej byłoby Wam znaleźć jakieś mieszkanie socjalne za mieszkanie w którym nie chcą półtora tysiąca. Ważne, żeby było sucho i ciepło. Ściany mogą być gołe, byle była ciepła woda i nie było grzyba na ścianie. Organizacje pomagają znaleźć też pracę w takich sytuacjach. Sześćset złotych to niestety niewiele żeby się utrzymać i żyć, ale może udałoby się ściągnąć jakieś alimenty od mamy lub ojca, skoro jeszcze się uczysz? To tylko kilka pomysłów na szybko, ale musisz sprawę przemyśleć, dla dobra swojego i dziecka! a i jeszcze, może mnie uznasz(cie) za fanatyczkę, ale na dzisiaj ewangelia z Mateusza brzmi:„Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię. Weźcie moje jarzmo na siebie i uczcie się ode Mnie, bo jestem łagodny i pokorny sercem, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych. Albowiem jarzmo moje jest słodkie, a moje brzemię lekkie”. tak więc Aleaa jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie! ![]() Serdeczności! Edytowane przez Frau Gizela Czas edycji: 2014-07-17 o 08:01 |
|||||
|
|
|
#1090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja lubie robic rozne rzeczy w domu i może na wsi bym sie odnalazla jako gospodyni, robiac przetwory, gotujac, robiac sery itp. ale w miescie sa ograniczone mozliwosci i jednak wolę być z ludzmi i wlasnie boję sie, że tego będzie mi brakowało, jednak dziecko jest absorbujące a pierwsze miesiące to chyba głownie ogranicza sie człowiek do kup, pieluch, prania i postępów potomka
|
|
|
|
|
#1091 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny
orientujecie się może ile tabletek magnezu + b6 można dziennie zażywać ? Bo ja łykam dwie dziennie i chyba jest to za mało, bo ostatnio męczą mnie skurcze, ale nie łydek tylko w udach ![]() Aleea : współczuję Ci sytuacji. A może u Was w miejscowości/ mieście są jakieś akademiki/ internaty i tam moglibyście wynająć pokój, w końcu jesteście małżeństwem to nie powinni robić problemu? Może to jakieś wyjście? Ja z ryb uwielbiam makrelę wędzoną, łososia, śledzie, w sumie wszystko nawet karpia uwielbiam Do wędzonego piklinga się tylko zraziłam bo trafiłam raz na takiego z wielką ilością ości i się naklęłam więcej niż zjadłam hehe
|
|
#1092 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
jestem pracuś więc ciężko mi będzie ale może też się okazać że wcale do pracy nie będę chciała wracać kto wie![]() Alea kombinujcie coś swojego. Szkołę zawsze zdążycie skończyć, to już nie te czasy co kiedyś. Na miejscu TŻ szukałabym czegoś na cały etat, żeby móc coś wynająć. Łatwo nam tu wszystkim mówić ale zróbcie wszystko, dla Waszego dobra! Ja mam brata alkoholika (prawie 40 lat ma, siedzi na garnuszku rodziców), wiem jakie to jest obciążenie psychiczne dla moich rodziców więc co dopiero musisz Ty przechodzić, niewyobrażalne;/ trzymaj się dziewczyno!!!!
|
|
#1093 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() A ja dziś mam wizytę w sumie miałam w zeszłym tygodniu też jak źle się czułam ale teraz znów mi trzeba po l4 i mi sprawdzi przy okazji jak tam moja szyjka i Bożena. Co do magb6 ja mam na opakowaniu napisane że można 6-8 ale to w sumie nie chodzi chyba o ciąże a ja jem 3 czasem 4 jak czuję brzuch za twardy. Wogule z tym twardym brzuchem to ja nie wiem bo czuję taki dyskomfort i wogule ale to chyba nie są skurcze i stawianie się macicy bo to podobno ma być krótkotrwale a ja na wieczór zawsze mam napięty brzuch przez cały wieczór. łeee Wy o rybach ja tylko dorsza sobie czasem usmażę i na tym koniec bo i śmierdzą. Przyszła mi paka ubranek które wylicytowałam no i wyszły po 1 zł nie są jakies super hiper kolorowe i piękne ale jak na tą śmieszną cenę to opłacało się bardzoooo same firmówki z bawełny a i jest kafatnik i pajac taki trochę jak psu wyjęty z gardła(ciepłam już do kosza) a na metce było pisane po polsku pewnie z jakiegoś bazarku-- no jakość tego mówi sama za siebie.
|
|
|
|
#1094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozatym to Ty decydujesz a nie na ile Ci dadza..to dlaczego sie martwisz? Chyba, ze masz taki układ w pracy..? |
|
|
|
|
#1095 | |
|
Zakorzenienie
|
Frau zwykle zaklada to co jej naszykuje, do przedszkola sama wybiera sobie zestaw, a wczoraj chciala sukienke ta sama ktora nosila dzien wczesniej , tylko ze byla juz w praniu to dalam jej inna i zaczela wymyslac ze ta ja swedzi
![]() U nas na szczescie z jedzeniem nie ma problemu, sama mowi co chce jesc i to jej szykuje ![]() Wczoraj jeszcze raz przegladalam te wozki i juz sama nie wiem na ktory sie zdecydowac: 1. Baby design lupo 2014 2. Camarelo carmela 3. X-lander xa 4. Tutek Tambero Wszystkie sa w opcji 3 w1 a cenowo podobne.... ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
|
|
#1096 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ja za wedzonymi rybami nie przepadam. Czasem jakiegos fileta moge zjesc czy lososia mi umowa konczy sie trzy miesiace po porodzie i z tego co wiem bez problemu moge wziasc roczny i taki biore bo i tak nie wiazalam przyszlosci z ta praca.
|
|
#1097 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam umowe do konca grudnia i tez biore roczny odrazu, a oswiadczenie zloze szybciej zeby pracodawca mogl zlozyc w zusie
|
#1098 |
|
Rozeznanie
|
heej, a wy nadal o rybach hehe
wczoraj w ten upał ledwo co chodziłam po tym mieście, ale załatwiłam wszystko i jeszcze przy okazji kupiłam sobie sukienkę na ślub do znajomych Byliśmy też z Tżetem w Smykolandzie oglądać łóżeczka szału w wyborze nie było, ale wpadło nam w oko jedno no i myślę ze je kupimy... wózek już też upatrzony tylko kasa potrzebna hehe Dziś na obiad proponuję kluski z serem mmmm... Aleaa współczuję sytuacji, 3maj się
|
#1099 |
|
Zakorzenienie
|
a do kiedy trzeba skladac?
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1100 |
|
Zakorzenienie
|
wnioskek mozna zlozyc juz 2 tyg. przed tp. a najpozniej do 14 dni po porodzie
|
#1101 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Cytat:
Takie szpitalne "pistolety" sa podobno b.dobre ale one kosztuja po 300zl chyba jeszcze nie zwariowalam
|
||
|
|
|
#1102 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W pracy nie mam układu póki co żadnego ale mam taka pracę, że chcę być w porządku bo chcę tam wrócić i raczej nie będę mieć z tym problemu więc zobaczymy co mi zaproponują, wiadomo, będę chciała ten roczny no ale jak moja kierowniczka się nie zgodzi, to będę myśleć bo zależy mi na tej pracy. Cytat:
Cytat:
ja bym chciała tak jak Wy się zdecydować na coś i mieć już skończony remont Kasę mam na wszystko odłożoną więc tylko kupować a tu jak na złość łóżeczka nie będzie jeszcze gdzie wstawić bo pokoik nie skończony, na wózek się wciąż nie zdecydowałam i dupa płci nie znam, żeby chociaż ciuszki kupować:P a unisexy wydają mi się nieciekawe, bo już nie chodzi o kolorystykę;p
|
|
#1103 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witam się z rana...no może prawie południa
![]() Wczoraj upał tak mi się dał we znaki, że nawet nie byłam w stanie nic napisać na forum, trochę Was poczytałam....źle znoszę takie ukropy.... Przepraszam, że nie odniosę się do wszystkiego co pisałyście... Ja byłam dzisiaj na tej glukozie. Nie jest to takie straszne Poszłam z nastawieniem, że wypiję jednym chlustem i tak zrobiłam i chyba tak jest najlepiej, nie zatrzymując się tylko do dna tylko ja niestety miałam na ciepło heh, bo okazuje się, że w czwartki u mnie nie robią tego badania (tylko pon, śr, pt), ale że byłam już po 7.00 więc mi zrobiły, no ale nie były przygotowane i dostałam ciepłą wodę ![]() Drugie pobranie miałam po 2h i czułam się nawet ok, na koniec trochę senność mnie ogarnęła ![]() I uświadczyłam nareszcie życzliwości jak zaszłam to była kolejka 15 osób, ale mówię poczekam. Jeden facet, który był chyba trzeci w kolejce mnie przepuścił Bardzo miło z jego strony i jeszcze raz dziękuję choć pewnie nie czyta tego forum :P---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- mnie kiedyś lekarz powiedział, że można brać 3 x dziennie po 2 tabletki, ale to mówiliśmy chyba akurat o asmag forte |
||
|
|
|
#1104 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) wersja naszego dorsza baltyckiego. Dla mnie jest przecietny w smaku, wole prawdziwego baltyckiego, ale ogolnie ryba spoko ![]() Pikling wedzony jest b.smaczny ale ma TYLE takich wlosowatych osci, ze wg mnie nadaje sie tylko do zmielenia na paste ![]() Ze swiezych ryb ja uwielbiam dorsza baltyckiego, pstraga, lubie tez lososie, halibuta... z wedzonych - pstragi, dorsze, sum jest przefantastyczny, tylko trzeba kupowac jak najmniejsze i najlepiej kawalki od ogona, bo przy zebrach sa bardziej tluste nototenie ostatnio kupilismy, tez dobra byla ![]() ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1105 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz w szkole rodzenia położna mówiła o skurczach tych Braxtona-Hicksa (nie wiem czy dobrze piszę ), ale one niby są od 32 tc, najczęściej wieczorami, ale też bezbolesne i przerwa między nimi min. 10 min, ale też nie tak że cały dzień są---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
jeśli wybierzesz pół roku, to potem chyba jak ci upływa zgłaszasz, że chcesz dalej (o ile chcesz). Tylko wtedy to drugie pół roku płatne jest 60% ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
ale chyba padnie na camarelo. Chciałabym tego tutka pomacać na żywo, a jeszcze nigdzie go nie widziałam w sklepach stacjonarnych...
|
|||
|
|
|
#1106 | |
|
Zakorzenienie
|
Aleaa bqrdzo Ci wspolczuje stytuacji, jest patowa. Nie ma dobdego wyjscia
![]() Cytat:
kladziesz dziecko na boczku, termometrw tylek i trzymasz Jak sie boisz rteciowego (ja sie balam jak malwinka przestala byc tylko lezacym niemowlakiwm i zaczela byc mwga ruchliwa) to wystarczy kupic dobry termometr elektroniczny, taki "doustno-pochwowo-odbytowy". Sa takie dla maluszkow z gietka koncowka. Ja troche takich przerobilam, najlepszy jest owulacyjny microlife, ale gietkiej koncowki nie ma. Microlife wypuscil kiedys taki termometr dla niemowlat ale jest slabo dostepny, przynajmniej w PL. Ja mlodemu wiec kupie ten owulacyjny, hahaha, kosztuje do 15zl a jest bardzo precyzyjny
|
|
|
|
|
#1107 |
|
Zakorzenienie
|
a ten camarelo widzialas na zywo?
|
#1108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ulotce masz dawkowanie i wg niego trzeba brac, najlepiej maksymalna dawke w porcjach podzielonych. Nie powiem Ci ile mozesz, bo to zalezy od preparatu; teraz mam taki (magnecostam) ze sie bierze tylko jedna kapsulke dziennie, a wczesniej bralam ktorys magneb6 i tqm w dawkowaniu zalwcali brac 6-8 tabletek dziennie. Takze niezle sa rozbieznosci. |
|
|
|
|
#1109 |
|
Zakorzenienie
|
Widziałam
wygląda na prawdę fajnie. Kilka razy widziałam tak na mieście, jak jakaś mama prowadziła. W sklepie oglądałam z m-c temu, ale chcę jeszcze raz podjechać do sklepu obejrzeć już tak dokładnie i wypróbować.Tylko ja widziałam chyba sevillę lub carerę, ale one chyba niewiele się różnią...kolorystycznie tylko ? Nie wiem jak w stosunku do modelu carmela, ale wizualnie wyglądają bardzo podobnie. Edytowane przez Zanet84 Czas edycji: 2014-07-17 o 11:04 |
|
|
|
#1110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.

Wiele jeszcze muszę nadrobić, ewidentnie. Chyba za rzadko po sklepach chodzę 

drugi raz podeszlam do tego ambitniej i zrobilam lososia w ciescie franciskim, jeszcze wieksze 

Chyba zeświruje do konca ciąży. Ale tak sobie myślę, że może się odwrócił jakoś inaczej i dlatego mało go czuje? Co myślicie?

jeszcze nie zwariowalam