|
|
#1141 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
klamaja dlaczego pozwoliłaś żeby orto zostawiła ci takie ślady po kleju?
Przecież to strasznie nieestetyczne jest. Dziewczyny wy też tak miałyście? U mnie nie ma żadnych śladów aż się zastanawiałam na co ten aparat klejony jest skoro nic nie widać. Skoro orto zostawia takie ślady to jakaś niechlujna musi być chyba... A może to tak specjalnie? |
|
|
|
#1142 |
|
Zakorzenienie
|
zawsze lepiej troche k;leju zostawic anizeli mniej...ale faktycznie troszke duyzo go tam jets u mnie jest troszke na jednej 3 i dwójce...a na reczcie jest okej, poza tym klej poinoc moze sie odkruszac mzoe jej sie tez cos tam odkruszy;P ale ja nie wiem..
co do kanałowego to ja wam powiem historie: poszlam sobie do dentysty wyrwac druga 4 do aparatu i mowie mojej Karolince zeby zerknela na moja 6 i 7 bo mi sie wydaje ze miedzy nimi cos jest..i okazalo sie ze zrobiła sie mala dziurka...maluska, pani zaczela wiercic i wiercic, dala znieczulenie of kors i co..dziutra zamaist na wierzchuu sie rozstraac wrosla bardzo gleboko..wlasnie prawie do zywego...i bylo czuc jakas zgorzel...taki smrodek:P i pani mowi tak : No Ola dajemy dzis lekarstwo(tlenek) bo nie bede ci wiercila dalej bo dojde do korzenia a wtedy tylko kanałowe... wiec zuziku ja niby miaalm zdrowe atu dziadostwo! fuj..ale na szczescie tlenek mi pomogl i mam zdrowego juz zabka )
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
witam
![]() ja na szczescie nie mialam kanalowego ale moja siostra miala..dokladnie bylo trak samo jak u smv niby mala dziurka a pozniej sie okazuje jaki kanion byl jak ja sie zawsze pytam czy dziurka jest mala to dentystka mi odpowiada "nie wiem,jak rozwiercimy to sie okaze" wiec przewaznie najpierw w srodku sie dziurzysko robi a pozniej sie urkusza i wylazi na wierzch ![]() kasiek87 niezle ci te dziaselka naszly...czy wiecie co robic zeby tak sie nie działo? czy tylko na dole nachodza czy na gorze tez?bede codziennie sobioe lekko (chya) palcem osuwala dziasla hehe![]() ja juz po sniadanku-chalka super sprawa-mozna grysc
|
|
|
|
#1144 |
|
Zakorzenienie
|
karolinusienka ty lepiej dziasel sobie nie ruszaj bo odslonisz sobie szyjki...bedzie dobrze to nie jest regula ze takie cos bedziesz miec
|
#1145 | ||
|
Kokon pro
|
Cytat:
wiem orto tez mi powiedziala, ze to zjedzie po zdjeciu druciaka wiec ja sie tam nie przejmuje i tak tego nie widac gdy mowie ;] Cytat:
|
||
|
|
|
#1146 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny mam takie pytanie??
od jakiegos czasu jak zaczelam nosic aparat dziasla mi krwawic zaczely. czy to moze byc przyczyna aparatu??
|
#1147 |
|
Raczkowanie
|
tewunia a mialas usuwany kamień?? mi troszke krwawiły przy 6, ale to chyba od pierscienia :/
|
|
|
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
mi moja dentyska poradzila uzywac LACALUT ACTIV ale ja nie lubie tej pasty bo mam tepo w buzi, ale ona jest dobra albo Sensodyne..
Ogolnie mi to zawsze krwawily dziasla..moja mama ma paradontoze ale moja orto mowi ze w moimwieku na pewno bym jej nie miala...aczkolwiek kto tam wie.. generalnie w aparacie dziasla beda krwawily...ja nawet przy nitkowanie dolnej paszczęki mam pelno krwi w gębuli...nie mam kamienia zdjecitego i dlatego...ale wybiore sie tak czy siak
|
#1149 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny a jakich nitek uzywacie?? normlnej czy superflossa??
|
|
|
|
#1150 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1151 |
|
Zakorzenienie
|
ja poskapilam i kupilam w TESCO dwie paczki za tylko 5 zł po 50 m kazda...taka produkcja dla TESCO...gówniane...teraz se kupie jakas gfajneijsza, mialam oral b super floss 25 m nawet 2 tg nie wytrzymały bo sie juz skonczyly 10zł;/
|
#1152 |
|
Przyczajenie
|
czesc
szukam dobrego ortodonty w krakowie znacie kogos takiego? |
|
|
|
#1153 |
|
Raczkowanie
|
wlasnie dzis bylam u orto po aparat staly na gorne zabki i ruchomy na dolne i powiem ze ten dolny to tragedia i wogole ale coz
a co robilyscie zeby was tak buzia i zabki nie bolaly??
|
#1154 |
|
Zadomowienie
|
Mam problem - nie jestem zadowolona z mojej ortodontki. Nie podoba mi się, że nie mówi mi co zamierza zrobić, a wolałabym być informowana. Ominęły mnie 2 wizyty, ponieważ wyjeżdżałam, zadzwoniłam żeby się umówić, a ona odpowiedziała, że urlop co prawda ma od środy, ale nie chce jej się w poniedziałek jechać do 1 pacjentki. Jeśli płacę 200zł za wizytę to mam prawo wymagać od niej, żeby mnie przyjęła, prawda? Kobieta jest dziwna i zaczyna mnie przerażać, dlatego chcę zrezygnować z wizyt u niej.
I tu zaczyna się mój problem - muszę jej o tym powiedzieć, przecież potrzebne mi odlewy itd, boję się, że się wścieknie itp. Zastanawiałam się czy po prostu nie zapaść się pod ziemię i zrezygnować z jej usług bez jej wiedzy, ale przecież muszę od niej odebrać różne rzeczy... Wiem, że moje rozterki brzmią dziwnie, ale przeraża mnie myśl, że miałabym jej powiedzieć wprost, że nie spełnia moich oczekiwań jako ortodontka... |
|
|
|
#1155 |
|
Raczkowanie
|
o rany 200zl za wizyte??
zartujesz? pozatym jak ci nie odpowiada to wcale jej nie musisz o tym mowic tylko isc do innej a odciski robia przeciez za darmo tzn w ramach leczenia no przynajmniej ja sie nie spotkalam zeby trzeba bylo za nie placic
|
#1156 |
|
Zadomowienie
|
Zastanawiam się czy odciski nie będą potrzebne nowej orto, żeby wiedziała jak poprowadzić leczenie od pierwszej wizyty. Ale skoro zrobi mi to w ramach wizyty to najprawdopodobniej się przeniosę.
Płacę 200zł, ale sam aparat nie kosztował mnie dużo, może stąd ta cena...? |
|
|
|
#1157 |
|
Zadomowienie
|
Trochę zamotałam
|
|
|
|
#1158 |
|
Zakorzenienie
|
o to dziwne ja placilam 30 zł za odcisk, a twoja mama nie moze poprosic o te wszytskie bajery??
i 200 zł za wiyte..niezle niezle ja place 50-60 zł... dziewczyny ciachnelam włosy tzn grzywke sobie sprawiłam:P hehehe....
|
#1159 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A odciski łuku gdzie masz aparat to juz ci raczej nie zrobi bo jak. 200Zł za wizyte to rzeczywiscie sporo, a za aparacik ile zapłaciłas?? Cytat:
|
||
|
|
|
#1160 |
|
Raczkowanie
|
a mam pytanko do starszych
Aparatek.. mozna wymiebnic sobie plombe ta co pierscienie na niej sa jak mam juz aparata czy nie.. bo chcialam sobie za jakis czas to zafundowac moze bo taka czarnulke staruszke mam i nieladnie to wyglada
|
|
|
|
#1161 |
|
Zakorzenienie
|
lepiej zaczekaj do sciagniecia druciaka
aczkolwiek mysle ze wymaian plomby to zaden problem
|
#1162 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hehe dopiero co zalozylam..ale wczesniejk dentystka powiedziala mi zebym ja klurna wymienilam no ale teraz , troche po holidaysach bedzie troszke kaski wiec sobie pomyslalam zeby6 wymienic staruszke moze byc problem bo to dziursko dlatego sie pytam Niewiem czy dobrze wytlumaczylam
|
|
|
|
|
#1163 |
|
Raczkowanie
|
a tak troche z innej beczki czy komus po rozszerzeniu szkeki strzelala ona
bo mi np przy ziewaniu strasznie strzela tak jak koscie a jestem na tym punkcie uczulona bo az mi ciary przechodza czy to jest normalne i czy minie?zeby mi tylko zuchwa z zawiasow nie wyskoczyla bo i o takim przypadku slyszalam
|
#1164 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mi strzykało i przeszło samo
|
|
|
|
|
#1165 | ||
|
Kokon pro
|
Cytat:
Cytat:
hyh a ja dzis sprawilam sobie nowy kolczyk zamiast mojego koleczka ;] i dostalam sie na staz hyhy, wiec od srody mniej mnie tu bedzie ;] a jutroo wizytaaaa
|
||
|
|
|
#1166 |
|
Raczkowanie
|
Co do opowieści dotyczących plomb i leczenia mam dla was jedną drastyczną. Miałam ja sobie kiedyś na dole 5. Miałam bo już nie mam. A dlaczego? bo się złamała. A dlaczego się złamała? Bo była do szczętu zepsuta. A dlaczego jej nieleczyłam? Bo NIC nie było widać ani NIC nie było czuć
. Po prostu ząb jak ząb aż pewnego dnia się złamał a tam sodoma i gomora!!! Efekt był taki że musiałam wyrywać chirurgicznie korzeń po tej piątce i teraz jestem szczerbata. Poza tym czeka mnie jeszcze implant z nową 5 (kolejne 5 tysięcy wydane) bo nie utrzyma mi się efekt ortodontyczny jeśli nie wstawię tego zęba
|
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
ojej zloscinoc wspolczuje
ale ja znow musze koronke sobie zalozyc na moja 6 górna..bo mam zrobionego w prawie polowei zeba z jakiegos materialu dentystycznego bo tez mi sie zlamał..;/
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki dziolszki za informacje
nie bede ich ruszac bo narazie jest oki ![]() oj zlosnico rowniez wspołczuje ale bedzie dobrze zobaczysz ![]() eloteteie tak jak mowila klamaja najpierw znajdz innego orto umow sie na wizyte i spytaj sie co ona bedzie potrzebowac. aha i ta twoja orto powinna ci oddac odciski i zdjecia bo przeciez za nie zaplacilas ![]() milego dnia zycze
|
|
|
|
#1169 |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam same traumatyczne doświadczenia z aparatem. Jak byłam mała nosiłam ściągany, chyba jakieś 2 lata, nie pamiętam dokładnie. Za to co pamiętam to okropny ból jedynek. Gdy rano ściągałam aparat rwały tak, że myślałam, że mi wypadną. Potem pół dnia nie mogłam nic jeść, żeby ich nie dotykać. A następnego ranka to samo i tak w kółko. Aparat nic a nic nie pomógł, nie widziałam żadnych efektów mimo zapewnień ortodontki. Tylko kosiła kasę (100zł za wizytę). W końcu ja protestowałam, bo bolało, rodzicom nie podobało się, że tyle kasy poszło a efektów żadnych i dali mi spokój z aparatem.
Przez całą szkołę nie miałam żadnych kompleksów z krzywymi jedynkami. Były jakie były i już. Nie przeszkadzało mi. A ortodontów uważałam za największych potworów na świecie. ![]() Aż tu nagle na studiach zrobił się z tego komleks numer jeden. Jeszcze jak widzę reklamę np. pasty do zębów czy szminki i pokazują te proste ząbki modelek to... agh... Dentystka mówiła mi, że jak usunę ósemki, to bedzie miejsce i można zakładać aparacik. Teraz tylko znaleźć jakąś dobrą ortodontkę, która: - podzieli to zdanie i nie będzie chciała mi wyrywać innych zębów (bo zdrowego zęba nie wyrwę, mowy nie ma. Już wolę mieć krzywe.) - nie będzie zdzierała kasy - będą efekty. Boję się, że będzie to samo co kiedyś - namęczę się, zedrą kasę i nic nie będzie widać. Ale jak czytam wasze posty (no, pomijając niektóre drastyczne ) to mnie pocieszyłyście. Może tym razem nie będzie tak źle..
|
|
|
|
#1170 |
|
Zakorzenienie
|
Monica 86 jestes w moim wieku iw idze ze to smao co u mnie, czyli krzywe
Zaparłam sie..poszłam do znajomem ortodontki, dostalam skierowanie na zdjecia, zrobilam je, zanioslam...diagnoza- dwie górne 4 do wyrwania i dwie dolne 8 jak chcesz miec piekny usmiech, jak bedziesz nosic góre to znów dół nie bedzie ustawiony jak nalezy.... przyszłam do domu czerwona ze zlosci, na fotelu prawie sie rozpłakałam. jedynki... tak smao-zero kmpleksow a tu liceum..zero usmiechania sie bo co pomysla inni.Wzielam w reke telefon i mysle sobie-raz kozie smierc. Umowlam sie na wyrwanie ZDROWYCH ZEBOW. Bałam sie niesamowicie...pierwszy raz wyrywałam zeby..tp ywobraz sobie co czułam. Dzien wizyty, 30 min przed wejsciem do gabinetu-1000 mysli, mysle sobie zadzownie i odwolam...ale nie. Pojechalam, siadlam rach ciach zeba nie ma, za 2 tyg znów to samo.. Nosze drutka od 3 miesiecy i moje jedynki juz sa prawei ze proste, jedyne co zostalo to szpary po 4 ktore powoli bo powoili sie zamykaja... Naprawde jesli faktycznie orto powie ze ósemki do wyrwania to bym poszła, a nawet jakbym miala znow 4 wyrwac.. ósemki i tak ci nie beda potrzebne a tylko bardziej krzywia zeby bo posuwaja je do przodu! Idz, skonsultuj sie a moze jednak nie bedzie potrzeby rwac zebow.. Naprawde efekty sa juz po 2 tygodniach, a kasa...mozesz na raty sie jakos umowic z orto, teraz ja bede kombinowała na dół, wlansie tez na raty...moja orto jest fajna i mam nadzieje ze pozwoli mi znów na 2 podzielic cene bo nie stac mnie inaczej...a jak nie to przemecze sie jeszcze, moze mi rodzice doloza nie wiem.. co do bólu- boli boli i jeszcze raz boli. sa momenty ze w ogole nic a na 2 dzien bola cie ze 3 zeby, np ja..dzis sie budze i bola mnie jedynki, dwójki, ale to znaczy ze cos sie tam dzieje! Bol warty tych pieniedzy niieszczesnych dla extra efektów! Nie zwlekaj..naprawde im szybciej tym lepiej nawet kosztem tych 2 wyrwanych zdrowych zabkow..pomysl o pieknym usmiechu, równych zabkach i to kolorowe szalenstwo na zebach ![]() zapraszam na mojego photo bloga mozesz tam popatrzec co i jak.. )O kurde ale sie opisałam
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.

)

czy tylko na dole nachodza czy na gorze tez?bede codziennie sobioe lekko (chya) palcem osuwala dziasla hehe

od rodzaju plomby, tylko od dentysty
jak prochnica dojdzie do tego zywego? blee jak mozna dopuscic do czegos takiego
3/3/6-22/7/8

zartujesz? pozatym jak ci nie odpowiada to wcale jej nie musisz o tym mowic tylko isc do innej a odciski robia przeciez za darmo tzn w ramach leczenia no przynajmniej ja sie nie spotkalam zeby trzeba bylo za nie placic
Niewiem czy dobrze wytlumaczylam