Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-08-27, 09:08   #1141
zlosnica85
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

klamaja dlaczego pozwoliłaś żeby orto zostawiła ci takie ślady po kleju?
Przecież to strasznie nieestetyczne jest. Dziewczyny wy też tak miałyście?
U mnie nie ma żadnych śladów aż się zastanawiałam na co ten aparat klejony jest skoro nic nie widać.
Skoro orto zostawia takie ślady to jakaś niechlujna musi być chyba...
A może to tak specjalnie?
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 09:16   #1142
smv
Zakorzenienie

zawsze lepiej troche k;leju zostawic anizeli mniej...ale faktycznie troszke duyzo go tam jets u mnie jest troszke na jednej 3 i dwójce...a na reczcie jest okej, poza tym klej poinoc moze sie odkruszac mzoe jej sie tez cos tam odkruszy;P ale ja nie wiem..

co do kanałowego to ja wam powiem historie:
poszlam sobie do dentysty wyrwac druga 4 do aparatu i mowie mojej Karolince zeby zerknela na moja 6 i 7 bo mi sie wydaje ze miedzy nimi cos jest..i okazalo sie ze zrobiła sie mala dziurka...maluska, pani zaczela wiercic i wiercic, dala znieczulenie of kors i co..dziutra zamaist na wierzchuu sie rozstraac wrosla bardzo gleboko..wlasnie prawie do zywego...i bylo czuc jakas zgorzel...taki smrodek:P i pani mowi tak : No Ola dajemy dzis lekarstwo(tlenek) bo nie bede ci wiercila dalej bo dojde do korzenia a wtedy tylko kanałowe... szoook...;o

wiec zuziku ja niby miaalm zdrowe atu dziadostwo! fuj..ale na szczescie tlenek mi pomogl i mam zdrowego juz zabka)
Stary 2007-08-27, 09:25   #1143
karolinusienka
Zakorzenienie

witam

ja na szczescie nie mialam kanalowego ale moja siostra miala..dokladnie bylo trak samo jak u smv niby mala dziurka a pozniej sie okazuje jaki kanion byl jak ja sie zawsze pytam czy dziurka jest mala to dentystka mi odpowiada "nie wiem,jak rozwiercimy to sie okaze" wiec przewaznie najpierw w srodku sie dziurzysko robi a pozniej sie urkusza i wylazi na wierzch

kasiek87 niezle ci te dziaselka naszly...czy wiecie co robic zeby tak sie nie działo? czy tylko na dole nachodza czy na gorze tez?bede codziennie sobioe lekko (chya) palcem osuwala dziasla hehe

ja juz po sniadanku-chalka super sprawa-mozna grysc
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 09:48   #1144
smv
Zakorzenienie

karolinusienka ty lepiej dziasel sobie nie ruszaj bo odslonisz sobie szyjki...bedzie dobrze to nie jest regula ze takie cos bedziesz miec
Stary 2007-08-27, 10:59   #1145
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez Zuziku Pokaż wiadomość
lol jaki zamet wprowadzilam :P
wymiana nie zalezy bynajmniej (jak ja nie lubi tego slowa od rodzaju plomby, tylko od dentysty te moje stare byly praktycznie po zalozeniu do wymiany... a ten moj kochany pan dentysta aktualny slynie z tego ze jest "trwaly" i jak cos wyleczy to na dobre a nie ze jak pojdziesz do kogos innego to na nowo ;\

zastanawialam sie wlasnie kiedy sie robi to leczenie kanalowe hm? jak prochnica dojdzie do tego zywego? blee jak mozna dopuscic do czegos takiego

a co do przerostu dziasel to one schodza od razu po zdjeciu aparatu kasiek! nie martw sie tym pozbedziesz sie ich niebawem a lepsze przerosniete niz jak zejda z zabka i go odslonia za bardzo

wiem orto tez mi powiedziala, ze to zjedzie po zdjeciu druciaka wiec ja sie tam nie przejmuje i tak tego nie widac gdy mowie ;]

Cytat:
Napisane przez karolinusienka Pokaż wiadomość
witam

ja na szczescie nie mialam kanalowego ale moja siostra miala..dokladnie bylo trak samo jak u smv niby mala dziurka a pozniej sie okazuje jaki kanion byl jak ja sie zawsze pytam czy dziurka jest mala to dentystka mi odpowiada "nie wiem,jak rozwiercimy to sie okaze" wiec przewaznie najpierw w srodku sie dziurzysko robi a pozniej sie urkusza i wylazi na wierzch

kasiek87 niezle ci te dziaselka naszly...czy wiecie co robic zeby tak sie nie działo? czy tylko na dole nachodza czy na gorze tez?bede codziennie sobioe lekko (chya) palcem osuwala dziasla hehe

ja juz po sniadanku-chalka super sprawa-mozna grysc
wiesz nie wszystkim sie tak dziasla robia, zeby zapobiec nie mozna zrobic nic, za to jak zaczna dopiero tak dziwnie wygladac to trzeba je odsuwac bo wtedy mozna ten proces troche przyhamowac ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 11:34   #1146
tewunia
Raczkowanie

dziewczyny mam takie pytanie??
od jakiegos czasu jak zaczelam nosic aparat dziasla mi krwawic zaczely.
czy to moze byc przyczyna aparatu??

tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 11:49   #1147
carla_87
Raczkowanie

tewunia a mialas usuwany kamień?? mi troszke krwawiły przy 6, ale to chyba od pierscienia :/
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 11:57   #1148
smv
Zakorzenienie

mi moja dentyska poradzila uzywac LACALUT ACTIV ale ja nie lubie tej pasty bo mam tepo w buzi, ale ona jest dobra albo Sensodyne..
Ogolnie mi to zawsze krwawily dziasla..moja mama ma paradontoze ale moja orto mowi ze w moimwieku na pewno bym jej nie miala...aczkolwiek kto tam wie..
generalnie w aparacie dziasla beda krwawily...ja nawet przy nitkowanie dolnej paszczęki mam pelno krwi w gębuli...nie mam kamienia zdjecitego i dlatego...ale wybiore sie tak czy siak
Stary 2007-08-27, 12:26   #1149
carla_87
Raczkowanie

dziewczyny a jakich nitek uzywacie?? normlnej czy superflossa??
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 13:06   #1150
klamaja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zlosnica85 Pokaż wiadomość
klamaja dlaczego pozwoliłaś żeby orto zostawiła ci takie ślady po kleju?
Przecież to strasznie nieestetyczne jest. Dziewczyny wy też tak miałyście?
U mnie nie ma żadnych śladów aż się zastanawiałam na co ten aparat klejony jest skoro nic nie widać.
Skoro orto zostawia takie ślady to jakaś niechlujna musi być chyba...
A może to tak specjalnie?
No mnie troche ten klej denerwuje, ale orto wspominala mi ze na jednej z wizyt mi usunie ten nadmiar
Cytat:
Napisane przez carla_87
dziewczyny a jakich nitek uzywacie?? normlnej czy superflossa??
Ja uzywam normalnej nici dentystycznej
klamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 13:27   #1151
smv
Zakorzenienie

ja poskapilam i kupilam w TESCO dwie paczki za tylko 5 zł po 50 m kazda...taka produkcja dla TESCO...gówniane...teraz se kupie jakas gfajneijsza, mialam oral b super floss 25 m nawet 2 tg nie wytrzymały bo sie juz skonczyly 10zł;/
Stary 2007-08-27, 15:10   #1152
Isaak
Przyczajenie

czesc
szukam dobrego ortodonty w krakowie
znacie kogos takiego?
Isaak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 15:12   #1153
UzaleznionaOdSiebie
Raczkowanie

wlasnie dzis bylam u orto po aparat staly na gorne zabki i ruchomy na dolne i powiem ze ten dolny to tragedia i wogole ale coz a co robilyscie zeby was tak buzia i zabki nie bolaly??

zmiany?....zmiany są zawsze dobre
UzaleznionaOdSiebie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 15:30   #1154
eloteteie
Zadomowienie

Mam problem - nie jestem zadowolona z mojej ortodontki. Nie podoba mi się, że nie mówi mi co zamierza zrobić, a wolałabym być informowana. Ominęły mnie 2 wizyty, ponieważ wyjeżdżałam, zadzwoniłam żeby się umówić, a ona odpowiedziała, że urlop co prawda ma od środy, ale nie chce jej się w poniedziałek jechać do 1 pacjentki. Jeśli płacę 200zł za wizytę to mam prawo wymagać od niej, żeby mnie przyjęła, prawda? Kobieta jest dziwna i zaczyna mnie przerażać, dlatego chcę zrezygnować z wizyt u niej.
I tu zaczyna się mój problem - muszę jej o tym powiedzieć, przecież potrzebne mi odlewy itd, boję się, że się wścieknie itp. Zastanawiałam się czy po prostu nie zapaść się pod ziemię i zrezygnować z jej usług bez jej wiedzy, ale przecież muszę od niej odebrać różne rzeczy...
Wiem, że moje rozterki brzmią dziwnie, ale przeraża mnie myśl, że miałabym jej powiedzieć wprost, że nie spełnia moich oczekiwań jako ortodontka...
eloteteie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 16:08   #1155
UzaleznionaOdSiebie
Raczkowanie

o rany 200zl za wizyte?? zartujesz? pozatym jak ci nie odpowiada to wcale jej nie musisz o tym mowic tylko isc do innej a odciski robia przeciez za darmo tzn w ramach leczenia no przynajmniej ja sie nie spotkalam zeby trzeba bylo za nie placic

zmiany?....zmiany są zawsze dobre
UzaleznionaOdSiebie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 16:14   #1156
eloteteie
Zadomowienie

Zastanawiam się czy odciski nie będą potrzebne nowej orto, żeby wiedziała jak poprowadzić leczenie od pierwszej wizyty. Ale skoro zrobi mi to w ramach wizyty to najprawdopodobniej się przeniosę.
Płacę 200zł, ale sam aparat nie kosztował mnie dużo, może stąd ta cena...?
Stary 2007-08-27, 16:14   #1157
eloteteie
Zadomowienie

Trochę zamotałam
Stary 2007-08-27, 16:16   #1158
smv
Zakorzenienie

o to dziwne ja placilam 30 zł za odcisk, a twoja mama nie moze poprosic o te wszytskie bajery??
i 200 zł za wiyte..niezle niezle ja place 50-60 zł...

dziewczyny ciachnelam włosy tzn grzywke sobie sprawiłam:P hehehe....
Stary 2007-08-27, 16:44   #1159
klamaja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eloteteie Pokaż wiadomość
Zastanawiam się czy odciski nie będą potrzebne nowej orto, żeby wiedziała jak poprowadzić leczenie od pierwszej wizyty. Ale skoro zrobi mi to w ramach wizyty to najprawdopodobniej się przeniosę.
Płacę 200zł, ale sam aparat nie kosztował mnie dużo, może stąd ta cena...?
Według mnie poszukaj inna ortodatke i sie zapytaj czy by ci prowadziła dalej leczenie bo z poprzedniej orto nie jestes zadowolona, jak bedzie cos potrzebne to wtedy sie upomnisz do poprzedniej, a odlewy nie sa za darmo wiec powinny byc nasze a nie ich
A odciski łuku gdzie masz aparat to juz ci raczej nie zrobi bo jak.
200Zł za wizyte to rzeczywiscie sporo, a za aparacik ile zapłaciłas??

Cytat:
Napisane przez smv
dziewczyny ciachnelam włosy tzn grzywke sobie sprawiłam
heeh gartulacje z okazji nowej fryzurki, na pewno poprawia humorek
klamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 17:16   #1160
rutka_86
Raczkowanie

a mam pytanko do starszych Aparatek.. mozna wymiebnic sobie plombe ta co pierscienie na niej sa jak mam juz aparata czy nie.. bo chcialam sobie za jakis czas to zafundowac moze bo taka czarnulke staruszke mam i nieladnie to wyglada
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 17:33   #1161
smv
Zakorzenienie

lepiej zaczekaj do sciagniecia druciaka aczkolwiek mysle ze wymaian plomby to zaden problem
Stary 2007-08-27, 18:12   #1162
rutka_86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
lepiej zaczekaj do sciagniecia druciaka aczkolwiek mysle ze wymaian plomby to zaden problem

hehe dopiero co zalozylam..ale wczesniejk dentystka powiedziala mi zebym ja klurna wymienilam no ale teraz , troche po holidaysach bedzie troszke kaski wiec sobie pomyslalam zeby6 wymienic staruszke moze byc problem bo to dziursko takie duze ze az na boku jednym tez troche sie zagniezdzilo dlatego sie pytam Niewiem czy dobrze wytlumaczylam
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 18:28   #1163
tewunia
Raczkowanie

a tak troche z innej beczki czy komus po rozszerzeniu szkeki strzelala onabo mi np przy ziewaniu strasznie strzela tak jak kosciea jestem na tym punkcie uczulona bo az mi ciary przechodzaczy to jest normalne i czy minie?zeby mi tylko zuchwa z zawiasow nie wyskoczyla bo i o takim przypadku slyszalam

tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 20:12   #1164
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

Cytat:
Napisane przez tewunia Pokaż wiadomość
a tak troche z innej beczki czy komus po rozszerzeniu szkeki strzelala onabo mi np przy ziewaniu strasznie strzela tak jak kosciea jestem na tym punkcie uczulona bo az mi ciary przechodzaczy to jest normalne i czy minie?zeby mi tylko zuchwa z zawiasow nie wyskoczyla bo i o takim przypadku slyszalam

mi strzykało i przeszło samo
kasiam_a77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 22:27   #1165
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez rutka_86 Pokaż wiadomość
a mam pytanko do starszych Aparatek.. mozna wymiebnic sobie plombe ta co pierscienie na niej sa jak mam juz aparata czy nie.. bo chcialam sobie za jakis czas to zafundowac moze bo taka czarnulke staruszke mam i nieladnie to wyglada
ja nie moge wymienic plomby w zebie na ktorym mam pierscien, dopiero po bede mogla ;]

Cytat:
Napisane przez tewunia Pokaż wiadomość
zglos to orto oni naprawiaja tez takie strzelajace kostki ^^

hyh a ja dzis sprawilam sobie nowy kolczyk zamiast mojego koleczka ;]
i dostalam sie na staz hyhy, wiec od srody mniej mnie tu bedzie ;]
a jutroo wizytaaaa

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 08:53   #1166
zlosnica85
Raczkowanie

Co do opowieści dotyczących plomb i leczenia mam dla was jedną drastyczną. Miałam ja sobie kiedyś na dole 5. Miałam bo już nie mam. A dlaczego? bo się złamała. A dlaczego się złamała? Bo była do szczętu zepsuta. A dlaczego jej nieleczyłam? Bo NIC nie było widać ani NIC nie było czuć . Po prostu ząb jak ząb aż pewnego dnia się złamał a tam sodoma i gomora!!! Efekt był taki że musiałam wyrywać chirurgicznie korzeń po tej piątce i teraz jestem szczerbata. Poza tym czeka mnie jeszcze implant z nową 5 (kolejne 5 tysięcy wydane) bo nie utrzyma mi się efekt ortodontyczny jeśli nie wstawię tego zęba
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 09:11   #1167
smv
Zakorzenienie

ojej zloscinoc wspolczuje ale ja znow musze koronke sobie zalozyc na moja 6 górna..bo mam zrobionego w prawie polowei zeba z jakiegos materialu dentystycznego bo tez mi sie zlamał..;/
Stary 2007-08-28, 09:52   #1168
karolinusienka
Zakorzenienie

dzieki dziolszki za informacje nie bede ich ruszac bo narazie jest oki

oj zlosnico rowniez wspołczuje ale bedzie dobrze zobaczysz

eloteteie tak jak mowila klamaja najpierw znajdz innego orto umow sie na wizyte i spytaj sie co ona bedzie potrzebowac. aha i ta twoja orto powinna ci oddac odciski i zdjecia bo przeciez za nie zaplacilas

milego dnia zycze
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 09:55   #1169
Monica86
Raczkowanie

Ja miałam same traumatyczne doświadczenia z aparatem. Jak byłam mała nosiłam ściągany, chyba jakieś 2 lata, nie pamiętam dokładnie. Za to co pamiętam to okropny ból jedynek. Gdy rano ściągałam aparat rwały tak, że myślałam, że mi wypadną. Potem pół dnia nie mogłam nic jeść, żeby ich nie dotykać. A następnego ranka to samo i tak w kółko. Aparat nic a nic nie pomógł, nie widziałam żadnych efektów mimo zapewnień ortodontki. Tylko kosiła kasę (100zł za wizytę). W końcu ja protestowałam, bo bolało, rodzicom nie podobało się, że tyle kasy poszło a efektów żadnych i dali mi spokój z aparatem.

Przez całą szkołę nie miałam żadnych kompleksów z krzywymi jedynkami. Były jakie były i już. Nie przeszkadzało mi. A ortodontów uważałam za największych potworów na świecie.

Aż tu nagle na studiach zrobił się z tego komleks numer jeden. Jeszcze jak widzę reklamę np. pasty do zębów czy szminki i pokazują te proste ząbki modelek to... agh... Nawet jak się uśmiecham to staram się nie za szeroko, żeby nie było tych krzywoli widać. Marzy mi się normalnie uśmiechnąć i szczerzyć równiutkie kiełki.

Dentystka mówiła mi, że jak usunę ósemki, to bedzie miejsce i można zakładać aparacik. Teraz tylko znaleźć jakąś dobrą ortodontkę, która:
- podzieli to zdanie i nie będzie chciała mi wyrywać innych zębów (bo zdrowego zęba nie wyrwę, mowy nie ma. Już wolę mieć krzywe.)
- nie będzie zdzierała kasy
- będą efekty.

Boję się, że będzie to samo co kiedyś - namęczę się, zedrą kasę i nic nie będzie widać. Ale jak czytam wasze posty (no, pomijając niektóre drastyczne ) to mnie pocieszyłyście. Może tym razem nie będzie tak źle..
Monica86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 11:02   #1170
smv
Zakorzenienie

Monica 86 jestes w moim wieku iw idze ze to smao co u mnie, czyli krzywe
Zaparłam sie..poszłam do znajomem ortodontki, dostalam skierowanie na zdjecia, zrobilam je, zanioslam...diagnoza- dwie górne 4 do wyrwania i dwie dolne 8 jak chcesz miec piekny usmiech, jak bedziesz nosic góre to znów dół nie bedzie ustawiony jak nalezy....
przyszłam do domu czerwona ze zlosci, na fotelu prawie sie rozpłakałam. jedynki...
tak smao-zero kmpleksow a tu liceum..zero usmiechania sie bo co pomysla inni.Wzielam w reke telefon i mysle sobie-raz kozie smierc. Umowlam sie na wyrwanie ZDROWYCH ZEBOW.
Bałam sie niesamowicie...pierwszy raz wyrywałam zeby..tp ywobraz sobie co czułam. Dzien wizyty, 30 min przed wejsciem do gabinetu-1000 mysli, mysle sobie zadzownie i odwolam...ale nie. Pojechalam, siadlam rach ciach zeba nie ma, za 2 tyg znów to samo..
Nosze drutka od 3 miesiecy i moje jedynki juz sa prawei ze proste, jedyne co zostalo to szpary po 4 ktore powoli bo powoili sie zamykaja...
Naprawde jesli faktycznie orto powie ze ósemki do wyrwania to bym poszła, a nawet jakbym miala znow 4 wyrwac..
ósemki i tak ci nie beda potrzebne a tylko bardziej krzywia zeby bo posuwaja je do przodu!
Idz, skonsultuj sie a moze jednak nie bedzie potrzeby rwac zebow..
Naprawde efekty sa juz po 2 tygodniach, a kasa...mozesz na raty sie jakos umowic z orto, teraz ja bede kombinowała na dół, wlansie tez na raty...moja orto jest fajna i mam nadzieje ze pozwoli mi znów na 2 podzielic cene bo nie stac mnie inaczej...a jak nie to przemecze sie jeszcze, moze mi rodzice doloza nie wiem..

co do bólu- boli boli i jeszcze raz boli. sa momenty ze w ogole nic a na 2 dzien bola cie ze 3 zeby, np ja..dzis sie budze i bola mnie jedynki, dwójki, ale to znaczy ze cos sie tam dzieje! Bol warty tych pieniedzy niieszczesnych dla extra efektów!

Nie zwlekaj..naprawde im szybciej tym lepiej nawet kosztem tych 2 wyrwanych zdrowych zabkow..pomysl o pieknym usmiechu, równych zabkach i to kolorowe szalenstwo na zebach

zapraszam na mojego photo bloga mozesz tam popatrzec co i jak..)

O kurde ale sie opisałam

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości