![]() |
#1141 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Singielka na swoim
[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;88549362]Kochane singielki, wybaczcie, że się tak wbije jak Filip z konopii, ale czy któraśâ☠z Was miała ostatnio problem z wysokimi rachunkami za prąd? Właśnie podałam odczyt licznika i dostałam rozliczenie od 23.11 (wtedy spisywałam protokół zdawczo-odbiorczy)... mam zużycie przez te 3mce na JEDNA osobe (i kota :P) ok. 780 kWH (!) i wystawili mi fakturę na 600 PLN... jestem załamana, bo jeśli wyjdzie, że faktycznie mam płacićâ☠200 PLN/mc za prąd to zwyczajnie nie będzie mnie jużâ☠staćâ☠na to mieszkanie
![]() Przy czym podkreślę, że staram sięâ☠jak najoszczędniej używać prądu, unikam czajnika elektrycznego, staram się nie zapalać i nie zostawiać niepotrzebnie światła, ogólnie uważam na wszelką elektronikę, wyłączam listwy jak wychodzę... dziśâ☠zrobiłam test, za radą Energii, wyłączyłam wszystko na półâ☠godziny i licznik nic nie nabił, więc wychodzi na to, że oblicza poprawnie... gdzie tu szukać winowajcy i rozwiązania ![]() Faktycznie sporo. Ja mam ostatnie zużycie 900kwh w ciągu 6 miesięcy na dwie osoby, a jakoś szczególnie nie zwracamy uwagi na to jak korzystamy z urządzeń. Do tego część tego czasu byłam na zdalnej, a komp cały czas do prądu podłączony bo bateria krótko trzyma. Choć prania na pewno było mniej (jednak używamy suszarki). Mało też pieczemy. Ale dość często włączamy zmywarkę, toster, czajnik (nawet zdarza się gotować kilka razy tą samą wodę bo się zapomina, że się chciało herbaty ![]() Może to wina jakichś starych urządzeń, które tak ciągną prąd? Są takie liczniki do mierzenia zużycia prądu https://allegro.pl/oferta/watomierz-...kaAirYEALw_wcB może to pomoże ustalić winowajcę?
Edytowane przez Cyska Czas edycji: 2021-03-02 o 18:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1142 |
Konto usunięte
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi
![]() Timon i Pumba Niestety, odczyty są prawidłowe, prowadzę teraz zapiski, sprawdzam wszystko maniakalnie, wcześniejsze odczyty też☠się zgadzały. Ogrzewanie mam miejskie, elektryczny grzejniczek tylko w łazience, który podkręca rano i wieczorem przed prysznicem, ale on dużo nie zżera raczej. Zorzoli Dostwca Energa… nie było remontów. Statek, pantegram No właśnie, zużycie zużyciem, ale jak mi Pani z infolinii wylistowała szereg opłat stałych i zmiennych POZA stawką☠za zużycie to zdębiałam… mam wrażenie, że niedługo naprawdę mało kogo będzie stać na☠życie w Polsce! ![]() To jest naprawdę dziwne, bo znajomi mieszkający w parach używając mniej więcej tych samych rzeczy w równym stopniu co ja (też praca z domu, przyjaciółka do tego dużo więcej używa np. Elektrycznego piekarnika), mało tego - często mają☠więcej prądożernych sprzętów płacą max 100 zł.mc. A jak przeliczyłam tę obecną fakturę to mam prognozę na rachunki dwa razy wyższe w skali miesiąca ![]() Cyska Właśnie wczoraj zamówiłam taki watomierz i jak tylko dotrze to będzie wielkie dochodzenie ![]() No nic, zacieram rączki już na zabawę w Sherlocka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1143 |
Zakorzenienie
|
Może popytaj na grupie fb swojego osiedla. Na wizazu ciężko bo każdy mieszka w innym miejscu, ma innego dostawcę, inną budowę budynku więc cieżko się odnieść.
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1144 |
Zadomowienie
|
Ja bym obstawiała jednak ten grzejnik w łazience.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1145 |
Zakorzenienie
|
[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;88551534]Dzięki dziewczyny za odpowiedzi
![]() Timon i Pumba Niestety, odczyty są prawidłowe, prowadzę teraz zapiski, sprawdzam wszystko maniakalnie, wcześniejsze odczyty też ![]() Zorzoli Dostwca Energa… nie było remontów. Statek, pantegram No właśnie, zużycie zużyciem, ale jak mi Pani z infolinii wylistowała szereg opłat stałych i zmiennych POZA stawką ![]() ![]() ![]() To jest naprawdę dziwne, bo znajomi mieszkający w parach używając mniej więcej tych samych rzeczy w równym stopniu co ja (też praca z domu, przyjaciółka do tego dużo więcej używa np. Elektrycznego piekarnika), mało tego - często mają ![]() ![]() Cyska Właśnie wczoraj zamówiłam taki watomierz i jak tylko dotrze to będzie wielkie dochodzenie ![]() ![]() ![]() No nic, zacieram rączki już na zabawę w Sherlocka ![]() Może mają szczęście i mieli długo obowiązujące umowy na starych zasadach, więc nie poczuli jeszcze podwyżek? Jak byłam na wynajmie to pod koniec roku landlord zmienił dostawcę i po okresie promocyjnym rachunki zaczęły być ewidentnie wyższe. Mam wrażenie, że po nowym roku też był skok w cenie, ale nie prześledziłam zużycia... Powinnam to zrobić. A pomyśleć, że w Katarze to rząd opłaca obywatelom wodę i prąd ![]() No nic, dopóki w PL nie ma elektrowni jądrowej, a tylko dotujemy nierentowne kopalnie, to niestety nie ma co liczyć na tani prąd. ***** *** Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1146 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1147 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1148 |
Konto usunięte
|
Każdy sprzęt ma podane zużycie wat - taki grzejnik elektryczny ma pewnie ze 2 kW. Jeśli go włączasz tylko rano i wieczorem na pół godziny, to miesięcznie masz 60 kW =~40 - 50zł.
Mikrofala to 700W na 10 minut dziennie= 5h miesięcznie- > zużycie 3,5 hW miesięcznie (2zł?). Na chłopski rozum - najwięcej zeżrą grzejniki, piekarnik, pranie w wysokich temperaturach... suszarka do włosów to też chyba 2kWh , ale ile się tego używa tygodniowo? Jeśli suszysz włosy przez godzinę tygodniowo to wyjdzie 5zł miesięcznie. Ja mam zużycie ~70kW miesięcznie na jedną osobę . Tv nie mam, laptop chodzi nonstop. Piekarnika nie używam w ogóle bo mam dużą frytkownicę beztłuszczową i tam piekę mięsa i przekąski (ciast nie jem). Taka frytkownica to zużycie 1700W ale nagrzewa się w minutę i piecze się średnio połowę krócej niż w piekarniku W sumie problematyczna może być też lodówka, zwłaszcza jeśli masz gorąco w kuchni, a lodówka jest duża. Edytowane przez 1ce31337bafe4ce50f62519e721d2985132c01a5_6111b3a307338 Czas edycji: 2021-03-03 o 12:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1149 |
Konto usunięte
|
Hmmm, lodówka jest nowa, specjalnie wybierałam taką dobrej klasy, energooszczędną - ale sprawdzimy watomierzem tak czy siak.
Też obstawiam grzejnik w łazience i mam pretekst żeby wymienić suszarkę na lepszą, bo ta ma trochę lat ![]() ![]() Przyznam, że mimo zapewnień poprzednich właścicieli, że grzejnik mało co zużywa też obstawiam go jako winowajcę. Plus, mam od dłuższego czasu dogorywającą baterię w Macu, we wtorek jestem umówiona wreszcie na wymianę (i znowu 450 PLN z kieszeni wyleci...) i tak sięâ☠zastanawiam, czy on przez tę zepsutą baterię jakiejś kosmicznej energii nie pobiera, gdy jest na kablu... Podpytam w serwisie. A to, że ceny poszły w górę, to swoją drogą - moja mama aż przysiadła i porównała ich ostatnie faktury i różnica była, no spora, zarówno w kwocie jak i ilości wylistowanych pozycji składowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1151 | ||||
Konto usunięte
|
[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;88549362]Kochane singielki, wybaczcie, że się tak wbije jak Filip z konopii, ale czy któraś
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przy czym podkreślę, że staram się ![]() ![]() ![]() ![]() Wg mnie też to wina grzejnika. Wpisz sobie model grzejnika w neta, może ktoś już miał taki problem. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Też obstawiam grzejnik w łazience i mam pretekst żeby wymienić suszarkę na lepszą, bo ta ma trochę lat ![]() ![]() Przyznam, że mimo zapewnień poprzednich właścicieli, że grzejnik mało co zużywa też obstawiam go jako winowajcę. Plus, mam od dłuższego czasu dogorywającą baterię w Macu, we wtorek jestem umówiona wreszcie na wymianę (i znowu 450 PLN z kieszeni wyleci...) i tak sięâ� ![]() A to, że ceny poszły w górę, to swoją drogą - moja mama aż przysiadła i porównała ich ostatnie faktury i różnica była, no spora, zarówno w kwocie jak i ilości wylistowanych pozycji składowych ![]() Ja jestem ciekawa teraz, jaki będzie odczyt, a co będę miała we wrześniu w porównaniu do ubiegłego roku. Niedługo odpalę klimatyzację, a jesienią wymieniam pralkę na pralko-suszarkę. Na inne rzeczy nie patrzę, bo raczej normalne koszty generują. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1152 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
- Porażający brak kompetencji pracowników. Brak przejrzystych warunków. Nieustanne próby zrobienia z Klienta wała. Absolutnie odradzam. - Moj wniosek był procesowany aż 4 miesiące, w tym czasie bank kilkukrotnie prosił o uzupełnienie dokumentów. Listę nowych dokumentów potrafiłam otrzymać co dwa tygodnie. Bank zażyczył sobie nawet dokumenty działki, ktora nie była zabezpieczeniem kredytu. Dodatkowo mnóstwo pytań i wątpliwości do złożonych dokumentów- brak kompetencji analityka i gra na zwłokę. NAJGORSZE JEST JEDNAK TO ŻE PRZEZ 4 MIESIĄCE ANALIZY WNIOSKU ZŁOŻYLI MI 4 ZAPYTANIA W BIK CO MIESIĄC JEDNO. - Najbardziej nieprzyjazny klientowi bank. Wszystko trwa tygodniami, ma się wrażenie, że proces przerasta możliwości pracowników. Nawet po przyznaniu kredytu oczekiwanie na umowę lub aneks to niekończąca się historia. Ten bank to odpowiednik komunistycznych państwowych zakładów- nie będę się spieszył, bo poco - Oferta wydaję się być atrakcyjna jednak sam proces ubiegania się o kredyt to droga przez mękę. W trakcie procesu lista wymagań i dokumentów ciągle rośnie. Nie chcę generalizować bo być może miałem pecha ale analitycy mają dziwne oczekiwania przy jednoczesnym braku kompetencji w budownictwie oraz czytaniem języka polskiego ze zrozumieniem. Generalnie cały czas pod górkę pomimo tego że inwestycja bezpieczna a klient pewny. Ostacznie decyzja pozytywna , jednak wybieram kredyt w innym banku na gorszych warunkach ale z lepszą obsługą. ![]() Zależy od banku, niektóre wymagają ubezpieczenia od nich i akurat zupełnie przypadkiem jest ono bardzo wysokie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1153 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1154 |
Zakorzenienie
|
No jeśli bym miała na styk to tak, ale chcę wziąć na 20 lat i nadpłacać, więc zakładam, że spłacę to kilka lat wcześniej. Część banków umożliwia wcześniejszą spłacę dopiero po 3 latach, a jeśli ktoś chce wcześniej to jest prowizja 1-3%.
Nawet jeśli wibor pójdzie w górę to nie spodziewam się problemów ze spłatą (przy obecnych zarobkach). Każdy powinien ocenić to wg swoich potrzeb i możliwości. Nie zawsze (a właściwie uważam że chyba nigdy) rozkładanie kredytu na max lat to dobry wybór jeśli są warunki żeby wziąć kredyt na krócej. Edytowane przez IzzieSt Czas edycji: 2021-03-06 o 12:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mimo wszystko najgorsze chyba te zapytania w BIK, bo nie wiem czy wiesz, ale liczne zapytania w krótkim czasie obniżają zdolność... ![]() Masakryczny brak profesjonalizmu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1156 |
Rozeznanie
|
A czy to nie jest tak, ze historia zapytan w BIK pozostaje w przypadku kredytow gotowkowych? Sama jakis czas mialam watpliwosci skladajac papiery do dwoch bankow o kredyt hipoteczny, ze drugi bank bedzie mial w historii zapytania pierwszego i uswiadomiono mnie wtedy, ze zapytania w przypadku hipoteki nie maja zadnego znaczenia dla analitykow, co innego kredyty gotowkowe.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja teoria jest taka, że ilość zapytań rzędu 10 w 1 miesiącu jest stosowana często przez oszustów próbujących wziąć kredyt na cudze dane, albo ludzi o słabych zdolnościach, którzy próbują wziąć kredyt wszędzie, gdzie się da, kiedy w poprzednich instytucjach zostali odrzuceni, więc algorytmy mogą to kwalifikować jako niekorzystną korelację (zachowujesz się jak ludzie niepewni swojej zdolności kredytowej i ci słabo spłacający kredyty - obniżamy scoring). Mam wykupione usługi w BIK (raporty i alerty) i tam są wszystkie dane o moim kredycie hipotecznym (ile % spłaciłam, czy zalegam, kiedy robiłam nadpłaty i jakie, kiedy bank sprawdzał ostatnio moją zdolność, jaki mam aktualnie scoring). Ogólnie przy kredytach gotówkowych scoring jest kluczowy (bo w sumie tylko na jego podstawie oceniasz, jakie są szanse, czy klient będzie spłacał pożyczkę do końca i czy odzyskasz pożyczony hajs), za to przy kredycie hipotecznym można nie przywiązywać aż tak dużej wagi do scoringu, bo nawet jeśli klient nie płaci, to nieruchomość pod zastaw amortyzuje straty + możliwość utraty tego typu zastawu bardzo mobilizuje klientów do spłacania kredytu... Same metody wyznaczania scoringu dla klienta mogą być jednak bardzo podobne i dla kredytu gotówkowego, i hipotecznego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1159 |
Zakorzenienie
|
Pakiet BIK na rok 99 zł
![]() https://www.bik.pl/klienci-indywidualni Polecam szczególnie alerty BIK - jeżeli ktoś będzie się starał o pożyczkę na nasze dane, dostaniemy info SMSem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2021-03-12 o 18:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
raz w miesiacu sprawdzam jak mi idzie ( spalcam dlugi sprawdzam histroei kredytowa) plus powiadomienia sprawiaja ze czuje sie bezpieczniej
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1161 |
Konto usunięte
|
Pytanie do osób z mieszkaniami w stanie deweloperskim. Macie zgodę administracji czy już na etapie dewelopera miałyście zgodę na montaż? Kontakt z moją administracja to jakaś masakra, dzisiaj będę wysyłała zapytanie o montaż, nie wiem, jak z odpowiedzią.
Nienawidzę tego, że w XXI w muszę się prosić z łaską o coś tak elementarnego (mam mieszkanie na ostatnim piętrze z ekspozycją zachodnią, jest po prostu ukrop w lato). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1162 |
Zakorzenienie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88593338]Pytanie do osób z mieszkaniami w stanie deweloperskim. Macie zgodę administracji czy już na etapie dewelopera miałyście zgodę na montaż? Kontakt z moją administracja to jakaś masakra, dzisiaj będę wysyłała zapytanie o montaż, nie wiem, jak z odpowiedzią.
Nienawidzę tego, że w XXI w muszę się prosić z łaską o coś tak elementarnego (mam mieszkanie na ostatnim piętrze z ekspozycją zachodnią, jest po prostu ukrop w lato). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Pytasz o klimatyzacje?
![]() |
#1163 |
Konto usunięte
|
O rety! Tak, oczywiście
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1164 |
Zakorzenienie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88593393]O rety! Tak, oczywiście
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] u nas trzeba bylo poinformowac administrację po odbiorze mieszkania ![]()
![]() |
#1165 |
Konto usunięte
|
Ja właśnie kupiłam to mieszkanie z drugiej ręki, w ramach cesji, nie miałam możliwości porozmawiania z deweloperem. Administracja była już zawiązana. Teraz oni robią problemy i w ogóle kontakt jest straszny
![]() Macie powieszoną jednostkę? U mnie na skropliny pozostaje chyba tylko pojemnik. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1166 |
Zakorzenienie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88593472]Ja właśnie kupiłam to mieszkanie z drugiej ręki, w ramach cesji, nie miałam możliwości porozmawiania z deweloperem. Administracja była już zawiązana. Teraz oni robią problemy i w ogóle kontakt jest straszny
![]() Macie powieszoną jednostkę? U mnie na skropliny pozostaje chyba tylko pojemnik. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Wieszanie jednostki mamy zabronione w regulaminie ![]()
![]() |
#1167 |
Zakorzenienie
|
w wiekszosci nowych blokow zabronione jest wieszanie jednostki na elewacji.
Jednostka ma stac na balkonie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1169 |
Konto usunięte
|
U mnie niestety też jest ten zakaz. Na szczęście balkon mam duży, ale jego konstrukcja jest taka, że jednostka będzie stała dosyć blisko drzwi balkonowych. Jednak coś za coś.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1170 |
Zakorzenienie
|
nie przejmuj sie mozesz powiesic kwiatki ponad
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.