Singielka na swoim - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-03-02, 17:58   #1141
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska
Dot.: Singielka na swoim

[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;88549362]Kochane singielki, wybaczcie, że się tak wbije jak Filip z konopii, ale czy któraśâ˜☠z Was miała ostatnio problem z wysokimi rachunkami za prąd? Właśnie podałam odczyt licznika i dostałam rozliczenie od 23.11 (wtedy spisywałam protokół zdawczo-odbiorczy)... mam zużycie przez te 3mce na JEDNA osobe (i kota :P) ok. 780 kWH (!) i wystawili mi fakturę na 600 PLN... jestem załamana, bo jeśli wyjdzie, że faktycznie mam płacićâ˜☠200 PLN/mc za prąd to zwyczajnie nie będzie mnie jużâ˜☠staćâ˜☠na to mieszkanie

Przy czym podkreślę, że staram sięâ˜☠jak najoszczędniej używać prądu, unikam czajnika elektrycznego, staram się nie zapalać i nie zostawiać niepotrzebnie światła, ogólnie uważam na wszelką elektronikę, wyłączam listwy jak wychodzę... dziśâ˜☠zrobiłam test, za radą Energii, wyłączyłam wszystko na półâ˜☠godziny i licznik nic nie nabił, więc wychodzi na to, że oblicza poprawnie... gdzie tu szukać winowajcy i rozwiązania [/QUOTE]
Faktycznie sporo.
Ja mam ostatnie zużycie 900kwh w ciągu 6 miesięcy na dwie osoby, a jakoś szczególnie nie zwracamy uwagi na to jak korzystamy z urządzeń. Do tego część tego czasu byłam na zdalnej, a komp cały czas do prądu podłączony bo bateria krótko trzyma. Choć prania na pewno było mniej (jednak używamy suszarki). Mało też pieczemy. Ale dość często włączamy zmywarkę, toster, czajnik (nawet zdarza się gotować kilka razy tą samą wodę bo się zapomina, że się chciało herbaty ), mam indukcję.

Może to wina jakichś starych urządzeń, które tak ciągną prąd? Są takie liczniki do mierzenia zużycia prądu https://allegro.pl/oferta/watomierz-...kaAirYEALw_wcB
może to pomoże ustalić winowajcę?

Edytowane przez Cyska
Czas edycji: 2021-03-02 o 18:13
Cyska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-03, 08:32   #1142
f0e6aaecebf45b744a169ee59d849c3c50d2539b_60d902f215d71
Konto usunięte

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi

Timon i Pumba

Niestety, odczyty są prawidłowe, prowadzę teraz zapiski, sprawdzam wszystko maniakalnie, wcześniejsze odczyty też☠się zgadzały. Ogrzewanie mam miejskie, elektryczny grzejniczek tylko w łazience, który podkręca rano i wieczorem przed prysznicem, ale on dużo nie zżera raczej.

Zorzoli

Dostwca Energa… nie było remontów.

Statek, pantegram

No właśnie, zużycie zużyciem, ale jak mi Pani z infolinii wylistowała szereg opłat stałych i zmiennych POZA stawką☠za zużycie to zdębiałam… mam wrażenie, że niedługo naprawdę mało kogo będzie stać na☠życie w Polsce!

To jest naprawdę dziwne, bo znajomi mieszkający w parach używając mniej więcej tych samych rzeczy w równym stopniu co ja (też praca z domu, przyjaciółka do tego dużo więcej używa np. Elektrycznego piekarnika), mało tego - często mają☠więcej prądożernych sprzętów płacą max 100 zł.mc. A jak przeliczyłam tę obecną fakturę to mam prognozę na rachunki dwa razy wyższe w skali miesiąca

Cyska

Właśnie wczoraj zamówiłam taki watomierz i jak tylko dotrze to będzie wielkie dochodzenie Podejrzewam suszarkę☠do włosów i mimo wszystko piekarnik, nawet jeśli użyłam go kilka razy w skali miesiąca. No nie wiem, może mikrofala, ale nawet jak jej użyję☠2-3 razy dziennie po pół minuty to aż tyle by żarła?

No nic, zacieram rączki już na zabawę w Sherlocka
f0e6aaecebf45b744a169ee59d849c3c50d2539b_60d902f215d71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-03, 08:41   #1143
Zorzoli
Zakorzenienie

Może popytaj na grupie fb swojego osiedla. Na wizazu ciężko bo każdy mieszka w innym miejscu, ma innego dostawcę, inną budowę budynku więc cieżko się odnieść.

https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-03, 09:19   #1144
Bossana
Zadomowienie

Ja bym obstawiała jednak ten grzejnik w łazience.
Bossana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-03, 09:26   #1145
Pantegram
Zakorzenienie

[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;88551534]Dzięki dziewczyny za odpowiedzi

Timon i Pumba

Niestety, odczyty są prawidłowe, prowadzę teraz zapiski, sprawdzam wszystko maniakalnie, wcześniejsze odczyty teżsię zgadzały. Ogrzewanie mam miejskie, elektryczny grzejniczek tylko w łazience, który podkręca rano i wieczorem przed prysznicem, ale on dużo nie zżera raczej.

Zorzoli

Dostwca Energa… nie było remontów.

Statek, pantegram

No właśnie, zużycie zużyciem, ale jak mi Pani z infolinii wylistowała szereg opłat stałych i zmiennych POZA stawkąza zużycie to zdębiałam… mam wrażenie, że niedługo naprawdę mało kogo będzie stać nażycie w Polsce!

To jest naprawdę dziwne, bo znajomi mieszkający w parach używając mniej więcej tych samych rzeczy w równym stopniu co ja (też praca z domu, przyjaciółka do tego dużo więcej używa np. Elektrycznego piekarnika), mało tego - często mająwięcej prądożernych sprzętów płacą max 100 zł.mc. A jak przeliczyłam tę obecną fakturę to mam prognozę na rachunki dwa razy wyższe w skali miesiąca

Cyska

Właśnie wczoraj zamówiłam taki watomierz i jak tylko dotrze to będzie wielkie dochodzenie Podejrzewam suszarkędo włosów i mimo wszystko piekarnik, nawet jeśli użyłam go kilka razy w skali miesiąca. No nie wiem, może mikrofala, ale nawet jak jej użyję2-3 razy dziennie po pół minuty to aż tyle by żarła?

No nic, zacieram rączki już na zabawę w Sherlocka [/QUOTE]Może znajomi jeszcze nie dostali rachunków z nowymi stawkami?
Może mają szczęście i mieli długo obowiązujące umowy na starych zasadach, więc nie poczuli jeszcze podwyżek?

Jak byłam na wynajmie to pod koniec roku landlord zmienił dostawcę i po okresie promocyjnym rachunki zaczęły być ewidentnie wyższe.
Mam wrażenie, że po nowym roku też był skok w cenie, ale nie prześledziłam zużycia... Powinnam to zrobić.

A pomyśleć, że w Katarze to rząd opłaca obywatelom wodę i prąd
No nic, dopóki w PL nie ma elektrowni jądrowej, a tylko dotujemy nierentowne kopalnie, to niestety nie ma co liczyć na tani prąd. ***** ***

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-03, 09:34   #1146
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bossana Pokaż wiadomość
Ja jest - one są bardzo prądożerne.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-03, 11:35   #1147
zakalec
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bossana Pokaż wiadomość
Ja też. Mam w mieszkaniu wszystkie grzejniki na prąd i przy tych ostatnich kilkunastostopniowych mrozach zużycie było bardzo duże. Sama drżę na myśl o następnej prognozie.

+ była podwyżka cen prądu po nowym roku :/
zakalec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-03-03, 12:08   #1148
1ce31337bafe4ce50f62519e721d2985132c01a5_6111b3a307338
Konto usunięte

Każdy sprzęt ma podane zużycie wat - taki grzejnik elektryczny ma pewnie ze 2 kW. Jeśli go włączasz tylko rano i wieczorem na pół godziny, to miesięcznie masz 60 kW =~40 - 50zł.

Mikrofala to 700W na 10 minut dziennie= 5h miesięcznie- > zużycie 3,5 hW miesięcznie (2zł?).

Na chłopski rozum - najwięcej zeżrą grzejniki, piekarnik, pranie w wysokich temperaturach...

suszarka do włosów to też chyba 2kWh , ale ile się tego używa tygodniowo? Jeśli suszysz włosy przez godzinę tygodniowo to wyjdzie 5zł miesięcznie.

Ja mam zużycie ~70kW miesięcznie na jedną osobę . Tv nie mam, laptop chodzi nonstop. Piekarnika nie używam w ogóle bo mam dużą frytkownicę beztłuszczową i tam piekę mięsa i przekąski (ciast nie jem). Taka frytkownica to zużycie 1700W ale nagrzewa się w minutę i piecze się średnio połowę krócej niż w piekarniku

W sumie problematyczna może być też lodówka, zwłaszcza jeśli masz gorąco w kuchni, a lodówka jest duża.

Edytowane przez 1ce31337bafe4ce50f62519e721d2985132c01a5_6111b3a307338
Czas edycji: 2021-03-03 o 12:12
1ce31337bafe4ce50f62519e721d2985132c01a5_6111b3a307338 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-03, 15:20   #1149
f0e6aaecebf45b744a169ee59d849c3c50d2539b_60d902f215d71
Konto usunięte

Hmmm, lodówka jest nowa, specjalnie wybierałam taką dobrej klasy, energooszczędną - ale sprawdzimy watomierzem tak czy siak.

Też obstawiam grzejnik w łazience i mam pretekst żeby wymienić suszarkę na lepszą, bo ta ma trochę lat (chociaz mi to się marzy ta Phillipsa za tysiaka, która o włosy dba ale pewnie też pożera prądy), suszę włosy średnio 3x tydzień i staram się w miarę jak najkrócej, bo zwyczajnie tego nie znoszę (bzdurna, zabierająca czas czynność chyba się zgolę na łyso).

Przyznam, że mimo zapewnień poprzednich właścicieli, że grzejnik mało co zużywa też obstawiam go jako winowajcę. Plus, mam od dłuższego czasu dogorywającą baterię w Macu, we wtorek jestem umówiona wreszcie na wymianę (i znowu 450 PLN z kieszeni wyleci...) i tak sięâ˜☠zastanawiam, czy on przez tę zepsutą baterię jakiejś kosmicznej energii nie pobiera, gdy jest na kablu... Podpytam w serwisie.

A to, że ceny poszły w górę, to swoją drogą - moja mama aż przysiadła i porównała ich ostatnie faktury i różnica była, no spora, zarówno w kwocie jak i ilości wylistowanych pozycji składowych
f0e6aaecebf45b744a169ee59d849c3c50d2539b_60d902f215d71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-04, 06:06   #1150
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Byłam u doradcy i przedstawił mi 4 najlepsze opcje i ta wydaje się najkorzystniejsza jeśli chodzi o miesięczną ratę, całkowite koszty kredytu czy choćby możliwość nadpłacania od samego początku bez kosztów. Porównywalnie wychodził inny bank ale np warunkiem było obowiązkowe ubezpieczenie na życie z banku które wychodziło ponad 200zl miesięcznie jeśli dobrze pamiętam.
W innym było obowiązkowe ubezpieczenie od utraty pracy i jego dodatkowy koszt to 9750zl (w innym banku to samo tylko koszt to niecałe 6 tys). W kolejnym podwyższenie marży do momentu wpisu do hipoteki.
BNP Paribas w moim przypadku też wychodzi całkiem nieźle, ale ma złe opinie jeśli chodzi o kredyt hipoteczny więc średnio jestem do niego nastawiona.
Nie wiem czy w każdym banku, ale koleżanka po prostu upoważniła bank do wypłacenia kasy ze swojego ubezpieczenia grupowego w pracy po jej śmierci.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-04, 06:43   #1151
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;88549362]Kochane singielki, wybaczcie, że się tak wbije jak Filip z konopii, ale czy któraśz Was miała ostatnio problem z wysokimi rachunkami za prąd? Właśnie podałam odczyt licznika i dostałam rozliczenie od 23.11 (wtedy spisywałam protokół zdawczo-odbiorczy)... mam zużycie przez te 3mce na JEDNA osobe (i kota :P) ok. 780 kWH (!) i wystawili mi fakturę na 600 PLN... jestem załamana, bo jeśli wyjdzie, że faktycznie mam płacić200 PLN/mc za prąd to zwyczajnie nie będzie mnie jużstaćna to mieszkanie

Przy czym podkreślę, że staram sięjak najoszczędniej używać prądu, unikam czajnika elektrycznego, staram się nie zapalać i nie zostawiać niepotrzebnie światła, ogólnie uważam na wszelką elektronikę, wyłączam listwy jak wychodzę... dziśzrobiłam test, za radą Energii, wyłączyłam wszystko na półgodziny i licznik nic nie nabił, więc wychodzi na to, że oblicza poprawnie... gdzie tu szukać winowajcy i rozwiązania [/QUOTE]Płacę 60 zł miesięcznie.
Wg mnie też to wina grzejnika.
Wpisz sobie model grzejnika w neta, może ktoś już miał taki problem.
Cytat:
Rozumiem. U mnie jest o tyle łatwiej że mam 25% wkładu własnego i chcę trochę wyższą ratę ale kredyt na 20 lat. Złożyłam wnioski do 4 banków, chociaż najbardziej mi zależy na jednym (Millenium).
Powodzenia
Cytat:
Napisane przez Tataraczka Pokaż wiadomość
Ja pół roku temu cieszyłam się ze podpisałam umowę rezerwacyjną. Niestety, nie udało się dostać kredytu na to mieszkanie, co bardzo zdziwiło mojego doradcę. Wymarzone przepadło, teraz szukam byle czego.
Przykro mi Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć nowe wymarzone.
Cytat:
Napisane przez Nunum Pokaż wiadomość
Jakies dwa lata temu pisalam tutaj ze kupilam mieszkanie a wlasnie jestem w trakcieremontu. W sumie juz pod koniec
Super, gratuluję Kiedy przeprowadzka? Czas leci, rany.[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;88552681]Hmmm, lodówka jest nowa, specjalnie wybierałam taką dobrej klasy, energooszczędną - ale sprawdzimy watomierzem tak czy siak.

Też obstawiam grzejnik w łazience i mam pretekst żeby wymienić suszarkę na lepszą, bo ta ma trochę lat (chociaz mi to się marzy ta Phillipsa za tysiaka, która o włosy dba ale pewnie też pożera prądy), suszę włosy średnio 3x tydzień i staram się w miarę jak najkrócej, bo zwyczajnie tego nie znoszę (bzdurna, zabierająca czas czynność chyba się zgolę na łyso).

Przyznam, że mimo zapewnień poprzednich właścicieli, że grzejnik mało co zużywa też obstawiam go jako winowajcę. Plus, mam od dłuższego czasu dogorywającą baterię w Macu, we wtorek jestem umówiona wreszcie na wymianę (i znowu 450 PLN z kieszeni wyleci...) i tak sięâ�zastanawiam, czy on przez tę zepsutą baterię jakiejś kosmicznej energii nie pobiera, gdy jest na kablu... Podpytam w serwisie.

A to, że ceny poszły w górę, to swoją drogą - moja mama aż przysiadła i porównała ich ostatnie faktury i różnica była, no spora, zarówno w kwocie jak i ilości wylistowanych pozycji składowych [/QUOTE]A widziałaś ich rachunki za prąd? Właściciele zazwyczaj nie mówią takich rzeczy, które mogłyby wpłynąć negatywnie na Twoją decyzję.
Ja jestem ciekawa teraz, jaki będzie odczyt, a co będę miała we wrześniu w porównaniu do ubiegłego roku. Niedługo odpalę klimatyzację, a jesienią wymieniam pralkę na pralko-suszarkę. Na inne rzeczy nie patrzę, bo raczej normalne koszty generują.
Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Może znajomi jeszcze nie dostali rachunków z nowymi stawkami?
Może mają szczęście i mieli długo obowiązujące umowy na starych zasadach, więc nie poczuli jeszcze podwyżek?

Jak byłam na wynajmie to pod koniec roku landlord zmienił dostawcę i po okresie promocyjnym rachunki zaczęły być ewidentnie wyższe.
Mam wrażenie, że po nowym roku też był skok w cenie, ale nie prześledziłam zużycia... Powinnam to zrobić.

A pomyśleć, że w Katarze to rząd opłaca obywatelom wodę i prąd
No nic, dopóki w PL nie ma elektrowni jądrowej, a tylko dotujemy nierentowne kopalnie, to niestety nie ma co liczyć na tani prąd. ***** ***

Może i płacą za prąd, ale przy okazji organizacji MS W Katarze przy budowie infrastruktury zginęło już 6,5 tys osób (ale nie Katarczykow). Fajne państwo.

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-03-06, 12:03   #1152
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
A jakie stawki takich ubezpieczeń na życie wychodzą w innych bankach ?
Zależy od banku, często to jest procent od salda zadłużenia. W niektórych bankach jest też możliwość przedstawienia swojego ubezpieczenia na życie. W jednym chyba w ogóle nie jest ono obowiązkowe.
Cytat:
W jaki sposób bank może mieć złe opinie przy kredycie hipotecznym?
Procedury długie czy odrzuca wnioski?

[/URL]
Cytuję:
- Porażający brak kompetencji pracowników. Brak przejrzystych warunków. Nieustanne próby zrobienia z Klienta wała. Absolutnie odradzam.
- Moj wniosek był procesowany aż 4 miesiące, w tym czasie bank kilkukrotnie prosił o uzupełnienie dokumentów. Listę nowych dokumentów potrafiłam otrzymać co dwa tygodnie. Bank zażyczył sobie nawet dokumenty działki, ktora nie była zabezpieczeniem kredytu. Dodatkowo mnóstwo pytań i wątpliwości do złożonych dokumentów- brak kompetencji analityka i gra na zwłokę. NAJGORSZE JEST JEDNAK TO ŻE PRZEZ 4 MIESIĄCE ANALIZY WNIOSKU ZŁOŻYLI MI 4 ZAPYTANIA W BIK CO MIESIĄC JEDNO.
- Najbardziej nieprzyjazny klientowi bank. Wszystko trwa tygodniami, ma się wrażenie, że proces przerasta możliwości pracowników. Nawet po przyznaniu kredytu oczekiwanie na umowę lub aneks to niekończąca się historia. Ten bank to odpowiednik komunistycznych państwowych zakładów- nie będę się spieszył, bo poco
- Oferta wydaję się być atrakcyjna jednak sam proces ubiegania się o kredyt to droga przez mękę. W trakcie procesu lista wymagań i dokumentów ciągle rośnie. Nie chcę generalizować bo być może miałem pecha ale analitycy mają dziwne oczekiwania przy jednoczesnym braku kompetencji w budownictwie oraz czytaniem języka polskiego ze zrozumieniem. Generalnie cały czas pod górkę pomimo tego że inwestycja bezpieczna a klient pewny. Ostacznie decyzja pozytywna , jednak wybieram kredyt w innym banku na gorszych warunkach ale z lepszą obsługą.

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Zależy od banku, niektóre wymagają ubezpieczenia od nich i akurat zupełnie przypadkiem jest ono bardzo wysokie
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-06, 12:46   #1153
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-19 o 20:57
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-06, 12:52   #1154
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
No jeśli bym miała na styk to tak, ale chcę wziąć na 20 lat i nadpłacać, więc zakładam, że spłacę to kilka lat wcześniej. Część banków umożliwia wcześniejszą spłacę dopiero po 3 latach, a jeśli ktoś chce wcześniej to jest prowizja 1-3%.
Nawet jeśli wibor pójdzie w górę to nie spodziewam się problemów ze spłatą (przy obecnych zarobkach). Każdy powinien ocenić to wg swoich potrzeb i możliwości. Nie zawsze (a właściwie uważam że chyba nigdy) rozkładanie kredytu na max lat to dobry wybór jeśli są warunki żeby wziąć kredyt na krócej.

Edytowane przez IzzieSt
Czas edycji: 2021-03-06 o 12:55
Stary 2021-03-06, 19:26   #1155
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Zależy od banku, często to jest procent od salda zadłużenia. W niektórych bankach jest też możliwość przedstawienia swojego ubezpieczenia na życie. W jednym chyba w ogóle nie jest ono obowiązkowe.

Cytuję:
- Porażający brak kompetencji pracowników. Brak przejrzystych warunków. Nieustanne próby zrobienia z Klienta wała. Absolutnie odradzam.
- Moj wniosek był procesowany aż 4 miesiące, w tym czasie bank kilkukrotnie prosił o uzupełnienie dokumentów. Listę nowych dokumentów potrafiłam otrzymać co dwa tygodnie. Bank zażyczył sobie nawet dokumenty działki, ktora nie była zabezpieczeniem kredytu. Dodatkowo mnóstwo pytań i wątpliwości do złożonych dokumentów- brak kompetencji analityka i gra na zwłokę. NAJGORSZE JEST JEDNAK TO ŻE PRZEZ 4 MIESIĄCE ANALIZY WNIOSKU ZŁOŻYLI MI 4 ZAPYTANIA W BIK CO MIESIĄC JEDNO.
- Najbardziej nieprzyjazny klientowi bank. Wszystko trwa tygodniami, ma się wrażenie, że proces przerasta możliwości pracowników. Nawet po przyznaniu kredytu oczekiwanie na umowę lub aneks to niekończąca się historia. Ten bank to odpowiednik komunistycznych państwowych zakładów- nie będę się spieszył, bo poco
- Oferta wydaję się być atrakcyjna jednak sam proces ubiegania się o kredyt to droga przez mękę. W trakcie procesu lista wymagań i dokumentów ciągle rośnie. Nie chcę generalizować bo być może miałem pecha ale analitycy mają dziwne oczekiwania przy jednoczesnym braku kompetencji w budownictwie oraz czytaniem języka polskiego ze zrozumieniem. Generalnie cały czas pod górkę pomimo tego że inwestycja bezpieczna a klient pewny. Ostacznie decyzja pozytywna , jednak wybieram kredyt w innym banku na gorszych warunkach ale z lepszą obsługą.

Zależy mi na minimalizacji całkowitych kosztów kredytu. Przy kredycie na 20 lat ratę powinnam spłacać z palcem w nosie (jeśli nic się nie zmieni w pracy/zarobkach/sytuacji zdrowotnej/prywatnej itp), więc chcę minimalizować całościowe koszty bo po co to rozdrabniać na mniejsze raty a jednocześnie wyższe całościowe odsetki :consused:

Zależy od banku, niektóre wymagają ubezpieczenia od nich i akurat zupełnie przypadkiem jest ono bardzo wysokie
Ależ masakra... Współczuję :/
Mimo wszystko najgorsze chyba te zapytania w BIK, bo nie wiem czy wiesz, ale liczne zapytania w krótkim czasie obniżają zdolność...
Masakryczny brak profesjonalizmu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-03-07, 14:13   #1156
beaata
Rozeznanie

A czy to nie jest tak, ze historia zapytan w BIK pozostaje w przypadku kredytow gotowkowych? Sama jakis czas mialam watpliwosci skladajac papiery do dwoch bankow o kredyt hipoteczny, ze drugi bank bedzie mial w historii zapytania pierwszego i uswiadomiono mnie wtedy, ze zapytania w przypadku hipoteki nie maja zadnego znaczenia dla analitykow, co innego kredyty gotowkowe.

beaata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-08, 12:42   #1157
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beaata Pokaż wiadomość
A czy to nie jest tak, ze historia zapytan w BIK pozostaje w przypadku kredytow gotowkowych? Sama jakis czas mialam watpliwosci skladajac papiery do dwoch bankow o kredyt hipoteczny, ze drugi bank bedzie mial w historii zapytania pierwszego i uswiadomiono mnie wtedy, ze zapytania w przypadku hipoteki nie maja zadnego znaczenia dla analitykow, co innego kredyty gotowkowe.

Jeżeli to są tylko 2 zapytania, to nie ma znaczenia (to zupełnie normalne zachowanie klientów hipotecznych), ale jeśli masz ich dużo, to albo Michał Szafrański, albo Marcin Iwuć pisali da swoich blogach, że to może mieć wpływ (negatywny), dlatego nie zaleca się składania wniosku o hipotekę do wszystkich banków, jakie nam przyjdą do głowy, by "zwiększyć swoje szanse", tylko wybrać max 3-4 banki z najlepszymi ofertami i tam składać...

Moja teoria jest taka, że ilość zapytań rzędu 10 w 1 miesiącu jest stosowana często przez oszustów próbujących wziąć kredyt na cudze dane, albo ludzi o słabych zdolnościach, którzy próbują wziąć kredyt wszędzie, gdzie się da, kiedy w poprzednich instytucjach zostali odrzuceni, więc algorytmy mogą to kwalifikować jako niekorzystną korelację (zachowujesz się jak ludzie niepewni swojej zdolności kredytowej i ci słabo spłacający kredyty - obniżamy scoring).

Mam wykupione usługi w BIK (raporty i alerty) i tam są wszystkie dane o moim kredycie hipotecznym (ile % spłaciłam, czy zalegam, kiedy robiłam nadpłaty i jakie, kiedy bank sprawdzał ostatnio moją zdolność, jaki mam aktualnie scoring).

Ogólnie przy kredytach gotówkowych scoring jest kluczowy (bo w sumie tylko na jego podstawie oceniasz, jakie są szanse, czy klient będzie spłacał pożyczkę do końca i czy odzyskasz pożyczony hajs), za to przy kredycie hipotecznym można nie przywiązywać aż tak dużej wagi do scoringu, bo nawet jeśli klient nie płaci, to nieruchomość pod zastaw amortyzuje straty + możliwość utraty tego typu zastawu bardzo mobilizuje klientów do spłacania kredytu... Same metody wyznaczania scoringu dla klienta mogą być jednak bardzo podobne i dla kredytu gotówkowego, i hipotecznego.

Stary 2021-03-12, 18:24   #1158
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli to są tylko 2 zapytania, to nie ma znaczenia (to zupełnie normalne zachowanie klientów hipotecznych), ale jeśli masz ich dużo, to albo Michał Szafrański, albo Marcin Iwuć pisali da swoich blogach, że to może mieć wpływ (negatywny), dlatego nie zaleca się składania wniosku o hipotekę do wszystkich banków, jakie nam przyjdą do głowy, by "zwiększyć swoje szanse", tylko wybrać max 3-4 banki z najlepszymi ofertami i tam składać...

Moja teoria jest taka, że ilość zapytań rzędu 10 w 1 miesiącu jest stosowana często przez oszustów próbujących wziąć kredyt na cudze dane, albo ludzi o słabych zdolnościach, którzy próbują wziąć kredyt wszędzie, gdzie się da, kiedy w poprzednich instytucjach zostali odrzuceni, więc algorytmy mogą to kwalifikować jako niekorzystną korelację (zachowujesz się jak ludzie niepewni swojej zdolności kredytowej i ci słabo spłacający kredyty - obniżamy scoring).

Mam wykupione usługi w BIK (raporty i alerty) i tam są wszystkie dane o moim kredycie hipotecznym (ile % spłaciłam, czy zalegam, kiedy robiłam nadpłaty i jakie, kiedy bank sprawdzał ostatnio moją zdolność, jaki mam aktualnie scoring).

Ogólnie przy kredytach gotówkowych scoring jest kluczowy (bo w sumie tylko na jego podstawie oceniasz, jakie są szanse, czy klient będzie spłacał pożyczkę do końca i czy odzyskasz pożyczony hajs), za to przy kredycie hipotecznym można nie przywiązywać aż tak dużej wagi do scoringu, bo nawet jeśli klient nie płaci, to nieruchomość pod zastaw amortyzuje straty + możliwość utraty tego typu zastawu bardzo mobilizuje klientów do spłacania kredytu... Same metody wyznaczania scoringu dla klienta mogą być jednak bardzo podobne i dla kredytu gotówkowego, i hipotecznego.

Ile coś takiego kosztuje?
Stary 2021-03-12, 18:30   #1159
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Ile coś takiego kosztuje?
Pakiet BIK na rok 99 zł
https://www.bik.pl/klienci-indywidualni
Polecam szczególnie alerty BIK - jeżeli ktoś będzie się starał o pożyczkę na nasze dane, dostaniemy info SMSem.

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2021-03-12 o 18:35

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-03-13, 12:17   #1160
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Pakiet BIK na rok 99 zł
https://www.bik.pl/klienci-indywidualni
Polecam szczególnie alerty BIK - jeżeli ktoś będzie się starał o pożyczkę na nasze dane, dostaniemy info SMSem.

ja mam i bardzo sobie chwale.

raz w miesiacu sprawdzam jak mi idzie ( spalcam dlugi sprawdzam histroei kredytowa)
plus powiadomienia sprawiaja ze czuje sie bezpieczniej
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-22, 07:46   #1161
Konto usunięte

Pytanie do osób z mieszkaniami w stanie deweloperskim. Macie zgodę administracji czy już na etapie dewelopera miałyście zgodę na montaż? Kontakt z moją administracja to jakaś masakra, dzisiaj będę wysyłała zapytanie o montaż, nie wiem, jak z odpowiedzią.
Nienawidzę tego, że w XXI w muszę się prosić z łaską o coś tak elementarnego (mam mieszkanie na ostatnim piętrze z ekspozycją zachodnią, jest po prostu ukrop w lato).

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-22, 08:10   #1162
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88593338]Pytanie do osób z mieszkaniami w stanie deweloperskim. Macie zgodę administracji czy już na etapie dewelopera miałyście zgodę na montaż? Kontakt z moją administracja to jakaś masakra, dzisiaj będę wysyłała zapytanie o montaż, nie wiem, jak z odpowiedzią.
Nienawidzę tego, że w XXI w muszę się prosić z łaską o coś tak elementarnego (mam mieszkanie na ostatnim piętrze z ekspozycją zachodnią, jest po prostu ukrop w lato).

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Pytasz o klimatyzacje?
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-22, 08:15   #1163
Konto usunięte

O rety! Tak, oczywiście Umknęło najważniejsze, heh.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-03-22, 08:26   #1164
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88593393]O rety! Tak, oczywiście Umknęło najważniejsze, heh.

u nas trzeba bylo poinformowac administrację po odbiorze mieszkania trzeba bylo podac parametry jednostki zewnętrznej, położenie na balkonie i sposob odprowadzenia skroplin.
Stary 2021-03-22, 08:47   #1165
Konto usunięte

Ja właśnie kupiłam to mieszkanie z drugiej ręki, w ramach cesji, nie miałam możliwości porozmawiania z deweloperem. Administracja była już zawiązana. Teraz oni robią problemy i w ogóle kontakt jest straszny
Macie powieszoną jednostkę? U mnie na skropliny pozostaje chyba tylko pojemnik.

Stary 2021-03-22, 08:54   #1166
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88593472]Ja właśnie kupiłam to mieszkanie z drugiej ręki, w ramach cesji, nie miałam możliwości porozmawiania z deweloperem. Administracja była już zawiązana. Teraz oni robią problemy i w ogóle kontakt jest straszny
Macie powieszoną jednostkę? U mnie na skropliny pozostaje chyba tylko pojemnik.

Wieszanie jednostki mamy zabronione w regulaminie będzie stała.
Stary 2021-03-22, 09:05   #1167
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Wieszanie jednostki mamy zabronione w regulaminie będzie stała.
w wiekszosci nowych blokow zabronione jest wieszanie jednostki na elewacji.

Jednostka ma stac na balkonie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2021-03-22, 09:07   #1168
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
w wiekszosci nowych blokow zabronione jest wieszanie jednostki na elewacji.

Jednostka ma stac na balkonie.
też mi się tak wydaje
Stary 2021-03-22, 09:56   #1169
Konto usunięte

U mnie niestety też jest ten zakaz. Na szczęście balkon mam duży, ale jego konstrukcja jest taka, że jednostka będzie stała dosyć blisko drzwi balkonowych. Jednak coś za coś.

Stary 2021-03-22, 10:23   #1170
kennedy
Zakorzenienie

nie przejmuj sie mozesz powiesic kwiatki ponad
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości