|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Cytat:
Zdążysz z bibliografią? Musimy ją oddać ostatecznie na miesiąc przed egzaminem
Edytowane przez Jeanne90 Czas edycji: 2009-03-31 o 20:08 |
|
|
|
|
#1142 |
|
Raczkowanie
|
mam czas do 8 kwietnia i to mnie zainspirowalo wlasnie zeby zaczac...
jak myslicie, czy jakies hmm 4 takie przyklady to bedzie wystarczajace?
|
|
|
|
#1143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1144 |
|
Zakorzenienie
|
pomocie! moj temat to funkcojonowanie motywu biesiady w literaturze i sztuce i moje pytanie do was czy moze byc: wiersze: o zachowaniu sie przy stole, o doktorze hiszpanie, pijanstwo, chlopi i ktortko pan tadeusz a do tego 3 obrazy? myslalam zeby moze puscic kawalke pana tadeusza co myslicie?
|
|
|
|
#1145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja biorę Słotę, Pijaństwo, O dr Hiszpanie, Miło szaleć..., Pana Tadeusza (klasyka), Chłopów albo Dziady ![]() Obrazy - ja bym wzieła np ostatnią wieczerze, z resztą tego jest więcej pewnie. Teraz sobie nie przypomne ale w jakimś słowniku motywów literackich były obrazy na pewno. |
|
|
|
|
#1146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak opisujesz te lektury? bo ja w sumie dosc duzo opisze wiersze a krotko chlopow i p tadeusza |
|
|
|
|
#1147 |
|
Zakorzenienie
|
hmm ja krótko Chłopów, dłużej PT, a wiersze tak średnio
![]() A jaką masz literature przedmiotu? Bo ja mam z nia problem. Może masz jakiś tytuł opracowania i mogłabys podać? |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1148 |
|
Rozeznanie
|
a moze ksiazka Barbary Skargi INNEGO KOŃCA ŚWIATA NIE BĘDZIE... jest świetna
|
|
|
|
#1149 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale jak myslicie, poki co mam "sensowne" przyklady, zgodne z tematem..?![]() ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1151 | |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Mam podobny problem. Też wybrałam sobie ten temat i póki co mam tylko konspekt, a matura już tuż tuż. Bardzo prosiłabym o pomoc ze wstępem i postanowienie tezy. Moja piosenki: Chylińska: Szpetot Costerkeller: Władza Feel i Iwona Węgrowska: Pokonaj siebie Bardzo proszę o pomoc. ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
Witam, Mam podobny problem. Też wybrałam sobie ten temat i póki co mam tylko konspekt, a matura już tuż tuż. Bardzo prosiłabym o pomoc ze wstępem i postanowienie tezy. Moja piosenki: Chylińska: Szpetot Costerkeller: Władza Feel i Iwona Węgrowska: Pokonaj siebie Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1152 |
|
Zakorzenienie
|
nie miesci mi sie konspekt na jednej stronie, myslicie ze moze byc czcionka 10?
|
#1153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1154 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A Czy jest w tej książce coś o jej dzieciństwie? bo mam temat motyw dziecinstwai/lub domu rodzinnego. Doradzcie mi czy mam dobra bibliografie ![]() Literatura podmiotu: 1.Gombrowicz W. , Ferdydurke 2.Kuncewiczowa M., Cudzoziemka, 3.Mrożek S. ,Tango, 4.Żeromski S., Ludzie bezdomni, A w literaturze przedmiotu Głowiński M. Ferdydurke Witolda Gombrowicza Grabowska B. O Tangu i Emigrantach Sławomira Mrożka, Maciejewska I. Wstęp [w]: Ludzie bezdomni Stefana Żeromskiego Markiewicz H. Ludzie bezdomni Stefana Żeromskiego. Nyczek T. Tańcząc tango [w Mrożek S. „Tango”, str. 11-17. ,Wydawnictwo literackie, Kraków 1973, .Żak Stanisław „Maria Kuncewiczowa” Dodam ze nie moge miec zadnych leksykonow itd:/ bo ponoc to zle wyglada. Myślę nad wyrzuceniem Ferdydurke ale czy wtedy bedzie wystarczająco lektur? Chciałabym juz powoli zaczac pisac dlatego prosze Was o pomoc.
![]() 18.06.08r. Zdany egzamin na prawo jazdy Nasz ślub 27.06.2015r <3 Edytowane przez nyna1604 Czas edycji: 2009-04-01 o 20:15 |
|
|
|
|
#1155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zamiast Ludzi Bezdomnych dałabym Granicę
|
|
#1156 |
|
Zakorzenienie
|
czy kartke z cytatami trzeba oddac razem z bibliografia i planem?
|
|
|
|
#1157 |
|
Zakorzenienie
|
Bibliografię oddajemy najpóźniej na miesiąc przed egzaminem. Plan ramowy najpóźniej na tydzień przed egzaminem - razem z kartą cytatów.
|
#1158 |
|
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2009-04
|
Witam . Mam problem , mam prezentacje gotowa tylko w literaturze przedmiotu nie ma do kazdego utowru stron z których korzystałem , czy bedzie to problem na maturze ? czy moge usunąc niektóre utwory z literatury przedmiotu bez zmieniania całej prezentacji ?
|
|
|
|
#1159 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ten zapis jest prawidłowy? Chodzi mi o to tłumaczenie.
Bischoff U., Edvard Munch. Tłum. : Tomczyk E. Warszawa : Taschen/Edipresse, 2005, ISBN 83-60160-21-X, s. 50 – 51, 53.
|
|
#1160 | |
|
Zakorzenienie
|
wicie jak opisac wiersz?
Krasicki Ignacy, Satyry i listy, Wrocław, wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1988. ISBN 83-04-04454-4, i gdzie wpisac tytul wiersza? ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Cytat:
2.Goliński Zbigniew: Wstęp. W: Krasicki Ignacy, Satyry i listy, Wrocław, wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1998. ISBN 83-04-04454-4, s. 3.Pelc Janusz: Wstęp. W: Kochanowski Jan, Fraszki, Wrocław, wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1998, ISBN 83-04-04411-0, s. 4.Pigoń Stanisław: Wstęp. W: Mickiewicz Adam, Pan Tadeusz, Wrocław , wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1980. ISBN 83-04-00446-1, 5.Włodarski Maciej , Polska poezja świecka XV wieku, Wrocław, wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1998, ISBN 83-04-04378-5. ja mam takie
|
|
|
|
|
#1161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chcesz wpisać wiersz, to tak: imię i nazwisko poety, tytuł wiersza, , [w: ] tegoż, nazwa tomiku, wydawnictwo, miejsce i rok wydania. Na przykład: Pijaństwo, Ignacy Krasicki, [w: ] tegoż, Satyry i listy, Zakład Narodowy imienia Ossolińskich, Wrocław 1988.
|
|
#1162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1163 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1164 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzis odwiedziłam bibliotekę sląską, i powiem że zawaliłam to, bo miałam sobie jakieś tytuły opracowań wyszukać, wróciłam z jedna przydatną książką do domu, bo tam jest troche inaczej niż w normalnej czytelni
![]() Dam, co mam do biblio, resztę opracuję sama wsio.iinnkkaa dzięki za podaną lit. przedmiotu, może u mnie jakaś książeczka się znajdzie, cóż do bibliografi już jej nie wrzucę ale skorzystac czemu nie
|
|
|
|
#1165 |
|
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2009-04
|
Witam . Mam problem , mam prezentacje gotowa tylko w literaturze przedmiotu nie ma do kazdego utowru stron z których korzystałem , czy bedzie to problem na maturze ? czy moge usunąc niektóre utwory z literatury przedmiotu bez zmieniania całej prezentacji ?
|
|
|
|
#1166 |
|
Przyczajenie
|
Mój temat to: Powieści grozy Stephena Kinga i ich adaptacje filmowe.
Omawiam Zieloną milę, "Tajemnicze okno, tajemniczy ogród" i "Lśnienie"Nie mam do tego w zasadzie żadnych opracowań, a moja polonistka powiedziała mi, że wypadałoby coś w tej części zapisać. Bo w zasadzie mogę wykorzystać przedmowy Kinga do jego powieści i to zrobię, ale on ich tam nie omawia. Chcę wykorzystać jego książkę "Danse macabre" bo tam omawia m.in. swoje motywy i ten artykuł: http://stephenking.pl/sk_artykuly_16.html Jak myślicie, czy będzie dobry? Chciałam dotrzeć do książki Literatura i kultura popularna, tom X z 2002r, ale mi sie nie udało, bo nie mogę dostać tego w bibliotekach :/ tam jest troszkę na temat Kinga i powiesci, nie wiem jak filmów Czy mogłybyście polecić mi ewentualnie jeszcze coś? |
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
a jeśli mam zamiar zrobić plakat z reprodukcja obrazu i zdjęciem rzeźby to jak to zapisać w materiałach pomocniczych? Jako planszę ?
|
|
#1168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1169 |
|
Zakorzenienie
|
Jesteś pewna? Ale to dziko brzmi
![]() a jak wpisze
|
|
#1170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:47.

... Moj temat to: "przedstaw kreacje bohaterow, ktorzy doswiadczyli okrucienstw II wojny i probuja odbudowac swiat wartosci". Wybralam taki, poniewaz od zawsze lubilam ogladac film , czytac ksiazki, artykuly itp o II wojnie.. Ogolnie bardzo lubie pisac, pewnie szybko sie z tym uwine, tylko nie wiem od czego zaczac
Przede wszystkim musze chyba wybrac przyklady bohaterow literackich, ktorzy przezyli wojne? "probuja odbudowac swiat wartosci" - czyli moge wziac jakis przyklad osoby, ktora nigdy nie doszla do siebie po wojnie? Szukalam troche, pytalam sie kilku osob, poki co mam: "Dziewczynka w czerwonym plaszczyku"-R. Ligocka, "poczatek" Szczypiorskiego, wiersze Rozewicza,"zdazyc przed Panem Bogiem" H. Krall... Przyznaje szczerze ze jesszcze nie czytalam tego wszystkiego, ale wszystko czeka na poleczce, zabieram sie za to w nocy
Jak myslicie, mam dobre przyklady? Moze mozecie(
) podac jeszcze cos?

ale jak myslicie, poki co mam "sensowne" przyklady, zgodne z tematem..?

Mrożek S. „Tango”, str. 11-17. ,Wydawnictwo literackie, Kraków 1973,