Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-31, 20:05   #1141
Jeanne90
Zakorzenienie

Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez kate100 Pokaż wiadomość
Jak zawsze zostawilam sobie wszystko na ostatnia chwile ... Moj temat to: "przedstaw kreacje bohaterow, ktorzy doswiadczyli okrucienstw II wojny i probuja odbudowac swiat wartosci". Wybralam taki, poniewaz od zawsze lubilam ogladac film , czytac ksiazki, artykuly itp o II wojnie.. Ogolnie bardzo lubie pisac, pewnie szybko sie z tym uwine, tylko nie wiem od czego zaczac Przede wszystkim musze chyba wybrac przyklady bohaterow literackich, ktorzy przezyli wojne? "probuja odbudowac swiat wartosci" - czyli moge wziac jakis przyklad osoby, ktora nigdy nie doszla do siebie po wojnie? Szukalam troche, pytalam sie kilku osob, poki co mam: "Dziewczynka w czerwonym plaszczyku"-R. Ligocka, "poczatek" Szczypiorskiego, wiersze Rozewicza,"zdazyc przed Panem Bogiem" H. Krall... Przyznaje szczerze ze jesszcze nie czytalam tego wszystkiego, ale wszystko czeka na poleczce, zabieram sie za to w nocy Jak myslicie, mam dobre przyklady? Moze mozecie() podac jeszcze cos?
Może "Medaliony" Nałkowskiej Chociaż tam bardziej ukazane są przeżycia wojenne i obozowe niż to, jak potem starali się odbudować świat wartości.
Zdążysz z bibliografią? Musimy ją oddać ostatecznie na miesiąc przed egzaminem

Edytowane przez Jeanne90
Czas edycji: 2009-03-31 o 20:08
Jeanne90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 20:24   #1142
kate100
Raczkowanie

mam czas do 8 kwietnia i to mnie zainspirowalo wlasnie zeby zaczac... jak myslicie, czy jakies hmm 4 takie przyklady to bedzie wystarczajace?
kate100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 20:28   #1143
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
mam czas do 8 kwietnia i to mnie zainspirowalo wlasnie zeby zaczac... jak myslicie, czy jakies hmm 4 takie przyklady to bedzie wystarczajace?
Ja w swojej prezentacji przywołuję 5 postaci i mi nie starcza czasu na zaprezentowanie całości
Stary 2009-03-31, 20:55   #1144
iinnkkaa
Zakorzenienie

pomocie! moj temat to funkcojonowanie motywu biesiady w literaturze i sztuce i moje pytanie do was czy moze byc: wiersze: o zachowaniu sie przy stole, o doktorze hiszpanie, pijanstwo, chlopi i ktortko pan tadeusz a do tego 3 obrazy? myslalam zeby moze puscic kawalke pana tadeusza co myslicie?
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 20:59   #1145
RedApple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iinnkkaa Pokaż wiadomość
pomocie! moj temat to funkcojonowanie motywu biesiady w literaturze i sztuce i moje pytanie do was czy moze byc: wiersze: o zachowaniu sie przy stole, o doktorze hiszpanie, pijanstwo, chlopi i ktortko pan tadeusz a do tego 3 obrazy? myslalam zeby moze puscic kawalke pana tadeusza co myslicie?
gdzieś w tym wątku juz piałam że mam taki tematy, wystarczy poczytać
ja biorę Słotę, Pijaństwo, O dr Hiszpanie, Miło szaleć..., Pana Tadeusza (klasyka), Chłopów albo Dziady
Obrazy - ja bym wzieła np ostatnią wieczerze, z resztą tego jest więcej pewnie. Teraz sobie nie przypomne ale w jakimś słowniku motywów literackich były obrazy na pewno.
RedApple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 21:17   #1146
iinnkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RedApple Pokaż wiadomość
gdzieś w tym wątku juz piałam że mam taki tematy, wystarczy poczytać
ja biorę Słotę, Pijaństwo, O dr Hiszpanie, Miło szaleć..., Pana Tadeusza (klasyka), Chłopów albo Dziady
Obrazy - ja bym wzieła np ostatnią wieczerze, z resztą tego jest więcej pewnie. Teraz sobie nie przypomne ale w jakimś słowniku motywów literackich były obrazy na pewno.
a tak nie zauwazylam
a jak opisujesz te lektury? bo ja w sumie dosc duzo opisze wiersze a krotko chlopow i p tadeusza
Stary 2009-03-31, 21:47   #1147
RedApple
Zakorzenienie

hmm ja krótko Chłopów, dłużej PT, a wiersze tak średnio
A jaką masz literature przedmiotu? Bo ja mam z nia problem. Może masz jakiś tytuł opracowania i mogłabys podać?
Stary 2009-03-31, 22:16   #1148
kiciaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jeanne90 Pokaż wiadomość
Może "Medaliony" Nałkowskiej Chociaż tam bardziej ukazane są przeżycia wojenne i obozowe niż to, jak potem starali się odbudować świat wartości.
Zdążysz z bibliografią? Musimy ją oddać ostatecznie na miesiąc przed egzaminem
a moze ksiazka Barbary Skargi INNEGO KOŃCA ŚWIATA NIE BĘDZIE... jest świetna
kiciaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 22:21   #1149
kate100
Raczkowanie

Cytat:
Jak zawsze zostawilam sobie wszystko na ostatnia chwile ... Moj temat to: "przedstaw kreacje bohaterow, ktorzy doswiadczyli okrucienstw II wojny i probuja odbudowac swiat wartosci". Wybralam taki, poniewaz od zawsze lubilam ogladac film , czytac ksiazki, artykuly itp o II wojnie.. Ogolnie bardzo lubie pisac, pewnie szybko sie z tym uwine, tylko nie wiem od czego zaczac Przede wszystkim musze chyba wybrac przyklady bohaterow literackich, ktorzy przezyli wojne? "probuja odbudowac swiat wartosci" - czyli moge wziac jakis przyklad osoby, ktora nigdy nie doszla do siebie po wojnie? Szukalam troche, pytalam sie kilku osob, poki co mam: "Dziewczynka w czerwonym plaszczyku"-R. Ligocka, "poczatek" Szczypiorskiego, wiersze Rozewicza,"zdazyc przed Panem Bogiem" H. Krall... Przyznaje szczerze ze jesszcze nie czytalam tego wszystkiego, ale wszystko czeka na poleczce, zabieram sie za to w nocy Jak myslicie, mam dobre przyklady? Moze mozecie() podac jeszcze cos?
Glupio mi troche ponawiac to ale jak myslicie, poki co mam "sensowne" przyklady, zgodne z tematem..?

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Cytat:
Napisane przez kiciaaa Pokaż wiadomość
a moze ksiazka Barbary Skargi INNEGO KOŃCA ŚWIATA NIE BĘDZIE... jest świetna
Czytam wlasnie recenzje tej ksiazki, mysle ze bedzie to idealny przyklad! Dziekuje bardzo
kate100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 22:29   #1150
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
Glupio mi troche ponawiac to ale jak myslicie, poki co mam "sensowne" przyklady, zgodne z tematem..?
Z wymienionych czytałam tylko "Zdążyć" i na pewno się nadaje. Proponuję skonsultować się z nauczycielem
Stary 2009-04-01, 14:37   #1151
krysia1990
Przyczajenie

Witam,

Mam podobny problem. Też wybrałam sobie ten temat i póki co mam tylko konspekt, a matura już tuż tuż. Bardzo prosiłabym o pomoc ze wstępem i postanowienie tezy. Moja piosenki:

Chylińska: Szpetot
Costerkeller: Władza
Feel i Iwona Węgrowska: Pokonaj siebie

Bardzo proszę o pomoc.

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Cytat:
Napisane przez no___name Pokaż wiadomość
W związku z konsultacjami, jakie prowadziłyśmy odnośnie tego wątku, stwierdzamy co następuje:
W tym wątku prosimy o nie zamieszczanie pytań, jak i gotowych odpowiedzi na szczegółowe pytania związane z prezentacjami maturalnymi. Posty zawierające takie prośby, bądź odpowiedzi na te prośby, będą usuwane. Szczególnie prosimy, abyście stale miały na uwadze ten pkt. regulaminu: i same dbały o to, by poprzez usuwanie kolejnych, ewentualnie niezgodnych z regulaminem, postów, nie został zamknięty cały, służący Wam przede wszystkim, wątek.
Tu link do wątku maturzystek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=120882
Prosimy, abyście wymieniały się tylko i wyłącznie spostrzeżeniami, propozycjami publikacji niezbędnymi do przygotowania prezentacji, bądź potrzebnymi Wam do wzorowego zdania matury materiałami, nie zaś „gotowcami”.
Jednocześnie, wątek przesuwamy na WS i informujemy, że zmieniłyśmy tytuł wątku i że każdy wątek dotyczący matury jako takiej (nie tylko prezentacji z języka polskiego), będzie do niego dołączany.

Cheer i Rambo

========================= ========================= ======

Witam!
Proszę o pomoc...

Wybrałem dość według mnie ciekawy temat na prezentacje maturalną na który niestety nie znajdę materiałów gotowych w internecie, bibliotece czy jakimś innym miejscu.

Niestety nie mam pomysłu na tą prezentacje.
Nie wiem na czym skupić "myśl przewodnia" jaki ma być mój "morał końcowy", jaką mogę sobie postawić tezę czy puentę.

Proszę o jakieś rady... może któraś z nich mi coś podsunie, coś zaskoczę i ruszę z przygotowywaniem całej prezentacji bo jak na razie nie wiem od czego mam zacząć.

TEMAT: "Wizja Polskiej rzeczywistość na podstawie wybranych tekstów" piosenek"

Wybrałem piosenki o tej tematyce:

O.S.T.R. - Kochana Polsko
Liroy - Śleboda (sen o wolności)
Vienio i Pele - Rewolucja Jest Blisko

52 dębiec - To My Polacy
Peja - IV RP (Bo To Polska)
Pezet - Szósty Zmysł

z naciskiem na pierwsze trzy...

Z góry dziękuje za wszystkie rady i pozdrawiam

Witam,

Mam podobny problem. Też wybrałam sobie ten temat i póki co mam tylko konspekt, a matura już tuż tuż. Bardzo prosiłabym o pomoc ze wstępem i postanowienie tezy. Moja piosenki:

Chylińska: Szpetot
Costerkeller: Władza
Feel i Iwona Węgrowska: Pokonaj siebie

Bardzo proszę o pomoc.
krysia1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 18:29   #1152
Emilcia_1616
Zakorzenienie

nie miesci mi sie konspekt na jednej stronie, myslicie ze moze byc czcionka 10?
Stary 2009-04-01, 18:35   #1153
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emilcia_1616 Pokaż wiadomość
nie miesci mi sie konspekt na jednej stronie, myslicie ze moze byc czcionka 10?
Gdzieś przeczytałam, że czcionka nie powinna być mniejsza niż 10, więc możesz jej spokojnie użyć A jeśli masz dużo wypunktowań, to postaraj się niektóre rzeczy połączyć w jeden punkt. Będzie mniej czytelnie, ale jeśli będziesz często go czytać, to się nauczysz, gdzie co jest
Stary 2009-04-01, 20:02   #1154
nyna1604
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chatte90 Pokaż wiadomość
Polecam książkę Stanisława Żaka "Maria Kuncewiczowa" tam jest opracowanie do Cudzoziemki oraz opis jej życia.

A Czy jest w tej książce coś o jej dzieciństwie? bo mam temat motyw dziecinstwai/lub domu rodzinnego.

Doradzcie mi czy mam dobra bibliografie

Literatura podmiotu:

1.Gombrowicz W. , Ferdydurke

2.Kuncewiczowa M., Cudzoziemka,

3.Mrożek S. ,Tango,

4.Żeromski S., Ludzie bezdomni,

A w literaturze przedmiotu

Głowiński M. Ferdydurke Witolda Gombrowicza
Grabowska B. O Tangu i Emigrantach Sławomira Mrożka, Maciejewska I. Wstęp [w]: Ludzie bezdomni Stefana Żeromskiego
Markiewicz H. Ludzie bezdomni Stefana Żeromskiego.

Nyczek T. Tańcząc tango [w Mrożek S. „Tango”, str. 11-17. ,Wydawnictwo literackie, Kraków 1973,
.Żak Stanisław „Maria Kuncewiczowa”
Dodam ze nie moge miec zadnych leksykonow itd:/ bo ponoc to zle wyglada.

Myślę nad wyrzuceniem Ferdydurke ale czy wtedy bedzie wystarczająco lektur? Chciałabym juz powoli zaczac pisac dlatego prosze Was o pomoc.

18.06.08r. Zdany egzamin na prawo jazdy-podejście nr1

Nasz ślub 27.06.2015r <3

Edytowane przez nyna1604
Czas edycji: 2009-04-01 o 20:15
nyna1604 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 20:10   #1155
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nyna1604 Pokaż wiadomość

A Czy jest w tej książce coś o jej dzieciństwie? bo mam temat motyw domu i/lub domu rodzinnego.

Doradzcie mi czy mam dobra bibliografie

Literatura podmiotu:

1.Gombrowicz W. , Ferdydurke

2.Kuncewiczowa M., Cudzoziemka,

3.Mrożek S. ,Tango,

4.Żeromski S., Ludzie bezdomni,

A w literaturze przedmiotu

Głowiński M. Ferdydurke Witolda Gombrowicza
Grabowska B. O Tangu i Emigrantach Sławomira Mrożka, Maciejewska I. Wstęp [w]: Ludzie bezdomni Stefana Żeromskiego
Markiewicz H. Ludzie bezdomni Stefana Żeromskiego.

Nyczek T. Tańcząc tango [w Mrożek S. „Tango”, str. 11-17. ,Wydawnictwo literackie, Kraków 1973,
.Żak Stanisław „Maria Kuncewiczowa”
Dodam ze nie moge miec zadnych leksykonow itd:/ bo ponoc to zle wyglada.

Myślę nad wyrzuceniem Ferdydurke ale czy wtedy bedzie wystarczająco lektur? Chciałabym juz powoli zaczac pisac dlatego prosze Was o pomoc.

A ja mam same leksykony
Ja zamiast Ludzi Bezdomnych dałabym Granicę tam jest dużo o domu rodzinnym, wynoszonych z niego schematach, wzorcach itd.
Stary 2009-04-01, 20:18   #1156
iinnkkaa
Zakorzenienie

czy kartke z cytatami trzeba oddac razem z bibliografia i planem?
Stary 2009-04-01, 20:21   #1157
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
czy kartke z cytatami trzeba oddac razem z bibliografia i planem?
Bibliografię oddajemy najpóźniej na miesiąc przed egzaminem. Plan ramowy najpóźniej na tydzień przed egzaminem - razem z kartą cytatów.
Stary 2009-04-01, 20:57   #1158
bastek55
SPAMER
Nieopłacona reklama

Witam . Mam problem , mam prezentacje gotowa tylko w literaturze przedmiotu nie ma do kazdego utowru stron z których korzystałem , czy bedzie to problem na maturze ? czy moge usunąc niektóre utwory z literatury przedmiotu bez zmieniania całej prezentacji ?
bastek55 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 21:02   #1159
Flames
Zakorzenienie

Czy ten zapis jest prawidłowy? Chodzi mi o to tłumaczenie.

Bischoff U., Edvard Munch. Tłum. : Tomczyk E. Warszawa : Taschen/Edipresse, 2005, ISBN 83-60160-21-X, s. 50 – 51, 53.

Flames jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 22:05   #1160
iinnkkaa
Zakorzenienie

wicie jak opisac wiersz?
Krasicki Ignacy, Satyry i listy, Wrocław, wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1988. ISBN 83-04-04454-4,
i gdzie wpisac tytul wiersza?

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Cytat:
Napisane przez RedApple Pokaż wiadomość
hmm ja krótko Chłopów, dłużej PT, a wiersze tak średnio
A jaką masz literature przedmiotu? Bo ja mam z nia problem. Może masz jakiś tytuł opracowania i mogłabys podać?
1.Recytatyw Słoty o dworskim obyczaju biesiadnym. W: Średniowiecze, red. T. Michałowska, Warszawa 2002. ISBN 83-01-13842-4, s. 528-534.
2.Goliński Zbigniew: Wstęp. W: Krasicki Ignacy, Satyry i listy, Wrocław, wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1998. ISBN 83-04-04454-4, s.
3.Pelc Janusz: Wstęp. W: Kochanowski Jan, Fraszki, Wrocław, wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1998, ISBN 83-04-04411-0, s.
4.Pigoń Stanisław: Wstęp. W: Mickiewicz Adam, Pan Tadeusz, Wrocław , wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1980. ISBN 83-04-00446-1,
5.Włodarski Maciej , Polska poezja świecka XV wieku, Wrocław, wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1998, ISBN 83-04-04378-5.

ja mam takie
Stary 2009-04-01, 22:13   #1161
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
wicie jak opisac wiersz?
Krasicki Ignacy, Satyry i listy, Wrocław, wyd. Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1988. ISBN 83-04-04454-4,
i gdzie wpisac tytul wiersza?
My piszemy bibliografię trochę inaczej. Przykład: Nałkowska Z., Granica, Sara, Warszawa 2003.

Jeśli chcesz wpisać wiersz, to tak: imię i nazwisko poety, tytuł wiersza, , [w: ] tegoż, nazwa tomiku, wydawnictwo, miejsce i rok wydania.
Na przykład: Pijaństwo, Ignacy Krasicki, [w: ] tegoż, Satyry i listy, Zakład Narodowy imienia Ossolińskich, Wrocław 1988.

Stary 2009-04-01, 22:23   #1162
iinnkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jeanne90 Pokaż wiadomość
My piszemy bibliografię trochę inaczej. Przykład: Nałkowska Z., Granica, Sara, Warszawa 2003.

Jeśli chcesz wpisać wiersz, to tak: imię i nazwisko poety, tytuł wiersza, , [w: ] tegoż, nazwa tomiku, wydawnictwo, miejsce i rok wydania.
Na przykład: Pijaństwo, Ignacy Krasicki, [w: ] tegoż, Satyry i listy, Zakład Narodowy imienia Ossolińskich, Wrocław 1988.

dziekuje
Stary 2009-04-01, 22:27   #1163
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
dziekuje
Nie ma za co Ale proponuję jeszcze dopytać się nauczyciela
Stary 2009-04-01, 22:30   #1164
RedApple
Zakorzenienie

Ja dzis odwiedziłam bibliotekę sląską, i powiem że zawaliłam to, bo miałam sobie jakieś tytuły opracowań wyszukać, wróciłam z jedna przydatną książką do domu, bo tam jest troche inaczej niż w normalnej czytelni
Dam, co mam do biblio, resztę opracuję sama wsio.

iinnkkaa dzięki za podaną lit. przedmiotu, może u mnie jakaś książeczka się znajdzie, cóż do bibliografi już jej nie wrzucę ale skorzystac czemu nie
Stary 2009-04-02, 00:01   #1165
bastek55
SPAMER
Nieopłacona reklama

Witam . Mam problem , mam prezentacje gotowa tylko w literaturze przedmiotu nie ma do kazdego utowru stron z których korzystałem , czy bedzie to problem na maturze ? czy moge usunąc niektóre utwory z literatury przedmiotu bez zmieniania całej prezentacji ?
bastek55 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 01:08   #1166
curylajka
Przyczajenie

Mój temat to: Powieści grozy Stephena Kinga i ich adaptacje filmowe.
Omawiam Zieloną milę, "Tajemnicze okno, tajemniczy ogród" i "Lśnienie"Nie mam do tego w zasadzie żadnych opracowań, a moja polonistka powiedziała mi, że wypadałoby coś w tej części zapisać. Bo w zasadzie mogę wykorzystać przedmowy Kinga do jego powieści i to zrobię, ale on ich tam nie omawia.
Chcę wykorzystać jego książkę "Danse macabre" bo tam omawia m.in. swoje motywy i ten artykuł:
http://stephenking.pl/sk_artykuly_16.html Jak myślicie, czy będzie dobry?
Chciałam dotrzeć do książki Literatura i kultura popularna, tom X z 2002r, ale mi sie nie udało, bo nie mogę dostać tego w bibliotekach :/ tam jest troszkę na temat Kinga i powiesci, nie wiem jak filmów
Czy mogłybyście polecić mi ewentualnie jeszcze coś?
curylajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 17:27   #1167
DontSaySorry
Zakorzenienie

a jeśli mam zamiar zrobić plakat z reprodukcja obrazu i zdjęciem rzeźby to jak to zapisać w materiałach pomocniczych? Jako planszę ?
Stary 2009-04-02, 17:30   #1168
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DontSaySorry Pokaż wiadomość
a jeśli mam zamiar zrobić plakat z reprodukcja obrazu i zdjęciem rzeźby to jak to zapisać w materiałach pomocniczych? Jako planszę ?
Plansza wizualizacyjna
Stary 2009-04-02, 17:39   #1169
DontSaySorry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Plansza wizualizacyjna
Jesteś pewna? Ale to dziko brzmi

a jak wpisze
  • Plansza z fotografią rzeźby i reprodukcją obrazu
to bedzie zle?:P
Stary 2009-04-02, 17:49   #1170
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DontSaySorry Pokaż wiadomość
Jesteś pewna? Ale to dziko brzmi

a jak wpisze
  • Plansza z fotografią rzeźby i reprodukcją obrazu
to bedzie zle?:P
Ja bym tak zapisała,ale nie sądzę,żeby Twój zapis był zły

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości