Ile dzisiaj zjadłam ? :) II - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-08-03, 21:37   #1141
Ludowa
Zakorzenienie

Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :) II

Cytat:
Napisane przez italiaanka Pokaż wiadomość
Rozbroiłaś mnie
Ale naprawdę kształci, Italianko
Teraz mają ze mną w domu sajgon

'Mamo, nie jedz winogron do kolacji. Owoce po 16 na redukcji out, same węgle, a winogrona mają wysoki IG. Serek wiejski sobie zjedz, jak ja. Albo tuńczyka, w szafce masz.'

'Dziecko, co ten wizaż z tobą robi'

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 21:38   #1142
tulipanka
Zakorzenienie

Się boję trochę, ale co tam pierwszy raz zamieszczam swój jadłospis, jutrzejszy, więc może da się go jeszcze uratować Czytam Was od jakiegoś czasu, ale jak mi przychodzi samej skomponować co jeść, to nagle okazuje się, że kompletnie nie wiem co zjeść
Jak wkleję, to się zmobilizuję, żeby faktycznie tak jeść, a nie podjadać ciasteczka na boku

Utrzymanie (chyba )

Śniadanie:
Serek wiejski 200g, 2 łyżki płatków owsianych, kromka chleba pełnoziarnistego, pomidor, trochę papryki

II śniadanie:
3 łyżeczki słonecznika, ponieważ ma być białko, a ja nie mam pojęcia co innego by tu wrzucić, to drugi serek wiejski 200g, nektaryny 2, jak będą mieli w sklepie, to jeszcze rzodkiewki 3 dorzucę

Obiad:
Miseczka zupy groszkowej
Porcja ryby pieczonej w warzywach (z tymi warzywami rzecz jasna), ryż

Podwieczorek:
Jogurt naturalny z wciśniętym do niego czosnkiem, kalafior, tu coś jeszcze trzeba, nie wiem co…

Kolacja:
Tuńczyk w sosie własnym (jeszcze nigdy takiego nie jadłam, zawsze w oleju) całą puszkę mam pożreć? 2 kromki chleba pełnoziarnistego, pomidor.

Przed snem – serek wiejski.

Więc w śniadaniu będzie białko i węgle. I warzywa.
W II śniadaniu białko i tłuszcze. I owoce. Mam dorzucić warzywa?
Obiad – ryba to białko, ryż – węgle? warzywa są
Podwieczorek – czyli jogurt to węgle? Bo jak węgle, to niedobrze, bo w takim razie nie mam białka i zdrowych tłuszczy znowu brak, mogę dorzucić łyżeczkę oliwy z oliwek do jogurtu?
Kolacja – białko jest wiem, że jeszcze węgle, ale w drodze wyjątku może tak być?

tulipanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 21:43   #1143
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tulipanka Pokaż wiadomość

Podwieczorek – czyli jogurt to węgle?
Taaaak
Z dziką satysfakcją: JOGURT TO NIE POSIŁEK!

Ładnie zaczynasz, biorąc pod uwagę fakt, że na pewno dużo się tu jeszcze nauczysz.

Jak pomyślę o moich jadłospisach sprzed... no, nieważne, sprzed niedawna to

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 21:44   #1144
Agosek
Zadomowienie

GG do Agosek Wyślij wiadomość przez MSN do Agosek

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość
Ale naprawdę kształci, Italianko
Teraz mają ze mną w domu sajgon

'Mamo, nie jedz winogron do kolacji. Owoce po 16 na redukcji out, same węgle, a winogrona mają wysoki IG. Serek wiejski sobie zjedz, jak ja. Albo tuńczyka, w szafce masz.'

'Dziecko, co ten wizaż z tobą robi'

Ja się boję mojej mamie mówic takie rzeczy, bo zaraz stwierdzi, że wymyslam i że mam ortoreksję (naczytała się w "Polityce" ) aczkolwiek serce mnie boli jak widzę tę jej Wazę... albo owoce o 20
Stary 2007-08-03, 21:54   #1145
kendy
Rozeznanie

GG do kendy

wizaż kształci
pierwszy raz udało mi się w miarę skomponować posiłek
agness51

piękna z daleka - ale daleka od piękna

kendy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 21:55   #1146
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Nie wiedziałam gdzie zadać pytanie,ale tutaj tak rozpatrujecie te wartości,to sobie pozwolę:
- co to znaczy,że jakieś białka są pełno lub niepełnowartościowe?
- co oznaczają 'puste kalorie' iii 'zdrowe węglowodany'?
Dziękuję,przepraszam
marthusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 22:04   #1147
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marthusia Pokaż wiadomość
Nie wiedziałam gdzie zadać pytanie,ale tutaj tak rozpatrujecie te wartości,to sobie pozwolę:
- co to znaczy,że jakieś białka są pełno lub niepełnowartościowe?
- co oznaczają 'puste kalorie' iii 'zdrowe węglowodany'?
Dziękuję,przepraszam
Białka pełnowartościowe - to takie które zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne (takie które muszą być pobrane z pożywieniem) w odpowiednich ilościach i odpowiednim stosunku .

Białka niepełnowartościowe - są to białka pochodzenia roślinnego, zawierające tylko niektóre niezbędne aminokwasy.

Puste kalorie - takie które nie dostarczają Ci żadnych wartości odżywczych. Tylko 'energię' na krótki czas

Zdrowe węglowodany - czyli złożone. Np. Brązowy ryż, owsianka, kasza gryczana i jęczmienna, makaron razowy, pieczywo żytnie/razowe, etc.
Ather jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 22:09   #1148
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

a jak się dostarcza tylko takich niepełnowartościowych białek,to co wtedy?Organizm jest niedożywiony po prostu?
A te puste kalorie po prostu z nas 'ulatują'?Tkai alkohol,o którym właśnie gdzieś pisałaś...że są to same puste kalorie.Pijemy i dostarczają nam energii i są po prorstu wykorzystywane w jej tworzeniu?
Stary 2007-08-03, 22:13   #1149
Agosek
Zadomowienie

GG do Agosek Wyślij wiadomość przez MSN do Agosek

Cytat:
a jak się dostarcza tylko takich niepełnowartościowych białek,to co wtedy?Organizm jest niedożywiony po prostu?
A te puste kalorie po prostu z nas 'ulatują'?Tkai alkohol,o którym właśnie gdzieś pisałaś...że są to same puste kalorie.Pijemy i dostarczają nam energii i są po prorstu wykorzystywane w jej tworzeniu?
Oj tak dobrze to nie ma-szkoda, że nie ulatują -niestety zwkle odkładają się tam gdze nie chcemy
Stary 2007-08-03, 22:14   #1150
Martenkaaa
Rozeznanie

1)soczek marchewkowy na czczo, bulka owsiana z maslem, twarozek wiejski z miodem i dynia,j.naturalny 350gr z rodzynkami,orzechami wlsokimi,daktylami,dynia i miodem
2)bulka owsiana z maslem orzechowym, serek czekoladowy300gr wlasnego wyrobu,mleczko
3)nalesniki z feta i szpinakiem polane keczupem
4)200gr daktyli+100gr nerkowca --w kinie
5)bulka grahamka z maslem orzechwoym, salata+pomidor polane sosem czosnkowym i doszedl serek wiejski ze slonecznikiem

PEŁNA

Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia...

Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych

Wytrwać w dążeniu do celu
Martenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 22:15   #1151
tulipanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość
Taaaak
Z dziką satysfakcją: JOGURT TO NIE POSIŁEK!

Ładnie zaczynasz, biorąc pod uwagę fakt, że na pewno dużo się tu jeszcze nauczysz.

Jak pomyślę o moich jadłospisach sprzed... no, nieważne, sprzed niedawna to
niedobrze nieładnie tak się cieszyć z cudzych błędów
zapomniałam o tym, że jogurt to nie posiłek, a tyle razy dziewczyny pisały
ech, jak nie jogurt, to postaram się dorzucić jeszcze... matko, nie wiem co
podwieczorek:
jogurt+kalafior+białko w postaci (ratunku, co?) serek homogenizowany? ujdzie?
tulipanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 22:18   #1152
Sydzia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agness51 Pokaż wiadomość
Redukcja?
A dlaczego?

Kontunuując temat białka w twarogu/jogurcie to przy mojej wadze (44 kg) powinnam jeść 88g białka, czyli niecałe 15g w posiłku. Po zsumowaniu białka z płatków i jogurtu wyszło mi ponad 17g. Powinnam mimo to jeść jeszcze twaróg na śniadanie? W większości artykułów na temat zdrowego żywienia można wyczytać, że śniadanie powinno się składać, z węglowodanów złożonych i białka, np. w postaci jogurtu, mleka czy twarogu. Im więcej tego wszystkiego czytam tym mniej wiem.
Sydzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 22:19   #1153
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Cytat:
Napisane przez Agosek Pokaż wiadomość
Oj tak dobrze to nie ma-szkoda, że nie ulatują -niestety zwkle odkładają się tam gdze nie chcemy
No właśnie właśnie do tego dąże...czyli po prostu odkłada się w postaci tłuszczu?
Stary 2007-08-03, 22:22   #1154
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Italiaanka pisała kilka postów wyżej, że można tak połączyć produkty które zawierają niepelnowartościowe białko, aby były wszystkie aminokwasy więc wtedy tym sposobem dostarczymy pełnowartościowe organizmowi.

A co do pustych kalorii i alkoholu:
http://www.sfd.pl/Czy_alkohol_tuczy_-t305818.html
a także
http://www.sfd.pl/Prawda_o_alkoholu_...9_-t27058.html

Puste kalorie to będzie też np... taki kisiel Oprócz węgli nie ma 'nic'. A do tego nie są te dobre węglowodany złożone, tylko proste. A te niestety nie sprzyjają zgrabnej sylwetce
Stary 2007-08-03, 22:27   #1155
vixeen89
Rozeznanie

tycie
ehh to ja dziś;
sn; musli 50 g +20g słonecznika z jog nat , brzoskwinia
2sn; 20g orzechów włoskich, 10g pestek z dyni + 2kromki żytniego chleba z Ramą z polędwicą z indyka, serem żółtym, ogórkiem
obiad; 6 pierogów ruskich polanych jog nat + plaser twarogu półtł z pomidorem + brzoskwinia
po; jabłko, bułka słonecznikowa 100g (z Ramą - teraz ciągle prawie smaruje bo dodatkowe kcal a to ta z tymi tłuszczami zdrowymi niby) z 2 plasrami polądwicy z indyka, plastrem żółtego sera, pomidor
ko; 2kromki żyt chleba z twarożkiem z sera półtł z fit upem z pomidorem, brzoskwinia, trochę winogron białych
i jak?
Ather, a co u mnie....zaraz na plotkowym coś napiszę ;D
vixeen89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 22:39   #1156
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Dziękuję ,to mi stanowczo wystarcza
Stary 2007-08-03, 23:01   #1157
Macia88
Raczkowanie

GG do Macia88

Mam takie troche dziwne pytanko
Czy moglabym na kolację jeść biały ser, ale taki domowej roboty? moja mama co troche przetwarza mleko na ser domowymi sposobami i zastanawiam się czy bedzie to dobre źródło białka na noc no bo skoro w mleku górują węglowodany to nie jestem pewna a z drugiej strony z czego w takim razie robi się twaróg bo smakują prawie tak samo
Stary 2007-08-03, 23:04   #1158
Mercy
Zadomowienie

Mój jadłospis na jutro:
Redukcja:

sniadanieI: owsianka (nareszcie!) z maslanka (moze byc?) i do tego takie czarne maliny (jak sie to nazywa?) i wisienki, nie wiem tylko czy musze dodac do tego jakies warzywko? doprawie cynamonem

SniadanieII:
2 kanapki z tunczykiem i pomidorem i ogorkiem kiszonym

Obiad: kurczak z ryzem plus surówka albo sałatka

Podwieczorek: serek wiejski z siemieniem lnianym oraz pomidorem

Kolacja: Twarozek ze szczypiorkiem

I jak dobrze jest czy cos poprawic?

PS: Wiecie co sie stało zjadłam dzis loda smietankowego bo mnie skuszono do tego ,a ja sie dałam, ale potem szłam 3 kilometry do domu na nogach wiec moze akurat go spaliłam
Stary 2007-08-03, 23:21   #1159
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di
Smile

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
Nic na siłę.
Jednakże faktycznie pomyśl o tym kiedyś

To mądra decyzja. Mam nadzieję, że gdy porozmawiasz o tym z nimi, zrozumieją i pomogą. Wtedy będzie Ci łatwiej.
Dobrze by było gdybyś zasięgnęła rady i pomocy specjalisty. Nie warto borykać się samemu z tak poważnym problemem. Bo przecież chodzi o to byś wyszła z tego.
Trzymam kciuki kochana, będzie dobrze

Co do ziemniaków - unikałabym na redukcji. Mają bardzo wysoki IG i są niepolecane.
A jeśli chodzi o tą kanapkę, pomysł bardzo dobry pod warunkiem że wędliny będzie dużo (100g), chyba że dorzucisz gotowane jajko, to wtedy mniej wędliny.
Chleb żytni lub razowy ma się rozumieć, prawda ?

Wzrost ?

Iwciunia -> Będę pamiętała na przyszłość
Mam 164/49.5 kg Jadłospisu dzisiaj nie zamieszczę,bo nie jest zbyt dobry.Napewno lepszy niż kiedyś)Zamieszczę jutroPzDR

Cytat:
Napisane przez Kora1833 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Napisała by któraś dla mnie jadłopis?
Waże 50 kg może więcej bo dawno się nie ważyłam. No i mam 164 wzrostu
Codziennie rano biegam 15-20 minut.
Witaj w klubieTeż mam 164,ważę 49.5<a może 50?..>.U mnie z codziennym bieganiem to raczej różnie ;D

Edytowane przez Ather
Czas edycji: 2007-08-04 o 07:21 Powód: Proszę, używaj opcji "edytuj".
Hei_di jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-03, 23:49   #1160
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

U => P (z tym tyciem to mi dziś słabo szło)

śn: placek owsiany z 2 jajek z otrębami posmarowany dżemem malinowym, kawa z mlekiem
II śn: ok 80 g (zostało z wczoraj ) serka wiejskiego ze słonecznikiem, migdałami i pestkami, nektaryna
obiad: kasza kuskus ok 70 g (wybrałam tą która ma najwięcej białka ) z podsmażonymi na oliwie pieczarkami w sosie śmietanowym
p: jogurt naturalny z suszonymi bananami i kandyzowaną papają, garść winogron
kolacja: (i tu próbowałam na gwałt nadrobić nie jedzone przez cały dzień warzywa ) sałatka z pomidora, rzodkiewek i cebuli z ok 100 g twarogu półtłustego przyprawiona pieprzem i fit-upem, herbata owocowa

w międzyczasie 2 kostki czekolady mlecznej i jedno ciastko z czekoladą

dzisiejszy dzień nie należał do udanych

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-04, 07:48   #1161
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Się boję trochę, ale co tam pierwszy raz zamieszczam swój jadłospis, jutrzejszy, więc może da się go jeszcze uratować Czytam Was od jakiegoś czasu, ale jak mi przychodzi samej skomponować co jeść, to nagle okazuje się, że kompletnie nie wiem co zjeść
Jak wkleję, to się zmobilizuję, żeby faktycznie tak jeść, a nie podjadać ciasteczka na boku

Utrzymanie (chyba )

Śniadanie:
Serek wiejski 200g, 2 łyżki płatków owsianych, kromka chleba pełnoziarnistego, pomidor, trochę papryki ładnie, ta owsianka do serka, prawda? Nic by się nie stało jakbyś wzięła 3 łyżki
II śniadanie:
3 łyżeczki słonecznika, ponieważ ma być białko, a ja nie mam pojęcia co innego by tu wrzucić, to drugi serek wiejski 200g, nektaryny 2, jak będą mieli w sklepie, to jeszcze rzodkiewki 3 dorzucę Niezawodne są jajka jak nie mamy pomysłu na białko. Staraj się wybierać białko z jak największej ilości źródeł. Zdrowe tłuszcze - polecałabym orzechy włoskie i migdały. Są najlepszym źródłem, słonecznik co prawda też zawiera zdrowe tłuszcze, no ale... jak wspomniałam wyżej.
Łączysz owoce (węgle) i tłuszcze ale że nie jestes na redukcji to możesz

Obiad:
Miseczka zupy groszkowej
Porcja ryby pieczonej w warzywach (z tymi warzywami rzecz jasna), ryż bardzo ładnie

Podwieczorek:
Jogurt naturalny z wciśniętym do niego czosnkiem, kalafior, tu coś jeszcze trzeba, nie wiem co…- więcej białka

Kolacja:
Tuńczyk w sosie własnym (jeszcze nigdy takiego nie jadłam, zawsze w oleju) całą puszkę mam pożreć? 2 kromki chleba pełnoziarnistego, pomidor. Taka puszka to 130 - 140 g ryby więc jak najbardziej możesz na raz. I również ładnie

Przed snem – serek wiejski. trzeci serek ? Przed snem najlepiej chudy twaróg.

Więc w śniadaniu będzie białko i węgle. I warzywa.
W II śniadaniu białko i tłuszcze. I owoce. Mam dorzucić warzywa?
Obiad – ryba to białko, ryż – węgle? warzywa są
Podwieczorek – czyli jogurt to węgle? Bo jak węgle, to niedobrze, bo w takim razie nie mam białka i zdrowych tłuszczy znowu brak, mogę dorzucić łyżeczkę oliwy z oliwek do jogurtu?
Kolacja – białko jest wiem, że jeszcze węgle, ale w drodze wyjątku może tak być?

jw.
Ogólnie mi się podoba.
Jest dużo warzyw, białka, zdrowe tłuszcze (ryby), dodałabym trochę więcej z orzechów.
Pomyśl nad zmianą w II śn (alternatywa dla serka ) oraz nad dodaniem białka w podwieczorku.
I nie ma się czego bać przecież

Cytat:
ech, jak nie jogurt, to postaram się dorzucić jeszcze... matko, nie wiem co
podwieczorek:
jogurt+kalafior+białko w postaci (ratunku, co?) serek homogenizowany? ujdzie?
źródła białka: ryby, mięso, wędliny, twaróg, serki wiejskie, serki homo (w carrefourze są dobre z Jedynki, naturalne, 11g czy 13g bialka /100g ) żółty ser, jaja, odżywki białkowe, nabiał (mleko, jogurty).

Cytat:
Napisane przez Sydzia Pokaż wiadomość
A dlaczego?

Kontunuując temat białka w twarogu/jogurcie to przy mojej wadze (44 kg) powinnam jeść 88g białka, czyli niecałe 15g w posiłku. Po zsumowaniu białka z płatków i jogurtu wyszło mi ponad 17g. Powinnam mimo to jeść jeszcze twaróg na śniadanie? W większości artykułów na temat zdrowego żywienia można wyczytać, że śniadanie powinno się składać, z węglowodanów złożonych i białka, np. w postaci jogurtu, mleka czy twarogu. Im więcej tego wszystkiego czytam tym mniej wiem.
W płatkach masz niepełnowartościowe białko. Oprócz jogurtu możesz wrzucić trochę twarogu, nie musi go być dużo.

Cytat:
Napisane przez vixeen89 Pokaż wiadomość
tycie
ehh to ja dziś;
2sn; 20g orzechów włoskich, 10g pestek z dyni + 2kromki żytniego chleba z Ramą z polędwicą z indyka, serem żółtym, ogórkiem
obiad; 6 pierogów ruskich polanych jog nat + plaser twarogu półtł z pomidorem + brzoskwinia
po; jabłko, bułka słonecznikowa 100g (z Ramą - teraz ciągle prawie smaruje bo dodatkowe kcal a to ta z tymi tłuszczami zdrowymi niby) z 2 plasrami polądwicy z indyka, plastrem żółtego sera, pomidor
ko; 2kromki żyt chleba z twarożkiem z sera półtł z fit upem z pomidorem, brzoskwinia, trochę winogron białych
i jak?
Ather, a co u mnie....zaraz na plotkowym coś napiszę ;D
No no ładnie
Ale w I śn czegoś brak

Cytat:
Napisane przez Macia88 Pokaż wiadomość
Mam takie troche dziwne pytanko
Czy moglabym na kolację jeść biały ser, ale taki domowej roboty? moja mama co troche przetwarza mleko na ser domowymi sposobami i zastanawiam się czy bedzie to dobre źródło białka na noc no bo skoro w mleku górują węglowodany to nie jestem pewna a z drugiej strony z czego w takim razie robi się twaróg bo smakują prawie tak samo
Cytat:
Twaróg, zwany również "serem białym" - to produkt wytwarzany z mleka, zaliczany do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej bądź kremowej konsystencji, zależnej od zawartości tłuszczu w mleku.
Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu.
Twaróg jest tym kwaśniejszy im później jest robiony, licząc od momentu kiedy mleko zakwasiło się i zgęstniało. Aby otrzymać słodki twarożek należy przygotować ser w dniu, w którym mleko się skwasiło.
źródło: Wikipedia.

Kwestia teraz w tym jaki twaróg robi Twoja mama, tłusty, półtłusty czy chudy

Cytat:
Napisane przez Mercy Pokaż wiadomość
Mój jadłospis na jutro:
Redukcja:

sniadanieI: owsianka (nareszcie!) z maslanka (moze byc?) Jasne i do tego takie czarne maliny (jak sie to nazywa?) jeżyny i wisienki, nie wiem tylko czy musze dodac do tego jakies warzywko? doprawie cynamonem na I śn możesz sobie odpuścić warzywa, jak masz owoce, w końcu to owsianka na słodko. Dodałabym troszeczkę twarogu do owsianki. Myślałaś kiedyś o otrębach ? Mają mnóstwo błonnika, który daje uczucie sytości na dłużej.

SniadanieII:
2 kanapki z tunczykiem i pomidorem i ogorkiem kiszonym ładnie

Obiad: kurczak z ryzem plus surówka albo sałatka ale kurczak bez skóry

Podwieczorek: serek wiejski z siemieniem lnianym oraz pomidorem byle sporo tego siemienia, skoro tylko je dodajesz ze zdrowych tłuszczy

Kolacja: Twarozek ze szczypiorkiem

I jak dobrze jest czy cos poprawic?

PS: Wiecie co sie stało zjadłam dzis loda smietankowego bo mnie skuszono do tego ,a ja sie dałam, ale potem szłam 3 kilometry do domu na nogach wiec moze akurat go spaliłam
jw.
A lodem się nie przejmuj, 'od święta' nic się nie stanie, przecież nie przytyjesz od jednego loda byle nie za często na redukcji.

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
U => P (z tym tyciem to mi dziś słabo szło)

śn: placek owsiany z 2 jajek z otrębami posmarowany dżemem malinowym, kawa z mlekiem warzywo, owoc ?
II śn: ok 80 g (zostało z wczoraj ) serka wiejskiego ze słonecznikiem, migdałami i pestkami, nektaryna skoro U/P to ok, bo możesz łączyć węgle i tłuszcz w tym wypadku. Tyle że tego serka mało
obiad: kasza kuskus ok 70 g (wybrałam tą która ma najwięcej białka ) z podsmażonymi na oliwie pieczarkami w sosie śmietanowym i tak tego białka by się przydało więcej... może następnym razem chociaż kotlety sojowe ?
p: jogurt naturalny z suszonymi bananami i kandyzowaną papają, garść winogron a nie lepiej zamiast jogurtu serek homo ? Bo i tak tego białka masz mało wszędzie.
kolacja: (i tu próbowałam na gwałt nadrobić nie jedzone przez cały dzień warzywa ) sałatka z pomidora, rzodkiewek i cebuli z ok 100 g twarogu półtłustego przyprawiona pieprzem i fit-upem, herbata owocowa

w międzyczasie 2 kostki czekolady mlecznej i jedno ciastko z czekoladą

dzisiejszy dzień nie należał do udanych
j/w.

Musiałam trochę emotek pousuwać bo post był przeładowany grafiką.
Stary 2007-08-04, 09:21   #1162
cicha25
Raczkowanie

GG do cicha25

Mój jadłospis na dzień dzisiejszy: Redukcja:

sniadanieI: jogurt activia (kiwi, truskawka) + 3 łyżki płatków owsianych + 4 łyżki muesli tropikalnych + 4 suszone morele + kawa bez cukru
SniadanieII:
2 kanapki z polędwicą sopocką i pomidorem
Obiad: 3 kotleciki sojowe z ryzem + ogórek kiszony
Kolacja: Twarozek z pomidorem

W tak zwanym międzyczasie woda i herbata zielona.

A mam jeszcze takie pytanie: czy jabłko przed snem jest aż tak niewskazane???

Kocham Maciusia i Tomeczka - moje chłopaczki

www.suwaczek.pl/cache/bd326e45a6.png
cicha25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-04, 09:35   #1163
Sydzia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mercy Pokaż wiadomość
sniadanieI: owsianka (nareszcie!) z maslanka (moze byc?) i do tego takie czarne maliny (jak sie to nazywa?) i wisienki
Owsianka z jeżynami

Cytat:
Napisane przez Ather
W płatkach masz niepełnowartościowe białko. Oprócz jogurtu możesz wrzucić trochę twarogu, nie musi go być dużo.
Kurczę, a ja już po śniadanku No ale za to na drugie nadrobię serkiem i szyneczką
Stary 2007-08-04, 09:41   #1164
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:

j/w.
dziękuję

dziś będzie chyba gorzej bo mój żołądek odmawia współpracy

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-04, 09:49   #1165
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
A dlaczego?
Po prostu pytam,bo tyle nas tutaj pisze,że już nie pamiętam,która na redukcji,a która na utrzymaniu,albo na przytyciu

Cytat:
Puste kalorie to będzie też np... taki kisiel Oprócz węgli nie ma 'nic'. A do tego nie są te dobre węglowodany złożone, tylko proste. A te niestety nie sprzyjają zgrabnej sylwetce
Buuu Na szczęście nie przepadam za kisielem aż tak bardzo... ale... budyń i galaretka,to też będą takie puste kalorie ?? Wydaje mi się,że budyń z tych 3rzeczy jest najlepszy,bo ma mleko

Cytat:
Napisane przez vixeen89 Pokaż wiadomość
tycie
ehh to ja dziś;
Widzę,że już coraz lepiej z jedzonkiem

Cytat:
Napisane przez cicha25 Pokaż wiadomość
Mój jadłospis na dzień dzisiejszy: Redukcja:

sniadanieI: jogurt activia (kiwi, truskawka) + 3 łyżki płatków owsianych + 4 łyżki muesli tropikalnych + 4 suszone morele + kawa bez cukru podejrzewam,że za mało tu białka,muesli tropikalne lepiej wyeliminować przynajmniej na czas redukcji,bo zawierają mnóstwo cukru,strasznie przetworzone
SniadanieII:
2 kanapki z polędwicą sopocką i pomidorem wydaje mi się,że znów za mało białka,chyba,że polędwicy ze 100g
Obiad: 3 kotleciki sojowe z ryzem + ogórek kiszony więcej warzyw
przydałby się podwieczorek,w którym byłoby białko,warzywa no i zdrowe tłuszcze,bo u Ciebie ich brak
Kolacja: Twarozek z pomidorem ładnie

W tak zwanym międzyczasie woda i herbata zielona.

A mam jeszcze takie pytanie: czy jabłko przed snem jest aż tak niewskazane??? na redukcji odpada,staraj się unikać takich węgli na noc
Jw

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
agness51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-04, 09:52   #1166
Sydzia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agness51 Pokaż wiadomość
Po prostu pytam,bo tyle nas tutaj pisze,że już nie pamiętam,która na redukcji,a która na utrzymaniu,albo na przytyciu
Ja z tych na utrzymaniu.
Stary 2007-08-04, 09:52   #1167
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Dzisiaj nietypowo ;D

Ś: Homo z płatkami otrębowymi + degustacja "berwzdejowych" sałatek
2śn: grahamka
*tralalala
P: tort
*tralalala
oficjalnego obiadu nie ma

...And I need you now somehow, And I need you now somehow.
Mangolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-04, 09:53   #1168
agness51
Zakorzenienie

U mnie dzisiaj ()

Utrzymanie
Śn: grahamka z 1/2kostki twarogu i warzywami,200g jogurtu naturalnego z suszonymi bananami i migdałami
IIŚn: mam ochotę na grahamkę z tuńczykiem i warzywami,ale zobaczymy
O: ryba mintaj,warzywa z mieszkanki warzywnej,do tego ryż brązowy
K: 1/2 kostki twarogu,może z jakimiś warzywami

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
Stary 2007-08-04, 09:54   #1169
Macia88
Raczkowanie

GG do Macia88

Kwestia teraz w tym jaki twaróg robi Twoja mama, tłusty, półtłusty czy chudy

No to super, bo taki domowy mi dużo bardziej smakuje a jest robiony z mleka 2% więc jako tako daje rade
Stary 2007-08-04, 09:54   #1170
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Ja z tych na utrzymaniu.
No,teraz już wiem

Cytat:
Napisane przez Mangolina Pokaż wiadomość
Dzisiaj nietypowo ;D

Ś: Homo z płatkami otrębowymi + degustacja "berwzdejowych" sałatek
2śn: grahamka
*tralalala
P: tort
*tralalala
oficjalnego obiadu nie ma
Hmmm,jakoś mało
Co to jest te tralalala ???

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości