|
|
#1141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :) II
Ale naprawdę kształci, Italianko
Teraz mają ze mną w domu sajgon ![]() 'Mamo, nie jedz winogron do kolacji. Owoce po 16 na redukcji out, same węgle, a winogrona mają wysoki IG. Serek wiejski sobie zjedz, jak ja. Albo tuńczyka, w szafce masz.' 'Dziecko, co ten wizaż z tobą robi'
|
#1142 |
|
Zakorzenienie
|
Się boję trochę, ale co tam
pierwszy raz zamieszczam swój jadłospis, jutrzejszy, więc może da się go jeszcze uratować ![]() Jak wkleję, to się zmobilizuję, żeby faktycznie tak jeść, a nie podjadać ciasteczka na boku ![]() Utrzymanie (chyba )Śniadanie: Serek wiejski 200g, 2 łyżki płatków owsianych, kromka chleba pełnoziarnistego, pomidor, trochę papryki II śniadanie: 3 łyżeczki słonecznika, ponieważ ma być białko, a ja nie mam pojęcia co innego by tu wrzucić, to drugi serek wiejski 200g, nektaryny 2, jak będą mieli w sklepie, to jeszcze rzodkiewki 3 dorzucę Obiad: Miseczka zupy groszkowej Porcja ryby pieczonej w warzywach (z tymi warzywami rzecz jasna), ryż Podwieczorek: Jogurt naturalny z wciśniętym do niego czosnkiem, kalafior, tu coś jeszcze trzeba, nie wiem co… Kolacja: Tuńczyk w sosie własnym (jeszcze nigdy takiego nie jadłam, zawsze w oleju) całą puszkę mam pożreć? 2 kromki chleba pełnoziarnistego, pomidor. Przed snem – serek wiejski. Więc w śniadaniu będzie białko i węgle. I warzywa. W II śniadaniu białko i tłuszcze. I owoce. Mam dorzucić warzywa? Obiad – ryba to białko, ryż – węgle? warzywa są ![]() Podwieczorek – czyli jogurt to węgle? Bo jak węgle, to niedobrze, bo w takim razie nie mam białka i zdrowych tłuszczy znowu brak, mogę dorzucić łyżeczkę oliwy z oliwek do jogurtu?Kolacja – białko jest wiem, że jeszcze węgle, ale w drodze wyjątku może tak być? |
|
|
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
Taaaak
Z dziką satysfakcją: JOGURT TO NIE POSIŁEK! ![]() Ładnie zaczynasz, biorąc pod uwagę fakt, że na pewno dużo się tu jeszcze nauczysz. Jak pomyślę o moich jadłospisach sprzed... no, nieważne, sprzed niedawna to
|
#1144 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) aczkolwiek serce mnie boli jak widzę tę jej Wazę... albo owoce o 20
|
|
|
#1145 |
|
Rozeznanie
|
wizaż kształci
pierwszy raz udało mi się w miarę skomponować posiłek agness51
|
#1146 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiedziałam gdzie zadać pytanie,ale tutaj tak rozpatrujecie te wartości,to sobie pozwolę:
- co to znaczy,że jakieś białka są pełno lub niepełnowartościowe? - co oznaczają 'puste kalorie' iii 'zdrowe węglowodany'? Dziękuję,przepraszam |
|
|
|
#1147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Białka niepełnowartościowe - są to białka pochodzenia roślinnego, zawierające tylko niektóre niezbędne aminokwasy. Puste kalorie - takie które nie dostarczają Ci żadnych wartości odżywczych. Tylko 'energię' na krótki czas ![]() Zdrowe węglowodany - czyli złożone. Np. Brązowy ryż, owsianka, kasza gryczana i jęczmienna, makaron razowy, pieczywo żytnie/razowe, etc. |
|
|
|
|
#1148 |
|
Zadomowienie
|
a jak się dostarcza tylko takich niepełnowartościowych białek,to co wtedy?Organizm jest niedożywiony po prostu?
A te puste kalorie po prostu z nas 'ulatują'?Tkai alkohol,o którym właśnie gdzieś pisałaś...że są to same puste kalorie.Pijemy i dostarczają nam energii i są po prorstu wykorzystywane w jej tworzeniu? |
|
|
|
#1149 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
-niestety zwkle odkładają się tam gdze nie chcemy
|
|
|
#1150 |
|
Rozeznanie
|
1)soczek marchewkowy na czczo
, bulka owsiana z maslem, twarozek wiejski z miodem i dynia,j.naturalny 350gr z rodzynkami,orzechami wlsokimi,daktylami,dynia i miodem![]() 2)bulka owsiana z maslem orzechowym, serek czekoladowy300gr wlasnego wyrobu,mleczko 3)nalesniki z feta i szpinakiem polane keczupem ![]() 4)200gr daktyli+100gr nerkowca --w kinie ![]() 5)bulka grahamka z maslem orzechwoym, salata+pomidor polane sosem czosnkowym i doszedl serek wiejski ze slonecznikiem PEŁNA
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall! Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia... Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych Wytrwać w dążeniu do celu |
|
|
|
#1151 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zapomniałam o tym, że jogurt to nie posiłek, a tyle razy dziewczyny pisały ![]() ech, jak nie jogurt, to postaram się dorzucić jeszcze... matko, nie wiem co ![]() podwieczorek: jogurt+kalafior+białko w postaci (ratunku, co?) serek homogenizowany? ujdzie? |
|
|
|
|
#1152 |
|
Rozeznanie
|
Kontunuując temat białka w twarogu/jogurcie to przy mojej wadze (44 kg) powinnam jeść 88g białka, czyli niecałe 15g w posiłku. Po zsumowaniu białka z płatków i jogurtu wyszło mi ponad 17g. Powinnam mimo to jeść jeszcze twaróg na śniadanie? W większości artykułów na temat zdrowego żywienia można wyczytać, że śniadanie powinno się składać, z węglowodanów złożonych i białka, np. w postaci jogurtu, mleka czy twarogu. Im więcej tego wszystkiego czytam tym mniej wiem.
|
|
|
|
#1153 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie właśnie do tego dąże...czyli po prostu odkłada się w postaci tłuszczu?
|
|
|
|
#1154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do pustych kalorii i alkoholu: http://www.sfd.pl/Czy_alkohol_tuczy_-t305818.html a także http://www.sfd.pl/Prawda_o_alkoholu_...9_-t27058.html Puste kalorie to będzie też np... taki kisiel Oprócz węgli nie ma 'nic'. A do tego nie są te dobre węglowodany złożone, tylko proste. A te niestety nie sprzyjają zgrabnej sylwetce
|
|
|
|
|
#1155 |
|
Rozeznanie
|
tycie
ehh to ja dziś; sn; musli 50 g +20g słonecznika z jog nat , brzoskwinia 2sn; 20g orzechów włoskich, 10g pestek z dyni + 2kromki żytniego chleba z Ramą z polędwicą z indyka, serem żółtym, ogórkiem obiad; 6 pierogów ruskich polanych jog nat + plaser twarogu półtł z pomidorem + brzoskwinia po; jabłko, bułka słonecznikowa 100g (z Ramą - teraz ciągle prawie smaruje bo dodatkowe kcal a to ta z tymi tłuszczami zdrowymi niby) z 2 plasrami polądwicy z indyka, plastrem żółtego sera, pomidor ko; 2kromki żyt chleba z twarożkiem z sera półtł z fit upem z pomidorem, brzoskwinia, trochę winogron białych i jak? Ather, a co u mnie....zaraz na plotkowym coś napiszę ;D |
|
|
|
#1156 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
|
|
|
|
#1157 |
|
Raczkowanie
|
Mam takie troche dziwne pytanko
Czy moglabym na kolację jeść biały ser, ale taki domowej roboty? moja mama co troche przetwarza mleko na ser domowymi sposobami i zastanawiam się czy bedzie to dobre źródło białka na noc no bo skoro w mleku górują węglowodany to nie jestem pewna a z drugiej strony z czego w takim razie robi się twaróg bo smakują prawie tak samo
|
|
#1158 |
|
Zadomowienie
|
Mój jadłospis na jutro
:Redukcja: sniadanieI: owsianka (nareszcie!) z maslanka (moze byc?) i do tego takie czarne maliny (jak sie to nazywa ?) i wisienki, nie wiem tylko czy musze dodac do tego jakies warzywko? doprawie cynamonemSniadanieII: 2 kanapki z tunczykiem i pomidorem i ogorkiem kiszonym Obiad: kurczak z ryzem plus surówka albo sałatka Podwieczorek: serek wiejski z siemieniem lnianym oraz pomidorem Kolacja: Twarozek ze szczypiorkiem I jak dobrze jest czy cos poprawic? PS: Wiecie co sie stało zjadłam dzis loda smietankowego bo mnie skuszono do tego ,a ja sie dałam, ale potem szłam 3 kilometry do domu na nogach wiec moze akurat go spaliłam
|
|
#1159 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)Zamieszczę jutro PzDRCytat:
Też mam 164,ważę 49.5<a może 50?..>.U mnie z codziennym bieganiem to raczej różnie ;D
Akcja: racjonalne odżywianie ![]() ...i oczywiście TRENING! Edytowane przez Ather Czas edycji: 2007-08-04 o 07:21 Powód: Proszę, używaj opcji "edytuj". |
||
|
|
|
#1160 |
|
Zakorzenienie
|
U => P (z tym tyciem to mi dziś słabo szło)
śn: placek owsiany z 2 jajek z otrębami posmarowany dżemem malinowym, kawa z mlekiem II śn: ok 80 g (zostało z wczoraj ) serka wiejskiego ze słonecznikiem, migdałami i pestkami, nektarynaobiad: kasza kuskus ok 70 g (wybrałam tą która ma najwięcej białka ) z podsmażonymi na oliwie pieczarkami w sosie śmietanowymp: jogurt naturalny z suszonymi bananami i kandyzowaną papają, garść winogron kolacja: (i tu próbowałam na gwałt nadrobić nie jedzone przez cały dzień warzywa w międzyczasie 2 kostki czekolady mlecznej i jedno ciastko z czekoladą ![]() dzisiejszy dzień nie należał do udanych
|
|
|
|
#1161 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie mi się podoba. Jest dużo warzyw, białka, zdrowe tłuszcze (ryby), dodałabym trochę więcej z orzechów. Pomyśl nad zmianą w II śn (alternatywa dla serka ) oraz nad dodaniem białka w podwieczorku.I nie ma się czego bać przecież Cytat:
) żółty ser, jaja, odżywki białkowe, nabiał (mleko, jogurty).Cytat:
Cytat:
Ale w I śn czegoś brak Cytat:
Cytat:
Kwestia teraz w tym jaki twaróg robi Twoja mama, tłusty, półtłusty czy chudy ![]() Cytat:
A lodem się nie przejmuj, 'od święta' nic się nie stanie, przecież nie przytyjesz od jednego loda Cytat:
Musiałam trochę emotek pousuwać bo post był przeładowany grafiką. |
||||||||
|
|
|
#1162 |
|
Raczkowanie
|
Mój jadłospis na dzień dzisiejszy: Redukcja:
sniadanieI: jogurt activia (kiwi, truskawka) + 3 łyżki płatków owsianych + 4 łyżki muesli tropikalnych + 4 suszone morele + kawa bez cukru SniadanieII: 2 kanapki z polędwicą sopocką i pomidorem Obiad: 3 kotleciki sojowe z ryzem + ogórek kiszony Kolacja: Twarozek z pomidorem W tak zwanym międzyczasie woda i herbata zielona. A mam jeszcze takie pytanie: czy jabłko przed snem jest aż tak niewskazane???
|
#1163 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
No ale za to na drugie nadrobię serkiem i szyneczką
|
||
|
|
|
#1164 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
dziś będzie chyba gorzej bo mój żołądek odmawia współpracy
|
|
|
|
#1165 | |||
|
Zakorzenienie
|
Po prostu pytam,bo tyle nas tutaj pisze,że już nie pamiętam,która na redukcji,a która na utrzymaniu,albo na przytyciu
![]() ![]() Cytat:
Na szczęście nie przepadam za kisielem aż tak bardzo... ale... budyń i galaretka,to też będą takie puste kalorie ?? Wydaje mi się,że budyń z tych 3rzeczy jest najlepszy,bo ma mleko![]() Cytat:
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|||
|
|
|
#1166 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj nietypowo ;D
Ś: Homo z płatkami otrębowymi + degustacja "berwzdejowych" sałatek 2śn: grahamka *tralalala P: tort *tralalala oficjalnego obiadu nie ma
|
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dzisiaj (
)Utrzymanie ![]() Śn: grahamka z 1/2kostki twarogu i warzywami,200g jogurtu naturalnego z suszonymi bananami i migdałami IIŚn: mam ochotę na grahamkę z tuńczykiem i warzywami,ale zobaczymy ![]() O: ryba mintaj,warzywa z mieszkanki warzywnej,do tego ryż brązowy K: 1/2 kostki twarogu,może z jakimiś warzywami
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#1169 |
|
Raczkowanie
|
Kwestia teraz w tym jaki twaróg robi Twoja mama, tłusty, półtłusty czy chudy
![]() No to super, bo taki domowy mi dużo bardziej smakuje a jest robiony z mleka 2% więc jako tako daje rade
|
|
#1170 | |
|
Zakorzenienie
|
No,teraz już wiem
![]() Cytat:
![]() Co to jest te tralalala ???
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

pierwszy raz zamieszczam swój jadłospis, jutrzejszy, więc może da się go jeszcze uratować 
i zdrowych tłuszczy znowu brak, mogę dorzucić łyżeczkę oliwy z oliwek do jogurtu?

) aczkolwiek serce mnie boli jak widzę tę jej Wazę... albo owoce o 20

W większości artykułów na temat zdrowego żywienia można wyczytać, że śniadanie powinno się składać, z węglowodanów złożonych i białka, np. w postaci jogurtu, mleka czy twarogu. Im więcej tego wszystkiego czytam tym mniej wiem.
bo mnie skuszono do tego ,a ja sie dałam, ale potem szłam 3 kilometry do domu na nogach wiec moze akurat go spaliłam
To mądra decyzja. Mam nadzieję, że gdy porozmawiasz o tym z nimi, zrozumieją i pomogą. Wtedy będzie Ci łatwiej.
Akcja: racjonalne odżywianie