|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie listopadowo-grudniowe 2008 ;)))) część II - rozpakowywanie ;) !!!
zazdroszcze wam dziewczyny ze przynajmniej wiecie ile wazy wasze malenstwo, ja nic nie wiem a szkoda mi wywalic 50 Ł na usg bo za ta kaske cos dla dziecka moge kupic
ale juz niedlugo sie doczekam czasem waga jest niska ale nie ma co sie przejmowac oby dziecko bylo zdrowe, moja kolezanka urodzila i corka miala 2400 ale byla zdrowa, a malutka byla bo i kolezanka drobna, ja tez drobna bylam ale jestem 2 miesiecznym wczesniakiem wiec to normalne ze odbiegalam od normy, nawet sie balam czy ja nie urodze wczesniej
#1142 |
Rozeznanie
|
Ehh z tym usg to też różnie bywa. 30 października urodziła córka przyjaciółki mojej mamy. Wg usg dziecko ważyło ponad 4 kg i miała być dziewczynka a urodził się chłopiec i ważył 3700 g. Zależy kto robi usg i na jakim aparacie. Chodzi o to żeby dobrze wszystko zmierzyć bo np wagę ustala się bodajże po wielkości brzuszka. Więc jak dobrze zmierzymy jego obwód to wyjdzie najbardziej prawdopodobna waga a wiadomo, że może być np 1 mm odchylenia i już coś się zmienia. Jak moja dr robiła mi usg i mierzyła BPD to wyszło jej inaczej niż lekarzowi, który na co dzień zajmuje się wykonywaniem tylko i wyłącznie usg (ma wszystkie kursy i uprawnienia) i sama zreszta powiedziała, że wydawało jej się, że źle zaznaczyła obwód głowy i dlatego jest ta rozbieznośc.
Ja skurcze liczyłam od początku jednego do początku następnego. |
![]() ![]() |
![]() |
#1143 |
Rozeznanie
|
JaGaaaa mój synuś też w 31 tyg ważył 1700 g i pan doktor powiedział, że jest to dobra waga. Nie za duży - nie za mały. Także myślę, że u Ciebie tak jak u mnie
![]() xandra78 jeśli chodzi o bazę do fotelika to my kupiliśmy i uważam, że była to dobra decyzja. Wydaje mi się, że jest dużo wygodniej i szybciej - nie trzeba za każdym razem zmagać się z pasami. drama Twoje łózeczko z wyposażeniem wygląda cudnie. Jeszczce tylko maleństwa tam brakuje ![]() ![]() Jeśli chodzi o rożek - nam położna na liście zapisała kocyk lub rożek, takze co już kto uważa. W sumie słyszałam, że z tych rożków z usztywnieniem położne wyciągają w szpitalu gąbkę, żeby matka lepiej wyczuwała dziecko., Ja osobiście wezmę chyba rożek. |
![]() ![]() |
![]() |
#1144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Lisey nic sie nie przejmuj ja tez nie mam pojecia ile moja dzidzia wazy i jaka jest duza. Moj gin twierdzi ze i tak beda roznice, a poza tym zawsze jak mialam usg to mala tak sie ustawiala ze tak naprawde nadal nie wiem czy to na pewno bedzie corcia ![]() ![]() Co do skurczy to ja nie bardzo mam co mierzyc ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1145 |
Zadomowienie
|
xandra ja tez kupowalam nosidelko z baza, nie muisz sie szarpac z pasami, klik klik i masz fotelik podpiety do bazy, ale slyszalam opinie ze jezeli ktos nie chce wydawac kazsy za duzo to i bez bazy da sie przezyc, kwestia przyzwyczajenia, ja jestem z tych bardziej leniwych wiec baza nam sie przyda, to ju zalezy od Was, czy czesto bedziecie uzywac auta z dzieckiem
nelijka dzieki kochana za slowa otuchy, gadam troszke glupoty ale pewnie dlatego ze juz sie doczekac nie moge, 7 dni do terminowego a tu jest ze potrafia przeciagnac do 2 tygodni, i to mnie doluje
#1146 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mialam swiezo umyte wlosy, a po porodzie bylam tak zlana potem, ze wogole nie bylo widac, ze byly myte ![]() No i najlepsze, ze do szpitala wzielam kosmetyki, tusz, podklad itp, ze niby sie pomaluje po porodzie, a tam jak ledwo wstawalam to nie mialam na to wogole ochoty. Albo ja dziwna jestem, albo taka zmeczona bylam ![]() Cytat:
![]() edit: jak bedziecie liczyc skurcze od konca pierwszego do poczatku nastepnego to tez bedzie dobrze. Wazne zeby liczyc tak samo caly czas. Cytat:
![]() lisey - czasem lepiej nie znac wagi bobasa, przynajmniej sie nie stresujesz ![]() Edytowane przez niobe7 Czas edycji: 2008-11-03 o 14:59 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
Raczkowanie
|
Salomea ja nie będę rodziła w Zamościu, tylko w Tomaszowie Lubelskim. A skąd Ty masz takie wiadomości, czyżbys pochodziła z moich stron?
Edytowane przez edyta0131 Czas edycji: 2008-11-03 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() xandra78 też mamy ten fotelik, tylko inny kolor. Na razie bazy nie kupujemy. Ponieważ jest dość droga, chcemy zobaczyć jak będzie bez. Jak będziemy się bardzo męczyć z przypinaniem, to pewnie dokupimy. Jak da się przyzwyczaić i nauczyć szybkiego wpinania, to nie ![]() JaGaaaa nie przejmuj się, że synek mały. Ja też się martwiłam, bo moja córcia też mi się wydawała mała, ale skoro lekarz nic nie mówi, to nie będę się sama nakręcać. Teraz w 36tc waży 2300g, więc też niewiele, ale w normach. Za to z tego co wiem, mała ma długie nogi ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Rozeznanie
|
Ja tez niewiem ile ma juz dzidzia ale w 31 miala 1800 wiec wychodzi ze to sredniak,
Kurcze przyplatala mi sie anemia i bralam zelazo w zeszlym tygodniu na wizycie u doktorka mialam pobierana krew a wlasnie dostalam telefon ze mam sie zglosic jeszcze w tym tygodniu na kolejne ![]()
#1151 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
Raczkowanie
|
Salomea no to fajnie, że jesteś z Zmc, bo juz myślałam, że z tych stron to tylko ja jestem
![]() ![]() ![]() Magdalena nie martw się na zapas ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
Zakorzenienie
|
drama,chyba zrobię, jak radzisz-wsztrzymam się, przecież bazę zawsze można dokupic
![]() Moja córcia w 31 tyg. też miała 1700 g i lekarz powiedział,że to w normie(choc w tej niższej granicy normy).Teraz się tym nie sugeruję,bo dzieciaczki teraz będą szybciutko na wadze przybierac, więc nawet takie kruszynki mogą się zamienic w spore bobaski ![]() Ciekawe,jak świeże mamuśki sobie radzą?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1154 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do żelaza to ja też biorę, bo mam nieco poniżej normy i podobnie jak edyta0131 biorę chyba od 5 miesiąca. Ale mam nadzieję, że przetaczania krwi u mnie nie będzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1155 |
Raczkowanie
|
Jestem w trakcie pakowania do szpitala ciuszków i rzeczy dla małego, i niewiem co dokladnie trzeba i ile
![]() ![]()
![]() |
#1156 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajny prezent mieli. ![]() Cytat:
Cytat:
No ja sobie absolutnie nie wyobrażam, żebym po porodzie miała głowę do makijażu i nie zabieram ze sobą żadnej kolorowki.
![]() |
#1157 |
Zadomowienie
|
ja nie wiem jak to jest z ta krwią sama się dzisiaj zdziwiłam
![]() ![]() ![]() ![]() Magdalena nie martw się jak widzisz te wyniki mogą się tak zmieniać nawet z tygodnia na tydzień ![]() xandra78 fotelik jest śliczny a jaki ma ładny kolor ![]() edyta0131 hihia a ja mam ciocię w Zamościu i często do niej jeździłam! bardzo ładne miasto zawsze mi się podobało ![]() niobe7 hihi tak też myślałam że pomimo tego że będę miała umyte włosy będę po porodzie pewnie przypomniała szczurka ![]() ![]() ![]() a z tą wagą to podobno często lekarze się mylą wię się nie przejmujcie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1158 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Zadomowienie
|
LookMeHeart w sumie to zależy od szpitala! u mnie niby są szpitalne ubranka ale jak ktoś ma swoje to nie ma problemu ja zapakowałam
dla dzidzi: kocyk 20 pamersów chusteczki do pupki nawilżone ( 1 opakowanie) 6 kompletów do ubranek( pajacyk i body pod spód lub koszulka i śpioszki) 2 pieluszki tetrowe krem do smarowania pupki krem na każdą pogodę do smarowania buźki 2 czapeczki ( do zakładania po kąpieli) 4 pary skarpetek 2 pary niedrapek ubranko na wyjście ze szpitala ( jest przygotowane w domu i mąż zabierze) dla siebie: karta ciąży wyniki wszystkich badań z ciąży koniecznie badanie z grupa krwi podbite książeczki ubezpieczeniowe ( moja i męża- alby mógł dostać opiekę nade mną) dowód osobisty 2 ręczniki szlafrok koszula do porodu 2 koszule do karmienia klapki pod prysznic kapcie 2 staniki do karmienia bawełniane 2 pary skarpetek majtki poporodowe woda mineralna z ustnikiem gumka do włosów i opaska kubek i sztućce kosmetyki ( żel pod prysznic, tamtum rosa do podmywania, pasta do zębów, szczoteczka, krem, dezodorant) ubranie na wyjście też zabierze mąż ja nie muszę brać dla siebie żadnych podkładów i podpasek bo dają w szpitalu tyle ile się potrzebuje |
![]() ![]() |
![]() |
#1160 |
Rozeznanie
|
No i zdazylam jeszcze dzis na ta krew dojechac bo tz byl o 18 w domu, no i pytam o co chodzi i okazuje sie ze pomimo brania zelaza moje wyniki ciagle spadaja, dlatego doktor chcial jeszcze raz sprawdzic krew, wiec jutro mam zadzwonic czy sa wyniki i jak znowu beda kiepskie to mam sie zglosic na infuzje
![]() ale co poradzic pewnie ma geny po tatusiu bo moj tz z tesciowej wszystkie soki wyssal i ona do dzis ma anemie
#1161 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do imienia to u nas bez zmian, no doszlo jedno imie : Gloria- mojemu TZetowi sie podoba, mnie odrobine mniej... No zobaczymy, jak to w koncu wyjdzie. Okay, w taki razie napisze do Ciebie smsa, w razie czego ![]() ![]() A kiedy zobaczymy zdjecia po remonciku ?? ![]() Cytat:
Zartujesz chyba ?!?! Cala ta reszte musisz zabrac ze soba ??? ![]() ![]() Ja musze zabrac ze soba szlafrok, przybory kosmetyczne dla siebie i ubranie na wyjscie dla dziecka- to wszystko. Cala reszta : majtki jednorazowe, pieluchy itp... wszystko jest w szpitalu... Bylam u gina... Na porod sie nie zapowiada, szyjka 2 cm, mala skierowana glowka w dol, wazy miedzy 3200-3500g ... pozostalo tylko czekac. Teraz mam wizyte co tydzien, mam nadzieje, ze juz nie bede musiala na nie smigac ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Rozeznanie
|
Sniezynko ja tez mojej rodzince w PL nieumie wytlumaczyc ze za wiele to ja niepotrzebuje ze soba zabrac i jestem w stanie sie spakowac w ciagu 5 minut przeciez niespakuje szczoteczki do zebow bo przeciez musze je czyms jeszcze myc, bo oni to sie tylko dziwia i mnie poganiaja ze mam torbe spakowac
![]()
#1163 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Milej nocki dziewczynki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1164 |
Zadomowienie
|
Sniezynka21 hihih a ja się cieszyłam że dużo rzeczy u mnie w szpitalu jest i tylko tyle muszę zabrać
![]() ![]() ![]() ![]() wowwwww rozwarcie na 2 cm no nieźle to niedługo będziesz miała maleństwo przy sobie ![]() ![]() ![]() ![]() "Magdalena" ![]() nelijka z tego co się orientuje tak jak załatwiały moje koleżanki i mówiono mi w szpitalu to twojemu mężowi przysługuje opieka nad tobą i dzidzią jak wrócicie juz do domku! maksymalnie jest to chyba 14 dni i lekarze nie robia problemu żeby takie zwolnienie wystawić! w pracy traktowane jest to wtedy tak jak by mąż był na chorobowym więc dostaje za ten oktes czasu wynagrodzenie takie samo jak by był na zwolnieniu. Aby móc się starać o taką opiekę jak pojedziecie do szpitala to oprócz swojej książeczki ubezpieczeniowej mąż musi mieć ze sobą swoja kasiążeczkę podstęplowaną ( ważność tego stempelka to 1 miesiać) więc położna przypomniała nam żeby pilnować bardzo i co miesiąc sobie te książeczki podbijać! mam nadzieję ze nie nakreciłam Ci za bardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1165 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tantum rosa+butelka0,5 wody min z ustnikiem (do polewania krocza) 2-3 pieluchy flanelowe - żeby połozyc na kocyk i razem zawijac dziecko (w razie ulania brudzi sie pielucha a nie kocyk/rozek) szczotka do włosów maluszka średniotwrda - żeby uniknąc ciemieniuchy ja biore tylko 3 kpl ubranek - 2 doby przebywa sie w szpitalu + 1 kpl zapasowy i jeszcze dla męża: kapcie, czekolada, woda min, Tola - ja niestety nie mogę sie dowiedziec co zabrac do szpitala bo w kazdym trzeba wziac co innego. Ja na razie obstawiam 2 i pakuje sie tak aby w jedym i drugim miec wszystko czego wymagają. Niestety w obywu szpitalach są tylko 4 łóżka porodowe wiec jak bede miała szczescie to moze uda mi sie w któryms z nich urodzic a jak nie to .....zobaczymy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1166 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie zebym cudze chwalila, ale... tutaj naprawde jest inny swiat jesli chodzi o sluzbe zdrowia ![]() Mozna ksiazke napisac... Najbardziej zadziwiajace jest, ze w Polsce polozne mowia by kapac dziecko codziennie, a tutaj im rzadziej tym lepiej. Tzn. przemywac codziennie, ale kapac raz na 2 tyg. Robilam tak i moja corka nie miala nawet ciemieniuchy ( czy jak to sie tam nazywa ) nie wiem ile w tym prawdy, te to dzieki temu, ale jakos wierze w to ![]() Z USG mam juz 10 zdjec ![]() Yyyyy ja chyba cos zle napisalam, albo sama nie wiem... Lekarz mi mowil, ze szyjka ma 2 cm, ale nie rozwarcie... kurde to chyba nie to samo co ??? ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Zakorzenienie
|
Kilka zdjec szpitala, w ktorym bede rodzic
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1168 |
Zakorzenienie
|
i jeszcze...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Rozeznanie
|
Ja jutro o 18 jade tez zwiedzic porodowke, kolezanka byla w zeszlym roku i mowila ze bardzo fajnie to zrobili jest taki dzien raz na miesiac i maja caly program przygotowany nawet z malym poczestunkiem bo ciezarne oczywiscie moga zglodniec
![]()
#1170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A TZet bedzie przy porodzie ??? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.