Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II - wchodzisz na własną odpowiedzialność:D - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-22, 01:16   #1141
chrum
Rozeznanie

Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II-wchodzisz na własną odpowiedzialność:

Cytat:
Napisane przez katty86 Pokaż wiadomość
Z kocanką to jest tak,że niektórym osobom bardziej szkodzi niż pomaga.
Ja stosowałam ją jakoś w zeszłym roku kiedy zaczynałam naturalną pielęgnację,najpierw zużyłam kilka opakowań hydrolatu i szczerze mówiąc efektu pozytywnego nie było,a wręcz wydawało mi się,że było gorzej(choć może to był zbieg okoliczności).W każdym razie trafiłam wtedy na wypowiedzi,że niektórym nie odpowiadała i zrezygnowałam z hydrolatu.Próbowałam później jeszcze maceratu z kocanki,ale nie widziałam jakichś specjalnych rezultatów.
Od jakiegoś czasu stosuje macerat z kasztanowca(kupuje na mazidłach) i rzeczywiście efekt jest zauważalny.Na początku naprawdę było dużo lepiej,teraz skóra się trochę przyzwyczaiła i efekt jest mniejszy(a może dlatego,że po prostu co macerat mógł to zrobił),ale i tak z tego maceratu jestem zadowolona.Ostatnio kupiłam na mazidłach również ekstrakt z kasztanowca(dodaje do kremu) i również wydaje mi się,że działa,choć jeszcze za wcześnie na ostateczną opinię.
Ps.Macerat z kasztanowca stosowałam różnie:jako dodatek do kremów,solo,z żelem ha.

Jeszcze tak sobie pomyślałam.Spróbuj może tej kocanki w mniejszym stężeniu.Nie wiem jaką masz skórę,ale moja "nie lubi" kiedy nakładam olej solo,bo wtedy się jakby dusi(dlatego bardzo rzadko stosuje w taki sposób oleje).Spróbuj pomieszać z kremem.
O ile nie masz uczulenia na olej słonecznikowy,to macerat z kasztanowca nie powinien Ci zaszkodzić.
Bardzo, bardzo dziekuje Ci za wszelkie podpowiedzi Kocance dam jeszcze jedna szanse, odczekam tylko kilka dni, by miec obiektywna ocene, a jak nie to sprobuje kasztanowca. Jeszcze raz serdecznie dziekuje
Stary 2010-04-22, 14:00   #1142
vipek
Zadomowienie

Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II-wchodzisz na własną odpowiedzialność:

Dziewczyny, po jakim czasie codzinnego używania oleju stwierdziłyście, że zapycha?

Bo ja uzywam już półtora tygodnia i tak po cichu liczę, że już raczej będzie okej- bo nie zauważyłam żadnych symptomów- mam się jeszcze bać?

Przez kilka dni używałam tylko rokitnikowego z HA na twarz i z pestek malin na dekolt (żeby w razie co były rozdzielone) ale nic nie przyuważyłam więc wzięłam w końcu malinki na twarz i też nic.
Więc dziś nawaliłam na gębochę oba na raz bez HA- zobaczymy
Stary 2010-04-22, 14:18   #1143
carolinascotties
Zakorzenienie

ja pierwsze oznaki zapychania zauwazalam po 5-7 dniach

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-22, 16:26   #1144
201604131205
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vipek Pokaż wiadomość
O- to mnie zaskoczyłaś- ja kiedyś się o niego pytałam to Wizażanka odpowiedziała, że się ładnie wchłania do matu- używa go z HA.
No to w takim razie to by potwierdzało tezę, że im więcej kwasów tym gęstszy ale z kolei Twój przypadek nie potwierdza tezy- że im gęstszy tym bardziej zapychający
Jakie to wszystko skomplikowane....

Astray- jak tyle ich używałaś to może je wymień, które według Twojego subiektywnego podejścia były lekkie a które ciężkie- na pewn wielu Wizażankom by się taka info przydała.
Co do tej maliny to muszę sprostować, że być może ten olej wydał mi się taki ciężki, bo nakładałam go rano, z dodatkiem tłuszczowej witaminy C, pod filtr. Większość olei stosowałam na noc, więc nie kontrolowałam wchłaniania tak dokładnie, a do rana to każdy się wchłonął
Ale tak subiektywnie, o tych które używałam:

jeżynowy- dla mnie najlżejszy, skóra mi go spijała blyskawicznie, i nadawał się pod filtr nawet- kocham go i polecam
tamanu - używam punktowo na niespodzianki, raz nałożyła na cała twarz, i miałam rano ściągniętą, jakby nieprzyjemnie wysuszoną, później już nie próbowałam i tak sobie leży w lodówce
z pestek jabłka- miał się wchłaniać, ale u mnie nawet po godzinie wciąż jest warstwa na twarzy, więc niestety tylko na noc. I pachnie zielonym jabłuszkiem z delikatną nutą olejku migdałowego a la śliwkowy
żurawinowy -też mój faworyt, ślicznie pachnie, w miarę lekki (między jeżyną a maliną jak dla mnie)
truskawkowy - jak wyżej
z róży piżmowej - używałam w sezonie zimowo-kaloryferowym, z nadzieją, że mi przesuszoną skórę do normy przywróci, ale niewiele mi pomógł, rozczarowanie
śliwka- ładnie pachnie, ale działanie szału nie robi, a z wchłanialnością chyba przeciętnie
Porzeczkowy- ten to dziwadło. Mialam próbkę z mazideł, która mi zgęstniała, także wyglądał i pachniał jak dżem porzeczkowy, miałam głupie uczucei smarowanie się konfiturą. I teraz clou: barwi na ciemno- ubrania , skórę i pościel. Wygladałam jakbym posmarowała się tandetnym podkładem o 4 tony za ciemnym Ale twarzy służył, więc może go kupię
z orzechów laskowych-właściwie nie iwem co myśleć, bezbarwy i nie pachnie, ale za krótko go używałam, żeby coś wiecej o nim napisać
Tyle, z tego co pamiętam

Podsumowując: jeżyna jak dla mnie leciutka i przyjemna, takie cudeńko. I może u posiadaczek tłustej skóry tamanu też by się sprawdził(o ile się toleruje zapach)

Edytowane przez 201604131205
Czas edycji: 2010-04-22 o 16:28
201604131205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-22, 16:58   #1145
vipek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez astray Pokaż wiadomość
malinowy
jeżynowy
tamanu
z pestek jabłka
żurawinowy
truskawkowy
z róży piżmowej
śliwka
Porzeczkowy
z orzechów laskowych
Niezła lista- Ty to normalnie olejowa wyżeraczka
Ale naprawdę cenne porównanie- mi się przyda przy kolejnych zakupach!
Dziękuję za zestawienie
Stary 2010-04-23, 00:38   #1146
eunchae
Raczkowanie

A do mnie wlaśnie doszedł olej z pestek maliny czerwonej z mazideł. Zastosowałam pod podklad razem z żelem hialuronowym i jestem bardzo zadowolona. Tylko czemu ten olej ma ciemno zielony kolor taki ma być?

No i oczywiście zamówiłam też orzecha włoskiego bo osobiście wolę sam olej stosować na twarz ale boję się tych cięższych więc wszystko mieszam z olejem z orzecha.

A olej winogronowy z mazideł zaczął mieć dziwny zapach, takiego winka... nie wiem czy się zepsuł czy to tak ma być.
eunchae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 09:41   #1147
vipek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eunchae Pokaż wiadomość
A do mnie wlaśnie doszedł olej z pestek maliny czerwonej z mazideł. Zastosowałam pod podklad razem z żelem hialuronowym i jestem bardzo zadowolona. Tylko czemu ten olej ma ciemno zielony kolor taki ma być?

No i oczywiście zamówiłam też orzecha włoskiego bo osobiście wolę sam olej stosować na twarz ale boję się tych cięższych więc wszystko mieszam z olejem z orzecha.

A olej winogronowy z mazideł zaczął mieć dziwny zapach, takiego winka... nie wiem czy się zepsuł czy to tak ma być.
Ja mam olej z pestek malin z Bu (niby jest z malin polskich a nie tych z USA) i też jest taki brudno zielono-brązowy a na twarzy grubą warstwą nałożony i nierozsmarowany daje cudowny efekt Czesia
Więc raczej taki ma być.

Co do winogronowego nie powiem- nie używałam.

A propo malin- czy któraś z Was ma może porównanie w używaniu oleju z pestek malin czerwonych a czarnych?
Zapach, kolor, konsystencja no i najważniejsze- różnice w działaniu?
Według opisu na Mazidłach czarna ma więcej kawasu stearynowego a mniej oleinowego ale jak to się przekłada na rzeczywistość?
Stary 2010-04-23, 12:25   #1148
LouLou25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eunchae Pokaż wiadomość

Moj tak nie pachnie Ma lekki zapaszek, jakby kwaskowy, bardziej w strone octu jablkowego, ale nie winka

Cytat:

A propo malin- czy któraś z Was ma może porównanie w używaniu oleju z pestek malin czerwonych a czarnych?
Według opisu na Mazidłach czarna ma więcej kawasu stearynowego a mniej oleinowego ale jak to się przekłada na rzeczywistość?
Mnie bardziej odpowiada ten z czarnej maliny. Moze faktycznie ze wzgledu na mniejsza ilosc kw oleinowego, co mojej facjacie sluzy. Po prostu mniej zapycha i wydaje mi sie, ze lepiej odzywia. Co do innych walorow, to kolor ma ciemniejszy od zwyklej maliny i zapach tez intensywniejszy, takie przemielone pestki.

sure. fine. whatever.

LouLou25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 13:00   #1149
klaudia_13
Raczkowanie

Dziewczyny wyczytałam gdzieś na wizażu ze avocado jest jednym z najmniej zapychających olei (nie mogę tego znaleźć więc chyba coś mi się pokićkało), kupiłam, stosuje od miesiąca i nie wiem... Dopiero teraz sprawdziłam jego skład na ZSK i kwas oleinowy jest na pierwszym miejscu podejrzewam, że mnie zapycha ale przy mojej trądzikowej cerze trudno stwierdzić czy to on, czy olejek myjący z BU (zmywam dokładnie) czy może hormony mi szaleją na trudne dni albo może otarłam się o coś nie do końca czystego. Już nie mam siły do tego trądu paskudnego, czy któraś z Was avocado zapchało??
klaudia_13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 13:01   #1150
vipek
Zadomowienie

Dzięki LouLou25
Stary 2010-04-23, 13:01   #1151
klaudia_13
Raczkowanie

ale szalejecie aż trzy razy nie chciała mi sie odp załadować
Stary 2010-04-23, 13:25   #1152
vipek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klaudia_13 Pokaż wiadomość
ale szalejecie aż trzy razy nie chciała mi sie odp załadować
Że niby ja?
Nic nie wiem na ten temat

Co do awokado- nie stosowałam ale kiedyś szukałam olejków eterycznych w necie i natrafiłam na firmę, która oprócz eterycznych miała w ofercie olej awokado- jako olej nośnikowy.
Że niby bogaty w witaminy i dla skóry suchej i starzejącej się i zimową porą. Radzą stosować 5-10% z innym olejem.
Więc baaardzo możliwe że to właśnie on jest wynowajcą Twojego zapychania.
Stary 2010-04-23, 13:47   #1153
klaudia_13
Raczkowanie

Cytat:
Że niby ja?
Nic nie wiem na ten temat

Co do awokado- nie stosowałam ale kiedyś szukałam olejków eterycznych w necie i natrafiłam na firmę, która oprócz eterycznych miała w ofercie olej awokado- jako olej nośnikowy.
Że niby bogaty w witaminy i dla skóry suchej i starzejącej się i zimową porą. Radzą stosować 5-10% z innym olejem.
Więc baaardzo możliwe że to właśnie on jest wynowajcą Twojego zapychania.
wyglada mi na to, że Ty ;p
hmmm ja glupia z 30% HA mieszałam wiec to chyba to. Coż narazie odstawiam , dziekuje za odp ktoś jeszcze coś wie na ten temat?
Stary 2010-04-23, 23:48   #1154
Ewuska_90
Raczkowanie

Czy olej z pestek malin smierdzi czy mi zjełczał ?
Ewuska_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 19:11   #1155
carolinascotties
Zakorzenienie

smierdzi

Stary 2010-04-24, 20:29   #1156
jennifer2006
Raczkowanie

Cytat:

Jak dla mnie oba oleje mają podobną konsystencję i kolor. Jeśli chodzi o działanie to mam wrażenie, że poprawa cery była bardziej widoczna po czerwonej malinie.
jennifer2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 21:59   #1157
Ewuska_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
smierdzi
O to ekstra
Ewuska_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 13:27   #1158
carolinascotties
Zakorzenienie

jest wiele takich smierdzieli - ale czego sie nie robi dla urody najwazniejsze, zeby te mazidelka spelnialy swoje zadanie

Stary 2010-04-25, 21:45   #1159
vipek
Zadomowienie

Według mnie nie śmierdzi- no ładnie pachnie też nie ale nie śmierdzi.
Chyba dlatego, że zaczęłam go używać po rokitnikowym- ten do dopiero daje czadu taki dziwny- jakby chemiczny smrodek.
Stary 2010-04-25, 23:27   #1160
Julianka_7oo7
Zadomowienie

Cytat:
Chyba dlatego, że zaczęłam go używać po rokitnikowym- ten do dopiero daje czadu taki dziwny- jakby chemiczny smrodek.
rokitnik dziś debiutuje na moim ryjcu... kolor mnie rozwala, a zapach nawet przyjemny. Co nos to opinia
Julianka_7oo7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 15:46   #1161
Charlotte95
Wtajemniczenie

Na wątku o pielęgnacji Japonek dziewczyny przeżywają boom na olej rycynowy Czy naprawde może byc taki świetny? Czemu mazidła albo BU jeszcze o tym nie wiedzą?
Charlotte95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 16:21   #1162
carolinascotties
Zakorzenienie

bo rycynowy jest do dostania w kazdej aptece... moze dlatego?

Stary 2010-04-26, 16:39   #1163
vipek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Charlotte95 Pokaż wiadomość
Na wątku o pielęgnacji Japonek dziewczyny przeżywają boom na olej rycynowy Czy naprawde może byc taki świetny? Czemu mazidła albo BU jeszcze o tym nie wiedzą?
Tak jak pisze carolinascotties- do dostania w każdej aptece i do tego kosztuje grosze: za buteleczkę 30ml zapłaciłam całe 2,20zł!
Kupiłam go niedawno z myślą stosowania jako odżywkę na brwi i rzęsy- no moze też włosy ale ja bym go na twarz nie nałożyła!
Co ciekawe pewnie każda z nas kiedyś użyła jakiegoś kosmetyku z olejem rycynowym w składzie (castor oil)- sprawdźcie swoje błyszczyki, pomadki do ust, maskary czy nawet kremiki do buźki (głównie jako rozpuszczalnik a nie z powodu super odżywczych właściwości)
A i taka ciekawostka, dla które jeszcze o nim nie słyszały- jego pierwotne przeznaczenie to....
środek doustny na przeczyszczenie

Edytowane przez vipek
Czas edycji: 2010-04-26 o 16:40
vipek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 20:22   #1164
Julianka_7oo7
Zadomowienie

rycynowy jest świetny ... używam na paznokcie, na noc.. rano wyglądają tak "świeżo" różowiutko i zdrowo

Natomiast co do wczorajszej nocy z rokitnikiem, to choć wiem ze po jednym razie cudu nie może być, to i tak mam wrazenie że świetnie podziałał na moje przebarwienia. Wchłonął sie całkiem, nie zostawił tłustej wartswy na twarzy... cera miała równy kolorek a w dotyku byla gładka. Bede dalej go testować, bo na pierwszy raz spisał sie wzorowo, zero zapchania, stany zapalne złagodzone, całkiem ok.
Julianka_7oo7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-27, 22:46   #1165
SadSelena
Przyczajenie

Olej z SZALWII hiszpanskiej!Kwas hialuronowz!

Zakupiłam do nawilżania olej z szałwii hiszpańskiej w sklepie w którym robimy sobie krem( ztzn półproduktami).
Kupiłam go,ponieważ szukałam miesiącami kremu który na 100 % nie zatka moich porów,ponieważ mam z natury skórę suchą z wielką tendencją do zapychania poró na nosie i powstawania obrzydliwych czarnych kropek(zaskórników/wągrów).
Chciałam się zapytać czy on mnie na 100 % nie zatyka?To samo kwas hialuronowy?
Uzywam je jako nawilżanie i czasem mieszkam je razem z sobą.Nakładam 2 razy dziennie na wiglotną skórę.
SadSelena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 07:55   #1166
SadSelena
Przyczajenie

Dot.: Olej z SZALWII hiszpanskiej!Kwas hialuronowz!

aha.
SadSelena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 11:30   #1167
Ankalime
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SadSelena Pokaż wiadomość
Zakupiłam do nawilżania olej z szałwii hiszpańskiej w sklepie w którym robimy sobie krem( ztzn półproduktami).
Kupiłam go,ponieważ szukałam miesiącami kremu który na 100 % nie zatka moich porów,ponieważ mam z natury skórę suchą z wielką tendencją do zapychania poró na nosie i powstawania obrzydliwych czarnych kropek(zaskórników/wągrów).
Chciałam się zapytać czy on mnie na 100 % nie zatyka?To samo kwas hialuronowy?
Uzywam je jako nawilżanie i czasem mieszkam je razem z sobą.Nakładam 2 razy dziennie na wiglotną skórę.
skad ktos obcy moze wiedziec co cie zapcha a co nie?
Ankalime jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 19:24   #1168
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

to już sama musisz zaobserwować czy zapycha czy nie. żel ha raczej nie zapycha, za to olej każdy może zapchać.
Stary 2010-04-29, 17:56   #1169
niezamienna_juz_na_nic
Wtajemniczenie

Łączę wątki. Proszę korzystać z wyszukiwarki i nie mnożyć nowych tematów
Stary 2010-04-30, 14:43   #1170
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Muszę pochwalić olej ze słodkich migdałów - początkowo nakładałam go tylko na włosy i przy regularnym stosowaniu faktycznie efekty są. Włosy stają się mega błyszczące, nawilżone i zdecydowanie mocniejsze.

Po jakimś czasie miałam bardzo przesuszoną twarz (od Acne Dermu) i zdecydowałam się położyć ten olej na twarz. Rano skóra była mięciutka, nawilżona, wygładzona i taka promienna.

Jestem już od niego uzależniona.
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości