|
|
#1141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża i poród w Lublinie/Mamusie 2011
No zdenerwowałam się jak nie wiem co
tydzień temu zaniosłam dokumenty do Zusu a one nawet nie wyszły z sali! Jeszcze nie dotarły do prowadzącego i może piątek/poniedziałek coś będzie wiadomo ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
Na Kraśnickiej też pozwalają raczej pojedynczo wchodzić i nie pozwalają siedzieć pacjentkom na IP żeby nie słuchały o dolegliwościach kobiet które tam przychodzą![]() Cytat:
Martwisz się, bo chcesz żeby z dzieckiem było wszystko ok a przecież ty się na tym nie znasz więc masz prawo się denerwować ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Macie migreny? Bo ja mam okropne! Ale wyczytałam że jak sie dużo pije to przechodzi i powiem wam, że jak zacznę dzień o 2 szklanek wody i później jeszcze pije to mi pomaga
|
|
|
|
#1142 |
|
Zakorzenienie
|
Ja od połowy lutego nie dostałam wypłaty z Zus-u!!!!!!!!!!!!
Najpierw zażądali jakiś dokumentów z pracy, a potem napisali, że sprawę rozpatrują!!!!!!!! I od tamtej pory cisza Po opłaceniu rachunków, paliwa, rat zostaje nam 500 zł na życie |
|
|
|
|
#1143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
normalnie szok. ty się tam wybierz i to wyjaśnij! Bo to przesada. Postrasz ich sądem i odsetkami po jeśli by się w to zagłębić to pewnie jużci przysługują Wiecie co to jest chamstwo! Musisz być namolna. Ja to mam zamiar teraz dzwonić co chwilę. Albo zadzwoń i sie dopytaj, bo może brakuje jakichś dokumentów a w pracy to zaniedbali O ile mi wiadomo, to Zus też ma obowiazek do pewnego okresu wydać decyzję. Nie mogą jej sobie od tak przekładać przez kilka miesięcy ![]() Ja musialam donieść: -umowy o pracę -kwestionariusz osobowy -bhp -badania lekarskie -listę płac -listę obecności -wszelkiego rodzaju dokumenty które wystawiałam Po pół roku pracy zostałam oskarżona o to, że poszłam do pracy tylko po to, żeby brać zasiłek ![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Idziemy z mamą na obiadek
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka Wspólnie zamawiamy buty https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2011-05-18 o 13:16 |
|
|
|
|
|
#1144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i pewnie tak zrobię, że pojadę.
|
|
|
#1145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taki urok tej instytucji
|
|
|
#1146 |
|
Rozeznanie
|
JanuszAgnieszka dr Mazurek bezbledny
![]() ja tez musze sprawdzic zus, bo ostatnio wydawalo mi sie, ze za malo mi przeslali...hmmm ew83 kurcze ja tez mowie, zebym chciala juz rodzic, ale jest duzo racji w tym co napisalas...nic czekajmy kiedy nasze Malenstwa same zechca przyjsc na swiat
|
|
|
#1147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wróciłam ze sklepu, kupiłam sobie to mleczko na rozstępy rossmannowskie i kupiłam próbkę pieluch też tej firmy i zaraz je wytestuje czy mozna kilka razy odklejać i jaka chłonność I kupiłam sobie z giletta takie coś że z jednej strony zwykła maszynka do golenia a z drugiej taka wąska golarka elektryczna. W końcu mąż musi zacząć trenować golenie mojej "wymownej"
|
|
|
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
Wątek nabrał tempa
JanuszAgnieszka a czy Ty w pietek przypadkiem nie byłaś w Leroymerlin oglądać firanki? tak po 14? bo widziałam ciężarną z mężem... Bianeczkaa zmierz sobie ciśnienie jak masz migreny. ew83 Moja gin mi mówiła ze takie porody mięzy 38-40 tg są najlepsze. Co lekarz inna opinia.. Witam nową mamusię mi termin z ostatniego USG wychodzi na 10 lipca, może się spotkamy na kraśnickich![]() Nie piszcie nic o Zusie bo mnie strach oblatuje... jeszcze KRUS ( w którym mąż jest ubezpieczony) zaczał się mieszać do mojego zasiłku z zusu i przysłali mi pismo z krusu że prowadzą jakieś postępowanie wyjasniające |
|
|
|
|
#1149 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie jak się wkurzyłam u fryzjera....
![]() Poszłam do takiej młodej dziewczyny dziś na farbowanie z kąpielą rozjaśniającą, no i ona bardzo sympatyczna. Ale była tam druga starsza fryzjerka. I pyta się na kiedy mam termin porodu no to mówię 10 lipiec a ona do mnie z takim wielkim brzuchem to ja nawet do porodu nie szłam zresztą ja przytyłam tylko 8 kg Ja nie wiem czy tak jest u Was bo u mnie nie. Ale moja znajoma termin ma na 2 czerwca i wiecie co jej dziadkowie powiedzieli że nie chcą wiedzieć że jedzie na porodówkę, tylko dopiero jak dziecko się urodzi i będzie okej. A chłopak jej powiedział ze w sobote i tak jest koniec swiata to w ogóle bez stresu. Edytowane przez angel109238 Czas edycji: 2011-05-18 o 16:35 |
|
|
|
|
#1150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Właśnie przeczytałam artykuł skąd sie bierze tak na prawdę zgaga I czuje się oświecona
|
|
|
|
#1151 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- Cytat:
A co do mojej wizyty na KTG w przychodni na Staszica - to zadzwoniłam i się zapytałam. KTG jest tam bezpłatne - tylko mam zadzwonić tak ok 30maja i się umówić z doktorem (on chyba wiedział, ze ma mieć pacjentkę od mojej gin, bo pytał, czy to ja mam przyjść na początku czerwca). A tak ogólnie to tak przez telefon to jakiś śmieszny ten doktor.
waga 3730 wzrost 56cm Edytowane przez czerwcowa1985 Czas edycji: 2011-05-18 o 16:53 |
||
|
|
|
|
#1152 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wierzę, że mogło Ci się przykro zrobić Ja też jestem bardzo wrażliwa na wszelkie przytyki odnośnie mojej wagi, bo długo walczyłam o szczupłą figurę a teraz to wszystko poszło w zapomnienie i wcale nie jest mi łatwo z tymi kilogramami i mimo że się nie objadam to jednak tyję i koniec- chyba po prostu taka moja natura i geny. No nie każdy w ciąży tyje tylko 8 kg A najgorsze jest to, że teraz tak się promuje chudość i to dotyczy też kobiet w ciąży grrr Nie dość że człowiekowi i tak jest ciężko z brzuchem, puchnie i miewa inne dolegliwości to jeszcze musi znosić głupie komentarze
|
|
|
#1153 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja też mam regularnie wypłacany zasiłek z zusu. Ale moja szefowa dba o to i bardzo szybko zawozi tam moje zwolnienia. A wiem, że jeśli pracodawca się z tym ociąga (a ma na to jakis określony czas), to wtedy pieniądze nie spływają regularnie.
|
|
#1154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje zwolnienia od razu są wysyłane, wiem to napewno
|
|
|
|
|
|
#1155 |
|
Raczkowanie
|
Ten ZUS to od początku tego roku zaczął tak strasznie się chyba czepiać. Ja na zwolnieniu lekarskim jestem praktycznie od pierwszej wizyty lekarskiej a to było w 6 tygodniu! I w tamtym roku bardzo szybko mi przelewali pieniądze - pierwszy raz nawet tak się pospieszyli, że moje pismo z nr konta jeszcze do nich nie dotarło, a oni już mi przekaz pocztowy wysłali. Potem też wysyłali regularnie ale tylko do końca roku. A potem dopiero się zaczęło - zawsze w ostatnim możliwym dniu przelewali - a jeśli w pracy kilka dni przetrzymali zwolnienie to było tak, że za część stycznia dostawałam pieniądze w marcu. Potem dwa razy sama zaniosłam zwolnienie do ZUS-u i nawet trochę szybciej to poszło - teraz znowu w pracy mi przetrzymali i mam obecnie dwa zwolnienia niezapłacone - tzn. jedno już właśnie w piątek ma wyjść, a drugie które ponoć było zaniesione osobiście dwa dni po moim doręczeniu do pracy jeszcze nie dotarło wczoraj z sali dalej do wydziału... Tylko ja to zwolnienie zaniosłam 10 maja... A ponoć 12 było złożone... Ale w sumie to nie ważne ile go trzymają na dole bo ważna jest data wpływu na stemplu - od niej mają 30 dni na wypłatę, a potem są dokładane odsetki.
Miamore999 a jak długo czekałaś na macierzyński? |
|
|
|
|
#1156 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Uszy do góry!
|
|
|
|
|
|
#1157 |
|
Raczkowanie
|
Musze się też pochwalić, że dziś oficjalnie skończyłam zakupy
Kupiłam ostatnie rzeczy i ..... wreszcie zamówiłam wózek!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To znaczy ja z tym wózkiem już się poddałam bo miałam jakiegoś niefarta i TŻ dziś zadecydował i o wózku i o foteliku. A tak długo ślęczałam nad wyborem! Trochę mnie martwi, że będzie jednak za ciężki, ale już mam to gdzieś - będę klęła później przy wtaszczaniu - zresztą skoro TŻ podjął decyzję to przynajmniej będę miała do kogo mieć ewentualne pretensje .Wczoraj wieczorkiem natomiast przywiózł mi łóżeczko (ale na razie jest jeszcze w kartonie i nawet go nie oblukałam), okrycia kąpielowe i kocyk. Prześcieradeł kurka nie było - a miały być dostępne ! No ale zamówiłam wcześniej jakieś dwa w jednym ze sklepów na All, więc pozostałe potem się już dokupi. Aczkolwiek znowu sprawdziłam i są dostępne jak nic - widocznie mój TŻ ślepy i się nie dopytał... A listę z nr artykułów mu wydrukowałam!Ja natomiast pojechałam dziś do apteki kupiłam ostatnie rzeczy i termometr dla dziecka, a potem wreszcie te nieszczęsne pieluszki z flanelki i wodę w bidonach do picia (niech już sobie stoi, bo jak się zacznie akcja to nie będę po spożywczych biegać za wodą). No i jeszcze oczywiście podkusiło mnie na skarpetki, bo te które miałam takie mi się trochę ciut wąskawe w ściągaczu wydawały i kupiłam luźniejsze bo jak będą tłuste nóżki u maluszka to mogłoby go odgniatać. Dostałam też maile, że wszystkie zamówione na początku tygodnia rzeczy zostały nadane i jutro chyba będę miała dzień "kuriera". No i pozostanie już ustawienie wszystkiego w pokoiku wraz z małym przemeblowankiem i mogę rodzić Aaaa, miałam się jeszcze spytać czy pierzecie takie rzeczy jak kocyki czy nie? No i jeszcze dopiszę o takim małym dzisiejszym epizodzie. Gdy szłam na parking po samochód, mijał mnie jakiś chłopak z dziewczyną i tak się na mnie spojrzeli i ten chłopak z uśmiechem krzyknął "gratuluję"! Mi szczęka opadła, ale w sekundę odkrzyknęłam "dzięki"! To była jedna z najfajniejszych takich niespodziewanych sytuacji w ciąży. Całe popołudnie jestem w dobrym humorze! Czasem trafi się na pozytywnie zakręconych ludzi!!!!!!!
Edytowane przez meeg_ Czas edycji: 2011-05-18 o 18:34 |
|
|
|
|
#1158 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie ja nie spodziewałam się ze mi tak brzusio do przodu wyskoczy przy moich 30 nadprogramowych kg myślałam że długo nic widać nie będzie. A cieszę się ze jednak mogę pocieszyć się brzuszkiem i wiem ze tam taki cud siedzi na który czekaliśmy 3 lata.
W którym tygodniu powinno zrobić się ostatnie badania i ten wymaz na paciorkowca? Teraz jak będę u gina to będzie 34 tydzień powinnam się o coś upomnieć? KOCYKI BĘDĘ PRAŁA Edytowane przez angel109238 Czas edycji: 2011-05-18 o 18:31 |
|
|
|
|
#1159 |
|
Zakorzenienie
|
Moje zwolnienia też są raczej terminowo dostarczane. Na to jest 7 dni roboczych. W piątek tam zadzwonie, co oni sobie wyobrażają
A od jakiego momentu leci to 30 dni? od dnia złozenia tych wszystkich papierów? Ja sobie w ogóle nie wyobrażam tego! Jak przez tydzień można nie zdać dokumentów! Powinni to robić przynajmniej 2 razy w tygodniu a nie trzymają kilka tygodni a człowiek na badania nie ma!
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1160 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanie w sprawie prania. Konkretnie chodzi mi o pranie ochraniacza na szczebelki. Jest czymś wypełniony i boje się, żeby coś się z nim nie stało podczas prania w pralce. Więc pytanie do was jak wy prałyście lub jak zamierzacie prać ochraniacze ???
|
|
|
|
|
#1161 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1162 |
|
Rozeznanie
|
ja wypralam, tyle rak to dotyka w sklepie...po praniu beda chociaz mieciutkie i pachnace
|
|
|
#1163 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A z tymi kocykami to racja - tez wypiorę! |
|
|
|
|
|
#1164 |
|
Zadomowienie
|
ochraniacz wypiore na 30 minutowe pranie w 30 stopniach z wirowaniem na 400
|
|
|
|
|
#1165 |
|
Raczkowanie
|
ja ochrniacz prałam ale na metce mialam znaczek zeby ni wirowac ale cieklo strasznie z niego wiec wlozyłam z powrotem w wlaczylam samo wirowanie na 400 obrotów bo tyle mam najmniej no i niby nic sie z nim nie stalo ale material ze 100% bawełna to odrobinke jak sie przyjrzec to sie zmechacil moglam właczyc na pranie reczne albo delikatne o moze by tak nie bylo ale wysechł i go przeprasowałam i juz zawieszony na łóżeczku i sie kurzy jak to dzisiaj moja mam stwierdziła
|
|
|
|
|
#1166 |
|
Raczkowanie
|
To może ten ochraniacz przeprać ręcznie w płynie a potem go tylko odwirować w pralce?
|
|
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
Brunetka, jak ostatnio wyprałam poduszki na krzesła, można je porównać do ochraniacza, w 40 stopniach to trochę się zdeformowały... nie wiem jak to będzie z ochraniaczem. Może lepiej ręcznie wyprać? a możę nie wirować? nie wiem...wrzucanie samego ochraniacza czy 2 do pralki i żeby się kręcił strata wody i prądu. Czekam na pościel z all.
Jutro chyba ruszam z pierwszą turą prania, narazie w zwykłym proszku. Kocyki też będe prała i rożek, wszystko co ma kontakt z dzieckiem. No może obicie w wózku sobie daruję... |
|
|
|
|
#1168 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi tam to generalnie zwisa i powiewa, ale wkurzyłam się gdy po ostatniej wizycie Teściowa zadzwoniła do męża i od razu z pytaniem "A D... to ile przytyła?? ". Nosz w mordę - mogła się chociaz o dziecko spytać .Co do kocyków, ochraniaczy - mam to zamiar jakoś delikatnie poprać, i mam nadzieję, ze nic się nie rozleci ![]() ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
Badania też teraz miałam zlecone Hbs, ALAT, bilirubina. Wcześniej na początku miałam Wr i dr nie kazała tego powtarzać (niektórzy zlecają drugi raz)
|
|
|
|
#1169 |
|
Zakorzenienie
|
No mnie się zbliża pomiar glukozy, pewnie na wizycie lekarz mi zleci. Zastanawiam się, czy teraz robić morfologię i mocz bo mi nic nie kazał, ale chyba zrobię.
|
|
|
#1170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.

tydzień temu zaniosłam dokumenty do Zusu a one nawet nie wyszły z sali! Jeszcze nie dotarły do prowadzącego i może piątek/poniedziałek coś będzie wiadomo 
dlatego mi trochę to bliższe...
Na Kraśnickiej też pozwalają raczej pojedynczo wchodzić i nie pozwalają siedzieć pacjentkom na IP żeby nie słuchały o dolegliwościach kobiet które tam przychodzą
To jest pewnie tak, że lekarz zawsze pewnie będzie wolał nawet profilaktycznie skierować na takie KTG niż żeby coś złego miało się przydarzyć a skoro takie badanie jest dla nas dostępne bez problemu to lepiej je wykonać niż się zastanawiać co się dzieje. Gdybym jej o to nie zapytała to nawet przez myśl by mi nie przeszło że powinnam robić to KTG a tak teraz pewnie za każdym razem jak mnie będzie boleć to będę się zastanawiać czy powinnam jechać czy co robić 

normalnie szok. ty się tam wybierz i to wyjaśnij! Bo to przesada. Postrasz ich sądem i odsetkami po jeśli by się w to zagłębić to pewnie jużci przysługują
Wiecie co to jest chamstwo! Musisz być namolna. Ja to mam zamiar teraz dzwonić co chwilę. Albo zadzwoń i sie dopytaj, bo może brakuje jakichś dokumentów a w pracy to zaniedbali
O ile mi wiadomo, to Zus też ma obowiazek do pewnego okresu wydać decyzję. Nie mogą jej sobie od tak przekładać przez kilka miesięcy 
i pewnie tak zrobię, że pojadę.

coming soon lipiec'2016
I kupiłam sobie z giletta takie coś że z jednej strony zwykła maszynka do golenia a z drugiej taka wąska golarka elektryczna. W końcu mąż musi zacząć trenować golenie mojej "wymownej"

A najgorsze jest to, że teraz tak się promuje chudość i to dotyczy też kobiet w ciąży grrr Nie dość że człowiekowi i tak jest ciężko z brzuchem, puchnie i miewa inne dolegliwości to jeszcze musi znosić głupie komentarze

.