|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1142 |
Konto usunięte
|
akurat nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi...
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/chin...wiadomosc.html Przerażająca fotografia przedstawiająca ciało dziecka zabitego w dziewiątym miesiącu życia płodowego, ofiarę przymusowej aborcji dokonanej na jednej z kobiet, wstrząsnęła opinią publiczną w Chinach. Zdjęcie krąży na popularnej chińskiej mikroblogowej platformie Weibo, odmianie Twittera. Obrońcy życia przypominają, że tak wygląda prawdziwe oblicze polityki "jednego dziecka" realizowanej przez Komunistyczną Partię Chin. |
![]() ![]() |
![]() |
#1143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1144 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jestem bardzo wrażliwa na punkcie przęstępstw na tle seksualnym, najgorsze co może być i nie sądzę, żebym sie podniosła po takiej traumie ![]() a właśnie, co z partnerem takiej kobiety? Chodziłby ze swoja kobietą np na usg? ![]() Cytat:
![]() jestem za aborcją, ja bym nie usunęła, zresztą, jestem w takiej sytuacji, że nei byłoby potrzeby ![]() ![]() ![]() chciałabym miec wybór, czy urodzić chore dziecko ![]() ![]() gdy ciąża zagraża mojemu życiu, myślę, że też bym usunęła ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem jedno - ja bym tego nie zrobiła. Obecnie jestem w ciąży i już w 7 tyg widziałam serduszko na usg i nawet potem o tym pomyślałam, że z pewnością nigdy nie posunęłabym się do aborcji. Pomijam sytuacje typu : gwałt, zagrożenie życia... tutaj zwyczajnie nie wiem, jak bym postąpiła... dlatego nie chcę mówic że na 100 % zrobiłabym tak, czy tak... to bardzo trudne sytacje i myślę, że nie można do końca wiedziec, jak by się postapiło, dopóki nie znajdzie się w takiej sytuacji.(ale oby żadna z nas się nie znalazła) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I dalej nie rozumiem dlaczego miałaby cię interesować moja macica. Rozumiem, że może ci się nie podobać moja decyzja co do niej, ale to nie jest twoja sprawa. Dla wyjaśnienia przykład analogiczny: Nie podobają mi się włosy farbowane na blond, więc sama nie farbuję. Jeśli ty to robisz, to twoja sprawa i mnie to nie obchodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
Zakorzenienie
|
Zresztą, jeśli kobieta nei chce mieć dzieci, antykoncepcja zawiodła, zdarza się mimo najszczerszych chęci. Zmuszać ją do urodzenia mimo wszystko? Nikt za nią życia nie przezyje, skoro tak bardzo nei chce tych dzieci/dziecka, to neich zrobi w zgodzie ze sobą, ważne, żeby kobiecie tak odpowiadało. Ludzie, przeciwnicy aborcji, bardzo szybko przestają sie interesowac tym dzieckiem
![]() Jestem wielką przeciwniczką pakowania się komuś w życie, ja żyje jak chcę i mam ochotę i wara innym od tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
ma zielone pojęcie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33345100]
![]() I dalej nie rozumiem dlaczego miałaby cię interesować moja macica. Rozumiem, że może ci się nie podobać moja decyzja co do niej, ale to nie jest twoja sprawa. Dla wyjaśnienia przykład analogiczny: Nie podobają mi się włosy farbowane na blond, więc sama nie farbuję. Jeśli ty to robisz, to twoja sprawa i mnie to nie obchodzi.[/QUOTE] Jest jednak różnica między „nie podoba mi się, że coś robisz” (np. „farbujesz włosy na blond, skoro moim zdaniem jest Ci lepiej w rudym”) a „moim zdaniem robisz coś, co jest moralnie naganne”. I tak jest nie tylko z aborcją, ale i z eutanazją, jedzeniem zwierząt, zabijaniem noworodków i osób upośledzonych, stosowaniem antykoncepcji... Jeśli dla kogoś usunięcie ciąży, to zabicie dziecka, to nic dziwnego, że nie tylko sama nie chce tego robić, ale nie chce też, by inni to robili. I nie chodzi tutaj o czepianie się cudzej macicy, lecz o sprzeciwianie się zabijaniu nienarodzonych dzieci. Gdyby teraz ktoś wpadł w Polsce na pomysł mordowania niechcianych noworodków, to też podniósłby się alarm, że „tak nie można”. Wątpię by wiele osób powiedziało „no, ja bym nie zabił(a), ale Ty rób, co chcesz, bo to Twoja sprawa i Twoje dziecko”. Znowu się powtarzam w tym wątku ![]()
#1149 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
jestę wieszczę
|
A ja zapytam : które cierpienie jest gorsze: fizyczne czy psychiczne?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#1151 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Istnieją matki, które wyrzucają swoje dzieci (wcale nie pochodzące z gwałtu) na śmietnik. Takie osoby nie są dla mnie argumentem. Usunięcie dziecka może być gwałtem na psychice. Oczywiście nie dla każdej kobiety, ale jednak się zdarza. Jeśli dziewięć miesięcy jest gorsze od lat wyrzutów sumienia (powtarzam: w pewnych przypadkach), to każdy ma wolną wolę. Cytat:
Nie twierdzę, że powinno się zakazać aborcji albo że kobieta, która usunęła ciążę jest zła. Ja tylko przedstawiłam swoje poglądy.
![]() |
#1152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam takie pytanie, z ciekawości po prostu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
Zadomowienie
|
Usunęłabym.
Bałabym się, że po mojej śmierci dziecko będzie zdane samo na siebie. Poza tym średnio widzę siebie jako 70-letnią staruszkę zajmującą się nieuleczalnie chorym dzieckiem, które trzeba będzie nosić, przewijać itd. |
![]() ![]() |
![]() |
#1154 | ||
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Cherry Blossom Girl Czas edycji: 2012-04-04 o 19:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1155 |
Zakorzenienie
|
Ja tak samo. Sama wolałbym w takim przypadku umrzeć.
Cherry Blossom Girl - myślałam właśnie o depresji poporodowej. Ale pojawiają się też inne przyczyny, np. okazuje się, że misiu zagroził, że rzuci swoją dziewczynę, jeśli nie pozbędzie się dziecka.
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2012-04-04 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#1156 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uważam, że przy obecnych metodach diagnostycznych takie dzieci w ogóle nie powinny się rodzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1157 |
Raczkowanie
|
znam taki przypadek. dziewczyna nie mogła patrzeć na swojego syna, który, z wiekiem, stawał się coraz bardziej podobny do ojca (ona znała gwałciciela, to nie był obcy człowiek napotkany na ulicy czy w parku). w końcu nie wytrzymała, zostawiła synka ze swoją matką i wyjechała za granicę.
#1158 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lisbeth cieszę się, że tak się ubawiłaś, moją odpowiedź uprzedziła już Chatul toteż nie będę na próżno stukać w klawisze. ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
A wracając do dzieci chorych to też zależy jaka to byłaby choroba. Bo na ten przykład powołując na świat dziecko, co do którego jesteśmy świadomi dzięki tym badaniom, że będzie niemal roślinką tak bardzo jest uszkodzone (serce, mózg czy cokolwiek co już widać podczas tych badań) a dziecko z wspomnianym zespołem Downa, które jak słyszałam w wielu opowieściach także potrafi przynieść szczęście rodzicom bo to specyficzne dzieci..to jednak kolosalna różnica. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-04-04 o 22:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=laisla;33354785]I na tej podstawie tak uogólniłaś? Myślałam, że może sama jesteś matką dziecka gwałciciela skoro wypowiadasz się w takim tonie
jakim tonie? to nie było "uh, na niczym się nie znasz, wiem najlepiej", tylko "niestety, tak się zdarza". nie odpowiadam za to jak to odebrałaś, tylko za to co napisałam ![]() jedne by pomyślały o ojcu dziecka, inne nie. jedne by usunęły, inne nie. ta dyskusja donikąd nie doprowadzi, ale dyskutujcie oczywiście ![]()
#1160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i na tym cały pic polega ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1162 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a co do twojego pytania to zależy od warunków finansowych- jeżeli byłoby mnie stać na jego utrzymanie i leczenie to na pewno bym nie usunęła, jeżeli jednak sytuacja finansowa nie pozwoliłaby mi zapewnić mu takiej opieki na jaką zasługuje to usunęłabym. Również wzięłabym pod uwagę etiologię choroby ponieważ od niej zależy jak bardzo dziecko będzie chore. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1163 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-04-05 o 13:32 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro aborcja jest zła, to czy w takim przypadku życie dziecka w patologicznej rodzinie jest w porządku? Sama jestem za oddaniem decyzji kobiecie. Jeżeli chciałaby usunąć ciąże powinna mieć możliwość porozmawiania z psychologiem. Jestem nawet za tym, aby był taki wymóg. Nie wiem czy kwestię aborcji kiedykolwiek da się rozwiązać tak, aby było dobrze. Wątpię. Uważam, że każdy powinien postępować zgodnie ze swoim sumieniem, ale doskonale rozumiem chęć obrony życia dziecka u osób, które są przeciwnikami aborcji. Co do dziecka z wadami genetycznymi. Usunęłabym nawet, gdyby było mnie stać na zapewnienie mu opieki medycznej. Nigdy nie wiadomo jak by to wyglądało na przestrzeni lat. Może jednego roku byłoby mnie finansowo stać, drugiego nie. Głównie jednak chodzi o to, kto by się tym dzieckiem opiekował, gdy mnie zabraknie, jak będzie żyło? Kto da mi gwarancję, że będzie miało godne życie? (mówiłam tu akurat w odniesieniu do zespołu downa, z którym ludziom ciężko się żyje samemu) Edytowane przez Iskra14 Czas edycji: 2012-04-05 o 20:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Zakorzenienie
|
Szkoda, że te dziewczyny są pod taką presją. ,,Co powiedzą sąsiedzi'' - głupie zdanie, a umie zniszczyć tyle żyć.
![]()
#1167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Możnaby dalej polemizować z ostatnią częścią Twojej wypowiedzi czy mnie, samotnie wychowującej dziecko ktoś da gwarancję, że córka będzie żyła godnie gdy mnie zabraknie bo np. rozwalę się jutro w wypadku..moja zdolna śliczna córeczka a nie dziecko z zespołem downa, niewielka różnica w takim przypadku by była przecież, sama sobie jeszcze także nie poradzi, a w domu dziecka nie żyłaby godnie. I co lepiej w takim razie było w ogóle nie powoływać jej na świat? Czy naiwnie liczyć, że jednak się nie zginie w tym wypadku czy nie zapadnie na jakąś paskudną chorobę i zdąży wychować to dziecko dając mu odpowiedni start w dorosłość..To wszystko jest zbyt trudne aby odpowiadać fanatycznie lub jednoznacznie więc w sumie mogę zgodzić się jedynie podsumowując z pogrubionym. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-04-05 o 22:31 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do domu dziecka, o ile zdrowe dzieci nie mają tam cudownego dzieciństwa, o tyle dzieci chore bardzo często przeżywają tam prawdziwy koszmar. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Przyczajenie
|
Ja jestem całkowicie przeciw. Według mnie jedynym usprawiedliwieniem aborcji może być sytuacja zagrażająca życiu potencjalnej matki. Każdą osobę popierającą aborcję proszę o obejrzenie filmu "Niemy krzyk". Oglądałam go na religii kiedy jeszcze byłam w gimnazjum i do dzisiaj mam w głowie te makabryczne sceny. Nie jestem osobą specjalnie wierzącą, ale uważam, że aborcja "bo nie chcę tego dziecka" jest morderstwem. Będąc biologiem po prostu płaczę widząc, np. w telewizji, ludzi pochlebiających aborcję lub wręcz namawiających do wykonywania tego typu zabiegów.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, z pewnością i zdrowe i chore dzieci opuszczone przez Boga i ludzi w przytułku nie mają życia, z tym że wiesz, jeszcze z innej strony na to patrząc to niektóre choroby chociaż zaburzają na tyle odbiór świata, że takie dziecko nie do końca zdaje sobie sprawę ze swojego nieszczęścia ..a zdrowe, do tej pory kochane dziecko tracąc jedynego rodzica niestety odbiera w pełni świadomie cały rozmiar tragedii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.