Aborcja - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-04, 11:45   #1141
Asji
Zadomowienie

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez lalika Pokaż wiadomość
mysle ze niektore kobiety traktuja sprawe aborcji lekko lub gdybaja czysto teoretycznie, ze usuna jak beda chcialy, bo wynika to z ich niewiedzy na temat rozwoju plodu (kiedy zaczyna bic serduszko u plodu, kiedy wyksztalcaja sie poszczegolne narzady itp, jak wyglada plod w 2 czy 3 miesiacu).

Nie sadze, ze 100% osob opowiadajacyh sie za aborcja (ale tez i tych ktore sa przeciw) wie jak przebiega rozwoj plodu oraz jak dokladnie zabieg aborcji wyglada.
Możliwe, że tak po części jest, choć moim zdaniem niewiedza nie usprawiedliwia żadnej ze stron. Temat rozwoju płodu nie jest wiedzą tajemną - jak ktoś jest niezorientowany to niech sobie doczyta zanim zacznie się wypowiadać.
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 12:52   #1142
201607110949
Konto usunięte

akurat nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi...

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/chin...wiadomosc.html

Przerażająca fotografia przedstawiająca ciało dziecka zabitego w dziewiątym miesiącu życia płodowego, ofiarę przymusowej aborcji dokonanej na jednej z kobiet, wstrząsnęła opinią publiczną w Chinach. Zdjęcie krąży na popularnej chińskiej mikroblogowej platformie Weibo, odmianie Twittera. Obrońcy życia przypominają, że tak wygląda prawdziwe oblicze polityki "jednego dziecka" realizowanej przez Komunistyczną Partię Chin.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 13:32   #1143
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
mysle ze niektore kobiety traktuja sprawe aborcji lekko lub gdybaja czysto teoretycznie, ze usuna jak beda chcialy, bo wynika to z ich niewiedzy na temat rozwoju plodu (kiedy zaczyna bic serduszko u plodu, kiedy wyksztalcaja sie poszczegolne narzady itp, jak wyglada plod w 2 czy 3 miesiacu).

Nie sadze, ze 100% osob opowiadajacyh sie za aborcja (ale tez i tych ktore sa przeciw) wie jak przebiega rozwoj plodu oraz jak dokladnie zabieg aborcji wyglada.
dlatego ja podobnie jak bananalama jestrem za aborcją farmakologiczną do 8 tyg.
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 15:15   #1144
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
Nie sądzę, by kobieta, która zaszła w ciążę z powodu gwałtu, za każdym razem na widok dziecka myślała o jego zwyrodniałym ojcu.
wolałabym myśleć o swoim mężu
ja jestem bardzo wrażliwa na punkcie przęstępstw na tle seksualnym, najgorsze co może być i nie sądzę, żebym sie podniosła po takiej traumie
a właśnie, co z partnerem takiej kobiety? Chodziłby ze swoja kobietą np na usg?

Cytat:
Ja przepraszam ale nie jestem w stanie zrozumiec aborcji w 3 czy 4 miesiacu czy jeszcze pozniej. i staram sie ale nie umiem zrozumiec jak mozna miec prawo do czegos takiego (nie mowimy tutaj o przypadkach gwaltu czy zagrozenia zycia matki).
a do kiedy można usunąć ciąże? Wydawało mi się, że max do 3 miesiąca

jestem za aborcją, ja bym nie usunęła, zresztą, jestem w takiej sytuacji, że nei byłoby potrzeby ale nei potępiam innych kobiet, ich życie, ale i nie namwiam do tego zgodzę się, że aborcja to nei powinien być sposób antykoncepcji
chciałabym miec wybór, czy urodzić chore dziecko przed wiele osób krzyczy, że chore tez ma prawo do życia, a gdzie te osoby są po. Żeby pomóc, choćby dobrym słowem, skoro się tak wcześniej angażowały
gdy ciąża zagraża mojemu życiu, myślę, że też bym usunęła i wydaje mi się, że np mój mąż wolałby życ ze mną, bez dzieci, niż mieć dziecko, sam z nim, a ja na tamtym świecie
Stary 2012-04-04, 15:24   #1145
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
jestem za aborcją, ja bym nie usunęła, zresztą, jestem w takiej sytuacji, że nei byłoby potrzeby ale nei potępiam innych kobiet, ich życie, ale i nie namwiam do tego zgodzę się, że aborcja to nei powinien być sposób antykoncepcji
Myślę podobnie. Kobiety to robiły, robią i będą robiły - ich decyzja, ich sumienie. Jakiejkolwiek decyzji by nie podjęły, to one będą z nią żyć, nie ja. Dlatego osobiście nie poczuwam się do oceniania kogokolwiek.
Wiem jedno - ja bym tego nie zrobiła. Obecnie jestem w ciąży i już w 7 tyg widziałam serduszko na usg i nawet potem o tym pomyślałam, że z pewnością nigdy nie posunęłabym się do aborcji. Pomijam sytuacje typu : gwałt, zagrożenie życia... tutaj zwyczajnie nie wiem, jak bym postąpiła... dlatego nie chcę mówic że na 100 % zrobiłabym tak, czy tak... to bardzo trudne sytacje i myślę, że nie można do końca wiedziec, jak by się postapiło, dopóki nie znajdzie się w takiej sytuacji.(ale oby żadna z nas się nie znalazła)
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 15:32   #1146
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
W nocy jeszcze nie rozumiałaś dlaczego miałaby mnie interesować Twoja macica. Dobre i to, że już dopuszczasz możliwość innego zdania w sprawie pewnego zakresu życia Twojej macicy

I dalej nie rozumiem dlaczego miałaby cię interesować moja macica. Rozumiem, że może ci się nie podobać moja decyzja co do niej, ale to nie jest twoja sprawa.
Dla wyjaśnienia przykład analogiczny: Nie podobają mi się włosy farbowane na blond, więc sama nie farbuję. Jeśli ty to robisz, to twoja sprawa i mnie to nie obchodzi.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 15:39   #1147
passion80
Zakorzenienie

Zresztą, jeśli kobieta nei chce mieć dzieci, antykoncepcja zawiodła, zdarza się mimo najszczerszych chęci. Zmuszać ją do urodzenia mimo wszystko? Nikt za nią życia nie przezyje, skoro tak bardzo nei chce tych dzieci/dziecka, to neich zrobi w zgodzie ze sobą, ważne, żeby kobiecie tak odpowiadało. Ludzie, przeciwnicy aborcji, bardzo szybko przestają sie interesowac tym dzieckiem a kobieta zostaje z tym wszystkim, mogą cierpieć na tym inne osoby. Naprawdę, czy dziecko wychowywane przez niekochająca matkę/ojca może być szczęśliwe? Może się zdarzyć, że będzie nieszczęśliwe do końca życia. Tak może się zdarzyć.
Jestem wielką przeciwniczką pakowania się komuś w życie, ja żyje jak chcę i mam ochotę i wara innym od tego

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-04, 16:20   #1148
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33345100]
I dalej nie rozumiem dlaczego miałaby cię interesować moja macica. Rozumiem, że może ci się nie podobać moja decyzja co do niej, ale to nie jest twoja sprawa.
Dla wyjaśnienia przykład analogiczny: Nie podobają mi się włosy farbowane na blond, więc sama nie farbuję. Jeśli ty to robisz, to twoja sprawa i mnie to nie obchodzi.[/QUOTE]

Jest jednak różnica między „nie podoba mi się, że coś robisz” (np. „farbujesz włosy na blond, skoro moim zdaniem jest Ci lepiej w rudym”) a „moim zdaniem robisz coś, co jest moralnie naganne”.

I tak jest nie tylko z aborcją, ale i z eutanazją, jedzeniem zwierząt, zabijaniem noworodków i osób upośledzonych, stosowaniem antykoncepcji...
Jeśli dla kogoś usunięcie ciąży, to zabicie dziecka, to nic dziwnego, że nie tylko sama nie chce tego robić, ale nie chce też, by inni to robili.

I nie chodzi tutaj o czepianie się cudzej macicy, lecz o sprzeciwianie się zabijaniu nienarodzonych dzieci. Gdyby teraz ktoś wpadł w Polsce na pomysł mordowania niechcianych noworodków, to też podniósłby się alarm, że „tak nie można”. Wątpię by wiele osób powiedziało „no, ja bym nie zabił(a), ale Ty rób, co chcesz, bo to Twoja sprawa i Twoje dziecko”.

Znowu się powtarzam w tym wątku
Stary 2012-04-04, 17:58   #1149
kalincia
BAN stały

Cytat:

Wiem wszystko na temat rozwoju płodu i serduszka. Jak usunęłabym ciążę u mojego psa, któremu też płody biłyby serduszkami, gdybym nie chciała, żeby miała dzieci, tak usunęłabym u siebie, z bijącym serduszkiem.

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Jest jednak różnica między „nie podoba mi się, że coś robisz” (np. „farbujesz włosy na blond, skoro moim zdaniem jest Ci lepiej w rudym”) a „moim zdaniem robisz coś, co jest moralnie naganne”.

I tak jest nie tylko z aborcją, ale i z eutanazją, jedzeniem zwierząt, zabijaniem noworodków i osób upośledzonych, stosowaniem antykoncepcji...
Jeśli dla kogoś usunięcie ciąży, to zabicie dziecka, to nic dziwnego, że nie tylko sama nie chce tego robić, ale nie chce też, by inni to robili.

I nie chodzi tutaj o czepianie się cudzej macicy, lecz o sprzeciwianie się zabijaniu nienarodzonych dzieci. Gdyby teraz ktoś wpadł w Polsce na pomysł mordowania niechcianych noworodków, to też podniósłby się alarm, że „tak nie można”. Wątpię by wiele osób powiedziało „no, ja bym nie zabił(a), ale Ty rób, co chcesz, bo to Twoja sprawa i Twoje dziecko”.

Znowu się powtarzam w tym wątku
Tak, powtarzasz się i ja też to zrobię. Po narodzeniu to są dzieci dla wszystkich. W przypadku dwumiesięcznych płodów - nie dla wszystkich. Dla mnie na przykład nie. To coś w mojej macicy, co zagnieździło się tam chociaż tego nie chciałam, ma zniknąć, bo ja tak chcę. I tyle. I zniknie, bo nie ma z tym żadnego problemu, a ja nie zamierzam sobie niszczyć życia w imię niemoich przekonań.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 18:00   #1150
Bananalama
jestę wieszczę

A ja zapytam : które cierpienie jest gorsze: fizyczne czy psychiczne?

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 19:10   #1151
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cherry Blossom Girl Pokaż wiadomość
Ale tu nie rozchodzi się o wyrzucenie ciężarnej nastolatki z domu, a o fakt zgwałcenia jej! Sądzisz, że jedyną przyczyną przerwania ciąży w tym przypadku jest potencjalny brak dachu nad głową?
Nie zmienia to faktu, że istnieją matki, które nienawidzą swoich dzieci pochodzących z gwałtu, które mówią im prosto w twarz, że wolałyby, aby nie istniały. Zgwałcenie wiąże się często z utratą dotychczasowego życia, odcięcia się od ludzi, destrukcją poczucia godności, zerwaniem z partnerem. A rosnący brzuch może pogłębić ten stan.

Nie słyszałam o kobiecie, która po zgwałceniu nie cierpiała, natomiast nie wszystkie kobiety odczuwają traumę po aborcji.

Istnieją matki, które wyrzucają swoje dzieci (wcale nie pochodzące z gwałtu) na śmietnik. Takie osoby nie są dla mnie argumentem.

Usunięcie dziecka może być gwałtem na psychice. Oczywiście nie dla każdej kobiety, ale jednak się zdarza. Jeśli dziewięć miesięcy jest gorsze od lat wyrzutów sumienia (powtarzam: w pewnych przypadkach), to każdy ma wolną wolę.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
I kazałabyś rodzic swojej zgwałconej 14 letniej córce, którą zgwałcił jakiś śmierdzący menel w parku wraz z 3 kolegami, na przykład?

Kobieta po takiej traumie jak zgwałcenie powinna mieć prawo do podjęcia każdej decyzji, także tej o przerwaniu ciąży i NIKT nie ma prawa jej oceniać.
Nie podważam praw tych kobiet ani ich nie oceniam. Masz rację, może 14latka nie jest gotowa na ciążę. Ale powinna to być decyzja podjęta razem z dzieckiem, bo czasem lepiej urodzić niż do końca życia mieć wyrzuty sumienia.

Nie twierdzę, że powinno się zakazać aborcji albo że kobieta, która usunęła ciążę jest zła. Ja tylko przedstawiłam swoje poglądy.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-04, 19:16   #1152
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Usunięcie dziecka może być gwałtem na psychice. Oczywiście nie dla każdej kobiety, ale jednak się zdarza. Jeśli dziewięć miesięcy jest gorsze od lat wyrzutów sumienia (powtarzam: w pewnych przypadkach), to każdy ma wolną wolę.
.
może, ale ni musi i dlatego jestem za tym, aby każda kobieta miała prawo decydować, czy, między innymi będzie to gwałt na jej psychice.

Mam takie pytanie, z ciekawości po prostu jakby Wasze dziecko okazało się chore psychicznie, np Down, co byście zrobiły? Ja rozmawiałam na ten temat z mężem i na 99% byśmy usunęli
Stary 2012-04-04, 19:18   #1153
_Marta_M_
Zadomowienie

Usunęłabym.

Bałabym się, że po mojej śmierci dziecko będzie zdane samo na siebie. Poza tym średnio widzę siebie jako 70-letnią staruszkę zajmującą się nieuleczalnie chorym dzieckiem, które trzeba będzie nosić, przewijać itd.
_Marta_M_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 19:44   #1154
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:

Istnieją matki, które wyrzucają swoje dzieci (wcale nie pochodzące z gwałtu) na śmietnik. Takie osoby nie są dla mnie argumentem.

Uważasz, że wyrzucane na śmietnik są dzieci chciane? (pomijam depresję poporodową, to zaburzenia psychiczne które nie są tematem wątku)

Cytat:
może, ale ni musi i dlatego jestem za tym, aby każda kobieta miała prawo decydować, czy, między innymi będzie to gwałt na jej psychice.

Mam takie pytanie, z ciekawości po prostu jakby Wasze dziecko okazało się chore psychicznie, np Down, co byście zrobiły? Ja rozmawiałam na ten temat z mężem i na 99% byśmy usunęli

Edytowane przez Cherry Blossom Girl
Czas edycji: 2012-04-04 o 19:45
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 19:46   #1155
Darkoz
Zakorzenienie

Ja tak samo. Sama wolałbym w takim przypadku umrzeć.
Cherry Blossom Girl - myślałam właśnie o depresji poporodowej. Ale pojawiają się też inne przyczyny, np. okazuje się, że misiu zagroził, że rzuci swoją dziewczynę, jeśli nie pozbędzie się dziecka.

Edytowane przez Darkoz
Czas edycji: 2012-04-04 o 19:47
Stary 2012-04-04, 19:48   #1156
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Usunęłabym nawet wtedy, gdyby to było planowane dziecko.
Uważam, że przy obecnych metodach diagnostycznych takie dzieci w ogóle nie powinny się rodzić.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 19:50   #1157
Kromstwo
Raczkowanie

Cytat:
Skąd o tym wiesz?
znam taki przypadek. dziewczyna nie mogła patrzeć na swojego syna, który, z wiekiem, stawał się coraz bardziej podobny do ojca (ona znała gwałciciela, to nie był obcy człowiek napotkany na ulicy czy w parku). w końcu nie wytrzymała, zostawiła synka ze swoją matką i wyjechała za granicę.
Stary 2012-04-04, 22:06   #1158
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kromstwo Pokaż wiadomość
znam taki przypadek. dziewczyna nie mogła patrzeć na swojego syna, który, z wiekiem, stawał się coraz bardziej podobny do ojca (ona znała gwałciciela, to nie był obcy człowiek napotkany na ulicy czy w parku). w końcu nie wytrzymała, zostawiła synka ze swoją matką i wyjechała za granicę.
I na tej podstawie tak uogólniłaś? Myślałam, że może sama jesteś matką dziecka gwałciciela skoro wypowiadasz się w takim tonie Tak samo są przypadki gdy dziewczyny kochają swoje dzieci mimo tego, że są dziećmi gwałcicieli, takie szafowanie argumentami tego typu do nikąd nie doprowadzi.

Lisbeth cieszę się, że tak się ubawiłaś, moją odpowiedź uprzedziła już Chatul toteż nie będę na próżno stukać w klawisze.

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

Cytat:

Nie wiem, musiałabym znaleźć się w tej sytuacji, być już w tej ciąży bo póki co to teoretyzowanie. Dzięki Bogu moje dziecko jest zdrowe i jest największym szczęściem. Mimo tego, że pochodzi od ojca o którym wolałabym wcale nie pamiętać (pewnie więcej szkody w moim życiu poczynił niż jednorazowy ewentualny gwałciciel, kto wie). Tak więc Kromstwo nie jest tak, że patrząc na moje dziecko pamiętam o jego ojcu. Wcale nie pamiętam.
A wracając do dzieci chorych to też zależy jaka to byłaby choroba. Bo na ten przykład powołując na świat dziecko, co do którego jesteśmy świadomi dzięki tym badaniom, że będzie niemal roślinką tak bardzo jest uszkodzone (serce, mózg czy cokolwiek co już widać podczas tych badań) a dziecko z wspomnianym zespołem Downa, które jak słyszałam w wielu opowieściach także potrafi przynieść szczęście rodzicom bo to specyficzne dzieci..to jednak kolosalna różnica.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2012-04-04 o 22:08
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 09:23   #1159
Kromstwo
Raczkowanie

[QUOTE=laisla;33354785]I na tej podstawie tak uogólniłaś? Myślałam, że może sama jesteś matką dziecka gwałciciela skoro wypowiadasz się w takim tonie

jakim tonie? to nie było "uh, na niczym się nie znasz, wiem najlepiej", tylko "niestety, tak się zdarza". nie odpowiadam za to jak to odebrałaś, tylko za to co napisałam

jedne by pomyślały o ojcu dziecka, inne nie. jedne by usunęły, inne nie. ta dyskusja donikąd nie doprowadzi, ale dyskutujcie oczywiście

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-05, 10:08   #1160
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
I na tej podstawie tak uogólniłaś? Myślałam, że może sama jesteś matką dziecka gwałciciela skoro wypowiadasz się w takim tonie Tak samo są przypadki gdy dziewczyny kochają swoje dzieci mimo tego, że są dziećmi gwałcicieli, takie szafowanie argumentami tego typu do nikąd nie doprowadzi.

Lisbeth cieszę się, że tak się ubawiłaś, moją odpowiedź uprzedziła już Chatul toteż nie będę na próżno stukać w klawisze.

-
no bo reguły nie ma. Ale kobieta powinna mieć możliwość decydowania czy dziecko gwałciciela ma przyjść na świat czy nie. Dlaczego ma być podwójną ofiarą zwłaszcza,ze dziecka nie planowala?
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 10:14   #1161
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
no bo reguły nie ma. Ale kobieta powinna mieć możliwość decydowania czy dziecko gwałciciela ma przyjść na świat czy nie. Dlaczego ma być podwójną ofiarą zwłaszcza,ze dziecka nie planowala?

i na tym cały pic polega
Stary 2012-04-05, 13:19   #1162
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:

Dziecko z zespołem Downa nie jest chore psychicznie, co najwyżej może byc opóźnione umysłowo- to tak w ramach wyjaśnienia

a co do twojego pytania to zależy od warunków finansowych- jeżeli byłoby mnie stać na jego utrzymanie i leczenie to na pewno bym nie usunęła, jeżeli jednak sytuacja finansowa nie pozwoliłaby mi zapewnić mu takiej opieki na jaką zasługuje to usunęłabym. Również wzięłabym pod uwagę etiologię choroby ponieważ od niej zależy jak bardzo dziecko będzie chore.
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 13:34   #1163
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kromstwo Pokaż wiadomość

jakim tonie? to nie było "uh, na niczym się nie znasz, wiem najlepiej", tylko "niestety, tak się zdarza". nie odpowiadam za to jak to odebrałaś, tylko za to co napisałam

jedne by pomyślały o ojcu dziecka, inne nie. jedne by usunęły, inne nie. ta dyskusja donikąd nie doprowadzi, ale dyskutujcie oczywiście
No właśnie jedne by pomyślały inne nie, a ton Twojej wypowiedzi był taki, że każda by myślała co było uogólnieniem.
Cytat:
Na ten temat nie będę się wypowiadać bo właściwie nie mam zdania czy powinna czy nie powinna. Wszystko zależy od tego w którym miejscu życia płodu zaczyna się życie dziecka, dla mnie ta różnica jest nieuchwytna szczerze mówiąc. Sama bym nie usunęła dziecka gwałciciela ale nad urodzeniem żywej roślinki czy dziecka z poważnymi wadami genetycznymi z pewnością bym się zastanawiała. No ale ja nie mam czternastu lat a gwałcone są czasem i młodsze dzieci. Tą pisaniną tylko chcę pokazać, że nie wszystko jest czarno białe, a fanatyzm niektórych wypowiedzi wcześniejszych przeraża i sprawia, że al-kaida wydaje się być kółkiem gospodyń wiejskich. Strach się bać przychodząc na ten świat przysporzyć mamie powiedzmy kilku rozstępów. Na odstrzał natychmiast. No i pamiętajmy, że sami się na świat nie prosimy.

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
Dziecko z zespołem Downa nie jest chore psychicznie, co najwyżej może byc opóźnione umysłowo- to tak w ramach wyjaśnienia

a co do twojego pytania to zależy od warunków finansowych- jeżeli byłoby mnie stać na jego utrzymanie i leczenie to na pewno bym nie usunęła, jeżeli jednak sytuacja finansowa nie pozwoliłaby mi zapewnić mu takiej opieki na jaką zasługuje to usunęłabym. Również wzięłabym pod uwagę etiologię choroby ponieważ od niej zależy jak bardzo dziecko będzie chore.
Jak miło przeczytać wypowiedzi, które nie są fanatyczne i dopuszczają odcienie szarości

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2012-04-05 o 13:32
Stary 2012-04-05, 20:05   #1164
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Można oddać dziecko do adopcji . Ale oczywiście rozumiem, jeśli ta ciąża byłaby naprawdę wielkim problemem dla kobiety. Każdy przypadek należy analizować osobno. Z drugiej strony, gdybym znalazła się w takiej sytuacji, natychmiast poleciałabym po tabletkę ,,po''.

Stary 2012-04-05, 20:42   #1165
Iskra14
Zakorzenienie

Cytat:
Można oddać dziecko do adopcji . Ale oczywiście rozumiem, jeśli ta ciąża byłaby naprawdę wielkim problemem dla kobiety. Każdy przypadek należy analizować osobno. Z drugiej strony, gdybym znalazła się w takiej sytuacji, natychmiast poleciałabym po tabletkę ,,po''.
Oddać można, owszem. Z tym, że są środowiska (nie tylko w małych miejscowościach, czy wsiach) gdzie młodym dziewczynom nie pozwolono oddać dziecka do adopcji na zasadzie "co powiedzą sąsiedzi". Osobiście znam dwa takie przypadki. Młoda dziewczyna zachodzi w ciążę, razem z chłopakiem są zmuszeniu do ślubu, rodzi się dziecko i jedyne co powiem to to, że ma koszmarne dzieciństwo.

Skoro aborcja jest zła, to czy w takim przypadku życie dziecka w patologicznej rodzinie jest w porządku?

Sama jestem za oddaniem decyzji kobiecie. Jeżeli chciałaby usunąć ciąże powinna mieć możliwość porozmawiania z psychologiem. Jestem nawet za tym, aby był taki wymóg.

Nie wiem czy kwestię aborcji kiedykolwiek da się rozwiązać tak, aby było dobrze. Wątpię. Uważam, że każdy powinien postępować zgodnie ze swoim sumieniem, ale doskonale rozumiem chęć obrony życia dziecka u osób, które są przeciwnikami aborcji.

Co do dziecka z wadami genetycznymi. Usunęłabym nawet, gdyby było mnie stać na zapewnienie mu opieki medycznej. Nigdy nie wiadomo jak by to wyglądało na przestrzeni lat. Może jednego roku byłoby mnie finansowo stać, drugiego nie. Głównie jednak chodzi o to, kto by się tym dzieckiem opiekował, gdy mnie zabraknie, jak będzie żyło? Kto da mi gwarancję, że będzie miało godne życie? (mówiłam tu akurat w odniesieniu do zespołu downa, z którym ludziom ciężko się żyje samemu)

Edytowane przez Iskra14
Czas edycji: 2012-04-05 o 20:51
Iskra14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 21:10   #1166
Darkoz
Zakorzenienie

Szkoda, że te dziewczyny są pod taką presją. ,,Co powiedzą sąsiedzi'' - głupie zdanie, a umie zniszczyć tyle żyć.

Stary 2012-04-05, 22:27   #1167
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iskra14 Pokaż wiadomość
Oddać można, owszem. Z tym, że są środowiska (nie tylko w małych miejscowościach, czy wsiach) gdzie młodym dziewczynom nie pozwolono oddać dziecka do adopcji na zasadzie "co powiedzą sąsiedzi". Osobiście znam dwa takie przypadki. Młoda dziewczyna zachodzi w ciążę, razem z chłopakiem są zmuszeniu do ślubu, rodzi się dziecko i jedyne co powiem to to, że ma koszmarne dzieciństwo.

Skoro aborcja jest zła, to czy w takim przypadku życie dziecka w patologicznej rodzinie jest w porządku?

Sama jestem za oddaniem decyzji kobiecie. Jeżeli chciałaby usunąć ciąże powinna mieć możliwość porozmawiania z psychologiem. Jestem nawet za tym, aby był taki wymóg.

Nie wiem czy kwestię aborcji kiedykolwiek da się rozwiązać tak, aby było dobrze.
Wątpię. Uważam, że każdy powinien postępować zgodnie ze swoim sumieniem, ale doskonale rozumiem chęć obrony życia dziecka u osób, które są przeciwnikami aborcji.

Co do dziecka z wadami genetycznymi. Usunęłabym nawet, gdyby było mnie stać na zapewnienie mu opieki medycznej. Nigdy nie wiadomo jak by to wyglądało na przestrzeni lat. Może jednego roku byłoby mnie finansowo stać, drugiego nie. Głównie jednak chodzi o to, kto by się tym dzieckiem opiekował, gdy mnie zabraknie, jak będzie żyło? Kto da mi gwarancję, że będzie miało godne życie? (mówiłam tu akurat w odniesieniu do zespołu downa, z którym ludziom ciężko się żyje samemu)

Możnaby dalej polemizować z ostatnią częścią Twojej wypowiedzi czy mnie, samotnie wychowującej dziecko ktoś da gwarancję, że córka będzie żyła godnie gdy mnie zabraknie bo np. rozwalę się jutro w wypadku..moja zdolna śliczna córeczka a nie dziecko z zespołem downa, niewielka różnica w takim przypadku by była przecież, sama sobie jeszcze także nie poradzi, a w domu dziecka nie żyłaby godnie. I co lepiej w takim razie było w ogóle nie powoływać jej na świat? Czy naiwnie liczyć, że jednak się nie zginie w tym wypadku czy nie zapadnie na jakąś paskudną chorobę i zdąży wychować to dziecko dając mu odpowiedni start w dorosłość..To wszystko jest zbyt trudne aby odpowiadać fanatycznie lub jednoznacznie więc w sumie mogę zgodzić się jedynie podsumowując z pogrubionym.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2012-04-05 o 22:31

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-05, 22:39   #1168
Iskra14
Zakorzenienie

Cytat:

Możnaby dalej polemizować z ostatnią częścią Twojej wypowiedzi czy mnie, samotnie wychowującej dziecko ktoś da gwarancję, że córka będzie żyła godnie gdy mnie zabraknie bo np. rozwalę się jutro w wypadku..moja zdolna śliczna córeczka a nie dziecko z zespołem downa, niewielka różnica w takim przypadku by była przecież, sama sobie jeszcze także nie poradzi, a w domu dziecka nie żyłaby godnie. I co lepiej w takim razie było w ogóle nie powoływać jej na świat? Czy naiwnie liczyć, że jednak się nie zginie w tym wypadku czy nie zapadnie na jakąś paskudną chorobę i zdąży wychować to dziecko dając mu odpowiedni start w dorosłość..To wszystko jest zbyt trudne aby odpowiadać fanatycznie lub jednoznacznie więc w sumie mogę zgodzić się jedynie podsumowując z pogrubionym.
Wiadomo, że jest milion przypadków, które mogą się wydarzyć człowiekowi i w żadnym wypadku nie twierdzę, że pojawienie się Twojej córki na świecie jest złą decyzją. Bardziej chodzi mi o to, że po śmierci (nawet naturalnej) rodzica (rodziców) dziecko z ciężkimi wadami genetycznymi ma cięższe życie niż zdrowe dziecko, gdyż w niewielu przypadkach może być zupełnie samodzielne. Tak samo można zakładać, że będzie wystarczająco samodzielne, że da sobie radę, że pomogą mu dobrzy ludzie itd. Jednak dla mnie osobiście za dużo tych niewiadomych.

A co do domu dziecka, o ile zdrowe dzieci nie mają tam cudownego dzieciństwa, o tyle dzieci chore bardzo często przeżywają tam prawdziwy koszmar.
Iskra14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 22:51   #1169
Nicalie
Przyczajenie

Ja jestem całkowicie przeciw. Według mnie jedynym usprawiedliwieniem aborcji może być sytuacja zagrażająca życiu potencjalnej matki. Każdą osobę popierającą aborcję proszę o obejrzenie filmu "Niemy krzyk". Oglądałam go na religii kiedy jeszcze byłam w gimnazjum i do dzisiaj mam w głowie te makabryczne sceny. Nie jestem osobą specjalnie wierzącą, ale uważam, że aborcja "bo nie chcę tego dziecka" jest morderstwem. Będąc biologiem po prostu płaczę widząc, np. w telewizji, ludzi pochlebiających aborcję lub wręcz namawiających do wykonywania tego typu zabiegów.
Nicalie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-06, 01:41   #1170
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iskra14 Pokaż wiadomość
Wiadomo, że jest milion przypadków, które mogą się wydarzyć człowiekowi i w żadnym wypadku nie twierdzę, że pojawienie się Twojej córki na świecie jest złą decyzją. Bardziej chodzi mi o to, że po śmierci (nawet naturalnej) rodzica (rodziców) dziecko z ciężkimi wadami genetycznymi ma cięższe życie niż zdrowe dziecko, gdyż w niewielu przypadkach może być zupełnie samodzielne. Tak samo można zakładać, że będzie wystarczająco samodzielne, że da sobie radę, że pomogą mu dobrzy ludzie itd. Jednak dla mnie osobiście za dużo tych niewiadomych.

A co do domu dziecka, o ile zdrowe dzieci nie mają tam cudownego dzieciństwa, o tyle dzieci chore bardzo często przeżywają tam prawdziwy koszmar.
Rozumiem, co chciałaś powiedzieć, próbowałam tylko pokazać, że różnie to może być i tak jak zauważyłaś wszystkiego nie przewidzimy i w przypadku dzieci chorych i zdrowych i w ogóle. Liczyć na dobrych ludzi no to wiesz, zawsze jak wróżyć z fusów, na tym raczej nie opierałabym przekonania, że będzie jej dobrze po mojej ewentualnej śmierci. Właściwie pojawiają się same niewiadome o ile nie stać nas od samego początku na zabezpieczenie naszych dzieci (i zdrowych i chorych) aż do ich usamodzielnienia..tylko kogo w naszym kraju tak na prawdę na to stać, nawet biorąc pod uwagę rodziny pełne

Tak, z pewnością i zdrowe i chore dzieci opuszczone przez Boga i ludzi w przytułku nie mają życia, z tym że wiesz, jeszcze z innej strony na to patrząc to niektóre choroby chociaż zaburzają na tyle odbiór świata, że takie dziecko nie do końca zdaje sobie sprawę ze swojego nieszczęścia ..a zdrowe, do tej pory kochane dziecko tracąc jedynego rodzica niestety odbiera w pełni świadomie cały rozmiar tragedii.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości