|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Dobrze, a nawet bardzo, tylko boję się, że nie dam rady nauczyć małego jeść tych wszystkich dań, deserów, kaszek, zupek, soczków ![]() Taki typ ze mnie, że gdy on nie chce jeść to mu cyca dam i boję się, że tak go nauczę. Z diety zrezygnowałam po swoich badaniach. Zaczęłam jeść praktycznie wszystko (póki co wiem, że na 100% Szymona uczulają orzechy, więc mam szlaban) i smarujemy małego Linomagiem A+E i stan skóry poprawił się nieziemsko. Nie jest jeszcze idealnie, ale w końcu widzę więcej jasnego ciałka niż czerwonego. Więc jak dla mnie te całe pogadanki na temat ostrej diety są bajką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1142 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uroczy mężczyzna ze Stasia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1143 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1144 | |
Rozeznanie
|
Napisane przez benka99
U nas odkąd rozszerzamy dietę kilka razy dziennie są. I to przeróżne kolory, zapachy i konsystencje Dziewczyny mam kilka pytań, które już od jakiegoś czasu chciałam zadać. 1. Czy codziennie myjecie maluchom włosy szamponem? Jakim? 2. Jak podajecie owoce, słoiczki czy np. jabłko które leżało w mieszkaniu (nie w lodówce) to jakoś to podgrzewacie? 3. Czy w trakcie podawania zupki podgrzewacie ją żeby cały czas miała taką samą temp? Czy na początku dajecie ciepłą a pod koniec jedzenia już jest zimna? 4. Czy Wasze dzieci mają piżamki? Czy np. ubieracie je wieczorem po kąpieli i tak "chodzą: ubrane do następnego wieczora? 1. Ja kąpię codziennie , poza innymi aspektami to Stasiek uwielbia się kąpać i ma przy tym dużo radości. 2. Jak w miseczce to raczej nie podgrzewam jak jest z lodówki to tak. 3. zupki podgrzewam w kąpieli wodnej albo w mikrofali jak była w lodówce. 4. Stasiek ma piżamki dwu częściowe żadne pajacyki które się u nas nie sprawdziły w ogóle. Ja go przebiera w jakieś ciuchy. W piżąmie cały dzień to jakoś dziwnie żeby chodził ![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- dzięki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1145 | |
Rozeznanie
|
Dziewczyny wielkie dzięki za odpowiedzi
![]() My Maksia kapiemy codziennie, czasem nam się nie chce, albo np. gdzieś jedziemy i późno wracamy i wtedy go tylko myjemy. Głowę do tej pory myliśmy co dzień, ale chyba niepotrzebnie bo Maks się drapie w nocy po głowie i nie wiem czy nie ma wysuszonej skóry. Chociaż myjemy szamponem Oilatum. Co do rozszerzania diety to u nas jest mniej więcej tak: 6 - mm 150ml 9- kasza jaglana albo kleik ryżowy ok 180-200ml 12-13- zupka 200ml 15-16 - mm 180ml 18- owoce 19.30 - mm z kaszką ryżową 180ml Cytat:
![]() |
#1146 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! bywałam z Wam podczas ciaży, na odchowalni jeszcze się nie pojawiłam bo czasu mi brakuje. Helenka rosnie jak na drożdżach wczoraj wyszedł jej drugi ząbek i marudzi:/ mam pytanie czy dajecie dzieciom na ząbkowanie coś przeciwbólowego? czy któraś z Was ma kojec, może polecacie jakies, bo młoda tak się kręci, że na kocu na podłodze nie daje rady. A przy okazji te foteliki do karmienia lepsze są materiałowe? schodzi jedzenie z nich bez problemu? pytam bo pod choinką Helenka znajdzie właśnie takkie krzesełko. Pozdrawiam Was, a szczególnie Ciebie Perse
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1147 | |||
Rozeznanie
|
masakra, chciałam isc na spacer i wyjełam spacerówke bo nie wiem co zabarc ze soba do PL (w gondoli już trochę ciasno). Marcia tak się darła jakby ją ze skóry obdzierali! nie dała się wsadzić do tego wózka! obie byłyśmy całe mokre. podjełam 3 próby i odpuściłam. no to nieźle... ciekawe w czym będziemy teraz jeździć?
Cytat:
![]() 6- cyc 10-owocki 14-zupka 17-cyc 19-cyc Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1148 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
3. na poczatku ciepła, pod koniec zimna jest ![]() 4. zakładam pajaca badz body i spiochy,połspioch i w tym spi, po porannej toalecie przebieram ją, na noc nowy pajac itp. Cytat:
Cytat:
To i ja sie zapytam, Maje ładnie je marchew, ale to nie są duze ilosci, mimo ze wiecej jej robie to i tak nie zjada tego. Po tym jak dam jej cyca to tez zje, jak nie dam, to nie woła, dopiero poźniej głodna sie robi. Dawac jej np. poźniej deserek? Czy czekac az wiecej bedzie jadała nowych smaków i dopiero wprowadzic jej 2 stały posiłek. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Rozeznanie
|
Jeszcze pytanie do mam karmiących mm. Wprowadziłyście już 2 mleko?
Mieszałyście 2 z 1 czy odrazu samo 2? Ja jeszcze nie podawalam 2 ale moja znajoma dawała i jej mala za nic nie chce 2 wypic?
#1150 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A u nas dzisiaj 7 miesięcy ![]() Aha, co do bezy, bo chyba pytałaś... Ważne, żeby jajka były świeże, ja zawsze miksowałam zimne. i można dodać szczyptę soli, albo sody, wtedy lepiej się ubijają. I co do tego suszenia - generalnie bezy się nie piecze jak klasycznego ciasta, tylko w niskiej temp w piekarniku się suszy właśnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Wtajemniczenie
|
Efijy jaki cudny model
![]() benka mój Seba też nie chce pić nic oprócz mleka ![]() A co do mleka 2 to ja jeszcze nie dawałam (w sumie teraz odkąd wprowadziłam stałe posiłki a nadal odciągam to mam takie zapasy mojego mleka, że hej ![]() Dziewczyny jakie macie sposoby na kaszki, jakie kaszki podajecie? Mi coś te kaszki nie wychodzą, niedobre są ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
Rozeznanie
|
możecie polecić jakiś album/ pamiętnik taki dla malucha? gdzie można odrysować stópkę czy rączkę, wpisać kiedy 1 ząbek, pierwsze słowo itp . nie wiem dokładnie co tam się mieści
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No chyba że dziecko przechodzi z jakiegoś pyszniutkiego mleczka na Nutramigen to wtedy to inna bajka. A nie wiem czy pisałam ale Szymek Nutramigenu (tego normalnego) wypił tylko kilka butelek-strasznie go wyyyyyyyyyyyyysypało po tym mleku,znowu zresztą,Szymek był na tym mleku już,ono mu nie słuzyło.Dostaje Bebilon Pepti 2. W załączniku Szymono ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1154 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
4. Hania śpi w pajacach. pajace są tylko do spania, rano przebieramy w body i półśpiochy/rajstopki. Jak wychodzimy to ubieram coś dodatkowego. ![]() Słodziak. ![]() Effily Staś jest uroczy. Mały elegancik. ![]()
![]() |
#1155 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie sie podoba. Jest miejsce na zdjecia, kiedy wyszyły zabki, na pierwsze razy dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1157 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
hej. my po chrzcinach. W kościele słaba organizacja była, były 4 chrzty i tak jakos nie fajnie wyszło. wszystkim kazali podejśc pod ołtarz i zamieszanie sie zrobiło straszna. A ogólnie Sara przespała troche, pózniej jak jej polewali głowkę to sie obudziła. Za pieniążki z chrzcin zamówilam krzesełko do karmienia mam nadzieje ze jutro przyjdzie. U nas noce bez zmian Sara budzi sie co ok 2h. Chyab musze przeczekać. Dzis wogóle cały dzień marudna była. Bylysmy na krotkim spacerze bo deszcz nas złapał. W dzień ma problem zeby zasnąć zmęczoan jest a odłożona do łózeczka pąłcze. Jak ją naucze zasypiac, to póżniej co sie jej przestawia i od nowa musimy sie uczyc i kombinowac z nowym sposobem. . |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1158 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1159 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1160 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1161 |
Rozeznanie
|
Co do albumu. My dostaliśmy po urodzeniu taki: http://allegro.pl/album-naszego-dzie...826023216.html. Nie ma dużo miejsca na fotki ale dużo na wpisywanie przeróżnych rzeczy. Jest też miejsce na odrysowanie rączki i stóp.
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- kism, dzięki za fotki krzesełka. ![]()
#1162 | ||||
Raczkowanie
|
Witam
![]() Coś mi wcięło cytowanie, więc odpisuję na to, co mi zostało ![]() Ja kąpię codziennie i jeszcze nie było jak dotąd nigdy dnia brudasa ![]() Cytat:
2. i 3. nie dotyczy jeszcze ![]() 4. Nie mamy piżamek. To, co ubiorę wieczorem jest ubrane następnego dnia. Często się zdarza, że i tak w nocy, albo w ciągu dnia zrobi kupę na wylot, więc i tak muszę przebierać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() O i kolejny przystojniak ![]() A jeszcze ostatnio zapomniałam odpisać - stokroteczka - dzięki za odpowiedź odnośnie Brity. Ja myślałam, że można jakieś wkłady kupić do czajnika, a to taki dzbanek tylko jest dostępny ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Zadomowienie
|
Bry
Ale mnie gardło boli, jak zarażę Adasia to się pochlastam. To już 2 raz tej jesieni jestem chora! Wczoraj teść mówił , że go gardło boli i normalnie czułam jak jego wirus mnie atakuje. my się kąpiemy codziennie, zresztą Adaś by nie usnął bez kąpania, bo nieraz zdarza się, że padnie po 19ej, ale śpi z 15 min i się budzi a na dobre, na noc to dopiero po kąpieli. co do podgrzewania jedzonka, ja kupiłam miseczkę podgrzewaną, wlewa się wrzątek i cały czas jest posiłek ciepły, dałam za nią 16 zł i myślę, że warto. Mozna niby miseczkę z jedzeniem trzymać w większej miseczce z wrzątkiem, ale zawsze strach, ze dziecko złapie, że się to wyleje a koszt jest na tyle mały, że wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem. Ja marchewkę i jabłko podgrzewam właśnie w w/w miseczce. Adaś śpi w pajacu i codziennie rano zakładam mu inne ubranie, wcześniej spał w body i półśpiochach i potem chodził w tym do momentu kiedy musiałam go przebrać, bo była jakaś awaria, ale chciałam żeby miał taki nawyk, ze wstajemy, myjemy się, ubieramy...nie wiem, może to za wcześnie, ale tak robię. Efijy widzę, że Stachu to już konkretny gość ![]() anulka, maluszek śliczny ![]() Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-11-28 o 07:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#1164 | |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() Ale mamy marudę ostatnio... dni zębów, może się przebije coś wreszcie ![]() Antek waży 8200, pani doktor twierdzi, że trochę za mało, ale moim zdaniem jest ok. Generalnie przybiera, to najważniejsze. Ja z mężem też jesteśmy szczupli, Antoś jest ruchliwy, więc myślę że tak juz pewnie będzie Cytat:
A dziewczyny z Krakowa i okolic, mam pytanie: Jakie miejsca w Krakowie (przyjazne dzieciom ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1165 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() mojej znajomej córka ma 9,5 mies i waży niecałe 8 ![]() my też mamy marudę ostatnio.. i przylepę do tego- ja nie wiem co jest ale ciężko mi sie ostatnio oddalić z widoku młodej bo zaraz marudzi ![]() w niedzielę mieliśmy gości i trochę szykowałam w sobote i niedzielę rano i cały czas czułam na plecach oddech męża z córką na rękach ![]() poza ty coraz mniej siedzi w wózku...normalnie krzyczy aż mi głupio przed ludźmi, nie wiem chyba też jej spacerówka nie odpowiada- najlepiej pasuje jej fotelik ale to chyba mało zdrowe tak chodzić na spacery ![]() ale muszę sie pochwalić że jadłyśmy zupki z mięsem ostatnie 3 dni i nic się nie dzieje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1166 | ||||
Raczkowanie
|
Witam
![]() To moj ulubiony filmik z YT ![]() http://www.youtube.com/watch?v=BQOds0kCgOk Dzieciaczek jest rewelacyjny, zawsze wywoluje u mnie usmiech na twarzy ![]() Cytat:
![]() 2. Podgrzewam w podgrzewaczu ![]() 3. Tylko na poczatku, ale Oliwka szybko je- problem zimnych zupek nas nie dotyczy ![]() 4. Na noc ma pajace lub body+półśpiochy, a rano po pierwszej drzemce przebieramy w ciuszki na dzien. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() moniczka1302- co do wagi, to zalezy. Wiadomo, ze im dziecko starsze tym mniej przybiera.. najlepiej gdybys to kontrolowala na siatce centylowej. Moja Oliwka na poczatku z waga byla na 50/ powyzej 50 centyla , a pozniej spadla nagle na 10, wiec to nie bylo dobrze i trzeba byla ja obserwowac i zaczac inaczej odzywiac. Teraz jest juz miedzy 10, a 25 centylem - jest poprawa ![]() Ale Jesli Twoja kruszynka caly czas jest np. na 10 centylu i tak sie utrzymuje to jest okey ![]() _agata.. Zapomnialam sie juz wczesniej zapytac. Jak Maciek zareagowal na mandarynki? Wysypalo go czy bylo wszystko okey? ![]() perspehone- trzymam mocno kciuki!! Duzo zdrowka dla Ciebie i malenstwa! ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-11-28 o 10:32 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1167 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ad.2. dziś podałam pierwszy raz stało w kuchni, nie podgrzałam... ale nie wiem czy dobrze zrobiłam podając bo sama gotowałam jabłka jakiś czas temu i na gorąco włożyłam do słoiczków, odwróciłam do góry dnem i dobrze chwyciło, ale jabłka stały się szare ![]() ad.3. na początku ciepła, później zimna ale Krystiankowi nie da się zabrać jedzenia w trakcie posiłku ojj zapłakałby się ... ad.4. ja ubieram body z długim rękawkiem na noc, śpi pod kołderką i jak go wyciągam to jest cieplutki ![]() ![]() Ja gotuję sama obiadki - póki co jest to marchewka+ziemniak+troszk ę masełka i mamy zatrzymanie w kupkach :/ - tzn. są co 2 dni, wcześniej była jedna dziennie ale bąki puszcza "soczyste" i nie wiem czy to dobrze :/ kupki są ciemniejsze, nie płacze jak je robi.. choć od jakiegoś czasu stał się bardziej płaczliwy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1168 |
Raczkowanie
|
Cześć mamusie, zostałam wywołana do tablicy, to odpowiadam, czytam was regularnie, ale na pisanie już mi brakuje czasu. Wizja powrotu do pracy powoduje ogromny stres, rozładowuję go w kuchni, gotuję, piekę itp.
Już nie pamiętam kiedy kupowałam chleb, ponieważ robię go sama. Na szczęście Malwinka jest grzecznym i radosnym dzieckiem 11.12 kończy 7 miesięcy, ja w kuchni szaleję, opowiadam jej co robię a ona się cieszy. Młoda już siedzi i to dość stabilnie, jak przewróci się na boczek to sama umie się podnieść do pozycji siedzącej, z plecków jeszcze nie potrafi, ale na to ma jeszcze czas. Małej już nie blęduję obiadków na gładką papkę, po ugotowaniu warzyw, wrzucam do blędera na chwilę aby rozdrobnić mocno kawałki i tak podaję, od dwóch tygodni, podaję pół żółtka do obiadu no i pojawiają nam się regularnie po podaniu żółtka 2 krosteczki na policzku, nie wiem czy się tym przejmować??? Mamusie wszystkie wasze dzieciaczki superowe !!! Aaaa bym zapomniałam młoda nigdy nie gugała, ale mówi ma-ma, ba-ba, i jak zrzuci zabawki mówi bam, no i umie drzeć się, że miło. Notorycznie ściąga ze stópek skarpetki, które bierze do buzi, no i są mokre, potem wpycha stópki, rekord to 7 par skarpetek mokrych jednego dnia. |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 | ||||
Zakorzenienie
|
Hej!
![]() Na chwilę mnie wcięło bo znowu staję się molem książkowym. Chyba wizja powrotu do pracy tak na mnie działa, że chcę nadrobić to czego nie zrobiłam do tej pory siedząc w domu... ![]() Nie spróbowaliśmy bo weekend mieliśmy z lekka zabiegany. Może w najbliższy się uda ![]() Cytat:
![]() ![]() Dzisiaj z kolei jadł jagody i maliny, nie powiem jak wyglądał po ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A podawałaś mu samą kaszkę? Ja Maćkowi dodawałam owoce bo sama kasza czy ryż to troch bez smaku, więc mogło nie smakować. Świetnie sprawdza się rozgnieciony banan, utarte jabłko, sok wyciśnięty z winogron, uprażona gruszka, suszone morele/śliwki/rodzynki (wcześniej namoczone we wrzątku i zmiksowane z kaszą). Cytat:
![]() ![]() Jeszcze pisałyście o białkach do bezy. Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma znaczenia czy jajka świeże czy mniej świeże, czy zimne czy ciepłe... jak się ubija to i tak się ogrzewają, bo to ubijanie jednak trochę trwa... ![]() Warto dodać do białek na początku ubijania szczyptę soli i ubijać na małych obrotach, wtedy piana robi się... hmmm... bardziej wartościowa ![]() Ale podstawą jest porządne, naprawę porządne ubicie białek. Mikserem ręcznym długo, bardzo długo. Jak kto ma planetarny to robota przyjemna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1170 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Siema mamuśki! ale zima do nas przyszła ![]() ![]() wczoraj byliśmy na szczepiniu, mała już nie taka mała - 8500 ![]() ![]() całe szczęście że następne szczepienie za pół roku bo nie mogę patrzeć jak pakują te igły w moje kochane tłuściutkie nóżki ![]() pisałyście o ubrankach. ja wszystkie chomikuję ale zaczyna mnie przerażać ilość ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:48.