|
|
#1141 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: chwalimy się poczynaniami do bycia idealną w tym ważny dla nas dniu!
Cytat:
Tak samo z organistą i kościelnym samemu najlepiej dogadać, bo on mnie nie chce wprowadzać w błąd. Zapytałam ponownie, a on, że przecież nic, bo za ślub się nie płaci, składa się co najwyżej ofiarę na kościół. No i weź się dogadajale rozmawiałam już z dwiema dziewczynami, które ostatnio brały ślub: jedna dała księdzu 500zł a druga 2 tys. Do tego te pozostałe opłaty oczywiście. Także rozpiętość duża, a ja będę raczej zaniżać statystyki bo w 2 tys to chciałabym zmieścić te wszystkie kościelne opłaty, najchętniej łącznie z naukami , a nie wiem ile one kosztują, bo nie zapisałam nas jeszcze.
|
|
|
#1142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O mamuniu, to się uśmiałam Ja myślę, że te 500 zł to taka kwota akurat (sama tyle daje, ale nie mówię, że nie wolałabym mniej). Ale trafiłaś na parafię, gdzie nic nie wiadomo, a jak przychodzi co do czego to wyskakuj z tysiaków ![]() Co do nauk, cytuję za księdzem z nauk "Nauki są przecież darmowe". Po czym skasował po chwili po 50 zł od pary by zaplacić psycholog i babce z poradni za wykład I jeszcze dodatkowo 30 zł za materiały do poradni (czyt. kalendarzyk).Kwota nie aż tak duża, bo wiem, że niektórzy to i po 160 zł płacą. No ale, po co gadanie, że nauki darmowe
|
|
|
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
O rany ja planuję dać księdzu za ślub 500/600zł i mam nadzieję, że sam więcej nie zawoła. Po nowym roku mamy iść zabukować naszą godzinę bo jesteśmy ołówkiem wpisani a żeby nas przepisali długopisem musimy wpłacić zaliczkę 50 zł ale w sumie jest to zasadne bo ludzie się ponoć zapisywali a potem olewali i ktoś musiał brać ślub np. o 13 jak chciał o 16 bo było zajęte a potem tego nikt nie odwoływał ![]() Dekoracja w moim kościele z tego co rozmawiałam z innymi parami nie jest wymuszona a dla mnie nie jest konieczna, może to dziwne ale moim zdaniem wystarczająco my przystroimy kościół w tym dniu wydaje mi się, że u mnie z parafii nikt się tym nie zajmuje, jedynie florystka z zewnątrz jak ktoś wynajmie a ja nie potrzebuję a do organisty planuję wynająć skrzypka bo uwielbiam ![]() co do nauk nie wiem jak jest w innych miejscach, my w Krk zapłaciliśmy 80zł od pary. |
|
|
|
|
#1144 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
), ale lubie mieć pod kontrolą wydatki, a tylko pozycje związane z kościolem to znaki zapytania wkurza mnie np, ze muszę zamówić tort w cukierni nie mówiąc, że to ślubny, żeby było taniej (a jest o 300zł![]() ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- Cytat:
ile było spotkać? i czy w weekend można?
|
|
|
#1145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też mam wszystko podliczone i jak sobie nawet małą kwotę odliczam jako już załatwione (ostatnio za zakup podwiązki i wstążeczek do kokardek na wódkę ) to taka jestem happy |
|
|
|
|
|
#1146 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mi też sprawia satysfakcję jak już coś załatwione i mogę odhaczyć nawet najmniejszą pozycję
|
|
|
#1147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz z nudów przez ten cały czas to zrobiłam do nich już 3 pary klipsów i do wesela boję się, że więcej powstanie i z decyzją będzie kłopot
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1148 |
|
Wtajemniczenie
|
Ci Dominikanie urzędują w Kościele św. Trójcy? ten kościół powstał na wzór tego z mojej miejscowości, projektował go ten sam architekt
wnętrze jest niemal identyczne
|
|
#1149 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I tak patrzę ile już wydałam to idzie to już w tysiącach. Najbardziej się cieszę, że zaliczkę na suknie udało mi się zapłacić nie ze ślubnych oszczędności, a takich moich oszczędności, na inne wydatki Rzeczywiście jest tak, że gdzie słyszą słowo 'ślub' to wszystko nagle jest droższe o 100 %. To jest bardzo irytujące Ja z tortem mam luz, bo mój w piekarni/cukierni pracuję. Więc ja mogę mieć taki tort jaki sobie zapragnę, po cenach hurtowych. Jakie buty ?
|
|
|
|
#1150 |
|
Wtajemniczenie
|
super masz z tym tortem, ciekawa jestem jakiego wybierzesz
![]() buty kupiłam niespodziewanie w Wojasie, przypadkowo trafiły się idealne i to na promocji, wyprzedawali letnie buty. Nie mam zdjęcia, są na subtelnie wyprofilowanej koturnie 15 cm, mega stabilne i wygodne wcześniej polowałam na koturny Zary, ze względu na stabilność, ale te są mniej 'ortopedyczne' i ładniej wyglądają na stopie. Ale też wojasy są porządniej wykonane
|
|
#1151 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ogólnie za dobrze Krk nie znam poza miejscami, w których się poruszam podczas studiów ale ten kościół naprawdę ładny a te nauki są tam bardzo konkretne i warto, nawet mojemu tż, który był bardzo sceptycznie nastawiony, się podobało ![]() Cytat:
no ale co poradzić.
|
||
|
|
|
|
#1152 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak przeczytałam 15 cm !! Kolor chyba wiem, o jaki Ci chodzi - i sama czegoś takiego będe poszukiwać. A na zmianę coś planujesz? Co do tortu - chyba pójdę w prostotę i lekkość, bez żadnych ciężkich mas, lukrów itp. Ostatnio urzekła mnie opcja takiego tortu. Do stylu wesele myślę, że by pasował http://www.sebastians.pl/wp-content/...11/inta025.jpg ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
A gdzie jeszcze reszta ciast, albo w ogóle jedzenia. Trudno na weselu podasz tylko tort ![]() I na któryś z nich będziesz się decydować?
|
|
|
|
#1153 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
A nawet jak,to najwyżej sama zrobię,uwielbiam piec,wiec sie zrelaksuje,a wypróbuje na jakichś urodzinach
|
|
|
#1154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale zdecyduje degustacja no tort muszę mieć a takie ceny to niestety w moich okolicach normalka |
|
|
|
|
|
#1155 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślę, że mojemu facetowi pomysł z naukami tam się spodobau mnie za tort dla 120 osób pokryty tylko białą masą cukrową (bo chce udekorować sama kwiatami) kosztuje 750zł, a dokładnie taki sam tort tylko ślubny równo 1000zł. Zdziwiło mnie, że cena jest niezależna od smaku, bo przy wycenie mówiłam, że jeszcze nie wiem jaki chce. Na szczęście ciasta do paczek mają bardzo dobre więc najprawdopodobniej nie będę szukać innej cukierni. Paczka swoją drogą 22zł, ciekawa jestem jak u Was?
|
|
|
#1156 |
|
Wtajemniczenie
|
też podobają mi się takie torty, w inspiracjach mam podobne. Ale nie zdecyduje się bo dosłownie wszyscy krytykują go
mojej mamie się nie podoba, tż myślał, że to niedokończony tort... a co myślicie o cieście typu red velvet?
|
|
#1157 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Poza tym nie wiem jak miałabym zrobić z suknią, gdy wzięłabym płaskie buty na wieczór, 15 cm sukienki na ziemi nie wygląda dobrze
|
|
|
#1158 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale jak nie ma potrzeby, bo są tak wygodne, to po co ![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
Część rodziny jest 'konserwatywna', reszta dobrze podchodzi do czegoś innego. Ja bardzo chciałabym coś lekkiego, delikatnego. A nie ciężkiego i bardzo słodkiego. Klasyczne torty są własnie z tą masą cukrową o której piszesz lub masą marcepanową lub jeszcze ze śmietaną. A mnie jakoś żadna opcja nie powala ![]() Red velvet jest ciekawym pomysłem Tylko teraz pytanie - czy Twoja cukiernia zrobi dobry red velvet? Nie mam pojęcia ile paczka ciastek ![]() A Tobie chodzi o takie gotowe, co się potem na odchodne gościom daje, czy takie na bramki paczki? Bo u mnie jest jeszcze tradycja roznoszenia kołocza weselnego w tygodniu przed weselem sąsiadom, znajomym i dalszej rodzinie, która nie jest zaproszona (zdaża się, że dostają także goście zaproszeni). Taka paczka to 3 kawałki kołocza: z makiem, z serem i z posypką + zawiadomienie o ślubie - kto, gdzie, kiedy. Kupe kasy na to idzie - jedna blacha to koszt ok. 100 zł, a z niej wychodzi 6 lub 8 kawałków. Średnio wychodzi taka paczka 50 zł same ciasto + opakowanie, zawiadomienie. 10 takich paczek i 500 zł nie Twoje A na 10 napewno się nie skończy
|
|
|
|
#1159 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
Jak góra oklepana to może chociaż środek nietypowy zgadza się mój będzie miał garnitur w kolorze czereśniowym (nigdy nie wiem jak go określić )... nawet nie pomyślałam, że to może jakoś skojarzyć się z kolorem tortu, ale koncepcja podoba mi sięmi chodziło o te paczki co po weselu daje się każdej parze. Będę potrzebować ok 60 paczek dla gości (1 na parę) i jakieś zapasowe jakby wypadało kogoś poczęstować, np kucharkom na podziękowanie. U mnie nie roznosi się kołaczy ani nic innego, każdy dostaje po prostu ciasto i weselną.
|
|
|
#1160 |
|
Wtajemniczenie
|
ewentualnie mogę zamiast kwiatów sama przystroić owocami, np jezynami i malinami. Co myślicie? To by był taki kompromis między tym co sama chce a tym co moi bliscy
|
|
#1161 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bomba ! I jeszcze te zielone listki ! Tak, tak, tak ! Albo tak udekorowany: http://www.we-dwoje.pl/p/a_i/37/5/5/.../b_4_31141.jpg
gdzie chcesz nocą iść? ![]() Edytowane przez Lg_ago Czas edycji: 2013-12-13 o 11:26 |
|
|
|
|
|
#1162 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- Można kupić też paczki z ciastem, ceny: 11,50, 13,50, 15,50 lub 16,50zł za sztukę w zależności od wielkości paczki. (ta od 560zł za tort) - ta druga cukiernia: Polecamy również paczki dla gości zapakowane w estetyczne przezroczyste pojemniki, każdy z serwetką, bilecikiem, ozdobiony kokardką. Duża paczka zawiera 4 rodzaje ciasta (ok 1,4 kg) i kosztuje 28zł. Mała paczka-również 4 rodzaje ciasta (ok 0,8 kg) - cena 19zł. Nie wiem jak to się przedstawia wielkościowo w tej pierwszej, jeszcze nie oglądałam Cytat:
my będziemy mieć tort w grochy bo to nasz motyw przewodni
|
||
|
|
|
|
#1164 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tzn. niektórzy rozdają, ale nie jest to jakaś tak tardycja, której wszyscy oczekują
|
|
|
|
#1165 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tez z linku śliczny, mój by też był piętrowy. W cukierni proponują mi dolne piętro atrapę, tak samo pokrytą np. masą cukrową, jeżeli chce mieć 4 okazałe piętra. Zwykle na 120 kawałków robi się 2 piętra, czasem trzecie ale malutkie. 4 pięter nie robi się w ogóle, bo tort jest za ciężki i nie trzyma pionu. ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
![]() Jeżeli sama wybierasz ciasta na wagę to możesz się nieźle przejechać. Najbardziej chyba na niepozornych ciastach na cieście biszkoptowym (mocno pączowanym wodą) lub galaretkach, które są ciężkie. A tak to cukiernia dobiera ciasta tak, aby było ich też 'wizualnie' dużo. Wkońcu te paczki to taka ich reklama z ozdobieniem tortu nie widzę większego problemu. Położenie owoców czy liści to żadna filozofia tort w grochy brzmi ciekawie
|
|
|
#1166 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Fusiacola, mi też zaproponowano dolne piętro atrapę ![]() Za ciasta na stół mam liczone 9zł od osoby- mam do wyboru 3 rodzaje (ja wybrałam miodownik, tiramisu i ciasto jogurtowe z wiśniami)- serwowane bez ograniczeń. Co do paczek dla gości- biorę je ze sprawdzonej malutkiej cukierni. Normalnie liczą 19zł za paczkę, takiej plastikowe przezroczyste opakowanie (ok 0,8kg zdaje się), ale ja będę inaczej liczona. Ja chcę tylko drobne ciasteczka, bez ciast krojonych, w mniejszych opakowaniach które ja dostarczę- takie jak w załączniku ![]() Odnośnie paczek dla sąsiadów- chyba coś im zaserwuję, ale kołacza nie mamy w zwyczaju. Mam m.in. jednego durnego złośliwego sąsiada (ok, żona jest wredna, a on tylko pantoflarz ),chętnie bym mu nie zaniosła, ale historia nauczyła mnie że nie powinnam nikogo pomijać- siostra jak poszła do niego z paczką to podziękował i powiedział, że skoro ma ślub, to odwoła koparkę, którą zamówił to pracy w ogródku na ten dzień ![]() Aha, fusiacola, jak widać po wcześniejszych komenatarzch nie Ty jedna bazujesz na excelu - mój mąż widząc moje budżetowanie wszystkiego, w tym ślubu oczywiście!, żartuje "że moje życie bez excelu nie miałoby sensu, a już na pewno dzień byłby stracony"![]() I buty też udało mi się kupić taniej niż zakładałam- 50 $ z Nine West. Blado cieliste, super! wygodne, z wszytą poduszką silikonową |
|
|
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
I ja kupiłam buty na wyprzedażach
. Zadnych nie planowałam, a mam juz 3 pary, za łączna kwotę ok £30 (łącznie z wysylka jednej z par ). Po kazdym z zakupów byłam okropnie zadowolona .Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1168 | |
|
Wtajemniczenie
|
ewaden 10 zł za tort na osobę do dobra cena
jeżeli nie masz jeszcze pudełeczek takich kupionych to mozna je taniutko dostać w sieci cukierni Krakowskie Wypieki czasem są gratis dodawane do kawałków tortów. buty śliczne ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
kiedy zamierzasz je przebierać? Chyba, że jedne masz na dzień ślubu, drugie na poprawiny, a trzecie na .... plener?
|
|
|
#1169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#1170 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja bym z chęcią poszła w wysokości obcasa na jakie Ty się zdecydowałaś, ale mój mąż jest 8cm wyższy i tu miałam limit- nie chciałam się nad nim wywyższać na ślubie ( na cywilnym to zrobiłam- ubrałam 11cm szpile )czy tak jak np. magda_mjt będziesz miała buty na przebranie? na później pocieszyłaś mnie tą ceną tortu- cały czas myślałam, że przepłacam i myślałam, że muszę lepszy research zrobić jak mi czas na to pozwoli ![]() pudełeczka już mam stety niestety ale dziękuję za podpowiedź |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:03.

bo w 2 tys to chciałabym zmieścić te wszystkie kościelne opłaty, najchętniej łącznie z naukami
, a nie wiem ile one kosztują, bo nie zapisałam nas jeszcze.

O rany
ale w sumie jest to zasadne bo ludzie się ponoć zapisywali a potem olewali i ktoś musiał brać ślub np. o 13 jak chciał o 16 bo było zajęte a potem tego nikt nie odwoływał
wkurza mnie np, ze muszę zamówić tort w cukierni nie mówiąc, że to ślubny, żeby było taniej (a jest o 300zł

mojej mamie się nie podoba, tż myślał, że to niedokończony tort... 

)