|
|
#1141 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
A po ślubie zostajecie w PL czy na stałe do NL? Shatin fajnie Ci się udało że trafiłaś na taką rodzinkę(polskoo-holen.), ale z drugiej strony będąc w rodzince gdzie trzeba się pozrozumiewać po angielsku lub niderlandzku więcej byś się nauczyła-wiem to z własnego doświadczenie. Zupełnie inaczej wtedy ten język szlifujesz-po prostu lepiej
|
|
|
#1142 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wiec ja tu przyjechalam z TZ. ejstemy o d10 lipca i mamy zmaiar zostac do maja bo 1 sirpnia slub i chcemy na te 3 miesiące przed juz wrócic do Posli tak wiec mój pobyt jest tu czasowy. co do sukni to twoja bardzo ładna. kurcze juz sie nie moge doczekac kiedy ja bede jakies przymierzała tez jest robniutka i pewnie rozmiar 34 to wlasnie bedzie mój mam 170cm i 49 kg wagi (o ile przez ten miesiąc nie schudłam bo nie mam wagi a jakos czuje, ze tak moze byc)wczoraj miałam ostatni dzien pracy bo sie sezon w de Ree skonczył (nie wiem czy znacie tę firmę w Lisse) i do poniedziałku biuro ma mi suzkac innej [pracy. szkoda bo kurcze pracowałam tam razem z TZ a teraz ?? ![]() Cytat:
![]() ale wiecie co zauwazyłam. ze holenderskie słonce jest inne niz w Polsce. tzn jesli chodzi o opalanie. tu wystarczy mi dosłownie pół godziny i ejstem brązowa a w Polsce mogłam siedziec i siedziec . tak wiec jak najabrzdiej na plus
Edytowane przez Madzialenka12344321 Czas edycji: 2008-08-16 o 09:46 |
||
|
|
|
|
#1143 |
|
Perfumoholik z wyboru
|
Bylam w Holandii na wakacjach, to tylko miesiac czasu, ale strasznie polubilam to miejsce ... wszyscy ludzie tacy usmiechnieci, milo nastawieni
) No i ten klimat ... wroce tam za rok.
|
|
#1144 |
|
... choć nie Westwood
|
Podczytuję Was trochę, bo mój TZ tydzień temu wyjechał do Holandii do pracy i chciałabym najwięcej wiedzieć o tym kraju
![]() Mam takie pytanko do znających język- chciałabym mojemu TŻowi napisać "kocham cię" po niderlandzku i w necie znalazłam kilka wersji: Ik hou van je Ik hou van jou Ik bemin je Ik bemin jou Ik heb je lief Ik ben verliefd op jou Ik houd erg veel van je Ik vind je heel aardig Ik zie je graag Czym one się różnią? Która jest najwłaściwsza?
|
|
|
#1145 |
|
Zakorzenienie
|
1 i 2 = je lub jou - to to samo {prawie}; obie wersje sa prawidlowe,
ale powrzechnie przyjeta jest wersja z jou. Znaczenie : Ik hou van jou = kocham cie. 2 i 3 = tak samo jak wyzej; beminnen - tez znaczy kocham, ale troche mniej niz "houden van". 5 - moje tlumaczenie : jestes mily (mila). 6.- jestem w tobie zakochana (zakochany). 7.- bardzo cie kocham. 8.- uwazam, ze jestes bardzo przystojny (ladny); 9.- doslownie : chetnie cie widze; potocznie : fajnie mi z toba. |
|
|
|
|
#1146 |
|
Zakorzenienie
|
Mozesz jeszcze zastosowac "Schattebout". Uwazam, ze to bardzo pieszczotliwe okreslenie.
|
|
|
|
|
#1147 |
|
... choć nie Westwood
|
O, dziękuję Ci bardzo
|
|
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
Po ślubie zostajemy tutaj, głównie z powodu pracy, ale myślimy o przeniesieniu się do Polski kiedys, mój TŻ bardzo Polskę polubił, więc może kiedyś...
|
|
|
#1149 |
|
Zakorzenienie
|
Hohooho czy w Holandii jest jeszcze jakaś wizażanka???
|
|
#1150 |
|
Zakorzenienie
|
ja wlasnie przyjechalam do amu z Kuby i jestem załamana
chce wracac do słonca i kolorów!!!!!!
|
|
|
|
|
#1151 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez jestem
ps. zazdorszcze słoneczka i kuby. choc dzis w Holandii tez niexle grzało
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1152 |
|
... choć nie Westwood
|
Mam takie pytanko: czy w Holandii są Primarki?
|
|
|
#1153 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1154 |
|
Zakorzenienie
|
Beda w 2009. www.modint.nl/index.cfm/4,2953,3,html |
|
|
|
|
#1155 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez jestem
Wrocilam z wakacji w zeszly weekend a dzis stawiam czolo rzeczywistosci i przezywam meczarnie w pracy... Pozdrawiam wszystkich
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1156 |
|
Wtajemniczenie
|
a te Primarki to moze nie od stycznia i nie w Eindhoven:P
No, wczoraj wybrałam się nad Aquabest i po paru godzinach tak mnie slonce wzielo ze do teraz nie moge sie dotknąć. Chcoiaż dzisiaj też nie jest źle, chociaż słonczeko świeci |
|
|
|
|
#1157 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez dwa dni temu wróciłam z wakacji do wiatrakowa i dizsiaj byłam pierwszy dzień w pracy i już mam dość
A ile czasu do następnego urlopiku trzeba pracować, a nie chce się ojj nie chce![]() A holenderska pogoda dopisuje
|
|
#1158 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
|
|
|
|
#1159 |
|
Wtajemniczenie
|
a'propos wiatraków to jestem tu od miesiąca i dopiero dziś widziałam pierwszy
![]() A pogoda dzis dziwna, przynajmniej w Eindhoven, rano wyszłam- zimno, koło południa gorąco, potem znowu zimno, wracalam ok. 22 do domu a na termometrze w mieście 2o stopni... |
|
|
|
|
#1160 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje ze w 2009r. będzie chociaż jeden Primark w NL, fajnie by było;D
Będę czekać
|
|
#1161 |
|
Wtajemniczenie
|
Chcialam zapytać Was o kilka spraw
Czy bezpiecznie wybrać się w pojedynkę do Amsterdamu? jak najtaniej tam dotrzeć? Pociąg, samolot, autobus? Czy tam jest bardzo drogo? Gdzie najtaniej przenocować? I ile kosztują tam jeżdżałki po mieście? Bo zastanwiam się nad samotnym wypadem, ale nie wiem czy to dobry pomysł... A może lepiej biuro podróży i http://www.orbis.com.pl/index.php?sk=aa-8 ? Co wyjdzie taniej? POMOCY!
|
|
#1162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do noclegów to wyszukaj na necie hostele, a poruszać się to najlepiej rowerem ![]() Za cały dzionek wypożyczenie roweru wyniesie Cie jakieś 20 euro Nie orientuje się dokładnie, może jakaś inna kobitka się wypowie.
|
|
|
#1163 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie jeżdżę rowerem powody zdrowotne
|
|
|
#1164 |
|
Wtajemniczenie
|
No i po ptakach... Samej rodzice mi nie pozwolą ehhh... Mama mówi, że by się zamartwiła na śmierć. No dobra to jutro dzwonię do Orbisu czy są wolne miejsca na wycieczkę
A odłączenie się od wycieczki to dobra metoda na głoda
|
|
#1165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mapa i koniec języka za przewodnika Powodzenia
|
|
|
#1166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oo Melodio widze, ze wybirasz sie do Holandii fajnie
|
|
|
|
|
|
#1167 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do cen to slyszalam ze jest bardzo drogo, moja znajoma mi opowiadala jak za 2 gruszki gdzies w centrum zaplacila 7 €!! |
|
|
|
|
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze szukam jakiegos kursu jezyka niderlandzkiego w łodzi i nie moge znalezc - help!
|
|
#1169 |
|
Zakorzenienie
|
nie przesadzajmy!!! jamieszkam w amie i nie narzekam za bardzo. wiadomo ze jest drogo ale mozna zyc. nikt nie kaze kupowac gruszek w centrum na straganie tylko zachodzi sie do sklepu np Albert Hijn i wszytko jest w normalnych cenach. ale wycieczka sie uda jak bedzie łądna pogoda, a teraz jest taka do dupy ze szkoda gadac.
pozdr |
|
|
|
|
#1170 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jednak chyba się zdecyduje na tą wycieczkę. Wyjazd 18 września. A tam pogoda Ja czuję, że te malownicze uliczki to moje miejsce na ziemi Chcialabym to zobaczyć bez względu na pogodę![]() No i buuu Wycieczka się nie odbędzie, bo za mało chętnych... Czyli mam nadzieję odpukać jadę na Bałkany, a Holandia musi poczekać. Może za rok Tylko mam problem z rodzicami. Bo pojechałabym na własną rękę i chętnie zobaczyła to czego wycieczki nie obejmują np. Utrecht albo stadion Ajaxu Amsterdam hehe Tylko rodzice się boją mnie samej puścić ehhh... Ale może sie uda Zobaczymy za rok
Edytowane przez Melodia mgieł nocnych Czas edycji: 2008-09-04 o 00:36 Powód: dopisek |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:48.

polecam Ci poszukać również sukien przez internet, wtyedy możesz kupić suknię z salonu trzy razy taniej