![]() |
#1141 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
ja też słyszałam od pediatry, że katar często się zdarza przy ząbkowaniu, ale co będę z facetem dyskutować, jak ledwo po polsku mówi
![]() ![]() to są moje mocne podejrzenia, bo łapy cały czas w paszczy, a w nocy jak włożyłam rękę do łóżeczka, to mnie zaatakował jak pirania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1142 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mogę pokazywać tylko nie wiem co na to dziewczyny bo to one sa na fotkach. Zreszta jest ich niewiele. ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Cytat:
W wózkach są (od lewego gornego rogu): Emila, Maja, Krzyś, Toś, Kinga, Piotruś Jezeli sie pomyliłam to poprawcie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1143 |
Rozeznanie
|
Tygrysku możesz śmiało fotki pokazać- "niech nas zobaczą- kampania przeciwko ryczącym wózkom"
![]() Ps. wysłałam Ci wczoraj na maila prośbę o fotki full size ale nie dostałam ![]() ![]()
![]() |
#1144 | |||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Cytat:
"Nie wiesz czy pierwsza miłość to ostatnia..." ![]() Cytat:
![]() Ja raczej nie posprzątam niż nie napiszę na wizażu, trzeba mieć pewne priorytety ![]() A tak poważnie na razie jeszcze się szczęśliwie ze wszystkim wyrabiam. Cytat:
Jeśli chodzi o ilości to najsłabiej jest z kaszką. Zjada na oko 30-40 ml. Warzywka idą jej najlepiej. Szacuję, że jest to 80-100 ml. Z owoców do tej pory podawałam jabłuszko. Zjada pół dużego jabłka. Cytat:
![]() Trzymam kciuki, żeby Przemek jak najszybciej uporał się z katarem i żeby zęby jednak wyszły w miarę bezboleśnie. U nas też idą na całego. W końcu rówieśnicy ![]() Jak Wam minął weekend, dziewczyny? U nas kolejny miły dzień. Niedawno pożegnaliśmy moją kuzynkę z narzeczonym- przyjechali zobaczyć Emilkę, bo do tej pory nie było okazji. Emi popisywała się maksymalnie, śmiała się w głos, zagadywała i zaczepiała gości. Bycie lwicą salonową chyba mocno ją wyczerpało, bi padła o 19.00 ![]()
![]() |
#1145 |
Raczkowanie
|
Dzieki za rady dziewczyny ;-) jutro kolejna proba, dzisiaj probowalam zmienic lyzeczke i Tz probowal karmic ale wyszło średnio jutro moze przeniesiemy sie do kuchni i spróbuje dawac cyca i warzywka naprzemiennie jak radzi agunia i zobaczymy co z tego bedzie.
My juz po chrzcinach (było super) Mala wazy 6300g jest poki co zdrowa i radosna. Postaram sie bardziej ogarniac forum chociaż wieczorami ![]() Moj Dzieć tez juz dupke podnosi na brzuchu i próbuje sie przesuwać ale kiepsko to jeszcze wychodzi ![]()
#1146 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Uff, ale mielismy intensywny vikend ![]() ![]() Tygrysku jeśli o nas chodzi to my z Piotrkiem sie zgadzamy ![]() ![]() Margo80 ![]() agunia4ever dziewczyny maja racje, najlepiej skonsultuj swoje obawy z neurologiem, a ten pewnie powie, ze wszystko jest ok, ostatecznie wyśle Was, jak niemalże kazdą z nas ![]() ![]() Smarrita jak koncert? Udało Wam sie wyrwać? ![]() TynkaG ![]() ![]() Udanego urlopu, oby udało sie wypocząć ![]() ![]() Padam dzis na pyszczek, prawie cały dzien spędziliśmy dzisiaj w lesie ![]() ![]() Dobrej nocy ![]() Edytowane przez Kateczka100 Czas edycji: 2014-09-07 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
Zadomowienie
|
Kateczla narobiłaś mi smaka na piwo, a że Jula już po wieczornym karmieniu to idę zzobaczyć czy nie ma radlerka w kuchni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1148 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Mnie też niezmiernie cieszą nawet najmniejsze postępy Natuli ![]() Psychologa, już ? a dlaczego? Dobrze, że u logopedy wszystko ok ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
U mnie też najlepiej idą zupki. Jak coś podpasuje Natalce to zje nawet (jak na nią ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Za nami również kolejny sympatyczny dzień - kolejny długi spacer, potem mieliśmy gości, itd. Ale ale! Czytam właśnie świetną książkę 'Wyznania upiornej mamuśki' - szczerze polecam! Jest w dużej mierze zabawna ale również bardzo prawdziwa, pozwólcie że zacytuję Wam co nieco: najpierw te weselsze kawałki: - codziennie rano całuję na pożegnanie swoją wychodzącą do szkoły humorzastą i naburmuszoną nastolatkę. Zamykam za nią drzwi i pokazuję jej środkowy palec. U obu rąk. - bardziej tęsknię za pracą zawodową niż za synkiem zostawionym w domu na czas robienia zakupów. Zawsze jednak udaje mi się do niego wrócić. - któregoś razu, gdy jakaś kobieta spytała mnie, czy zamierzam karmić dziecko piersią, zapytałam ją, czy goli cipkę. Poinformowała mnie lodowatym tonem, że nie życzy sobie osobistych pytań od obcych. Dobre. - udaję, że mam rozstrój żołądka i zamykam się w łazience, a w rzeczywistości czytam kolorowe magazyny i gram na telefonie. Mąż stale wysyła mnie do gastrologa. - słodycze jadam zamknięta w łazience, żeby nie musieć się dzielić z dziećmi - jedyne warzywo, jakie od miesięcy akceptują moje dzieci, to keczup. itp. ![]() a teraz coś życiowego: Wyobrażamy sobie macierzyństwo jako rozkoszne doświadczenie: dzieci idealne, mamusie promieniejące szczęściem. Widzimy noworodka doskonałego, leżącego spokojnie na piersiach marrtki, maluszka niepewnie stawiającego pierwsze kroki, dążącego w otwarte ramiona kochającej mamy, dumnie uśmiechniętej i ocierającej łzy radości (....). Takie chwile rzeczywiście są cudowne, radosne i wzruszające, lecz niestety szalenie rzadkie. A co jeśli dziecko nie potrafi ssać, karmienie piersią zmieni się w koszmar, i oboje - matka i niemowlę - będą szlochać bez końca?(...) Czy takie sytuacje odzierają macierzyństwo z doskonałości? Oczywiście, że nie. Z nimi staje się ono prawdziwe. (Macierzyństwo) wymaga ciężkiej pracy i olśniewa cudami, jest niewdzięczne, lecz radosne i frustrujące zarazem. Jest wszystkim. Każdy, kto twierdzi, że macierzyństwo to samo dobro, przechodzi fazę wyparcia albo wspomaga się prochami. Zauważenie, że ta praca nie zawsze jest łatwa, z żadnej z nas nie zrobi złej matki. A w każdym razie nie powinno. Nic nie stracimy, przyznając się sobie nawzajem do słabości i niedoskonałości. Wręcz przeciwnie. Będziemy lepszymi matkami, jeżeli zdołamy wreszcie przestać grać i zamiast tego pokażemy swoją prawdziwą twarz. Zresztą przed kim udajemy? jest tam jeszcze tzw. Manifest upiornej mamuśki, też wart zacytowania (moim zdaniem): - wszelkie kwestie związane z macierzyństwem będę zawsze traktowała z przymrużeniem oka. Jednocześnie przyjmuję do wiadomości, że w przeciwnym razie grozi mi zakwaterowanie w domu bez klamek. - nie będę wieszała psów na matce, która po wejściu do sklepu spożywczego od razu dna do regału ze słodyczami i wciska swojemu wrzeszczącemu dziecku w rękę M&Msy, gdyż mam świadomość, że kieruje nią instynkt samozachowawczy. - nie będę współzawodniczyła z matką, która bez najmniejszego wysiłku przygotowuje od podstaw domowe jedzenie oraz przeciery dla dziecka i potrafi wyczarować z krepiny przebranie zapierające dech w piersiach. Macierzyństwo to nie zawody. - nie będę udawała, że o dzieciach wiem wszystko. (Nawet moje ciągle są dla mnie zagadką). - nie będę udzielała rad na temat karmienia piersią, edukacji domowej, zdrowej żywności, wspólnego spania czy reagowania na płacz dziecka żadnej matce, która nie spyta mnie o zdanie. Nie mój zasmarkany interes. - będę pamiętała, że matka doskonała nie istnieje, a moje dzieci i tak będą dzięki mnie rozwijały się jak należy. A niekiedy pomimo moich starań. A dopiero zaczęłam czytać.... ![]()
![]() |
#1149 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z rozszerzaniem diety u nas tez kiepsko, bo nie zawsze ma ochote i czasami w polowie zaczyna plakac wiec podaje butle z mlekiem. Ma 6,5 miesiaca a ciagle je malutko warzyw ![]() Nie wierze w podawanie kaszki na noc by dziecko dlugo pospalo, moja w dzien po kaszce po 2 godzinacg potrafi wolac jesc.
![]() |
#1150 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1151 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1152 |
Zakorzenienie
|
Virginia ksiazka zapowiada sie ciekawie
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- I skad masz ta ksiazke? Z biblioteki czy kupilas?
#1153 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1154 |
Zadomowienie
|
witam się wieczorową porą
![]() Virginia fajna ta książka ![]() ![]() Super, że Natala tak pięknie się rozwija-pełzanie, podawanie rączek ![]() któraś pytała o karmienie-u nas kp i warzywka podajemy 2,5-3h po mleku czyli zamiast kolejnego mleka. Hanka zjada mega porcje-ostatnio nawet po 150g. Warzywka uwielbia-brokuły ubóstwia ![]() Dziś Hania próbowała jabłko-kwasiła się nieziemsko i na razie nie jest fanką ![]() Poza tym Hanka ostatnio mega maruda ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- dziewczyny szukam miseczki do karmienia- tak z podwójnym dnem, żeby zupka wolniej stygła. Hanka warzywka uwielbia, ale jest warunek muszą być ciepłe-taka wybredna bestia. Szukam patentu żeby wolniej stygło.
#1155 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Rozeznanie
|
dzisiaj nie wytrzymałam, jak od znajomej usłyszałam pytanie: "Karmisz?"
nie, nie karmię, żyje powietrzem :P co zresztą ostatnio jest niejako prawdą, bo... Młody czasami odmawia jedzenia po wielu godzinach od poprzedniego może jednak miłością żyje? miłością do mamusi? ![]()
#1157 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Virgo- czytałam tę książkę jeszcze w ciąży. Również bardzo polecam. W podobnych klimatach jest jeszcze "Macierzyństwo non-fiction". Kateczka- fajnie, że weekend Wam się udał. Piotruś na pewno miał mnóstwo wrażeń, chociaż jeszcze nie dane mu było spróbować kiełbasy ![]() Smarrita- dobrze się czasem wyrwać bez maluszka, nawet jeśli koncert kiepski ![]() Frogutka- niestety nie pomogę. My mamy zwykłą plastikową miseczkę z Pepco, bo na mojej Emi zimna zupka nie robi żadnego wrażenia. Martyna- może wrzucisz jakieś zdjęcia z chrzcin?
#1158 |
Zadomowienie
|
To wrzucam jeszcze jedno foto ze spaceru z nami wszystkimi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 | ||
Zakorzenienie
|
Witam się po weekendzie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja już wyluzowałam ![]() Pamiętam jak mówiłam - karmienie piersią w publicznym miejscu?? Nigdy! Tiaaa ![]() ![]() ![]() ![]() To samo z pytaniem - karmisz? - skoro ludzie mogą na bezczela pytać to ja odpowiadam ![]() ![]() ![]() No, ale to zależy do kogo. Swoi nie pytają, a obcym mogę mówić wszystko ![]() No dobra, przechodzę do następnego tematu. Od soboty Franek wyemigrował do swojego pokoju ![]() ![]() No i muszę przytyć ![]() ![]() ![]() ![]() Moje wyobrażenia przed porodem, a rzeczywistość jest zupełnie inna ![]() Edytowane przez koziemleko Czas edycji: 2014-09-08 o 08:27 |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1160 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
fajne jestescie , a której to chłopaczek stoi na kolanach ... to ten am styl obrał co moja córa albo moja córa obrała styl chłopaka ona nie usiedzi ciagle na stojąco Cytat:
hahha ja mówiłam tylko xe bede karmic w samochodzie albo gdzies na boku teraz mam to w dupie wyciagam cyca nawet w srodku marketu , ale dyskretnie , i zawsze narzuconą mam pieluche ... moje dziecie zyc by mi nie dało jakbym poczekała z jedzeniem a co do wagi to wszyscy znajomi mi mówia ze ciaze mi słuza bo wreszcie wyglądam jak człowiek a nie jak szkielet w szkolach ![]() który po obiadu musi szybko popic mlekiem ![]() margo moja Amelia zywym dowodem ze dzieci maja katar przy zabkowaniu co katar to wiedzielismy ze zeby moja starsza poszła do pla dowiedzielismy sie dopiero pare dni wiec to jej dopiero 3 dzien ... dzis tak strasznie płakała ![]() ![]()
![]() |
#1161 |
Zakorzenienie
|
ale fajne
![]() Koziemleko - miałam to samo przy Ewci, zleciałam do 46kg, a potem trudno mi było to nadrobić mimo obżarstwa. gacie na mnie wisiały wszystkie... za nami spokojna noc, bez temperatury (nic nie podawałam). wieczorem odciągnęliśmy katar i zapodałam Nasivin. oddychał swobodnie cały czas, dopiero rano coś tam się w nosie pojawiło. tyle, że teraz dopiero zasnął, a przed snem zrobił taką awanturę, że w końcu małż go na klatę wziął. niby chciał do cycka, a płakał, jakby go tam coś w buzi drażniło. macałam, nic się jeszcze nie przebiło. gorączki nie ma i tak dumam, czy wyjść z nim do ogrodu, u nas bardzo ciepło dzisiaj. co byście zrobiły? lecę prasować :/ ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- ps. zszkował mnie dziś ten filmik. a my się boimy, jak dziecku główka na bok poleci :P https://www.facebook.com/video.php?v=722353631170055 |
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Zakorzenienie
|
jak nie ma tepmeratury ja bym wyszła filmik zaraz obejże i lece konczyc układanie ubran dla Juli dostałam 4 worki gdzie ja to wszystko dam chyba do podstawówki jej nic nie kupie tyle tego ma
![]() osz kur........ nie ogladam tego do konca wszystkie kosci mnie bola masakra jakas , ostatnio po fb krazył podobny filmik tylko ze z niemowlakiem straszne .........
Amelcia ![]() http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2014-09-08 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#1163 | ||||
Moderator
|
Cytat:
![]() Chyba też poszukam na all czy droga ta książka ![]() Cytat:
![]() Jaaaaa - ale Wam fajnie ![]() ![]() A jeszcze byś napisała po kolei kto jest kto? ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ten filmik to jakaś masakra! ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Nie jest droga ta książka ![]() Virginia - to ta? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1164 |
Raczkowanie
|
![]() Krzysio właśnie zasnął po 4,5 godzinach aktywności, więc stwierdziłam, że mnie też się coś od życia należy i włączyłam wizaż ![]() U nas kolejny ząb wychodzi - jeszcze dobrze nie wyszły górne jedynki, a już idzie prawa górna dwójka ![]() Ponieważ kończą mi się zapasy mrożonego mleka, dziś pierwszy raz Krzysio zjadł butlę mm. No i mam pytanie do mam karmiących mm - jak przyrządzacie wodę do mleka - gotujecie do jednego karmienia i studzicie, a może gotujecie raz więcej wody i macie już na cały dzień i tylko podgrzewacie przed podaniem? Nie wiem jak to zorganizować gdy całkowicie przejdziemy na mm ![]() Warszawianki również bardzo dziękuję za miłe spotkanie ![]() Tynka ![]() margo trzymam kciuki, żeby zęby wyszły niezauważalnie i bezboleśnie ![]() martyna ja daję warzywka zamiast jednego posiłku. Jak zjadał mniej to dawałam mu jeszcze mleko jakieś 15 minut po warzywach, a teraz jak zjada solidną porcję to ewentulanie godzinę czy dwie później dopajam go wodą ![]() virginia muszę i ja dorwać tą książkę ![]() frogutka ja z miseczką nie pomogę - ja karmię ze zwykłej miseczki (nie plastikowej) zwykłą łyżeczką koziemleko i jak pierwsze nocki bez Franka w pokoju? My też się przymierzamy do przenosin, nawet ostatnio zasłonki kupiłam do Krzysiowego pokoju. Tylko przeraża mnie trochę noc - zostawiać otwarte drzwi? A może nianię elektroniczną całą noc mieć włączoną? Jak Wy macie to rozwiązane? A wagi zazdroszczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1165 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o przytowywanie wody to teoretycznie powinno się przed samym karmieniem 5 minut wodę gotowac, ale ja gotuję całą butelkę wody mineralnej od razu, studzę, potem przelewam do butelki i trzymam ją w lodówke, Jak mała chce jeśc podgrzewam tylko tą ilośc jaką potrzebuje i tyle. Jakoś żadnych dolegliwości nie miała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Raczkowanie
|
Hejhej
![]() Edzia400to moj Piotruś nie mógł usiedzieć ![]() ![]() Virginia alez nabrałam ochoty na te książkę ![]() ![]() Margo80 jak nie ma temperatury to tez bym wyszła.. Koziemleko no to juz dojrzał Franek do tego by spac oddzielnie ![]() ![]() Dobra, lecę dać dziecku obiad, bo juz czas ;-) Miłego dnia |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Zadomowienie
|
Oj ale ładne zdjęcie mamuś wizażowych z dzieciaczkami!!!
Wybaczcie, że jak zwykle nie odpisuję, trochę doczytałam na telefonie. Jesteśmy na urlopie, Gucio jest w swoim żywiole - wiecznie się coś dzieje, ciągle się ktoś nim zajmuje ![]() ![]() Podróż promem bardzo się Gabrysiowi podobała, generalnie cały czas się tak rozgląda że nie wie w którą stronę patrzeć ![]() Staram się was czytać ale czasu mało, za chwilkę zbieramy się nad morze. Aha, w ramach ciekawostek - wczoraj rano wybraliśmy się na spacer, ok 15 stopni na dworze a tutejsze dzieci w wózkach w samych spodenkach i bodziakach z długim rękawem i bez skarpetek ![]()
#1168 |
Zakorzenienie
|
Gucio
![]() dzięki za info, wyszliśmy zanim przeczytałam wasze odpowiedzi i po południu jeszcze raz wyjdziemy posiedzieć pod orzechem. ostatnio wózek musi jechać tylko do zaśnięcia, potem może stać i matka ma pół godziny na czytanie albo dzierganie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 | |||||
Zadomowienie
|
My dziś byliśmy na kontroli u neurologa. Powiedział, że jedyna rzecz do której może się przyczepić to asymetria. Wszystko inne jest już ok
![]() Muszę załatwić skierowanie na rehabilitację w ramach NFZ bo ta z pakietu prywatnego nam się już kończy, a jakoś nie chciałabym płacić. Cytat:
![]() ![]() Tak jak już któraś z dziewczyn napisała. Zazdroszczę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja też mam wrażenie, że młoda lepiej się czuje odkąd pojawiły się kaszki i dokarmianie mm. Od lewej idąc: Krzyś, Majka, Kinga, Emilka, Toś, Piotruś Cytat:
![]() Przynajmniej szybko z głowy będziesz miała temat zębów. W maseczce było okropnie. Bawcie się dobrze, a ty ładuj akumulatory, żeby mieć siłę zajmować się młodym po powrocie. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny zdjecie z chrzcin dodam jak sie dorwe do kompa bo my u Tesciow na wsi Mloda spi a ja czytam na telefonie.
Virginia ksiazka zapowiada sie super, przylaczam sie do pytania skad masz? Tez bym chetnie przeczytala droga ta impreza? :-P Jednak dzis przerwa w warzywkach jutro kontynuujemy tez chcialabym zastapic jeden posilek mleczny warzywkami ale opornie to idzie. Jutro kontynuujemy proby i zobaczymy. Podejrze tez zdjecia bo widze ze dodalyscie a na tel nic sie nie wyswietla :/
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.