Vademecum antykoncepcji! - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-23, 22:59   #1141
Brook
Zakorzenienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

dzieki lexie pocieszylas mnie i troche uspokoilas

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 23:10   #1142
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nie stresuj się, nie ma sensu - nie dość, że czas niezbyt sprzyjający zapłodnieniom, to jeszcze bez wytrysku. Ale na przyszłość po prostu stosujcie jakieś zabezpieczenie, jak się chce bez to jednak trzeba mieć dość regularne cykle (a Ty masz rozregulowany ostatnio) i wiedzieć kiedy jest owulacja i okres płodny.
Wtedy da się wyznaczyć te dni niepłodne, z czego nawet czasem korzystam , ale ja się orientuję kiedy mam owulację

można też prowadzić obserwacje swojego organizmu, mierzyć temperaturę, prowadzić tabelkę i na tej podstawie wyznaczać dni płodne i niepłodne, ale to już wiele zachodu, kiedyś o tym myślałam ale mi się nie chce
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 23:14   #1143
Brook
Zakorzenienie

stosujemy gumke zawsze...
ale swiaodmie chcielismy zrobic to w ten dzien bez - wczoraj...
ale jakos dzis stres mnie dopadl ze co jesli jest szansa byla szansa na zapolodnienie...

przed okresem nie mialam zadnego sluzu bylo sucho znaczy ze wtedy byly dni nieplodne chyba?

wytrysku nie bylo ale w tym plynie co jest nawilizajacy to chyba tez sa te plemniki?

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-23, 23:17   #1144
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Myślę, że nie miałaś wtedy żadnych dni płodnych, mimo rozregulowanego cyklu to raczej owulacja nie skacze sobie tak gdzie popadnie Panikę ciążową znam, niestety ze dwa razy mnie dopadła, nawet raz test robiłam Ale oczywiście się okazało, że to tylko moja paranoja.

A jak chcecie czasem bez, to można właśnie jak się wie, że jest się już PO owulacji i dniach płodnych, u mnie to zwykle wypada tydzień przed okresem (ale ja mam długie cykle, więc mną się nie sugeruj za bardzo ). Obserwuję śluz i widzę kiedy ten okres płodny ma miejsce.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2009-07-23 o 23:18
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-24, 08:33   #1145
aiofe
Raczkowanie

Hej nie wiedzialam gdzie sie podczepic wiec jesli nie to miejsce prosze o przeniesienie postu

biore novynette. dzisiaj powinnam wziasc 5ta tabletke z 6ego opakowania.. i ku mojemu zdziwieniu zobaczylam ze dzisiaj wzielam 6ta tabletke z blistra :p prawdopodobnie w ktorys z dni wzielam tabletke dwa razy (nie wiem czy dzis czy wczesniej) i teraz mam pytanie: czy antykoncepcja zostala zachowana? i czy powinnam stosowac dodatkowe zabezpieczenie przez kolejne 7 dni?

co z "brakujaca" tabletka 21ego dnia? powinnam wziasc "dodatkowo" z zapasowego blistra?

dzia za odp
aiofe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-24, 09:08   #1146
intransitive
Wtajemniczenie

ostatnio miałam taką sytuację i w ciążę nie zaszłam. Ja brakującą tabletkę wzięłam z nastepnego opakowania
Stary 2009-07-24, 09:30   #1147
aiofe
Raczkowanie

ciazy sie nie boje jesli by juz miala byc ale pierwszy raz mialam taka syytuacje. rozumiem - zapomniec ale wziasc extra jeszcze nie mialam nie cierpie opakowan novynette po prostu :p
Stary 2009-07-24, 09:31   #1148
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aiofe Pokaż wiadomość
Hej nie wiedzialam gdzie sie podczepic wiec jesli nie to miejsce prosze o przeniesienie postu

biore novynette. dzisiaj powinnam wziasc 5ta tabletke z 6ego opakowania.. i ku mojemu zdziwieniu zobaczylam ze dzisiaj wzielam 6ta tabletke z blistra :p prawdopodobnie w ktorys z dni wzielam tabletke dwa razy (nie wiem czy dzis czy wczesniej) i teraz mam pytanie: czy antykoncepcja zostala zachowana? i czy powinnam stosowac dodatkowe zabezpieczenie przez kolejne 7 dni?

co z "brakujaca" tabletka 21ego dnia? powinnam wziasc "dodatkowo" z zapasowego blistra?

dzia za odp
antykoncepcja bez zmian
co do brakującej tabletki to nie musisz jej dobierać - możesz zrobić przerwę po 20stu tabsach
oczywiście jeśli chcesz dobrać to możesz, z zapasowego opakowania czy coś, ale nie ma takiej potrzeby

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-24, 09:49   #1149
aiofe
Raczkowanie

dzieki
Stary 2009-07-24, 11:22   #1150
KamiCukierasek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
stosujemy gumke zawsze...
ale swiaodmie chcielismy zrobic to w ten dzien bez - wczoraj...
ale jakos dzis stres mnie dopadl ze co jesli jest szansa byla szansa na zapolodnienie...

przed okresem nie mialam zadnego sluzu bylo sucho znaczy ze wtedy byly dni nieplodne chyba?

wytrysku nie bylo ale w tym plynie co jest nawilizajacy to chyba tez sa te plemniki?
w dni płodne śluz jest przejrzysty, ciągnie się i masz te uczucie że jest Ci tam mokro... w dni niepłodne śluz jest gęsty i białawy
Stary 2009-07-24, 11:52   #1151
Seszana
Przyczajenie

Hej dziewczyny,
a jeśli wystąpiły u Was jakieś niepożądane skutki brania tabletek to kiedy wystąpiły? Od pierwszej tabletki czy po jakimś czasie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-24, 12:00   #1152
intransitive
Wtajemniczenie

różnie tak naprawdę ja do teraz miewam mdłości po wzięciu tabletki (na pusty żołądek) a biorę już ponad rok.
W pierwszy dzień byłam baaardzo senna. W drugim miesiącu miewałam zgagę.
Stary 2009-07-24, 15:04   #1153
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Seszana Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
a jeśli wystąpiły u Was jakieś niepożądane skutki brania tabletek to kiedy wystąpiły? Od pierwszej tabletki czy po jakimś czasie?
nie ma to reguły, mogą być od razu a mogą po miesiącu, dwóch, roku...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-24, 15:50   #1154
KamiCukierasek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Seszana Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
ja miałam mdłości jakoś przy 4 tabletce z drugiego opakowania, ale tylko dwa dni z rana
Stary 2009-07-24, 21:39   #1155
89Madzia89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KamiCukierasek Pokaż wiadomość
ja miałam mdłości jakoś przy 4 tabletce z drugiego opakowania, ale tylko dwa dni z rana

skonczylam 3 opakowanie
zgaga, nerwowosc, zmiennosc nastrojow, skoki libido i najgorsze urosly mi piersi o jedne rozmiar oraz przytylam (tzn zwiekszyl mi sie apetyt niestety)
89Madzia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-24, 23:54   #1156
konwalija
Raczkowanie

mam pytanie do dziewczyn które stosowały tabletki dluższy czas..
bo myślę o tym środku antykoncepcji ale słyszałam, że oprócz wielu skutków ubocznych u części osób powodują też problemy z płodnością...
a ja chciałabym duuużo dzieci tylko jeszcze nie teraz...
konwalija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-25, 11:24   #1157
intransitive
Wtajemniczenie

to zależy od organizmu,ale często czytałam że po odstawieniu tabletek szansa na zajście w ciążę jest większa niż kiedykolwiek Ale to nie reguła
Stary 2009-07-26, 09:06   #1158
naily
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez intransitive Pokaż wiadomość
to zależy od organizmu,ale często czytałam że po odstawieniu tabletek szansa na zajście w ciążę jest większa niż kiedykolwiek Ale to nie reguła
Po odstawieniu stabilizuje sie owulacja, wiec u kazdego inaczej. Poza tym to chyba tez zalezy od srodka jakiego uzywalas, u mnie obiecywali, ze od razu po odstawieniu mozna zajsc w ciaze
naily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 11:55   #1159
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konwalija Pokaż wiadomość
mam pytanie do dziewczyn które stosowały tabletki dluższy czas..
bo myślę o tym środku antykoncepcji ale słyszałam, że oprócz wielu skutków ubocznych u części osób powodują też problemy z płodnością...
a ja chciałabym duuużo dzieci tylko jeszcze nie teraz...
Nie jest tak. Jest to odwracalan metoda antykoncepcji i po odstawieniu można normalnie zajsc w ciążę.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-26, 18:39   #1160
blondi19
Zadomowienie

GG do blondi19

badzo prosze o pomoc. otoz biore tabl od 2 lat regularnie i wczorajsza tabl mi sie pokruszyla w drobny mak wiec ja opuscilam.. zaczelam od czwratku wiec jest to 3tabl z cyklu ile dni teraz musze odczekac ze wspolzyciem aby moc spowrotem bez stresu wspolzyc?

I żyli długo i... ciii.. ! Ty nie jestes z tej bajki ksieżniczko!

blondi19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-27, 08:37   #1161
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blondi19 Pokaż wiadomość
badzo prosze o pomoc. otoz biore tabl od 2 lat regularnie i wczorajsza tabl mi sie pokruszyla w drobny mak wiec ja opuscilam.. zaczelam od czwratku wiec jest to 3tabl z cyklu ile dni teraz musze odczekac ze wspolzyciem aby moc spowrotem bez stresu wspolzyc?
Nie musisz wszedzie pisac o tym.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 12:50   #1162
kosmetyczka21
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Hej!
Mam problem bo nie jestem jeszcze doświadczona w braniu tabletek to dopiero moje 1 opakowanie i po ok 10 tabetce codziennie boli mnie podbrzusze... tak jak np. tydzien przed miesiaczką kiedy nie brałam tabletek. Chcialam sie zapytac czy to jest normalne?
kosmetyczka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 13:42   #1163
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez kosmetyczka21 Pokaż wiadomość
Hej!
Mam problem bo nie jestem jeszcze doświadczona w braniu tabletek to dopiero moje 1 opakowanie i po ok 10 tabetce codziennie boli mnie podbrzusze... tak jak np. tydzien przed miesiaczką kiedy nie brałam tabletek. Chcialam sie zapytac czy to jest normalne?
moze sie tak zdarzać

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-11, 04:04   #1164
onadaga88
Przyczajenie

Mam pytanie nie wiem czy to na tym forum powinnam je zadac . Od 3 lat stosuje tabletki antykoncepcyjne przez okolo 1 rok cilesit a teraz rigevidon . Od okolo miesiaca odczowam nadmierne dretwienie miesni . ( Zawsze spalam na brzuchu a rece pod buzia dokladnie tak samo jak moja mama , ateraz 5 min tak poleze i juz rak nie czuje )czy jest to moze od tabletek antykoncepcyjnych ?? czy przyczyn mam szukac w diecie albo trybie zycia?? Bo zmienilam ostatnio prace na tryb nocny. prosze o odpowiedz .
Z gory dziekuje
onadaga88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-11, 07:03   #1165
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez onadaga88 Pokaż wiadomość
Mam pytanie nie wiem czy to na tym forum powinnam je zadac . Od 3 lat stosuje tabletki antykoncepcyjne przez okolo 1 rok cilesit a teraz rigevidon . Od okolo miesiaca odczowam nadmierne dretwienie miesni . ( Zawsze spalam na brzuchu a rece pod buzia dokladnie tak samo jak moja mama , ateraz 5 min tak poleze i juz rak nie czuje )czy jest to moze od tabletek antykoncepcyjnych ?? czy przyczyn mam szukac w diecie albo trybie zycia?? Bo zmienilam ostatnio prace na tryb nocny. prosze o odpowiedz .
Z gory dziekuje
Wiesz, być może tryb życia też ma na drętwienie wpływ. Ale kiedy ja zaczęłam brać tabletki, też odczuwałam takie drętwienie. Czasami podczas np. ćwiczeń musiałam przerwać, bo miałam skurcze palców u stóp... Więc wg mnie to jest spowodowane tabletkami. A czy palisz papierosy? bo to może mieć wpływ..
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-11, 08:50   #1166
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

ciężko powiedzieć czy to od tabletek czy nie, ale warto zaopatrzyć się w magnez - tabletki go wypłukują, a jego brak w organizmie może właśnie powodować takie sytuacje jak drętwienie, obolałość mięśni itp

Stary 2009-08-11, 12:47   #1167
kosmetyczka21
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Dziewczyny mam znowu problem . Wzięłam pierwsze opakowanie Yasminu .. po 4 dni od odstawienia dostałam miesiączkę. Ale miałam ją 2 dni i teraz jest 3 i mieisaczki juz nie mam. Kiedy nie bralam antykoncepcji moj okres trwal nawet 7 dni. Czy to jest powod do paniki?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-11, 12:52   #1168
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kosmetyczka21 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam znowu problem . Wzięłam pierwsze opakowanie Yasminu .. po 4 dni od odstawienia dostałam miesiączkę. Ale miałam ją 2 dni i teraz jest 3 i mieisaczki juz nie mam. Kiedy nie bralam antykoncepcji moj okres trwal nawet 7 dni. Czy to jest powod do paniki?

Nie. To normalne - przy tabletkach krwawienie zazwyczaj (bo nie na każdego tak to działa) są krótsze i bardziej skąpe. U mnie trwa 3 dni - z czego 1 i ostatni dzień to plamienia, a drugi to taka konkretna 'miesiączka'

Stary 2009-08-11, 12:59   #1169
kosmetyczka21
Raczkowanie

Dziekuje Ci bardzo za informacje, bo nie chce zostac jeszcze mamusią
Stary 2009-08-21, 12:22   #1170
Red_Roose
Raczkowanie

GG do Red_Roose
Dot.: Zmiana z plastrów na tabletki- ulotka swoje,lekarz swoje

Dziewczyny, mam pytanie do Was
W srode (tj.26.08) zdejmuje ostatni plaster EVRA, a poniewaz 31 sierpnia wyjezdzam na wakacje na 2 tyg., chcialabym na ten czas przejsc na tabletki antykoncepcyjne - Yasmin. Zrobilam tak tez rok temu i nie mialam zadnych problemow w zwiazku z przejsciem na tabletki
Kiedy powinnam zazyc pierwsza tabletke-w dniu krwawienia? Jezeli tak zrobie, to mniej wiecej po jakim czasie przestane krwawic??
Czy jest mozliwe, aby w ogole nie robic przerwy i gdy w srode zdejme plaster,zazyc od razu tabletke antykoncepcyjna? Jesli tak,to kiedy powinnam ja wziac-w czwartek??
Nie chcialabym miec krwawienia na wakacjach i nie bardzo wiem co zrobic. A wiem, ze niestety plaster odkleilby mi sie w morzu...
Moze mi cos doradzicie dziewczyny? Czy ktoras z Was byla w podobnej sytuacji?

Z gory dziekuje za wszelkie rady

Edytowane przez Red_Roose
Czas edycji: 2009-08-21 o 12:23
Red_Roose jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości