![]() |
#1141 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dla biżuteryjek- kurs obróbki zdjęć:)
Z Cosmo
![]()
![]() |
#1142 |
Wtajemniczenie
|
W sumie to nawet nie wiem skąd go mam
![]() Poeksperymentowałam trochę z kolczykami i wyszły mi takie zdjęcia. Lepsze? To pierwsze jakby trochę nieostre, ale jak wyostrzyłam to nie wyglądało dobrze...
![]() |
#1143 |
Zadomowienie
|
Pierwsze najlepsze - jeszcze tylko złap ostrość na kolcach a nie koronce - będzie git
![]()
![]() |
#1144 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki ze to powiedziałaś, teraz już wiem co jest z nim nie tak - nie mogłam się dopatrzeć
![]() ![]() Kurczę, próbowałam właśnie zrobić zdjęcie z ostrością na kolce i coś nie mogę ![]()
Edytowane przez czarna kawa Czas edycji: 2011-01-23 o 16:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1145 |
Zadomowienie
|
Fakt, nadal są nieostre, a cała ostrosć przeszła na koronkę. A masz w aparacie opcję makro?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1146 |
Raczkowanie
|
Sorki, że tak z offtopuję... Ale córa mi rozplasła aparat i powoli przymierzam się do kupna nowego. Jaki byście mi poleciły kobitki?
A poza tym mam drugi problem ![]() Dlaczego pomimo że wgrywam zdjęcia doskonalej jakości po 70kilo, w internecie wyświetlają mi się one już znacznie brzydsze i po najechaniu na ich właściwosci pojawia się informacja, że mają 8kb. Oglądane na komputerze zdjęcia są ładne, ale już załadowane na stronę i ogladane online-poszarpane i niewyraźne. I tak mi się psują wszystkie zdjęcia ze sklepu itp...
. Edytowane przez asiapimplasia Czas edycji: 2011-01-24 o 09:22 Powód: Literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1147 |
Wtajemniczenie
|
Makro, czyli tan przycisk z kwiatuszkiem? Tak, mam i zawsze używam. Nigdy nie maiłam takiego problemu i nie wiem co z tym zrobić. Da się jakoś ręcznie ustawić ostrość?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1148 |
Zadomowienie
|
Zależy od modelu aparatu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1150 |
Zadomowienie
|
Chciałabym popracowac nad swoimi zdjęciami, ciągle jestem niezadowolona.
Nie wiem tylko czy wrzucać tutaj efekt końcowy moich zmagać czy lepiej takie jeszcze sprzed jakiejkolwiek obróbki? Robię lustrzanką (canon 450d)w trybie automatycznym, ustawione na jakość Raw, potem wstępnie je przerabiam w programie canona Digital Photo Professional, konwertuje na jpg i na koniec w picassie dodaje logo i jeszcze rozjaśniam czy poprawiam nasycenie kolorów. może coś robie całkiem źle? nie wiem
![]() |
#1151 |
Wtajemniczenie
|
Ja te nie mogę ogarnąć tych zdjęć... Jak na razie używałam tylko picasso, ale trochę mi tam brakowało opcji i postanowiłam nauczyć sie obsługiwać gimpa. Biedziłam sie z tym całe popołudnie, ale efekt zdecydowanie średni, zadowolona jestem tylko z piątego zdjęcia. Chyba jednak pozostanę przy picassie jak na razie. Byłabym bardzo wdzięczna za jakieś pomocne uwagi
![]() Najgorsze jest chyba pierwsze zdjęcie, nie mogłam ustawić odpowiedniego odcienia. Z tych dwóch przedostatnich które jest lepsze? wydaje mi się, ze drugie, to z picassy właśnie. Jednak ten program jestem przynajmniej w stanie opanować...
Edytowane przez czarna kawa Czas edycji: 2011-01-26 o 16:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1152 |
Zadomowienie
|
Dwa przedostatnie zdjęcia faktycznie wyglądają najlepiej, ale i tak odnosze wrażenie, że nie są dość ostre. No i tło trochę ciemne, jeśli robiłaś na białej kartce...? W gimpie możesz wyostrzyć zdjęcia maską wyostrzającą. Pobaw się też krzywmi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1153 |
Raczkowanie
|
Tryb automatyczny w lustrzankach nie nadaje się do focenia biżutek. Spróbuj na ręcznych ustawieniach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1154 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to może wrzuce jakies ostatnie zdjęcia po obróbce czy można je jeszcze na siłę rozjaśniać? nie mogę wyczuć tej granicy, a ciągle wydają mi się za ciemne
![]() |
![]() |
#1155 |
Wtajemniczenie
|
franio, twoje zdjęcia może są trochę ciemne, ale ogólnie wydaja mi się dobre. Są bardzo ostre, w przeciwieństwie do moich. Zdradzisz czego używasz jako tło? Wygląda bardzo ciekawie
Te dwa przedostatnie zdjęcia były robione na szarej kartce, dlatego tło jest ciemne. Jakoś bardziej mi przypadło do gustu niż białe. Ciągle nie mogę zrobić ostrych zdjęć. Nie wiem czy to wina aparatu czy sposobu fotografowania? Próbowałam je wyostrzyć w gimpie ale nie wyglądało to dobrze. Może to kwestia wprawy, bo dopiero uczę się tego programu. Cóż, ćwiczenie czyni mistrza, a przynajmniej taką mam nadzieję.
Edytowane przez czarna kawa Czas edycji: 2011-01-26 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1156 |
Zadomowienie
|
dzięki, te maziaje w tle to papier do scrapbookingu, a dokładnie tył albumu od scraperki Asicy
![]() A cyrylica to kawałek serbskiej gazety, słuzyła mi długo jako tło ale odchodzę od niej bo jakoś tak przedmioty się z tym tłem zlewają zauwazyłam, że im mniej światła tym bardziej tracę na ostrosci zdjęć. ostrość podkręcam jeszcze w programie canon
![]() |
#1157 |
Wtajemniczenie
|
Myślę, że gdybyś swoje zdjęcia troszkę rozjaśniła to wyglądałyby bardzo ładnie. Poszukam papieru, mogą wyjść ciekawe efekty.
Co do światła to też mam wrażenie, ze im więcej światła tym ostrzejsze wychodzą, tylko ze niestety teraz o światło trudno... Podobno dłuższy czas naświetlana sprawia, ze zdjęcia są wyraźniejsze, o ile oczywiście nie poruszy się aparatu. Muszę spróbować, bo sama widzę że z ostrością u mnie kiepsko...
![]() |
#1158 |
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj się wzięłam ostro za zdjęcia
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1159 |
przyczajona tygrysica
|
Na zdjęciu z białym tłem widać maziaje po gumce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1160 |
Wtajemniczenie
|
A w którym miejscu widać u ciebie te maziaje? Rzucają się w oczy? Pewnie w prawym górnym rogu. Rzeczywiście mazałam tam, ale u mnie nic nie widać...
Z fioletem akurat nie było problemu - sam wyszedł ![]()
Edytowane przez czarna kawa Czas edycji: 2011-01-28 o 13:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1161 |
przyczajona tygrysica
|
W lewym górnym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1162 |
Wtajemniczenie
|
No tak, lewy górny właśnie miałam na myśli
![]() Tak w ogóle to mam wrażenie ze po wgraniu na wizaż czy do galerii zdjęcia tracą trochę na jakości Kolejne podejście. Zdjęcie na szarym tle jest znacznie ostrzejsze niż to na białym. Może to dlatego, ze wykadrowałam je znacznie mocniej, a co za tym idzie nie musiałam tak bardzo skalować? Czy to ma jakiś związek?
Edytowane przez czarna kawa Czas edycji: 2011-01-29 o 13:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1163 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie-ja też mam takie wrażenie. Czy ktoś może pomoże to wyjaśnić??
![]() |
![]() |
#1165 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie, zdjęcia na szarym zawsze mi lepiej wychodzą. Może to dla tego, ze na białym trzeba mocniej rozjaśniać i kontrast podnosić. Jednak na białym też chciałabym się nauczyć. Tak sie zastanawiam, lepiej robić zdjęcia mniejsze czy większe? Teoretycznie większe będą miały lepszą jakość, ale za to mniejszych nie trzeba tak bardzo skalować, wiec jakości nie tracą. Następnym razem zrobię mniejsze, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Rzeczywiście zdjęcia robione na mniejszej rozdzielczości wychodzą lepiej. Tym razem zrobiłam je ustawiając rozdzielczość na 3M, zamiast 7 (cokolwiek to znaczy ![]()
Edytowane przez czarna kawa Czas edycji: 2011-01-30 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1167 |
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie staram się wprowadzać dodatki, bo moje zdjęcia były zbyt "nudne" - wszystkie na gładkim, szarym tle. Choć w ostatnim chyba rzeczywiście trochę przesadziłam. Cóż, będę szukać złotego srodka
![]() |
#1168 |
Rozeznanie
|
Polecam muszle. Ułożone na jasnym, szczególnie kremowym tle nie rzucają się w oczy, ale przyjemnie urozmaicają kompozycję.
Edit: A z reszta sama oceń. ![]()
A teraz, drogie dzieci, księżniczka opuszcza bajkę, otwiera zimne piwo i zapala fajkę. Mój wątek Edytowane przez Yori Czas edycji: 2011-02-01 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1170 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:15.