|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Ja ospalosc czuje codziennie ale moze to z przemeczenia. Chociaz do szkoly jak wstawalam podobnie to tego nie czulam a teraz do pracy mi ciezko wstac i w ciagu dnia zasypiam. Latwo tez sie dwnerwuje Na jakies blahostki. I czasami sama nie wiem o co mi chodzi ...
Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#1142 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja się właśnie zalamalam. Odebrałam wyniki i wszystko już mam w normie. Ale pierwszy raz robiłam prolaktyna i norma do 35 a ja 95... Już nie mam siły chodzić po lekarzach. Czym to może być spowodowane? Mam 21 lat, okresy jak w zegarku 27-29 dni, nie obfite, w ciąży też nie jestem...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1143 |
dead & alive
|
Wam wystarczy raz coś napisać i wszystkim polecacie te same suplementy
![]() Laura Rose, poczytaj o niedoborze magnezu, bo moim zdaniem Twoje objawy (skurcze, brak koncentracji, zmęczenie) wskazują na jego niedobór. |
![]() ![]() |
![]() |
#1144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1145 | |
dead & alive
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
Zakorzenienie
|
Czy zaburzenia skorne jakies krosty itp moga byc tez objawem chorej tarczycy? Czy to juz nie koniecznie?
![]() ![]() |
![]() |
#1148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1151 | |
dead & alive
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
dead & alive
|
Skurcze łydek też?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Raczkowanie
|
Cześć, dziewczyny!
2 lata mnie tu nie było, ale najwidoczniej nie miałam żadnego problemu, żebym mogła się tu pojawić, aż do teraz ![]() Piszę to w tym wątku, bo podejrzewam, że to właśnie niedoczynność tarczycy jest ''winowajcą' mojego samopoczucia. Otóż, od jakiegoś miesiąca czuję się po prostu źle. Począwszy od zaburzeń miesiączkowania, czego nie miałam nigdy (tak, zawsze przychodziła wtedy kiedy powinna). Miesiąc temu spóźniła mi się 6 dni, a w tym miesiącu to chyba sobie trochę zabalowała, bo pojawiła się dopiero po 20 dniach. W dodatku nie miałam jeszcze tak bolesnej miesiączki jak tym razem. Dziś na szczęście jest ostatni dzień. Poza zaburzeniami miesiączkowania, od jakiegoś tygodnia mam mdłości (bez full wersji ![]() ![]() Kolejną dziwną sprawą jest to, że kiedy zaczyna mnie mdlić robi mi się tak zimno, że zaczynam się trząść. 35 stopni Celsjusza na dworze, a ja potrafię siedzieć w swetrze, gdzie po 15 minutach leżę w samym staniku, bo... jest mi gorąco. Mój TŻ nie wie czy przynosić gorącą herbatę czy zimne okłady. Dodam tylko, że moja mama ma niedoczynność tarczycy, ale do dnia dzisiejszego nie pomyślałam o tym, że ja mogłam to też odziedziczyć. Po prostu zdziwił mnie sam fakt, że to stało się tak nagle. Chyba, że przesadzam i odczuwałam to zawsze, ale nie zwracałam na to uwagi. Co o tym sądzicie? Miałyście coś podobnego? |
![]() ![]() |
![]() |
#1155 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1156 |
dead & alive
|
Tym bardziej, że Laura Rose miała anemię, więc możliwe, że ma też niedobór magnezu. Chociaż na forum oczywiście możemy tylko gdybać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1157 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę poczytać więcej o hashi i iść do innego lekarza tak czy inaczej. Te skurcze mi się pojawiły dopiero parę tygodni temu, w trakcie suplementacji żelaza. Mulenie już wcześniej, jeśli to coś zmienia. Cytat:
![]()
![]() |
#1158 |
Raczkowanie
|
Czyli skierowanie od rodzinnego. Rozumiem.
To raczej nie są żadne przypadłości ginekologiczne? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1160 |
Konto usunięte
|
Chciałam zdać relację z drugiej wizyty u endo, oraz troszkę się was poradzić
![]() ![]() 1. Pierwszą zauważoną nieprawidłowością (przez gin.) była podwyższona prolaktyna- robiłam test z metoclopramidem, urosla 12x- endo powiedziała, ze raczej guza przysadki nie ma, dostałam wczoraj bromergon. 2. podwyzszony androstendion- tu diagnozy nie ma, jajniki na USG wyglądały OK, ale mam wątpliwości, czy usg było dobrze przeprowadzone, chcę je powtórzyć. Endo powiedziała, ze mam powtórzyć androstendion, oraz zbadać 17-OH -prog. Testosteron całkowity miałam w normie, raczej w dolnej granicy. Endo powiedziała, że to, że mam prawidłowe jajniki na USG nie wyklucza PCOS. Ponoć można mieć PCOS z prawidłowym USG, oraz nie mieć PCOS z pęcherzykami na jajnikach. Ja miałam przekroczony androstendion, trądzik i nieregularne cykle, mam zbadać w.w. hormony. 3. Na koniec pokazałam endo wyniki TSH, FT3 i FT4 i aTPO TSH 4,44 (norma: 0,4-4) FT4 29.79% [ wynik 14.5, norma (10.3 - 24.4)] (wrzuciłam do kalkulatora tarczycy, stąd procenty FT3 46.75% [ wynik 4.17, norma (2.3 - 6.3)] anty-TPO <10 (norma 0-35) Stwierdziła niedoczynność, dostałam Letrox 50. Od razu zrobiła mi USG. Wyniki średnio rozumiem, z tego co byłam w stanie odczytać, mam jakies zwłóknienia, podwyższone unaczynienie, oraz "obraz przemawia za limf. zapaleniem tarczycy". Endo pokazywała mi na monitorze takie "ogniska" czerwone, wskazujące na zapalenie, ale powiedziała, ze nie każde zapalenie to Hashimoto, mam zbadać pozostałe przeciwciała, anty TG i p/c. p. recept. TSH ![]() 4.Wspomniałam, że mam bardzo niskie ciśnienie + mama ma niedoczynność kory nadnerczy (oprócz niedoczynności tarczycy)-> mam zbadać kortyzol ![]() 5. Przeliczyłam sobie wartości z USG na objętość tarczycy- wyszło mi 7,550 ml, czy to jest OK? Endo tego nie liczyła, mam tylko wymiary Troszkę jestem zmartwiona, jakie zapalenie tarczycy mogę mieć oprócz Hashimoto, przy niedoczynności? Oprócz tego byłabym wdzięczna za radę odnośnie lekarki, ponieważ nie mam kompletnie doświadczenia w tej sferze, nie wiem po czym poznać dobrego endokrynologa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1161 | |
dead & alive
|
Cytat:
![]() Żelazo jest dosyć silnym pierwiastkiem i przyjmowane z posiłkami (lub suplementami) zawierającymi magnez wzajemnie niwelują swoje działanie. Ponieważ przyjmowałaś dużą dawkę żelaza nie odczułaś jego braku, ale zaczął doskwierać Ci brak magnezu ![]() Oczywiście to tylko moja internetowa teoria ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, witam się i ja. Zasubskrybowałam po odebraniu wyników TSH. Poszłam do internisty dostałam zlecenie, i wyniki wyglądają tak
TSH: 4,03 ÎźIU/ml (badanie sprzed kilku dni) i z dzisiaj: fT3: 4,58 pmol/l fT4: 15,61 pmol/l P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO: 5,94 IU/ml komentarz od lekarza: Wyniki badań prawidłowe. Nie ma potrzeby odbycia wizyty. W normach się mieszczę (no poza TSH) A ja się czuję jakby mnie ktoś przeżuł i wypluł. Spać spać i spać. Cały czas zimno, dogrzewam się non stop - przynajmniej stopy... Może powinnam coś jeszcze zbadać? Jakieś pomysły? |
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Zakorzenienie
|
Hejo istapp
![]() No tsh i co ze w normie jak za duze. Reszta nie wiem jaka powinna byc. Bo jeszcze przede mna te badania. Idz do endo. Nie sluchaj rodzinnego 😊 Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#1164 |
Zakorzenienie
|
[1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;63751831]Dziewczyny, witam się i ja. Zasubskrybowałam po odebraniu wyników TSH. Poszłam do internisty dostałam zlecenie, i wyniki wyglądają tak
TSH: 4,03 ÎźIU/ml (badanie sprzed kilku dni) i z dzisiaj: fT3: 4,58 pmol/l fT4: 15,61 pmol/l P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO: 5,94 IU/ml komentarz od lekarza: Wyniki badań prawidłowe. Nie ma potrzeby odbycia wizyty. W normach się mieszczę (no poza TSH) A ja się czuję jakby mnie ktoś przeżuł i wypluł. Spać spać i spać. Cały czas zimno, dogrzewam się non stop - przynajmniej stopy... Może powinnam coś jeszcze zbadać? Jakieś pomysły?[/QUOTE] nie robiłaś w całości z TSH dzisiaj? daj jeszcze normy
#1165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;63751831]Dziewczyny, witam się i ja. Zasubskrybowałam po odebraniu wyników TSH. Poszłam do internisty dostałam zlecenie, i wyniki wyglądają tak TSH: 4,03 ÎźIU/ml (badanie sprzed kilku dni) i z dzisiaj: fT3: 4,58 pmol/l fT4: 15,61 pmol/l P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO: 5,94 IU/ml komentarz od lekarza: Wyniki badań prawidłowe. Nie ma potrzeby odbycia wizyty. W normach się mieszczę (no poza TSH) A ja się czuję jakby mnie ktoś przeżuł i wypluł. Spać spać i spać. Cały czas zimno, dogrzewam się non stop - przynajmniej stopy... Może powinnam coś jeszcze zbadać? Jakieś pomysły?[/QUOTE] Idź do endo. Dupka, a nie prawidłowe wyniki w połączeniu z objawami ![]()
![]() |
#1166 |
Konto usunięte
|
no nie robiłam...bo mi nie zlecił. sprawdziłam w domu zlecenie (bo to wszystko w systemie i już po ptokach)
fT3 wynik: 4,58 pmol/l, norma 3,1 - 6,8 fT4 wynik: 15,61 pmol/l, norma 12 - 22 P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO wynik: 5,94 IU/ml, norma: < 34 TSH robiłam diagnostyce, no to moje jak pisałam 4,03, a norma 4,20 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Zakorzenienie
|
[1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;63753116]no nie robiłam...bo mi nie zlecił. sprawdziłam w domu zlecenie (bo to wszystko w systemie i już po ptokach)
fT3 wynik: 4,58 pmol/l, norma 3,1 - 6,8 fT4 wynik: 15,61 pmol/l, norma 12 - 22 P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO wynik: 5,94 IU/ml, norma: < 34 TSH robiłam diagnostyce, no to moje jak pisałam 4,03, a norma 4,20 ![]() FT4 36.10% [ wynik 15.61, norma (12 - 22)] FT3 40% [ wynik 4.58, norma (3.1 - 6.8)] z tego co wiem, źle przy takich wynikach nie jest, ale szału też nie ma w wielu miejscach zalecają wyniki fT3 i fT4 powyżej 50% dobrze jest trójce sprawdzać razem, jakbyś z tymi ft3i4 sprawdziła tsh, to by można było chociaż wykluczyć błąd labo ![]() ogarnięty endo potrzebny koniecznie, tutaj jest o subklinicznej niedoczynność i to by się jakby z wynikami pokrywało
![]() Edytowane przez MartusiaWu Czas edycji: 2016-08-03 o 13:07 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1168 |
Konto usunięte
|
Dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Zakorzenienie
|
A. No i siostra mowila ze ta endo do ktorej ide robi usg. Tylko ciekawe czy zrobi. Aczkolwiek mowila ze ona jest dokladna bardzo jak dla niej .
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
Zakorzenienie
|
Hejo, odebralam dzisiaj wyniki krwi i sie zalamalam.
TSH - 4,8 (wczesniej 0,19) Ft3 - 4,39 (nie moge teraz sprawdzic wczesniejszych wynikow, ale spadlo) Ft4 - 16,53 (spadlo z 23) Anty TPO 175 ![]() Troche mnie te wyniki podlamaly. Zaczelam diete, chudne 1kg tygodniowo, a tu tak slabe wyniki. Zaczelam ograniczac gluten. Do tej pory bralam 75, a na weekend 62,5. Przez ostatnie 2-3 tyg. bralam tylko 62,5, bo 75 sie skonczylo. Czy to ta obnizona dawka mogla tak zadzialac? Dodatkowo w maju zaczelam brac tabletki anty. Organizm ogolnie na tabletki zareagowal w porzadku (poza zwiekszonym tradzikiem, sytuacja juz wraca do normy). Czy tabletki antykoncepcyjna moga miec wplyw? Suplementuje sie wit D3 i od niedawna selenem. Jutro zapisze sie do endo, wiec pewnie wizyta za 2 tyg. mi wypadnie. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.