IX miesiąc zaczynamy, Nogi ciągle zaciskamy :) Lipcówki 2016 część IX - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-06, 11:31   #1141
alloffkowa
Zakorzenienie

Dot.: IX miesiąc zaczynamy, Nogi ciągle zaciskamy :) Lipcówki 2016 część IX

Cytat:
Napisane przez kamila_509 Pokaż wiadomość
Nie nadrabiam Was bo nie mam sily :/

Wróciłam do domu zestresowana.

Udało się trafić na Polska położną więc tu spoko, dogadalam się z nią, zapytałam o to co najważniejsze i luz. Zrobiła ktg, które wyszło wzorowo, jakieś skurcze się zaznaczyły ale mówiła, że to normalne już na tym etapie.

Zobaczyłam porodowke, wygląda ok. Jednoosobowa sala, mają tam sprzęt do cc gdyby okazało się, że trzeba ciąć natychmiast.

Potem poszłam do lekarza szpitalnego i juz nie było tak kolorowo.

Zbadał mi szyjke i mówił, że jest rozwarcie na 1 cm ( ok spoko, to chyba nie jest tragedia ) ale nastraszyl mnie, że muszę jeszcze więcej odpoczywać, jeść 3x1 magnez i obserwować czy nie czuje parcia główka bo dziecko jest bardzo nisko!! Szyjka chyba długa jeszcze.
No i mlody waży 2550 podobno.

T powiedział, że ostatni raz jadę sama jutro do ginekologa mojego i potem już będzie ze mną jeździł.

Pan doktor mówił, że mam nie myśleć o przenoszeniu bo to raczej nie grozi w moim przypadku i mówił, że mam trzymać do 17 czerwca i wtedy już luz. Tyle, że ja nie chcę tak szybko rodzic !!!!

Jutro muszę dopytać moja panią ginekolog co sądzi.

Z tego wszystkiego to już mi się jeść odechcialo. :/
O kurka, ale Cię nastraszył :/ zobaczymy co jutro Ci doktor powie...

Cytat:
Napisane przez Arida_ Pokaż wiadomość
Połowa 36ego wiec jeszcze tro che szybko, zaciskaj kopytka, leżeć i noooo stresss!

No dokładnie... Trochę szybko, mi lekarz mówił w 28 tygodniu żeby przynajmniej do 36 wytrzymać... Ale to takie MINIMIM.

Cytat:
Nie dam się, nie będę rodzic do końca czerwca ! :P
Potem już niech się dzieje co chce.
Ale wydaje mi się, że nie jest tak źle jak mówił ten lekarz.

Kamila, zaciskaj nogi i już!

Cytat:
Napisane przez beatusia10 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,juz prawie po wszystkim. Z dziadkiem scielam sie pod drzwiami,bo zaczal do mnie sapac,ze z jakiej racji ja teraz wchodze. Niby przede mna jeszcze trzy osoby z rtg powinny wejsc,ale jedna pani mnie przepuscila,no wiec udalo sie. Stopa skrecona ze stluczeniem. Stwierdzil,ze rtg niby mozna,ale radiolog bedzie odradzal. No i w jego ocenie nie ma potrzeby. Teraz czekam na opatrunek uciskowy.
Głupi dziad! Odpoczywaj dużo kochana!
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-06, 11:31   #1142
Arida_
Zadomowienie

Dobrze, że sprawdzone i nie trzeba w gips
A na dziadyge brak słów!
Stary 2016-06-06, 11:33   #1143
deksterowa
Zakorzenienie

Kamila ty się bardziej oszczędzaj a nie ciągle tylko myślisz co musisz zrobić.

Wzięliśmy ślub 26-09-2015

Lipcowa mama 2016
deksterowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-06, 11:34   #1144
kamila_509
Zakorzenienie

No myślę bo mam kupę pracy :/ ale jeszcze trochę poleze. Bo badaniu szyjki boli mnie brzuch
Stary 2016-06-06, 11:43   #1145
Elfka86
Zakorzenienie

kamila spokojnie moja szwagierka bez szyjki chodziła od 29 tc i urodziła po terminie jak najmniej stresu, bo to bardziej szkodzi

Swoją drogą ciekawe co tam u mojej szyjki słychać - już prawie 3 tygodnie nikt tam nie zaglądał a przepowiadacze to mam już tak silne, że jak idę to muszę stanąć :/ i ewidentnie ktoś mi tam na dole gmera od środka

beatusia normalnie co za dziadostwo :/ dobrze, że już po
Stary 2016-06-06, 11:44   #1146
Wesola_Ania
Zadomowienie

Obejrzałam Porody odc z tą 16latką, faktycznie była dzielna, ale ta druga bohaterka odcinka trochę mnie wystraszyła, dostała paniki, że tak bardzo boli, a ja też raczej nie dostanę ZZO…no nic trza spiąć 4 litery i już, każdy poród przecież jest innym a ważne jest pozytywne nastawienie
Wesola_Ania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-06, 11:48   #1147
Arida_
Zadomowienie

ja nie oglądam, bo się boję

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-06-06, 11:50   #1148
aglo_mammy
Zadomowienie

Ja przez te Porody zaczynam się bać. Nie bólu czy porodu tylko taka jakas panika mnie ogarnia że to już za chwilę :-o
aglo_mammy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-06, 11:54   #1149
confused women
Zakorzenienie

DZOJSTICZEK, to kliknę te staniki w takim razie, na razie mam tylko jeden do karmienia. Dzięki za linka
Mi biust też nie urósł, jedynie obwód pod biustem trochę większy

BEATUSIA, dobrze, że się nie dałaś dziadowi i obędzie się bez gipsu!

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Ja też nie oglądam Porodów, nawet włączyć się boję hehe
Stary 2016-06-06, 11:58   #1150
Yousthyna
Zadomowienie

Ja też nie oglądam Porodów, bo boję się, że dostanę ataku paniki i bede musiała jechać na IP

Beatusia dobrze, że się nie dałaś dziadkowi. I super, że jednak bez gipsu!

Kamila No to do odpoczywania już! A jutro na spokojnie skonsultujesz się ze swoją lekarką.

Ja wlasnie pochlonelm 0,5kg truskawek i chyba pęknę. Taaaakie dobre były
Yousthyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-06, 12:01   #1151
aglo_mammy
Zadomowienie

Ja tam z tych co wolą zawsze wiedzieć co mnie czeka więc oglądam

Kamila - nogi zaciskaj. Ciekawe co powie twój lekarz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-06, 12:20   #1152
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
No myślę bo mam kupę pracy :/ ale jeszcze trochę poleze. Bo badaniu szyjki boli mnie brzuch
Mnie też zawsze po badaniu szyjki cały dzień boli brzuch... Już się przyzywczaiłam, weź tabletkę i odpoczywaj
Oliwka 21.07.2016
Stary 2016-06-06, 12:21   #1153
*misia*
Zakorzenienie

Beatusia no to super, że nie złamana, dziad normalnie bez komentarza, nie dość że chce się na chama pchać przed kobietę to jeszcze w zaawansowanej ciąży
Kamila czyli chyba nie masz wyjścia jak tylko się oszczędzać co by jeszcze trochę w ciąży pochodzić. fanie, że zobaczyłaś szpital i się dowiedziałaś co i jak. Ja jeśli jutro przejdę wizytę kwalifikacyjną to też podejdę a bynajmniej spróbuję zobaczyć szpital.
Kurcze brzuch mi się dziś na maksa spina, ale to chyba przez moje nerwy, niby wiem żeby o tym nie myśleć i się nie denerwować, ale gdzieś mi to po głowie za bardzo chodzi.
Po za tym spotkałam się z doradcą laktacyjną i zaraz Wam napiszę co i jak. czy na wszystkie pytania mam odp publicznie? Czy chcecie pw?
Stary 2016-06-06, 12:21   #1154
Wesola_Ania
Zadomowienie

Oficjalnie melduję, że schnie pierwsza partia ubranek Kubusia
wyjęłam torby z szafy, czyżby te fitness są jednak za małe?! o fuck…
Stary 2016-06-06, 12:23   #1155
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wesola_Ania Pokaż wiadomość
Oficjalnie melduję, że schnie pierwsza partia ubranek Kubusia
wyjęłam torby z szafy, czyżby te fitness są jednak za małe?! o fuckâ�Ś
Weeeź, jak zobaczyłam to: oficjalnie melduje to myślałam że się któraś posypała

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Kamila a przez Ciebie to ja się stresuje jutrzejszą wizytą... Czy u mnie znów czegoś nie wynajdzie...
Oliwka 21.07.2016

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-06-06, 12:23   #1156
Wesola_Ania
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *misia* Pokaż wiadomość
Kurcze brzuch mi się dziś na maksa spina, ale to chyba przez moje nerwy, niby wiem żeby o tym nie myśleć i się nie denerwować, ale gdzieś mi to po głowie za bardzo chodzi.
Po za tym spotkałam się z doradcą laktacyjną i zaraz Wam napiszę co i jak. czy na wszystkie pytania mam odp publicznie? Czy chcecie pw?
A mnie trochę mdło dzisiaj….może przez to żelazo? jest ten objaw w niepożądanych jako b. często….

Jeśli chodzi o mnie to możesz publicznie pisać może ktoś ma podobne obawy do mnie i mu się przydadzą takie informacje
Stary 2016-06-06, 12:24   #1157
_Inka__
Zadomowienie

Ja nie chciałam oglądać Porodów, ale się przemogłam i obejrzałam pierwsze 7 odcinków. Myślałam że będzie tam panika, wrzaski, wielka nerwówka a jest póki co zupełnie przeciwnie No chyba że nie trafiłam jeszcze na żaden hadkorowy odcinek
W każdym razie mnie to trochę uspokoiło. Wiadomo, że poród to nic przyjemnego i wiąże się z wielkim bólem, ale jeśli te kobiety potrafią dać sobie radę to ja też dam (Chyba że pokazywane są same lekkie przypadki zdarzające się jeden na kilkaset )
_Inka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-06, 12:25   #1158
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Inka__ Pokaż wiadomość
Ja nie chciałam oglądać Porodów, ale się przemogłam i obejrzałam pierwsze 7 odcinków. Myślałam że będzie tam panika, wrzaski, wielka nerwówka a jest póki co zupełnie przeciwnie No chyba że nie trafiłam jeszcze na żaden hadkorowy odcinek
W każdym razie mnie to trochę uspokoiło. Wiadomo, że poród to nic przyjemnego i wiąże się z wielkim bólem, ale jeśli te kobiety potrafią dać sobie radę to ja też dam (Chyba że pokazywane są same lekkie przypadki zdarzające się jeden na kilkaset )
Mnie też to uspokaja... Widzę czego można się spodziewać i tylko mówię mężowi: mas robić tak, a tak nie rób bo Cię zabije
Oliwka 21.07.2016
Stary 2016-06-06, 12:29   #1159
Yousthyna
Zadomowienie

Misia pisz co ciekawego się dowiedziałaś publicznie. Ja tam chetnie się czegos dowiem
Yousthyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-06, 12:29   #1160
deksterowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
Mnie też to uspokaja... Widzę czego można się spodziewać i tylko mówię mężowi: mas robić tak, a tak nie rób bo Cię zabije
O o mam tak samo :p

Co by tu dziś zrobić szybkiego na obiad...

Lipcowa mama 2016
Stary 2016-06-06, 12:37   #1161
Dreamer9o
Rozeznanie

Cześć dziewczyny
Kciuki za wszystkie wizyty!
Jak Wy ogarniacie jeszcze inne wątki?! Ja ledwo nasz daje radę ale fakt, lipcóweczki są the best! i jakie dzielne, wszystkie w dwupakach jeszcze
Nie wiem jak to się stało, ale spałam dziś 10h... To nie zmienia faktu, że po śniadaniu już czułam się zmęczona starszne to jest... no ale widać 35tc daje mi się we znaki

Beatusia najważniejsze że sprawdziłaś co z tą nogą. Oszczędzaj się ! ale z tym czekaniem to przesadzają... Szczególnie w zaawansowanej ciąży mogliby okazać odrobinę wyrozumiałości i życzliwości...
Kamila_509 fajnie Ci się trafiło z polską położną, mogłaś dopytać co i jak Ale z tymi wiadomościami od lekarza... to moja droga Ty tam pokaż mu że nic z tych rzeczy! do końca czerwca nie rodzimy o nieee ! zaciskaj nogi dzielnie, odpoczywaj i oszczędzaj się !
Misia podziel się publicznie info od doradcy, myślę że każdej z nas się przydadzą takie informacje

Co do porodów na Ipli, ja oglądam i w sumie też czuje się spokojniejsza wiedząc czego mniej więcej można się spodziewać. Faktycznie do tej pory po 7/8 odcinkach nie było żadnych hardcore akcji I też mówię tż co ma robić, czego nie robić na przykładzie tych odcinków
Stary 2016-06-06, 12:38   #1162
Arida_
Zadomowienie

Misia, postaraj się nie stresować, chociaż to się tak łatwo mówi... A rozumek robi inaczej
Jak na moje, możesz pisać publicznie, zawsze to dodatkowa wiedza na forum A później się jeszcze skopiuje do klubu, żeby informacje zostały w jednym miejscu

A te porody, to jest jakiś serial czy na żywo? W sensie prawdziwe?
Stary 2016-06-06, 12:41   #1163
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arida_ Pokaż wiadomość
Misia, postaraj się nie stresować, chociaż to się tak łatwo mówi... A rozumek robi inaczej
Jak na moje, możesz pisać publicznie, zawsze to dodatkowa wiedza na forum A później się jeszcze skopiuje do klubu, żeby informacje zostały w jednym miejscu

A te porody, to jest jakiś serial czy na żywo? W sensie prawdziwe?
Prawdziwe, normalne porody w szpitalach
Oliwka 21.07.2016
Stary 2016-06-06, 12:46   #1164
Elfka86
Zakorzenienie

Ja nie oglądam porodów mniej więcej wiem czego się spodziewać a wolę sobie na razie za wiele nie przypominać
Stary 2016-06-06, 12:50   #1165
*misia*
Zakorzenienie

Ok dziewczyny piszę publicznie, jakby któraś miała z tego tytułu zażalenia to post edytuję.
1. czy podczas kp można znieczulenie u dentysty? I czy można u kosmetyczki zabieg zamrażania? Czy trzeba odciągnąć wcześniej mleko i ile wcześniej?
Można spokojnie się leczyć stomatologicznie i stosować znieczulenie, zabieg u kosmetyczki też można wykonać. Nie trzeba wcześniej odciągać mleka bo nie ma to na nie wpływu.
2. Często podczas podawania wit D dzieci mają problemy brzuszkowe czy można zamist im ją dawać, stosować ją dla mamy by przeniknęła podczas kp dla dziecka?
Niestety nie da się zastąpić podania dziecku wit D podaniem jaj matce, zbyt mała ilość wtedy o ile w ogóle przeniknęłaby do mleka.
3. po połogu chciałabym założyć spiralę na 5 lat stężenie hormonów jest dość wyoskie. jaka ilość przenika do mleka i do maluszka?
Można zastosować spokojnie spiralę i nie ma ona wpływu na nasze mleko, gdyż hormony w niej zastosowane działają tylko w obrębie macicy i nie przenikają do pokarmu.
4. czytałam, że na początku należy karmić po parę min z każdej piersi, by rozbujać laktację, a potem (1 pytanie: ale od kiedy najlepiej?) karmić z jednej piersi powiedzmy 20 min, gdy Dzieć jeszcze głodny wtedy dostawić do drugiej, a po drzemce kolejne karmienie zacząć od piersi tej drugiej, z której nie było karmienia lub końcowe dokarmienie.
Na początku do ustablizowania laktacji czyli do ok 4-6 tygodniu powinno się każdorazowo karmić z obu piersi. Chyba że drugiej ewidentnie dziecko odmawia, to od niej zacząć karmienie następne. Jednak jest to ważne aby obie piersi były pobudzane do lakatcji za każdym razem aby ją jak najabradziej skutecznie rozkręcić.
5. lewą pierś mam mniejszą od prawej, trochę się martwię, czy będzie w niej odpowiednia ilość mleka, czy powinnam zacząć przygodę z KP właśnie od tej mniejszej piersi, czy to się wyrówna i nie ma znaczenia wielkość.
generalnie wielkość piersi, ani ich kształt nie mają znaczenia dla karmienia bo niezależnie od rozmiaru każda z piersi jest wyposażona w kanaliki do mleka
to są oczywiście odp "mojej" doradcy i jej zdanie na ten temat.
Ja ze spotkania jestem zadowolona bardzo, upewniłam się, że nie ma diety matki karmiącej i tak naprawdę wszystko leży w głowie. Upewniłam się też by nie kupować na razie jednak laktatora bo wg niej laktator któwy ma nam pomóc w rozkręceniu laktacji to powinien być porządny laktator elekektryczny o konkretnej mocy i najlepiej ściągający pokarm z obu piersi ( medela taki ma). Jeśli będzie taka potrzeba w szpitalu by pomóc w laktacji to tam są laktatory, jeśli taka potrzeba zajdzie potem, mogę wtedy wypożyczyć laktator lub kupić wtedy. A może się okaże że nie będzie potrzebna żadna pomoc i laktacja będzie jak trzeba wtedy będę mogła kupić maly zwykly laktator ręczny do odciągania mleka na czas mojego wyjścia z domu np.
Po za tym smoczek oczywiście jest decyzją rodzica, jednak w tych pierwszych dniach (chociaż dniach bo tak naprawdę najlepiej póki laktacja sie nie ustabilizuje) dobrze by było go nie podawać i nie zaburzać naturalnego odruchu ssania u dziecka. Ale jeśli ktoś chce chwilę odsapnąć od ciągłego wisielca na piersi, albo chce coś zrobić to podanie raz na jakis czas smoczka laktacji nam nie popsuje.
Postaram sie później jeszcze wkleić Wam zdjecia materiałów jakie dostałam.
Stary 2016-06-06, 12:55   #1166
olutka
Zakorzenienie

Misia, bardzo fajnie zebrane info dzięki!!

Po dzisiejszych porannych bólach umówiłam się na jutro na 12:30 na ktg. Jeśli akurat będzie położna to też mnie od razu zbada. Jak nie to w pt mam wizyte u doktorka.
Tak mnie zestresowały te bóle, że od dziś nic nie robię i koniec. I nigdzie już nie jeżdżę... Odpoczynek totalny i koniec...
olutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-06, 12:55   #1167
Dreamer9o
Rozeznanie

misia dziękujemy!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-06-06, 12:56   #1168
Arida_
Zadomowienie

Super misia :brawo: dla Ciebie
Dzięki!

A najlepsze jest to, że chociaż tyle wiemy, np. że dieta to mit itd, że znieczulenie można... To i tak jak się zacznie dziecko inaczej zachowywać to staniemy na głowie i będziemy żyły na sałacie Matki wariatki

Olutka! Oszczędzamy się już wszystkie... No oprócz Muni pewnie :P

Edytowane przez Arida_
Czas edycji: 2016-06-06 o 12:58
Arida_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-06, 12:56   #1169
aglo_mammy
Zadomowienie

Misia dużo przydatnych info dzięki

Mam dziś sr a taaaak mi się nie chce. Leń dziś na całego
Stary 2016-06-06, 12:59   #1170
deksterowa
Zakorzenienie

Misia dziękujemy

Lipcowa mama 2016
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości