Nie wierze w miłość - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-12, 21:06   #91
*Claire*
Wtajemniczenie

Dot.: Nie wierze w miłość

ale walisz ścieme ,jasne ze milosc istnieje,nie dowiesz sie poki nie doswiadczysz

*Claire* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-13, 14:05   #92
a-sea-of-honey
Zadomowienie

GG do a-sea-of-honey

Moze wyskoczy ze mnie straszliwa konserwa (ktora z pewnoscia nie jestem), ale uwazam wolne zwiazki za glupote. Albo rybki, albo akwarium - albo zaczynasz sie spotykac z jakas osoba i nie zwracasz w tym czasie uwagi na innych, albo "czarujesz" wszystkich wokol, ale z nikim nic nie zaczynasz. Moim zdaniem tzw. wolny zwiazek swiadczy o braku szacunku zarowno do partnera, jak i do samego siebie. Nie wyobrazam sobie siebie w wolnym zwiazku - jesli juz z kims jestem, to ta osoba zasluguje na moje pelne zaangazowanie i ja tez na nie zasluguje.
a-sea-of-honey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-13, 14:15   #93
Ryfka
Zadomowienie

Czy wolny związek to brak szacunku dla siebie i partnera? Naprawde tak uważasz? Dlaczego?

W dziesiejszych czasach jest wiele tworów tego typu- wolny związek czy choćby przyjaźń erotyczna. Są to, moim zdaniem, relacje ludzi, którzy są odrobinę egoistyczni, mają problemy z zaangażowaniem, nie znają słowa kompromis, unikają zobowiązań . Ale nie zawsze, bo są jeszcze ludzie, którzy potrafią się spełnić jako partner, jednak w danej chwili nie ma nikogo, dla kogo byliby w stanie poświecić swoją wolność- i stawiają na czysty hedonizm. Dla mnie oczywistym jest, że związek otwarty to związek bez miłości- bo kiedy pojawia się miłość, znikają inne kobiety i inni mężczyźni.
Ryfka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-13, 17:42   #94
gosiaska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez a-sea-of-honey
Moze wyskoczy ze mnie straszliwa konserwa (ktora z pewnoscia nie jestem), ale uwazam wolne zwiazki za glupote. Albo rybki, albo akwarium - albo zaczynasz sie spotykac z jakas osoba i nie zwracasz w tym czasie uwagi na innych, albo "czarujesz" wszystkich wokol, ale z nikim nic nie zaczynasz. Moim zdaniem tzw. wolny zwiazek swiadczy o braku szacunku zarowno do partnera, jak i do samego siebie. Nie wyobrazam sobie siebie w wolnym zwiazku - jesli juz z kims jestem, to ta osoba zasluguje na moje pelne zaangazowanie i ja tez na nie zasluguje.
Mam podobne odczucia, trzeba silnej woli i szacunku by byc z kimś- słabe sztuki odpadają w grze o miłośc, która podobno istnieje
gosiaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-13, 21:13   #95
m0niSk4
Zadomowienie

Wolne związki...?? Zbyt szybko się angażuję i przywiązuję.... jak dla mnie - bzdura

Chcę się obudzić, stanąć na szczycie, krzyczeć
Chcę czuć życie,
Chcę czuć luz, by móc krzyczeć,
Nigdy nie zasnąć, czuć serca bicie... !!

m0niSk4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-14, 14:11   #96
a-sea-of-honey
Zadomowienie

GG do a-sea-of-honey

Cytat:
Napisane przez Ryfka
Czy wolny związek to brak szacunku dla siebie i partnera? Naprawde tak uważasz? Dlaczego?

W dziesiejszych czasach jest wiele tworów tego typu- wolny związek czy choćby przyjaźń erotyczna. Są to, moim zdaniem, relacje ludzi, którzy są odrobinę egoistyczni, mają problemy z zaangażowaniem, nie znają słowa kompromis, unikają zobowiązań . Ale nie zawsze, bo są jeszcze ludzie, którzy potrafią się spełnić jako partner, jednak w danej chwili nie ma nikogo, dla kogo byliby w stanie poświecić swoją wolność- i stawiają na czysty hedonizm. Dla mnie oczywistym jest, że związek otwarty to związek bez miłości- bo kiedy pojawia się miłość, znikają inne kobiety i inni mężczyźni.
To, ze w dzisiejszych czasach duzo jest takich tworow nie znaczy, ze jestem wobec tego obojetna, wrecz przeciwnie. Mysle, ze w zyciu jednak chodzi o cos wiecej niz sprawianie sobie przyjemnosci. Stawianie na czysty hedonizm wydaje mi sie zwyczajnie puste. Rozumiem, ze czasem zdarzaja sie takie historie w zyciu ludzi, ale jesli jest ich wiele, swiadczy to - moim zdaniem - o niedojrzalosci. I znowu wyskoczy ze mnie konserwa (Jezu, prawica dobierze sie do kazdego ), ale "przyjazn erotyczna" to dla mnie cos obcego i niezgodnego z moim swiatopogladem. Uwazam, ze milosc i seks sa czyms nieodlacznym. I nie mowie tego dlatego, ze np. nie mam powodzenia u mezczyzn i nie chce mnie zaden inny oprocz mojego TZ.
Stary 2006-05-14, 15:35   #97
gosiaska
Zadomowienie

Cytat:
To, ze w dzisiejszych czasach duzo jest takich tworow nie znaczy, ze jestem wobec tego obojetna, wrecz przeciwnie. Mysle, ze w zyciu jednak chodzi o cos wiecej niz sprawianie sobie przyjemnosci. Stawianie na czysty hedonizm wydaje mi sie zwyczajnie puste. Rozumiem, ze czasem zdarzaja sie takie historie w zyciu ludzi, ale jesli jest ich wiele, swiadczy to - moim zdaniem - o niedojrzalosci. I znowu wyskoczy ze mnie konserwa (Jezu, prawica dobierze sie do kazdego ), ale "przyjazn erotyczna" to dla mnie cos obcego i niezgodnego z moim swiatopogladem. Uwazam, ze milosc i seks sa czyms nieodlacznym. I nie mowie tego dlatego, ze np. nie mam powodzenia u mezczyzn i nie chce mnie zaden inny oprocz mojego TZ.
Zgadzam sie! to juz jest przesada i wynaturzenie żeby sie "dowartosciowywac" poprzez takie związki i zmienianie partnerow jak rękawiczki pokazujac jakie to ma sie powodznie i wziecie... Disgusting Pielęgnujecie tylko swój egoizm i sądzicie że żyjąc w ten sposob nagle sie zmienicie jak natraficie na swoja drugą połówke ?? ..lepiej przemyslcie to
gosiaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-14, 16:00   #98
Ryfka
Zadomowienie

Cytat:

Ale chodzi mi konkretnie na odpowiedź na pytanie "dlaczego ludzie pozostający w wolnych związkach nie szanują ani siebie, ani swojego partnera? ". Bo to stosunkowo kontrowersyjne stwierdzenie i jestem ciekawa, jak to uzasadnisz Dlatego, że dla tych ludzi miłość i seks nie są ściśle ze sobą powiązane? Dlatego, że są niedojrzali? Datego, że priorytetem jest dla nich własna przyjemność?

Mam silne poczucie niezależności, potrzebę chronienia swojej prywatności za wszelkę cenę, zawsze robię co chcę i nie znoszę, kiedy ktoś mnie osądza i żąda konkretnych zachowań. Nienawidzę kiedy ktoś uważa, że ma prawo do moich myśli, do moich uczuć. Potrzebuję specyficznego typu partnera, takiego który da mi wiele przestrzeni, który będzie dość blisko, żeby mnie chwycić za rękę, ale na tyle daleko, żebym mogła rozwinąć skrzydła. Takich praktycznie nie ma ( tak, tak ja wiem, "Mój TŻ taki jest!"). Dlatego jestem sama i jedyną wartością dla mnie w tej chwili są MOJE marzenia, MOJE zachcianki i MOJE pragnienia. Nikogo nie krzywdzę i nikim się nie bawię. Ale- dopóki nie ma przy mnie nikogo, kto rzuci mnie na kolana, nie mam zamiaru sobie niczego odmawiać. W imie czego?

Edytowane przez Ryfka
Czas edycji: 2006-05-15 o 20:14
Stary 2006-05-15, 16:25   #99
a-sea-of-honey
Zadomowienie

GG do a-sea-of-honey

Cytat:
Napisane przez Ryfka
Ale chodzi mi konkretnie na odpowiedź na pytanie "dlaczego ludzie pozostający w wolnych związkach nie szanują ani siebie, ani swojego partnera? ". Bo to stosunkowo kontrowersyjne stwierdzenie i jestem ciekawa, jak to uzasadnisz Dlatego, że dla tych ludzi miłość i seks nie są ściśle ze sobą powiązane? Dlatego, że są niedojrzali? Datego, że priorytetem jest dla nich własna przyjemność?

Mam silne poczucie niezależności, potrzebę chronienia swojej prywatności za wszelkę cenę, zawsze robię co chcę i nie znoszę, kiedy ktoś mnie osądza i żąda konkretnych zachowań. Nienawidzę kiedy ktoś uważa, że ma prawo do moich myśli, do moich uczuć. Potrzebuję specyficznego typu partnera, takiego który da mi wiele przestrzeni, który będzie dość blisko, żeby mnie chwycić za rękę, ale nie na tyle daleko, żebym mogła rozwinąć skrzydła. Takich praktycznie nie ma ( tak, tak ja wiem, "Mój TŻ taki jest!"). Dlatego jestem sama i jedyną wartością dla mnie w tej chwili są MOJE marzenia, MOJE zachcianki i MOJE pragnienia. Nikogo nie krzywdzę i nikim się nie bawię. Ale- dopóki nie ma przy mnie nikogo, kto rzuci mnie na kolana, nie mam zamiaru sobie niczego odmawiać. W imie czego?
Najprawdopodobniej moje tlumaczenie do Ciebie nie przemowi, poniewaz podstawy mojego i Twojego myslenia sa bardzo rozne. Dla mnie to proste - zdrada jest brakiem szacunku dla partnera i chyba nie musze tlumaczyc, dlaczego. Jest tez brakiem szacunku dla samego siebie, bo jesli jestes z kims, na kim ci zalezy, to nie zlamiesz sie i nie ulegniesz innym osobom. U mnie to dziala, bo dla mnie zwiazek to jest relacja miedzy dwiema osobami i nie ma podzialu na wolny i jakis inny. Mam oczywiscie na mysli milosc czy zauroczenie a nie np. przyjazn, bo przyjaznic sie mozna z wieloma osobami. Uwazam, ze jesli z dwiema osobami na raz zadaje sie na blizszej stopie niz przyjacielska, to kogos tutaj jednak zdradzam. Ale wynika to juz z moich podstaw moralnych, ktorych Ty nie podzielasz i ja to szanuje, masz do tego pelne prawo. W koncu - jak sama piszesz - Twoje zycie jest dla Ciebie najwazniejsze.
Stary 2006-05-15, 20:33   #100
Ryfka
Zadomowienie

Masz rację- Twoje tłumaczenie nie przemówiło do mnie Zgodzę się z Tobą w jednej kwestii- nie podzielam Twoich podstaw moralnych. Mam prawo do młodości. I chcę z tej młodości wycisnąć ostatnią kroplę soku To jest moje prawo moralne.

Ale- czy zdrada jest uleganiem innym osobom? Uleganie innym osobom to słabość charakteru,a zdrada to jest uleganie swojemu kaprysowi. Sobie. W moim odczuciu zdrada to-oczywiście czyn podły-ale na pewno nie oznaka braku szacunku do siebie. Już raczej bezmyślności albo egoizmu. Ale nie ma sensu wplątywać w to innych osób- to nasza decyzja i nasza wina, nikt do łóżka na siłę Cie nie zaciągnie.

Chciałabym przy tym zaznaczyć, że nie jestem zwolennikiem wolnych związków, ale nie wykluczam, że być może kiedyś się w takim znajdę, a biorąc pod uwagę tempo mojej degeneracji, już wkrótce Uważam mimo to, że pisanie że to "wynaturzenie" jest grubo przesadzone i nie na miejscu. Chyba nie muszę tego argumentować.
Stary 2006-05-16, 22:53   #101
a-sea-of-honey
Zadomowienie

GG do a-sea-of-honey

Nie uwazam, ze wolny zwiazek jest wynaturzeniem i jesli nieopatrznie napisalam cos takiego, to przepraszam. W kazdym razie mysle, ze w tym temacie juz zesmy dokonaly pobudzajacej myslenie wymiany zdan - dobrze czasem podyskutowac z osoba, ktora potrafi pokazac mi odmienny sposob myslenia, ale skoro roznimy sie w "podstawach", to chyba wszystko juz zostalo powiedziane - przynajmniej z mojej strony.
Stary 2006-05-16, 23:33   #102
Ryfka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosiaska
Zgadzam sie! to juz jest przesada i wynaturzenie żeby sie "dowartosciowywac" poprzez takie związki i zmienianie partnerow jak rękawiczki pokazujac jakie to ma sie powodznie i wziecie...

O tę wypowiedź mi chodziło Sea Ty masz bardzo jasne przekonania-bardzo piękne- i wyrażasz je jak najbardziej prawidłowo Dobrze, że są tacy ludzie. I dzięki za dyskusję, podniosła mnie na duchu
Stary 2006-05-18, 22:12   #103
*Ancia*
Rozeznanie

Thumbs down Dot.: Nie wierze w miłość

Ja tez nie

*Ancia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-31, 11:16   #104
dota74
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez April007 Pokaż wiadomość
A co jeśli nikt mnie nigdy nie pokocha? Co wtedy...?
raczej nie masz takiej szansy.możesz jedynie nie wiedzieć że jesteś kochana.
pozdrawiam
dorota
dota74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-01, 22:57   #105
Nikitta85
BAN stały

GG do Nikitta85

Kurcze po przeczytaniu waszych opinii oznajmiam ,że jestem smutna i przygnebiona... bo myslę , że macie racje. Przykre to troche.
Mowi sie ,że miłość jest naważniejsza na świecie, że żyjemy dla miłości....hhmmm...zostaw ie w sobie troszeczke nadzieji.
Pozdrawiam
Nikitta85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-02, 12:18   #106
piotrek-1983
Zadomowienie

A co w tym wątku jest tak dołujące? Nie zauważyłem.

Jak zdefiniujecie miłość? Wielu próbowało - każdy był blisko i jednocześnie tak daleko. Dla mnie Miłość jest pojęciem pierwotnym - nie da się go zdefiniować a jedynie mozna próbować go opisać. Punkt w ujęciu matematyczno-fizycznym również należy do pojęć pierwotnych - nie ma definicji, a opisem może być stwierdzenie - to po prostu kropka. Miłość nie ma definicji, a można opisać ją milionem słów. Dywagacje - „nie wierzę w miłość” są dla mnie rozważaniem bez celu.
Spróbujcie nie oddychać przez 10 sekund, pierwsza myśl jaka się pojawia - nic nie ma wokół mnie, nie ma powietrza (nie widzę go, nie czuję) - a teraz głęboki oddech - a jednak powietrze istnieje! Miłość nie istnieje, jeśli nie ma obiektu który można kochać, wielbić... dokładając do tego nieskończoną liczbę superlatyw. Jeśli pojawi się obiekt westchnień, pojawi się zauroczenie, pojawi się miłość a wtedy myśli wszystkich osób, które „nie wierzą w miłość” odwrócą się o 180 stopni.

piotrek-1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-02, 14:41   #107
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

wierzę w miłość.
ale uważam,że zdarza się ona bardzo rzadko.
ta prawdziwa.
więc mogę jej w życiu nigdy nie doświadczyć.

mały_groszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-02, 15:04   #108
blue _eyes
Zadomowienie

Piotrek, zauroczenia mijaja...milosc mija...

blue _eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-02, 15:13   #109
piotrek-1983
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blue _eyes Pokaż wiadomość
Piotrek, zauroczenia mijaja...milosc mija...
...śnieg topnieje... a rutyna zabija.

piotrek-1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-02, 15:28   #110
blue _eyes
Zadomowienie

Tak zabija, dlatego trzeba dbac o zwiazek. Jednak wilka milosc z czasem gasnie, moze nie calkiem bo uczucie zawsze zostaje.

Stary 2007-02-02, 16:30   #111
atka83
BAN stały

Byłam zakochana,kochałam całą sobą.Rozstaliśmy się tzn on mnie zostawil.A czy wierze nadal w miłość,sama nie wiem.Może jak spotkam tego kogoś i się prawdziwe zakocham,to uwierze?Jest ktoś z kim się spotykam,ale nie wiem czy coś z tego będzie.Czas pokaże,nic na siłe...

Cytat:
Napisane przez blue _eyes Pokaż wiadomość
Tak zabija, dlatego trzeba dbac o zwiazek. Jednak wilka milosc z czasem gasnie, moze nie calkiem bo uczucie zawsze zostaje.
Zgadzam się.Nic dodać nic ując.
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-02, 16:53   #112
nri
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez piotrek-1983 Pokaż wiadomość
...śnieg topnieje... a rutyna zabija.
zabija gdy dla kogos sens zwiazku tkwi we wspolnym spedzaniu czasu na rozrywkach; ludzie nie umieja ze soba rozmawiac i imo w tym tkwi problem
Stary 2007-02-03, 23:05   #113
weisse
Przyczajenie

a ja kocham tylko i to bardzo mocno tylko bez wzajemnosci....i bez oczekiwania czegokolwoiek...od osoby ktora kocham...a teraz coz mi pozostalo po tym jak sie mna bawil czekac az pokocham kogos innego.. pozdrawiam
weisse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-03, 23:32   #114
blue _eyes
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez weisse Pokaż wiadomość
a ja kocham tylko i to bardzo mocno tylko bez wzajemnosci....i bez oczekiwania czegokolwoiek...od osoby ktora kocham...a teraz coz mi pozostalo po tym jak sie mna bawil czekac az pokocham kogos innego.. pozdrawiam
Brawa za optymizm

Stary 2007-02-03, 23:33   #115
motylek1007
Zakorzenienie

przylaczam sie do tego tematu nie wierze juz w milosc, jest zauroczenie, namietosc a potem koniec, tylko u jednych to trwa dluzej u innych krocej

moze pisze tak bo jestem rozzalona, a moze doswiadczenie zyciowe mi pokazlo jak jest

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-04, 00:08   #116
blue _eyes
Zadomowienie

Tak w głebi duszy chciałabym, żeby świat był piekny, pełen millosci, tak jak jest to w niektorych filmach.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości