|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Problemy zdrowotne dziadków rzutują na życie naszej rodziny.
zastanawiam sie jak pracując na etat miałabym się dobrze zająć chorym? Wracam do domu po 10 godzinach nieobecności, partner podobnie.
|
|
|
|
#92 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Zadna duma nie pomoże w zregenerowaniu sił, odespania nieprzespanych nocy itd.
Edytowane przez ajah Czas edycji: 2017-11-03 o 17:27 |
|
|
|
|
#93 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Prababcia mojej przyjaciółki przez kilka (jak nie kilkanaście) lat wegetowała w domu w otoczeniu bliskich jej osób, które znosiły jej humory i ataki. Kiedy sytuacja mieszkaniowa nagle zmusiła jej rodzinę do oddania prababci do domu opieki to po miesiącu pobytu w tym miejscu zmarła. Z żalu, rozpaczy i tęsknoty. A w domach opieki niestety każdy chory nie ma swojego opiekuna i nie leży sobie wygodnie w towarzystwie innych miłych seniorów. A podejście typu "rodzice sami chcieli dziecka, więc muszą się nim zająć, a dzieci rodzicami nie muszą, bo mają wybór" akurat nie jest do końca logiczne. Bo w takim razie rodzice, którzy nie planowali dziecka i zaliczyli wpadkę powinni je oddać do domu dziecka. Bo przecież nie będą marnować czasu na pieluchy. I tak, wiem, że dziecko a starzec to ogromna różnica. Nikt nikogo nie zmusza do podcierania tyłka, karmienia i wciskania leków. Ale czas poświęcony starej i chorej matce/babce nigdy nie będzie zmarnowany. Lepiej dać z siebie wszystko i czuć się spełnionym niż gryźć się po śmierci tej osoby, że nie zrobiło się wszystkiego co w naszej mocy. I piszę to na przykładzie mojej rodziny, która wypełniła jak mogła ten ciężki "obowiązek" oraz przykładzie ciotki, która zjawiła się dopiero na pogrzebie próbując odkupić swoje winy i swoją nieobecność drogimi zniczami i wiązankami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Cytrynowy_Sorbet24 Czas edycji: 2017-11-03 o 18:02 |
|
|
|
|
#94 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#95 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
moja rodzina też wypełniła ten obowiązek i pamiętam jakie to było ciężkie i trudne. Ale wtedy nie było domów opieki gdzie można byłoby staruszka umieścić i opłacić opiekę. Moja matka nie pracowała zawodowo - najpierw zajmowała się dziećmi później starymi rodzicami. Co ma odbicie w wysokości jej obecnego przychodu. Poczucie spełniena może tez dać dobra praca, dzięki której można opłacić opiekę dla chorej osoby. I nic nie stoi na przeszkodzie żeby często odwiedzać ją w domu opieki. I powtórzę pytanie - jak miałabym zapewnić opiekę przewlekle chorej osobie jeżeli nie ma mnie 10 godzin w domu. Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2017-11-03 o 18:30 |
|
|
|
|
#96 |
|
Gazela inteligencji
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;78512546]Nie zgadzam się z Tobą.
moja rodzina też wypełniła ten obowiązek i pamiętam jakie to było ciężkie i trudne. Ale wtedy nie było domów opieki gdzie można byłoby staruszka umieścić i opłacić opiekę. Moja matka nie pracowała zawodowo - najpierw zajmowała się dziećmi później starymi rodzicami. Co ma odbicie w wysokości jej obecnego przychodu. Poczucie spełniena może tez dać dobra praca, dzięki której można opłacić opiekę dla chorej osoby. I nic nie stoi na przeszkodzie żeby często odwiedzać ją w domu opieki. I powtórzę pytanie - jak miałabym zapewnić przewlekle chorej osobie jeżeli nie ma mnie 10 godzin w domu.[/QUOTE] Najlepiej zrezygnowac z pracy i żreć gruz chyba. Albo wydawać większość pensji na opiekunkę
|
#97 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
mnie ciekawi, ile z tych osób, co to piszą o zajmowaniu się w domu ludźmi starszymi i schorowanymi, faktycznie miało w domu człowieka starszego i schorowanego. bo przez mój dom przewinęło się takich kilka. u jednej z nich choroba pojawiła się nagle, postępowała szybko, powodowała zanik mięśni, więc w dość krótkim czasie przykuła tę osobę na stałe do łóżka. my nie mieliśmy odpowiedniej wiedzy, nie wiedzieliśmy, że nie wolno jej było w takiej pozycji leżeć, w jakiej leżała, że nie wolno czegoś tam stosować, że nie wolno czegoś tam robić. lekarze i rehabilitanci przychodzili często na wizyty, krew badana regularnie, ale wiecznie zmagaliśmy się z brakiem apetytu, anemią, rurki do karmienia przecież nie założymy, bo i jak, a chory wciąż odmawiał jedzenia. ogólnie to wszystkiego było za mało - wiedzy, wysiłków, czasu... kręgosłupy zaczęły wysiadać, bo dźwigajcie dorosłą osobę (mimo iż wychudzoną i z zanikiem mięśni) tyle razy w ciągu dnia.
stanęliśmy pewnego dnia przed wyborem. albo dalej to ciągniemy, albo szukamy pomocy i jakiegoś ośrodka. postawiliśmy na to drugie. czy chory był zadowolony? oczywiście, że nie. psychicznie podupadł. ale fizycznie poprawa była ogromna i większość problemów spowodowanych chorobą zniknęły (niestety za wyjątkiem zaniku mięśni i postępujących zmian w mózgu). jeździliśmy tam tak często w odwiedziny, jak się dało. no ale niestety, jak psychika wysiądzie, to już żaden lekarz choremu nie pomoże. Edytowane przez motyla Czas edycji: 2017-11-03 o 18:37 |
|
|
|
#99 | ||
|
BAN stały
|
To są poglądy konserwatysty. I na szczęście jest jeszcze wielu ludzi podobnych do mnie.
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7849816 6] Ludzie tak nie przezywali powazniejszych chorob, a nawet jak ktorys ze starszych czlonkow rodziny zachorowal, dostal wylewu to nikt go nie uratowal, umierali od razu.[/QUOTE] Medycyna poszła naprzód. Średnia długość życia znacznie się wydłużyła. Mamy szpitale. Dzwonisz na 999 i karetka jest pod domem. [1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7849816 6]Teraz przynajmniej jest profesionalna opieka, lekarz pod reka w takim osrodku, albo chciaz pielegniarki. Ale niekotrzy sa zbyt dumni zeby to dostrzec[/QUOTE] Niechcianego PSA można oddać do schroniska. W schronisku można tego kundla odwiedzać. Tam również jest weterynarz... Cytat:
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;78501731]Jak dobrze ze istnieje dignitas takie tematy tylko utwierdzają mnie ze eutanazja na zyczenie powinna byc legalna...[/QUOTE] Eutanazja, aborcja, etc. Całkowity upadek moralny, kulturowy, cywilizacyjny. Cytat:
![]() [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;78513116]koleżanka tak miała, dużo pracowała, była wdową - opłacała 2 opiekunki. Wychodziłą rano, wracała wieczorem - ale mamusi nie oddała do domu opieki....[/QUOTE] Porządna, dobrze wychowana dziewczyna. PS. [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;78514741]kobieta. 60cio letnia. Gdzie powinna trochę odpocząć a nie zrywać się w nocy i ciężko pracować całymi dniami.[/QUOTE] Człowiek który został dobrze wychowany, zachowa się odpowiednio bez względu na to ile ma lat
Edytowane przez Gbur Czas edycji: 2017-11-03 o 19:31 |
||
|
|
|
#100 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Idz nawracac na prawice gdzie indziej. Ić stont Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2017-11-03 o 19:38 |
|
|
|
|
#102 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To może w przyszłości jak wynajdą teleportację. Nie, nie zawsze jest tak, że karetka jest pod domem. Często się czeka w kolejce. To nie jest jakiś magiczny twór, o nieskończonej liczbie, który można do siebie przywołać w dowolnym, wybranym przez siebie momencie.
|
|
#104 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pod opieką medycznie nie wykształconej, pracującej zawodowo 10 godzin dziennie rodziny. ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- chciałbym zeby moje zycie nie było uporczywie podtrzymywane. |
|
|
|
|
#105 |
|
Regulator reniferów
|
Po co rozmawiacie z trollem? Rozwalacie ważny temat.
|
|
#106 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bywały lata klęsk głodu (np. 1847), a w ich efekcie wielu starych ludzi wyrzucano z domów. Landraci przypali sołtysom, aby zamarzniętych niezwłocznie usuwać z przydrożnych rowów[1]. |
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#108 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
Djuno ma racjem. Nie karmmy trolla
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#110 |
|
BAN stały
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7851498 1]Twoje konserwatywne poglady na nikim nie robia wrazenia, a twoj fanatyzm nie rozni sie niczym od skrajnej lewicy czy fanatyzmu religijnego, jest tak samo chory. Gorzej nie roznisz sie od takiej kobiety jak Bin Adewunmi, Mariana Kowalskiego czy kobiety chacej oddzielnego, rozowego pasa na autostradzie dla kobiet.
Idz nawracac na prawice gdzie indziej. Ić stont [/QUOTE] I do czego mam się tutaj odnieść, jak w tym poście emocje wzięły górę? Jesteśmy na publicznym forum, a ja w najbardziej kulturalny jak tylko potrafię sposób, przedstawiam niespotykany tutaj punkt widzenia. W takim razie przepraszam, ale życzenie rychłej śmierci byłoby z mojej strony niegrzeczne. ![]() Nikt nie odmawia pomocy chorym ludziom. Są karetki. Są szpitale. Są nawet zwykłe samochody którymi można przewieźć schorowaną osobę. Ale zostawienie rodzica, bo dziecko chce sobie żyć bez żadnych obowiązków. Lekko, łatwo i przyjemnie? To jest godne pogardy. Edytowane przez Gbur Czas edycji: 2017-11-03 o 19:56 |
|
|
|
#111 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
I wiem też, że czy publicznie czy prywatnie trzeba będzie tę pomoc zorganizować, bo jak tak dalej pójdzie, to mi babcia albo zgnije za życia od tych odleżyn, albo się zagłodzi. Śmiech mnie trochę ogarnia na te ideologiczne spory w tym wątku. Fajnie sobie tak pogdybyać, a potem życie i tak wymusza takie czy inne rozwiązanie. Przecież wiadomo, że jakby moja mama nie była już na emeryturze, to moja babcia już by była w jakimś ośrodku albo miała wynajętą panią z Ukrainy, no bo jednak bez pieniędzy żyć się niestety nie da. Nikt o zdrowych zmysłach nie zostawiłby też chyba osoby z Alzheimerem na 8 godzin samej w domu, jak wychodzi do pracy, żeby ta osoba się zabiła, odkręcając gaz albo gubiąc się gdzieś w lesie. Nie każdy ma możliwość pełnienia opieki nad starszą osobą, choćby nawet bardzo chciał. I z drugiej strony nie każdy ma też możliwość oddania do ośrodka, choćby chciał. Wspomniałam tu o moim sąsiedzie, którego babcia zrobiła się niebezpieczna i nie jest już normalna. A w domu mają jeszcze kilkumiesięczne dziecko. Ale ich nie stać na żadne ośrodki i opiekunki, bo to rolnicza rodzina. Mogą się tylko modlić, żeby babcia nie wysadziła domu z nimi w środku (raz już próbowała) albo nie zrobiła czegoś temu dzieciakowi. Cytat:
Edytowane przez megamag Czas edycji: 2017-11-03 o 20:13 |
||
|
|
|
#112 | |
|
Regulator reniferów
|
Cytat:
I pewnie nie oni jedni.
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie tu emocje? Masz jakieś dane statystyczne, z ktòrych wynika, że karetki zawsze zjawiają się na czas kiedy ich potrzebujesz? To ty kierujesz się emocjami, ja podaję logiczne argumenty, dlaczego to nie działa w prawdziwym świecie tak idealnie. Mam nadzieję, że empirycznie nie przekonasz się, jak późno potrafi zjawić się karetka. I nie jest to złośliwe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#114 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Bez żadnych obowiązków? Bo łożenie, odwiedziny codziennie i pilnowanie, żeby wszystko było dobrze to dla ciebie beztroskie życie. Ciekawą masz wizję.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#116 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Oczywistością jest że służba zdrowia w Polsce stoi na marnym poziomie. Że jak będziesz miała skomplikowane złamanie nogi, to prędzej Ci ją amputują niż poskładają. Że lekarze na dyżurach zdarzają się pijani. Wszystko jest ekstremalnie niedofinansowane. I nawet będąc umierającym, masz spore szanse że lekarze Cie oleją. I pozostaje nam jedynie mieć nadzieję, że będzie lepiej. I że przeciętny człowiek nie spotka się z odmową jak przyjdzie po pomoc. Cytat:
Masz pooglądaj sobie, Może nabierzesz nowych "logicznych argumentów": https://www.youtube.com/watch?v=oENmFcTvfkk [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;78516396]niech przestaną się modlić i zaczną coś robić. Lata temu znajomych babcia z Alzheimerem udusiła ich małe dziecko . To a propos domowej opieki nad osobami chorymi.[/QUOTE] Dawno temu, za siedmioma górami i lasami, żyła babcia w piernikowej chacie. Babcia lubowała się w zjadaniu dzieci. To a propos chodzenia do lasu. Apeluje o używanie choć minimalnie wartościowych argumentów. |
||
|
|
|
#117 |
|
Konto usunięte
|
Zachowania agresywne to objaw często występujący w przebiegu choroby Alzheimera. Specjaliści oceniają, że występuje on u blisko 40% wszystkich chorych, częściej u mężczyzn niż u kobiet, a u pacjentów pozostających w domach opieki w ponad
50% przypadków. Agresja to objaw szczególnie uciążliwy i przykry dla opiekuna osoby chorej na Alzheimera. Do agresji nie można się przyzwyczaić, ale w ciągu wielu lat można opanować pewne techniki radzenia sobie z nią. Kiedy zaś pojawia się nagle u człowieka, który przez całe swojeżycie przed chorobą był spokojny, zgodny, wywołuje szok u najbliższych. Opiekunowie często mówią mi: "Mój mąż nigdy nie był gwałtowny, agresywny. Był cichym, pogodnym człowiekiem, a teraz jest skory do bicia, krzyczy, szarpie się". Jakie więc są przyczyny pojawienia się agresji u chorych na Alzheimera? Podstawową przyczyną jest zniszczenie na skutek rozwoju choroby ośrodków mózgowych odpowiedzialnych za kontrolę agresji i gniewu. A więc agresja nie jest zamierzona przez chorego, a on sam nie ma kontroli nad jej przebiegiem. Agresja może być słowna lub fizyczna, często te dwie jej formy występują łącznie, choć bardzo rzadkie są przypadki agresji fizycznej nie poprzedzonej słowną. W codziennym życiu chorego agresja pojawia się najczęściej w najmniej przez opiekuna oczekiwanych momentach i wywoływana jest zwykle przez banalne przyczyny. http://www.niebieskalinia.pl/pismo/w...-na-alzheimera szczęśliwie moi dziadkowie nie mieli Alzheimera . |
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś nie mieszkał i nie zajmował się osobą z chorobą Alzcheimera 24/7 to nie ma o niczym pojęcia.
1. To,że ktoś nie pamięta kto jest kim to uważam za najmniejszy problem. 2. Takie osoby w pewnym momencie zapominają jak załatwia się potrzeby fizjologiczne. Jeśli zaakceptują pampersa to ok, ale jeśli akceptacja jest chwilowa to proszę się liczyć fekaliami rozniesionymi po całym domu/mieszkaniu, ponieważ potrzeby załatwiają dosłownie pod siebie. 3. Taka osoba potrzebuje być okiem 24/7 ponieważ nigdy nie wiesz kiedy włączy gaz lub zainteresuje czymkolwiek innym co może potencjalnie spowodować uszkodzenie ciała lub doprowadzić do pożaru. Wtedy nic, co zagraża bezpieczeństwu nie może znaleźć się w domu. 4. Trzeba pilnować pór karmienia, ponieważ taka osoba zapomina, że trzeba jeść. Konsekwencji niejedzenia nie muszę tłumaczyć. 5. Taka osoba ucieka z domu, niejednokrotnie wpada pod samochody jeśli ktoś jej nie pilnuje. 6. Taka osoba nie ma poczucia kiedy jest dzień,a kiedy noc. W związku z tym w nocy potrafi urządzać awantury i bardzo często jest agresywna jeśli nie poznaje otoczenia, osób ponieważ jest zdezorientowana. Ponadto jeśli ściągnie w nocy pieluchomajtkę to patrz pkt. 2. Opieka na osobą z zaawansowaną chorobą jest na dłuższą metę wykańczająca fizycznie i psychicznie. A to tylko niektóre przykłady z życia. |
|
|
|
#119 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
rozmaże odchody po ścianach wyje zawartość cukiernicy odręci gaz wyskoczy przez okno wyrzuci coś z mieszkania przez okno chwyci nóż i uderzy opiekuna zrobi coś irracjonalnego i niezgodnego z jej dotychczasowym charakterem. |
|
|
|
|
#120 |
|
Regulator reniferów
|
porwie losowe dziecko, które nawinęło się przy okazji, bo to przecież jej ukochany synek i muszą teraz iść na spacer
też autentyczne
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:03.