Faux pas w święta? Mój niesmak - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-26, 17:13   #91
patusiaa23
BAN stały

Dot.: Faux pas w święta? Mój niesmak

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Za duzo postow i nie doczytalam

Ja cie nie biczuje bo moim zdaniem zanim sie przyjdzie z nowym facetem trzeba zapytac gospodyni a nie z dupy wyskakiwac. To po pierwsze.

Po drugie jak byla zaproszona rodzina i siostra bez slowa nie przyszla to straszne chamstwo i brak wychoqania ze jestem w ciezkim szoku ze ona takie rzeczy w wigilie wydziwia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Bardzo dziękuję za ten post... No dokładnie... O to mi chodzi, od miesiąca jest ustawiona liczba gości oraz skład wigilijny. Wszyscy przychodzą bez jednego gościa "bo ma inne plany" a potem ten gość wpada (w połowie) z dodatkową osobą - no to jest dla mnie niefajne i brak wychowania...
I to się sprowadza do tego czy powinnam z nią pogadać czy nauczona doświadczeniem po prostu unikać jej?

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Ten facet nie był obcym bezdomnym.
Też myślę, że przesadzasz i koncentrujesz się na swoim wizerunku i tym jak co wypadnie.
Rozmawiaj z tymi ludźmi, komunikuje się zamiast się wkurzac. Ten facet wcale nie musiał dostać prezentu.
Wigilia to czas dla rodziny, a z twojej wypowiedzi wynika, że złościsz się, bo nie byłaś gwiazdą wieczoru.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Ale czego ja nie zakomunikowałam? Powinnam według ciebie powiedzieć "aha słuchaj ja nie mam dla ciebie prezentu tak naprawdę ten pod choinką co został to jest dla faceta Kasi z którym do dzisiaj jeszcze była a może jest dalej bo tak jakby mieszkają dalej ze sobą" ? To chyba nie ja mam problem z komunikacją.
patusiaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 17:14   #92
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Za duzo postow i nie doczytalam

Ja cie nie biczuje bo moim zdaniem zanim sie przyjdzie z nowym facetem trzeba zapytac gospodyni a nie z dupy wyskakiwac. To po pierwsze.

Po drugie jak byla zaproszona rodzina i siostra bez slowa nie przyszla to straszne chamstwo i brak wychoqania ze jestem w ciezkim szoku ze ona takie rzeczy w wigilie wydziwia.

Tego kompletnie nie ogarniam. Dostaję zaproszenie na Wigilię, sama, bo przecież mój partner jest za granicą, potwierdzam, że przyjdę.

Po czym nie przychodzę, zapominam poinformować gospodarzy, że spóźnię się kilka godzin, a na koniec zjawiam się z kompletnie obcym dla wszystkich facetem.

Stosunek autorki do szwagierki oraz poprzedni wątek to jedno, ale ten numer to, trzeba przyznać, szwagierka odwaliła niezły.

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Pokaż wiadomość
Ale czego ja nie zakomunikowałam? Powinnam według ciebie powiedzieć "aha słuchaj ja nie mam dla ciebie prezentu tak naprawdę ten pod choinką co został to jest dla faceta Kasi z którym do dzisiaj jeszcze była a może jest dalej bo tak jakby mieszkają dalej ze sobą" ? To chyba nie ja mam problem z komunikacją.
Dlatego powinnaś do niej zadzwonić i jej to powiedzieć, zamiast dusić to w sobie.

Edytowane przez Djuno
Czas edycji: 2017-12-26 o 17:16
Djuno jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 17:15   #93
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo dziękuję za ten post... No dokładnie... O to mi chodzi, od miesiąca jest ustawiona liczba gości oraz skład wigilijny. Wszyscy przychodzą bez jednego gościa "bo ma inne plany" a potem ten gość wpada (w połowie) z dodatkową osobą - no to jest dla mnie niefajne i brak wychowania...
I to się sprowadza do tego czy powinnam z nią pogadać czy nauczona doświadczeniem po prostu unikać jej?
Mysle ze jak bedziesz jej unikac to ona bedziecie myslec ze jej bez powodu nie lubisz

Na twoim miejscu bym jej zapytala / tylko pamietaj twarza w twarz/ :
dlaczego nie powiedzialas ze cie nie bedzie na wigilii?

Czemu nie powiedzialas ze przyprowadzisz kogos ze soba?

Nie jest to latwe ale trzeba to zrobic. Sama dzisiaj mialam niezbyt prosta rozmowe na temat odqiedzin swiatecznych z kuzynka

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 17:16   #94
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Djuno Pokaż wiadomość
Tego kompletnie nie ogarniam. Dostaję zaproszenie na Wigilię, sama, bo przecież mój partner jest za granicą, potwierdzam, że przyjdę.

Po czym nie przychodzę, zapominam poinformować gospodarzy, że spóźnię się kilka godzin, a na koniec zjawiam się z kompletnie obcym dla wszystkich facetem.

Stosunek autorki do szwagierki oraz poprzedni wątek to jedno, ale ten numer to, trzeba przyznać, szwagierka odwaliła niezły.
No według mojego narzeczonego to też jest bardzo nie halo i według mojego narzeczonego jego rodzice zareagowali tak "miło" tylko dlatego żeby biedny chłopak nie poczuł się zakłopotany naszymi minami bo wyobraźcie sobie jaki to był dla nas szok
Stary 2017-12-26, 17:16   #95
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Nie no fantastycznie, że uwielbiacie spędzać rodzinny czas z obcymi ludźmi ale to nie jest jakiś wyznacznik normy.
Można nie uwielbiam, a jednocześnie umieć się zachować bez takiej neurozy i wrogiego nastawienia do świata.

Stary 2017-12-26, 17:17   #96
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Można nie uwielbiam, a jednocześnie umieć się zachować bez takiej neurozy i wrogiego nastawienia do świata.

Trudno nie dostawać neurozy skoro ciągle jestem zaskakiwana czymś co mi jest nie na rękę
Stary 2017-12-26, 17:18   #97
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
No według mojego narzeczonego to też jest bardzo nie halo i według mojego narzeczonego jego rodzice zareagowali tak "miło" tylko dlatego żeby biedny chłopak nie poczuł się zakłopotany naszymi minami bo wyobraźcie sobie jaki to był dla nas szok
No ale problem jest w tym, że serio robisz z igły widły i przeżywasz, zamiast uznać, że jej więcej nie zaprosisz, bo jej nie lubisz. I tyle.

Rozwlekasz to, jakbyś była w szkole i oczekiwała, że ktoś jej odejmie punkty z zachowania czy coś. A tak nie będzie. Zachowujemy się fajnie dla samych siebie, nikt nie daje za to medalu z kartofla.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-12-26, 17:20   #98
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Zapytaj, bo może się okazać, że ten facet rzeczywiście NIE MIAŁ GDZIE PÓJŚĆ w wigilie. Ja tak założyłam od początku. Nie wiem z jakiego innego powodu ktoś miałby iść tylko chwilę później niż w porze wigilii do obcego domu.
trzyrazypiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 17:22   #99
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
To nie jest kwestia zdania, a poczucia wyższości, które prezentujesz, współczując autorce jej nadmiernie sztywnej postawy.
Co ma współczucie autorce do poczucia wyższości? Tak, współczuję, bo z jej podejściem będzie jej ciężko przejść przez życie. A autorka na własne życzenie truje sobie i innym życie bzdurami. Nieudany prezent (słynna już szminka) to policzek i obraza, zepsute urodziny. Niespodziewany gość to policzek i obraza, zepsuta wigilia. Takie życie byłoby dla mnie bardzo męczące.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 17:22   #100
ajah
wańka wstańka

Cytat:
A co ma piernik do wiatraka? Wigilia była umówiona ilość osób umówiona od miesiąca a tu nagle w momencie przyjścia dowiaduję się że ktoś "ma inne plany" i mnie nie raczył uprzedzić a potem pisze smsy od czapy czy może wpaść nie wspominając o dodatkowych gościach. Ja nie wiem czy wy mieszkacie w hipisowskich komunach ale ja nie byłam przygotowana choćby na dodatkowe krzesło którego po prostu nie mam w domu

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

No dokładnie...
Jeśli gość przychodzi niezapowiedziany nie może oczekiwać niewiadomo czego tj. Jeśli nie masz krzesła to powinien to zrozumieć po prostu.

Elastyczność naprawdę ułatwia zycie.

Stary 2017-12-26, 17:23   #101
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
No ale problem jest w tym, że serio robisz z igły widły i przeżywasz, zamiast uznać, że jej więcej nie zaprosisz, bo jej nie lubisz. I tyle.

Rozwlekasz to, jakbyś była w szkole i oczekiwała, że ktoś jej odejmie punkty z zachowania czy coś. A tak nie będzie. Zachowujemy się fajnie dla samych siebie, nikt nie daje za to medalu z kartofla.
W sumie masz rację, prawdopodobnie zadzwonię do niej ale obgadam to z narzeczonym bo on sam ma zastrzeżenia co do tego wszystkiego
Stary 2017-12-26, 17:23   #102
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Oczywiście szwagierka mogła poinformować o tym, że nie przyjdzie sama, ale moim zdaniem to trochę przesada zakładać o tym wątek. Autorko, jeszcze mnóstwo rzeczy Cię może zaskoczyć jeśli chodzi o życie rodzinne przy których dodatkowy gość na kolacji wigilijnej to naprawdę pikuś. Wyluzuj się trochę i nie przejmuj takimi sytuacjami.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 17:24   #103
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Jeśli gość przychodzi niezapowiedziany nie może oczekiwać niewiadomo czego tj. Jeśli nie masz krzesła to powinien to zrozumieć po prostu.

Elastyczność naprawdę ułatwia zycie.

Mnie nie interesuje jak on się czuje z brakiem krzesła, mnie interesuje to, ze ja tego krzesła nie mam i nie byłam w żaden sposób na to przygotowana. Jak dla mnie możecie być super elastyczne i jeść z jednej miski ja naprawdę nie muszę i nie uważam żeby było to normalne

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
Napisane przez trzyrazypiec Pokaż wiadomość
Zapytaj, bo może się okazać, że ten facet rzeczywiście NIE MIAŁ GDZIE PÓJŚĆ w wigilie. Ja tak założyłam od początku. Nie wiem z jakiego innego powodu ktoś miałby iść tylko chwilę później niż w porze wigilii do obcego domu.
Ale co z tego... że nie miał gdzie pójść jakiś randomowy obcy chłop którego widziałam pierwszy raz na oczy
Stary 2017-12-26, 17:24   #104
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie masz rację, prawdopodobnie zadzwonię do niej ale obgadam to z narzeczonym bo on sam ma zastrzeżenia co do tego wszystkiego

Moim zdaniem lepiej by było, gdybyście pogadały same.
Stary 2017-12-26, 17:25   #105
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Niebieskooka arystokratka Pokaż wiadomość
Oczywiście szwagierka mogła poinformować o tym, że nie przyjdzie sama, ale moim zdaniem to trochę przesada zakładać o tym wątek. Autorko, jeszcze mnóstwo rzeczy Cię może zaskoczyć jeśli chodzi o życie rodzinne przy których dodatkowy gość na kolacji wigilijnej to naprawdę pikuś. Wyluzuj się trochę i nie przejmuj takimi sytuacjami.
Wiesz są wątki na różne tematy tak pomyślałam jaki jest wasz stosunek do tego bo sie bałam że zadzwonienie do szwagierki będzie przesadą ale kilka osób powiedziało, że tak powinnam zrobić to przynajmniej tyle się dowiedziałam

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

Cytat:
Moim zdaniem lepiej by było, gdybyście pogadały same.
Hmmm bo on ma trochę obiekcje, bo to jego siostra nie moja... Ale zdanie mamy takie samo w temacie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-12-26, 17:25   #106
201803071142
Konto usunięte

Cytat:
Mnie nie interesuje jak on się czuje z brakiem krzesła, mnie interesuje to, ze ja tego krzesła nie mam i nie byłam w żaden sposób na to przygotowana. Jak dla mnie możecie być super elastyczne i jeść z jednej miski ja naprawdę nie muszę i nie uważam żeby było to normalne

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Ale co z tego... że nie miał gdzie pójść jakiś randomowy obcy chłop którego widziałam pierwszy raz na oczy
Świąteczne ciepło i wigilijna życzliwość
201803071142 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 17:25   #107
ajah
wańka wstańka

Cytat:
No ja nie wiem na przykład Djano ma tak jak ja i nie skacze pod sufit z zachwytu nad osobami które wiecznie zmieniają plany zaskakują wizytami obcych ludzi. I dziękuję jej za radę bym przyznała szwagierce wprost że mi się to nie podoba bo mam wątpliwości czy to robić czy nie ale chyba czuję się przekonana do tego.
Też nie skacze pod sufit w takiej sutuacji, ale nie gotuje się że złości, nie chowam urazy i rozwiązuje takie sytuacje inaczej niż pisząc wątku na wizażu.

Stary 2017-12-26, 17:26   #108
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Też nie skacze pod sufit w takiej sutuacji, ale nie gotuje się że złości, nie chowam urazy i rozwiązuje takie sytuacje inaczej niż pisząc wątku na wizażu.

No to powiedz jak rozwiązujesz może twoje rozwiązanie będzie lepsze niż rozmowa telefoniczna ze szwagierką...

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Toblerone Pokaż wiadomość
Świąteczne ciepło i wigilijna życzliwość
Stary 2017-12-26, 17:27   #109
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Czyli to, ze nie mial gdzie pojsc, niczego dla Ciebie nie zmienia?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-12-26, 17:27   #110
visionAM
Zakorzenienie

Jednego nie rozumiem - był prezent dla eksa szwagierki, ale miejsca dla niego nie było? Wtf?!
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 17:28   #111
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Czyli to niczego dla Ciebie nie zmienia?
Ale czekaj o co pytasz bo nie wiem czy dobrze rozumiem

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Jednego nie rozumiem - był prezent dla eksa szwagierki, ale miejsca dla niego nie było? Wtf?!
Tak, bo on został w Holandii i plan był taki że nie przyjeżdża na święta do polski co wiedzieliśmy od ponad miesiąca odkąd ustaliliśmy skład wigilijny. Szwagierka miała być na Wigilię i wracając po nowym roku przekazać mu prezenty od rodziny.
Stary 2017-12-26, 17:28   #112
ajah
wańka wstańka

Cytat:

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Porozmawiać o sytuacji i o tym braku krzesła itd. Co do prezentu mogłaś powiedzieć, że nie miałaś pojęcia, że ten facet przyjdzie i przykro, ale podatki dla niego brak.

Stary 2017-12-26, 17:29   #113
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Porozmawiać o sytuacji i o tym braku krzesła itd. Co do prezentu mogłaś powiedzieć, że nie miałaś pojęcia, że ten facet przyjdzie i przykro, ale podatki dla niego brak.

Aaaa w sensie, że załatwiłabyś to na miejscu ze szwagierką tak?
Stary 2017-12-26, 17:29   #114
natash88
Wtajemniczenie

Czemu Ty tak wszystko hiperbolizujesz - jak przyjmujemy niezapowiedzianych gosci, to mamy komune; jak niezapowiedziany gosc - to menel i zul; jak nie masz krzesla - to od razu ze z jednej miski jesc nie bedziesz.

Dziz. Zmeczylas mnie normalnie samym pisaniem. Jakie to musi byc meczace zycie.

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 17:30   #115
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Pytam o to, czy to, że ktoś przyszedł do Ciebie, bo nie miał gdzie pójść tego dnia i inaczej siedziałby sam, niczego dla Ciebie nie zmienia. Nie chodzi mi o to, że z tego powodu miałabyś uważać, że to nie faux pas, tylko... że zrozumiałabyś, dlaczego zostało popełnione.
Stary 2017-12-26, 17:30   #116
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Co ma współczucie autorce do poczucia wyższości? Tak, współczuję, bo z jej podejściem będzie jej ciężko przejść przez życie. A autorka na własne życzenie truje sobie i innym życie bzdurami. Nieudany prezent (słynna już szminka) to policzek i obraza, zepsute urodziny. Niespodziewany gość to policzek i obraza, zepsuta wigilia. Takie życie byłoby dla mnie bardzo męczące.
Czujesz, że twoje podejście do życia (uwielbiasz niezapowiedzianych obcych gości) jest lepsze niż jej. A tak nie jest. W dodatku piszesz o tym w wątku, który nie o tym nie traktuje, bo autorka nie pyta, czy lubimy gości.

Fajnie, że autorka założyła poprzedni wątek, dość kuriozalny wątek, ale to nie powód, żeby w tym ją zjeżdżać, podkreślając, jacy to wszyscy są fajni, wyluzowani i elastyczni. Nie tylko to niczemu nie służy, ale przede wszystkim nie pomaga autorce i ma się nijak do tematu. A szwagierka rzeczywiście akurat tym razem się nie popisała.
Stary 2017-12-26, 17:31   #117
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Trudno nie dostawać neurozy skoro ciągle jestem zaskakiwana czymś co mi jest nie na rękę
Neurozy nie wynika z tego co ci się przytrafia, a z tego jak reagujesz.
Serio szkoda zdrowia. Taki stres zabija i unieszczesliwia. Jak z szwagiwrka nie porozmawiasz to ta sytuacja dotykać będzie ( negatywnie) ciebie.
Zwyczajnie możesz jej powiedzieć, że nie czułaś się komfortowo, że przeprowadziła obcego człowieka bez uprzedzenia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-12-26, 17:31   #118
201803071142
Konto usunięte

Cytat:
Pytam o to, czy to, że ktoś przyszedł do Ciebie, bo nie miał gdzie pójść tego dnia i inaczej siedziałby sam, niczego dla Ciebie nie zmienia. Nie chodzi mi o to, że z tego powodu miałabyś uważać, że to nie faux pas, tylko... że zrozumiałabyś, dlaczego zostało popełnione.
Ale już napisała, że jej to zwisa, bo to "obcy chłop"...
201803071142 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 17:31   #119
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Tak, dla mnie to kompletnie niczego nie zmienia. Kompletnie nie rusza mnie to, że jakiś obcy facet w tym kraju spędziłby wigilię sam. Naprawdę, takich osób są setki tysiące i jeżeli nie są to dzieci w domach dziecka / staruszkowie nie daj Boze niedołężni, to mam to totalnie w nosie. Nie lubię obcych ludzi w moim domu, niezależnie od tego czy Wigilię mieliby spędzić z psem kotem czy ścianą.
Stary 2017-12-26, 17:32   #120
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, dla mnie to kompletnie niczego nie zmienia. Kompletnie nie rusza mnie to, że jakiś obcy facet w tym kraju spędziłby wigilię sam. Naprawdę, takich osób są setki tysiące i jeżeli nie są to dzieci w domach dziecka / staruszkowie nie daj Boze niedołężni, to mam to totalnie w nosie.

Okej.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości