![]() |
#91 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 4 421
|
Dot.: Zwi±zek bez przysz³o¶ci.
Sorry, kalor, ale musia³am skoro poprawiasz innych
![]() BEZPODSTAWNIE Edytowane przez Mimiko Czas edycji: 2018-02-04 o 07:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 715
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#93 |
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
No i zacz±³, od samodzielnego utrzymywania siê i pój¶cia na studia.
![]() |
#94 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#96 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 373
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Nie zawracaæ sobie wzajemnie ty³ków. Ani to wielka mi³o¶æ, ani chyba w ogóle mi³o¶æ. Facet Ci nie imponuje, s³usznie, czy nies³usznie - zale¿y od subiektywnych kryteriów oceny. Po co to ci±gn±æ? ¯eby mieæ status "w zwi±zku" na fejsbuczku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||||||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 219
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ¦wietnie to ruda ujê³a¶ - niektórzy wychodz± za m±¿ za mê¿czyznê, a nie za jego portfel. Cytat:
![]() Cytat:
Trzy - "prawko na osiemnastkê" to popularny prezent. Nie znam osiemnastolatka, który sobie to sam zafundowa³ wiêc co do tej mitycznej "wiêkszo¶ci facetów" to ich zas³uga w tym raczej ¿adna. To w ogóle jaki¶ dramat takie przyk³adanie miarki do cz³owieka, którego podobno siê kocha, i porównywanie jak wypada na tle innych. Uwolnij tego biednego Zgredka i zapoluj na jakiego¶ kolegê ze studiów - przecie¿ to takie zag³êbie ambicji i fantastycznych zarobków po studiach. Po co szukaæ gdzie¶ dalej? |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 7 488
|
Abstrahuj±c do krytykowania autorki, to tak siê zastanawiam, czy znam kogokolwiek, kto by³ spe³nia³ jej wymagania. Chyba tylko jakie¶ dziecko bogatych rodziców. Kto¶ biedny z domu raczej nie ma szans, bo jednak studiowanie dziennie "ambitnego" (w cudzys³owie, bo m±drzy ludzie wiedz±, ¿e to ludzie s± ambitni, a nie kierunki, mo¿na byæ super ambitn± i zaradn± osob± studiuj±c± politologiê i ¶mierdz±cym leniem na medycynie) kierunku i posiadanie w m³odym wieku mieszkania i samochodu raczej siê wyklucza.
Mój m±¿ w wieku 24 lat raczej by jej nie spasowa³. Bo ok, niby studiowa³ uwa¿any za ambitny kierunek na polibudzie, ale to mia³o swoje konsekwencje. Nie mia³ czasu pracowaæ, wiêc musia³ siê utrzymaæ tylko za stypendium socjalne plus naukowe, a to oznacza mieszkanie w trzyosobowym pokoju w akademiku i ¿ywienie siê produktami marki Tesco. Mo¿na siê domy¶liæ, ¿e nie chodzi³ czêsto po kinach, teatrach i kawiarniach. I na kurs prawa jazdy nie by³o go staæ. A na wakacje to je¼dzi³, ale do Anglii zmywaæ gary. Ja, gdybym by³a facetem, te¿ bym siê raczej nie spodoba³a. I tak uwa¿am, ¿e by³am na uprzywilejowanej pozycji, bo mnie na dziennych na licencjacie utrzymywali rodzice i mog³am chodziæ na praktyki i sta¿e, dziêki którym szybko dosta³am pracê w zawodzie (moja kole¿anka na przyk³ad nie mog³a, bo popo³udniami i w weekendy sprz±ta³a ludziom w domach, ¿eby siê utrzymaæ, by³a z wielodzietnej rodziny i rodzice nie mogli jej pomóc). Magisterkê robi³am zaocznie i to z humanistycznego kierunku, wiêc w ogóle nierokuj±cy debil. Kawalerkê niby wynajmowa³am i samochód mia³am, ale kawalerka w stylu Gierka, a samochód stary, wstyd siê na mie¶cie pokazaæ. No i pensja nie powala³a, wiêc liczy³am fundusze przed ka¿dym zakupem. Nie bêdê tu opisywa³a losów znajomych, ale te pocz±tki jako¶ tak z regu³y u znanych mi ludzi tak marnie wygl±da³y. Kiedy czyta³am posty autorki ca³y czas przypomina³ mi siê pewien komiks, który ¶wietnie wyja¶nia, dlaczego uprzywilejowani ludzie nie wiedz±, ¿e s± uprzywilejowani, i obwiniaj± innych o to, ¿e oni nie s±. http://www.upworthy.com/a-short-comi...-ive-ever-seen Edytowane przez megamag Czas edycji: 2018-02-04 o 10:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 833
|
Ja siê tak zastanawiam, jakie niby kursy mia³by zrobiæ Tz autorki?
Weekendowe kursy s± p³atne, a w tygodniu raczej nikomu po pracy nie chcia³oby siê chodziæ dodatkowo jeszcze uczyæ (je¶li w ogóle jakie¶ takie kursy s± te¿ darmowe). ![]() Poza tym ja jestem t± mityczn± osob±, która pracuje na ca³y etat, studiuje zaocznie i robi weekendowe kursy. Droga Autorko, gwarantujê Ci, ¿e jakby Twój Tz poszed³ w tê sam± stronê to przez jaki¶ czas mia³by (jeszcze) mniej pieniêdzy ni¿ ma teraz, du¿o mniej czasu na bycie Twoim misiaczkiem i zero czasu i CHÊCI na chodzenie do kawiarni i do teatru. Wbrew pozorom tych weekendów w miesi±cu wcale nie jest a¿ tak du¿o i rzadko zdarza siê tak, ¿e kurs i studia s± w inny weekend. Wiêksza czê¶æ przypadków jest taka, ¿e zajêcia siê nak³adaj±, wiêc co wtedy? Zaleg³o¶ci na studiach i nadrabianie w domu po pracy? Olaboga, a kiedy czas dla Ciebie?
![]() |
#102 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 634
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Irytujace jest to ze za kazdym razem podkreslasz jaki to masz ciezki kierunek itd, ale SAMA taki wybra³as to po co w kó³ko gadasz jaki on ciezki i wymagaj±cy. ¯enada. Tak czytam to co piszesz i az mi nie dobrze. Rozstan cie sie. Lepiej mu bedzie bez ciebie. Skoro twój kierunek taki suuuper to chyba sama tez bedziesz mia³a z niego hajs wiec co patrzysz na niego? Nie masz zielonego pojecia o zyciu a najwiecej wymagasz. ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
Wiesz a co do tych wyk³adów to jednak na nich tylko s³uchasz i notujesz a nie zapie.przasz fizycznie jak twoj ch³opak. Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2018-02-04 o 11:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#104 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 72
|
Pomijaj±c skrajny materializm autorki zastanawiam siê czy mimo wszystko nie ma trochê racji?
Na moje mêskie oko to z jej facetem jest rzeczywi¶cie co¶ nie halo. Oczywi¶cie autorka nie ma prawa wymagaæ czegokolwiek od niego i poni¿aæ go na forum ale facet nie jest zbyt zaradny. Teraz jest tyle ofert pracy, mo¿liwo¶ci szczególnie w du¿ym mie¶cie, ¿e znalezienie dobrej pracy nie jest jaki¶ ewenementem na skalê ¶wiatow±. Choæby na g³upiej s³uchawce s³ysza³em ¿e mo¿na zarobiæ co¶ ko³o 2500 na pe³en etat w jakim¶ korpo, gdzie wymagany jest tylko jêzyk angielski na poziomie B2 oko³o 3000 i wcale nie trzeba umieæ nie wiadomo czego. Nie widzê nic z³ego w tym, ¿e studiuje i mieszka w pokoju z obcymi lud¼mi, nie ka¿dego musi byæ staæ na wynajem lub kupno mieszkania. Ale z drugiej strony najtañsze kawalerki trochê bardziej na skraju miasta cenami mog± byæ zbli¿one do ceny pokoju chocia¿ wiadomo standard nie powala. To ju¿ zale¿nie od preferencji. Dodatkowo argument, ¿e nie mo¿e dostaæ siê na sta¿e? W wiêkszo¶ci sta¿e s± p³atne, bezp³atne sta¿e to juz chyba tylko u jakiego¶ janusza mo¿na spotkaæ a na studiach zaocznych to chyba nawet ³atwiej o sta¿ poniewa¿ ma³o kto chce zatrudniaæ na 3/5 etatu i ma³o kto chce tak pracowaæ na dziennych. Sta¿ na pe³en etat brzmi du¿o lepiej. A z autem to rzeczywi¶cie trochê lipa. Nie znam ¿adnego faceta, który w takim wieku by nie mia³ auta, tutaj mo¿e tak ³adnie siê dziewczyny wypowiadaj± ale w moim krêgu bardzo nie przychylnie patrzy siê na takiego faceta. W naszym kraju niestety przyjê³o siê, ¿e "prawdziwy facet ma auto" i auto jest jakim¶ tam wyznacznikiem zaradno¶ci u faceta z którym nie do koñca siê zgadzam. Ale ten brak to jednak przez wiêkszo¶æ bêdzie odbierany jako wada a nie zaleta nie zale¿nie co by¶cie tutaj pisa³y. Gdybym by³ kobiet± to raczej nie przychylnie spojrza³bym na ch³opaka autorki bo wydaje mi siê, ¿e mimo wszystko facet szuka wymówek i mu wygodnie nic nie zmieniæ no bo przecie¿ "studiuje". Sam fakt studiowania z rozwojem kariery zawodowej ma moim zdaniem ma³o wspólnego. W dzisiejszych czasach magistra mo¿e zrobiæ ka¿dy a studia tylko na niewielu kierunkach mog± pomóc w znalezieniu pracy dobrej. Ca³a rzesza studentów beznadziejnych kierunków pracy w zawodzie nie znajdzie. Wiêc za parê lat ch³op po studiach mo¿e siê zdziwiæ, ¿e bez do¶wiadczenia i umiejêtno¶ci papier ze studiów nic mu nie da ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 726
|
Cytat:
Wys³ane z mojego SM-G903F przy u¿yciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Gazela inteligencji
Wiadomo¶ci: 6 371
|
Prawda, walnê³am
![]()
![]() |
#107 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 719
|
Cytat:
Ten temat to te¿ dobry mora³ dla ludzi - aby byæ wdziêcznym za to co siê ma i co siê osi±gnê³o - czêsto dziêki pomocy, której nie doceniamy, a bez której...by³oby du¿o gorzej. Takich ludzi jak Autorka nazywam per "bananowe dzieci". Czyli maj± $$$ od rodziców i my¶l±, ¿e s± super. Gardzê bardzo mocno takimi lud¼mi. Oby ten temat sk³oni³ do refleksji na temat swojego stanu materialnego.
![]() |
![]() |
#108 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 700
|
Cytat:
Przecie¿ autorka nie powiedzia³a, ¿e gardzi swoim ch³opakiem, lecz ma pewne przemy¶lenia i rozgl±da siê za kim¶ kto jest na podobnym levelu finansowym co jej rodzina z której pochodzi. Po prostu nie da siê po³±czyc ludzi którzy ¿yj± innymi ¿yciami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Rozeznanie
|
Masz racjê, ciê¿ko po³±czyæ ludzi z ró¿nych sfer. Ona te¿ do niego nie ma szacunku, nie ³ud¼ siê, ¿e jest inaczej. Ja nic nie mam do ludzi, którzy pochodz± z bogatych rodzin, acz ich podej¶cie jest czêsto odmiennie. Oczywi¶cie mowa o normalnych, ¶wiadomych swojej sytuacji i zachowuj±cych przy tym zdrowy rozum. Mam takich znajomych te¿. Autorka do takich nie nale¿y. To jest przyk³ad osoby, która uwa¿a, ¿e "jej siê nale¿y" i uwa¿a, ¿e z tego tytu³u jest lepsza, chocia¿ tak naprawdê ona sama nie ma nic (wszystko co ma zawdziêcza rodzicom). Takiej postawy nie popieram i nie szanujê.
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 823
|
Cytat:
edycja: ups, teraz przeczyta³am twój wpis powy¿ej. ale nie zgadzam siê, ¿e ciê¿ko po³±czyæ ludzi z ró¿nych sfer, je¶li poziom intelektu i ambicji jest porównywalny. Cytat:
![]()
Dopiero w samym ¶rodku zimy przekona³em siê, ¿e noszê w sobie niepokonane lato. https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0 Edytowane przez ruda_beksa Czas edycji: 2018-02-04 o 16:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
ruda, ale o tym w³a¶nie mówiê
![]() ![]() A po³±czyæ ludzi z ró¿nych sfer jest ciê¿ko w³a¶nie dlatego, ¿e mentalno¶æ jest inna...Dziewczyna z bogatego domu, nawet z dobrymi warto¶ciami - prawie nigdy nie zwi±¿e siê z facetem, który nie reprezentuje jej poziomu. Nikt nie chce spa¶æ z wysokiego konia. Takie historie owszem zdarzaj± siê, ale niezwykle rzadko. I g³ównie w amerykañskich filmach. ¯ycie mówi co¶ innego.
Mówiê jak jest. Edytowane przez felixindahouz Czas edycji: 2018-02-04 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Cytat:
Autorko - nie masz pojêcia o ¿yciu. Ten cz³owiek ma pe³ne prawo byæ zmêczonym po 10 godzinach pracy fizycznej, je¶li tego nie rozumiesz, to znaczy, ¿e nigdy nie pracowa³a¶ fizycznie tak d³ugi czas. Idiotyzmem jest nazywanie tego ch³opaka ma³o zaradnym. Skoro mieszka u kogo¶, a nie u rodziców, ciê¿ko pracuje i ca³e pieni±dze przeznacza, ¿eby siê rozwin±æ (a studia przecie¿ po to s±), to nie mo¿na go krytykowaæ w ten sposób. Znam masê ludzi, kobiet, mê¿czyzn w podobnym wieku bez ¿adnych ambicji ¿yciowych. Jedyn± atrakcj± i sensem ¿ycia dla tych osób jest ogl±danie TV czy picie piwa. Twój ch³opak jest zgo³a inny, skoro chodzi na te studia, to znaczy, ¿e chce co¶ zrobiæ ze swoim ¿yciem. Daj mu spokój, nie zas³ugujesz na niego. Warto¶ciowa dziewczyna go doceni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Przepompownia ¦cieków
Wiadomo¶ci: 1 159
|
Po przeczytaniu tytu³u w±tku pomy¶la³am, ¿e bêdê czytaæ o patologiach typu bicie, psychiczne znêcanie albo mieszkanie z te¶ciami
![]() ![]() Nie chcê nikogo uraziæ, ale studenci medycyny s± nieco podobni do studentów prawa. Podej¶cie w stylu: zdobywam bosk± wiedzê i mo¿ecie mi naskoczyæ. Nie mówiê, ¿e wszyscy tak maj±, ale istnieje taka grupa osób. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#114 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 7 488
|
Jak przeczyta³am pierwszy post to od razu pomy¶la³am, ¿e medycyna albo prawo. Te kierunki maj± trochê pecha do takich ludzi z poczuciem elitaryzmu, którzy id± tam nie z zainteresowania dan± dziedzin±, a z powodu ego i chêci robienia kasy (czasem bole¶nie spadaj± na ziemiê, bo akurat w tych dziedzinach trzeba poczekaæ trochê d³u¿ej na kasê ni¿ w innych, a okresy aplikacji i rezydentury potrafi± byæ bolesne). Akurat ludzi po prawie znam du¿o wiêcej ni¿ po medycynie i ci znajomi nieraz opowiadali, ¿e takie pere³ki, które przychodz± ju¿ na pierwszym roku na wyk³adu z garniaku i z aktówk± i ogólnie wy¿ej sraj± ni¿ d...pê maj±, to naprawdê nie by³a rzadko¶æ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 282
|
Mnie za to interesuje inna kwestia. Autorka podkre¶la, ¿e facet nie powinien byæ oceniany tak samo jak kobieta, ¿e wobec facetów stosuje siê inne standardy: powinni byæ zaradni, mieæ prawko, lepsz± pracê, wiêcej zarabiaæ.
Czy ta sama kobieta - autorka w przysz³o¶ci - jako m³oda lekarka bêdzie mia³a takie same podej¶cie wobec facetów? - ¿e to w porz±dku gdy lekarze zarabiaj± wiêcej ni¿ lekarki tylko z powodu ró¿nicy p³ci? ¯e mo¿e jest wiêcej lekarzy ni¿ lekarek na wy¿szych stanowiskach? ¯e mo¿e facetom ³atwiej siê wybiæ? Mam nadziejê, ¿e Autorka w przysz³o¶ci bêdzie to wszystko przyjmowaæ z ³atwo¶ci± i nie marudzic nigdy na niesprawiedliwo¶æ p³ci, bo to chyba logiczne, ¿e facet musi zarabiac wiêcej ¿eby wype³niæ swój mêski obowi±zek posiadania m.in. prawka i samochodu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 700
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Nie, pracowa³am umys³owo przez 8,5h. Ale to nie ma wiêkszego znaczenia. Czasem praca umys³owa mo¿e byæ bardziej wymagaj±ca i mêcz±ca ni¿ fizyczna. Albo odwrotnie. Ró¿nie bywa.
![]() |
#119 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 22
|
Mój t¿ do ubieg³ego roku nie mia³ w³asnego auta a ma olaboga ze 30 lat. Jak trzeba mu by³o gdzie¶ jechaæ to po¿ycza³ od rodziców, do pracy je¼dziæ nie musia³- pracuje zdalnie gdy¿ jest uwaga uwaga programist±. Sama widzisz autorko, nie ma co siê jaraæ t± bran¿± IT bo tam te¿ masa niezaradnych ciot bez w³asnych aut xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 38
|
Tak sie zastanawiam co to za cudowny kierunek, po którym czeka autostrada do sukcesów i "nag³a poprawa sytuacji maj±tkowej"?
Ch³opak jak dla mnie jest mega zaradny, a autorka w±tku dostaje wszystko od rodziców i sie puszy... Ciekawe co by powiedzia³a po dwóch miesi±cach bez kasy od rodziców. Edytowane przez PatriziaIzabella Czas edycji: 2018-02-04 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.