Zwi±zek bez przysz³o¶ci. - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2018-02-02, 18:33   #1
wejherka1234
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

Zwi±zek bez przysz³o¶ci.

Witam mam powa¿ny dylemat i nie wiem gdzie mam siê poradziæ.

Mam 23 lata, mój facet 24. Ja studiujê dziennie on pracuje i studiuje zaocznie. Jeste¶my razem od 2 lat. Na pocz±tku wiadomo wielka mi³o¶æ, zauroczenie wiêc przymyka³am oko na jego wady. Podoba³a mi siê jego pewno¶æ siebie i poczucie humoru a reszta nie mia³a ¿adnego znaczenia. Ale on od kilku lat stoi w miejscu.

Po pierwsze - skoñczy³ technikum i potem nie zda³ jednego roku dlatego teraz jest dopiero na 3 roku, ja jestem na 4 pomimo ¿e jestem rok m³odsza. On studiuje zaocznie wiêc skoñczy studia dopiero za 3 lata.
No i tutaj zaczynaj± siê problemy. On pracuje na magazynie za najni¿sz± krajow± w dodatku po 10 godzin dziennie. Po pracy nie ma nic ochoty, mówi ¿e nie ma si³ na naukê przez co s³abo mu idzie na studiach. Ma 24 lata a nie ma nawet prawo jazdy o samochodzie nie wspominaj±c. On praktycznie wegetuje poniewa¿ musi p³aciæ raty przez pó³ roku(2400 za semestr ma rozbijane na 800 z³ miesiêcznie), do tego wynajmuje pokój z obcymi lud¼mi za 700 z³ i zostaje mu 500 z³ miesiêcznie. Próbowa³am go namówiæ aby zmieni³ pracê aby poszed³ na jakie¶ sta¿e/kursy, zrobi³am razem z nim CV, powysy³a³ do ró¿nych firm - niestety nie posiada po¿±danych umiejêtno¶ci. Twierdzi, ¿e dopiero po studiach dostanie dobr± prace ale to dopiero za 3 lata a przez ten czas co bêdzie? Po pracy nic nie robi bo na nic nie ma si³y. (10 godzin praca fizyczna). Wysy³ali¶my razem CV do innych prac ale nigdzie go nie chcieli. Nie wiem jak mam do niego dotrzeæ on ma 24 lata a nie ma nic i potrafi nic ze sob± zrobiæ. Nie byli¶my na wycieczce od pocz±tku naszego zwi±zku ani razu. Na imprezy rzadko chodzimy bo go nie staæ a na wakacje musia³am jechaæ sama bo nie mia³ kasy. Chcia³am aby¶my zamieszkali razem no ale oczywi¶cie nie bêdzie go na to staæ.

Przez to wszystko tracê do niego poci±g, pomimo 2 lat razem ci±gle nachodz± mnie my¶li ¿eby go rzuciæ, próbowa³am go wspieraæ ale jak do ¶ciany. Czujê ¿e marnujê siê przy nim, jestem m³oda chce poznaæ ¿ycie, je¼dziæ na wakacje, koncerty, chodziæ na imprezy a z wiêkszo¶ci rezygnujê bo nie chce aby czu³ siê ¼le przez to ¿e go nie staæ. Moi koledzy w jego wieku - prawie ka¿dy z nich ma auto, mieszka w kawalerce, pracuje w dobrej firmie/korporacji, zwiedza ¶wiat. Wiem ¿e to co powiem mo¿e ¼le zabrzmi ale jak czasami patrzê na mojego ch³opaka i na innych to widzê jak bardzo on odstaje od reszty, jak ma³o jest zaradny. W dodatku moje relacje z kole¿ankami ulegaj± pogorszeniu bo ci±gle im odmawiam spotkañ, bo próbujê wspieraæ ch³opaka aby co¶ robi³ i aby nie czu³ siê g³upio, ¿e ja siê bawiê a on siê uczy ale czujê ¿e ten zwi±zek nie ma sensu bo ja siê tylko mêczê a nic siê nie zmienia. Z jednej strony go kocham ale z drugiej coraz czê¶ciej przy³apujê siê na rozgl±daniu za innymi ch³opakami, my¶lê o zerwaniu wiêc ju¿ chyba nic z tego nie bêdzie.

Powiedzcie mi czy mam s³uszne obawy? Czy jestem materialistk±?
wejherka1234 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 18:59   #2
Olcia2402
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 185
GG do Olcia2402
Dot.: Zwi±zek bez przysz³o¶ci.

Po pierwsze z Twojego opisu jego osoby wynika ogólna niechêæ do niego. Ciê¿ko znale¼æ co¶ pozytywnego, krytykujesz go. Nie wygl±da na to ¿eby¶ pa³a³a do niego sympati±, nie mówi±c o mi³o¶ci. Mo¿e dla Ciebie ju¿ jest "po" zwi±zku? Czemu w ogóle z nim jeste¶?

Po drugie, on studiuje i pracuje zaocznie a Ty dziennie. Sk±d bierzesz pieni±dze na swoje utrzymanie? Pytam, bo jego nazywasz niezaradnym, a sama nie pracujesz. Wiêc o co tu chodzi? Podwójna moralno¶æ? Wed³ug mnie to,¿eby czego¶ od kogo¶ wymagaæ to trzeba najpierw samemu pokazaæ jak to siê robi. Mo¿e Twój przyk³ad go zmotywuje?
Olcia2402 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 19:27   #3
mariamalaria
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 4 900

Lepiej go zostaw. On nie rokuje dobrze, a ty go ju¿ nie kochasz.
mariamalaria jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 19:40   #4
adult90
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 700

Jakkolwiek to zabrzmi... nie wytrzymasz z nim.

Uwa¿am, ¿e powinna¶ zwi±zaæ siê z kim¶ kto prowadzi podobny tryb ¿ycia do Twojego i ma podobne do Twoich ambicje i mo¿liwo¶ci.
adult90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 19:42   #5
yoona
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 032

Ale wg Ciebie co on ma.ze.soba zrobic? Wg moich obliczen zarabia 2 tys,na.studiach ciezko o.wiecej.
Ty masz samochod,mieszkasz w kawalerce,pracujesz?

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

Blogowy ¶wiat

yoona jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 20:22   #6
Adrianna_8
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 612

Rozstañ siê z nim. Tego przecie¿ w³a¶nie chcesz.

Aczkolwiek wydaje mi siê, ¿e masz wobec niego zbyt wysokie wymagania. Ch³opak ma 24 lata, utrzymuje siê sam. Z Twojego postu wynika, ¿e nie bierze pieniêdzy od rodziców. ¯yje oszczêdnie, bo inaczej nie mo¿e. ¯ycie. Zdarza siê.

Nie dziwiê mu siê wcale, ¿e po 10h zasuwania fizycznie nie ma ochoty na naukê i szlajanie siê po mie¶cie.

I jestem ciekawa co to za koledzy, którzy w wieku 24 lat maj± mieszkanie, prace w korpo i staæ ich na podró¿e??? Chyba jaki¶ inny wymiar.

Adrianna_8 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 21:57   #7
wejherka1234
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

Olcia - ja studiujê dziennie wiêc rodzice mi pomagaj±, poza tym w ka¿de wakacje bra³am jakie¶ dorywcze prace jak tylko mog³am. On studiujê zaocznie i pracuje wiêc to jest chyba inna sytuacja bo studia zaoczne ze studiami dziennymi maj± ma³o wspólnego. Pracowa³am przez rok czasu na pó³ etatu w weekendy ale mam do¶æ wymagaj±cy kierunek tak¿e musia³am zrezygnowaæ.

Czy widze w nim same z³e rzeczy? My¶lê ¿e nie, na pewno spêdza mi siê dobrze z nim czas, lubiê jego towarzystwo i dobrze siê dogadujemy, jest nam równie¿ ¶wietnie w ³ó¿ku. Nie napisa³am tego bo to nic nie wnosi do tematu i nie zmienia faktu, ¿e ostatnio nie czujê siê komfortowo w zwi±zku i mam coraz wiêcej w±tpliwo¶ci.

Yoona - moim zdaniem powinien siê bardziej postaraæ. Popytaæ po znajomych poszukaæ lepszej pracy. On wszystko robi na 50% mo¿liwo¶ci i t³umaczy siê zmêczeniem. On studiuje zaocznie a pracuje na pe³en etat - to inna sytuacja ni¿ studiowanie dzienne, gdzie ma³o kto chce ciê przyj±æ ze wzglêdu na kolidowanie pracy ze szko³±. Samochodu nie mam ani kawalerki, mieszkam w akademiku ale moja sytuacja jest zupe³nie inna. Studiujê do¶æ wymagaj±cy kierunek i poch³aniaj±cy mi wiêkszo¶æ czasu. W dodatku nale¿ê do ró¿nych organizacji studenckich. Po studiach bêdê mieæ szansê na bardzo dobr± prace. Mi samochód szczerze mówi±c nie jest potrzebny ale facet bez samochodu w jego wieku to trochê obciach. Wiêkszo¶æ ma chocia¿by jakiego¶ grata w gazie za kilka tysiêcy, nie mówiê ¿e ma mieæ nówkê z salonu.

Adrianna_8 Sporo facetów dobrze sobie radzi na studiach. Owszem zdarzaj± siê faceci, którym siê nie przelewa ale nie spotykam czêsto takich. Zazwyczaj widzê, ¿e faceci kombinuj± albo wyje¿d¿aj± zagranice albo ³api± siê na jakie¶ sta¿e albo robi± karierê. Teraz w m³odym wieku naprawdê sporo osób dobrze zarabia.

Ch³opak mojej najlepszej kole¿anki - studiowa³ informatykê, jeszcze w czasie studiów zacz±³ sta¿ jako bodaj¿e informatyk czy co¶ pokrewnego - ogólnie bran¿a IT. Nie wiem ile zarabia ale jest w podobnym wieku co mój ch³opak a powodzi mu siê naprawdê nie¼le. Wynajmuj± razem ³adne, spore mieszkanie, 2 razy w roku je¿d¿± zagranice, chwali³a mi siê, ¿e daje jej kosztowne prezenty.

Jeszcze inny kolega - jest przedstawicielem handlowym równie¿ ca³kiem mu siê powodzi, znam jeszcze trenera personalnego, który ma kilkana¶cie tysiêcy fanów na portalach spo³eczno¶ciowych.
Mog³abym tak wymieniaæ ale naprawdê ma³o znam facetów, którzy slabo sobie radz± na studiach. Mo¿e to po prostu kwestia otoczenia i znajomych? Sama nie wiem. Praktycznie wszêdzie widzê, ¿e faceci sobie jak±¶ radz±.

Wiem ¿e to brzydko brzmi ale nie jestem pust± materialistk±. Po prostu chcia³abym aby mój facet by³ ambitny, mia³ marzenia i potencja³ na bycie kim¶ w przysz³o¶ci. U mojego faceta tego nie widzê potencja³u ani mo¿liwo¶ci. Moja sytuacja finansowa po ukoñczeniu studiów mo¿e siê drastycznie zmieniæ a jestem w tym wieku, ¿e powoli my¶lê o powa¿nym zwi±zku, ¶lubie. W planach dzieci za parê lat a z obecnym partnerem - nie widzê tego. By³by ¶wietnym ojcem ale w±tpiê aby by³ w stanie utrzymaæ rodzinê i zapewniæ bezpieczeñstwo.
wejherka1234 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 22:05   #8
TakaSamaInna
live your passion

Wiadomo¶ci: 2 904

Cytat:
Napisane przez wejherka1234 Poka¿ wiadomo¶æ
Olcia - ja studiujê dziennie wiêc rodzice mi pomagaj±, poza tym w ka¿de wakacje bra³am jakie¶ dorywcze prace jak tylko mog³am. On studiujê zaocznie i pracuje wiêc to jest chyba inna sytuacja bo studia zaoczne ze studiami dziennymi maj± ma³o wspólnego. Pracowa³am przez rok czasu na pó³ etatu w weekendy ale mam do¶æ wymagaj±cy kierunek tak¿e musia³am zrezygnowaæ.

Czy widze w nim same z³e rzeczy? My¶lê ¿e nie, na pewno spêdza mi siê dobrze z nim czas, lubiê jego towarzystwo i dobrze siê dogadujemy, jest nam równie¿ ¶wietnie w ³ó¿ku. Nie napisa³am tego bo to nic nie wnosi do tematu i nie zmienia faktu, ¿e ostatnio nie czujê siê komfortowo w zwi±zku i mam coraz wiêcej w±tpliwo¶ci.

Yoona - moim zdaniem powinien siê bardziej postaraæ. Popytaæ po znajomych poszukaæ lepszej pracy. On wszystko robi na 50% mo¿liwo¶ci i t³umaczy siê zmêczeniem. On studiuje zaocznie a pracuje na pe³en etat - to inna sytuacja ni¿ studiowanie dzienne, gdzie ma³o kto chce ciê przyj±æ ze wzglêdu na kolidowanie pracy ze szko³±. Samochodu nie mam ani kawalerki, mieszkam w akademiku ale moja sytuacja jest zupe³nie inna. Studiujê do¶æ wymagaj±cy kierunek i poch³aniaj±cy mi wiêkszo¶æ czasu. W dodatku nale¿ê do ró¿nych organizacji studenckich. Po studiach bêdê mieæ szansê na bardzo dobr± prace. Mi samochód szczerze mówi±c nie jest potrzebny ale facet bez samochodu w jego wieku to trochê obciach. Wiêkszo¶æ ma chocia¿by jakiego¶ grata w gazie za kilka tysiêcy, nie mówiê ¿e ma mieæ nówkê z salonu.

Adrianna_8 Sporo facetów dobrze sobie radzi na studiach. Owszem zdarzaj± siê faceci, którym siê nie przelewa ale nie spotykam czêsto takich. Zazwyczaj widzê, ¿e faceci kombinuj± albo wyje¿d¿aj± zagranice albo ³api± siê na jakie¶ sta¿e albo robi± karierê. Teraz w m³odym wieku naprawdê sporo osób dobrze zarabia.

Ch³opak mojej najlepszej kole¿anki - studiowa³ informatykê, jeszcze w czasie studiów zacz±³ sta¿ jako bodaj¿e informatyk czy co¶ pokrewnego - ogólnie bran¿a IT. Nie wiem ile zarabia ale jest w podobnym wieku co mój ch³opak a powodzi mu siê naprawdê nie¼le. Wynajmuj± razem ³adne, spore mieszkanie, 2 razy w roku je¿d¿± zagranice, chwali³a mi siê, ¿e daje jej kosztowne prezenty.

Jeszcze inny kolega - jest przedstawicielem handlowym równie¿ ca³kiem mu siê powodzi, znam jeszcze trenera personalnego, który ma kilkana¶cie tysiêcy fanów na portalach spo³eczno¶ciowych.
Mog³abym tak wymieniaæ ale naprawdê ma³o znam facetów, którzy slabo sobie radz± na studiach. Mo¿e to po prostu kwestia otoczenia i znajomych? Sama nie wiem. Praktycznie wszêdzie widzê, ¿e faceci sobie jak±¶ radz±.

Wiem ¿e to brzydko brzmi ale nie jestem pust± materialistk±. Po prostu chcia³abym aby mój facet by³ ambitny, mia³ marzenia i potencja³ na bycie kim¶ w przysz³o¶ci. U mojego faceta tego nie widzê potencja³u ani mo¿liwo¶ci. Moja sytuacja finansowa po ukoñczeniu studiów mo¿e siê drastycznie zmieniæ a jestem w tym wieku, ¿e powoli my¶lê o powa¿nym zwi±zku, ¶lubie. W planach dzieci za parê lat a z obecnym partnerem - nie widzê tego. By³by ¶wietnym ojcem ale w±tpiê aby by³ w stanie utrzymaæ rodzinê i zapewniæ bezpieczeñstwo.
Moim zdaniem to wygl±da na to, ¿e po prostu zazdro¶cisz kole¿ankom i chcesz by facet te¿ na Ciebie zarabia³. Rozumiem, mo¿na chcieæ mieæ ambitnego czy zaradnego faceta, ale wymagania masz kosmiczne, a sama nic nie robisz. Facet studiuje i ma pracê fizyczn±, sam siê utrzymuje, a Ty tylko studiujesz, bierzesz pieni±dze od rodziców i chcia³aby¶ mieæ wycieczki, prezenty czy by wynaj±³ Wam mieszkanie. Ch³opak i tak sporo robi jak na ten wiek. Wola³aby¶ by dziennie studiowa³ i bra³ pieni±dze od rodziców jak Ty? Doceñ co masz, a facet po studiach mo¿e zmieniæ pracê, gdy Ty bêdziesz dopiero szukaæ.

angielski - C2
rosyjski - B2
hiszpañski - ?
TakaSamaInna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 22:14   #9
enviee
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 606

Cytat:
Wiem ¿e to brzydko brzmi ale nie jestem pust± materialistk±.
No niestety, ale jeste¶

Facet radzi sobie w ¿yciu o wiele lepiej od Ciebie, to Ty jeste¶ 'niezaradna', nie on. On na wszystko co ma sam zapracowa³, a Ty wszystko dosta³a¶ pod nosek i dalej wymagasz, bo do tego jeste¶ przyzwyczajona.

enviee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 22:47   #10
phideaux
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 700

Nie uwa¿am, ¿e autorka jest pust± materialistk±.

Masz oczekiwania, ¿eby twój facet by³ zaradny, obrotny, ustawiony - moim zdaniem to nic z³ego. Twój ch³opak taki nie jest, tracisz do niego poci±g, bo masz inne wyobra¿enie fajnego faceta. Kropka. Rozstanie.
Stary 2018-02-02, 22:55   #11
enviee
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 606

Ale przecie¿ ten facet ma DOPIERO 24 lata, pracuje, studiuje, sam siê utrzymuje, nikt mu nie pomaga. I on jest niezaradny? :d

enviee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2018-02-02, 23:02   #12
limonka1983
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 255
GG do limonka1983

On pracuje i studiuje. Utrzymuje siê sam. A Ty czym mo¿esz siê pochwaliæ? Bo to, ¿e masz wymagania, ju¿ przedstawi³a¶. Prawko masz, samochód, itd?

---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Cytat:
Rodzice Ci nie pomagaj±, tylko Ciê utrzymuj±. Ty masz wymagaj±cy kierunek, a dlaczego s±dzisz, ¿e on ma niewymagaj±cy? Mo¿e dla niego te¿ jest wymagaj±cy. Przez 2 lata pracowa³am na pe³en etat i studiowa³am weekendowo. Wierz mi, ¿e pada³am na pysk. A facetowi trafi³a siê jeszcze laska, która ci±gle jest niezadowolona i dokrêca ¶rubê.

Edytowane przez limonka1983
Czas edycji: 2018-02-02 o 22:59
limonka1983 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 23:11   #13
MissChievousTess
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 916

Cytat:
Napisane przez enviee Poka¿ wiadomo¶æ
Ale przecie¿ ten facet ma DOPIERO 24 lata, pracuje, studiuje, sam siê utrzymuje, nikt mu nie pomaga. I on jest niezaradny? :d
100 % racji. Niestety autorko za du¿o od niego wymagasz.
A skoro Ci nie pasuje to zwróæ mu wolno¶æ i tyle.
Nie znam wielu przypadków takich jak on w jego wieku.
On bardzo du¿o robi jak na ten wiek. Serio.
A zarobki to nawet ma chyba lepsze ni¿ niektórzy tu¿ po studiach tylko pracuj±c na pe³en etat.
Stary 2018-02-02, 23:22   #14
Nymerth
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 597

Có¿, nie ka¿dy ma w ¿yciu takie szczê¶cie, ¿e rodzice mu zasponsoruj± studia. Wszystkie osoby, które znam takie, ¿e musz± studiowaæ zaocznie, bo nikt im nie pomo¿e to jednak zarabiaj± ma³o. Z wyj±tkiem mo¿e jednej. Nie liczê oczywi¶cie kolegów po studiach, którzy robi± po prostu drugi kierunek. A i tutaj czêsto nawet po studiach z kas± marnie.

Przecie¿ facet wysy³a te CV, to nie tak, ¿e nie robi nic i jeszcze narzeka. Ja mu siê wcale nie dziwiê, ¿e mo¿e sam siê do tego nie kwapi maj±c pracê 10h dziennie i studia. To¿ on nawet nie ma kiedy siê wyspaæ porz±dnie, a co dopiero my¶leæ o nadprogramowych czynno¶ciach.
Nymerth jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-02, 23:32   #15
ruda_beksa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 823

Ty jeste¶ nieogarniêta i niezaradna, nie ten ch³opak. On pracuje i studiuje, ty wyci±gasz ³apê do mamusi i tatusia. I jeszcze narzekasz na niego, bo ci nie funduje drogich prezentów i wycieczek. A kole¿anki majo Zostaw go lepiej, niech sobie znajdzie kobietê, która ma zdrowsze podej¶cie do ¿ycia.

Twoje my¶lenie jest bardzo p³ytkie i krótkowzroczne, nawet je¶li pominiemy twój obrzydliwy materializm. Pogadajmy o pieni±dzach. Jak mia³am 24 lata, zarabia³am nie¼le, bo bra³am du¿o zleceñ jako wolny strzelec. M±¿ harowa³ na stanowisku informatyka, d³ugie godziny, marna p³aca, ¿aden presti¿, no smuteczek. Pewnie by¶ go skre¶li³a. Kilka lat pó¼niej - on jest na stanowisku VP w miêdzynarodowej korporacji i zarabia kilka razy wiêcej ni¿ ja. Wiêc tego. Ale ja wychodzi³am za m±¿ za mê¿czyznê, nie za kasê.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 00:02   #16
Pafrotka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 51

A ja Ciebie bardzo dobrze rozumiem 😀 Natomiast zupe³nie nie rozumiem wielu Wiza¿anek, które jako najlepsze rozwi±zanie ka¿dego problemu uwa¿aj± rozstanie, jakby nie istnia³o co¶ to takiego jak rozmowa i zmiany, LOL. Ale to temat na inny post 😂 A odno¶nie Ciebie to wiem co masz na my¶li. Rozumiem o co chodzi z t± ca³± zaradno¶ci±. Nie pochodzê z zamo¿nej rodziny, mama wychowywa³a mnie i brata sama, ale zawsze dawa³a na 150% normy. Od kiedy posz³am na studia (równie¿ bardzo wymagaj±ce) zawsze w wakacje pracuje, pracowa³am na 1szym roku, na 2gim, i zawsze mia³am jakie¶ swoje oszczêdno¶ci, potem zmar³a mama, a ja musia³am zrobiæ w kolejne wakacje praktyki i jako¶ tak te¿ nie garnelam siê do pracy szczerze mówi±c, nie mia³am na to ochoty, ale potem zacz±³ siê 4ty rok, i wiedz±c ¿e idê na in¿ynierke i bêdê mia³a ma³o zajêæ, ale jednak muszê chodziæ robiæ badania po kilka godzin dziennie w laboratorium i pisaæ in¿ynierke, jeszcze wtedy mia³am ch³opaka, wybra³am sobie bardzo lekka pracê w kawiarni za bardzo ma³± kasê, z prostej przyczyny, po prostu mog³am tam przychodziæ kiedy chce i na ile chce (po dogadaniu z reszt± dziewczyn, co nie by³o ciê¿kie). I tak± sytuacjê rozumiem. Ale maj±c studia zaoczne i pracowaæ za najni¿sz± krajow± w magazynie, to sorry, taka praca to dla mnie tylko wyj¶cie na wakacyjn± prace, jest mnóstwo pracy za wiêksz± kasê, gdzie idzie sie mniej 'narobiæ', w g³upim media markcie czy Saturnie mo¿na pracowaæ jako przedstawiciel i zarabiaæ fajn± kasê + s± granty dla najlepszych

pracowników, wystarczy siê postaraæ, a po 3cim roku spokojnie mo¿na zacz±æ jaki¶ sta¿ w zawodzie, a zale¿nie czy to in¿ynier czy licencjat to z tytu³em ju¿ na pewno gdzie¶ przyjmuj±. Wg mnie praca w zawodzie jest najwa¿niejsza, kokosów siê na tym nie zbija, ale zawsze mo¿na kombinowaæ w inny sposób i ³apaæ siê jakich¶ dodatkowych prac, to jest w³a¶nie ta zaradno¶æ. Ja osobi¶cie bardzo wymagam takiej zaradno¶ci, krzywo patrzê na faceta, który ca³e wakacje przesiedzi w domu na nicnierobieniu (równie¿ dotyczy dziewczyn), a dodatkowo nie umie sobie ugotowaæ sam, a preferuje jedzenie na mie¶cie, co nie jest na pewno oszczêdne, albo kiedy je parówki na obiad, bo tylko to potrafi 😂 Nie toleruje gdy facet nie umie posprz±taæ, nie mogê znie¶æ (ale to czêsto staram siê przemilczeæ) gdy nie ma u³o¿onych ubrañ w szafie, z tym autem to bym siê zastanowi³a, bo chyba mieszkacie w jakim¶ wiêkszym mie¶cie? Wg mnie to bez sensu u¿ywanie auta w mie¶cie przez studentów. Nie mogê te¿ znie¶æ, gdy kto¶ nie ma ambicji nauki czego¶, np. jêzyka, ale tutaj jestem trochê hipokrytk±, bo sama nie znajduje na to czasu, chocia¿ mog³abym, ale mam studia którym po¶wiêcam siê niemal w 100%, wiêc zawsze to odk³adam na potem. Ale fajny jest taki nawet s³omiany zapa³, bo zawsze to przejaw jakiej¶ ambicji, my¶li o swoim ¿yciu czy czymkolwiek. My¶lê, ¿e siê rozumiemy Sama niemal nigdy nie odmawiam sobie przyjemno¶ci z powodu kasy, zawsze gospodaruje tak, ¿eby wystarczy³o mi i na ¿ycie i na przyjemno¶ci i nawet czasami zdo³am co¶ od³o¿yæ, tak¿e impreza, wyj¶cie do kina czy gdziekolwiek nie powinno byæ dla was luksusem, a po prostu regu³a np. dwa razy w miesi±cu. Jeszcze przypomnia³o mi siê apropos zmêczenia Twojego ch³opaka to przypominam, ¿e ju¿ za tê najni¿sz± krajow± to mo¿na wysiedzieæ 10h w sklepie z pras± i byæ trochê mniej zmêczonym 👍👍 Wiêc ostatecznie mo¿e z nim porozmawiaj kolejny raz, bo widaæ, ¿e jaki¶ tam wp³yw na niego masz, ale czy on jest gotowy na te zmiany? To ja tego nie wiem, ale mo¿e co¶ go ruszy 😉
Pafrotka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 00:21   #17
megamag
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 7 488

wejherka1234 jeste¶ jedn± z wiêkszych materialistek, jakie widzia³am. A do tego masz paskudny charakter, bo stosujesz podwójne zasady moralne. Od siebie niewiele wymagasz. W ¿yciu siê jeszcze nie utrzymywa³a¶, rodzice Ci na wszystko daj± plus dorabiasz jakie¶ drobne. Ch³opak jest pracowity, utrzymuje siê, jak mo¿e, do tego studiuje, wiêc nie mo¿na powiedzieæ, ¿e nie jest ambitny. Pogadamy, jak spróbujesz poszukaæ pracy i sama siê utrzymaæ. Ciekawe, czy tak szybko wynajmiesz kawalerkê i kupisz samochód. Jakby co, to prze¶lij nam zdjêcia.

Te¿ uwa¿am, ¿e powinna¶ ch³opakowi daæ spokój, niech pozna kogo¶, kto go doceni i polubi takim, jakim jest. Ty sobie poszukaj kolesia z mieszkaniem i samochodem. Tylko pamiêtaj, ¿e tacy mog± mieæ te¿ troszeczkê inne wymagania, wiêc nie wiadomo, czy im sprostasz. I niekoniecznie mog± potraktowaæ powa¿nie jak±¶ tam mieszkaj±c± w akademiku studentkê.
megamag jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 00:50   #18
Candy_lips
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 016

Je¿eli zarabia 2000 z³, bo piszesz, ¿e p³aci za co¶ 800 z³ i jeszcze za co¶ 700 z³ i zostaje mu 500 z³, to nie jest jeszcze tak ¼le na faceta w tym wieku, który jest jeszcze na studiach. No i nie jest to najnowsza krajowa, bo ta wynosi oko³o 1500 z³, sprawdza³am i dowiadywa³am siê, gdy w³a¶nie tak± oferowali, w³a¶nie to by³o tyle i to niedawno, bo w styczniu i by³a to umowa o pracê, wiêc nie mogliby oszukaæ i daæ mniej ni¿ wynosi najni¿sza krajowa. No ale rozumiem ¼le siê czujesz z tym, ¿e nie wychodzicie itp. On nie zda³ na studiach jednego roku? Jak tak to trudne, zw³aszcza na zaocznych. Nie przejmowa³abym siê za to tym, ¿e inni w Waszym wieku maj± mieszkania. To wcale nie jest tak du¿o osób, sporo ludzi te¿ jeszcze studiuje lub jest po studiach i nie ma jeszcze wtedy swojego mieszkania, czasem to trwa d³u¿ej. Nie jest to nic z³ego. Je¿eli jednak Ty czujesz siê w tym zwi±zku ¼le, to nie ma sensu. Skoro sama uwa¿asz, ¿e wielu jest takich facetów, to zerwij i szukaj takiego. No ale ciekawe czy tak wszystko Ci bêdzie w nim odpowiadaæ. Tak jak pisa³y dziewczyny on zarabia, a Ty nie, a do tego za parê lat mo¿e zarabiaæ jeszcze wiêcej. Nie wiadomo czy nie bêdzie zarabia³ wiêcej od Ciebie, ale mo¿e tak byæ. Ciê¿ko by teraz tyle zarabia³. Je¿eli patrzysz na niego tylko pod k±tem finansowym i wolisz koncentrowaæ siê na tym co maj± inni, to nie ma sensu. Teraz, gdy studiujesz wszystko wydaje Ci siê ³atwe, a dopiero jak bêdziesz ju¿ pracowaæ to bêdziesz widzieæ czy dana praca jest dla Ciebie czy nie.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2018-02-03 o 00:57
Candy_lips jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 01:22   #19
White_Dove
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 634

Zostaw go bedzie mu lepiej bez ciebie. Po co dwa razy powtarzasz ze masz wymagajacy kierunek? Studia zaoczne to nie nic takiego. Twoj tz w tyg pada na twarz. Serio on sie bardziej meczy swoja praca niz ty tymi studiami- na wykladach w sumie siedzisz lub mozesz nie przyjsc. Uwazasz sie za lepsza bo masz dzienne studua??? Nie ogarniam tego. Czepiasz sie go a sama nie pracujesz. Zalatw sobie prace na weekendy bo serio nie rozumiesz tematu. Wierz mi lepiej studiowac 5 dni w tyg niz pracowac po 10h i miec szkole w weekendy.
White_Dove jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2018-02-03, 06:22   #20
201803111829
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 966
GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Poka¿ wiadomo¶æ
A skoro Ci nie pasuje to zwróæ mu wolno¶æ i tyle.
Zgredek dosta³ skarpetkê... Zgredek jest... Wolny!

Wys³ane z mojego ALE-L21 przy u¿yciu Tapatalka

---------- Dopisano o 07:22 ---------- Poprzedni post napisano o 07:03 ----------

Autorko, jeste¶ po prostu materialistka i tyle.
Po pierwsze - facet bez auta to przypa³? Bo co? Jak kto¶ nie czuje siê pewnie za kó³kiem, boi siê, poza tym po prostu nie ogarnia ruchu drogowego (ja nie ogarniam, bojê siê, ¿e np. Nie bêdê wiedzia³a kiedy ruszyæ, albo, ¿e bêdê sta³a na wyje¼dzie pó³ godziny, albo spowodujê wypadek) to co, ma robiæ prawko na si³ê?
Mo¿e ty zrób, kup sobie auto i wo¼ mu dupê?
Druga sprawa - jeste¶ zazdrosna. Bo faceci kole¿anek to to to to i to. I jeszcze tamto.
S³uchaj, moje kole¿anki STUDENTKI co roku je¿d¿± np. Chorwacja, Bu³garia, W³ochy, Francja. A ja? Ostatni raz nad polskim morzem by³am w 3 klasie podstawówki. I nie staæ mnie po prostu na taki wyjazd, bo a) mojej mamy nie staæ, B) nie pracowa³am.
Teraz posz³am do pracy, ale na pó³ etatu i to, co zarobie idzie na ¿ycie. A tobie mamusia i tatu¶ p³ac± za wszystko. I tak samo jest z twoim facetem. Co zarobi to idzie na ¿ycie, nic dziwnego, ¿e go nie staæ na wycieczki, kawalerki itd.
Kolejna sprawa - zaskocze ciê, ale ja te¿ pracujê! I to uwaga... Studia dzienne! Piszê pracê magistersk±! A mimo to 3-4 razy w tygodniu wstaje o 6 rano, idê z psem, i jadê do pracy. Zaczynam o 8, ale przychodze o 7:40. Wychodzê o 17:20, w domu jestem na 18. Po pracy (mimo, ¿e siedzê na ty³ku i nie mam wymagaj±cej roboty) wracam skonana, idê z psem, i idê spaæ. A co dopiero po 10 h zapierdalania na magazynie.
Moja rada - z³ó¿ podanie o indywidualny tok nauczania. Id¼ do pracy. Utrzymuj siê sama (no dobra, niech rodzice ci p³ac± za akademik) i wtedy truj±ce ch³opakowi dupsko, ¿e jest nieambitny.

201803111829 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 08:09   #21
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

Alez jestes pusta materialistka. Idz do pracy, zacznij sie sama utrzymywac, a pozniej pogadmy o durnych wymogach finansowych. Ja studiuje dziennie kierunek medyczny, pracuje na pelen etat i jestem styrana. Bardzo dobrze rozumiem ch³opaka, ze ma dosc.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 08:31   #22
limonka1983
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 255
GG do limonka1983

Autorka jest z tych, które wys³uguj± siê innymi. Osobisty kierowca, sponsor, bankomat... A sama od siebie nic.
limonka1983 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 08:41   #23
Nymerth
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 597

Cytat:
Napisane przez limonka1983 Poka¿ wiadomo¶æ
Autorka jest z tych, które wys³uguj± siê innymi. Osobisty kierowca, sponsor, bankomat... A sama od siebie nic.
Bo ona przecie¿ w przysz³o¶ci bêdzie to i to... dziêki rodzicom
Nymerth jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 08:54   #24
mirabelka3690
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 535

A to studia dzienne jako¶ koliduj± z tym aby¶ pracowa³a weekendowo np. jako kelnerka?
A nie przepraszam, ta praca to taka hañba i ujma
Ja my¶lê, ¿e rodzice maj± do¶æ dawania jej pieniêdzy, a ¿e autorce do pracy nie spieszno to od ch³opaka zaczê³a wymagaæ. Kto¶ w koñcu musi j± utrzymaæ prawda?
Stary 2018-02-03, 09:00   #25
yoona
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 032

Cytat:

Jeste¶ materialistka. Zostaw twgo chlopaka i poszukaj kogos kasiastego.

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Poka¿ wiadomo¶æ
Je¿eli zarabia 2000 z³, bo piszesz, ¿e p³aci za co¶ 800 z³ i jeszcze za co¶ 700 z³ i zostaje mu 500 z³, to nie jest jeszcze tak ¼le na faceta w tym wieku, który jest jeszcze na studiach. No i nie jest to najnowsza krajowa, bo ta wynosi oko³o 1500 z³, sprawdza³am i dowiadywa³am siê, gdy w³a¶nie tak± oferowali, w³a¶nie to by³o tyle i to niedawno, bo w styczniu i by³a to umowa o pracê, wiêc nie mogliby oszukaæ i daæ mniej ni¿ wynosi najni¿sza krajowa. No ale rozumiem ¼le siê czujesz z tym, ¿e nie wychodzicie itp. On nie zda³ na studiach jednego roku? Jak tak to trudne, zw³aszcza na zaocznych. Nie przejmowa³abym siê za to tym, ¿e inni w Waszym wieku maj± mieszkania. To wcale nie jest tak du¿o osób, sporo ludzi te¿ jeszcze studiuje lub jest po studiach i nie ma jeszcze wtedy swojego mieszkania, czasem to trwa d³u¿ej. Nie jest to nic z³ego. Je¿eli jednak Ty czujesz siê w tym zwi±zku ¼le, to nie ma sensu. Skoro sama uwa¿asz, ¿e wielu jest takich facetów, to zerwij i szukaj takiego. No ale ciekawe czy tak wszystko Ci bêdzie w nim odpowiadaæ. Tak jak pisa³y dziewczyny on zarabia, a Ty nie, a do tego za parê lat mo¿e zarabiaæ jeszcze wiêcej. Nie wiadomo czy nie bêdzie zarabia³ wiêcej od Ciebie, ale mo¿e tak byæ. Ciê¿ko by teraz tyle zarabia³. Je¿eli patrzysz na niego tylko pod k±tem finansowym i wolisz koncentrowaæ siê na tym co maj± inni, to nie ma sensu. Teraz, gdy studiujesz wszystko wydaje Ci siê ³atwe, a dopiero jak bêdziesz ju¿ pracowaæ to bêdziesz widzieæ czy dana praca jest dla Ciebie czy nie.
Wlasnie. Ale sadze,ze to ten typ,ze jak samej jej sie uda znalezc prace za mniej niz zarabia jej facet to nie zmieni jej podejscia,bo przeciez to facet powinien miec mieszkanie,kupowac prezenty i zabierac na wycieczki,ona nie.musi,bo jest w innej sytuacji

Blogowy ¶wiat

yoona jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 09:17   #26
lubiekielbase
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 582

Zerwij z nim. On siê tylko przy Tobie nabawi kompleksów.

Stary 2018-02-03, 09:33   #27
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wiadomo¶ci: 41 748

Cytat:
Wiem ¿e to brzydko brzmi ale nie jestem pust± materialistk±.
Niestety, brzmi to bardzo brzydko. Natomiast masz pe³ne prawo mieæ swoje wymagania, choæby¶ nawet by³a najwiêksz± materialistk± na ¶wiecie. Tyle ¿e nie ma sensu próbowaæ dopasowaæ cz³owieka pod swoje chciejstwa, lepiej po prostu poszukaæ kogo¶, kto od pocz±tku bêdzie Ci pasowa³, kogo nie bêdziesz musia³a zmieniaæ, kto bêdzie mia³ ambicjê i zarobki na poziomie Tobie odpowiadaj±cym.
Zostaw go, po prostu nie jest to facet dla Ciebie.

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Pafrotka Poka¿ wiadomo¶æ
A ja Ciebie bardzo dobrze rozumiem 😀 Natomiast zupe³nie nie rozumiem wielu Wiza¿anek, które jako najlepsze rozwi±zanie ka¿dego problemu uwa¿aj± rozstanie, jakby nie istnia³o co¶ to takiego jak rozmowa i zmiany, LOL.
Wiza¿anki do¶æ dobrze wiedz±, ¿e zmiany dla kogo¶ to kiepski wybór ¿yciowy. Rozwijajmy siê, zmieniajmy, id¼my do przodu. Dla siebie, a nie ¿eby zadowoliæ partnera. B±d¼my sob±, a nie tworem, który sobie umy¶li³ partner.
Stary 2018-02-03, 10:24   #28
felixindahouz
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 719

Jako facet czytaj±c taki wpis po prostu a¿ siê gotuje we mnie

Cytat:
On pracuje na magazynie za najni¿sz± krajow± w dodatku po 10 godzin dziennie.
(...)

On praktycznie wegetuje poniewa¿ musi p³aciæ raty przez pó³ roku(2400 za semestr ma rozbijane na 800 z³ miesiêcznie), do tego wynajmuje pokój z obcymi lud¼mi za 700 z³ i zostaje mu 500 z³ miesiêcznie.
Semestr nie trwa czasem 6ciu miesiêcy? Bo je¶li tak, to 2400:6 to bardziej 400 z³ a nie 800 z³. W przeciwnym wypadku on by p³aci³ 4800 z³ za co¶ co jest warte 2400 z³.

800 + 700 + 500 = 2000 z³

Najni¿sza krajowa to 2100 z³ brutto, czyli blisko 1500 z³ netto. Facet zatem zarabia powy¿ej tego poziomu.

Ciê¿ko powiedzieæ czy facet jest zaradny czy nie, bo w wieku 24 lat to naprawdê jeszcze niewiele wiadomo. Fakt faktem, ¿e jego sytuacja nie jest najlepsza na ten moment, ale trzeba wzi±æ pod uwagê fakt, i¿ on utrzymuje siê sam. I ¿e haruje naprawdê ciê¿ko pracuj±c w magazynie (choæ da³oby siê pewnie tê pracê zamieniæ np. na pracê w maku czy co¶)

Cytat:
a na wakacje musia³am jechaæ sama bo nie mia³ kasy.
No po prostu brawo...

Cytat:
Chcia³am aby¶my zamieszkali razem no ale oczywi¶cie nie bêdzie go na to staæ.
A Ciebie staæ na cokolwiek? Z tego co widzê, to jego póki co to jego staæ na mieszkanie samemu. A Ty chrzanisz przez pó³ w±tku o tym jakiego to Ty nie masz wymagaj±cego kierunku. Okej, mo¿e masz.

Ale FAKTY s± takie, ¿e JESTE¦ NA UTRZYMANIU RODZICÓW. I gwarantujê Ci, ¿e o kosztach utrzymania masz zerowe pojêcie. Poczytaj sobie ile trzeba zap³aiæ za wynajem byle jakiego pokoju. Potem kawalerki. A potem ile trzeba ¿eby w ogóle kupiæ mieszkanie.

Samochód? Kupisz grata za parê tysiêcy, to potem drugie tyle w³o¿ysz. W tym temacie mam akurat doskona³± wiedzê i wiem ile to kosztuje. Nawet dla takiego ¶redniego auta to bêdzie lekko ko³o 500-600 z³ na miesi±c.

Nie wierzê w to, ¿e a¿ tylu ch³opaków w wieku 24 lat to nagle mieszkaj± sami, maj± auta i ogólnie full lux. To co widzê nie pokrywa siê z tym co mówisz. Nie porównuj te¿ siê z bran¿± IT, bo to specyficzna bran¿a. Owszem, wspaniale p³atna, ale te¿ trzeba mieæ do tego dryg. Czemu sama nie zostaniesz programistk±?

Autorko, pierw ogarnij sama siebie. Zacznij zarabiaæ, wyprowad¼ siê z domu i Twoje dylematy ¿yciowe zamiast tego ile to nie zarabiaj± faceci kole¿anek, sprowadz± siê do tego: czy ostatnie 50 z³ wydaæ na ten b³yszczyk/szminkê czy te¿ mo¿e na jedzenie.

Jako osoba ¿yj±ca na garnuszku rodziców (w akademiku na ich koszt = odpada kolejny koszt), z ich kieszonkowym (dostajesz od nich pieni±dze ZA DARMO) nie masz ¿adnego prawa do dyskusji na temat zaradno¶ci.

Na koniec piosenka specjalnie dla Ciebie:
https://youtu.be/9WaYUkXvQzE?t=66

Edytowane przez felixindahouz
Czas edycji: 2018-02-03 o 10:25
felixindahouz jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 10:35   #29
201803111829
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 966
GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez felixindahouz Poka¿ wiadomo¶æ
Jako facet czytaj±c taki wpis po prostu a¿ siê gotuje we mnie

Semestr nie trwa czasem 6ciu miesiêcy? Bo je¶li tak, to 2400:6 to bardziej 400 z³ a nie 800 z³. W przeciwnym wypadku on by p³aci³ 4800 z³ za co¶ co jest warte 2400 z³.

800 + 700 + 500 = 2000 z³

Najni¿sza krajowa to 2100 z³ brutto, czyli blisko 1500 z³ netto. Facet zatem zarabia powy¿ej tego poziomu.

Ciê¿ko powiedzieæ czy facet jest zaradny czy nie, bo w wieku 24 lat to naprawdê jeszcze niewiele wiadomo. Fakt faktem, ¿e jego sytuacja nie jest najlepsza na ten moment, ale trzeba wzi±æ pod uwagê fakt, i¿ on utrzymuje siê sam. I ¿e haruje naprawdê ciê¿ko pracuj±c w magazynie (choæ da³oby siê pewnie tê pracê zamieniæ np. na pracê w maku czy co¶)

No po prostu brawo...

A Ciebie staæ na cokolwiek? Z tego co widzê, to jego póki co to jego staæ na mieszkanie samemu. A Ty chrzanisz przez pó³ w±tku o tym jakiego to Ty nie masz wymagaj±cego kierunku. Okej, mo¿e masz.

Ale FAKTY s± takie, ¿e JESTE¦ NA UTRZYMANIU RODZICÓW. I gwarantujê Ci, ¿e o kosztach utrzymania masz zerowe pojêcie. Poczytaj sobie ile trzeba zap³aiæ za wynajem byle jakiego pokoju. Potem kawalerki. A potem ile trzeba ¿eby w ogóle kupiæ mieszkanie.

Samochód? Kupisz grata za parê tysiêcy, to potem drugie tyle w³o¿ysz. W tym temacie mam akurat doskona³± wiedzê i wiem ile to kosztuje. Nawet dla takiego ¶redniego auta to bêdzie lekko ko³o 500-600 z³ na miesi±c.

Nie wierzê w to, ¿e a¿ tylu ch³opaków w wieku 24 lat to nagle mieszkaj± sami, maj± auta i ogólnie full lux. To co widzê nie pokrywa siê z tym co mówisz. Nie porównuj te¿ siê z bran¿± IT, bo to specyficzna bran¿a. Owszem, wspaniale p³atna, ale te¿ trzeba mieæ do tego dryg. Czemu sama nie zostaniesz programistk±?

Autorko, pierw ogarnij sama siebie. Zacznij zarabiaæ, wyprowad¼ siê z domu i Twoje dylematy ¿yciowe zamiast tego ile to nie zarabiaj± faceci kole¿anek, sprowadz± siê do tego: czy ostatnie 50 z³ wydaæ na ten b³yszczyk/szminkê czy te¿ mo¿e na jedzenie.

Jako osoba ¿yj±ca na garnuszku rodziców (w akademiku na ich koszt = odpada kolejny koszt), z ich kieszonkowym (dostajesz od nich pieni±dze ZA DARMO) nie masz ¿adnego prawa do dyskusji na temat zaradno¶ci.

Na koniec piosenka specjalnie dla Ciebie:
https://youtu.be/9WaYUkXvQzE?t=66
Po raz pierwszy siê z Tob± zgadzam.

201803111829 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-03, 10:42   #30
kazleto
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 373

A ty masz samochód? Bo wiesz, dziewczyna w tym wieku bez samochodu to trochê obciach

kazleto jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-02-09 17:13:40

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.