![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 3
|
Zwi±zek bez przysz³o¶ci.
Witam mam powa¿ny dylemat i nie wiem gdzie mam siê poradziæ.
Mam 23 lata, mój facet 24. Ja studiujê dziennie on pracuje i studiuje zaocznie. Jeste¶my razem od 2 lat. Na pocz±tku wiadomo wielka mi³o¶æ, zauroczenie wiêc przymyka³am oko na jego wady. Podoba³a mi siê jego pewno¶æ siebie i poczucie humoru a reszta nie mia³a ¿adnego znaczenia. Ale on od kilku lat stoi w miejscu. Po pierwsze - skoñczy³ technikum i potem nie zda³ jednego roku dlatego teraz jest dopiero na 3 roku, ja jestem na 4 pomimo ¿e jestem rok m³odsza. On studiuje zaocznie wiêc skoñczy studia dopiero za 3 lata. No i tutaj zaczynaj± siê problemy. On pracuje na magazynie za najni¿sz± krajow± w dodatku po 10 godzin dziennie. Po pracy nie ma nic ochoty, mówi ¿e nie ma si³ na naukê przez co s³abo mu idzie na studiach. Ma 24 lata a nie ma nawet prawo jazdy o samochodzie nie wspominaj±c. On praktycznie wegetuje poniewa¿ musi p³aciæ raty przez pó³ roku(2400 za semestr ma rozbijane na 800 z³ miesiêcznie), do tego wynajmuje pokój z obcymi lud¼mi za 700 z³ i zostaje mu 500 z³ miesiêcznie. Próbowa³am go namówiæ aby zmieni³ pracê aby poszed³ na jakie¶ sta¿e/kursy, zrobi³am razem z nim CV, powysy³a³ do ró¿nych firm - niestety nie posiada po¿±danych umiejêtno¶ci. Twierdzi, ¿e dopiero po studiach dostanie dobr± prace ale to dopiero za 3 lata a przez ten czas co bêdzie? Po pracy nic nie robi bo na nic nie ma si³y. (10 godzin praca fizyczna). Wysy³ali¶my razem CV do innych prac ale nigdzie go nie chcieli. Nie wiem jak mam do niego dotrzeæ on ma 24 lata a nie ma nic i potrafi nic ze sob± zrobiæ. Nie byli¶my na wycieczce od pocz±tku naszego zwi±zku ani razu. Na imprezy rzadko chodzimy bo go nie staæ a na wakacje musia³am jechaæ sama bo nie mia³ kasy. Chcia³am aby¶my zamieszkali razem no ale oczywi¶cie nie bêdzie go na to staæ. Przez to wszystko tracê do niego poci±g, pomimo 2 lat razem ci±gle nachodz± mnie my¶li ¿eby go rzuciæ, próbowa³am go wspieraæ ale jak do ¶ciany. Czujê ¿e marnujê siê przy nim, jestem m³oda chce poznaæ ¿ycie, je¼dziæ na wakacje, koncerty, chodziæ na imprezy a z wiêkszo¶ci rezygnujê bo nie chce aby czu³ siê ¼le przez to ¿e go nie staæ. Moi koledzy w jego wieku - prawie ka¿dy z nich ma auto, mieszka w kawalerce, pracuje w dobrej firmie/korporacji, zwiedza ¶wiat. Wiem ¿e to co powiem mo¿e ¼le zabrzmi ale jak czasami patrzê na mojego ch³opaka i na innych to widzê jak bardzo on odstaje od reszty, jak ma³o jest zaradny. W dodatku moje relacje z kole¿ankami ulegaj± pogorszeniu bo ci±gle im odmawiam spotkañ, bo próbujê wspieraæ ch³opaka aby co¶ robi³ i aby nie czu³ siê g³upio, ¿e ja siê bawiê a on siê uczy ale czujê ¿e ten zwi±zek nie ma sensu bo ja siê tylko mêczê a nic siê nie zmienia. Z jednej strony go kocham ale z drugiej coraz czê¶ciej przy³apujê siê na rozgl±daniu za innymi ch³opakami, my¶lê o zerwaniu wiêc ju¿ chyba nic z tego nie bêdzie. Powiedzcie mi czy mam s³uszne obawy? Czy jestem materialistk±? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zwi±zek bez przysz³o¶ci.
Po pierwsze z Twojego opisu jego osoby wynika ogólna niechêæ do niego. Ciê¿ko znale¼æ co¶ pozytywnego, krytykujesz go. Nie wygl±da na to ¿eby¶ pa³a³a do niego sympati±, nie mówi±c o mi³o¶ci. Mo¿e dla Ciebie ju¿ jest "po" zwi±zku? Czemu w ogóle z nim jeste¶?
Po drugie, on studiuje i pracuje zaocznie a Ty dziennie. Sk±d bierzesz pieni±dze na swoje utrzymanie? Pytam, bo jego nazywasz niezaradnym, a sama nie pracujesz. Wiêc o co tu chodzi? Podwójna moralno¶æ? Wed³ug mnie to,¿eby czego¶ od kogo¶ wymagaæ to trzeba najpierw samemu pokazaæ jak to siê robi. Mo¿e Twój przyk³ad go zmotywuje? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 4 900
|
Lepiej go zostaw. On nie rokuje dobrze, a ty go ju¿ nie kochasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 700
|
Jakkolwiek to zabrzmi... nie wytrzymasz z nim.
Uwa¿am, ¿e powinna¶ zwi±zaæ siê z kim¶ kto prowadzi podobny tryb ¿ycia do Twojego i ma podobne do Twoich ambicje i mo¿liwo¶ci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 032
|
Ale wg Ciebie co on ma.ze.soba zrobic? Wg moich obliczen zarabia 2 tys,na.studiach ciezko o.wiecej.
Ty masz samochod,mieszkasz w kawalerce,pracujesz? Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 612
|
Rozstañ siê z nim. Tego przecie¿ w³a¶nie chcesz.
Aczkolwiek wydaje mi siê, ¿e masz wobec niego zbyt wysokie wymagania. Ch³opak ma 24 lata, utrzymuje siê sam. Z Twojego postu wynika, ¿e nie bierze pieniêdzy od rodziców. ¯yje oszczêdnie, bo inaczej nie mo¿e. ¯ycie. Zdarza siê. Nie dziwiê mu siê wcale, ¿e po 10h zasuwania fizycznie nie ma ochoty na naukê i szlajanie siê po mie¶cie. I jestem ciekawa co to za koledzy, którzy w wieku 24 lat maj± mieszkanie, prace w korpo i staæ ich na podró¿e??? Chyba jaki¶ inny wymiar. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 3
|
Olcia - ja studiujê dziennie wiêc rodzice mi pomagaj±, poza tym w ka¿de wakacje bra³am jakie¶ dorywcze prace jak tylko mog³am. On studiujê zaocznie i pracuje wiêc to jest chyba inna sytuacja bo studia zaoczne ze studiami dziennymi maj± ma³o wspólnego. Pracowa³am przez rok czasu na pó³ etatu w weekendy ale mam do¶æ wymagaj±cy kierunek tak¿e musia³am zrezygnowaæ.
Czy widze w nim same z³e rzeczy? My¶lê ¿e nie, na pewno spêdza mi siê dobrze z nim czas, lubiê jego towarzystwo i dobrze siê dogadujemy, jest nam równie¿ ¶wietnie w ³ó¿ku. Nie napisa³am tego bo to nic nie wnosi do tematu i nie zmienia faktu, ¿e ostatnio nie czujê siê komfortowo w zwi±zku i mam coraz wiêcej w±tpliwo¶ci. Yoona - moim zdaniem powinien siê bardziej postaraæ. Popytaæ po znajomych poszukaæ lepszej pracy. On wszystko robi na 50% mo¿liwo¶ci i t³umaczy siê zmêczeniem. On studiuje zaocznie a pracuje na pe³en etat - to inna sytuacja ni¿ studiowanie dzienne, gdzie ma³o kto chce ciê przyj±æ ze wzglêdu na kolidowanie pracy ze szko³±. Samochodu nie mam ani kawalerki, mieszkam w akademiku ale moja sytuacja jest zupe³nie inna. Studiujê do¶æ wymagaj±cy kierunek i poch³aniaj±cy mi wiêkszo¶æ czasu. W dodatku nale¿ê do ró¿nych organizacji studenckich. Po studiach bêdê mieæ szansê na bardzo dobr± prace. Mi samochód szczerze mówi±c nie jest potrzebny ale facet bez samochodu w jego wieku to trochê obciach. Wiêkszo¶æ ma chocia¿by jakiego¶ grata w gazie za kilka tysiêcy, nie mówiê ¿e ma mieæ nówkê z salonu. Adrianna_8 Sporo facetów dobrze sobie radzi na studiach. Owszem zdarzaj± siê faceci, którym siê nie przelewa ale nie spotykam czêsto takich. Zazwyczaj widzê, ¿e faceci kombinuj± albo wyje¿d¿aj± zagranice albo ³api± siê na jakie¶ sta¿e albo robi± karierê. Teraz w m³odym wieku naprawdê sporo osób dobrze zarabia. Ch³opak mojej najlepszej kole¿anki - studiowa³ informatykê, jeszcze w czasie studiów zacz±³ sta¿ jako bodaj¿e informatyk czy co¶ pokrewnego - ogólnie bran¿a IT. Nie wiem ile zarabia ale jest w podobnym wieku co mój ch³opak a powodzi mu siê naprawdê nie¼le. Wynajmuj± razem ³adne, spore mieszkanie, 2 razy w roku je¿d¿± zagranice, chwali³a mi siê, ¿e daje jej kosztowne prezenty. Jeszcze inny kolega - jest przedstawicielem handlowym równie¿ ca³kiem mu siê powodzi, znam jeszcze trenera personalnego, który ma kilkana¶cie tysiêcy fanów na portalach spo³eczno¶ciowych. Mog³abym tak wymieniaæ ale naprawdê ma³o znam facetów, którzy slabo sobie radz± na studiach. Mo¿e to po prostu kwestia otoczenia i znajomych? Sama nie wiem. Praktycznie wszêdzie widzê, ¿e faceci sobie jak±¶ radz±. Wiem ¿e to brzydko brzmi ale nie jestem pust± materialistk±. Po prostu chcia³abym aby mój facet by³ ambitny, mia³ marzenia i potencja³ na bycie kim¶ w przysz³o¶ci. U mojego faceta tego nie widzê potencja³u ani mo¿liwo¶ci. Moja sytuacja finansowa po ukoñczeniu studiów mo¿e siê drastycznie zmieniæ a jestem w tym wieku, ¿e powoli my¶lê o powa¿nym zwi±zku, ¶lubie. W planach dzieci za parê lat a z obecnym partnerem - nie widzê tego. By³by ¶wietnym ojcem ale w±tpiê aby by³ w stanie utrzymaæ rodzinê i zapewniæ bezpieczeñstwo. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
live your passion
Wiadomo¶ci: 2 904
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 606
|
No niestety, ale jeste¶
![]() Facet radzi sobie w ¿yciu o wiele lepiej od Ciebie, to Ty jeste¶ 'niezaradna', nie on. On na wszystko co ma sam zapracowa³, a Ty wszystko dosta³a¶ pod nosek i dalej wymagasz, bo do tego jeste¶ przyzwyczajona.
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 700
|
Nie uwa¿am, ¿e autorka jest pust± materialistk±.
Masz oczekiwania, ¿eby twój facet by³ zaradny, obrotny, ustawiony - moim zdaniem to nic z³ego. Twój ch³opak taki nie jest, tracisz do niego poci±g, bo masz inne wyobra¿enie fajnego faceta. Kropka. Rozstanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 606
|
Ale przecie¿ ten facet ma DOPIERO 24 lata, pracuje, studiuje, sam siê utrzymuje, nikt mu nie pomaga. I on jest niezaradny? :d
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
On pracuje i studiuje. Utrzymuje siê sam. A Ty czym mo¿esz siê pochwaliæ? Bo to, ¿e masz wymagania, ju¿ przedstawi³a¶. Prawko masz, samochód, itd?
---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Cytat:
Edytowane przez limonka1983 Czas edycji: 2018-02-02 o 22:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 916
|
Cytat:
A skoro Ci nie pasuje to zwróæ mu wolno¶æ i tyle. Nie znam wielu przypadków takich jak on w jego wieku. On bardzo du¿o robi jak na ten wiek. Serio. A zarobki to nawet ma chyba lepsze ni¿ niektórzy tu¿ po studiach tylko pracuj±c na pe³en etat.
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 597
|
Có¿, nie ka¿dy ma w ¿yciu takie szczê¶cie, ¿e rodzice mu zasponsoruj± studia. Wszystkie osoby, które znam takie, ¿e musz± studiowaæ zaocznie, bo nikt im nie pomo¿e to jednak zarabiaj± ma³o. Z wyj±tkiem mo¿e jednej. Nie liczê oczywi¶cie kolegów po studiach, którzy robi± po prostu drugi kierunek. A i tutaj czêsto nawet po studiach z kas± marnie.
Przecie¿ facet wysy³a te CV, to nie tak, ¿e nie robi nic i jeszcze narzeka. Ja mu siê wcale nie dziwiê, ¿e mo¿e sam siê do tego nie kwapi maj±c pracê 10h dziennie i studia. To¿ on nawet nie ma kiedy siê wyspaæ porz±dnie, a co dopiero my¶leæ o nadprogramowych czynno¶ciach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 823
|
Ty jeste¶ nieogarniêta i niezaradna, nie ten ch³opak. On pracuje i studiuje, ty wyci±gasz ³apê do mamusi i tatusia. I jeszcze narzekasz na niego, bo ci nie funduje drogich prezentów i wycieczek. A kole¿anki majo
![]() Twoje my¶lenie jest bardzo p³ytkie i krótkowzroczne, nawet je¶li pominiemy twój obrzydliwy materializm. Pogadajmy o pieni±dzach. Jak mia³am 24 lata, zarabia³am nie¼le, bo bra³am du¿o zleceñ jako wolny strzelec. M±¿ harowa³ na stanowisku informatyka, d³ugie godziny, marna p³aca, ¿aden presti¿, no smuteczek. Pewnie by¶ go skre¶li³a. Kilka lat pó¼niej - on jest na stanowisku VP w miêdzynarodowej korporacji i zarabia kilka razy wiêcej ni¿ ja. Wiêc tego. Ale ja wychodzi³am za m±¿ za mê¿czyznê, nie za kasê.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 51
|
A ja Ciebie bardzo dobrze rozumiem 😀 Natomiast zupe³nie nie rozumiem wielu Wiza¿anek, które jako najlepsze rozwi±zanie ka¿dego problemu uwa¿aj± rozstanie, jakby nie istnia³o co¶ to takiego jak rozmowa i zmiany, LOL. Ale to temat na inny post 😂 A odno¶nie Ciebie to wiem co masz na my¶li. Rozumiem o co chodzi z t± ca³± zaradno¶ci±. Nie pochodzê z zamo¿nej rodziny, mama wychowywa³a mnie i brata sama, ale zawsze dawa³a na 150% normy. Od kiedy posz³am na studia (równie¿ bardzo wymagaj±ce) zawsze w wakacje pracuje, pracowa³am na 1szym roku, na 2gim, i zawsze mia³am jakie¶ swoje oszczêdno¶ci, potem zmar³a mama, a ja musia³am zrobiæ w kolejne wakacje praktyki i jako¶ tak te¿ nie garnelam siê do pracy szczerze mówi±c, nie mia³am na to ochoty, ale potem zacz±³ siê 4ty rok, i wiedz±c ¿e idê na in¿ynierke i bêdê mia³a ma³o zajêæ, ale jednak muszê chodziæ robiæ badania po kilka godzin dziennie w laboratorium i pisaæ in¿ynierke, jeszcze wtedy mia³am ch³opaka, wybra³am sobie bardzo lekka pracê w kawiarni za bardzo ma³± kasê, z prostej przyczyny, po prostu mog³am tam przychodziæ kiedy chce i na ile chce (po dogadaniu z reszt± dziewczyn, co nie by³o ciê¿kie). I tak± sytuacjê rozumiem. Ale maj±c studia zaoczne i pracowaæ za najni¿sz± krajow± w magazynie, to sorry, taka praca to dla mnie tylko wyj¶cie na wakacyjn± prace, jest mnóstwo pracy za wiêksz± kasê, gdzie idzie sie mniej 'narobiæ', w g³upim media markcie czy Saturnie mo¿na pracowaæ jako przedstawiciel i zarabiaæ fajn± kasê + s± granty dla najlepszych
pracowników, wystarczy siê postaraæ, a po 3cim roku spokojnie mo¿na zacz±æ jaki¶ sta¿ w zawodzie, a zale¿nie czy to in¿ynier czy licencjat to z tytu³em ju¿ na pewno gdzie¶ przyjmuj±. Wg mnie praca w zawodzie jest najwa¿niejsza, kokosów siê na tym nie zbija, ale zawsze mo¿na kombinowaæ w inny sposób i ³apaæ siê jakich¶ dodatkowych prac, to jest w³a¶nie ta zaradno¶æ. Ja osobi¶cie bardzo wymagam takiej zaradno¶ci, krzywo patrzê na faceta, który ca³e wakacje przesiedzi w domu na nicnierobieniu (równie¿ dotyczy dziewczyn), a dodatkowo nie umie sobie ugotowaæ sam, a preferuje jedzenie na mie¶cie, co nie jest na pewno oszczêdne, albo kiedy je parówki na obiad, bo tylko to potrafi 😂 Nie toleruje gdy facet nie umie posprz±taæ, nie mogê znie¶æ (ale to czêsto staram siê przemilczeæ) gdy nie ma u³o¿onych ubrañ w szafie, z tym autem to bym siê zastanowi³a, bo chyba mieszkacie w jakim¶ wiêkszym mie¶cie? Wg mnie to bez sensu u¿ywanie auta w mie¶cie przez studentów. Nie mogê te¿ znie¶æ, gdy kto¶ nie ma ambicji nauki czego¶, np. jêzyka, ale tutaj jestem trochê hipokrytk±, bo sama nie znajduje na to czasu, chocia¿ mog³abym, ale mam studia którym po¶wiêcam siê niemal w 100%, wiêc zawsze to odk³adam na potem. Ale fajny jest taki nawet s³omiany zapa³, bo zawsze to przejaw jakiej¶ ambicji, my¶li o swoim ¿yciu czy czymkolwiek. My¶lê, ¿e siê rozumiemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 7 488
|
wejherka1234 jeste¶ jedn± z wiêkszych materialistek, jakie widzia³am. A do tego masz paskudny charakter, bo stosujesz podwójne zasady moralne. Od siebie niewiele wymagasz. W ¿yciu siê jeszcze nie utrzymywa³a¶, rodzice Ci na wszystko daj± plus dorabiasz jakie¶ drobne. Ch³opak jest pracowity, utrzymuje siê, jak mo¿e, do tego studiuje, wiêc nie mo¿na powiedzieæ, ¿e nie jest ambitny. Pogadamy, jak spróbujesz poszukaæ pracy i sama siê utrzymaæ. Ciekawe, czy tak szybko wynajmiesz kawalerkê i kupisz samochód.
![]() Te¿ uwa¿am, ¿e powinna¶ ch³opakowi daæ spokój, niech pozna kogo¶, kto go doceni i polubi takim, jakim jest. Ty sobie poszukaj kolesia z mieszkaniem i samochodem. Tylko pamiêtaj, ¿e tacy mog± mieæ te¿ troszeczkê inne wymagania, wiêc nie wiadomo, czy im sprostasz. I niekoniecznie mog± potraktowaæ powa¿nie jak±¶ tam mieszkaj±c± w akademiku studentkê. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 016
|
Je¿eli zarabia 2000 z³, bo piszesz, ¿e p³aci za co¶ 800 z³ i jeszcze za co¶ 700 z³ i zostaje mu 500 z³, to nie jest jeszcze tak ¼le na faceta w tym wieku, który jest jeszcze na studiach. No i nie jest to najnowsza krajowa, bo ta wynosi oko³o 1500 z³, sprawdza³am i dowiadywa³am siê, gdy w³a¶nie tak± oferowali, w³a¶nie to by³o tyle i to niedawno, bo w styczniu i by³a to umowa o pracê, wiêc nie mogliby oszukaæ i daæ mniej ni¿ wynosi najni¿sza krajowa. No ale rozumiem ¼le siê czujesz z tym, ¿e nie wychodzicie itp. On nie zda³ na studiach jednego roku? Jak tak to trudne, zw³aszcza na zaocznych. Nie przejmowa³abym siê za to tym, ¿e inni w Waszym wieku maj± mieszkania. To wcale nie jest tak du¿o osób, sporo ludzi te¿ jeszcze studiuje lub jest po studiach i nie ma jeszcze wtedy swojego mieszkania, czasem to trwa d³u¿ej. Nie jest to nic z³ego. Je¿eli jednak Ty czujesz siê w tym zwi±zku ¼le, to nie ma sensu. Skoro sama uwa¿asz, ¿e wielu jest takich facetów, to zerwij i szukaj takiego. No ale ciekawe czy tak wszystko Ci bêdzie w nim odpowiadaæ. Tak jak pisa³y dziewczyny on zarabia, a Ty nie, a do tego za parê lat mo¿e zarabiaæ jeszcze wiêcej. Nie wiadomo czy nie bêdzie zarabia³ wiêcej od Ciebie, ale mo¿e tak byæ. Ciê¿ko by teraz tyle zarabia³. Je¿eli patrzysz na niego tylko pod k±tem finansowym i wolisz koncentrowaæ siê na tym co maj± inni, to nie ma sensu. Teraz, gdy studiujesz wszystko wydaje Ci siê ³atwe, a dopiero jak bêdziesz ju¿ pracowaæ to bêdziesz widzieæ czy dana praca jest dla Ciebie czy nie.
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2018-02-03 o 00:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 634
|
Zostaw go bedzie mu lepiej bez ciebie. Po co dwa razy powtarzasz ze masz wymagajacy kierunek? Studia zaoczne to nie nic takiego. Twoj tz w tyg pada na twarz. Serio on sie bardziej meczy swoja praca niz ty tymi studiami- na wykladach w sumie siedzisz lub mozesz nie przyjsc. Uwazasz sie za lepsza bo masz dzienne studua??? Nie ogarniam tego. Czepiasz sie go a sama nie pracujesz. Zalatw sobie prace na weekendy bo serio nie rozumiesz tematu. Wierz mi lepiej studiowac 5 dni w tyg niz pracowac po 10h i miec szkole w weekendy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usuniête
|
Zgredek dosta³ skarpetkê... Zgredek jest... Wolny!
Wys³ane z mojego ALE-L21 przy u¿yciu Tapatalka ---------- Dopisano o 07:22 ---------- Poprzedni post napisano o 07:03 ---------- Autorko, jeste¶ po prostu materialistka i tyle. Po pierwsze - facet bez auta to przypa³? Bo co? Jak kto¶ nie czuje siê pewnie za kó³kiem, boi siê, poza tym po prostu nie ogarnia ruchu drogowego (ja nie ogarniam, bojê siê, ¿e np. Nie bêdê wiedzia³a kiedy ruszyæ, albo, ¿e bêdê sta³a na wyje¼dzie pó³ godziny, albo spowodujê wypadek) to co, ma robiæ prawko na si³ê? Mo¿e ty zrób, kup sobie auto i wo¼ mu dupê? Druga sprawa - jeste¶ zazdrosna. Bo faceci kole¿anek to to to to i to. I jeszcze tamto. S³uchaj, moje kole¿anki STUDENTKI co roku je¿d¿± np. Chorwacja, Bu³garia, W³ochy, Francja. A ja? Ostatni raz nad polskim morzem by³am w 3 klasie podstawówki. I nie staæ mnie po prostu na taki wyjazd, bo a) mojej mamy nie staæ, B) nie pracowa³am. Teraz posz³am do pracy, ale na pó³ etatu i to, co zarobie idzie na ¿ycie. A tobie mamusia i tatu¶ p³ac± za wszystko. I tak samo jest z twoim facetem. Co zarobi to idzie na ¿ycie, nic dziwnego, ¿e go nie staæ na wycieczki, kawalerki itd. Kolejna sprawa - zaskocze ciê, ale ja te¿ pracujê! I to uwaga... Studia dzienne! Piszê pracê magistersk±! A mimo to 3-4 razy w tygodniu wstaje o 6 rano, idê z psem, i jadê do pracy. Zaczynam o 8, ale przychodze o 7:40. Wychodzê o 17:20, w domu jestem na 18. Po pracy (mimo, ¿e siedzê na ty³ku i nie mam wymagaj±cej roboty) wracam skonana, idê z psem, i idê spaæ. A co dopiero po 10 h zapierdalania na magazynie. Moja rada - z³ó¿ podanie o indywidualny tok nauczania. Id¼ do pracy. Utrzymuj siê sama (no dobra, niech rodzice ci p³ac± za akademik) i wtedy truj±ce ch³opakowi dupsko, ¿e jest nieambitny. Wys³ane z mojego ALE-L21 przy u¿yciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Alez jestes pusta materialistka. Idz do pracy, zacznij sie sama utrzymywac, a pozniej pogadmy o durnych wymogach finansowych. Ja studiuje dziennie kierunek medyczny, pracuje na pelen etat i jestem styrana. Bardzo dobrze rozumiem ch³opaka, ze ma dosc.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Autorka jest z tych, które wys³uguj± siê innymi. Osobisty kierowca, sponsor, bankomat... A sama od siebie nic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 597
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 535
|
A to studia dzienne jako¶ koliduj± z tym aby¶ pracowa³a weekendowo np. jako kelnerka?
A nie przepraszam, ta praca to taka hañba i ujma ![]() Ja my¶lê, ¿e rodzice maj± do¶æ dawania jej pieniêdzy, a ¿e autorce do pracy nie spieszno to od ch³opaka zaczê³a wymagaæ. Kto¶ w koñcu musi j± utrzymaæ prawda? ![]()
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 032
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 582
|
Zerwij z nim. On siê tylko przy Tobie nabawi kompleksów.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#27 |
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
Niestety, brzmi to bardzo brzydko. Natomiast masz pe³ne prawo mieæ swoje wymagania, choæby¶ nawet by³a najwiêksz± materialistk± na ¶wiecie. Tyle ¿e nie ma sensu próbowaæ dopasowaæ cz³owieka pod swoje chciejstwa, lepiej po prostu poszukaæ kogo¶, kto od pocz±tku bêdzie Ci pasowa³, kogo nie bêdziesz musia³a zmieniaæ, kto bêdzie mia³ ambicjê i zarobki na poziomie Tobie odpowiadaj±cym.
Zostaw go, po prostu nie jest to facet dla Ciebie. ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Wiza¿anki do¶æ dobrze wiedz±, ¿e zmiany dla kogo¶ to kiepski wybór ¿yciowy. Rozwijajmy siê, zmieniajmy, id¼my do przodu. Dla siebie, a nie ¿eby zadowoliæ partnera. B±d¼my sob±, a nie tworem, który sobie umy¶li³ partner.
![]() |
#28 | ||
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 719
|
Jako facet czytaj±c taki wpis po prostu a¿ siê gotuje we mnie
![]() Cytat:
800 + 700 + 500 = 2000 z³ Najni¿sza krajowa to 2100 z³ brutto, czyli blisko 1500 z³ netto. Facet zatem zarabia powy¿ej tego poziomu. Ciê¿ko powiedzieæ czy facet jest zaradny czy nie, bo w wieku 24 lat to naprawdê jeszcze niewiele wiadomo. Fakt faktem, ¿e jego sytuacja nie jest najlepsza na ten moment, ale trzeba wzi±æ pod uwagê fakt, i¿ on utrzymuje siê sam. I ¿e haruje naprawdê ciê¿ko pracuj±c w magazynie (choæ da³oby siê pewnie tê pracê zamieniæ np. na pracê w maku czy co¶) No po prostu brawo... ![]() Cytat:
Ale FAKTY s± takie, ¿e JESTE¦ NA UTRZYMANIU RODZICÓW. I gwarantujê Ci, ¿e o kosztach utrzymania masz zerowe pojêcie. Poczytaj sobie ile trzeba zap³aiæ za wynajem byle jakiego pokoju. Potem kawalerki. A potem ile trzeba ¿eby w ogóle kupiæ mieszkanie. Samochód? Kupisz grata za parê tysiêcy, to potem drugie tyle w³o¿ysz. W tym temacie mam akurat doskona³± wiedzê i wiem ile to kosztuje. Nawet dla takiego ¶redniego auta to bêdzie lekko ko³o 500-600 z³ na miesi±c. Nie wierzê w to, ¿e a¿ tylu ch³opaków w wieku 24 lat to nagle mieszkaj± sami, maj± auta i ogólnie full lux. To co widzê nie pokrywa siê z tym co mówisz. Nie porównuj te¿ siê z bran¿± IT, bo to specyficzna bran¿a. Owszem, wspaniale p³atna, ale te¿ trzeba mieæ do tego dryg. Czemu sama nie zostaniesz programistk±? Autorko, pierw ogarnij sama siebie. Zacznij zarabiaæ, wyprowad¼ siê z domu i Twoje dylematy ¿yciowe zamiast tego ile to nie zarabiaj± faceci kole¿anek, sprowadz± siê do tego: czy ostatnie 50 z³ wydaæ na ten b³yszczyk/szminkê czy te¿ mo¿e na jedzenie. Jako osoba ¿yj±ca na garnuszku rodziców (w akademiku na ich koszt = odpada kolejny koszt), z ich kieszonkowym (dostajesz od nich pieni±dze ZA DARMO) nie masz ¿adnego prawa do dyskusji na temat zaradno¶ci. Na koniec piosenka specjalnie dla Ciebie: https://youtu.be/9WaYUkXvQzE?t=66
Mówiê jak jest. Edytowane przez felixindahouz Czas edycji: 2018-02-03 o 10:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Wys³ane z mojego ALE-L21 przy u¿yciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 373
|
A ty masz samochód? Bo wiesz, dziewczyna w tym wieku bez samochodu to trochê obciach
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.