|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Rozeznanie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Dokładnie, tak naprawdę można różnie trafić. Tak jak piszesz, zależy bo czasami miasto obok miasta a różnią się zachowania, tak samo wioski.
![]() Ja podałam takie dość skrajne ale jednak występujące. Poza tym przez migracje ludzi to już też się mocno miesza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Młodzi obchodzą urodziny, starsi raczej imieniny, ale to się powoli zmienia, bo większość młodych ludzi nawet nie wie kiedy ma te imieniny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85206506]
U mnie kuzyn to jest bardzo konkretne określenie pokrewieństwa, a nie "jakiś tam krewny". Byłam kiedyś w związku z facetem z Częstochowy. Na początku nie mogłam się w ogóle doliczyć, ile on ma tych sióstr. Po jakimś czasie dopiero się zorientowałam, że jedną, tylko na kuzynki też mówił "siostra". U mnie siostra to siostra, mama to mama, a kuzyn to kuzyn. A nie siostra to siostra, kuzynka, druga kuzynka, mama to mama albo teściowa, a kuzyn to bliżej niezidetyfikowany daleki krewny, którego może nawet nie nazwałabym rodziną.[/QUOTE] Moja mama to ma (pochodzi ze skrajnego wschodu Polski, byłe zamojskie a rodzina faktycznie przyszła _z za_ Buga i daleko od tego Buga nie odeszli, moze ze 4 km w sumie i osiedli gdzie staneli po ucieczce) Wiecznie dostaje od niej po głowie, za to że "nie znam tej pani" ![]() No jak to nie znam(?!), przecież to moja rodzina! Cioteczna kuzynka, wujka stryja, dziadka chrzestnej babki, kuzynki konia sołtysa" ![]() I jeszcze właśnie te stryje a wujowie, świekry a teściowe, cioteczne lub wujeczne siostry, ciotki i kuzynki, babcie cioteczne ze strony _przyrodniego_ rodzeństwa parababek czyichś (!) , strona cioteczna a wujeczna, po mieczu lub kądzieli ![]()
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do chrzcin to u mnie też niby najbliższa rodzina, ale że rodzina spora, to minimum 40 osób na chrzcinach czy świętach. No i dziadkowie ze wsi, więc rodzice, wujkowie i ciocie wychowani na wsi, więc też inne zwyczaje niż u rodowitych mieszczuchów. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
BAN stały
|
Mnie się zawsze wydawało, że imieniny wzięły się stąd, że ludzie kiedyś nie wiedzieli, kiedy mieli urodziny. Na przykład data urodzin mojej prababki w dowodzie była dość umowna. Ona się urodziła jeszcze za zaborów i wtedy tak było, że chłop szedł zapisać dzieci do urzędu czasem dopiero, jak mu się urodziło kilkoro. A że się czasem pomylił o rok czy dwa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Aaaa i właśnie dodatkowo są miejsca, w których właśnie takich osobników z 'bliskiej rodziny' koniecznie trzeba zaprosić na wesele ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85206546]Dla nie to jest dziwne, że jak ktoś przyjeżdża na herbatę, to oczekuje obiadu. Nie wpadłabym na to, żeby gościa, który ma przyjść na herbatę/kawę poczęstować czymś więcej, niż jakimiś ciastkami albo ciastem, jeśli akurat mam.[/QUOTE]
Ale ja nigdzie nie napisałam, że przyjechałam na herbatę i że takie było zaproszenie. Sama napisałaś, że masz dla gości ciasto i kawę, herbatę. Gdy przychodzi ktoś miejscowy na krótką nasiadówkę, to serwuję ciasta, kawę, herbatę (wiadomo, że jedni piją do ciasta tylko herbatę, inni tylko kawę) i coś zimnego typu woda mineralna, soki. Jeśli będzie dłuższe spotkanie to serwuję też coś do jedzenia. A jak goście przyjeżdżają z daleka prosto po pracy (tak jak było w naszym przypadku) to częstuję ich obiadem i ciastem. W opisywanej przeze mnie sytuacji dla gości była herbata i cukier, nawet kawy i wody nie było. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
I na imieniny się nie zaprasza (przynajmniej u nas tak jest). Na urodziny to czasem niezręcznie jest zapraszać, bo to tak jakby oczekiwało się prezentu. Na imieniny każdy może wpaść, nie jest zobligowany zaproszeniem ani konkretną datą, jak komuś nie pasuje to po prostu nie przychodzi i nie musi się wykręcać. Nie trzeba pamiętać też dat urodzin, bo wystarczy spojrzeć w kalendarz. Także instytucja imienin mi się podoba i żałuję, że jest w zaniku. A poza tym to taki dość polski, wręcz "patriotyczny" zwyczaj.
---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- A my, choć zaliczamy się do młodszej generacji, robimy imieniny. Mąż ma swój dzień akurat w święto, a do tego fajne zwyczaje kulinarne wtedy są (gęsina i rogale), także goście przybywają. Ja z kolei mam na wiosnę i robimy wtedy pierwszego grilla, piekę ciasteczka z imieniem związane. Urodziny też wyprawiamy, ale tak dla rodziny, często w zwykły dzień tygodnia i skromniej stół zastawiony ( żeby tort się zmieścił), bardziej na słodko plus kawa. Znajomi w większości świętują jednak urodziny, chyba że ktoś ma popularne imię jak np. Anna, Katarzyna, Barbara, Andrzej, Mikołaj, Jan- to wtedy imieniny jakoś mniej lub bardziej spontanicznie i tak wychodzą. Starsze pokolenie hucznie obchodzi imieniny i co najwyżej okrągłe rocznice urodzin. Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2018-08-02 o 12:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
zielony stworek
|
Na imieniny się zaprasza, jeśli ktoś ma ochotę hucznie świętować, a jeśli nie to przynajmniej dzwoni się do takiej osoby czy pisze kartkę z życzeniami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Niezupełnie wystarczy spojrzeć w kalendarz, bo niektóre imiona mają wiele możliwych terminów imienin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem pokolenie 20+ i obchodzę imieniny
![]() Wyniosłam to z domu rodzinnego, ale to kameralne posiadówki z ciastem w wąskim gronie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Urodzin też już jakoś nikt nie obchodzi, tylko na 40, 60 czy urodziny dzieci chociaż też już od tego ja odchodzę. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Oj, to Cię daleko od domu wywiało ![]() Cytat:
Wujek mojego szwagra mawiał "Teresa, idziemy spać, bo goście chcą już iść do domu" ![]() Cytat:
![]() Do wyboru masz: 27. lipca, 26. sierpnia oraz 1. grudnia ![]() Cytat:
![]() Tak, ale mimo wszystko od lat tracą na popularności, nawet w tak katolickich regionach, jak Bawaria. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
Tylko w szczególnych wypadkach, np. przed śmiercią kiedy nie ma możliwości przyjęcia sakramentu w obrządku prawosławnym. Na to zezwala Kościół Katolicki. Ale przyjęcie tego sakramentu przez katolika w cerkwi jest jednoznaczne z przejściem na wiarę prawosławną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Nie, tak samo jak katolik nie może przyjąć komunii w cerkwi. To tak jakby z automatu przejście na drugą religię. Głupie, ale tak się uważa.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co więcej, bardziej niż jakieś wrogości, to widzę mieszane małżeństwa, rodziny katolicko-prawosławne (jest ich bardzo dużo) i podwójne obchodzenie świąt, wspólne obrzędy np. wspólne święcenie jajek jak święta wypadają w tym samym terminie. Choć oczywiście, niektórzy (przeważnie starsi przy zawieraniu małżeństwa mieszanego ich dzieci) kręcą czasem nosem, ze "ruski". Fajny wątek ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
A to nie, u mnie w ogóle nie ma takich komplikowanych określeń. Kuzyn to dziecko rodzeństwa rodziców. Drugi kuzyn to oczko dalej, czyli dziecko dziecka rodzeństwa babci lub dziadka. Brat taty to wujek, brat mamy to wujek, mąż siostry taty to wujek, mąż siostry mamy to wujek. Nie ma w ogóle takich określeń, jak stryj, stryjeczny, wujeczny, cioteczny, itd. Tyle, że rodzinę z pokolenia dziadków często określa się po niemiecku. Ale nie wiem, na ile to jest popularne. Po prostu nie mówi się kuzyn na wszystkich krewnych, tylko na kuzyna ![]() Najdalsi krewni, jakich ogarniam, to rodzeństwo dziadków. Ogarniam, znaczy jak mi powiedzą z imienia o nazwisko to wiem, kto to i z której strony. Plus dodatkowo widuję na pogrzebach raz na ileś lat ![]() Cytat:
Ale to bez sensu. Myślałam, że kościoły bardziej dogadały takie kwestie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85225441]
Ale to bez sensu. Myślałam, że kościoły bardziej dogadały takie kwestie.[/QUOTE] Takie coś znalazłam http://mateusz.pl/pow/020112.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
To u mnie na południowym południu 'stryk' i 'stryna' są w powszechnym użyciu. O bracie taty mówię stryj, ale już do niego samego wujku
![]() ![]() I o takich bardzo bliskich kuzynach mówię bracia. Ale jest ich dwóch. O reszcie dzieci rodzeństwa rodziców już ogólnie, ze kuzyni. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
BAN stały
|
Stryk i stryna
![]() ![]() Pszprszm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
U mnie jak u Noane, nie ma żadnych braci ani sióstr ciotecznych, jest kuzyn i kuzynka i wsio.
Babcia to oma, dziadek to opa ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.