![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowy pomysł Romka-szkoła z mudnurkami
ja popieram mundurki,tez chodzilam w szkole w fartuszku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() czas najwyższy nauczyć młodzież (późniejszych dorosłych!), że w szkole, w pracy, w urzędzie jesteśmy obywatelami a nie indywidualnościami. ja do pracy też nie chodzę ubrana jak mi się podoba. pomijając wytyczne przełożonych uważam, że niestosowny strój jest oznaką braku szacunku dla moich klientów i współpracowników. osobą prywatną jestem po południu. poza tym w różne miejsca ubieramy się różnie. i tak samo nie wypada wyskoczyć z gołym pępkiem i tipsami w szkole jak na stadion w garniturze i lakierkach. ![]()
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Może być ale znając życie to w Polsce każą chodzić w jakichś zupełnie staromodnych dziadach
![]() W ten sposób przynjmniej będzie mniej róźowych laluń w szkole więc jestem za ![]()
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeśli jesteście za ujednoliceniem ubiorów to okej - mogłabym zakładać na swoje ubranie nawet bezkształtny, ohydny worek z tarczą szkoły na czas lekcji. ale po skończeniu zajęć chce chodzić w tym, w czym chcę, a nie w tym, w czym chce pan roman. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#99 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wczoraj rozmawiałam sobie z koleżanką, która całe liceum przechodziła w mundurku. Dodatkowo to dziewczyna niezwykle aktywna, która uczęszczała na masę zajęć pozaszkolnych, a ponieważ zabawić też się lubi, to rzadko kiedy od razu po szkole wracała do domu. I właśnie zastanawiał mnie fakt, co z tym mundurkiem? Paradowała tak w nim cały czas? Okazało się, że dla Ani nie był to żaden problem. Po szkole przebierała się w szatni w normalne ciuchy i maszerowała dalej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Rozeznanie
|
W szatni?? to neich najpierw je zrobia :/ znajac niektorych dyrektorow to bedzie oczywiscie brak pieniedzy na to
![]() A poza tym do dla mnie istny debilizm z tymi mundurkami:/ az sie dziwie ze popieracie go:/ dajmy na to ze dziewczyny beda mialy chodzic w spodniczkach a jak ktoras ma problemy z nogami? tylko sie wstydzic bedzie.. taki przyklad. Moim zdaniem kazdy powinien ubierac sie po swojemu .
![]() |
#103 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja dalej uważam, że wszystko da sie pogodzić, jesli się tylko ma dobre chęci. Ale jak ktoś jest od razu nastawiony na nie, to rzeczywiście mundurek może sie okazać problemem nie do obejścia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
Ja z własnego doswiadczenia powiem, że pomysł z mundurkami jest taki... średni.
Za mundurki płaci się z własnej kieszeni, więc chcąc wyłaczyć dyskryminacje w szkołąch, nasz pan minister narzuciłby tym najuboższym dodatkowe koszta. U mnie w szkole nosi się mundurki w formie koszulek polo lub polarków z logo szkoły. Mundurki "powinno" sie nosić na wszytskie lekcje, lecz przynajmniej u mnie nie ejst to przestrzegane na wszytskich przedmiotach. Nosze mój mundurek tylko wtedy, gdy wiem, ze nauczyciel mnie moze wywalić z klasy, za brak "Stroju szkolnego". Oczywiście - "niby" nie widać kto ma więcej pieniędzy, ale przecież nie samą bluzką nie które dziewczyny potrafią wyrazić jaka jest ich sytuacja materialna. Są jeszcze przecież buty, spodnie. A zresztą przecież w naszych czasach pójscie na szmaty to nie jest taki wsyd. Sama lubię nosić zarówno markowe ciuchy, jak i lumpeksiane perełki. A to, ze ktoś ma się czuć gorszy przez to, ze nie ma spodni Wranglera czy jakiejś firmy to moim zdaniem zależy od charakteru. Mimo iż w mojej szkole jest dużo snobstwa, typu kurteczki Nike za 900 zł czy sukienka na zakończenie roku za kilkaset zł, lecz osoby ze wsi czy biedniejsze nie czują się gorzej. Osoby w wieku licealnym mają już zazwyczaj pogląd na to jak chcą byc postrzegani i nikt nie ma prawa moim zdaniem nikt nikomu nie ma prawa zabraniać chodzić na czarno czy anwet w drogich spodnaich. Druga sprawa jest taka, że mundurki są takie ... bezkształtne. Moje niskie i bardzo szczupłe koleżanki muszą bardzo je przerabiać. Jeżeli tego nie zrobią wyglądają w nich jak worek do ziemniaków, ponieważ szkoła nie potrafi zadbać o dobre rozmiary by w nich normalnie wyglądać. Wszystkie dziewczyny podostawały ten sam rozmiar tj. XS, który nawet na mnie (mam 170 cm) jest za długie (kończył się na tyłku). Po kolejne dochodzi sprawa prania takich rzeczy. Chodzę do klasy , w której przeważają panowie, a wiadomo jak jest z higieną u nie których w tym wieku. Na początku wykupuje się w cenie 40 zł jedną kosuzlkę i za koeljen 40 zł polarek. Oczywiście można sobie dokupić wiecej. Jednak kilku panó w mojej klasie nosiło taki mundurek bez przerwy od pon do piatku - jeden! Wyobrazcie sobie jaki wtedy byl zapach! I to wcale nie chodzili o ich sytuacje mateirlana, ze sa biedni. Poprostu sie nie lubia myc. Jeden z nich nawet swojego mundurka nie pral od wrzesnia i nawet byl zdzwiony, ze takie rzeczy trzeba prac. Również poprzez takie mundurki (mam jako jedna z dwóch czy trzech szkół w mieście) wpajane jest przez nie których nauczycieli w formie "niby" żartów, że jestśmy elitą liceów, że taki mundurki swiadczą o bardzo wysokim poziomie... Z tym nie do końca się zgodze. Moja szkoła jest w rankingach bardzo wysoko, dodatkowo te mudnurki. Lecz ludzie zapominają, ze takie rankingi tworzą olipmijczycy i ludzie bioracy udział we wszelkich konkursach. A te mundurki stawiają też troche takie mylne wrażenie. Idąc do mojej szkoły myślałam, że będą musiałą ostro kuć, czasami noc zerwać. A nic z tych rzeczy mi się nie zdażyło. Średnią mam posiadam 4.1 ucząc się dosłownie tylko z kilku przedmiotów. Uważam, że nie które przedmioty mam na niskim poziomie, a nie jestem raczej osobą, któa lubi ślęczeć nad książkami, jednak zdaje sobie sprawę, ze czeka mnie matura. Koncząc mój "wywód" na temat mundurków, stwierdzam, ze mimo noszenia, nie za bardzo jestem za mudnurkami. Każdy powinien móc ubierać się tak jak chce (z dobrym gustem oczywiscie, nie chodzi mi o to by pozwalać pokazywac goliznę, jednak móc zachowac swój własny styl). Może moja ocena nie jest , ponieważ miałam przeżycia "śmierdąco - mundurkowe", ale napisałam jak to wygląda z mojego punktu widzenia. Może gdyby bardzo dorbze dopracować taki plan to by był moze i dobry pomysł. Ale z doswiadczenia wiem, ze raczej by tak nie było.
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i jak najbardziej popieram pomysł Giertycha ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
gdyby ten pomysł wszedł w życie to nie byłoby takiego problemu, który często się powtarza a praktycznie jest obecny od zawsze : ja nie mam co na siebie włożyc..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I rzeczywiście, http://wiadomosci.onet.pl/5998,8,7,0,1,pokaz.html bardzo ładne są te mundurki, ale nie wiem jak to będzie w praktyce. Nigdy z mundurkami nie miałam do czynienia, jednak mimo wszystko środnio mi się ten pomysł widzi. Poczekamy jeszcze rok, bo wtedy (o ile dobrze wczoraj usłyszałam i zapamiętałam) mają zostać wprowadzone.
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
![]()
Nie irytujcie mnie, błagam!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem mundurki to wcale nie taki zły pomysł...rzeczywiscie niektórzy traktuja szkołe jak wybieg. nauralnie mundurki muszą być hmm...po prostu skromne ale i ładne
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
Amberlinka nie bedzies znosiła jednego swetra przez tydzień bo moja koleżanka ktora ma obowiązkowe mundurki ws zkole ma dwa swetry
![]() ![]() Ja narazie jestem spokojna - jestem prawie pewna, że w mojej szkole tego nie wprowadzą - nie bylo by sensu bo codziennie mam przedmioty zawodowe - malarstwo, rzeźbe, fotografie itd. więc zaraz bym zniszczyła taki mundurek i bylo by po sprawie - w wypadku niektorych szkoł to po prostu niepraktyczne rozwiązanie bo mimo, że mamy swoje fartuchy do zajęć w pracowniach to i tak nasze ubrania są wiecznie uwalane, porozdzierane i jednym słowem nieżadko w opłakanym stanie a mundurek to jednak duży koszt i kupno następnego po zniszczeniu jakiegoś to nie to samo co kupienie nowej koszulki :/ (choć to zalezy jak by mial wyglądac taki mundurek, bo można by np. dokupywac jego "części") |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
kurcze.. mógłby to nawet nie byc mundurek a jednakowe sweterki i jeansy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Rozeznanie
|
Durga u mnie właśnie w jednej ze szkoł gospodarczych powprowadzano mundurki. Słyszałam, ze każda klasa ma nosić inny mundurek, a na zajęcia zawodowe właśnie stroje takie już służbowe (nie wiem jak je nazwać).
U mnie i tak nie jest jeszcze to duża kwota jak Ty mówisz (40 zł za koszulkę polo), ale 800 zł.... Ja bym chyba zrezygnowała z nauki w takiej szkole. Myślę, że już lepeij wydać to 40 zł na wspólny wyjazd kalsowe, gdzie zniknęły by początkowe jakiekolwiek wątpliwości co do tego kto jest jakim człowiekiem naprawdę, a wszyscy poznali by się w neutralnym miejscu. Czasami ludzie nawet mają mylny obraz do ludzi bogartych. Początkowo też była trochę sceptyczie anstawiona do koleżanki, gdy zauważyłam, ze używa pudru chanela, kredki Diora i żałuje tego, bo okazała się bardzo fajną osobą.
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
moim zdaniem jeżeli uczę się dobrze to nikomu nic do tego co ubieram- oczywiście musi się to mieścić w granicach przyzwoitości itd. Wydaje mi się też że są inne sposoby wyeliminowania ze szkół krótkich spódniczek i gołych pępków. A jeżeli chodzi o ciuchy markowe to w dzisiejszych czasach nawet takie można kupić za grosze; są przecież wątki o lumpeksach w których można kupić ubrania każdej prawie firmy. Dlatego powinno się przede wszystkim spytać uczniów o zdanie, zamiast wprowadzać im mundurki, prawdopodobnie wywołując tym samym "bunty" wśród młodzieży...;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#115 |
BAN stały
|
Ja popieram mundurki.Przynajmniej małolatki nie bedą się ubierać jak na rewie mody,z pępkami przekłutymi na wierzchu,czy mini spódniczka i wymalowane jak lafiryndy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
Mundurki-Japonia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja dalej uważam, że mundurki to idiotyczny pomysł i dodatkowy wydatek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Wtajemniczenie
|
Mundurki - Australia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Wtajemniczenie
|
Mundurki szkolne-Polska
http://www.wladyslaw.edu.pl/symbole/mundur.php Mundurkowa galeria Edytowane przez karolinaa Czas edycji: 2006-07-25 o 17:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:21.