![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Chorwacja
Nie Pula nie lezy na wyspie ..Jest to bardzo piekne zabytkowe miasto,do plazy niesttey trzeba dojechac samochodem (neiwiem ile kosztuje wynajecie ,my bylismy swoim) bo jest ok 4 km od tych apartamentow. Plazy jest bardzo duzo glownie skaliste. Polecam rowniez miejscowosc Rovinji-jeszcze piekniejsza od Puli
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Dot.: Chorwacja samochodem,zapraszam..
I jeszcze jedno pytanko takie bardzo wazne bo zastanawaimy sie nad ta szybka trasączy mozna by prosic o szcególy??? Ile wyszła łączna suma za przejazd autostradami??? Gdzie trzeba płacić. Jak dokładnie przebiegała trasa??
W innym wątku znalazłam wypowiedz Pana Mariusza na temat campingu za 8 euro?? gdzie on sie znajduje??? jak dojechać??? Czy to jest ten Cemping Agawa w Dubrovniku??? Gdzie wogóle sie ten Camping Agawa znajduje dokładnie (ewentualna nazwa ulicy, dojazd) serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi, POZDRAWIAM!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Sponsor
reklama opłacona |
hej, winietki w słowacji przy granicy są takie punkty na autostrady, w czechach nie trzeba, austria winietki na stacji benzynowej ale tylko na autostrady, słowenia- nie trzeba, chorwacja bez winiet - platne autostrady. Zielona karta obowiazkowo, ale to przy kazdym oc gratis tylko trzeba powiedziec ubezpieczycielowi ,zeby wydał. koszty winiet to zalezy na ile jedziecie , jesli na sam przejazd to dosc drogo, trzeba zapytac ile na dluzszy czas -wtedy taniej. Koniecznie trzeba miec - sprawdzaja! ten najtanszy camping to Mrkwa niedaleko Splitu, Agawa kosztuje ok 50pln za dobe za tent, 2 person and car, trafic latwo, trzeba przejechac za dubrovnik obwodnica i za ok 3-4 km bedzie market mercator i duzy szyld Agawa, w merkatorze tanie zakupy i zaraz obok osrodek z plaza , wstep bezplatny.
Jesli moge zasugerowac to lepiej wyjechac wieczorem, przy autostradach i tak nie ma co zwiedzac a w dzien tiry i duzy ruch i zdecydowanie wolniej. Przez Slowacje mozna szybko przejechac - policija jest uprzejma i mozna uprosic mandat,mowcie do nich po polsku, nie angielsku, w Austrii bardzo ostroznie policja to 100% sluzbisci. fajny program okreslajacy trase to map24 , darmowy w google , po wpisaniu mapa europy- interaktywny z 3d ![]() woda jest tania w 5lit bankach i taka uzywalismy do gotowania, choc ta w kranach tez niezla ale to zawsze zmiana flory bakteryjnej i moze byc ... wiecie co.. ![]() Jak bedziecie w Agawie pokazcie Franko- wlascicielowi gest tzw "ciuś ciuś" czyli struganie wskazujacego palca ![]() ![]()
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Ja też kiedyś byłam na Istrii w Puli, Rovinj i Vrsarze samochodem. Po tygodniu w każdej miejscowości, ale wykupowaliśmy noclegi w biurze podróży Neckermann. Jednak nie polecam opłacania biura za sam nocleg. To był nasz bład którego więcej nie powtórzyliśmy. Generalnie bardzo piękna okolica...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
Też wybieram się do Puli- jestem ciekawa jak będzie- i za ile? Liczymy na nocleg średnio 10-12euro, mam nadzieję że da radę- to wrzesień, po sezonie
![]()
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
Dot.: Chorwacja - kwatery
jezeli chodzi o miejsce to poleecam wyspe RAB....są tam jedyne i najpiękniejsze chyba piaszczyste plaze...zero kamieni, jeżowcow itp...a atmosfera rewelacyjna...nie wiem tlyko.....bo mieszkalam w niezbyt tanim domu..czy są campingi i tansze kwatery ale napewno dasie znaleźc..warto..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
ach ja juz spowrotem............. dzieuje slicznie za wszelakie porady!!!!!
![]() ![]() DZIĘKUJĘ i pozdrawiam wszystkich!!! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacje w Chorwacji :)
Ja byłam w Chorwacji 2 razy i chętnie pojade 3 raz
![]() Tutaj zdjęcia z mojego drugiego pobytu: http://seona.fotosik.pl/ Te zdjęcia i tak nie oddają nawet w połowie piękna tamtejszych miejsc, ale zawsze Ci to jakaś namiastka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
może w tym roku znowu jakies plany na wakacje?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chcemy z TŻ i ze znajomymi wybrać się na początku maja do Chorwacji i zainteresował mnie wymieniony przez camping weszłam na strone ale prawde mówiąc mam problemy z odczytaniem cen może ty mi to odczytasz ![]() ile byśmy zapłacili za dwa namioty dwu osobowe jedno auto no i prąd ewentualnie jeden namiot czteroosobowy... rozumiem że toaleta, prysznice wszystko w cenie?? nastepne pytanie to czy opłaca się tam spędzić cały tydzień?? czy w okolicy jest tyle do zwiedzania?? bo jednak bym chciała wybrac jeden nocleg na całą wyprawe i zwiedzać miejsca blisko położone pola namiotowego jaka pogoda może tam być w maju??? czy to dobry pomysł jechać tam w takim okresie? widze że Julki już dawno nie było wieć może jakaś Wizażanka mi to odczyta podaje strone http://www.plavalaguna.hr/Cjenik_C.asp
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
mmm Chorwacja/Istria/Umag - jedno z najmiękniejszych miejsc .Chętnie wróciłabym tam ponownie. Szczerze polecam-każdy znajdzie coś dla siebie -od byczenia się na plaży po sporty różnego rodzaju
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
ja byłam na wyspie Krk i Korcula.
Szczerze mówiąc ta druga bardziej mi się podobała, i mieszkałam tam na pięknym odludziu z cudna plażą, ah... moje najlepsze wakacje ![]()
![]() |
#103 |
Przyczajenie
|
byłam,jest pieknie
Edytowane przez to ja ewa Czas edycji: 2009-05-08 o 11:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Rabac miejscowosc- 4 razy bylam - piekne plaze ,woda ,sklaki do chodzenia ,natura -polecam- do tego Plitvickie do pozwiedzania
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny nigdy jeszcze nie byłam autem w podróży zagranicznej. Chcę wyciągnąć narzeczonego w podróż poślubną właśnie do Chorwacji. Napiszcie któredy warto jechać, gdzie się zatrzymać, z jakiego biura skorzystać.
Czy można jechać w tzw. ciemno i znależć kwaterę na miejscu, jak w naszym Zakopcu. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
BAN stały
|
Cytat:
I ja osobiscie wynajełabym mieszkanko na własną reke - z prostej przyczyny. Chorwacja jest miła i przyjemna ale nie podobały mi się tam kamieniste i często brzydkie plaże. A będąc mobilnym i nie "uwiazanym" do hotelu łatwiej znalesc jakies urokliwe miejsce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My na początku szukaliśmy w hotelu i tam skierowali nas do do tego biura- a pan z biura zadzwonił w parę miejsc i znalazł nam pokój. Trwało to z pół godziny może ![]() Ale najbezpieczniej to jednak jest rezerwować pokój samemu lub z biura podróży. Ja zawsze korzystam z TUI lub interhome. W tamtym roku jechaliśmy przez Słowenie, ale lepiej jechać przez Węgry- teraz jest już podobno nowiutka autostrada, a 2 lata temu była dopiero w budowie, i to co wtedy przeżyłam to był największy horror w moim życiu. Spaliśmy w jakimś hotelu przy autostradzie w Austrii. Pozdrawiam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za rady. Mam nadzięję, że we wrześniu tam dotrzemy i będę się mogła podzielić z wami wrażeniami.
Napiszcie mi jeszcze na co trzeba zwracać szczególnie uwagę i czego lepiej unikać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wogóle Chorwacja jest dla mnie cudowna i ja tam nie widzę żadnych minusów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
ja w chorwacji bylam dwa lata temu z kolezanka,spakowalysmy plecaki,zaklepalysmy przejazd i...pojechalysmy...moge szczerze powiedziec,ze byl to jeden z moich najpiekniejszych wyjazdow
![]() Co do porad praktycznych-jesli jedzie sie samochodem to faktycznie warto zabrac ze soba troszke jedzenia,bo ceby szczegolnie w sierpniu,kiedy HR opanowuja niemieccy turysci mocno ida w gore. Generalnie sierpien jest najdrozszym miesiacem,dlatego poelcam wyjazd we wrzesniu-pogoda nadal cudna,a koszta zdecydowanie mniejsze... Z praktycznych rzeczy-warto zabrac ze soba gumowe butki do kapieli,bo dno morza to czesto drobne ostre kamienie i mozna poranic sobie stopy,albo nadziac sie na akies zyjatko. ale kapac sie warto,bo woda jest przejrzysta i cieplutka<ja sie taplalam jeszcze 23wrzesnia ![]() Jezeli komus nie zalezy na wysokim standardzie zakwaterowania to szczerze poelcam kempingi. Ceny niewysokie,a warunki o wiele lepsze niz w Polsce. Czyste,spore lazienki, do ktorych wchodzi sie bez strachu, zazwyczaj niezle umiejscowienie<niedaleko od centrum miasta,albo z dobrym dojazdem do niego>a na niektorych <np. w kompleksie Solitudo/kolo Sibenika>prywatna plaza dla kempingowiczow wraz z niewielkim basenem. No i co najwazniejsze nie trzeba obawiac sie kradziezy-spokojnie mozna zostawic namiot na caly dzien i nie obawiac sie,ze nie bedzie do czego wracac ![]() Po Hr jesli nie dysponuje sie wlasnym transportem mozna przemieszczac sie kolejami<glownie polnocna czesc kraju>a na wybrzezu odpowiednikiem naszego pks-u. Przykladowo cena za przejazd z Dubrovnika do Trogiru dwa lata temu wynosila okolo 50zlotych.Standard tych przewozow jest porownywalny z jazda dobrej klasy autokarem,drobne roznice zalezne sa od przewoznika z ktorym jedziemy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Kto jeszcze opisze swoje wrażenia z Hrvatska
![]() ![]() ![]()
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Ja byłam w lipcu zeszłego roku w Chorwacji - Dalmacja Południowa, w miejscowości MOLUNAT (ok 15 km od Dubrownika w stronę Czarnogóry)
Kemping - Adriatic I - uważam za bardzo fajny (za 90 kun dziennie zestaw: 2 osoby, namiot i samochód) , kemping zlokalizowany był tuz przy plaży (około 5 metrów do wody), podłoże kamieniste.... zaplecze sanitarne bardzo schludne, prysznice toalety umywalki, codziennie sprzatał tam właściciel kempingu plaża troche kamienista, troche piaszczysta, przepiekna zatoka, a w możu liczne małe wysepki i skałki... Molunat to niewielka mieścinka, ale jest tu sklep i na miejscu można kupić owoce,warzywa wodę i wszystko czego się potrzebuje... * 2 razy wybralismy się do Dubrownika (oczywiście samochodem) polecam bardzo wyjechać autem na wzgórze nad dubrownikiem gdzie miesciła się stacja telewizyjna (ale nie zbaczajcie z trasy bo sa tam ponąć jeszcze miny), wspaniały widok na starówkę dubrowika * kemping w MOLUNAT(są tam jeszcze 3 inne) ma też inną zaletę. Jest połozony kilka kilometrów od granicy z Czarnogórą, a to już zupełnie inna historia * odbyliśmy chyba ze 6 wycieczek do Czarnogóry, kraj piękny (tzn. przyroda po prostu fantastyczna - piekniej niż w Chorwacji)ale ludzie są trochę prymitywni, śmiecą , jeżdzą bardzo niebezpiecznie, ale mimo to bardzo polecam wycieczki do tego kraju byliśmy aż przy granicy z Albanią zobaczyc największą piaszczystą plażę po tej stronie Adriatyku tzw. Vielika Plaza polecam zobaczyć Bokę Kotorską (piękny półwysep), Jezioro Szkoderskie (jedyne w tej części europy wybrzeże fiordowe, możliwość przepłynięcia promem na drugą stronę), park narodowy lovcen z małzoleum, no i oczywiście wizytę w miastach: KOTOR (czarnogórski Dubrovnik), Budva, Bar, no i oczywiście nadmorski Kurort Herceg Novi (zatłoczona promenada 3 razy bardziej niż krupówki) no i wyspę ekskluzywną Sveti Stefan (wstęp 7 euro) na zachętę wklejam zdjęcia.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
c.d.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
Cześć, wizażanki! Wspaniale, że powstał ten wątek, bo jedziemy na Chorwację 13 lipca, do miejscowości Poreč. Jedziemy autokarem. Mam pytanko:
-Znajomi mówili nam o jakimś "fish party". Nie wiecie ile to kosztuje i na czym polega?
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Dzięki za wspomnienia i za piękne zdjęcia
![]() Cytat:
Z tego co wyczytałem to" fish party "to impreza z muzyką na żywo i grillowanymi rybami . ![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Dziękuję, ale właśnie znalazłam: http://www.trogir.pl/fish-picnic.html
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
tak jak już jedna osoba pisała, bardzo polecam wodospady Krka. Tam jest cudownie. Ja osobiście nocowałam w okolicach przepieknej małej miejscowości Trogir. Polecam też Split. W ogóle Dalmacja wywarła na mnie bardzo pozytywne wrażenie.
Życzę miłego wypoczynku
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Chorwacja - Dugi Otok - wszystko co wiecie o tym miejscu ;)
Był tam może ktoś? Bo jadę tam w sierpniu i chciałabym wiedzieć czy jest coś ciekawego do zobaczenia ,ogólnie jakie macie wrażenia po pobycie tam ? Slyszalam ,ze mozna nurkowac ,ale nie wiem czy tylko osoby juz doswiadczone czy moze mozna przejsc jakis kurs ?
W sumie interesują mnie informacje na temat wszystkich wysp chorwackich ,bo domyslam sie ,ze nie roznia sie jakos diametralnie ![]() Wiem ,że były już wątki o Chorwacji ,ale o kwaterach i jezdzie samochodem ,dlatego zalozylam oddzielny wątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
Bardzo się ciesze że trafiłam na ten wątek bo wyjeżdzam w tym roku na wakacje do Chorwacji i pojawilo sie kilka nurtujących mnie pytań - byłabym Wam bardzo wdzięczna gdybyście choć w części na nie odpowiedziały
1. jak to wyglada z paszportem czy można wjeżdzać na dowód bo wiem ze chorwacja wyraziła zgode na przyjmowanie z ue na dowod ale wiem tez ze prawo polskie wymaga paszportu no i jak to w koncu jest 2. juz od Was wiem ze dobrze jest jechac we wrześniu pytanie czy pogoda w ten czas jest ciepła?jakie jest wasze dośwaidczenie? 3. w jakich granicach pienieznych trzeba przwidywac taka podróz na tydzien liczac zakwaterowanie (nie musi byc luksus), przejazd, ubezpieczenie, jedzenie ogolnie sam pobyt - ile Was wynosiła taka podróż 4. w jakim języku najlepiej sie porozumiewac?bo angielskiego niestety nie znam bardzo dobrze dziękuje Wam z góry za odpowiedzi pozdrawiam kinolec ![]()
![]() |
#120 |
Przyjaciółka KWC
|
Ja też planuję w tym roku wakacje w Chorwacji. Chcemy jechać samochodem, w ciemno, w 4 osoby. Trochę obawiam się szukania noclegu na miejscu i chciałabym się dowiedzieć, jakich cen mogę się spodziewać w kwaterach prywatnych. Czy ceny na południu kraju i na Istrii różnią się? Zależy nam na przyzwoitym standardzie, ale bez luksusów.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:07.