|
|
#91 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czekolada & wiśnie & kokos :)
Czekamy na świąteczne wypieki
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masło (najlepiej o temp. pokojowej) po porstu zmiksować mikserem żeby stało się puszyste. Tak, herbatę pod koniec mieszania ![]() Z pewnością będą nowe po Świętach
|
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Lulu gdzie obiecane wypieki
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Ech, w tym tygodniu najprawdopodobniej kupię w końcu laptopa i wtedy wkleję; teraz niestety korzystam z windowsa 98 a aparat z nim nie współpracuje
Już nie mogę się doczekać xp, na którym najbardziej lubię pracować.Nie będzie tego wiele, ale zawsze ![]() Dziękuję za pamięć bb-m |
|
|
|
|
#96 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Igusia dzięki, jak wszystko dobrze pójdzie, to dziś jeszcze wkleję kilka zdjęć
![]() Teraz, na zachętę - pyszny krem waniliowy, który robilam już jakiś czas temu a zdjęcia się zachowały ![]() Przepis z sieci, ale nie zapisałam sobie dokładnego źródła. - 4 żółtka - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka śmietany kremówki - 1/2 rozkrojonejwzdłuż laski wanilii (akurat nie miałam, więc dałam cukier z prawdziwą wanilią) Ubiamyj żółtka z cukrem. Wydrążamy rdzeń wanilii, dodajemy do śmietany. To należy zagotować i zdjąć z ognia. Gorącą śmietanę powolutku wlewamy do żółtek, cały czas ubijając trzepaczką. Mieszaninę wlewamy z powrotem do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. Trwa to około 10 minut. Kremu nie można zagotować! Ostudzić i wlać do miseczek, można udekorować i podawać z dodatkami, u mnie wersja czysta, pyszna
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Kremowa PinaColada
Najpierw zdjęcia
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Kremowa PinaColada
Najpierw zdjecia
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
I przepis
![]() Ciasto: 600g mąki 200g cukru 120g masła 2 całe jajka 4 łyżki miodu łyzeczka sody Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka, miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st. Krem: 2 budynie smietankowe lub waniliowe 700 ml mleka 3/4 szkl. cukru 40dag masła 70 dkg wiórków kokosowych mała puszka ananasów Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe. Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą. |
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
Próbuję jeszcze raz dołączyć zdjęcia, może z pierniczkami mi się uda
![]() Wypróbowałam przepis Boniulki (te większe zrobiłam z landrynkowymi oknami) 1kg mąki 40dag miodu 40 dag cukru 25 dag margaryny 2 łyżeczki sody szczypta soli 2 przyprawy do pierników Mąkę przesiewamy z sodą i solą.Robimy wgłębienie w ktore wlewamy miód,dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.Odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.Wycinamy dowolne kształty, po czym pierniczki kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszcze i pieczemy na złoto, czas to ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjeciu czekajmy az troszke ostygną i dopiero wtedy zdejmujmy z blachy. |
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Ech, spróbuję raz jeszcze z moją PinaColadą:
Przepyszne krucho-kremowe z egzotyczną nutą. Dla pełnego efektu wymaga przynajmniej jednodniowego "leżakowania". Ciasto: 600g mąki 200g cukru 120g masła 2 całe jajka 4 łyżki miodu łyzeczka sody Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka, miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st. Krem: 2 budynie smietankowe lub waniliowe 700 ml mleka 3/4 szkl. cukru 40dag masła 70 dkg wiórków kokosowych mała puszka ananasów Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe. Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą. Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch. |
|
|
|
|
#103 |
|
Rozeznanie
|
Lullu smakowicie wygląda ta Twoja PinaColada, ja na święta upiekłam tort ormiański, ale mnie nie powalił na kolana, myślę, że Twoje ciasto jest lepsze.
Ale tak jak wszystkie ciasta z miodem wymaga poleżenia aż zmięknie, żeby nie połamać sobie zębów.
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiesz, że ja nawet lubię takie twardsze placki i zawsze sobie odkrajam spory kawał brzegu (brzegi są najlepsze ) zaraz po przełożeniu kremem ![]() A ten tort ormiański też mnie kusi jakiś czas i pewnie w końcu go zrobię Na Święta piekłam jeszcze muffinki z marcepanem i makowca, ale jeszcze nie mam zdjęć w komp. |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
To znowu ja i świąteczne wspomnienie
![]() Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki, 10 dag cukru, niepełna szklanka mleka, 8 dag masła lub margaryny, 8 dag drożdży, jajo, szczypta soli. Warstwa makowa: 50 dag maku 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 15 dag masła 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 2 łyżki skórki pomarańczowej i 2 łyżki orzechów włoskich Kruszonka: 20 dag mąki, pół kostki masła lub margaryny, 10 dag cukru, łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić pośrodku dołek, do którego wkruszyć drożdże. Posypać łyżeczką cukru, wlać 1/3 lekko podgrzanego mleka, wymieszać z drożdżami i odrobiną mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz stopić w pozostałym mleku, dodać resztę cukru oraz szczyptę soli, wbić jajo, całość dokładnie wymieszać i wlać do rozczynu drożdżowego. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 30 min, aby dobrze wyrosło. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i schłodzonego tłuszczu utartego na wiórki. Ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na blasze wysmarowanej tłuszczem. Spód ponakłuwać widelcem, wyłożyć przygotowany mak. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 45 min w temperaturze 200°C. Przygotowanie masy makowej: Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, skórką, miodem, olejem i pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na ciasto. |
|
|
|
|
#106 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Skromne wypieki Lullu :)
Lullu ale masz talent. Prześliczne te Twoje wypieki
Chyba się skusze na któreś z tych pyszności
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Nutka nie gryzie!
|
rany!!!
ale smakowitosci |
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
No nie, a ja właśnie stwierdziłam, że po świątecznym obżarstwie ciasteczkowym wypadałoby nieco przystopować
, a tu co ja widzę? same pyszności |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie ta Piniacolada kusi, oj kusi, bo wygląda niezwykle apetycznie
|
|
#111 |
|
Wtajemniczenie
|
Lullu, wspaniałe wypieki. Z przyjemnością zerkam także na Twojego bloga (widzę, że Zmieniłaś szatę graficzną, bardzo ładnie, choć okienko też było urokliwe )
W związku z powyższym, czego życzyć Ci w Nowym Roku, jeśli nie: nieustającej inwencji kulinarnej, udanych, fantastycznych wypieków i miłego towarzystwa i nastroju przy ich konsumpcji
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Otwierając dziś ten wątek nie spodziewałam się aż tylu miłych postów. Bardzo Wam dziewczyny dziękuję
, aż mi się ciepło w środku zrobiło ![]() Anett - sama bym sobie lepszych życzeń nie ułożyła ![]() Zmieniłam wygląd strony, bo poprzednia miała białe tło, choć okno i mnie bardzo się podobało ale chciałam coś ciemniejszego.
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Tym razem muffiny
![]() Składniki: 2 i 2/3 szklanki maki 1 lyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 jajka niepełna szklanka mleka 2/3 szklanki oleju marcepan, czekolada gorzka i biała. Make przesiac, dodać pozostale suche skladniki. Do rozbełtanych jajek dodać mleko i olej, dodać do suchych skladnikow i krótko! wymieszać. Wyłożyć zagłębienia blaszki papierowymi foremkami. Nakładać po łyżce ciasta, wkładać kawałek marcepanu przykrywać odrobiną ciasta. Piec ok. 20 minut w 200st., aż bedą rumiane, sprawdzic patyczkiem - powinien być suchy. Pozostawić do ostygnięcia. Każdą maczać w rozpuszczonej deserowej czekoladzie i ozdobiać kroplą białej. |
|
|
|
|
#114 |
|
Wtajemniczenie
|
Droga lullaby ! Otóż kupiłam formę do pieczenia muffinek ( nie wiem jak się to nazywa, ale chyba dobrze napisałam ) . I chciałabym zrobić te ciacha . Tylko nie wiem czy one są smaczne ? Czy są kruche czy miękkie ? I jak je przechowywać aby nic im się nie stało ? Czy normalnie na talerzyku mogą stać ? Czy napełniać ciastem cała foremkę aż po brzegi , czy tak do połowy ? I kiedy będę wiedziała czy są dobre ? Jak urosną to wtedy wsadzić patyczek czy coś i jak zostanie ciasto jeszcze na niej to co robić ? Nie to było głupie na pewno się upieką TYLKO czy się nimi nie zatruje rodzinka hehe . Pozdrawiam i dziękuję .
|
|
|
|
|
#115 |
|
Wtajemniczenie
|
tera zobaczylam to trzeba koniecznie wsadzać te papierowe foremki czy mozna w tej formie do muffinek normalnie nalewac ? i ile nakładac tego ciasta by bylo tak dobrze ? bo widzialam z dżemem twoje muffinki ale tam było bardzo malutko bo wypłynie ( ale dżemu chyba tak ? ) .
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
!Są raczej miękkie, przechowywać możesz przykryte ściereczką [choć nie wiem czy będzie jeszcze co przechowywać - przynajmniej nie u mnie ]Na pozostałe pytania odpowiedź znajdziesz w przepisie podanym przez Lullu A, papierków nie musisz wkładać, wystarczy wysmarować formę, ale z foremkami jest wygodniej i piec i podawać. |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Lullu, a jakiego oleju używasz?
Ja zawsze wyczuwam posmaczek oleju w cieście , więc zastanawiam się jakiego by tu użyć, albo może po prostu zamienić na rozpuszczone masło? Czy to ma jakieś znaczenie .
|
|
|
|
|
#118 |
|
BAN stały
|
A Macie Jakieś Przepisy Na Pączki? Bo Niedługo Tłusty Czwartek:d :d :d
|
|
|
|
|
#119 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak jak napisała Ilonka, muffinki są miękkie, wilgotne (to też zależy od przepisu i od tego czy wyjdzie, czasem potrafią wyjść za suche niestety). Papierków nie trzeba, ale bardzo ułatwiają pracę, bo w innym wypadku należy za każdym razem natłuszczać formę (chyba, że kupilaś silikonową, wtedy same wyskakują bez smarowania )Dołeczki wypełniaj nieco powyżej połowy (później już sama będziesz wyczuwać jaka ilość jest OK). Test ptyczkowy jest niezawodny kiedy zobaczysz, że wyrosły i są złociste, wbij patyczek w dwie przypadkowe muffinki i jeśli będzie suchy, możesz wyciągać jeśli nie, jeszcze podpiekaj.Życzę powodzenia i daj znać jak wyszły Cytat:
Cytat:
![]() Jotemko, mam przepis na począki serowe (nie takie klasyczne) ale u nas pieczone na tłusty czwartek i bardzo smaczne Jesli Cię interesuje, to napiszę
|
|||
|
|
|
|
#120 |
|
BAN stały
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:21.

Już nie mogę się doczekać xp, na którym najbardziej lubię pracować.

ale smakowitosci
, a tu co ja widzę? same pyszności