Prawa moderatora - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-13, 22:36   #91
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: Prawa moderatora

No cóż.
Powiem szczerze,że ten wątek śledzę od wieczora.
Przeczytałam wszystkie wpisy i zgadzam się z Lubą i Palomino.

Mimo,że moderator jest użytkownikiem i ma takie same prawa jak on ,nie powinien jednak zapominać o tym,że reprezentuje tu jakąś władzę.
A co się z tym wiąże?
Przede wszystkim odpowiedzialność ,kultura słowa i obiektywizm.

Z tego co wyczytałam z różnych wątków była jedna moderatorka,która właśnie wolała zachować wolność słowa w zamian za moderatorski stołek.
I wydaje mi się,że to jest dobre rozwiązanie,bo jak już wspomina Palomino-nie każdy ma predyspozycje aby być moderatorem.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
No cóż, więc pewnie zdziwi moderatorów to co teraz powiem:

Wiekszość użytkowników nie patrzy na to jaki moderator go upomina. Patrzy na to, że upomina go moderator. I czy robi to na swoim czy nie na swoim forum, to dla użytkownika wszystko jedno. Upomnienie moderatora jest zawsze odbierane przez uzytkowników jako upomnienie moderatora nie uzytkownika.

Moderator jest "na widoku" na całym wizażu. Bo ten zielony kolor przy nim zostaje, gdziekolwiek na wizazu pójdzie.
Może gdyby "świecił na zielono" na swoim tylko forum, a gdzie indziej juz by zielony nie był, to tak, byłby modem tylko u siebie a wszedzie indziej zwykłym uzytkownikiem. Ale moderator zawsze i wszedzie ma ten podpis: moderator. Na całym wizazu. I trudno. Tak go widzimy cały czas: jako moda. A juz szczególnie przy upomnieniach.
Cytat:
Napisane przez palomino Pokaż wiadomość
Niezupełnie się z Tobą Aga zgadzam. Chodzi o to, że, moim zdaniem, Moderator powinien dbac o porządek, ale i o spokój na forum. A osoba o kontrowersyjnych pogladach jest zawsze ogniskiem zapalnym, a nie łagodzącym. I nawet jeśli występuje w pewnych sytuacjach jako Moderator zaczyna budzic kontrowersje samym sobą, co nie sprzyja rozwiązywaniu konfliktów.
Kontrowersyjne zdanie, czy osoba Moderatora jest zawsze (no dobra - prawie zawsze) odbierane jako zdanie/postawa Moderatora, a nie Uzytkownika - i nie ma się o co oburzac - podpis MOD działa na podswiadomośc wszytkich - czy tego chcemy czy nie.
Z tych jednakże powodów niektórzy (typu rozhisteryzowane gwiazdy, osoby z syndromem pit-bulla, osoby o skrajnych poglądach lub trudno otwierające sie na poglądy innych innych, malo cierpliwe, nietolerancyjne, chamskie, że o małostkowych i nieuczynnych nie wspomnę) po prostu sie na moda nie nadają bo bardziej wizerunkowi Wizazu w ostatecznym rozrachunku szkodą niz pomagają (ja należę do tych mało cierpliwych - nie dziw że się nigdy nie pchałam ).

Może i tak powinno byc, że wszyscy odrózniają zdanie wypowiedziane przez Moda jako Moda i przez Moda-Uzytkownika jako Moda-Uzytkownika. Ale nie żyjemy w Utopii, Modzi nie są w stanie wypowiadac sie zawsze tak, żeby każdy inny Uzytkownik odbierał ich tak jak oni chcą. Tak samo jak Modzi nie zawsze własciwie odczytują intencje Uzytkowników. Przerabialismy to juz wiele razy i doswiadczenie uczy że najbardziej politycznie poprawną wypowiedz mozna odebrac zgola odwrotnie (a co dopiero kontrowersyjną (!!))- i jest rozróba. Dlatego też stoję na stanowisku że Modzi powinni byc osobami o zrównoważonych pogladach i przeze wszystkim patrzec na swoją funkcję, co niekiedy oznacza nawet ugryzienie klawiatury zamiast napisania postu.

Zaznaczam, ze moja wypowiedz nie odnosiła sie to do tej konkretnej sytuacji - wrecz celowo nie przeczytałam wątku o którym mowa w tym poscie. Nie chcialabym bowiem, zeby mój post został odebrany jako atak, na kogokolwiek. Jednak nie moglam sie powstrzymac od obserwacji ogólnej Z reszta widzę że zgodziłam sie automatycznie ze zdaniem Lubej

pozdrawiam,

Zgadzam sie z konkluzją

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-13, 22:40   #92
nervica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AgaZ Pokaż wiadomość
[...] wracając do poruszonego przeze mnie tematu, uważam, że Twoja opinia jest krzywdząca dla moderatów. Żaden z nich nie obraził, ani nie wyraził się w sposób pogardliwy na temat straszych ludzi. Robótko nie uważam, aby wypowiedzi Sylwi czy Cheer były obraźliwe. Pozwoliłam sobie zacytować wszystkie ich wypowiedzi z tego przykrego wątku. Ja osobiście nie widzę niczego co powinnam napiętnować.
Cytat:
Napisane przez Brewka :) Pokaż wiadomość
[...] w postach cytowanych przez AgęZ. nie znalażłam ani jednego miejsca, w którym sylwia przekroczyłaby granice dobrego wychowania [...]
A ja niestety nie widzę, żeby tam były rzeczywiście "wszystkie" wypowiedzi.

Cytat:
Napisane przez starsza_pani Pokaż wiadomość
No właśnie.Spray...Belcia... Ebena...Sylwia.gda(tak,ta k moderatorko, "szlachectwo zobowiązuje",a moim zdaniem nie byłaś sprawiedliwa w zwracaniu uwagi ,nie mówiac o wspaniałym pomyśle z postu 9)
Tu właśnie ten nieszczęsny 9 post:

Cytat:
Napisane przez sylwia.gda Pokaż wiadomość
Tak, w sprawie urzędów-uważam że osoby na emeryturze powinny być w urzędach obsługiwane w godzinach 9-13, gdy ludzie są w pracy w tychże godzinach powinny też korzystać z komunikacji miejskiej...
Hmm...

Ludzi poznaje się po ich śmieciach.

(Oliver Brown)
nervica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-13, 22:43   #93
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Z tego co wyczytałam z różnych wątków była jedna moderatorka,która właśnie wolała zachować wolność słowa w zamian za moderatorski stołek.
I wydaje mi się,że to jest dobre rozwiązanie,bo jak już wspomina Palomino-nie każdy ma predyspozycje aby być moderatorem.
Też lubię truskawki Freso.
I stołki. im wiecej tym lepiej, aby goście mieli na czym siedzieć.
Szczególnie mój stołek. Bo dobrze mi z nim i z ta moją nieodpowiedniością.
Nie musisz rozumieć dlaczego.
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-13, 22:46   #94
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Też lubię truskawki Freso.
I stołki. im wiecej tym lepiej, aby goście mieli na czym siedzieć.
Szczególnie mój stołek. Bo dobrze mi z nim i z ta moją nieodpowiedniością.
Nie musisz rozumieć dlaczego.
Akurat moja wypowiedź dotyczyła ściśle tematu i wypowiedzi,które ujęłam w cytacie..
A nie konkretnie czyjejś osoby.

Proszę nie nadinterpretować moich wypowiedzi.

Gdybym chciała wspomnieć o Tobie-zrobiłabym to.
A skoro tego nie zrobiłam-znaczy,że tyczy to ogólnie zagadnienia.

Takie jest moje zdanie,jako użytkowniczki-o które prosiła Szefowa zakładając ten wątek.

Stary 2007-01-13, 22:56   #95
Brewka :)
sophisticated

Cytat:
Napisane przez nervica Pokaż wiadomość
A ja niestety nie widzę, żeby tam były rzeczywiście "wszystkie" wypowiedzi.

Tu właśnie ten nieszczęsny 9 post:

Hmm...
dlaczego nie cytujesz tego postu w całości? moim zdaniem jego druga część łagodzi niegrzeczność tego żartu, bo to przecież żart, taka emotka o tym świadczy, chociaż zgadzam się, że eleganckie to nie jest
Stary 2007-01-13, 22:59   #96
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
dlaczego nie cytujesz tego postu w całości? moim zdaniem jego druga część łagodzi niegrzeczność tego żartu, bo to przecież żart, taka emotka o tym świadczy, chociaż zgadzam się, że eleganckie to nie jest
Zależy jeszcze,jak kto interpretuje emotki.

Jeśli chodzi o tą " " wstawiam ją nie dla wyrażenia żartu,ale dla podkreślenia,że mam rację (moim zdaniem oczywiście ).

Stary 2007-01-13, 22:59   #97
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Mimo,że moderator jest użytkownikiem i ma takie same prawa jak on ,nie powinien jednak zapominać o tym,że reprezentuje tu jakąś władzę.
A co się z tym wiąże?
Przede wszystkim odpowiedzialność ,kultura słowa i obiektywizm.
Sama jestem modem na innym forum i wiem jak to wygląda od strony technicznej. Mod może moderować, czyli zmieniać, przesuwać posty, zamykać itd. tylko na swojej części forum, do innych części nie ma dostępu, więc tak naprawdę jest zwykłym, szarym użytkownikiem i tak powinno się go traktować. Tą większą odpowiedzialność, o której tu piszecie powinien wykazać tylko i wyłącznie tam, gdzie ku temu są przesłanki, tam, gdzie ma "władzę", czyli na swojej części forum, bo tak chyba będzie sprawiedliwie. Niestety technicznie jest to niemożliwe, żeby zielony napis gasł w momencie opuszczenia moderowanej części forum.
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-13, 23:01   #98
sophisticated

Cytat:
Zależy jeszcze,jak kto interpretuje emotki.

Jeśli chodzi o tą " " wstawiam ją nie dla wyrażenia żartu,ale dla podkreślenia,że mam rację (moim zdaniem oczywiście ).
to mnie załatwiłaś a ja myślałam, że to ta ""
Stary 2007-01-13, 23:02   #99
nervica
Raczkowanie

Żarty żartami, ale niektóre wypowiedzi potrafią komuś sprawić przykrość, czego nie ukrywała starsza pani. I to chciałam tym cytatem podkreślić. Nie każdy ma takie luźne poczucie humoru.

(Oliver Brown)
Stary 2007-01-13, 23:06   #100
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Sama jestem modem na innym forum i wiem jak to wygląda od strony technicznej. Mod może moderować, czyli zmieniać, przesuwać posty, zamykać itd. tylko na swojej części forum, do innych części forum nie ma dostępu, więc tak naprawdę jest zwykłym, szarym użytkownikiem i tak powinno się go traktować. Tą większą odpowiedzialność, o której tu piszecie powinien wykazać tylko i wyłącznie tam, gdzie ku temu są przesłanki, tam, gdzie ma "władzę", czyli na swojej części forum, bo tak chyba będzie sprawiedliwie. Niestety technicznie jest to niemożliwe, żeby zielony napis gasł w momencie opuszczenia moderowanej części forum.
Rozumiem ,o co Ci chodzi.

Jednak własnie ten zielony napis nakłada na barki osoby,która go nosi-odpowiedzialność.

Moderatorzy na forum są,jak ministrowie w rządzie.
A minister pracy na przykład nie jest tylko ministrem w swoim gabinecia-ale przez cały czas.Czyli nawet wtedy,gdy przebywa w gabinecie ministra zdrowia chociażby .
Wiadomo,że w gabinecie ministra zdrowia żadnej wiążącej decyzji podjąć nie może,ale to co tam powie jet bacznie obserwowane i poddawane dyskusji.

I ludzie zawsze widzą w nim ministra i jako takiego go oceniają.

Cytat:
to mnie załatwiłaś a ja myślałam, że to ta ""

Dla mnie kiwająca zielona główka oznacza przychylne przytaknięcie .

Ale nie jest to wątek o znaczeniu emotek.

Stary 2007-01-13, 23:07   #101
sophisticated

Cytat:
Napisane przez nervica Pokaż wiadomość
Żarty żartami, ale niektóre wypowiedzi potrafią komuś sprawić przykrość, czego nie ukrywała starsza pani. I to chciałam tym cytatem podkreślić. Nie każdy ma takie luźne poczucie humoru.
temu nie zaprzeczam, ale gdybyś zacytowała ciąg dalszy byłoby uczciwiej, tak myślę
ale nie zamierzam się o to spierać
nie dopatrzyłam się w zachowaniu Sylwi nadużyć jako moda, a prawa do własnych poglądów nie zamierzam jej odmawiać
tak jak zresztą nikomu innemu
jednocześnie rozumiem żal i rozgoryczenie Robótki i Starszej Pani

dlatego właśnie temat ciągnie się przez drugi wątek, bo to trudne po prostu
idealnie by było gdyby wszyscy użytkownicy netu zachowywali klasę i potrafili dyskutować tylko na argumenty, ale wszyscy wiemy, że to nierealne
na wizażu i tak moim zdaniem jest wyjątkowo pod tym względem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-13, 23:11   #102
bess
Zakorzenienie

Cytat:

.
Aaaaaaaaa Fresa to jest clou .Teraz wszystko rozumiem
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-13, 23:11   #103
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
temu nie zaprzeczam, ale gdybyś zacytowała ciąg dalszy byłoby uczciwiej, tak myślę
O tym,czy oraz ile zacytować decyduje osoba,która cytuje :

Cytat:
O tym, czy zaistniała potrzeba, czy nie, decyduje osoba która cytuje. Ależ mi się się ładnie rymuje

Stary 2007-01-13, 23:12   #104
nervica
Raczkowanie

Żeby było uczciwie musiałabym zacytować cały wątek Prościej chyba będzie jak go sobie każdy zainteresowany przejrzy w całości (jak ma cierpliwość).

(Oliver Brown)
Stary 2007-01-13, 23:12   #105
carolinascotties
Zakorzenienie

Zastanawiam się po co w ogóle cytowac wypowiedzi z tamtego, nieszczęsnego wątku... żeby w pełni go zrozumieć trzeba przeczytać całość...a nie skupiać się na wyrwanych z całości postach.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-13, 23:13   #106
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
Aaaaaaaaa Fresa to jest clou .Teraz wszystko rozumiem
Nie trafiłam z porównaniem ?

Stary 2007-01-13, 23:14   #107
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem ,o co Ci chodzi.

Jednak własnie ten zielony napis nakłada na barki osoby,która go nosi-odpowiedzialność.

A minister pracy na przykład nie jest tylko ministrem w swoim gabinecia-ale przez cały czas.Czyli nawet wtedy,gdy przebywa w gabinecie ministra zdrowia chociażby .
Wiadomo,że w gabinecie ministra zdrowia żadnej wiążącej decyzji podjąć nie może,ale to co tam powie jet bacznie obserwowane i poddawane dyskusji.

I ludzie zawsze widzą w nim ministra i jako takiego go oceniają.
Ale ministrowi płacą za to

A serio Dlatego prawdopodobnie jest punkt w regulaminie, gdzie jest podkreślone, że mod jest też użytkownikiem, żeby zdjąć ten ciężar odpowiedzialności i przerzucić na barki innego "ministra", gdy ten chce sobie "pobrykać" na nie swoim terenie
Stary 2007-01-13, 23:15   #108
bess
Zakorzenienie

Trafilas ale to takie info na moj prywatny uzytekWydaje mi sie ze dyskusja ze starszych pań przeniosła sie tutaj???Moim zdaniem niepotrzebnie.Luba miala racje,za wczesnie powstal ten wątek.
Stary 2007-01-13, 23:22   #109
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ministrowi płacą za to

A serio Dlatego prawdopodobnie jest punkt, gdzie jest podkreślone, że mod jest też użytkownikiem, żeby zdjąć ten ciężar odpowiedzialności i przerzucić na barki innego "ministra", gdy sobie "bryka" na nie swoim terenie
Ministrowi płacą,ale marnie ,więc tak ,jakby wcale nie płacili .

Czytałam na Wizażu wszystkie możliwe regulaminy i ten moderatorów też .
Jedynym sposobem,żeby inny "minister" dowiedział się o tym,że jego minister bryka jest powiadomienie go o tym.
Ale wątpię,żeby ktoś się na to decydował,bo każdy woli siedzieć cicho niż się wychylić/narazić.

Cytat:
Trafilas ale to takie info na moj prywatny uzytekWydaje mi sie ze dyskusja ze starszych pań przeniosła sie tutaj???Moim zdaniem niepotrzebnie.Luba miala racje,za wczesnie powstal ten wątek.
Moim zdaniem wątek o starszych paniach można zostawić już w spokoju.
I skupić się na temacie zasadniczym.
Który bym rozsezrzyła o kolejny punkt "obowiązki moderatora".

A czy za wcześnie.
Nie wiem.
Podoba mi się dyskusja na ten temat,przynajmniej jest ciekawa.

Stary 2007-01-13, 23:25   #110
bess
Zakorzenienie

Fresa ja nie zaczynam dyskusji o tym watku.To wy go zaczelyscie.I ta dyskusja tu byla,mniej lub bardziej zawoalowana.
Stary 2007-01-13, 23:28   #111
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Fresa ja nie zaczynam dyskusji o tym watku.To wy go zaczelyscie.I ta dyskusja tu byla,mniej lub bardziej zawoalowana.
Wiem,że nie Ty zaczęlaś,
ale akurat Twoja wypowiedź najbardziej mi przypasiła do powiedzenia tego,co mam na myśli.

Ponieważ od tamtego wątku wszystko się zaczęło.
Ale to nie znaczy,że trzeba go w nieskończoność ciągnąć-moim zdaniem.
Takie wzajemne wypominanie sobie co kto komu,nic dobrego nie przyniesie.
Zaraz się ktoś pewnie odezwie,żeby ten wątek zamknąć.
A chyba tego nie chcemy ?

Stary 2007-01-13, 23:29   #112
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Ministrowi płacą,ale marnie ,więc tak ,jakby wcale nie płacili .

Czytałam na Wizażu wszystkie możliwe regulaminy i ten moderatorów też .
Jedynym sposobem,żeby inny "minister" dowiedział się o tym,że jego minister bryka jest powiadomienie go o tym.
Ale wątpię,żeby ktoś się na to decydował,bo każdy woli siedzieć cicho niż się wychylić/narazić.
Hm, hm... chodziło mi o wypowiedzi moda na części forum, gdzie już nie moderuje, a nie o rozrabianie
Stary 2007-01-13, 23:31   #113
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, hm... chodziło mi o wypowiedzi moda na części forum, gdzie już nie moderuje, a nie o rozrabianie
Mi chodziło o to samo,tylko inaczej powiedziałam .

Przecież można donieść Najwyższemu,że jakiś mod moderuje nie u siebie ,skoro zgodnie z regulaminem nie może tego robić -a nie tylko ,gdy się rozbryka ,jak zwykły użytkownik .

Stary 2007-01-13, 23:40   #114
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Mi chodziło o to samo,tylko inaczej powiedziałam .

Przecież można donieść Najwyższemu,że jakiś mod moderuje nie u siebie ,skoro zgodnie z regulaminem nie może tego robić -a nie tylko ,gdy się rozbryka ,jak zwykły użytkownik .
Technicznie nie może moderować, może tylko dużo pisać, brykając paskudnie po innych użytkownikach. Idę spać, bo "gadam" od rzeczy A o bana dziś nie trudno

P.S.
Mam nadzieję, że jak jutro, gdy tu wejdę to wątek nie będzie zamknięty... a tak się zdarza, szczególnie jak się wczuję w dyskusję, chyba przynoszę pecha
Stary 2007-01-14, 01:25   #115
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Jednak niektórym z was to bez burzy w szklance wody - choćby raz na tydzień - to życie jakoś bez sensu upływa... Takie halo o takie pierdoły...
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-14, 01:42   #116
aniolek-tasmanski
Administrator

Przerwa Techniczna

Ostrzezenia i baniki wlepie jutro.

Dobranoc
aniolek-tasmanski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-14, 11:46   #117
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Sorry, nie wchodziłam dzisiaj na forum i nie wiedziałam, że wątek jest zamknięty. Otworzyłam go, bo uważam, że jeszcze nie wszystkie zainteresowane osoby miały okazję się wypowiedzieć.
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-14, 11:50   #118
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaZ Pokaż wiadomość
Sorry, nie wchodziłam dzisiaj na forum i nie wiedziałam, że wątek jest zamknięty. Otworzyłam go, bo uważam, że jeszcze nie wszystkie zainteresowane osoby miały okazję się wypowiedzieć.
Agnieszko,dziękuję .

Pewnie jeszcze chętnie bym coś napisała,ale Aniołek podciął mi skrzydła,niestety

Stary 2007-01-14, 11:56   #119
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Łajko, dla mnie to kroki w przód-ku normalności. Zaczęłam pisać oraz używać emotikonek. Patrzenie bez pisania zaczęło mnie męczyć.
szybko, szybko poki watek jest otwarty wlasnie przed chwila napisalam w innym watku, ze cierpliwoscia mozna wiele osiagnac - i prosze, cierpliwie odswiezalam ten watek i...

Sylwia w powyzszym cytacie porusza wazna kwestie - nie wiem ja Wy macie - ale ja jak czytam jakis watek, to wprost nie moge powstrzymac sie, zeby tez napisac cos od siebie - ona zwyczajnie zauwazyla w chwili wolnej watek na plotkowym, ktorym ja zainteresowal i sie wypowiedziala.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-14, 12:00   #120
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Och, litości! Czy będzie mi dane w końcu pouczyć się do sesji?

Dziękuję wszystkim za wszystkie wypowiedzi, zapewniam że czytam wszystkie bardzo Uważnie, lecz oczywiście niektórych nie biorę na POważnie-jak to w życiu.

Pozdrawiam zarówno zwolenników wolności wypowiedzi modów, jak i jej zagorzałych przeciwników.
Zapewniam też wszystkich, że moderuje mi się bardzo dobrze i będę to robić tak długo, jak będę mieć na to ochotę i -nawet 'święta trójca** z plotkowego' * nie jest w stanie mnie od tego odwieść.
EOT

*-emotikonka zamierzona, nieprzypadkowa oraz przemyślana
**-interpretacja własna mile widziana
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości