"Przywłaszczanie" pomysłów na kolczyki - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-04-21, 23:48   #91
Maggie_90
Wtajemniczenie

Dot.: "Przywłaszczanie" pomysłów na kolczyki

Joanno, taka sytuacja ma nagminnie miejsce u mnie i przyznam szczerze, że zdażyłam się przyzwyczaić- teraz zwisa mi to i powiewa. 'Koleżanka' kiedyś oglądając moje prace spytała mnie, skąd biorę materiały. Odpowiedziałam, że róznie, pasmanterie, allegro i inne. Sprawa ucichła.
Potem zachorowałam, a gdy wróciłam do szkoły inne znajome były obwieszone kolczykami zbyt podobnymi do moich.
Nie mogłam uwierzyć własnym oczom- owa 'kolezanka' przyszła do szkoły ze swoimi wyrobami- które były jeśli chodzi o koraliki jakich ja uzyłam kropka w kropkę identyczne! Ja zrobiłam sprężynki- tydzień później ona też przyniosła. I tak cały czas- ja mam jakieś nowości- jakiś czas później ona przychodzi ze swoim pudełeczkiem. I wszystko w cenie 5-10 zł.

Na początku byłam okropnie wściekła, jeszcze błagała mnie, żebym kupiła jej te i tamte koraliki, a ona jak sprzeda to mi odda kasę .

Może i jestem wredna, ale muszę przyznać, że jak dziewczyny skarżyły się, że to się oderwało, tamto obluzowało, to ukruszyło, wcale nie było mi przykro z tego powodu . Ja nie proszę się o to, aby kupowano ode mnie- i tak mimo wszystko sprzedaję niewiele. Nie muszę pytać się co drugi dzień: "a chcesz zobaczyć moje kolczyki? takie śliczne, fioletowe?"

Na jej pytania, jak zrobiłam to i tamto zawsze odpowiadam, że to tajemnica zawodowa I teraz tak naprawdę się tym już nie przejmuję.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 09:43   #92
aisah
Zakorzenienie

GG do aisah

ehh to ja z trochę innej "beczki". Koleżanka, zainspirowana moim kolczykowaniem, stwierdziła, że też zacznie. Tylko, że jak zobaczyłam jej kolczyki, to myślałam, że padnę.... (ze śmiechu rzecz jasna). Wiecie jaki jest taki karton, eee tekturka falista, taka gruba w miarę? no to ona wycięła prostokącik, pomalowała to farbami (rysunek ładny, nie powiem). Na kleju bodajże (nie przyglądałam im się z bliska) do środka dała nieudany loopik, nie wiem, czym robiony, ale co najlepsze, ten drucik był w kolorze mosiężnym albo miedzianym, a bigle srebrne (zapewne posrebrzane)

Ale wyobraźcie sobie taką tekturkę (deczko krzywo wycięta) i z boku jeszcze niczym nieobrobioną, tylko możesz przez to patrzeć na wylot.... <hahaha> i do tego ten "loopik".

i stwierdziła, że będą robić w ileś osób (tamte osoby i talent artystyczny?! <hahaha>) i będą sprzedawać ........ oczywiście ten wzór, co ona miała, to był ściągnięty z pakamery albo wylęgarni aa no i była z siebie dumna jak nie wiem, jak je miała na sobie. Kto to kupi?! Chyba nikt, może jakiś ślepy :P, a raczej ślepa!
aisah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 09:52   #93
qbek!
Zadomowienie

GG do qbek!

wcale się nie zdziwię jak ktoś kupi.... a dlaczego?? bo wyróżnianie z tłumu jest "w modzie" hahahaha

qbek! jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 10:33   #94
aisah
Zakorzenienie

GG do aisah

no tak, ale wiesz, to było tak niedopracowane....
Stary 2007-04-24, 11:31   #95
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Bo to były jej pierwsze kolczyki. Za drugim trzecim piątym razem pójdzie lepiej
kolczyki z falistej tekturki też widziałam i wyglądały ciekawie. Ja bym nie kupiła, ale ktoś inny - kto wie?
Stary 2007-04-24, 11:37   #96
czarny kot
Zakorzenienie

Ech, rece opadaja... Ja dlugo czekalam az zaczelam sprzedawac. Traz tez sprzedaje malo, tak zeby mi sie zwrocilo za materialy. Ciesze sie jak cholera jak ktos doceni moje prace i kupi... A jak jeszcze widac ze sie zakochal w kolczykach (ostatnio sprzedalalm taka pare, nawet nie dostalam ich do zdjec ) to juz w ogole dumna jak paw chodze. Tak samo jak wlascicielka zreszta

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 11:52   #97
farfallina
Zadomowienie

GG do farfallina

Cytat:
Napisane przez czarny kot Pokaż wiadomość
Ech, rece opadaja... Ja dlugo czekalam az zaczelam sprzedawac. Traz tez sprzedaje malo, tak zeby mi sie zwrocilo za materialy. Ciesze sie jak cholera jak ktos doceni moje prace i kupi... A jak jeszcze widac ze sie zakochal w kolczykach (ostatnio sprzedalalm taka pare, nawet nie dostalam ich do zdjec ) to juz w ogole dumna jak paw chodze. Tak samo jak wlascicielka zreszta
Kocie ja mam tak samo! Jak cos sie komus spodoba na tyle, ze chce to kupic to strasznie sie ciesze! Sprzedaje tez niewiele...raczej po to, zeby zarobic na nastepne zamowienia koralikow.
Choc...przed samym wyjazdem z Anglii tak mi sie tam sprzedaz rozkrecila, ze az zal bylo wyjezdzac! Moj TZ to az sie obawial, ze go puszcze do Holandii samego
W Anglii moja kolezanka zaczela pracowac w biurze nieruchomosci...dookola same baby, Angielki
Jej sie moje kolczyki bardzo podobaly i juz za pierwszym razem kupila chyba 5 par. Potem chodzila w nich do pracy no i jak tamte zobaczyly to koniec!
Do tej pory do mnie dzwonia i pytaja kiedy przyjade i im cos przywioze. Ostatnio nawet wysylalam im komplet: kolczyki + lancuch z zawieszka dla jakiejs kolezanki na urodziny. To tej co ta paczke rozpakowala...tak sie spodobalo to, co zrobilam, ze od razu schowala dla siebie, a kolezance kupily cos innego
Takze ja tez czasami dumna chodze Szczegolnie jak kolezanka do mnie dzwoni i mowi, ze wlasnie siedza w 4 osoby w biurze...i wszystkie baby w moich kolczykach

Sorki, ze moze moja wypowiedz akurat nie na temat "przywlaszczania pomyslow"

New edition

Moje swiecidelka Zapraszam!
farfallina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 12:24   #98
Aeterna
Zakorzenienie

Temat śmemat ; ale bardzo fajnie sie czyta takie posty.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 12:43   #99
farfallina
Zadomowienie

GG do farfallina

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość
Temat śmemat ; ale bardzo fajnie sie czyta takie posty.
dzieki Aete

New edition

Stary 2007-04-24, 13:17   #100
lawenda99
Zakorzenienie

a mi się była klientka pochwaliła swoją nową stroną z kolczykami. Tracę cierpliwość jak widzę kolejne kopie swoich prac...........
I've nothing but you on my mind

http://www.youtube.com/watch?v=ui2mKtzsY0o

lawenda99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 14:57   #101
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Cytat:
Napisane przez farfallina Pokaż wiadomość
Takze ja tez czasami dumna chodze Szczegolnie jak kolezanka do mnie dzwoni i mowi, ze wlasnie siedza w 4 osoby w biurze...i wszystkie baby w moich kolczykach
Taak nie ma większego kolczykowego szczęścia dla mnie ostatnio poszłam na niemiecki i: pani od niem. w moich kolczykach, koleżanka z jednej strony w moich kolczykach, kolezanka z drugiej strony w moich kolczykach...
Też mi się sprzedaje niewiele, kasa idzie tylko na kolejne zamówienia. Ale bardzo sie cieszę, że tak jest, gdyż nie byłoby mnie stać na to hobby, gdyby chociaż trochę sie nie zwracalo.
Jednak inwestować musiałam przez dobrych kilka miesięcy, dopóki nie zaczęłam robić te kolczyki równe. Bo gusta są różne, ale nieumiejętności nie da się zatuszować.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-24, 15:02   #102
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A mnie rodzice zaczepiają... Bo koleżanki w pracy chodzą w moich fimolepkach, no i dzieciaki to widzą, zresztą sama noszę własne kolczyki. Fama poszła do rodziców, kilka mamuś zażyczyło sobie prezentacji, ale... Mnie głupio, na razie odpuszczam.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 15:03   #103
farfallina
Zadomowienie

GG do farfallina

Cytat:
Napisane przez Rosemary Pokaż wiadomość
Taak nie ma większego kolczykowego szczęścia dla mnie ostatnio poszłam na niemiecki i: pani od niem. w moich kolczykach, koleżanka z jednej strony w moich kolczykach, kolezanka z drugiej strony w moich kolczykach...
Rosemary...powinnas w takim razie od pani z niem. zamiast oplaty za kolczyki wynegocjowac obietnice zwolnienia z testow, egzaminow itp

New edition

Stary 2007-04-24, 15:38   #104
Maggie_90
Wtajemniczenie

Bu... Przed chwilą koleżanka przesłała mi link do kolczyków prawie identycznych jak moje. Przykre... I to jeszcze za jaką cenę!

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 16:26   #105
loverynka
Zakorzenienie

A ja się załamałam. Bo koleżanka wzięła ode mnie kolczyki do domu (zaufana była) żeby popatrzeć przez dwa dni i wziąć albo i nie. Zwróciła mi je po 2 dniach twierdząc że nie ma pieniędzy. Po tygodniu widzę ją w identycznych, skopiowanych dosłownie, ale wykonanych okropnie... Załamałam się. Smutno mi.

loverynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 16:56   #106
merczi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez loverynka Pokaż wiadomość
A ja się załamałam. Bo koleżanka wzięła ode mnie kolczyki do domu (zaufana była) żeby popatrzeć przez dwa dni i wziąć albo i nie. Zwróciła mi je po 2 dniach twierdząc że nie ma pieniędzy. Po tygodniu widzę ją w identycznych, skopiowanych dosłownie, ale wykonanych okropnie... Załamałam się. Smutno mi.
Loverynka, az mnie zatkalo doslownie. To juz jest granica bezczelnosci wg mnie.
merczi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 17:04   #107
aisah
Zakorzenienie

GG do aisah

Cytat:
eh, jaka wredna... ja bym jej coś powiedziała...
Stary 2007-04-24, 18:29   #108
joanna_k
Joanna d'Moder

Cytat:
Napisane przez merczi Pokaż wiadomość
Loverynka, az mnie zatkalo doslownie. To juz jest granica bezczelnosci wg mnie.
co za beszczelność.Może następnym razem, jak będzie miała te kolczyki na uszach,to powiedz od niechcenia że ktoś kto je zrobił nie ma pojęcia o robieniu kolczyków
Stary 2007-04-24, 18:38   #109
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Tak, taka drobna aluzja typu: wiesz, one są bardzo podobne do tych, co Ci pokazywałam. Ale są benadziejnie zrobione. Mam nadzieję, że nie dałaś za nie więcej, niż za te moje byś dała?

Glowa do góry. Wiecie, ja wiem, że nie robię nic odkrywczego. Jak mam czas, to przeglądam foty na necie, czasami nawet potem nie pamietam, że coś gdzieś widziałam. A gdy próbuję dobrać koraliki, to wychodzą często takie, że już to gdzieś było.
Ale mam z tego radochę i to chyba najważniejsze...

Ale przypomniało mi się właśnie. Udzielam się na pewnym hendmejdowym litewskim forum no i jedna panna parę razy pokazała niemal identyczne do moich kolczyków. Jednak w myśl tego, że nic odkrywczego nie robię, to nie mam jak nawet jej wrócić uwagę. Inna sprawa, że to mnie nie martwi jakoś szczególnie... Ale niedawno kliknęłam w jej profil i weszłam na jej domową stronę. Mój TŻ nie wiedząc co przeglądam, rzucił okiem i pyta: "zrobiłaś jeszcze jedną galerię swoich fot?". No cóż... podobne prace, niemal identyczna galeria i nazwa taka sama, tylko zamiast Rosemary's jej imię.
Śmieszne trochę
Stary 2007-04-24, 18:39   #110
aisah
Zakorzenienie

GG do aisah

Cytat:
Napisane przez joanna_k Pokaż wiadomość
co za beszczelność.Może następnym razem, jak będzie miała te kolczyki na uszach,to powiedz od niechcenia że ktoś kto je zrobił nie ma pojęcia o robieniu kolczyków
oo!! DOKŁADNIE jak kiedyś coś takiego ktoś mi zrobi, to mu tak powiem...
Stary 2007-04-24, 19:25   #111
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

No to już było chamskie....

Ja miałam taką sytuację dziwna na uczelni... zaczęłam dłubać.. i wiecie... zrób mi to, zrób tamto... no oki.. tu coś na urodzinki, na imieninki i takie tam... a tu nagle przyjeżdżam na uczelnie... a kumpela ma normalnie więcej koralików niż ja sobie przez 3 miesiące nazbierałam..... a akurat w tym czasie w empiku pojawiły się rzeczy to bizuteryjkowania..... i słyszałam.. wiesz... taki wzorek sobie wymyśliłam jak chcesz to Ci też zrobię.... na szczęście nie widziała za dużo moich prac....wiec nic nie skopiowała... ale że ja robiłam trochę makramą biżuterię to ona tez chciała... ale jak już wróciłam po wakacjach jako bardziej zaawansowana to nie mogła podpatrywać... a i jej już się znudziło....
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 20:04   #112
czarny kot
Zakorzenienie

Wiecie co? Ciesze sie ze jestem poki co jedyna bizuteryjkujaca i u mnie w okolicy, i w bylym LO gdzie sie pojawiam z pracami i na wacie

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-24, 20:27   #113
rina.k
Zadomowienie

Cytat:
Ale przypomniało mi się właśnie. Udzielam się na pewnym hendmejdowym litewskim forum no i jedna panna parę razy pokazała niemal identyczne do moich kolczyków. Jednak w myśl tego, że nic odkrywczego nie robię, to nie mam jak nawet jej wrócić uwagę. Inna sprawa, że to mnie nie martwi jakoś szczególnie... Ale niedawno kliknęłam w jej profil i weszłam na jej domową stronę. Mój TŻ nie wiedząc co przeglądam, rzucił okiem i pyta: "zrobiłaś jeszcze jedną galerię swoich fot?". No cóż... podobne prace, niemal identyczna galeria i nazwa taka sama, tylko zamiast Rosemary's jej imię.
Śmieszne trochę
no wiadomo, nie da się czasami uniknąć powieleń wzorów, ale takie bezczelne zrzynanie?...... ja bym się ostro wkurzyła, a najbardziej z powodu tego, że w sumie nie da się nic zrobić uważam, że Twoje prace są charakterystyczne, a podrabianie czyjejś osobowości jest godne potępienia, podszywanie się pod kogoś - z tym bym mogła porównać.
...i inna biżuteria [][][]
rina.k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-25, 10:28   #114
naila
Zakorzenienie

Jejku To co opisujecie to normalnie bezczelne oszustwo!
Naprawdę można się zdenerwować i na dodatek stracić wenę i w ogóle chęci do robienia czegokolwiek...

Cytat:
Po tygodniu widzę ją w identycznych, skopiowanych dosłownie, ale wykonanych okropnie... Załamałam się. Smutno mi.
nie przejmuj się, rozlecą się jej szybko, a na dodatek widać na pewno, że badziewnie zrobione, więc nikt też zachwycać się nie będzie...
Chytry dwa razy traci!

Cytat:
[...] Mój TŻ nie wiedząc co przeglądam, rzucił okiem i pyta: "zrobiłaś jeszcze jedną galerię swoich fot?". No cóż... podobne prace, niemal identyczna galeria i nazwa taka sama, tylko zamiast Rosemary's jej imię.
Śmieszne trochę
Również bezczelne zwykłe złodziejstwo

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-25, 14:52   #115
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Jak czytam te posty, to normalnie mną telepie Wiecie, ja bym raczej nie wytrzymała, kopistka usłyszałaby ode mnie kilka niemiłych słów.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-25, 15:35   #116
farfallina
Zadomowienie

GG do farfallina

szlag mnie za przeproszeniem trafia, jak widze w pace kolejne podroby kolczykow Ani

New edition

Stary 2007-04-25, 16:04   #117
rina.k
Zadomowienie

far, możesz podać linka?
Stary 2007-04-25, 16:58   #118
farfallina
Zadomowienie

GG do farfallina

rino...wystarczy np. spojrzec na nowosci

New edition

Stary 2007-04-25, 18:25   #119
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez farfallina Pokaż wiadomość
szlag mnie za przeproszeniem trafia, jak widze w pace kolejne podroby kolczykow Ani
No już nie przesadzajmy
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-25, 18:40   #120
rina.k
Zadomowienie

no właśnie dlatego prosiłam o link, bo nie widzę tam niczego co mogłoby być plagiatem
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości