|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolacja bialkowa
upiec na grilu lub w piekarniku w folii aluminiowej lub specjalnym rękawie do pieczenia
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
rada dla ćwiczących: unikajmy nabiału wieczorem (poczytajcie o laktozie) jogurty odpadaja!! moi koledzy jedzą na noc chudy twaróg - moja trenerka zdecydowanie zabronila mi jedzenie twarogu!! musze podpytac czemu bo podobno chudy twarog nie zawiera laktozy (??) sama nie wiem. ogolnie unikam wiec jogurtow i serkow (czasami w godzinach porannych). polecam gotowana/pieczoną pierś kuraka, ryby, jajka albo odżywkę białkowa!
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest wiele zalet jedzenia twarogu na noc, ale o tym pisałam mnóstwo razy i nie tylko ja. |
|
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
Mła ostatnio wsuwa namiętnie naturalne serki homo z cynamonem zmrożone uprzednio do stanu przypominającego kamulec
Chętnie wrzucam dwie-trzy truskawki i bardzo chcę wierzyć, że nie jest to zaporowa ilość węgli.A gdybym miała przestać jeść nabiał, od razu mogłabym sobie strzelić w łeb. Kocham nabiał i coś od życia mieć muszę
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla mnie chyba też....co ja bym jadła gdyby nie wszelkie sery i serki(żółty to przecież też nabiał :P ) ?
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
Hmmm... Czasami bawi mnie to określenie: produkty niewskazane.
Nabiał zawiera laktozę, więc out. Wędliny z konserwantami, lepsza pierś z kurczaka. Większość mięs - out. Mąka pszenna - out. Owoce - ograniczyć ilość. Ograniczyć węgle. Warzywa zostawić. Dużo, ale nie strączkowe. Strączkowe - out. Kukurydza - out. Marchewka - out. Wiecie co? Paść z głodu można, już o ciągłym ślinotoku nie wspominając.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
a dlaczego marchewka out?
|
|
|
|
|
#99 |
|
Rozeznanie
|
Ponieważ indeks glikemiczny ma wysoki. Od jednej surowej nie przytyjesz, ale gotowana to piekło i szatani, wystrzegaj się więc marfefki w mieszankach...
Wygłupiam się trochę, ale jak sobie poczytam o tych wszystkich "niewskazanych", to mi wychodzi, że winnam żreć żyto na garście, zapijać mineralką i zagryzać brokułem. I tuńczykiem. No
|
|
|
#100 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
'Wygłupiasz się' i jednocześnie przesadzasz trochę. |
||
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny taką kolację jecie codziennie? Znaczy mam na myśli, że białkową i innej nie ruszycie?
a jeszcze jedno pytanie: czasem wieczorem po prostu nie jestem głodna, gdybym zjadła zamiast kolacji mandarynki czy jabłko... Wtedy co? Znaczy mam na myśli, czy już coś się dzieje w moim organizmie, metabolizmie itp?
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#102 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie jem zawsze kolacji białkowej, bo są znowu dwie szkoły, a ta druga mówi że na kolację najlepiej właśnie węglowodany, np grzanka z dżemem... Wiec czesto robię sobie właśnie jakieś kanapki i do tego obowiązkowa herbatka. A owoce i warzywa jem na kolację wtedy, gdy czuję że w ciągu dnia za dużo zjadłam albo gdy wrócę do domu bardzo późno i wiem że już nie powinnam jeść...ale wiem też że warzywa i owoce na kolację nie wystarczą
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do owoców na noc - a jesteś na redukcji ? Ogólnie powinno się unikać węglowodanów na noc, ale świat się nie zawali jeśli raz kiedyś zjesz to na co masz w danej chwili ochotę... wieczorem. I nie, z Twoim metabolizmem wtedy się nic nie stanie. Na pewno nie od 'jednorazowego' wyskoku. edit: ta grzanka z dzemem to najczystsze weglowodany proste o wysokim IG, a na noc to kiepski pomysł. Nawet nie są złożone... edit2: tzn. mam na myśli grzankę z chleba pszennego - typu chleb tostowy. |
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
tak, redukcja
![]() pod wpływem Waszych postów zaczęłam zamiast kanapek z wasą, które jadłam od wakacji, jeść na kolację tunczyka, chudy twaróg... Ale że zdarza mi się masa "grzeszków", to pomyślałam, że mandarynki byłyby taką bardziej lekką kolacją, gdy nie jestem naprawdę glodna tylko nie wiem czy w dobrą stronę kombinuję
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo o to w tym chodzi (białko jest budulcem) - aby spalić jak najmniej mięśni. I od białka nie przytyjesz, a od węgli (a już szczególnie prostych) owszem - w nadmiarze. I nawet jeśli zjesz tą grzankę (ww proste), szybko poczujesz głód to on wcale nie będzie oznaką że spaliłaś kalorie z tej grzanki. A co do tego czasopisma - nie znoszę go w związku z tym tak zaciekle obstaje przy swoim (i nie tylko swoim ). Ale myśle że z mojej strony to wszystko mam nadzieję że wyjaśniłam sens białkowych kolacji.
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Rozeznanie
|
Ather, przejaskrawiam, bo potem dziewczyny boją się zjeść jabłko o dziesiątej wieczorem. Sama wpadłam w manię i tejże manii nie polecam.
Do wędlin na out zaliczyłabym wszelką kiełbasę, szynkę wieprzową, etc. Z owocami "nie należy przesadzać". A teraz ten nabiał nieszczęsny... IMHO po prostu czasem trudno spojrzeć na jedzenie jak na jedzenie, a nie na zbiór wartości odżywczych. Bo tak na dobrą sprawę, komu na redukcji zaszkodzą na przykład dwie mandarynki zeżarte przed snem? Ta mania serka wiejskiego to już też momentami rozmiary epidemii (i żeby nie było - uwielbiam serek wiejski). Ale... Ather, nie wydaje Ci się czasem, że sporo dziewcząt ma problemy z wymyśleniem na "białkową kolację" czegoś innego niż wymieniony serek czy tuńczyk wsw? Przejaskrawiam, owszem, śmieję się z tego, owszem, nie zaprzeczę. Ale prawda taka, że co lekarz to inna teoria.
|
|
|
#109 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A od tycch serków to rzeczywiscie można na głowe dostać. Tak wogóle to wg mnie za dużo białka to też niezdrowo, wiec dlatego jem niebiałkowe kolacje, bo np na śniadanie wciagam 200 g wieśniaka, bo zauważyłam że jestem wtedy w szkole mniej głodna Oczywiście 200 gram wieśniaka + coś tam najczęściej właśnie razowiec
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mówię że u wszystkich... co do tego że co lekarz to inna teoria - owszem. Jesli chodzi o wymyślanie białkowych kolacji, to już inna kwestia, ja np. mam ciągle nowe pomysły i nigdy nie jem tego samego dwa dni pod rząd ![]() Ale to już kwestia indywidualna. W wątku xxx dni bez słodyczy napisałam dzisiaj króciutki post na temat problemu o którym wspomniałaś wyżej. Nie nalezy przesadzać w żadną stronę. Szanuję opinię innych Wizażanek i liczę się z nią. Ja jednak wypowiadam tylko swoje zdanie Co osoba to inne podejście i każdy ma do tego pełne prawo. Dlatego niech każdy robi to co uważa za słuszne. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy jest jakiś wątek z ocenami jadłospisów?
bo jak wpisałam jadłospis w wyszukiwarkę, to wyświetliło się mnóstwo wątków, ale dotyczących czego innego
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Ile dziś zjadłam" http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215124 |
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za linka
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam problem z kolacja.wprawdzie od niedawna sie odchudzam,bo od tego poniedzialku,no ale jednak.. przez ten czas moja kolacja jest ciagle taka sama- serek wiejski + pare lyzeczek tunczyka (oczywiscie w sosie wlasnym). co moglabym jeszcze jesc? np jogurt,no dobra,ale to raczej za malo.. nic mi do glowy nie przychodzi..
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
twaróg serek wiejski twarożek domowy jajka chude ryby tuńczyk wsw pierś z kurczaka omlet twaróg z wędliną, warzywami |
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Omlet na R? to taki smazony bez tluszczu?
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś ( ) próbowałam zrobić omleta bez mąki i nie dało rady, był zbyt... wiotki Ja robię tak: 2 jajka, 2 płaskie łyżki mąki, spora łyżeczka cukru, kilka kropli jakiegoś olejku.Biszkopt
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:51.

Chętnie wrzucam dwie-trzy truskawki i bardzo chcę wierzyć, że nie jest to zaporowa ilość węgli.
Wygłupiam się trochę, ale jak sobie poczytam o tych wszystkich "niewskazanych", to mi wychodzi, że winnam żreć żyto na garście, zapijać mineralką i zagryzać brokułem. I tuńczykiem. No

). Ale myśle że z mojej strony to wszystko 

czasem curry.