Spirytus rozrabiany na wesele? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-07, 23:21   #91
rav12345
Wtajemniczenie

Dot.: Spirytus rozrabiany na wesele?

Zgadzam się z Taverney.

Cytat:
Napisane przez biedronka19876 Pokaż wiadomość
Witam, równiez wypowiem sie na ten temat. w sierpniu wychodzę za maż, myśle nad rozrobieniem spirytusu, a tylko dlatego ze nie stać mnie na drogą wodkę!!!
Co oznacza droga wódka dla ciebie, bo nie doprecyzowałaś? Moja ciotka prowadzi hurtownię, i mówi, że najczęściej wybieranymi wódkami są te w granicach 16-20zł. Dla mnie to jest tanio (porównując do droższych Finlandii itp.), ale niekoniecznie nisko jakościowo.

A to czy zaproponowałabym gościom mineralną zamiast wódki nie powinno być uzależnione od tego, czy mnie na wódkę stać, czy nie. Jeśli masz takie poglądy/powody, że na weselach nie powinno sie pić, to postępuj zgodnie z tym biorąc pod uwagę gości. Na weselu nie jesteś sama.
Jeśli zaś robisz wesele bezalkoholowe, bo cię na wódkę nie stać (z jakiego źródła by nie była), to zastanów się czy stać cię na wesele?

Co do "chlania do samego rana", to dzisiejsze wesela są kulturalniejsze niż te 10-15 lat temu. Jasne, są jeszcze jednostki, które lądują pod stołem, ale osobiście dawno o nikim takim nie słyszałam.
Stary 2008-01-08, 04:27   #92
architekt80
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny!

Otóż ja ze względu na moich wujów (któży właśnie nie wyobrażają sobie wesela bez ogromnej ilości alkoholu i bez upicia się na umur )zrobiłam tylko obiad dla rodziny i najbliższych przyjaciuł(w sumie około 20 osób ),było wino i inne alkohole dostępne w menu resturacji . Oszczędziło mi to mnustwo stresu . Polecam takie rozwiązanie gdy ktoś wie że musi (powinnien)pewne osoby zaprosić a nie chce .(po prostu nie robić wesela)

co do rozcięczanego spirytusu to szczerze przyznam że dopiero z tego wątku dowiedziałam się że tak się robi , ale niespecjalnie mnie to szokuje (ostatecznie jak się zaprasza osoby kture muszą się upić (czasem nieda się takich osób uniknąć)to po co przepłacać.

A spirytus ratifikowany jest w Japonii w każdym monopolowym

Pozdrawiam
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 09:59   #93
biedronka19876
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rav12345 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Taverney.

Co oznacza droga wódka dla ciebie, bo nie doprecyzowałaś? Moja ciotka prowadzi hurtownię, i mówi, że najczęściej wybieranymi wódkami są te w granicach 16-20zł. Dla mnie to jest tanio (porównując do droższych Finlandii itp.), ale niekoniecznie nisko jakościowo.

A to czy zaproponowałabym gościom mineralną zamiast wódki nie powinno być uzależnione od tego, czy mnie na wódkę stać, czy nie. Jeśli masz takie poglądy/powody, że na weselach nie powinno sie pić, to postępuj zgodnie z tym biorąc pod uwagę gości. Na weselu nie jesteś sama.
Jeśli zaś robisz wesele bezalkoholowe, bo cię na wódkę nie stać (z jakiego źródła by nie była), to zastanów się czy stać cię na wesele?

Co do "chlania do samego rana", to dzisiejsze wesela są kulturalniejsze niż te 10-15 lat temu. Jasne, są jeszcze jednostki, które lądują pod stołem, ale osobiście dawno o nikim takim nie słyszałam.
no dać za butelkę 16 zł, to dla mnie ta cena troche jest droga- jak sie nazbiera wieksza ilosc butelek to wyjdzie nie zła suma. a trzeba liczyc jeszcze ze sa bramy i dosc czesto zatrzymują osoby, ktore nas nie znaja i lapia okazje na wóde.

Owszem nie stac mnie na wesele, ale nierobie tez wesela mega ogromnego. staramy sie cos zaoszczedzic, ale napewno bez kredytu sie nie obejdzie. czasem jak czytam ze ktos na wesele wydał 40 tys to mi oczy z orbit wychodza.
napewno kazda z nas chce na czyms zaoszczedzic??? ja mysle nad wodka. samochodu nie wynajmujemy tylko powiezie nas kuzyn. sukienka tez używana. a na rodzicow zbyt nie moge liczyc.
owszem chetnie bym zrobila wesele bezalkoholowe, tylko ze wtedy nikt na nie nie przyjdzie. sa u mnie w rodzinie osoby, ktore niezle w siebie wleja i nic im niema.

koncze udzielanie sie na tym watku, gdyz widze ze osoby, ktore mysla o spirytusie sa tu bardzo krytykowane
biedronka19876 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 10:33   #94
architekt80
Zakorzenienie

Kredyt na wesele Kredyt to się bierze na dom ewntualnie na samochód ale to też raczej nie bo szybko traci na wartości. Szanując swoje pieniądze i ciężką prace nie marnowałabym ich w tak idiotyczny (przepraszam ale musze to napisać)sposób. Wesele to jeden wieczur w życiu naprawde warto się na niego zadłużyć?nie rozumiem i nie zrozumiem.......

Pozdrawiam
Stary 2008-01-08, 10:36   #95
biedronka19876
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
Kredyt na wesele Kredyt to się bierze na dom ewntualnie na samochód ale to też raczej nie bo szybko traci na wartości. Szanując swoje pieniądze i ciężką prace nie marnowałabym ich w tak idiotyczny (przepraszam ale musze to napisać)sposób. Wesele to jeden wieczur w życiu naprawde warto się na niego zadłużyć?nie rozumiem i nie zrozumiem.......

Pozdrawiam
moze zle ujęłam slowo kredyt. mialam na mysli pozeczke. i nie mialam na mysli sumy wiekszej niz 10 tys. Zawsze marzylam o weselu, a marzenia nalezy realizowac
Stary 2008-01-08, 10:40   #96
kodeina
Zakorzenienie

Spirytus rozrabiany na wesele?

architekt a ja nie rozumię Twojego stanowiska ale je szanuję. Mnie nie dziwi kredyt na wesele, wszystko jest takie drogie! Z racji tego że jest to jeden wieczór i raz w życiu ma się własne wesele warto je zoorganizować ( no chyba że ktoś jest przeciwnikiem i z óżnych względów chce tylko skromny ślub)
Wolałabym zabrać kredyt na wesele i kupić "normalną" wódkę niż rozrabiać spirytus...nie chciałabym aby goście narzekali na ochydną wódkę i mieli rewolucję żołądkowe kilka dni po. Zdaję sobie sprawę że wszystkim nie dogodzę ale wódka w średniej cenie powinną większość zadowolić.

biedronka , nam w większości wesele organizują/opłacają rodzice ale część wydatków spada na nas.... mamy plan opłacić to z pieniedzy które dostaniemy ( np. fotografa).
Nie chciałabym za 2 lata żałować że nie miałam wesela i ładnych zdjęć...

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-01-08 o 17:56 Powód: post pod postem
kodeina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 10:43   #97
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kodeina Pokaż wiadomość
architekt a ja nie rozumię Twojego stanowiska ale je szanuję. Mnie nie dziwi kredyt na wesele, wszystko jest takie drogie! Z racji tego że jest to jeden wieczór i raz w życiu ma się własne wesele warto je zoorganizować ( no chyba że ktoś jest przeciwnikiem i z óżnych względów chce tylko skromny ślub)
Wolałabym zabrać kredyt na wesele i kupić "normalną" wódkę niż rozrabiać spirytus...nie chciałabym aby goście narzekali na ochydną wódkę i mieli rewolucję żołądkowe kilka dni po. Zdaję sobie sprawę że wszystkim nie dogodzę ale wódka w średniej cenie powinną większość zadowolić.
Ja również szanuje Twoją opinie i Biedronki poprostu mamy różne poglądy na temat wesela

Pozdrawiam serdecznie
Stary 2008-01-08, 10:43   #98
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
owszem chetnie bym zrobila wesele bezalkoholowe, tylko ze wtedy nikt na nie nie przyjdzie. sa u mnie w rodzinie osoby, ktore niezle w siebie wleja i nic im niema.
Współczuję rodziny.

I Ty chcesz się jeszcze zadłużać, żeby takich osobników pozapraszać na wesele?
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 10:45   #99
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Współczuję rodziny.

I Ty chcesz się jeszcze zadłużać, żeby takich osobników pozapraszać na wesele?
Może niechce tylko musi , lub rodzice bardzo nalegają albo będzie im przykro jeżeli tych osób nie zaprosi tak jest bardzo często .
Stary 2008-01-08, 10:49   #100
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Może niechce tylko musi , lub rodzice bardzo nalegają albo będzie im przykro jeżeli tych osób nie zaprosi tak jest bardzo często .
Nikt nic nie "musi".

Nie trzeba się zadłużać, żeby rodzinnych chlorów zaprosić na wesele, można dla najbliższych osób zrobić uroczysty obiad w restauracji.
W końcu każdy sam powinien decydować, jak jego wesele ma wyglądać.
Stary 2008-01-08, 10:53   #101
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Nikt nic nie "musi".

Nie trzeba się zadłużać, żeby rodzinnych chlorów zaprosić na wesele, można dla najbliższych osób zrobić uroczysty obiad w restauracji.
W końcu każdy sam powinien decydować, jak jego wesele ma wyglądać.

Ja się z Tobą zgadzam i sama miałam właśnie obiad w restauracji

Ale myśle że to zależy kto jest sponsorem wesela bo jeśli rodzice to cuż ..oni mogą mieć własną wizje tego dnia i często nie bardzo chcą dyskutować z młodymi (widziałam takie przypadki bardzo często).
Stary 2008-01-08, 10:53   #102
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez kodeina Pokaż wiadomość
A mnie dziwi, jakie panuje na tym wątku przekonanie o "rewolucjach żołądkowych" po rozrabianym spirytusie. Widocznie takiej wódki nigdy nie piłyście i lepiej żyć stereotypem. Problemy żołądkowe mogą być co najwyżej po jedzeniu albo po spożyciu dużej ilości mieszanego alkoholu, czyli wódka+wino+piwo itp. Po naszym weselu (25 osób - 40 butelek wina i 40 butelek rozrobionego spirytusu) nikt nie miał kaca ani "rewolucji żołądkowych".
Dlatego biedronka19876 nie przejmuj się krytyką swojej decyzji. We mnie masz wsparcie.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 10:56   #103
architekt80
Zakorzenienie

Ja piłam wiele razy wódke produkcji mojego teścia i mam się dobrze
Stary 2008-01-08, 10:59   #104
calkiem-spoko
BAN stały

Spirytus rozrabiany może być dobry, może nie powodować sensacji żołądkowych, ale jest wybitnie mało elegancki.
Zależy, na jakim standardzie ktoś chce mieć wesele, bo przecież nikt nikomu nie zabrania niczego.
Stary 2008-01-08, 11:23   #105
biedronka19876
Rozeznanie

Cytat:
macie racje, niechce sie zadluzyc, ale muszę. Pierw bylo mowione ze rodzice pomoga, jednak z dnia na dzien jestesmy bardziej przekonani ze musimy wszystko sami oplacic. No a z wesela z tego powodu tez niechcemy rezygnowac. Wkoncu to nasz dzien zmykam z tego watku pa
Stary 2008-01-08, 11:29   #106
architekt80
Zakorzenienie

nie zmykaj czasem tak jest niestety że się musi , nie przejmuj się myśl o tym co w tym dniu będzie miłe i piękne
Stary 2008-01-08, 11:35   #107
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
nie zmykaj czasem tak jest niestety że się musi , nie przejmuj się myśl o tym co w tym dniu będzie miłe i piękne

Jak ktoś nie umie wyrażać ostro własnego zdania w tak ważnej sprawie, jak ślub, to wtedy rzeczywiście "musi" zadłużać się, tylko po to żeby rodzinnych pijaków zaprosić
Stary 2008-01-08, 12:14   #108
biedronka19876
Rozeznanie

Cytat:
Jak ktoś nie umie wyrażać ostro własnego zdania w tak ważnej sprawie, jak ślub, to wtedy rzeczywiście "musi" zadłużać się, tylko po to żeby rodzinnych pijaków zaprosić
tu juz niechodzi o rodzinnych pijaków. wodke mamy zamiar kupic a przynajmniej cześć jeszcze przed pozyczka, a pozyczka bedzie ogolnie brana na cała uroczystośc weselna w restauracji. tym bardziej ze od stycznia ceny ida w gore i Pani z restauracji juz zaznaczyla ze bedzie drozej.

Ciekawe jak ty bys postapila na moim miejscu, bo w kazdej rodzinie bez wyjatkow!! sa czarne owce!!! i nic na to nie poradzimy. z zaprosic wypada bez wzgledu na to czy ktos pije czy nie.
Stary 2008-01-08, 13:51   #109
I2I3I4
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
Hej, czy spotkalyscie sie z czyms takim ze na weselu byl spirytus rozrabiany? Spirytus polski z polmosu no i rozcieczany przez osoby kompetentne. Ktos podsunal mi taki pomysl i nie wiem co o tym myslec...
Jeśli Ci słoma z butów wystaje to podaj gościom taki spirol, ja w życiu bym czegoś takiego nie zrobiła...
Stary 2008-01-08, 16:19   #110
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Ciekawe jak ty bys postapila na moim miejscu, bo w kazdej rodzinie bez wyjatkow!! sa czarne owce!!! i nic na to nie poradzimy. z zaprosic wypada bez wzgledu na to czy ktos pije czy nie.
Nie mam w rodzinie osób, ktore na weselach chleją na umór i przychodzą na uroczystość tylko po to, żeby się napić.

Gdybym miała - nie zaprosiłabym takowych osobników. Bo po co? Moje wesele, ma być tak jak ja chcę, a nie zapijaczony wujaszek.
Stary 2008-01-11, 08:58   #111
Maddie
Wtajemniczenie

Nie podałabym rozrabianego spirytusu na weselu. Jakoś tak mało eleganckie się to wydaje i nie mam zbytniego zaufania do takich trunków..
Maddie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 13:31   #112
azzis
Zakorzenienie

Ja byłam na kilku weselach i na jednym był spirytus. Wesele było na ponad 160 osób, więc chcieli przyoszczędzić na wódce.
Mimo iż był wlany w butelki z nalepkami nie smakował za dobrze.
Wódka jednak smakuje (jeśli można tak o niej powiedzieć) o wiele lepiej niż rozrabiany spiryt nawet z jakąś cytryną czy karmelem.
Ja na swoje wesele na pewno będę miała "normalną" wódkę, ewentualnie na rozdanie na bramach (choć i tak się żadnych nie spodziewam) można dać spiryt

azzis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 13:56   #113
biedronka19876
Rozeznanie

Cytat:
Nie mam w rodzinie osób, ktore na weselach chleją na umór i przychodzą na uroczystość tylko po to, żeby się napić.

Gdybym miała - nie zaprosiłabym takowych osobników. Bo po co? Moje wesele, ma być tak jak ja chcę, a nie zapijaczony wujaszek.
No tak, to twoje wesele i zapraszasz kogo chcesz, tak samo jest u mnie.
Nie mialam wogole na mysli zapijaczonych wujaszków, niechcialam pisać tego na tym forum, ale w sumie co mi zalezy.
Tylko jednak wypada zaprosic Ojca, mimo to ze jest alkoholikiem, nieprawdaż??
Stary 2008-04-08, 16:16   #114
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Tylko jednak wypada zaprosic Ojca, mimo to ze jest alkoholikiem, nieprawdaż??
Prawdaż

Ale spirytusu zapodawać nie wypada, jeżeli chce się mieć wesele na jakimś wyższym poziomie.
Stary 2008-04-08, 17:32   #115
biedronka19876
Rozeznanie

Cytat:
Prawdaż

Ale spirytusu zapodawać nie wypada, jeżeli chce się mieć wesele na jakimś wyższym poziomie.
na wesele zakupilismy 45 butelek 0,5 l absolwenta. dokupimy jeszcze troche jakis likrów i powinno wystarczyc.
Stary 2008-04-08, 21:29   #116
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
co do rozcięczanego spirytusu to szczerze przyznam że dopiero z tego wątku dowiedziałam się że tak się robi , ale niespecjalnie mnie to szokuje (ostatecznie jak się zaprasza osoby kture muszą się upić (czasem nieda się takich osób uniknąć)to po co przepłacać.
Cytat:
Spirytus rozrabiany może być dobry, może nie powodować sensacji żołądkowych, ale jest wybitnie mało elegancki.
Zależy, na jakim standardzie ktoś chce mieć wesele, bo przecież nikt nikomu nie zabrania niczego.
Cytat:
Prawdaż

Widzę, że wątek odżył. Muszę znowu się wtrącić. Sorry, ale co to znaczy "wesele na wyższym poziomie"? Bo mi to wcale nie kojarzy się z problemem, jaki poda się na nim alkohol, tylko od miejsca, w którym się odbywa i od kultury gości. Bo upić można się piwem albo wiskaczem (jak taki alkohol uważacie za "elegancki"), a potem narozrabiać.
Stary 2008-04-09, 07:01   #117
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Muszę znowu się wtrącić. Sorry, ale co to znaczy "wesele na wyższym poziomie"? Bo mi to wcale nie kojarzy się z problemem, jaki poda się na nim alkohol, tylko od miejsca, w którym się odbywa i od kultury gości. Bo upić można się piwem albo wiskaczem (jak taki alkohol uważacie za "elegancki"), a potem narozrabiać.
Wszystko prawda, upić się można każdym alkoholem, ale i tak rozrabianego spirytusu w Wersalu i u królowej Elżbiety raczej nie podają Ciekawe czemu?
Stary 2008-04-09, 08:16   #118
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Wszystko prawda, upić się można każdym alkoholem, ale i tak rozrabianego spirytusu w Wersalu i u królowej Elżbiety raczej nie podają Ciekawe czemu?
Ale wódki (nawet tej z najwyższej półki) też nie.
Stary 2008-04-09, 11:42   #119
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Ale wódki (nawet tej z najwyższej półki) też nie.
No tego to już tak nie wiem
W każdym razie rozrabiany spirytus to Wersal nie jest, oj nie. Ja osobiście bałabym się podać takie coś, bo myślę, że goście mogliby się czuć zdegustowani.
Ale OK, bo już i tak w kółko to samo piszę, nie mam co się powtarzać
Stary 2008-04-09, 12:28   #120
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Ale OK, bo już i tak w kółko to samo piszę, nie mam co się powtarzać
Jasne - jak ma się błędne pojęcie na ten temat.
Trzeba być na moim weselu, to byście widziały, że można mieć wesele "na wysokim" poziomie mimo rozrabianego spirytusu (kto miał ochotę na wódkę, bo mieliśmy także wino, ten go pił i zachwalał, że lepsze od wódki). Było nas tylko 25 osób, nikt się nie spił (prawie całe wino poszło), zabawa była przednia. Nawet mój wujek, który kiedyś pracował przy ambasadzie polskiej w Berlinie, zachwalał jego poziom.
PS. Dla mnie poziom wesela obniżają głupie zabawy typu nadmuchiwanie balona pupą, sprawdzanie kolanka itd.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości