|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Dziękuję Wszystkim za wspaniałe przepisy. Aż głodna się zrobiłam
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawe, że baza muffinkowa jest praktycznie zawsze taka sama. W jednych jest mleko, a w innych jogurt albo maślanka. Które lepiejsię udają? Jogurtowo-mślankowe czy te z mlekiem?
|
|
|
|
|
#93 |
|
Rozeznanie
|
Te z maślanką są lepsze-bardziej wilgotne, i dłużej smaczne. Ja zazwyczaj jesli w przepisie jest mleko to zastepuje je maslanką. Podawalam kiedys przepis na wizażu na muffiny śmietankowo brzoskwiniowe-pyszne są. Poszukaj.
|
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
ja też wole te z maślanką/jogurtem
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Też piekłam muffiny z różnych przepisów i najbardziej mi smakują te, które podała Ola.
I wolę maślankowe .
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
nie mogę znaleźc w wyszukiwarce przepisu Oli
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
sorry, powinnam była napisać "^olki^";
masz go w poście nr 2
|
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
a ja zrobiłam dzisiaj muffinki Bajaderki z borówkami
jak zwykle IDEALNE...
|
|
#99 |
|
Rozeznanie
|
a to moje
...z mojego wlasnego dietetycznego (w miare mozliwosci ) przepisu ...muffinki z maki pszennej razowej, zytniej razowej, slodzika, jogurtu lajt itd ![]() mam takie pytanie, moze ktos sie orientuje jaki tluszcz jest najbardziej (o ile to mozliwe) dietetyczny - w duzym cudzyslowiu ..chodzi mi o to co lepiej uzyc...margaryny, oleju...a moze ktos ma jakis inny pomysl czym to zastapic?sylwia18 Twoje muffinki sa obledne :slinka:..zreszta jak kazde z Twoich wypiekow
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje też smakowicie wyglądają Najzdrowszy z tłuszczy to oliwa z oliwek ale nie wiem jak się będzie sprawdzała w muffinkach...w umiarkowanych ilościach raczej nie zaszkodzi
|
|
|
#101 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tak sie wlasnie zastanawialam nad oliwa, ale troche sie balam ....nastepne beda z oliwa....jak nie wyjda to bedzie na Ciebie haha
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zazwyczaj używam jednak masła śmietankowego [660kcal] ponieważ nie toleruję posmaku oleju w wypiekach oliwa z oliwek jest faktycznie jednym z najzdrowszych tłuszczy ale na surowo, poza tym ma ona jednak dość ostry smak do smażenia i pieczenia lepszy jest olej rzepakowy, słonecznikowy i z pestek winogron [wszystkie mają w granicach 900kcal] mnie najbardziej odpowiada ten ostatni |
|
|
|
|
|
#103 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: banalnie proste muffinki czekoladowe
Ja też muszę sobie kupić formę do muffinek.Narazie robiłam tylko w zwykłych foremkach do babeczek. ![]() Ale już niedługo... ![]()
|
|
|
#104 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wątek muffinkowy-do Olci
Cytat:
Ps. Dziękuję za przepis na muffinki śmietanowo-brzoskwiniowe. Pyszne były. Z góry dziękuję, Aga |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Rozeznanie
|
Ja sprawdzam zawsze wykałaczką. Przyznam szczerze, że nigdy nie patrzę na czas.
A przepis na te muffiny brzoskwiniowe to chyba inna Ola podała
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Endo świetne te muffinki ![]() Wszystko mi w nich pasuje, tylko ja bym zamiast słodzika cukru brązowego użyła, bo posmaku słodzików nie lubię (no ale to ja taka dziwna jestem
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Przyczajenie
|
Ojej ja jestem Mufinomaniakiem, ale te forum to prawdziwa skarbnica przepisow
Jak tu sie wkleja te zdjecia to ja tez Wam pokaze swoje wypieki..? Moja foremke kupilam na allegro, pieke w niej ponad rok i jestem bardzo zadowolona, wiec jak jeszcze ktos szuka formy to naprawde polecam- link nizej. Aha i pieczecie z tymi papilotkami? Ja ich nie uzywam, ale wszyscy strasznie chwala... Pozdrawiam http://www.allegro.pl/item230478196_...iazd_duza.html |
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: banalnie proste muffinki czekoladowe
Eh.. dziś zrobiłam muffinki
NIestety.. nie mam silikonowych form, więc musisłam zrobić w metalowych, zwyklych na babeczki. I teraz mam problem.. bo jak chce je wyciagnąc to się rozwalają.. i wyglądają tak..a musze dodac ze w smaku sa dobre... http://foteka.pl/76faed7f51eeb5496344e1f61629ef7a ps. to wyglądające jak glutek, to odrobina ciasta ^^
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
Pyszne muffineczki z budyniem i czekoladą, które dzisiaj pierwszy raz zrobiłam : http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21870
i wyszly rewelacyjnie ![]() Dałam jedynie mniej cukru (ok 120g) i zrezygnowalam z sody, polecam - super przepis
|
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
mam niedyskretne pytanie - jakiej konsystencji powinno być ciasto muffinkowe? Ma się kleić i być gęste tzn. przywierać do łyżki? Czy bardziej lejące np. jak ciasto naleśnikowe?
|
|
#113 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
dziewczyny, czy bardziej oplaca sie na allegro czy w sklepie? Na allegro widzialam, ale sa bardzo drogie, razem z kosztem przesylki kosztuje okolo 30 zl.
Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2007-09-17 o 11:25 |
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
Do tej pory robilam muffinki z 4 przepisow i za każdym razem ciasto było dosc gęste, napewno nie posiadalo rzadkiej konsystencji jak ciasto nalesnikowe, co moge jeszcze powiedziec z pewnoscia nie schodzilo latwo z lyzki ktora nakladalam ciasto do formy, no ale bez przesady
![]() Moze wypowie sie jeszcze ktos bardziej doswiadczony w dizedzinie muffinkow odnosnie konsystencji ciasta
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-09-18 o 11:43 |
|
|
|
|
#115 |
|
Zadomowienie
|
Te Muffinki sa pyszne
, wiec polecam wyprobowac i podaje przepisy.MUFFİNKİ Z BUDYNİEM: Skladniki - Ciasto: - 300 g maki - 2 lyzeczki proszku do pieczenia - 1 lyzeczka sody - szczypta soli - 150 g masla lub margaryny - 160 g cukru - 170 ml mleka - 2 jajka Oprocz tego: - budyn waniliowy i biala czekolada Etapy przygotowania: 1. Ugotowac budyn waniliowy (budyn musi przestygnac, nie musi byc calkiem zimny), ugotowac w proporcjach: 1 budyn (na 500 ml mleka) z okolo polowa mleka (czyli 250-300 ml mleka) - budyn powinien byc gesty. 2. Maslo roztopic i rozpuscic w nim cukier - ostudzic. 3. W duzej misce wymieszac make, proszek, sode i sol. 4. W malej misce wymieszac jajka z mlekiem. 5. Do suchych skladnikow dodac mleko z jajami i maslo z cukrem - polaczyc, ale nie mieszac dlugo - ciasto ma byc grudkowate. 6 Wlewac ciasto na dno foremek - najlepiej wylewa sie z miski z dziubkiem. 7. Nastepnie nakladac lyzka mase budyniowa - podzielic budyn tak do foremek, zeby wykorzystac go do konca. 8. Na kazda porcje ciasta z budyniem nakladac po 1 duzej kostce bialej czekolady - jesli sa male kosteczki, to nakladac po dwie sztuki. 9. Dalej przykrywac muffinki pozostalym ciastem - wylewamy ciasto tak, zeby przykrylo wszystko. 10. Foremki nasmarowac maslem i obsypac bulka tarta. MUFFİNKİ Z OWOCAMİ: Skladniki:- 2 szklanki maki - 1 lyzka proszku do pieczenia - szczypta soli - 2 szklanki dowolnych owocow (jagody, brzoskwinie, mango, jablka, albo mieszanka roznych owocow) - 1 szklanka posiekanych orzechow (wloskich, pekanow, migdalow) - 6 lyzek miekkiego masla - 1 szklanka cukru, lub mniej - 2 jajka - 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii - 1/2 szklanki mleka - 1 lyzka cukru+lyzeczka cynamonu do posypania (niekoniecznie) Etapy przygotowania: 1. Rozgrzac piekarnik do 190 st.C. 2. Foremki muffinkowe posmarowac maslem lub wylozyc papierkami. 3. Make wymieszac z proszkiem, sola, orzechami i owocami. 4. Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac jajka i wanilie - ubic. 5 Dodawac mieszanke maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszajac juz tylko lyzka). 6. Napelnic foremki prawie do pelna, posypac cukrem z cynamonem i piec okolo 25-30 minut. Smacznego
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#117 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas? I dlaczego jeszcze zwlekasz?
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
|
dziewczyny, która forma na muffinki jest lepsza- silikonowa czy teflonowa? Chciałabym razem z wami robić muffinki, ale narazie nie potrafię zdecydować się jaka formę kupić?
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:32.

.

...z mojego wlasnego dietetycznego (w miare mozliwosci 
Najzdrowszy z tłuszczy to oliwa z oliwek ale nie wiem jak się będzie sprawdzała w muffinkach...w umiarkowanych ilościach raczej nie zaszkodzi