![]() |
#91 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ślub z obcokrajowcem:)
dziewczynki mam prosbe czy ktoras moze mi napisac jak brzmi ta przysiega po niemiecku w urzedzie stanu cywilnego bo musze sie jej nauczyc jak ktoras z was moze to z gory dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Niedawno przerabialysmy to na innym watku, okazalo sie, ze przysiegi nie ma, jest tylko magiczne slowo "ja" w odpowiednim momencie
![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
nie ma przysiegi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
dziewczynki a mozecie mi cos wiecej napisac???
np jak to jest jak z papierami po cywilnym i wszystko to co wiecie bardzo prosze ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
A czy któras z was wie, jak wyglada slub CYWILNY z Niemcem brany w Polsce? Chodzi mi głownie o regułkę, moj narzeczony nie zna polskiego i chyba w całym tym stresie miałby trudnosci z nauczeniem sie jej. A moze mozemy mowic po niemiecku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Na pewno oboje nie mozecie mowic po niemiecku,w koncu to slub w Polsce
![]() Wydaje mi sie,ze Twoj TZ bedzie potrzebowal tlumacza,a Ty bedziesz skladac przysiege po polsku. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez mi sie tak wydaje, aczkolwiek nie dowiadywalismy się jeszcze, jak to jest.... Lepiej i mniej zamieszania byłoby po niemiecku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Przyczajenie
|
Cześć, w sierpniu wychodzę za mąż za obcokrajowca. Mój narzeczony jest obywatelem Ukrainy. Zamierzamy wziąść ze sobą śłub konkordatowy. Obecnie mieszkamy razem w Polsce. Potrzebny jest nam dokument o stanie cywilnym mojego narzeczonego z miejsca zamieszkania na Ukrainie. Dowiedzieliśmy się że jest mozliwosc uzyskania takiego zaswiadczenia w konsulacie Ukrainy w Polsce i to bym nam bardzo pasowało, ze względu na koszty i czas. Czy ktoś może załatwiał takie zaświadczenie przez konsulat w Polsce? Jeśli tak to prosze o informacje o trybie jak i czasie i kosztach tych czynności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
Raczkowanie
|
EDIT: hmmm po sklejeniu watkow wyszlo smiesznie bo nie zacytowałam wczesniej a teraz nie mogę sie dokopac, dlatego lekko przerobiłam odpowiedz
![]() ----- Cytat:
Co do do obywatelstwa to dluuuga i skomplikowana droga. Najpierw jeszcze jest pobyt czasowy dopiero po min 3 latach macie szanse przyznania stalego i wtedy mozna zaczac starac sie o obywatelstwo. Wazne jest tu zachowanie terminu miesiaca od wydania decyzji, (a nie karty!) bo inaczej tryb przez wojewode przepada i pozostaje o wiele ciezszy przez prezydenta.... ale do tego to sporo czasu Co do samego slubu, jesli bedzie w Polsce, to po pierwsze Twoj partner potrzebuje zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego. Jesli takowego brak musicie udac sie do sadu z wnioskiem o: Wydanie postanowienia zwalniajacego z oboeiazku przedlozenia w USC wymienionego wyzej zaswiadczenia (proste nie? ) Dopiero z tym dokumentem, oraz przetlumaczonymi (oczywiscie przez tlumacza przysieglego) paszportem, dokumentem potwierdzajacym pobyt (czyli np. wiza) oraz aktem urodzenia, mozna udac sie do USC Co do slubu za granica, to Ty musisz wystarac sie w polskim USC o takie zaswiadczenie, co do Twojego partnera moja wiedza sie tu konczy musicie spytac na miejscu ... Cytat:
![]() Co do możliwość slubu z obcokrajowcem w Polsce: Jesli jest chrzescijaninem, nie ma wiekszego problemu. Jesli jest np grekokatolikiem to nie na w ogole problemu bo sakramenty sa wazne. Problem zaczyna sie jesli to osoba nieochrzczona (podejrzewam, ze to nie ten przypadek, ale moze komus sie przyda). Brak chrztu jest bowiem tgz. "przeszkoda zrywajaca" od niej potrzebna jest dyspensa Biskupa (to zalatwia w imieniu pary Proboszcz). Najwiekszym problemem przy slubie w KK moze byc jednak co innego. Dla dopelnienia procedury potrzebnych jest 2 swiadkow (nie musza to byc katolicy, ale musza znac delikwenta co najmniej od 18 roku zycia) ktorzy przed katolickim ksiedzem zloza przysiege o wolnym stanie kandydata. Niestety KK nie uznaje za istotne nawet postanowienia sadowego zezwalajacego obcokrajowcowi na slub w Polsce. Dodam, ze takie postanowienie jest potrzebne w przypadku, kiedy nie mozna uzyskac zaswiadczenia o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku. Wtedy pierwsza droga, przed USC wiedzie przez sad. Nie wiem czy zamiast wyjasnic jeszcze bardziej Wam w glowach nie namieszalam. Jakby co to pytajcie, postaram sie odpowiedziec. a zainteresowanych tematyka zwiazkow mieszanych zapraszam takze na forum "Zwiazki Mieszane" http://home4all.gromader.org mam nadzieje, ze nie popelnilam tym zaproszeniem jakiegos wykroczenia ??? pozdrawiam Edytowane przez Mohini Czas edycji: 2007-06-09 o 22:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Dot.: slub koscielny z obcokrajowcem :)
Chrzest wcale nie jest obowiazkowy w przypadku slubu w Kosciele Katolickim.
Bierzemy z moim narzeczonym (ktory jest nieochrzczony) we wrzesniu slub koscielny w Polsce i nie bylo w tej kwestii zadnych problemow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
z KPK: Cytat:
a TU jeszcze troche wiecej informacji. To jest oczywisce, wylacznie litera prawa, w jaki sposob natomiast owe formalnosci sa zalatwiane, zalezy juz od czlowieka i jego nastawienia. Kiedys znalazlam w jakims wywiadzie slowa ksiedza, ktore bardzo mi sie spodobaly i calkowicie sie z nimi zgadzam: Cytat:
Cytat:
pozdrawiam ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny!!A jak wyglada sprawa małżeństwa z Belgiem?Chodzi mi o kilka spraw. Chcialabym zeby przysięga była po polsku i francusku, da sie tak zrobic?I zeby czytania czytała rodzina w dwoch jezykach. Nie wiecie czy to jest mozliwe?I gdzie szukac takiego ksiedza ktory jeszcze by do tego poprowadził msze po ang?A jak to wyglada z naukami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do czytan w roznych jezykach, to zalezy juz tylko od przychylnosci ksiedza ![]() Z ksiedzem co mowi po angielsku raczej wiekszych problemow miec nie powinnas. I jeszcze raz zareklamuje forum, do ktorego link mam w podpisie, tam znajdziesz wiele wiecej na temat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Mohini, moj narzeczony jest ateista, wiec w naszym przypadku bedzie to rzeczywiscie slub jednostronny. Natomiast dyspensa nie byla potrzebna. Slub koscielny bierzemy w Polsce, a cywilny w Niemczech. Po wzieciu slubu cywilnego w Niemczech, idziemy z zaswiadczeniem do Kosciola Polskiego w Niemczech i na jego podstawie dostaniemy tzw. licencje, ktora pozwala kazdemy ksiedzu udzielic nam w Polsce slubu.
Tak to wyglada w naszym przypadku. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sprawdzalam w niemieckim KPK.... zapis brzmi oczywiscie identycznie, ale moze prawo jest tam inaczej interpretowane... nie wiem, tak kombinuje, w kazdym razie jesli mozesz sprawdz prosze na jakiej zasadzie nie potrzebujecie dyspensy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
Witam. Wertuję ten wątek już jakiś czas... Bardzo przydałaby mi się pomoc, gdyż nie jestem do końca pewna, jak to jest ...
![]() Sprawa wygląda tak, planuję we wrześniu wziąć ślub cywilny w Polsce. Ja - obywatelstwo polskie, on - obywatelstwo niemieckie i obywatelstwo polskie. Mamy dostarczyć takie dokumenty: ja - odpis skrócony aktu urodzenia, dowód, on - odpis skrócony aktu urodzenia, dowód, skrócony odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie. No i wydaje się, że wszystko jest proste. Ale mam takie pytania: - czy musimy w urzędzie niemieckim przed wrześniem składać jakieś papiery? urzędnicy niemieccy się trochę plączą i w zasadzie wychodzi na to, że chcą od nas takich papierów jakie wymagane przy zawieraniu ślubu w Niemczech (ode mnie np. zupełny odpis aktu urodzenia, apostille, potwierdzenie zameldowania, paszport, potwierdzenie o braku przeciwskazań do zawarcia związku, od niego-masę innych). - Czy rzeczywiście zanim pobierzemy się w Polsce musimy urzędowi w Niemczech dostarczyć te papiery? - A może dopiero po naszym ślubie w Polsce mamy je tam dostarczyć? - A może wcale nie musimy? - Może wystarczy po ślubie tylko przedłożyć w urzędzie niemieckim przetłumaczony akt ślubu? (a może nie trzeba go tłumaczyć jeśli dostaniemy go na druku miedzynarodowym - o takim przeczytałam w jednej z wypowiedzi na forum). Ratunku... ![]() Będę wdzięczna za informacje. Z góry dziękuję. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie!!!
Ja rownież jestem w podobnej sytuacji. A mianowicie. Biorę slub ze Słowakiem. Ślub bierzemy w Polsce w październiku. Jako takich problemów ani w Urzędzie ani w kościele nie mieliśmy. Poszło Nam naprawde gladlo. Mój narzeczony mowi dobrze po polsku więc nigdzie tłumacza nie potrzebujemy. Ale mam inny problem. Otóz jestm rowniez w początkowej ciąży. Moj partner jest w Anglii i zbiera kaske na ślub, ja tam z pracy musiałam zrezygnować i wróciłam do Polski. Mój problem jest taki, że tak naprawde to niewiemy gdzie po slubie bedziemy mieszkac. Ja chcialabym zostac w Polsce, mój partner nie ma co do tego pomyslu żadnycha oporów, ale boje się, że nie damy sobie rady jeśli chodzi o prace i zarobki. Dobrze wiemy, że nie są one w Polsce za wysokie a poza tym wiem, że jest mnóstwo formalnosci i opłat miesięcznych żeby obcokrajowiec pracował w Polsce. Czy któraś z Was jest w atkiej sytuacji??? Bardzo proszę o radę. Do Anglii raczej wracać bym nie chciała a u niego mieszkać w kraju?Hmm sama nie wiem. Tam jest taka sama bieda jak i u nas. Pozdrawiam Was serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie Dziewczyny
Chcialabym podjac watek slubu z obcokrajowcem, gdyz ja sama we wrzesniu 2008 roku bede najszczesliwsza panna mloda na swiecie laczac sie z moim ukochnym na kobiercu slubnym (anglik). I chcialabym zapytac sie czy moze sa jakies kolezanki z doswiadczeniami slubno-weselnymi z obcokrajowcami? Jak wygladala ceremonia zaslubin i jak wesele? My planujemy slub i wesele w moim miesie rodzinnym w augustowie , mieszkamy w anglii, i chcemy polaczyc polskie piekne tradycje z angielskimi . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jest to watek skierowany w wiekszości ale nie tylko do obecnych juz ŻON, z racji tego, ze szukam dizewczyn, ktore poślubiły obcokrajowca w Polsce, w kościele, lub, które mają zamiar to zrobić.
Interesuje mnie nie tylko strona prawna, bo to zalezy od kraju, ale przede wszystkim jak to zroganizować w KOŚCIELE, jeżeli pan młody nie mowi po polsku itp. W jakim języku msza, co z przysięgą, naukami, zapowiedziami itp?? Jak z przygotowaniami?zaproszen ia, zwyczaje ślubne dwoch krajów? Interesuje mnie to o tyle, ze moj wybranek (jeszcze nie narzeczony) jest obcokrajowcem i nie wyobrazam sobie zycia z innym, rozmawialismy o slubie no i jak cos to tylko w POlsce, stad moje pytania!! Zapraszam do zwierzenia sie z waszych sytuacji!! Bardzo mnie to ciekawi!1 ![]() szkoda ze moj watek został podłączony pod ten, bo moje zalozenie bylo inne niz panuje na tym watku ![]() Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-11-04 o 13:44 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ślub kościelny z obcokrajowcem :)
jesli to cos pomoze, wiem ze chcesz iadomosci od zon, a ja jestem dopiero przyszla zona, ale jesli chodzi o formalnosci to my wszystkich musimy dokonac w anglii, kurs dla narzeczonych i sporo jest pracy papierkowej, ksiadz w anglii zalamal sie.
Nasza ceremonia slubna bedzie w wiekszosci po polsku z tym ze chcemy czytania wprowadzic w obu jezykach . nie weim jeszcze jak z przysiega bedzie , moj narzeczony nie mowi po polsku , wiec nad tym jeszcze myslimy. Zycze powodzenia z przyszlym narzeczonym. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem juz po slubie koscielnym, z obcokrajowcem w Polsce.
nie bylo duzo zalatwiania, jedynie zaswiadczenie dla polskiego ksiedza i takie dokumenty typu swiadectwo chrztu itp., jakie daje sie przy normalnym slubie. Msza byla prowadzona przez ksiedza, ktory mowil w dwoch jezykach, to samo z przysiega.Maz powtarzal po nieiecku, ja po polsku. Zadnych problemow nie bylo, wspomnienia sa naprawde mile... trzeba po prostu wybrac sie do swojego ksiedza i porozmawiac, bo zapewne kazdy patrzy na to z innej strony. Moj proboszcz sciagnal ksiedza wykladowce z seminarium, ktory goscinnie porowadzl msze, a zrobil to tak, ze ewangelia i niektore elementy byly w dwoch jezykach i zmiesicl sie w 45 minutach ![]() Jesli chodzi o nauki, to nie mielismy zadnych ![]() moj ksiadz przymknal na to chyba oko, bo powiedzial, ze skoro mieszkam za granica i naleze do innej parafii, to tu powinnam miec nauki. Nie chcial nawet zaswiadczenia. To samo z zapowiedziami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
sylwiaforever-nie tylko od zon!!!!
![]() ![]() mijalea-dzieki wielkie ![]() no wlasnie..znlezc ksiedza to jest wyczn, ale czy to Ty musialas w wiekszości go szukac czy proboszcz dobrowolnie CI go sciagnal?? ![]() czyli msza byla w dwoch jezykach?? moze macie jakies filmiki z koscielnego, starsznie bym chciala cos takiego zobaczyc!!! jakby co bede Cie dreczyc pytaniami ![]() ![]() buzka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Ni ma sprawy
![]() Wlasciwie to u nas poszlo wsszytko gladko, poszlismy do mojego proboszcza zglosic slub, on podrapal sie po czole i stwierdzil, ze najlepiej byloby zarowno dla nas i dla gosci, gdyby msza byla w 2 jezykach...no i powiedzial, ze zalatwi ksiedza. My nie musielismy sie martwic. Jestem mu za to naprawde wdzieczna, bo msza wypadla pieknie. mam jedynie filmik amatorski i nie z calej mszy. Ale przebiegalo to tak mniej wiecej, ze powitanie gosci i ewangelia byly w 2 jezykach, no i przysiega ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Opiumalfa, u nas bylo tak: nauk zadnych, ksiadz przymknal oko
![]() Msza byla ogolnie po polsku, ale oprocz polskiego ksiedza byl obecny takze niemiecki, ktory takze wyglosil krotka mowe. Czytania byly w dwoch jezykach: moj tata czytal po polsku, tata meza - po niemiecku. Przysiega byla po polsku, ale na pewno inaczej tez jest mozliwe (wiem ze ksieza maja ksiazke gdzie sakrament malzenstwa jest przynajmniej w 6 jezykach, widzialam), u nas bylo po polsku na zyczenie mojego meza ![]() Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny!!mijalea-wiec CALA msza NIE byla w dwoch jezykach, tylko te elementy ktore wymienilas??
nudeline-dzieki ![]() sylwiaforever, nudeline, mijaleas-gdzie bralyscie slub w polsce?w jakim miesice? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Opiumalfa
Cala msza nie, bo to by zajelo 2 godziny ![]() Nie pamietam dokladnie, ale ksiadz zrobil to jakos tak zgrabnie, ze goscie byli bardzo zadowoleni. Najwazniejsze elementy typu ewangelia, czytanie i przysiega z tego co pamietam byly w 2 jezykach napewno. I caly obrzadek zwiazany z przysiega czyli te 3 pytania, i przysiega No i ksiadz oczywiscie korzystal z dwoch ksiag, polskiej i niemieckiej. A slub bralam w trojmiescie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
dzieki mijalea
![]() a jak bylo z tradycjami?czy polska i niemiecka roznia sie od siebie bardzo? mam na mysli tradycje i sposob przygotowania wesela? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Hmmm wlasnie sie nad tym zastanawiam
![]() ![]() Na razie sklaniam sie jednak ku wersji, tylko po polsku, mam maly metlik w tej kwestji ![]() Co do reszty jednak.... Czytania beda: 1 po polsku - ja ![]() 2 po niemiecku - moj narzeczony ![]() Psalm i Ewangelia - po polsku Dla gosci przygotowalam karteczki z tekstami w 2 wersjach jezykowych, aby kazdy zrozumial wszystko ![]() ![]() Co do formalnosci sie nie wypowiadam, bo u mnie berdziej skomplikowane - slub jednostronny ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wesele bylo polskie...wiec nie wiem jakie sa niemieckie tradycje. Moj maz chcial w Polsce tak jak i ja wiec przygotowywalismy my i moi rodzice ![]() ![]() Cytat:
Ksiadz nakreslil nam jak to bedzie wygladac ogolnie, jak przy kazdym slubie. Sam nie znal jeszcze szczegolow i jadac na wlasny slub sama nie wiedzialam czego sie spodziewac ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.