![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Ślub kościelny z obcokrajowcem :)
Właśnie sie zaręczyłam i strasznie sie z tego cieszę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Zyzia - musisz zapytać o potrzebne dokumenty w ambasadzie polskiej w Niemczech, chyba każdy kraj ma inne, swoje przepisy w tych sprawach...
Ja będę brała ślub we Włoszech, potrzebny mi był dokument który wydał mi Urząd Gminy w moim mieście, który mówi że nigdy nie byłam zamęzna ani nie mam dzieci. Potem z tym dokumentem jedzie się do ambasady i ona wydaje dokument zezwalający na zawarcie małżeństwa we Włoszech, po włosku nazywa się NULLA OSTA. Nie wiem, czy w Niemczech jest tak samo, ale pewnie podobnie?... Pozdrawiam! ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
![]()
Witaj!
Ja tez biore slub z cudzoziemcem (Austryjakiem), jesli bierzesz slub za granica (Niemcy) powinnas dostarczyc nastepujace dokumenty: poswiadczenie zameldowania, swiadectwo zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego (Urząd Stanu Cywilnego), akt urodzenia, paszport (wszystko przetlumaczone) (niektore dokumenty musza byc uwierzytelnione w polskim Ministerstwie Spraw Zagranicznych i ambasadzie Niemiec) Ja jeszcze nie zabralam sie za zbieranie dokumentow, ale lepiej wczesniej do tego podejsc, moze troche trwac... dowiedz sie w konsulacie zego potrzebujesz Gratulacje i powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ślub z obcokrajowcem:)
Dzięki za informacje
![]() ![]() Dzieki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
helo
poszukuję pary "mieszanej", która miałaby ochotę wystapić przed kamerami TV dla jednego z programów telewizji publicznej. Fajnie byłoby nakręcić ślub, pokazać wesele. Para taka możem ieć wiele problemów - może chcecie się z nimi podzielić przed innymi, ostrzec ich? z drugiej strony to byłaby fajna pamiątka na stare lata;] jakby co, czekam na kontakt. pozdro |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Kochana wizazanko, jezeli chodzi o slub z niemcem to wymagaja dokumenty jakie wymienila Equita.Nie spotkalam sie jednak z faktem aby dikumenty musialy byc potwierdzone przez MSZ. Chcieli jednak akt malzenski moich rodzicow oraz nazwisko panienkie-mamy oczywiscie bo nie taty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jak ma ten wystep wygladac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Zyzia, zaczynij starac sie od okumenty juz teraz bo ja jak potrzebowalam dokument z urzedu stanu cywilnego odnoscie mojego "stanu malzenskiego" z Polski powiedziano mi iz musze na niego czekac pol roku !!!!!!
![]() Na szczescie pani urzedniczka sie ugiela i bylo od reki zalatwione... zycze powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
pol roku????? wszysca urzednicy wybierali sie na urlop????? dokument wystawia sie na poczekaniu!!!!!! co za w.....ka z tej urzedniczki..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
a jakiego rodzaju jest to program?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja brałam ślub z Niemcem w Niemczech
![]() ![]() ![]() Aha, no i już po ślubie w ciągu trzech miesięcy musiałam zgłosić w USC w Polsce, że zmieniłam stan cywilny ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
a to wstretne urzedasy... ja na szczescie nie mialam tego problemu. Widniala pieczatka tlumacha przysieglego i Pani moja wszysciutko slicznie przetlumaczyla, nawet pieczataki... a co do wymogu w Twoim przypadku, no coz chcieli dac zarobic swoim...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
No dokładnie na to wygląda... Też miałam od przysięgłego tłumacza, ale i tak im się nie podobało ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
haha... za to wiesz do czego sie przyczepili??? musialam dostarczyc akt zwiazku malzenskiego moich rodzicow. Chcieli nazwiska panienskiego mojej mamy. Na dodatek oswiadczyli mi ten fakt na tydzien przed i na wariata do Polski... jakos tak nie przepadam za tym narodem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
a ja mam feceta Portugalczyka i mieszkamy w Holandii. Ja mam paszport niemiecki a slub chyba bedzie w Polsce.. to dopiero wyzwanie, co??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
nie mamy niestety kraju , w ktorym moglibysmy sie pobrac. Moja facet jest Afrykanczykiem,pochodzi z Sierra Leone, przebywa na terenie Niemiec trzy lata i jest jedynie cudzoziemcem tolerowanym przez rzad niemiecki /tz.duldung/ i nic z tego nie wynika, mieszkamy razem w Niemczech, ale ja tez nie jestem tu legalnie, choc jestem w lepszej sytuacji bo jestem europejka, a moj facet jest obywatelem panstw trzecich, tak ze sama widzisz to jest wyzwanie,doprowadzic do slubu ktorego nie mamy gdzie zawrzec. Szukam wyjscia we wszystkich zainteresowanych instytucjach, tak rzadowych jak i poza rzadowych. Licze jeszcze na Hiszpanje lub kanade, musze znalesc kraj na slub, wiem ze to dziwnie brzmi, ale takie sa fakty. Pozdrawiam Cie serdecznie, zycze szczescia na nowej drodze zycia, jezeli chcesz mozemy nawiazac korespondencje,sama jestem ciekawa jak potocza sie losy . Jestem jednak optymistka. Z wyrazami szacunku Gina. Prosze o ewentualny kontakt pod e-meil mimozah@o2.pl Witam wszystkich, moze ktos zna wyjscie z podobnej sytuacji, lub ma podobny problem, prosze o kontakt. mimozag@o2.pl nr tel.01706586125 sytuacje przedstawilam w odpowiedzi, dla ewura ./powyzej/ Z gory dziekuje za ewentualna pomoc. Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-06-22 o 21:39 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiem ze najlepszym wyjsciem byloby wziasc slub w Afryce, ale on nie chce tam wracac, poza tym to dosc kosztowna impresk. Musze za wszelka cene znalesc dla nas spokojny lad. Nasz lad. Z pozdrowieniem Gina mimozag@o2.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ja bralam slub w Nimczech w 2002 roku i potrzebowalam tylko:
- odpis aktu urodzenia - dokument z USC - paszport dwa pierwsze przetumaczylam tu w Niemczech i w sumie zalatwilismy to wszystko bardzo szybko i bez problemow ![]() a tak dodatkowo zeby zglosic slub w USC w Polsce trzeba zabrac np. niemiecki odpis aktu slubu wystawiny przez urzad i zostaje on w USC w Polsce. Bez zgloszenia slubu w Polsce nie da sie wymienic paszportu. Aktualnie okres oczekiwania na nowy paszport to 6 miesiecy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Desti co do paszportu to bardzo dlugo, ja czekalam tylko 3 tygodnie. Niedawno wlasnie dzwonili ze jest juz do odebrania. Pozdrowionka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Tak tez sobie mysle, ze moze jednak trwa to krocej ale jak sie pytalam w konsulacie to powiedziali, ze do 6 miesiecy i przy duzym ruchu moze i tak jest. Z drugiej strony skoro to wysylaja do Polski i tam dopiero wystawiaja to wole sie nastawic na dluzszy czas i miec potem mila niespodzianke
![]() Maus_beni... mam jeszcze pytanko. Wiem, ze do wymiany potrzeba odpis aktu urodzenia, czy konsulat potrzebuje oryginal ??? Czy moze to byc potwierdzona kopia ??? Jak bylo u Ciebie ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
Tak czytam to wszystko i zaczyna mi sie robic goraco. Ja tez w niedlugim czasie bede brala slub z Niemcem i nic nie slyszalam o odpisie aktu slubu rodzicow. Zapytalismy o potrzebne dokumenty w czasie meldowanie mnie i mojej corki tutaj i pan w ratuszu oznajmil iz potrzebuje moj akt urodzenia akt urodzenia corki akt poprzedniego malzensta i wyrok rozwodowy. Wlasnie poslalam to wszystko faksem do polski do tlumaczenia ale tez przeraza mnie fakt iz dokumenty te sa wazne 3 m-ce od wystawienia moje sa "nieco starsze" ale nikt nic nie mowil o dacie przynajmnie w urzedzie ?? Czy ktos wie cos wiecej na ten temat? pozdr.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
czesc dziewczyny, ja wlasnie wychodze za maz jutro w Londynie i nie potrzebowalam zadnych dokumentow oprocz paszportu i potwierdzenia adresu zamieszkania w Londynie. Zalatwienie wszystkiego zajelo mi 30 minut. Zapytano mnie tylko czy jestem panna i ustalono date slubu... Zycze wam powodzenia w zalatwianiu wszystkich formalnosci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Desti u mnie bylo to troszke inaczej. Ja wybralam sie do konsulatu i bardzo niemilo mnie potraktowali,wiec pojechalam sobie do Polski i wymienilam w Polsce wszytskie dokumenty na nowe, wiec niestety nie moge Ci odpowiedziec czy byl potrzebyn orginal. Wiem tylko ze jak sie meldowalam u mnie w miescie (w Polsce) jako mezatka to musialam zostawic tam orginal aktu slubu z urzedu stanu cywilnego w Niemczech.Pozdrowionka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
scorpiobb tak dokumenty sa wazne tylko 3 miesciace od czaszu wystawienia. Powinni Cie o tym poinformowac w urzedzie stanu cywilnego. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.