Ślub kościelny z obcokrajowcem :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-05-08, 17:48   #1
zyzia
Przyczajenie

Smile

Ślub kościelny z obcokrajowcem :)

Właśnie sie zaręczyłam i strasznie sie z tego cieszę Mam tylko mały problem. Chce sie pobrac z niemcem , ślub cywilny w Niemczech a kościelny w Polsce, czy wiecie może jakie dodatkowe formalności trzeba pozałatwiać?? Może któraś z was miała podobną sytuacje?? Dzięki za wszystkie informacje
zyzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-08, 18:17   #2
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Ślub z obcokrajowcem:)

Zyzia - musisz zapytać o potrzebne dokumenty w ambasadzie polskiej w Niemczech, chyba każdy kraj ma inne, swoje przepisy w tych sprawach...
Ja będę brała ślub we Włoszech, potrzebny mi był dokument który wydał mi Urząd Gminy w moim mieście, który mówi że nigdy nie byłam zamęzna ani nie mam dzieci. Potem z tym dokumentem jedzie się do ambasady i ona wydaje dokument zezwalający na zawarcie małżeństwa we Włoszech, po włosku nazywa się NULLA OSTA. Nie wiem, czy w Niemczech jest tak samo, ale pewnie podobnie?...
Pozdrawiam!

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-09, 09:07   #3
Equita
Rozeznanie

Witaj!
Ja tez biore slub z cudzoziemcem (Austryjakiem),
jesli bierzesz slub za granica (Niemcy) powinnas dostarczyc nastepujace dokumenty:
poswiadczenie zameldowania,
swiadectwo zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego (Urząd Stanu Cywilnego),
akt urodzenia,
paszport
(wszystko przetlumaczone)
(niektore dokumenty musza byc uwierzytelnione w polskim Ministerstwie Spraw Zagranicznych i ambasadzie Niemiec)
Ja jeszcze nie zabralam sie za zbieranie dokumentow, ale lepiej wczesniej do tego podejsc, moze troche trwac...
dowiedz sie w konsulacie zego potrzebujesz

Gratulacje i powodzenia
Equita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-09, 14:50   #4
zyzia
Przyczajenie

Dot.: Ślub z obcokrajowcem:)

Dzięki za informacje Dzwoniłam do konsulatu ale nikt na razie nie odbiera , ale już wiem ze to nie aż tak straszne
Dzieki
zyzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 15:10   #5
Salva
Przyczajenie

helo

poszukuję pary "mieszanej", która miałaby ochotę wystapić przed kamerami TV dla jednego z programów telewizji publicznej. Fajnie byłoby nakręcić ślub, pokazać wesele. Para taka możem ieć wiele problemów - może chcecie się z nimi podzielić przed innymi, ostrzec ich? z drugiej strony to byłaby fajna pamiątka na stare lata;] jakby co, czekam na kontakt. pozdro
Salva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-25, 17:02   #6
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Salva
helo

poszukuję pary "mieszanej", która miałaby ochotę wystapić przed kamerami TV dla jednego z programów telewizji publicznej. Fajnie byłoby nakręcić ślub, pokazać wesele. Para taka możem ieć wiele problemów - może chcecie się z nimi podzielić przed innymi, ostrzec ich? z drugiej strony to byłaby fajna pamiątka na stare lata;] jakby co, czekam na kontakt. pozdro
Hehe, a przyjedziecie do Wloch?

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-25, 19:10   #7
emurulez77
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do emurulez77 GG do emurulez77 Wyślij wiadomość przez Yahoo do emurulez77

Kochana wizazanko, jezeli chodzi o slub z niemcem to wymagaja dokumenty jakie wymienila Equita.Nie spotkalam sie jednak z faktem aby dikumenty musialy byc potwierdzone przez MSZ. Chcieli jednak akt malzenski moich rodzicow oraz nazwisko panienkie-mamy oczywiscie bo nie taty Poza tym wszystko przetlumaczone przez tlumacza przysieglego ach i co wazne dokumenty sa wazne przez okres 3 miesiecy od daty wystawienia nie tlumaczenia! Radzilabym jednak nie zalatwiac spraw przez konsulat polski w niemczech bo zdzieraja za duzo kasy.... naprawde szkoda gadac... Poza tym radzilabym dowiedziec sie w urzedzie stanu cywilnego, w ktorym bedziecie zawierac zwiazek malzenski bo kazdy z urzednikow ma swojego bzika i niektorzy wymyslaja cuda na kiju... tak bylo w moim przypadku z panienskim nazwiskiem mojej mamy... Coz jeszcze, nie orientuje sie jak ksztaltuja sie przepisy w tym temacie po chwili naszego wejscia do UE. Zycze powodzenia, milosci na cale zycie i wiecznego zdrowia!!! Z calego serca wszystkiego naj!!!
emurulez77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 22:55   #8
mimi764
Raczkowanie

Jak ma ten wystep wygladac?
mimi764 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-27, 09:57   #9
Salva
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mimi764
Jak ma ten wystep wygladac?
to zależy od pary. dla nas najfajniej byłoby gdyby poświęcono nam kilkanaście minut na opowiedzenie rozmaitych rzeczy co do małżeństwa - tj. gdzie się poznali, jak się poznali, jaka była reakcja rodziny, może jakieś rady dla innych małżeństw, jak sobie radzą, jakie mają plany na przyszłość... ot. od ogółu do szczegółu. bombowo byłoby gdybyśmy nakręcili wesele (tj. kilka ujęć - dodałoby to koloru całej produkcji...jeżeli oczywiście takie wesele będzie). aha. no swietnie byłoby wmontować w to jakies zdjęcia z uroczystości, może z rodziną, albo najgelniajniej byłoby, gdyby udało się w to wmontować jakies fragmenty filmu (np weselnego, jak parka jest już po...). jakby co, czekam na privie, a i chyba tam mailika do siebie zostawiłem.pozdr
Stary 2005-07-30, 02:10   #10
kawunia
Przyczajenie

Zyzia, zaczynij starac sie od okumenty juz teraz bo ja jak potrzebowalam dokument z urzedu stanu cywilnego odnoscie mojego "stanu malzenskiego" z Polski powiedziano mi iz musze na niego czekac pol roku !!!!!!
Na szczescie pani urzedniczka sie ugiela i bylo od reki zalatwione...
zycze powodzenia
kawunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 19:43   #11
emurulez77
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do emurulez77 GG do emurulez77 Wyślij wiadomość przez Yahoo do emurulez77

pol roku????? wszysca urzednicy wybierali sie na urlop????? dokument wystawia sie na poczekaniu!!!!!! co za w.....ka z tej urzedniczki..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-31, 22:08   #12
mimi764
Raczkowanie

a jakiego rodzaju jest to program?
mimi764 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-01, 11:17   #13
Salva
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mimi764
a jakiego rodzaju jest to program?
dla TVP3, reportaż. jakieś 20 minut. chcemy to skręcić jak najszybciej. bohaterami są pary mieszane - będzie ich od 2 do 4 (zalezy ile znajdę;]). problem lezy w czasie i miejscu. w tym przypadku najlepiej w Warszawie i na dniach...
Stary 2005-08-01, 12:37   #14
Justin Timberlake
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FEMME_BANALE

Ja będę brała ślub we Włoszech,
powiem tylko tyle, że zazdroszcze Ci. a jak mi jeszcze powiesz, że z Włochem, to Ci podwójnie bede zazdrościć
Justin Timberlake jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-01, 15:43   #15
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Ja brałam ślub z Niemcem w Niemczech Potrzebujesz dokładnie te dokumenty, kóre wymieniła Equita. Dodam tylko, że lepiej jest robić tłumaczenia w Niemczech, bo nie każdy urząd uznaje te robione w Polsce Może po wejściu Polski do unii coś się w zmieniło, nie wiem. Ja w każdym bądź razie musiałam jeszcze raz robić tłumaczenia w Niemczech, bo tych z Polski nie chcieli uznać....

Aha, no i już po ślubie w ciągu trzech miesięcy musiałam zgłosić w USC w Polsce, że zmieniłam stan cywilny

Pozdrawiam i życzę powodzenia!!
~~~JOLA~~~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 12:30   #16
brysia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez FEMME_BANALE
Hehe, a przyjedziecie do Wloch?
Hej Wychodzę za mąż za Rosjanina 20 sierpnia.Jak zdążycie -to możecie przyjechać Rzeczywiście ślub z obcokrajowcem to nie łatwa sprawaAle daliśmy radę ze wszystkimi formalnościami w ciągu 3 miesięcy! No i czekam teraz na ukochanego
brysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 19:37   #17
emurulez77
Zadomowienie

a to wstretne urzedasy... ja na szczescie nie mialam tego problemu. Widniala pieczatka tlumacha przysieglego i Pani moja wszysciutko slicznie przetlumaczyla, nawet pieczataki... a co do wymogu w Twoim przypadku, no coz chcieli dac zarobic swoim...
Stary 2005-08-02, 20:59   #18
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emurulez77
a to wstretne urzedasy... ja na szczescie nie mialam tego problemu. Widniala pieczatka tlumacha przysieglego i Pani moja wszysciutko slicznie przetlumaczyla, nawet pieczataki... a co do wymogu w Twoim przypadku, no coz chcieli dac zarobic swoim...

No dokładnie na to wygląda... Też miałam od przysięgłego tłumacza, ale i tak im się nie podobało Te wstrętne urzędy...
~~~JOLA~~~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 09:00   #19
emurulez77
Zadomowienie

haha... za to wiesz do czego sie przyczepili??? musialam dostarczyc akt zwiazku malzenskiego moich rodzicow. Chcieli nazwiska panienskiego mojej mamy. Na dodatek oswiadczyli mi ten fakt na tydzien przed i na wariata do Polski... jakos tak nie przepadam za tym narodem...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-25, 21:28   #20
maus_beni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zyzia
Właśnie sie zaręczyłam i strasznie sie z tego cieszę Mam tylko mały problem. Chce sie pobrac z niemcem , ślub cywilny w Niemczech a kościelny w Polsce, czy wiecie może jakie dodatkowe formalności trzeba pozałatwiać?? Może któraś z was miała podobną sytuacje?? Dzięki za wszystkie informacje
Ja moge troche pomoc poniewaz 1 pazdziernika wychodze za maz wlasnie w Niemczech (niedawno zalatwilam te wszytskie sprawy zwiazane z urzedami )
maus_beni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 17:39   #21
ewura
Raczkowanie

a ja mam feceta Portugalczyka i mieszkamy w Holandii. Ja mam paszport niemiecki a slub chyba bedzie w Polsce.. to dopiero wyzwanie, co?? moze ktoras ma sytuacje podobna...
ewura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-03, 12:01   #22
mimozag
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ewura
a ja mam feceta Portugalczyka i mieszkamy w Holandii. Ja mam paszport niemiecki a slub chyba bedzie w Polsce.. to dopiero wyzwanie, co?? moze ktoras ma sytuacje podobna...
Witaj, co ja mam powiedziec, mam narzeczonego ale w dobie UE
nie mamy niestety kraju , w ktorym moglibysmy sie pobrac.
Moja facet jest Afrykanczykiem,pochodzi z Sierra Leone, przebywa na terenie Niemiec trzy lata i jest jedynie cudzoziemcem tolerowanym przez rzad niemiecki /tz.duldung/ i nic z tego nie wynika, mieszkamy razem w Niemczech, ale ja tez nie jestem tu legalnie, choc jestem w lepszej sytuacji bo jestem europejka, a moj facet jest obywatelem panstw trzecich, tak ze sama widzisz to jest wyzwanie,doprowadzic do slubu ktorego nie mamy gdzie zawrzec.
Szukam wyjscia we wszystkich zainteresowanych instytucjach, tak rzadowych jak i poza rzadowych.
Licze jeszcze na Hiszpanje lub kanade, musze znalesc kraj na slub, wiem ze to dziwnie brzmi, ale takie sa fakty.
Pozdrawiam Cie serdecznie, zycze szczescia na nowej drodze zycia, jezeli chcesz mozemy nawiazac korespondencje,sama jestem ciekawa jak potocza sie losy . Jestem jednak optymistka.
Z wyrazami szacunku Gina.
Prosze o ewentualny kontakt pod e-meil mimozah@o2.pl

Witam wszystkich, moze ktos zna wyjscie z podobnej sytuacji, lub ma podobny problem, prosze o kontakt.
mimozag@o2.pl
nr tel.01706586125
sytuacje przedstawilam w odpowiedzi, dla ewura ./powyzej/
Z gory dziekuje za ewentualna pomoc.

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2007-06-22 o 21:39 Powód: post pod postem
mimozag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-03, 12:17   #23
mimozag
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez maus_beni
Ja moge troche pomoc poniewaz 1 pazdziernika wychodze za maz wlasnie w Niemczech (niedawno zalatwilam te wszytskie sprawy zwiazane z urzedami )
Witaj,wychodzisz za maz w Niemczech, mam pytanko czy jestes tu legalnie, bo ja nie i nie wiem czy moglabym tu wziasc slub, pani ambasador proponuje mi zasiegnac jezyka w USC w niemczech , czy musze sie najpierw starac o tymczasowy legalny pobyt tu w Niemczech aby wziasc slub z Afrykanczykiem, ktory jest tu na duldungu.
Wiem ze najlepszym wyjsciem byloby wziasc slub w Afryce, ale on nie chce tam wracac, poza tym to dosc kosztowna impresk.
Musze za wszelka cene znalesc dla nas spokojny lad. Nasz lad.
Z pozdrowieniem Gina
mimozag@o2.pl
mimozag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-05, 23:17   #24
desti
Zakorzenienie

ja bralam slub w Nimczech w 2002 roku i potrzebowalam tylko:
- odpis aktu urodzenia
- dokument z USC
- paszport
dwa pierwsze przetumaczylam tu w Niemczech i w sumie zalatwilismy to wszystko bardzo szybko i bez problemow

a tak dodatkowo zeby zglosic slub w USC w Polsce trzeba zabrac np. niemiecki odpis aktu slubu wystawiny przez urzad i zostaje on w USC w Polsce. Bez zgloszenia slubu w Polsce nie da sie wymienic paszportu. Aktualnie okres oczekiwania na nowy paszport to 6 miesiecy
desti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-06, 15:53   #25
maus_beni
Raczkowanie

Desti co do paszportu to bardzo dlugo, ja czekalam tylko 3 tygodnie. Niedawno wlasnie dzwonili ze jest juz do odebrania. Pozdrowionka
Stary 2005-12-06, 22:31   #26
desti
Zakorzenienie

Tak tez sobie mysle, ze moze jednak trwa to krocej ale jak sie pytalam w konsulacie to powiedziali, ze do 6 miesiecy i przy duzym ruchu moze i tak jest. Z drugiej strony skoro to wysylaja do Polski i tam dopiero wystawiaja to wole sie nastawic na dluzszy czas i miec potem mila niespodzianke

Maus_beni... mam jeszcze pytanko. Wiem, ze do wymiany potrzeba odpis aktu urodzenia, czy konsulat potrzebuje oryginal ??? Czy moze to byc potwierdzona kopia ??? Jak bylo u Ciebie ???
desti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-07, 17:34   #27
scorpiobb
Przyczajenie

GG do scorpiobb

Witam wszystkich
Tak czytam to wszystko i zaczyna mi sie robic goraco. Ja tez w niedlugim czasie bede brala slub z Niemcem i nic nie slyszalam o odpisie aktu slubu rodzicow. Zapytalismy o potrzebne dokumenty w czasie meldowanie mnie i mojej corki tutaj i pan w ratuszu oznajmil iz potrzebuje moj akt urodzenia akt urodzenia corki akt poprzedniego malzensta i wyrok rozwodowy. Wlasnie poslalam to wszystko faksem do polski do tlumaczenia ale tez przeraza mnie fakt iz dokumenty te sa wazne 3 m-ce od wystawienia moje sa "nieco starsze" ale nikt nic nie mowil o dacie przynajmnie w urzedzie ??

Czy ktos wie cos wiecej na ten temat?

pozdr.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-12-07, 23:40   #28
bubbel
Rozeznanie

GG do bubbel Send a message via Skype™ to bubbel

czesc dziewczyny, ja wlasnie wychodze za maz jutro w Londynie i nie potrzebowalam zadnych dokumentow oprocz paszportu i potwierdzenia adresu zamieszkania w Londynie. Zalatwienie wszystkiego zajelo mi 30 minut. Zapytano mnie tylko czy jestem panna i ustalono date slubu... Zycze wam powodzenia w zalatwianiu wszystkich formalnosci
bubbel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-08, 18:36   #29
maus_beni
Raczkowanie

Desti u mnie bylo to troszke inaczej. Ja wybralam sie do konsulatu i bardzo niemilo mnie potraktowali,wiec pojechalam sobie do Polski i wymienilam w Polsce wszytskie dokumenty na nowe, wiec niestety nie moge Ci odpowiedziec czy byl potrzebyn orginal. Wiem tylko ze jak sie meldowalam u mnie w miescie (w Polsce) jako mezatka to musialam zostawic tam orginal aktu slubu z urzedu stanu cywilnego w Niemczech.Pozdrowionka
Stary 2005-12-08, 18:39   #30
maus_beni
Raczkowanie

scorpiobb tak dokumenty sa wazne tylko 3 miesciace od czaszu wystawienia. Powinni Cie o tym poinformowac w urzedzie stanu cywilnego. Pozdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości