![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Savoir vivre - palenie w domu
E-papierosy mi nie przeszkadzają. Zresztą można kupić płyny bez nikotyny, jeśli ktoś uzależniony jest do samego zaciągania się a nie nikotyny. Brat ma i nie czuć smrodu, no chyba, że ktoś używa zapachowych. Zresztą jako bierny palacz zwykłych papierosów wdycha się też gorsze świństwa niż sama nikotyna.
W domu nie pozwalam palić i mam gdzieś savoir vivre ![]() Zauważyłam, że niektórzy palacze twierdzą, że skoro palą to mogą więcej. Na przykład kiedyś kolega mówił, że w pracy ma dodatkowe przerwy na palenie (taka polityka firmy, że papierosek się należy) i mówił, że tam kilka osób tylko po to zaczęło palić.
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Tak, przeszkadzają mi, jeśli faktycznie wdycham nikotynę w parze wodnej. Nie palę, więc nie widzę potrzeby biernego trucia się.
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Z tego co się orientuję to wykonano już szereg badań i analiz, które potwierdzają, że e-papierosy nie emitują tak szkodliwych związków, ajk zwykłe papierosy. W chmurach nie wykryto lotnych związków organicznych i glikolu etylenowego. To bezpieczne produkty, dzięki którym można z powodzeniem rzucić palenie. Nie oznacza to oczywiście, że każdy może palic gdzie chce i dmuchać ludziom w twarz. To jest wyłacznie kwestia ludzkiej kultury. Nie masz jednak powodów do obaw - e-palenie nie jest niebezpieczne ani dla e-palacza ani dla osób w towarzystwie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
dla mnie to i takie i takie papierosy nie powinny byc palone w miejscach, w których znajdują się osoby nie palące i którym to przeszkadza. Koniec kropka.
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się, dlatego napisałam, że to kwestia kultury/jej braku i znajomości podstawowych zasad kultury. Dziewczyny zastanawiały się jedynie, czy e-papieros emituje szkodliwe substancje, a na ten temat sporo czytałam, głównie dlatego, że sama zaczęłam palić e-papierosa, żeby wreszcie rzucić zwykłe fajki i nie było trudno dotrzeć do obiektywnych informacji. Sama nie wyobrażam sobie palić przy osobach, które sobie tego nie życzą czy w miejscach, które ewidentnie nie sprzyjają paleniu (np. autobusy). Ale nie czułabym się 'winna' paląc w domu u znajomej, która by wyraziła na to zgodę, bo wiem, że nie wyrządziłabym jej tym żadnej krzywdy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
W kwestii e-papierosów to do artykułów podchodziłabym z ogromną rezerwą. Wiadomo że lobby papierosiane i środów wspomagających rzucanie palenia nie śpi.
Pan doktor Babiak to niech lepiej idzie się poedukować zanim wypowie się do mediów "do wdychania naszego dymu. Tym samym pochłaniają nikotynę i stają się biernymi palaczami - nie pozostawia złudzień dr Rafał Babiak." E-papieros nie ma dymu (efekt otrzymuje się stosując Glikol propylenowy z gliceryną), a prawie całą nikotynę wchłania główny użytkownik. Tak naprawdę to e-papieros jest w zasadzie tym samym co guma nicorette czy inne środki na rzucanie palenia zawierające nikotynę, a jakoś nikt nie pisze o szkodliwości takich środków. Jeżeli ktoś jest uzależniony od nikotyny to już lepiej aby sobie ją inhalował w obłoku pary wodnej, a nie z palonego tytoniu. Natomiast problemem jest brak kontroli nad składem e-papierosów, niestety kupując nie mamy pewności czy dodatki do papierosa są na pewno bezpieczne do aplikowania ich drogą inhalacji- zazwyczaj zupełnie nie wiadomo jaki jest skład płynu do inhalowania.
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Zgodzę się po części. Czytałam sporo na ten temat zanim przerzuciłam sie na e-papierosa a, odkąd sama zaczęłam go regularnie uzywac to sledzę nowinki z tej dziedziny. Pojawiło sie wiele wyników analiz, robionych przez niezależne ośrodki badawcze, które jednoznacznie wykazały, że w liquidach nie wykryto lotnych związków organicznych i glikolu etylenowego - czyli tego, co nas najbardziej truje w zwykłych fajkach. Dla mnie najlepszym dowodem jest to, że przy uzywaniu mojego cigito z liquidem mentolowym czuje sie sto razy lepiej niż jak paliłam moje cienkie mentolowe vouge, nie mam duszności, kaszlu, chrypy, nie mam trądziku, no i świadomie zmniejszam tą ilość wdychanej nikotyny, co mnie cieszy najbardziej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.