![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy na proste i dobre drinki z wódką
Cytat:
![]() ![]() Passoa to jest pyszna nawet sama, ewentualnie z sokiem pomarańczowym, szkoda tylko, że jest taka droga ![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
mam dobrą wódkę z czarnej porzeczki... ale dla mnie jest trochę za mocna... jakie drinki mogłabym z niej zrobić?
Wybierz rodzinę, której podarujesz na święta paczkę z najpotrzebniejszymi rzeczami. Wykorzystaj szansę jaką daje Ci los. Może dzięki Tobie te święta będą dla kogoś lepsze od poprzednich? www.szlachetnapaczka.pl Preferencje Moje próby tworzenia -wątek wizażowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Bum Bum
-wóda czysta -kwasek cytrynowy -sprite Na dno long drinka tak z pół łyżeczki kwasku cytrynowego do tego 50 ml wódki dopełnić sprite i ewentualnie lodem ![]() ten drink wziął się od shota BUM BUM Do kieliszka o pojemności 50 ml wsypać szczyptę kwasku cytrynowego wlać 3/4 kieliszka wódki i dopełnić sprite, na to nałożyć połówkę cytryny (tak jakby wbić ten kieliszek w cytrynę) chwycić od góry kieliszek razem z cytryną, uderzyć trzy razy w stół, po czym szybko zdjąć cytrynę i wychylić shota ![]() to uderzanie w stół może wydać się dziwne, ale robi się to zeby kwasek się zmieszał z resztą i zeby zrobiła się pianka. Nie polecam pić tego osobom z wrzodami i problemami żołądkowymi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Możesz też spróbować dodać do niej soku z cytryny i zrobić takiego shota. Jak będzie np. za mało słodki - dodać syropu cukrowego ![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Na lato polecam polską odmianę mojito - żujito
![]() Ostatnio zrobił mi go mąż mojej przyjaciółki - pychota! -40 ml żubrówki -mieta -ćwiartka limonki - 2 łyżeczki brązowego cukru - sprite Sposób przygotowania: Rozgnieść mięte, limonki z cukrem, dodać żubrówkę. Wymieszać dokładnie składniki, wsypać kruszony lód i uzupełnić do pełna spritem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
ja tam wole tradycyjnie cosmopolitan i wsciekle psy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Wódka cytrynowa ze spritem i odrobiną limonki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
wódka (2 cl.), cytrynka (zaprawa cytrynowa - 1cl.), syrop malinowy, żurawinowy lub pomarańczowy (można pomieszać łącznie 2cl.), kilka kostek lodu, dopełnić szklankę/pokal wodą niegazowaną lub gazowaną, jak kto woli.
Kwasek cytrynowy neutralizuje zapach i smak wódki, dlatego drink mocno kopie (bo można tego wypić hektolitry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
Kiedyś lubowałam się w standardzie czyli vódka + cola + kostki lodu + cytryna, obecnie pijam vódkę z sokiem z czarnej porzeczki i kostkami lodu.
Ostatnio na panieńskim zostałam poczęstowana drinkiem z vódki z sokiem kaktusowym i mrozonymi truskawkami zamiast lodu- typowo babski drink...rewelacja i oczywiście polecam!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam - wódka miętowa (żołądkowa najlepsza
![]() ![]()
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
ja polecam soplicę malinową z mlekiem
![]() ![]() albo orzechową z mlekiem, cynamonem, kakao i kawą^^
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
wódka + syrop imbirowy + sok pomarańczowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Proste drinki
Znacie jakieś proste przepisy na drinki?Jak najmniej skladnikowe?Albo jakieś gotowce?
wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47257715 "Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Proste drinki
1. wódka orzechowa wymieszana z mlekiem
![]() 2. wódka (pół kieliszka) sok z wyciśniętej cytryny (łyżka) sok pomarańczowy (prawie do końca literatki) curacao (ok 1/3 kieliszka) lane w tej kolejności co napisałam ![]()
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
1. sok malinowy+wódka+sprite+cyt ryna
2. zmiksowane cukierki lodowe+sprite+wódka (świetne na lato)
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
Ja robię na sylwestra taki drink bar. Założyliśmy ze znajomymi, że kupimy jak najmniej składników a żeby jak największa różnorodność drinków była
![]() Składniki (Koszt na 8 osób wyniósł nas niecałe 200 zł) - alkohol: wódka, likier Blue Curacao - soki: pomarańczowy, ananasowy, żurawinowy, bananowy, grejpfrutowy - sprite - cytryny i limonki (w wersji budżetowej spokojnie można zastąpić limonki cytrynami) - syropy: grenadina, blue curacao (dostępne w Tesco, InterMarche) I teraz lista drinków (uwaga, sporo tego ![]() DO SHAKERA: BLUE OCEAN •40 ml wódki •20 ml likieru Blue Curacao •40 ml soku ananasowego •40 ml soku grejpfrutowego SPRINGTIME COOLER •40ml wódki •20ml likieru Blue Curacao •60ml soku pomarańczowego •30ml soku z cytryny (albo 2 plastry) •10ml syropu cukrowego SEA BREEZE •50 ml wódki •150 ml soku żurawinowego •100 ml soku grejpfrutowego •plasterek cytryny ZIELONA ŻABKA •40 ml wódki •sok z połowy cytryny •200 ml sok pomarańczowy •syrop Blue Curacao BARBIE •40 ml wódki •grenadina •sok grejpfrutowy SCREWDRIVER •40 ml wódki •200 ml soku pomarańczowego •lód GREYHOUND •40 ml wódki •120 ml soku grejpfrutowego •lód LEKKO ZMIESZANE (mieszać w szklance sztućcami ze względu gazowane składniki – nie nadaje się do shakera!) 007 •80 ml wódki •80 ml soku pomarańczowego •120 ml Sprite •lód CALIFORNIA COOLER •40 ml wódki •80 ml soku pomarańczowego •80 ml wody gazowanej •lód UZUPEŁNIANE (dolewać składniki któe nie mają podanej objętości, wedle gustu max do pełna szklanki) SWEET DREAM •20 ml wódki •40 ml soku ananasowego •10 ml soku z cytryny •Sprite •lód BLUE LAGOON •40 ml wódki •10 ml syropu Blue Curaçao •Sprite •lód UŚCISK W NIEBIE •40 ml wódki cytrynowej •Syrop 20 ml Blue Curacao •40 ml soku z cytryny •Sprite BLUE LAGOON •40ml wódki •40ml likieru Blue Curacao •Sprite CAPE COD •80 ml wódki •Sok żurawinowy •limonka WARSTWOWE (wlewać powoli, w podanej kolejności) PUNKT G •40 ml wódka •40 ml likier Blue Curacao •40 ml sok pomarańczowy VODKA SUNRISE •40 ml wódki •200 ml soku pomarańczowego •grenadina SIÓDME NIEBO •40 ml wódki •syrop Blue Curacao •sok bananowy TĘCZA •grenadina, •200 ml soku pomarańczowego, •40 ml wódki •syrop Blue Curacao AZTEC •40 ml wódki •80 ml soku pomarańczowego •80 ml soku ananasowego •40 ml soku z cytryny •grenadina SHOTY (warstwowe, wlewać powoli w podanej kolejności, najlepiej po łyżeczce): KAMIKAZE •20 ml wódki •20 ml likieru Blue Curacao •10 ml soku z cytryny RZYGAJĄCY MARYNARZ •40 ml wódki •syrop Blue Curacao SUNRISE XS •20 ml wódka •20 ml soku pomarańczowego •grenadina TIFFANY •20 ml wódki cytrynowej •20 ml soku pomarańczowego •syrop Blue Curacao KURCZAK W ATRAMENCIE •10 ml Blue Curacao •20 ml soku grejpfrutowego •10 ml wódki TERAZ POLSKA •20 ml wódki •20 ml Grenadiny •5 ml soku z cytryny *Drinki nie są mojego autorstwa, nauczyłam się ich podczas pracy na barze albo znalazłam przepisy w internecie.
'Oh, I wish I could, but I don't want to..' 20.01.12 - Pani Inżynier ![]() ![]() 10.02.12 - Pani Kierownica ![]() Edytowane przez lunerin Czas edycji: 2012-12-30 o 10:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
ja bardzo lubie zubrowke z sokiem jablkowym (mozna dekorowac kawalkiem jablka), rum z cola (cuba libre), pinacolade, malibu z mlekiem, mojito, sex on the beach, bloody mary z sokiem pomidorowym i tabasco no i kamikaze. Tyle na szybko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
dzięki super propozycje
![]()
wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47257715 "Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
BAN stały
|
jestem zwolenniczką whisky z colą lub zielonym schweppesem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
mieszkajac w panstwie, gdzie whiskey jest tansze od wodki, zawsze wspominam drink, ktory jest number one gdziekolwiek go proponuje, czyli:
BITTER GREEN: 60ml zoladkowej gorzkiej 120ml Sprite ok. 10 cienkich plasterkow swiezego, nieobranego wyczyszczonego zielonego ogórka (tak, tak!) kilka kostek lodu Longa wypelniamy lodem, ogorkiem, zalewamy wodka i dopelniamy Spritem lub 7up. Godne polecenia. Kolejny hicior, zdecydowanie dla kobiet: SWEET KISS 50ml czystej wodki 100ml Martini Rosso lub Rozowego Wermuta 120ml Pepsi Do shorta wrzucamy lód, zalewamy wodka, dodajemy Martini i wypelniamy Pepsi. Podajemy ze slomka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
BAN stały
|
jutro sprawdzę co z tego wyjdzie i jak będzie smakować, bo wygląda bardzo, ale to bardzo obiecująco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
Mnie ostatnio bardzo posmakowała Soplica - Orzech laskowy z mlekiem pół na pół i odrobiną cukru.
Jednak nie wszyscy tolerują mleko w drinkach ![]()
Są takie błędy, ktorych nie da się naprawić... Są takie słowa, ktorych nie da się cofnąć... Są takie łzy, ktorych nie umiem powstrzymać... Są takie gesty, którym nie umiem się oprzeć... Są takie pragnienia, które nie chcą umrzeć... Jest takie uczucie, które nie chce zgasnąć...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Popieram, orzechowa Soplica z mlekiem jest pyszna
![]() A jak doda się do tego płynny sos czekoladowy i udekoruje bitą śmietaną to już w ogóle cud miód ![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
soplica z mlekiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 06:32 ---------- Poprzedni post napisano o 06:32 ---------- Cytat:
![]()
Są takie błędy, ktorych nie da się naprawić... Są takie słowa, ktorych nie da się cofnąć... Są takie łzy, ktorych nie umiem powstrzymać... Są takie gesty, którym nie umiem się oprzeć... Są takie pragnienia, które nie chcą umrzeć... Jest takie uczucie, które nie chce zgasnąć...
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
ja soplice orzechową piłam z mlekiem, odrobiną kakao w proszku i lodem. pycha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
Pamiętam jak powiedziałam znajomym że pysznie smakuje soplica orzechowa z mlekiem to wszyscy na mnie dziwnie patrzyli (WTF? mleko z alkoholem?). A teraz wszyscy moi znajomi uwielbiają tego drinka
![]() ![]()
![]() |
#120 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.