Pomoc w doborze studiów - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-07, 13:25   #91
Aśkun19
Raczkowanie

Dot.: Pomoc w doborze studiów

No to fakt, jeśli ma sie maturę z matematyki czy geografii to praktycznie każdy kierunek stoi otworem, tylko wybierać i przebierać
Aśkun19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-07, 16:48   #92
moonisiaa07
Raczkowanie

mature z mat i tak bede miec bo moj rocznik juz bedzie mial obowiazkową z matmy :P
Stary 2008-08-08, 07:47   #93
sacharka
Raczkowanie

GG do sacharka

Tylko, że rozszerzona matura z matmy daje Ci szerokie możliwości, a poziom podstawowy irozszerzony to dwie różne bajki
sacharka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-14, 13:40   #94
zanetka007
Wtajemniczenie

W końcu znalazłam wątek dla siebie!

Doradźcie, pomóżcie bo mam już kompletny mętlik w głowie.
W tym roku przede Mną matura, a we wrześniu deklaracja...

Co byłoby dla Mnie najlepsze jeśli interesuje Mnie ogólnie geografia skłaniając się do geo społ-ekonom i regionalnej niż do uczenia się o zjawiskach glebach itp
Wciąga Mnie coraz bardziej polityka, procesy zachodzące w społeczeństwie...
Uwielbiam pracować w grupie osób, korzystać z wiedzy i doświadczenia innych, ale też nie wyobrażam sobie życia bez aktywności fizycznej.
Od zawsze myślałam o socjologii, ale wydaję Mi się że to za ogólny kierunek i człowiek zdobywa na niej raczej ogólne zdolności niż typowe, praktyczne.

I jeszcze jeden problem: czy do geo PR lepiej pasuje mat PP czy wos PP;
albo czy dam radę zdawać geo i wos PR
wiem, że to zależy tylko ode Mnie, ale martwię się że wos PR będzie dla Mnie za trudny, bo z historią nie za bardzo się lubimy; nie to że jestem z niej słaba, ale po prostu Mnie nie interesuje i nie wciąga.

EDIT: zapomniałam dodać, że nie jestem głową chem ani tym bardziej fiz

- zalatana! studentka -
zanetka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-16, 14:26   #95
Aga2890
Rozeznanie

GG do Aga2890

Hej
Dokładnie... matematyka to teraz klucz do wszystkiego..
Ja jestem na kierunku społ-praw a decyduje się na podstawę matmy, ubolewam że nie dam rady rozszerzenia... ale tak to już bywa jak człowiek źle wybierze sobie profil, bo z matmy zawsze byłam dobra...
Dodam do tego chyba jeszcze rozszerzona histę... ale się boję.
Ogólnie marzą mi się studia techniczne... a jak nie to chociaż jakieś finanse czy coś...

Może wy mi coś doradzicie?
Aga2890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-19, 11:48   #96
aneta_91
Zakorzenienie

witajcie
ja dopiero matura w roku 2010, ale zawsze lubię mieć wszystko wcześniej ułożone. Jestem ambitna, uczę się w miarę systematycznie, chodzę do klasy społeczno-prawniczej, gdyż prawo było/ jest moim marzeniem od zawsze, ale czy dam radę zdać wos PR i historię PR ?
Lubię j.polski, historię, trochę wos, j. obce...co byście poradziły?
Stary 2008-08-22, 13:39   #97
whoa
Wtajemniczenie

Nie znalazłam tematu o maturze 2010 (jest taki?) i chciałabym was o coś spytać Jestem na profilu humanistycznym, w 3 klasie odpada mi geografia a chciałabym zdawać ją na maturze :/ Jest ktoś w podobnej sytuacji ? Nie wiem za bardzo jak to ma wyglądać

whoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 13:45   #98
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whoa Pokaż wiadomość
Nie znalazłam tematu o maturze 2010 (jest taki?) i chciałabym was o coś spytać Jestem na profilu humanistycznym, w 3 klasie odpada mi geografia a chciałabym zdawać ją na maturze :/ Jest ktoś w podobnej sytuacji ? Nie wiem za bardzo jak to ma wyglądać
Ja jestem w takiej sytuacji, ale maturę zdaję w tym roku szkolnym.
Geografia mi się skończyła, ale postawiłam ją zdawać na rozszerzeniu. Tyle że wszystkiego sama się muszę uczyć. No, jedynie jakieś kółko geograficzne wchodzi w grę, ale nie wiem czy mi z planem lekcji będzie pasować.

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 14:21   #99
AmazeMe
Wtajemniczenie

Cytat:
A u Ciebie w szkole nie ma fakultetów?
AmazeMe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 14:25   #100
whoa
Wtajemniczenie

Właśnie chyba nie... muszę się jeszcze zorientować w tym temacie. Ale geo i tak zdawałabym podstawę to myślę że sobie poradzę, do tego rozszerzona historia i polski, podstawa z matmy i angielskiego.

Ostatnio wymyśliłam że mogłyby istnieć takie szkoły jak językowe, ale np. geografii czy innych przedmiotów - kto chce chodziłby na zajęcia pozalekcyjne np 2 godziny w tygodniu, to jednak troche inaczej niż korki ;p

Stary 2008-08-22, 14:50   #101
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie chyba nie... muszę się jeszcze zorientować w tym temacie. Ale geo i tak zdawałabym podstawę to myślę że sobie poradzę, do tego rozszerzona historia i polski, podstawa z matmy i angielskiego.
Jeśli nic się nie zmieni, to nie możesz zdawać dwóch przedmiotów (nie języków) na podstawie. Tylko jeden na podstawie i max trzy na rozszerzeniu.

Cytat:
Ostatnio wymyśliłam że mogłyby istnieć takie szkoły jak językowe, ale np. geografii czy innych przedmiotów - kto chce chodziłby na zajęcia pozalekcyjne np 2 godziny w tygodniu, to jednak troche inaczej niż korki ;p
Nieraz są organizowane takie kursy przygotowawcze do matury. Oczywiście płatne, możesz się rozejrzeć za czymś takim.

Stary 2008-08-22, 15:52   #102
whoa
Wtajemniczenie

aa to mnie zmartwiłaś z tym że nie mogę no czas pokaże... rozszerzenie geografi jest dużo trudniejsze niż podstawa ?

Stary 2008-08-22, 16:03   #103
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
aa to mnie zmartwiłaś z tym że nie mogę no czas pokaże... rozszerzenie geografi jest dużo trudniejsze niż podstawa ?
Jak to rozszerzenie. Ja z lekcji geografii z liceum nie wyniosłam prawie nic, ale robiłam kiedyś próbną geo R i nie było takie złe. Zobaczymy jak będzie w maju.

Stary 2008-08-22, 17:51   #104
shena
Rozeznanie

Cytat:
Jak to jak to ma wyglądać?? Normalnie

nauka do matury to jest praktycznie samodzielna nauka w domu. Jeżeli odpada ci ten przedmiot w 3 kalsie to nie panikuj, możesz się go sama wyuczyć i to nawet na rozszerzenie. Nawet na fakultetach nauczyciel ci tylko podpowie jak sie mozesz uczyc zeby było efektownie ale dalej zalezy juz tylko od ciebie i twojego samozaparcia.
ja miałam taką sytuację. Zdawałam biologię której już nie miałam w 3 klasie.
natomiast moi koledzy którzy zdawali matmę,większość nie zdali a chodzilismy do klasy matematycznej. Także to nie ma dużego znaczenia, bo jak już napisałam nauka do matury to jest samodzielna nauka w domu.
shena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 18:01   #105
shena
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aneta_91 Pokaż wiadomość
witajcie
ja dopiero matura w roku 2010, ale zawsze lubię mieć wszystko wcześniej ułożone. Jestem ambitna, uczę się w miarę systematycznie, chodzę do klasy społeczno-prawniczej, gdyż prawo było/ jest moim marzeniem od zawsze, ale czy dam radę zdać wos PR i historię PR ?
Lubię j.polski, historię, trochę wos, j. obce...co byście poradziły?
A skąd my to mamy wiedzieć czy ty dasz radę??:confused :
to zależy tylko od Ciebie czy się będziesz uczyć.
A jeśli pytasz czy to jest możliwe zdać te 2 przedmoty na rozszerzeniu to :Tak jest możliwe.
shena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-13, 18:00   #106
saraa562
Raczkowanie

kjk

Edytowane przez saraa562
Czas edycji: 2011-11-12 o 11:08
saraa562 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-13, 19:38   #107
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez saraa562 Pokaż wiadomość
więc dziewczyny jak myślicie, co lepiej zdawać WOS czy matematykę ?
Zdecydowanie matematykę, chociażby dlatego, że matura z tego przedmiotu otwiera Ci drogę na wiele ciekawych i "przyszłościowych" kierunków.
Poza tym w szkole realizujesz ją w rozszerzeniu i piszesz, że nie masz z nią większych problemów. Wystarczy tylko się zmobilizować.
Życzę powodzenia i zapraszam do wątku przyszłorocznych maturzystek.

Stary 2008-09-21, 12:25   #108
justys16
Raczkowanie

Ja niestety należę do grona maturzystek 2010... Ale w sumie czy 'niestety'? Mimo, że jestem na humanie (skaranie boskie z historią :/), jakos matma mi nie przeszkadza, ba! wolę sobie rozwiązywać zadania przy muzyczce, niż w cieszy kuć historię.
No i pojawia sie problem: jakie studia? Swego czasu marzyły mi się Stosunki Międzynarodowe, ale to historia... Dlatego myślę, że jak coś to chyba wybiorę jakąś adademię ekonomiczną. Myślę jeszcze nad zarządzaniem, a ostatnio przyszła mi mania na geodezję Tylko, ze na ostatnim jest fizyka... :/

justys16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 18:53   #109
brzoskwiniowa
Raczkowanie

witam

dziewczyny ja rowniez mam problem
niestety nie znalazlam zadnego osobnego watku o geodezji dlatego pisze o tym tutaj

jestem tegoroczną maturzystką i zastnawiam się nad geodezja na polibudzie gdańskiej. jest to nowy kierunek dlatego od studentów PG nic sie nie dowiem. dlatego mam pytanie do osób z innych uczelni, ktore studija geodezje i kartografie

jak jest? czy jest jest ciekawy ten kierunek?(wiem ze ktos moze powiedziec ze jesli ktos sie tym interesuje to jest ciekawy, ale jednak mimo wszystko cos moze byc nudne ot tak) jak wyglada sprawa po zakonczeniu studiow?

mam nadzieje z jest tutaj choc jedna studentka/absolwentka tego kierunku

Czas spełnienia marzeń. Czas uczestniczenia wraz z innymi w cudach wszechświata. Czas samoświadomości i świadomości wszystkiego, co Cię otacza.
brzoskwiniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 20:08   #110
squirrelqa
Zakorzenienie

Czy ktoś może mi poradzić coś odnośnie studiów?
Planuję zdawać polski rozszerzony, wos na podstawie (załóżmy, że lubię te przedmioty-choć to nie wystarczy pewnie...) no i oczywiście angielski i matematykę.

Ostatnio napaliłam się na informację naukową i bibliotekoznawstwo. Czy to "fajny" kierunek?

Dzisiaj jeszcze mi wpadł w oko jeszcze jeden-pedagogika. Tylko na UMCSie wybiera się od razu specjalność. Ja bym chciała "animator i menedżer kultury", gdyż jest to związane z fotografią co bardzo lubię.
Tylko czy wybierając studia mogę się kierować tym, że lubię robić zdjęcia? Pewnie na takim kierunku więcej jest teorii, wykładów, a nawet jak będzie praktyka to przecież nigdy nie miałam do czynienia z laboratorium fotograficznym, z odczynnikami, na pewno nie dam sobie rady...

Albo, jak już nie zdecyduje się na inny kierunek, pozostaje kulturoznawstwo (może teatrologia?).

Pomocy!
squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości