cesarskie cięcie - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-19, 22:27   #91
poissonivy
Zakorzenienie

Dot.: cesarskie cięcie

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
Owszem mogłam wstać i wstałam, miałam znieczulenie podpajęczynówkowe.
Cytat:
Napisane przez joanna1978 Pokaż wiadomość
napisałam prosto i wyrażnie jakie bo mnie to zdziwiło że wstałaś tak szybko. i nikomu niezazucałam w tamtej wypowiedzi ze ktoś kłamie tylko zdziwienie jak już coś.a ty mi już dwa razy wytykasz ze pisze nieprawde.gdzie? czepiasz sie niewiadomo czego.odbierasz moje wypowiedzi i krytykujesz jak ci wygodnie.i nigdy niewyrywa sie zdań z kontekstu to niewiersz by cytować, bo czytajac twoja wypowiedz pogubiłam sie .sorry
Odbieram je tak jak je czuję, przykro mi, ale nie mam zdolności przenikania umysłu, w celu dowiedzenia się, z jaką intencją dane zdanie piszesz.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-28, 16:24   #92
kasia1307
Raczkowanie

Witam wszystkie mamusie ja rowniez mialam cesarke nie jedna ale dwie.Rok po roku.Lekarz mi powiedzial ze jezeli zdecydujemy sie z mezem na trzecie to prawdopodobnie bedzie to takze cesarka i powiaza mi jajniki.W pierwsza doba po operacji byla najgorsza wszystko bolalo a znieczulenie bylo ale jakies slabe chyba bo wzystko czulam.W drogiej dobie kazali mi juz chodzic a puzniej z dnia na dziedz bylo coraz lepiej.Ale tez nie powiem ze bylo tragicznie dalo sie wszystko zniesc.Takze bez obaw zobaczysz maluszka i wszystko bedzie jak reka odjal.Pozdrawiam
kasia1307 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-28, 18:05   #93
joanna1978
Raczkowanie

NO właśniezobaczyć maluszka.jak to jest?
joanna1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-28, 18:37   #94
kasia1307
Raczkowanie

Jak ja urodzilami po operacji przyniesli mi synka to zapomnialam o bolu a uczucie jest takie niesamowite przepelnia radosc i strach przynajmniej u mnie tak bylo.Balam sie niemal wszystkiego co mu jest jak placze moze cos go boli jak mu pomoc jak przebrac taka kruszynke malutka jak wykapac wszystko od podstaw ale z czasem sie nauczylam rozumiec moje maluszki i dzisiaj mamy ze soba swietny kontakt.
Stary 2008-11-28, 18:37   #95
Kancia
Zakorzenienie

Cytat:
NO właśniezobaczyć maluszka.jak to jest?
tzn co ?

no super jest zobaczyć maluszka mi pokazali od razu mogłam go cmoknąc w czółko pozniej go ważono i mierzono, mnie pozszywano i zawieziono na sale poporodową był tam ze mna moj mąz i tesciowa. Przywieziono nam małego na sale sama go nie brałam ale teściówka mi go podała i tak sobie lezelismy
mój mąz od momentu zabrania małego z sali operacyjnej był z nim cały czas
Stary 2008-11-28, 21:18   #96
joanna1978
Raczkowanie

dziekuje.ja moje malenstwo wziełam na rece dopiero jak miała dwa tygodnie
Stary 2008-11-29, 08:54   #97
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361

Cytat:
dziekuje.ja moje malenstwo wziełam na rece dopiero jak miała dwa tygodnie
Podczytuje ten watek od jakiegoś czasu .Joanna dlaczego wcześniej nie dali Ci dziecka nie rozumie,mala była w ciężkimstanie czy jak.
Ja jestem po dwóch cesarkach z czego jeden to poród w 34 tc i miałam dziecko to pierwsze na drugi dzień icały czas przy sobie,a drugiego syna od razu po przewiezieniu na pooperacyjną .Tak tylko pytam nie chcę Cię urazić.
No i przecież po wyjęciu dziecka pokazują je matce.Ja miałam znieczulenie od pasa w dół i po wszystkim położyli mi dziecko na klatce piersiowej na chwilkę.
Tak jedno jak i drugie.

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

Edytowane przez kasia1361
Czas edycji: 2008-11-29 o 08:57
kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-29, 10:27   #98
joanna1978
Raczkowanie

tak-córka miały straszny start wiec niebyło czasu żeby mi ja pokazywać.pytam o to bo nieweim jak to jest. napewno jest to piekne przeżycie a chciałam żebyście mi napisały swoje przeżycia i odczucia.
Stary 2008-11-29, 13:07   #99
Tim3Pink
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
przepraszam, ze ja z takim pytaniem, ale nie chce mi sie tego wszystkiego czytac, aby znalezc ta jedna odp
Powiedzcie mi, bo prawdopodobnie bede miala cesarke, ale nic pewnego na 100% przynajmniej bede sie starac urodzic naturalnie
wiec przejde do sedna chodzi mi o to naciecie jak ono jest nacinane od pepka w dol czyli pionowo czy poziomo gdzies na lini majtek? i jaka to jest duza blizna? Z góry dziekuje

Tim3Pink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-29, 15:22   #100
Kancia
Zakorzenienie

nacięć pionowych już się chyba nie robi no chybaze w jakiejś specjalnej sytuacji
ja miałam na lini majtek nad wzgókiem łonowym
Stary 2008-11-29, 15:38   #101
Tim3Pink
Raczkowanie

dziękuje bardzo za odpowiedź

Tim3Pink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-30, 23:10   #102
joanna1978
Raczkowanie

Cytat:
Odbieram je tak jak je czuję, przykro mi, ale nie mam zdolności przenikania umysłu, w celu dowiedzenia się, z jaką intencją dane zdanie piszesz.
NO właśnie i w tym całe sedno
Stary 2008-12-01, 07:04   #103
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tim3Pink Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
przepraszam, ze ja z takim pytaniem, ale nie chce mi sie tego wszystkiego czytac, aby znalezc ta jedna odp
Powiedzcie mi, bo prawdopodobnie bede miala cesarke, ale nic pewnego na 100% przynajmniej bede sie starac urodzic naturalnie
wiec przejde do sedna chodzi mi o to naciecie jak ono jest nacinane od pepka w dol czyli pionowo czy poziomo gdzies na lini majtek? i jaka to jest duza blizna? Z góry dziekuje
Robi się w sytuacji wyższej konieczności (bo ten rodzaj cięcia zapewnia szybsze wyjęcie dziecka), ale sytuacja naprawdę musi być podbramkowa.

Jeżeli będzie to cc zaplanowane, to z pewnością nie.
Stary 2008-12-01, 08:56   #104
kasia1307
Raczkowanie

Ja mialam dwie cesarki i cieli mnie w lini majtek (troszke nizej)i dwa razy w tym samamy miejscu co po drogiej cesarce troche dluzej sie goilo ale juz jest dobrze moj synus ma 4miesiace a ja sie dobrze czuje.Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg StillCap0016.jpg (43,6 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg StillCap0019.jpg (27,0 KB, 24 załadowań)
Stary 2008-12-01, 09:40   #105
joanna1978
Raczkowanie

Cytat:
Robi się w sytuacji wyższej konieczności (bo ten rodzaj cięcia zapewnia szybsze wyjęcie dziecka), ale sytuacja naprawdę musi być podbramkowa.

Jeżeli będzie to cc zaplanowane, to z pewnością nie.
ja miałam sytuacje jak to nazywasz podbramkową i miałam normalnie cietę i znajoma ze szpitala również

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-01, 11:39   #106
anula1981
Przyczajenie

Ja również miałam cięcie poziome nad wzgórkiem łonowym szerokie na ok 10 cm - całkowicie kryje się pod skąpym strojem kąpielowym
Na razie jednak blizna jest czerwona. Kiedy Wam zbladła? Smarowałyście jakimiś specyfikami? Od porodu minęły 2 miesiące, a gdy tylko się zagoiła (ok. 3 tygodnia po porodzie) smaruję Contractubexem.
anula1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 14:14   #107
joanna1978
Raczkowanie

SMARUJ.ja mam takie ciało ze mimo jestem prawie 5 lat po porodzie mam dosc znaczna blizne. niesmarowałam bo moje blizny popoparzeniu nieblakły po cepanie i po contratubexie. ale na innych działa te masci
Stary 2009-01-29, 21:55   #108
Violette_24
Zakorzenienie

no właśnie laski...blizna....jak długo u Was bledła? ja jestem ponad 5 miesiecy po cc, blizna blednie tylko miejscami, w ogóle jestem jakoś dziwnie poszyta, kumpela miała blizniaki i ma tylko malutka blizne, moze z 10 cm, ja mam linie tak jakby od jajnika do jajnika, boki bledną, zblednie całe??
I pytanie do dziewczyn po 2 cc, jak to jest za 2 razem, boli bardziej? w koncu ta blizna sie rozciaga prawda?? ja wiem ze na 100% bede miec druga cesarke, mam cienkie dno macicy i nie wytrzymałaby nacisku, musze czekac min 3 lata z decyzja o drugim dziecku, nie wiem czy sie zdecyduje, chyba ze los zadecyduje za mnie
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 22:48   #109
xandra78
Zakorzenienie

Ja miałam drugie cięcie 7.01.Mówili,że się tnie w tym samym miejscu, ale ja mam troszkę nizej-nie równo na tamtej bliźnie.Poprzednia cesarkę miałam 9 lat temu. Wydaje mi się,że tym razem troszeczkę mniej bolało i chyba lepiej to zniosłam (pamiętałam nawet moje patenty wstawania z łózka i kładzenia się). Jednak i tak byLo tragicznie,środki przeciwbólowe nie działały prawie wcale, dopiero jak wyprosiłam ketonal-ból troche zelżał.Potem juz dawali paracetamol w tabletkach-słabe działanie,ale np.peralgina nie działała na mnie absolutnie wcale. Nie podoba mi się,że teraz każą wstawac o wiele wcześniej.Przedtem była mowa o 24 h,teraz 12 h,a jednej kobitce,która miała cięcie o 17.00 kazali wstac juz wieczorem ok 21.00! Rozumiem,że trzeba uważac na zrosty,ale bez przesady.Ja do tej pory nie całkiem się prostuję przy chodzeniu,choc to raczej z przyzwyczajenia i na wszelki wypadek,żeby mnie nic nie zaciągnęło.
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 09:00   #110
Ineczka33
Wtajemniczenie

Ja miałam książkową ciążę i książkowo zaczęłam rodzić - pojechaliśmy z mężem do szpitala, gdzie miał się odbyć poród rodzinny. Tam, po podłączeniu do KTG okazało się, że zanika tętno dziecka. Natychmiast podjęto decyzję o cc. Znieczulono mnie całkowicie - jak do operacji. Inne znieczulenia działały by zbyt długo. Po 15 minutach córka była juz z nami. Okazało się, że przycisnęła nóżką pępowinę, odcinając się od tlenu..
Na pooperacyjnym leżałam ok. 12 godzin. Potem przeniesiono mnie na Oddział Poporodowy, gdzie czekała już na mnie moja córcia
Pierwszą dobę zajmowały się małą położne - ja nie byłam w stanie ruszyć ręką ani nogą. Wszystko mnie bolało. Chodziłam zgięta w pół, powłócząc nogami - dosłownie. W następnej dobie już dostałam dziecko w wózeczku i normalnie się nią zajmowałam. Też myślę, że to za wcześnie, bo z bardzo bolącą raną po cc, musiałam się jeszcze borykać z niechęcią małej do ssania piersi. Bardzo pomagał mi mąż.
Dostawałam w szpitalu Ketonal.
Szew bolał jeszcze wiele następnych tygodni, ale ładnie się zagoił i wyblakł. Dziś jestem 15 miesięcy po cc i prawie nie widać blizny.

Pozdrawiam serdecznie,
Inka
Stary 2009-01-31, 15:51   #111
evamoni
Raczkowanie

GG do evamoni

Poissonivy tylko sie nie unies, bo mam zamiar zadac kolejne kretynskie pytanie. Przeczytalam caly watek ale dalej nie rozumiem roznicy miedzy znieczuleniem miejscowym ( czyli bede przytomna, ale nic nie bede czula ) a znieczuleniem calkowitym ( bede spala ). Chodzi mi o roznice, ile czasu musze/powinnam lezec w lozku po cesarce? czy jest jakas roznica w odczuwaniu bolu po obu znieczuleniach?
evamoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 21:08   #112
dudipopka
kobieta za ladą

hej
ja miałam cc 12 07 ub roku ze względu na dużą wadę wzroku
w sobotę miałam cc we wtorek zostałam wypisana do domu w niedziele śmigałam(w tempie żółwia) po oddziele
cc miałam w maleńkim szpitalu(14 łóżek) więc o sali poopercyjnej nie było mowy od razu pzrewiezli mnie na oddział dziecko dostałam od razu po "przyjezdzie" zabierano tylko do przebrania pampka oraz jak poprosiłam położną o jej zabranie bo po zastrzyku przeciwbólowym miałam odlot :lo:i nie byłam w stanie ruszyć ręką
po przyjsciu do domu najważniejsze to rozchodzić sie a potem to juz z górki jedyne na co psiocze to nawał pokarmu i pieri twarde jak skała...poza tym karmiłam tylko 3 tyg bo mi mleko zanikłoto raz a po 2 zle sie z tym czułam jakoś tak...zwierzęco(ale to już historie na inny wątek) przy następnym cc od razu poprosze ginaa o tabsy na zanik pokarmu

blizne mam na lini majtek bardzo nisko na początku troche rwała ale już jest oki
w moim przypadku cc sie sprawdziło i mogę je mieć choćby jutro

zapomniałabym--na 2 dzień po cc odwiedziła mnie pani anestjeziolog z zapytaniem jak sie czuje powiedziałam ze troche boli mnie głowa okazało sie ze za malo..pilam wody(bo myślałam ze nie można)poszła do polożnej zleciła kroplówki na dowadnianie i mineło

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę

Edytowane przez dudipopka
Czas edycji: 2009-01-31 o 21:11
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 14:03   #113
Violette_24
Zakorzenienie

qrcze, u mnie pojawił sie pokarm dopiero w 5 dobie, strasznie sie meczyłam, maluszek na dodatek nie umiał złapac ale silikonki poszły w ruch i karmę do dzisiaj juz 6 miesiąc leci i póki mam pokarm nie zamierzam przestać, ja jakoś lubię tą bliskość z bąblem zreszta zarówno to, jak przechodzi sie cc jak i kwestia laktacji zależy od organizmu, musze przyznac, ze bałam sie strasznie a teraz w sumie ciesze sie ze miałam cc, jedye co jest nie halo, to to, ze blizna mi troszke puchnie przy zmianach pogody i czasem swedzi ale cóz zrobic, tak to juz jest.
Stary 2009-02-01, 15:49   #114
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evamoni Pokaż wiadomość
Poissonivy tylko sie nie unies, bo mam zamiar zadac kolejne kretynskie pytanie. Przeczytalam caly watek ale dalej nie rozumiem roznicy miedzy znieczuleniem miejscowym ( czyli bede przytomna, ale nic nie bede czula ) a znieczuleniem calkowitym ( bede spala ). Chodzi mi o roznice, ile czasu musze/powinnam lezec w lozku po cesarce? czy jest jakas roznica w odczuwaniu bolu po obu znieczuleniach?
A dlaczego miałabym się unosić? Zawsze staram się jak najdokładniej odpowiadać na pytania, a pytań głupich nie ma, bo skoro ktoś je zadaje, to znaczy, że nie wie.

Już wyjaśniam.
Zacznę od tego, że to nie nazywa się znieczuleniem miejscowym (takim nazywamy podawany podskórnie środek znieczulający, kiedy, np. zszywa się skórę).

To znieczulenie to znieczulenie w przestrzeń w kręgosłupie. W zależności od tego, jak głęboko wstrzykiwany jest ten płyn rozróżniamy znieczulenie podpajęczynówkowe - zpp (ja je miałam, wówczas jest się znieczulonym od pasa w dół i nie można poruszać nogami) lub płytsze znieczulenie zewnątrz oponowe - zzo (je często stosuje się podczas porodu siłami natury, rodząca nie czuje bólu, może poruszać kończynami). One między sobą różnią, ale to inna sprawa (jak będziesz chciała to wyjaśnię różnicę). W każdym bądź razie w przypadku zzo i zpp podczas cięcia cesarskiego rodząca jest przytomna.

Znieczulenie ogólne jest gorsze pod paroma względami. Samo zastosowanie znieczulenia ogólnego niesie za sobą większe ryzyko powikłań, do tego dochodzi dyskomfort podczas usuwania rurki z gardła, którą tam włożono podczasa intubacji. Do tego nie widzisz od razu dziecka, dłużej trzeba leżeć (przynjamniej w większości wypadkach), a co za tym idzie dłużej jesteś zdana na dobry humor położnych, że przystawią Ci dziecko do piersi.

Co do odczuć bólowych... wiesz ja mogę wypowiedzieć się tylko po mojej cesarce, ja praktycznie bólu nie czułam. Ale jak wiadomo każdy człowiek ma inną granicę odczuwania bólu i to że mnie nie bolało to nie znaczy, że Ciebie nie będzie.

Jeżeli miałabym wybór to bez wątpienia wolałbym znieczulenie zzo (choć je w cc rzadko się stosuje), potem zpp, a daleko na samym końcu ogólne (tego najbardziej się boję, czeka mnie prostowanie przegrody w wakacje i już o tym myślę ze strachem
Stary 2009-02-06, 13:51   #115
evamoni
Raczkowanie

GG do evamoni

Cytat:
A dlaczego miałabym się unosić? Zawsze staram się jak najdokładniej odpowiadać na pytania, a pytań głupich nie ma, bo skoro ktoś je zadaje, to znaczy, że nie wie.

Już wyjaśniam.
Zacznę od tego, że to nie nazywa się znieczuleniem miejscowym (takim nazywamy podawany podskórnie środek znieczulający, kiedy, np. zszywa się skórę).

To znieczulenie to znieczulenie w przestrzeń w kręgosłupie. W zależności od tego, jak głęboko wstrzykiwany jest ten płyn rozróżniamy znieczulenie podpajęczynówkowe - zpp (ja je miałam, wówczas jest się znieczulonym od pasa w dół i nie można poruszać nogami) lub płytsze znieczulenie zewnątrz oponowe - zzo (je często stosuje się podczas porodu siłami natury, rodząca nie czuje bólu, może poruszać kończynami). One między sobą różnią, ale to inna sprawa (jak będziesz chciała to wyjaśnię różnicę). W każdym bądź razie w przypadku zzo i zpp podczas cięcia cesarskiego rodząca jest przytomna.

Znieczulenie ogólne jest gorsze pod paroma względami. Samo zastosowanie znieczulenia ogólnego niesie za sobą większe ryzyko powikłań, do tego dochodzi dyskomfort podczas usuwania rurki z gardła, którą tam włożono podczasa intubacji. Do tego nie widzisz od razu dziecka, dłużej trzeba leżeć (przynjamniej w większości wypadkach), a co za tym idzie dłużej jesteś zdana na dobry humor położnych, że przystawią Ci dziecko do piersi.

Co do odczuć bólowych... wiesz ja mogę wypowiedzieć się tylko po mojej cesarce, ja praktycznie bólu nie czułam. Ale jak wiadomo każdy człowiek ma inną granicę odczuwania bólu i to że mnie nie bolało to nie znaczy, że Ciebie nie będzie.

Jeżeli miałabym wybór to bez wątpienia wolałbym znieczulenie zzo (choć je w cc rzadko się stosuje), potem zpp, a daleko na samym końcu ogólne (tego najbardziej się boję, czeka mnie prostowanie przegrody w wakacje i już o tym myślę ze strachem
Dziekuje Ci za wyjasnienie. Co do fachowych okreslen, to niestety nie znam polskich nazw. A jak poprosze moja ginekolog o wyjasnienie co to znieczulenie podpajęczynówkowe - zpp ( o ktorym sama pierwszy raz slysze czytajac Wasze relacje ) nikt mnie nie zrozumie. Mieszkajac w Polsce nie interesowaly mnie znieczulenia itd. Teraz bedac w ciazy staram sie sama jak najwiecej dowiedziec o czekajacym mnie porodzie i z pelna swiadomoscia wybrac to, co bedzie dla nas najlepsze. Z powodu, ze panicznie boje sie naturalnego porodu w 99 % zdecydowana jestem na cesarke. Mam jeszcze przed soba szkole rodzenia i objasnianie wszelkich metod porodow i znieczulen, ale ciekawosc moja jest silniejsza i chce wiedziec juz teraz. Czytalam tez opisy czysto medyczne, malo zrozumiale i chcialabym posluchac tez Waszych opini, ktore sa bardziej obrazowe, przystepne.
Mniejsza z tym.

Wszystkie moje kolezanki, ktore rodzila naturalnie przekonuja mnie, ze cesarka to gorszy wybor, ale jak czytam Wasze wypowiedzi to nigdzie nie jest napisane, ze bol byl straszny, przeszywajacy, nie do wytrzymania, nikt nie wspomina o omdleniach, przeklinaniu swiata, rozerwaniu( zozcinaniu) krocza brrrr. tak jak to sie widzi i slyszy o porodach naturalnych. Dlatego wizja cesarki jest mi blizsza niz np. 20 godzinny porod w bolach i meczarni. Co do warunkow poporodowych to nie martwie sie. Bede rodzic na szczescie w Niemczech, gdzie slozba zdrowia jest na wysokim poziomie a ludzie ludzcy.
I bede obstawac przy znieczuleniu podpajęczynówkowym - zpp. Grund, ze nic nie bede czula!
Pozdrawiam
evamoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-06, 23:23   #116
joanna1978
Raczkowanie

każdy poród jest inny.naturalne tez bywaja ze szybko ciach prach i po wszystkim i nic nieboli na tyle by wyc na cały oddział. mnie po cesarce bolało kilka dni jak sie macica obkurczała-dostawałm zaszczyki w poslady.moge powiedziec że mocno bo słaba jestem na ból.
Stary 2009-02-07, 20:05   #117
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evamoni Pokaż wiadomość
Z powodu, ze panicznie boje sie naturalnego porodu w 99 % zdecydowana jestem na cesarke. Mam jeszcze przed soba szkole rodzenia i objasnianie wszelkich metod porodow i znieczulen, ale ciekawosc moja jest silniejsza i chce wiedziec juz teraz. Czytalam tez opisy czysto medyczne, malo zrozumiale i chcialabym posluchac tez Waszych opini, ktore sa bardziej obrazowe, przystepne.
Mniejsza z tym.

Wszystkie moje kolezanki, ktore rodzila naturalnie przekonuja mnie, ze cesarka to gorszy wybor, ale jak czytam Wasze wypowiedzi to nigdzie nie jest napisane, ze bol byl straszny, przeszywajacy, nie do wytrzymania, nikt nie wspomina o omdleniach, przeklinaniu swiata, rozerwaniu( zozcinaniu) krocza brrrr. tak jak to sie widzi i slyszy o porodach naturalnych. Dlatego wizja cesarki jest mi blizsza niz np. 20 godzinny porod w bolach i meczarni. Co do warunkow poporodowych to nie martwie sie. Bede rodzic na szczescie w Niemczech, gdzie slozba zdrowia jest na wysokim poziomie a ludzie ludzcy.
I bede obstawac przy znieczuleniu podpajęczynówkowym - zpp. Grund, ze nic nie bede czula!
Pozdrawiam
Przepraszam,ale nie mogę słuchac takich opinii ze spokojem. Rodzaju porodu nie powinien zależec od pacjentki, a juz na pewno zadna operacja nie powinna byc "na zyczenie"-a cięcie cesarskie jest OPERACJĄ. Jeśli tak bardzo chcesz się dokształcic, to poczytaj równiez o mozliwych powikłaniach po cesarce. Wystarczy również isc na oddział połozniczy i zobaczyc mamy po naturalnym porodzie i te po cięciu. Wiem co mówię, w styczniu miałam cesarke po raz drugi, choc tym razem najpierw męczyłam się "naturalnie" 14 godzin,bolało jak cholera,ale jak mi w końcu powiedzieli, że trzeba zrobic cięcie,to się popłakałam, że znów trzeba przez to przechodzic.Naprawdę wolałabym się męczyc jeszcze kilka godzin. Pamięc o bólu pooperacyjnym, niepanowanie nad własnym ciałem, niemoznosc natychmiastowego opiekowania sie maleństwem-to wszystko to nie były fajne wspomnienia.Oczywiscie cesarka jako "moment" porodu jest o wiele "przyjemniejsza" od porodu siłami natury, ale nikt nie mysli o tym, co dalej. Organizm jest wykonczony,nawet jak sie juz pójdzie do domu,to minie wiele tygodni,zanim dojdzie sie do pełnej formy.Ja miałam cesarkę 7 stycznia i wciąż boli mnie rana, wszystko w środku ciągnie, nie mogę się nawet swobodnie przeciągnąc. Ja tez się bałam cięcia i szycia krocza,ale to później ciągnie tylko przez kilka dni i wiąże się to bardziej z dyskomfortem niz z bólem...
Życzę mądrych decyzji.
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-07, 20:47   #118
Violette_24
Zakorzenienie

zgadzam się z opinią xandry, ktos kiedys powiedział ze gdyby Bog chcial zebysmy rodziły poprzez cesarskie cięcie to miałybysmy zamek błyskawiczny na brzuchu to operacja i niestety okres rekonwalescencji jest dłuższy niz połogowe 6 tygodni, ja akurat wszystko przeszłam bez szmrania ale doskonale pamietam te momenty, kiedy musiałąm usiąść na kibelku i ręką uciskać ranę bo się nie dało inaczej, pamietam tez kazde kichnięcie i ataki śmiechu:/ bolało i dokonale pamietam bezradnosc....kiedy nie mogłam przez tyle godzin przytulic normalnie synka, normalnie go przystawic do piersi tylko liczyc na łaskę i dobry humor położnych podczas gdy kolezanki po naturalnym porodzie śmigały jak kózki po korytarzu, organizm kobiety przygotowany jest do bólu porodowego i dlatego trzeba zdac sie na nature ( no i mądre połozne)...powodzenia życzę
Stary 2009-02-07, 20:54   #119
dudipopka
kobieta za ladą

a nie wkurza np takie coś ze wielu lekarzy widząc jak kobieta sie męczy kilkadziesią godzin nie decyduje sie zrobić cc bo np pierworódka musi rodzić naturalnie..... nieraz decyzja o cc jest za puzno podjęta i dziecka nie da sie uratować albo dzidzia jest niedotleniona i na wiele miesięcy ląduje w szpitalu

moja sąsiadka młoda dziewczyna 23 lata rodziła ponad 20 godzin...męczyła sie przeokrutnie lekarz stwierdził właśnie ze pierworódka musi urodzić naturalnie..na szczęście zmieniła sie zmiana pzryszedł inny lekarz i natychmiast zarządził cc...Oskar był niedotleniony wody zielone dostał zaledwie 4 punkty.....Gosia do zdiś jest w szoku już powiedziała zadnych dzieci więcej Oskar ma być jedynakiem----na szczęście wyszedł z tego a co sie nacierpiał wymęczył przez długie miesiace rechabilitacji ...zostawie to bez komentarza

każdy poród sn czy cc niesie ze sobą ból--jedne cierpią po nacięciu krocza wiele miesięcy jedne męczą sie z bolącą raną też wiele miesięcy--ale tu chodzi tylko i wyłącznie o dziecko nie o matkę
ja uważam że o rodzaju porodu powinna decydować kobieta....nie ktokolwiek inny
też życzę mądrych decyzji wg własnego poglądu nie nas czy lekarza
pozdrawiam

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-07, 21:30   #120
ona1981
Zakorzenienie

Ja także miałam cesarkę. Najpierw po stwierdzeniu za małych ilości wód wywoływano u mnie poród, po dwóch godzinach zero skurczów, zero rozwarcia. Puls maluszka zaczął zanikać i zadecydowano o cesarce. Potem wszystko potoczyło się szybko, znieczulenie w kręgosłup, miałam nic nie czuć od pasa w dół tymczasem byłam sparaliżowana prawie cała, kompletnie nic nie czułam. Pamiętam tylko, że mąż dostał ochrzan on lekarek, że aparatu fotograficznego zapomniał Potem położyli mi maluszka na chwile na mnie, pocałowałam w czółko, ale ogólnie bardzo oszołomiona byłam. Ból rozpoczął się po około dwóch godzinach, ale dało się to jakoś przeżyć. Najgorsze było wstanie z łóżka- po 12 godzinach, to było straszne. Cesarkę miałam po 20 a już rano miałam maluszka przy sobie, jedynie jeszcze w druga noc musiałam go oddać położnym gdyż musiałam odpocząć. Jednak ból jest i to dość silny przez kilka pierwszych dni, najgorzej przy wstawaniu z łóżka. Obecnie jestem 9 miesięcy po porodzie, szew jest dość widoczny, ale w takim miejscu, że mi w ogóle nie przeszkadza. Dolegliwości nie mam w ogóle, nic mnie nie boli, nie ciągnie. Już jakiś miesiąc po porodzie czułam się jak bym w ogóle nie rodziła. Może to wszystko zależy jak był zabieg wykonany?

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości