![]() |
#91 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wojna Rosji z Gruzją
Cytat:
Rosja co najwyżej może znów prowadzić z nami wojnę na sankcje np., tak jak to było z mięsem. nam na szczęście udało się już uniezależnić od Rosji. po za tym należymy do NATO, myślę że gdyby Gruzja również znajdowała się już w NATO, to Rosja nie wkroczyłaby tak łatwo na jej teren. Kaczyński rzeczywiście trochę się zapędził, i tak jak wspomniałam, Rosja rzeczywiście może zechcieć nas "ukarać", np. na szczeblu ekonomicznym. no i zawsze jest ta kwestia gazu... ![]() ale uważam, że wszystkie te organizacje międzynarodowe stworzone do rozwiązywania konfliktów (przynajmniej z założenia) powinny zdecydowanie reagować... a nie że Stany otwarcie przyznają, że nic nie mogą zrobić bo za bardzo potrzebują Rosji... po pierwsze nie pojedyńcze państwa powinny tutaj się wypowiadać, ale organizacje, a po drugie, obawiam się że władze rosyjskie czują się po takich wypowiedziach tym bardziej bezkarne |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak z nami już inni postąpili i właśnie my, Polacy, z bagażem takich doświadczeń jakie mamy, nie powinniśmy siedzieć cicho. Wojna pod każdą postacią jest zła i koniec. Trzeba to przerwać. Btw, Rosja nie posunie się do wszczęcia wojny z Polską, bo my jesteśmy w Unii, NATO, a to już duży problem. A straszyć to zawsze straszyli.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
tarcza antyrakietowa nie nas ma chronić, ale USA. Nas może co najwyżej narazić na ataki dyplomatyczne ze strony Rosji i ochłodzenie i tak nie najlepszych już stosunków... a patrioty w zamian na nic się nam praktycznie nie przydadzą...
Dziewczyny, my się tu możemy burzyć, ale dla Rosji takie jej postępowanie jest jak najbardziej naturalne... mesjanizm i megalomania są wpisane w jej kulturę polityczną, też na arenie międzynarodowej. Nie zmienimy tego. Ale rolą społeczności m-dowej, a nawet jej podstawowym obowiązkiem jest reagowanie, gdy ktoś łamie prawo m-dowe i narusza suwerenność innych państw. Przypominam, że Polska do tej społeczności należy, więc nie może stać z boku. Inną kwestią jest to, że społeczność m-dowa reaguje selektywnie, co widzieliśmy kiedy USA napadało na Irak... jawna agresja, a reperkusje żadne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Moderatorka z pazurem
|
![]()
Przed chwila zalozylam watek dot.protestu przeciwko napaści na Gruzję http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=271529 . Znajduje sie tam link do stronki gdzie mozna zamieszczac swoje komentarze, slowa protestu itp. Tworcy strony maja zamiar po zebraniu odpowiedniej liczby komentarzy udac sie z nimi do Ambasady Federacji Rosyjskiej w Warszawie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
dla mnie tarcza jest ochroną Ameryki, a nie nas. jak jakieś wrogie państwo wystrzeli rakiety jedne w stronę USA, a drugie na nas to tarcza wystrzeli w te co lecą na USA, a u nas będzie bum.
jedyne co mi pozostało to próbować się telepatycznie połączyć z Sikorskim i Tuskiem i liczyć, że nie zgodzą się na to cholerstwo ![]() Cytat:
pomogą nam tak jak Gruzji. już historia pokazała jakich to mamy przyjaciół i jak to jest jak się liczy na inne kraje/sojusze. Gruzja wysłała swoje wojska do Iraku i jak im się amerykanie pomogli ? ( paradoksalnie to bardzo dobrze, że USA nic nie zrobiło bo jakby zaczął się konflikt między Rosją, a Usa to byłaby już wojna na całego i po nas wszystkich) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wróćmy do lat 90-tych. W 1990 wybuchają kolejne walki między Gruzją, a Osetią Południową. konflikt trwa do 1992 roku. Na mocy porozumień z czerwca 1992 roku - pomiędzy stronami sporu (Gruzją i OSetią Południową) wojska rosyjskie zostają częścią wojsk stabilizacyjnych (Joint Peacekeeping Force ). Wojska składają się również z jednostek gruzińskich i osetyjskich. ... Rosjanie nie wkroczyli na teren Gruzji (Osetii Pd) 8 sierpnia 2008 roku - oni już tam byli ![]() Przyjmując, że Osetia należy do Gruzji - a Rosjanie strzegą jej "granic" i pilnują porządku - jak mieli reagować na atak wojsk gruzińskich na Osetyjczyków.... ? więcej o wojskach stabilizacyjnych http://www.civil.ge/eng/article.php?id=11710 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
BAN stały
|
Cytat:
ja jeszcze pół roku tu siedze. potem wyjezdzam z rodzicami do Włoch na stale. kocham moj kraj, ale ciesze się, ze wyjezdzam. po następne co niby, ze w NATO jestesmy w UNI EUROPEJSKIEJ skoro podczas 2 wojny swiatowej tez nam mieli pomoc (m.in. Aglia) i tak nam pomogli, ze ![]() dla mnie to, ze ruskie moga wkroczyć na nasze tereny jest czymś realnym wiadomosc z ostatniej chwili: KACZYNSKI JEDZIE DO GRUZJI Polska nie dorasta Rosji do pięt jeżeli chodzi o siłę wojskową i gospodarczą. Jakiekolwiek mieszanie się w ten konflikt może nam przynieść tylko kłopoty. Są silniejsze państwa w Europie/na świecie, które powinny zareagować jako pierwsze, a bidna i słaba Polska powinna siedzieć cicho i ograniczyc sie jedynie do niezbednej dyplomacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
zgoda, ale czy rzeczywiście Rosja zwyczajnie pilnuje w tej chwili porządku? czy wykorzystuje sytuację do załatwiania swoich interesów? bo sytuacja chyba się trochę zmienia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
http://wiadomosci.onet.pl/1805251,12,item.html wypowiedź pana Brzezińskiego.... i co by nie pisać i nie gadać chodzi o ROPE i jak ktoś w to nie wierzy to gratuluje NAIWNOŚCI
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co mnie interesuje? że Osetyjczycy nie są pozostawieni na pastwę losu - i nie wnikam w to, czy dzieje się tak z czysto ekonomicznych pobudek (choć ja w to wątpię), czy ekonomiczno-humanitarnych, czy...
Myślę, że gdyby to nas spotkała ta tragedia nie zastanawialibysmy się, czy nasze życie ratują z powodu x, czy y. Widziałam dziś w telewizji (kanał Russia Today) - Zierę, z którą pracowałam w Tskhinvali - ona wraz z czworgiem dzieci - w bunkrze... kolejny kamień z serca - bo żyją... Rozmawiałam z kolegą z ONZ - powiedział - wyglada na to, że Gruzja domaga się Osetii...ale bez jej mieszkańców... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() edit (zapomniałam wkleić) : http://www.*************/ideolog_glo...Brzezinski.htm "Brzeziński jest uznawany za czołowego teoretyka globalizmu. Od kilkudziesięciu lat zabiera liczący się głos w dyskusji na temat kształtu amerykańskiej polityki zagranicznej. Jako jeden z pierwszych sformułował hipotezę o rozpadzie systemu komunistycznego w Europie Środkowej i Wschodniej. W jego opinii Europa Zachodnia nie może współdecydować o losach świata na równi z USA, ponieważ nie ma ku temu predyspozycji ani ekonomicznych, ani moralnych. - Unia Europejska rości sobie prawa do współdecydowania o losach świata, ale ani dziś, ani w dającej się przewidzieć przyszłości żaden Europejczyk nie wydaje się gotów umierać za Europę. Ani nawet za jej bezpieczeństwo płacić - stwierdził kilka lat temu Brzeziński, uznając, że jedynym gwarantem dla stabilności systemu międzynarodowego jest utrzymanie światowej hegemonii USA. Troszcząc się o zachowanie tego stanu rzeczy, zdecydowanie sprzeciwił się zbrojnej interwencji USA w Iraku. W jego przekonaniu wojna ta stanowi poważne zagrożenie dla nadrzędnej pozycji USA, która w planach globalistów jest głównym instrumentem narzucenia światu jednolitego rządu." ------------- |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
BAN stały
|
a ja mam takie pytanie..
moze troche naiwne ktoś sobie pomysli... ale czy Rosjanie chcą takiej Rosji ? czy chą tych wojen ? wiem, ze oni w zasadzie nic do powiedzenia nie mają. rządzi Putin, władza, ale... przeciez gdyby sie wszyscy Rosjanie zbuntowali to by chyba Putina i te cąłą szajke rozgromili i mogliby sobie utworzyć demokratyczne panstwo. chyba, ze ruskim pasuje to wszystko.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
ruskich nie posądzałabym o nic więcej jak interesy właśnie gospodarcze.... no i dążenie do dawnej "potęgi".
p.s. sorry ale Putina to średnio obchodzi ile będzie ofiiar...z resztą wojna to wojna....wszystkie chwyty dozwolone p.s. 2 co do hegemonii USA nie zgadzam się, z reszta prędzej czy później się ona skończy, a Europa Zachodnia.... musiałaby dojść do jakiegoś jednego stanowiska.... a to dość trudne.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
obym się myliła i oby ten konflikt zakończył się jak najszybciej i oby już nikt nie zginął. tyle |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
DO Butterfly - Nie wiem, czy nawiązujesz do sytuacji w Osetii, czy innych konfliktów - których nie można do siebie porównywać... ale zastanow się, dlaczego Osetyjczycy nie uciekają do Gruzji... a kierują się do OSetii Pónocnej i do Rosji?
Drei - nie sądzę, żeby ich WCALE nie interesował los Osetyjczyków... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Rosja nie jest krajem demokratycznym w naszym rozumieniu tego słowa i jego mieszkańcy po prostu nie znają innego systemu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
ja napiszę tylko tyle, że NIGDY nikt mi nie powie, że towarzysz Putin jest tym "dobrym" i powiem szczerze jestem za totalnym rozbrojeniem ruskich amen
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oceniając to, co dzieje się na świecie trzeba pozbyć się podejścia typu - mnie zaszkodzili - więc są źli... bez tego wszelkie dyskusje o tym, co dzieje się na międzynarodowej arenie - nie mają większego sensu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
BAN stały
|
dziewczyny a czy uderzenie na Polske jest pewne , bo ja sie juz boje ze z nami koniec i ze bedzie 3 wojna swiatowa ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie - uderzenia na Polskę najprawdopodobniej nie będzie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
teoria teorią a życie życiem .. w sensie chodzi o te wszystkie nauki typu SM.../ dobra odpadam z wątku
make love not war |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Tobą. Życie jest nieprzewidywalne i to samo dotyczy skutków wszelkich wydarzeń...tym bardziej należy ostrożnie oceniać to, o czym wie się tylko i wyłącznie z mediów...
dobrej nocy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
BAN stały
|
skad wiecie ze nie bedzie? Moim zdaniem prezydent niepotrzebnie jedzie do tej Gruzji, nie wiem po co sie tam mieszac, zwazajac na fakt ze nie ejstesmny silnym krajem... Rosja i tak zrobi po swojemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
BAN stały
|
Putin był u mnie przed chwilą i mi powiedział, że bardzo kocha Polske i nigdy by jej nie skrzywdził. Serio!
postraszyc Cie ? ;>>>>>>>> wiesz jest taka przepowiednia, ze podobno 3 wojna swiatowa ma sie rozpocząc od jakiegoś małego panstewka Butterfly radzi: pakuj manatki i wyjezdzaj do USA albo do Australii tam najbezpieczniej bo z USA nie wiadomo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja polecam Isladnie, ostatnio wymiata w rankingach bezpieczeństwa ![]() ![]() magdalenka7766 myślę, że teraz możemy się obawiać jedynie przykręcenia korka z gazem/ ropą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Konto usunięte
|
Tylko słowo.
Nie powinniśmy tak' machać szabelką' Rosji przed nosem. Na słowa krytyki moze sobie pozwolić Bush.Jak równy z równym . My jesteśmy jak ta wk***mucha przed nosem lwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tej chwili odżywa duch rosyjskiego imperium, wojna z Gruzją nieprzypadkowo została wywołana teraz, kiedy przed wyborami w USA żadnemu z kandydatów nie opłaca ostro zajmować problemami gdzies na końcu świata. A Rosja testuje wytrzymałość Zachodu - jeśli Zachód okaże się słaby, na Gruzji się nie skończy. Myslicie, że Rosji naprawdę lezy na sercu samostanowienie jakiejś Osetii? Bo chyba po wojnie w Czeczenii już nikt w to nie wierzy.
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, Brzeziński to może kiedyś był liczącym się teoretykiem, ale... tak naprawdę żadna z jego prognoz się nie sprawdziła. Kto chce, niech przeczyta Wielką Szachownicę i skonfrontuje ją z post-zimnowojennym światem, zanim powoła się na jego opinie...
Babciu, masz wiele racji, to samo mogę powiedzieć o carolinascotties, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. I Rosja i Gruzja mają tutaj dużo winy, poza tym pokutują niestety stare sztuczne post-radzieckie granice. Wiem jedno: wreszcie świat dojrzał problem Osetii, Abchazji i wielu innych miejsc na Kaukazie, które powinny być autonomiczne. Nie czarujmy się: utrzymywanie na siłę całkowicie nieintegralnej z Gruzją Osetii mija się z celem. Tego chcą Osetyjczycy, Rosji to tylko idzie w sukurs. Poza tym napiszę raz jeszcze: nie ma dobrych i złych graczy na arenie międzynarrodowej. Każdy walczy jak może o swój własny żywotny interes. I Polska też na tym konflikcie próbuje zyskać i poprawić swój nienajlepszy wizerunek w Europie... tak, tak! Kaczyński itp. włączając się w konflikt nie wniosą nic nowego do rozmów, a nakłanianie stron do rozejmu, jeśli same tego nie chcą spełznie na niczym. Ale nasz kraj będzie przez to zaangażowanie postrzegany jako bardziej poważny i pokojowy. Ot co, taki mały plusik pokazania zaangażowania. Tylko efekty żadne. EDIT: i dziewczyny, bądźmy poważne - Polski nikt nie napadnie, bo byłaby to ostatnia głupota i gwóźdź do trumny budowania prestiżu i potęgi. Prędzej bym się obawiała, że Polska sama się wyniszczy przez nieudolną politykę wewnętrzną. Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2008-08-12 o 17:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
widać wyraźnie że Zachód od całej tej sprawy się odwraca i nie chce drażnić w żaden sposób Rosji... poza tym nie czarujmy się - ile tak naprawdę świat wie o tym konflikcie? o niewoli? w krajach, gdzie ludzie otoczeni są dobrobytem, nie jest ważny jakiś tam konflikt po drugiej stronie świata... a dla polityków liczy się tylko biznes. Cytat:
ale Kaczyński nieco się rozpędził. Zachód najwyraźniej odwraca się od tego konfliktu. bylo to słychać chociażby w przemówieniu Sarkozy (wspomniał on nota bene zresztą o Polsce). Od razu widać, jakie jest nasze miejsce w szeregu |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.