|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nauczycielskie trudy ;)))
Just-in dziękuję za kciuki i poproszę o następne na jutro
![]() Andziuchna może zapytaj nauczycielkę o ich poziom i znajomość danego słownictwa. Z tymi osobowościami to fajnie byłoby znaleźć jakiś test osobowości. A jeśli chodzi o wprowadzenie to jeżeli już coś wiedzą w tym temacie, no to np. najpierw zapytają jakie typy osobowości znają, jakimi cechami takie osobowości się wyróżniają. Wyciągnij najpierw to co już wiedzą i wtedy może jakiś tekst z tym, albo właśnie test. A na przećwiczenie nowego słownictwa, może niech każdy stworzy idealną według nich osobowość. Z gramatyką, no to zależy też jakie zagadnienie, ale generalnie po teorii i jakimś ćwiczeniu na samą formę, dobrze by było wrzucić coś życiowego Gdzieś tam czytałam, że dobrze w gramatyce ukazać jej przydatność w komunikacji. Jeszcze co do teorii to ja bym stawiała na jakieś plansze, kolory, generalnie wizualizacja tego ( jestem wzrokowcem ) O ile dobrze pamiętam to masz praktyki w liceum? Tam też można jakieś zabawy chociaż to już duże dzieci Jakaś maszyna czasu na czasy przeszłe. Kalambury - ktoś pokazuje jakąś czynność wylosowaną, reszta zgaduje i mówi co dana osoba robiła itp. Pisz co masz konkretnie do zrobienia i będziemy dalej myśleć Wszystko też zależy czy materiał ma być szybko realizowany czy też można sobie pozwolić na takie urozmaicenia.
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super pomysly! te z osobowosci wykorzystam na powtorzenie ![]() a co do znajomosci slownictwa to z 2-3klasy moge spytac ale jesli chodzi o 1 to nauczyciel tez raczej nie wie :P sprawdzalam ich testy i niektorzy mieli ponad 90/100 a inni ok 40/100 wiec jest tez roznica w grupie dostalam tb wiec sobie przejrze moze tam znajde jakies inspiracje dalej w 1kl mam free time (z tym nie powinnam miec problemow) a z gramy verb+inf or ing form w zasadzie nei wiem czy do konca praktyk dojde do nastepnego dzialu ze slownictwem ale jak cos bede pisala;D no i jeszcze problem z maturzystami- nie chce im sie ani gadac ani pisac ani w ogole nic im sie nie chce- jakie mozna dac im cwiczenia? ostatnio zeby ich troche rozruszac gralismy w wisielca zeby powt slownictwo z ostatniego dzialu to sie obudzili ale zaraz po tym jak trzeba bylo gadac w parach byla cisza i musialam sterczec nad nimi zeby cokolwiek mowili ;/. |
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zadomowienie
|
Rok szkolny już w pełni, a tu taka cisza?
Moje praktyki skończyły się Podsumowując, podobało mi się Już wiem na pewno, że to jest to Andziuchna a jak u Ciebie? Z motywowaniem do mówienia, to ciężko czasem jest... Jak nie mają dnia to wyciągnąć coś z nich graniczy z cudem. Możnaby w sumie robić, że to co mówią w parach to potem mają powiedzieć wszystkim, to co mówiła ta druga osoba z pary. Jak już będę uczyć naprawdę to będę dalej kombinować, co zrobić, żeby było fajnie
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja juz zakonczylam 1 czesc praktyk- na druga lece w lutym.... chociaz ogolnie mi sie podobalo to chyba jednak nie jest to praca dla mnie- mam za duzy temperament na szczescie zaczelam w tym roku organizacje reklamy wiec moze uda mi sie pojsc w tym kierunku |
|
|
|
|
|
#95 |
|
Moderatozaur
|
U mnie akurat rok szkolny w pełni, że tak powiem i dlatego coraz mniej czasu na przyjemności, takie jak Wizaż na przykład
Jeśli chodzi o mówienie, to fajne są takie hmm mapki. Chodzi mniej więcej o to, że jest jedno pytanie i dwie odpowiedzi, a do każdej z nich dalsze, odpowiadające pytania. Np. Czy lubisz filmy? Tak: jakie ostatnio widziałeś, czy były dobre, wolisz kino czy TV itp, nie - dlaczego? co lubisz robić w wolnym czasie, co byś powiedział, gdyby znajomi chcieli Cie wyciagnac do kina itp. Więc np jeśli prosicie o przedyskutowanie takiego pytania, to nie ma opcji, ze skonczy sie na tak albo nie. To znaczy oczywiście znajdą się i takie typy, co nawet to zignoruja, ale generalnie mi ososbiście bardzo fajnie się z tym pracuje, bo zdecydowanie więcej gadają
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
jak tam rok szkolny?? ![]() mam prosbe do anglistek: poszukuje jakichs super kreatywnych cwiczen na writing for young learners moze macie jakies ciekawe pomysly?
|
|
|
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
Witam
Patrzyłam na to z przymrużeniem oka, dopóki nie zorientowali sie koledzy z pracy. Głupio mi strasznie, chociaż wiem, ze to naturalne bo sama podkochiwałam sie w nauczycielach. Narazie udaję, że nic nie widzę i chyba tak to zostawię, bo przecież rozmawiać z nim nie bedę.. Czy, któraś z Was tez była w takiej sytuacji?
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A poza tym - ciesz się, póki możesz, kiedy będziesz starsza będziesz uważana przez uczniów już tylko za stare, gderliwe pudło Jak każdy nauczyciel Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
Wtajemniczenie
|
Ooo, no proszę, jest i watek dla "starych ropuch"
a tyle kiedyś szukałam![]() Szkoda że wątek już ledwo zipie, ale może przez tyle miesięcy przybyło na wiażu nauczycielek i się odezwą ![]() Ja też jestem starą ropuchą, a do tego uczę najgorszego przedmiotu - chemii ![]() Ciekawe czy wątek odżyje |
|
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo, bardzo czarna magia Witaj wśród starych ropuch Widzę, że czekasz na maleństwo - mogę spytać, czy pracowałaś do końca roku, czy byłaś wcześniej na zwolnieniu? Bo chcę się starać o dzidziusia od września, a trochę boję się reakcji dyrekcji ![]() No się pochwalę wszem i wobec (a co ), żem już nauczyciel kontraktowy Kochane nauczycielki, a jak wam wakacje mijają? Jakieś zmiany nastąpiły? Może ktoś tez już zakontraktowany, albo inny stopień wtajemniczenia osiągnął? |
|
|
|
|
|
#101 |
|
Wtajemniczenie
|
Pomidora, dziękuję za miłe przyjęcie
No tak myślałam, że na słowo "chemia" połowa ludzi ma wysypkę ale co tam, przyznałam się... "... jestem Carya i jestem nauczycielką... uczę już od 5 lat..." jak na terapii ![]() Ja już mam kontraktowego i został mi jeszcze rok stażu na mianowanego... niestety sprawa dzidziusia trochę to przesunie w czasie ale wolę malucha niż podwyżkę się cieszę.Mam nadzieję że twoje starania szybko zaowocują więc trzymam kciuki za waszą prywatną kampanię wrześniowąCo do pracy w ciąży to tak, pracowałam i teraz i w poprzedniej ciąży do końca roku szkolnego... oba terminy październikowe więc od września już nie wracam. Biorę L4... w 8-9 miesiącu ciężko ganiać na 2pięrto do gabinetu z wielkim brzuchem. Poza tym lepiej żeby dyrektorka od razu znalazła kogoś na zastępstwo - w październiku może być trudniej. Muszę jeszcze się pojawić w sierpniu na poprawkach... mam masę... potwierdzam regułę - chemiczki to najgorszy gatunek nauczyciela![]() Pomidora, a jak twoje wakacje? byłaś gdzieś? jedziesz dopiero? Ja siedzę w domu ze względu na brak kasy i brzuchol
|
|
|
|
|
#102 |
|
Konto usunięte
|
O proszę, widzę, że odżył nasz nauczycielski wątek
![]() Pomidora, gratuluję uzyskania awansu |
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Cayra, nie tylko ty masz dużo poprawek w sierpniu - nasza chemiczka też musi w sierpniu do szkoły podreptać
Ach, ta chemia Dziękuję za kciuki, mam nadzieję, ze szybko uda mi się zafasolkować. Ja to się boję najbardziej, ze mdłości nie pozwolą mi pracować - nie wyobrażam sobie lekcji, kiedy ciągle chce mi się wymiotować Ale może nie będzie tak źle My z mężem wróciliśmy niedawno znad morza. Odpoczynek świetny, pogoda dosyć dobra, szkoda, ze wszystko szybko się skończyło. Dziś miałam już być na Woodstocku, ale mój mąż niestety pracuje i nie pojechaliśmy A szkoda, bo miałam ochotę się wyszaleć.Mrowinka, to miłego początku stażu życzę |
|
|
|
|
#104 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj, ten egzamin to mi też sen z powiek spędza... chociaż jeszcze do niego daleko
![]() Dobrze przynajmniej że teraz tylu papierów nie trzeba pisać... jak zobaczyłam co kumpela przygotowała przed wakacjami to zrobilam gały jak złotówki - dosłownie kilka kartek Tyle że główny magiel będzie na tym egzaminie A ja jestem takie dno jeżeli chodzi o uczenie się przepisów i regulaminów że masakra umysł ścisły![]() Aaa, zapomniałam, ja to w sumie też jestem trochę z wami po fachu - anglistką też jestem ), chociaż jak zaczynałam uczyć w szkole też uczyłam właśnie angielskiego... tyle że bez kwalifikacji, ale kuratorium dało zgodę bo nie było dosłownie nikogo!![]() Pomidora, ja też byłam nad morzem - w Stegnie Co do mdłości to fakt, czasem jest ciężko, ale przeważnie to wiesz jak jest - człowiek nie ma kiedy do toalety wyjść, tyle roboty... to i o mdłościach jakoś zapomina u mnie chyba z tego wszystkiego to się pory mdłości oodwracały bo rano jakoś szło, a im bliżej wieczora tym gorzej więc miałam kłopot raczej ze sprawdzaniem niż z prowadzeniem lekcji |
|
|
|
|
#105 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
), ale jej nie przyjęłam, bo uznałam, że sobie nie poradzę...
|
||
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam (o ile można
i podbijam ![]() Staż - 6lat miejsce - gimnazjum przedmioty - chemia, fizyka (również matematyka) stopień - kontraktowy w marcu kończę staż na mianowanie Witam wszystkich serdecznie Pomidora - na mdłości (oczywiście te ciążowe) dam Ci super sposób, rano zanim wstaniesz na dobre należy wypić sok pomarańczowy i poleżeć jeszcze kilka minut, w moim przypadku sprawdzało się Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2009-08-06 o 17:00 |
|
|
|
|
#107 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Coś nam się ten wątek słabo rozwija - kto by pomyślał, że nauczycielki są tak mało rozmowne
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Albo odpoczywają
|
|
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
... i rozgadają się we wrześniu
![]() Kiedy musisz wracać do pracy? Ja 24 i 25 sierpnia mam egzaminy poprawkowe, więc zostało mi już tylko kilkanaście dni wakacji
Edytowane przez a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d Czas edycji: 2009-08-06 o 22:37 |
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;13621533]... i rozgadają się we wrześniu
![]() Kiedy musisz wracać do pracy? Ja 24 i 25 sierpnia mam egzaminy poprawkowe, więc zostało mi już tylko kilkanaście wakacji [/QUOTE]Nie wolno, powtarzam, NIE WOLNO przypominać o końcu wakacji Na razie to dopiero połowa i niech się dalej pięknie rozwijają ![]() Poissonivy, witaj następna ucząca czarnej magii |
|
|
|
|
#111 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;13621533]... i rozgadają się we wrześniu
![]() Kiedy musisz wracać do pracy? Ja 24 i 25 sierpnia mam egzaminy poprawkowe, więc zostało mi już tylko kilkanaście dni wakacji [/QUOTE]O zdecydowanie rozgadają się we wrześniu No niestety 25 września, również poprawki, choć nie moja , koleżanka z fizyki oblała ucznia, a ja jako członek będę Cytat:
Ja raz miałam potworne mdłości, ledwo wytrzymałam do końca lekcji, a potem właśnie jedna kobieta dała mi tę radę i zapomniałam co to poranne mdłości |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Trzeba by jakoś wykorzystać te pół miesiąca, które nam zostało, zwłaszcza że pogoda piękna... Zastanawiam się, czy by nie skoczyć nad morze
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam jeszcze 3 tygodnie równo, bo nie mam żadnej poprawki, a rada dopiero 28 sierpnia
No więc dla mnie trochę mniej niż połowa (no tak, tylko ja zaczynałam wakacje dopiero od lipca, bo miałam egz. na kontraktowego).Mrowinko, a gdzie nad morze zamierzasz skoczyć? My z mężem z kolei teraz zadowalamy się grillami u znajomych. Też odpoczywamy
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;13629918]Do Kołobrzegu zapewne, bo najbliżej, jakieś pół godzinki pociągiem
[/QUOTE]O to ja chyba codziennie bym tam jeździła Zazdroszczę ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do rozmowy - też mam ze swojej niezłe wspomnienia, chociaż wiadomo, trochę stresu było. Później dyrekcja powiedziała mi, że byłam wyjątkowo dobrze przygotowana (a zdawałyśmy wówczas we cztery) - miłe to było, nie powiem No a niedługo zaczyna się następny staż i znowu stres... ale na razie cieszmy się wakacjami
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
Mi wszyscy mówili, że to tylko formalność, ale co się stresowałam, to moje
Rzeczywiście było bardzo miło. Tylko ja poczułam, że mam wakacje dopiero wtedy, kiedy tę rozmowę miałam za sobą.Ale masz blisko nad morze - cudownie! My sobie jutro idziemy na grilla do znajomych, przyjeżdżają też ludzie, z którymi mieszkaliśmy na studiach i nie wiedzieliśmy się od roku - mam nadzieję, ze się wybawimy i będzie super! |
|
|
|
|
#119 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;13632665]Codziennie to może nie, bo nie zawsze jest z kim... no i z pogodą różnie bywa
[/QUOTE]A ja to i sama z chęcią pojeździłabym [1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;13632665]Co do rozmowy - też mam ze swojej niezłe wspomnienia, chociaż wiadomo, trochę stresu było.[/QUOTE] Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#120 |
|
Konto usunięte
|
Co tam słychać u Was? Ja właśnie wróciłam znad morza
Pogoda świetna, ale woda miała tylko 10 stopni - był zakaz kąpieli, więc trochę nudno...PS Ledwo się rozłożyłam, a z sąsiedniego ręcznika słyszę: Dzień dobry pani! Akurat sobie musiałam miejsce koło swoich uczennic wybrać
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.

)

Podsumowując, podobało mi się 

Patrzyłam na to z przymrużeniem oka, dopóki nie zorientowali sie koledzy z pracy. Głupio mi strasznie, chociaż wiem, ze to naturalne bo sama podkochiwałam sie w nauczycielach. Narazie udaję, że nic nie widzę i chyba tak to zostawię, bo przecież rozmawiać z nim nie bedę.. Czy, któraś z Was tez była w takiej sytuacji?

a tyle kiedyś szukałam
Bardzo, bardzo czarna magia
ale wolę malucha niż podwyżkę się cieszę.

Ale może nie będzie tak źle
umysł ścisły
), chociaż jak zaczynałam uczyć w szkole też uczyłam właśnie angielskiego... tyle że bez kwalifikacji, ale kuratorium dało zgodę bo nie było dosłownie nikogo!