![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Gdybym wróciła do PL brakowałoby mi......
No ja akurat mieszkam w NY ale ogólnie Polacy odbierani są jako smutny,wiecznie narzekajacy naród a tu,nawet gdy m sie smutny dzien taki optymizm zaraza i poprawia humor
![]() ![]()
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
Ja mieszkam w Stanach, ale w żadnym wielkim mieście. Gdybym wróciła na stałe brakowałoby mi:
a) tolerancji w sensie że mogę wyglądać jak chcę, ubierać się jak chcę i nawet wyjść do sklepu w wyciągniętej podkoszulce i nikt nie patrzyłby na mnie spod byka i nie obgadywał w stylu: o mamo, tej to się nawet ubrać nie chce, niedługo ją mąż zostawi (mimo że przecież na co dzień o siebie dbam, w Polsce się czułam na językach jak poszłam śmieci wynieść "po domowemu") b) obsługi klienta. Klient ma większe prawa, traktuje się go lepiej, firmy dbają o klientów c) standardu życia zdecydowanie, przy porównaniu na ile mnie było stać w Polsce, a na ile tu, przy czym teoretycznie tu zarabiam śmiesznie mało na razie (a dla mi się dobrze żyje i niczego mi nie brakuje ![]() d) wyboru dóbr (Stany to wielki kraj, jak nie można czegoś dostać w sklepie to Ci wyślą) e) programów lojalnościowach i promocji w stylu: kup 1 rzecz, 2 dostaniesz gratis albo w tym dniu wszystko 50% taniej f) pogody (niby jesień a u mnie ciągle ponad 20 stopni) g) łatwości znalezienia pracy h) tylu opcji, gdzie można mieszkać, można tu znaleźć każdy klimat i wielkość miasta, w którym się chce żyć, poczucie niemal nieograniczonych możliwości wyboru i) świadomości ekologicznej (i np nietestowanych na zwierzętach produktów), w USA wszystko można takie dostać i zamówić jak komuś zależy j) nowinek np technicznych. Co się pojawi nowego, od razu jest tu do kupienia, kiedyś najpierw czytałam w Pl co jest nowego, a potem musiało to do Polski "dojść"
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez ksiezniczkanajgorsza Czas edycji: 2010-11-01 o 00:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak już offtopujemy, to ja się wcale nie zamierzam kłócić, że w Stanach to w ogóle konsumpcjonizmu nie ma i przodują w dziedzinie oszędności ![]() P.s. A tak poza tym ja uwielbiam wprost te wiadomości na temat rzekomego życia w Stanach, którymi mnie niekiedy próbują zasypać znajomi z Europy, a którzy nigdy tu nie mieszkali dłużej niż miesiąc, bardzo często czerpane z filmów znanego z manipulacji M. Moora ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-01 o 00:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja to krytykuję zawsze i wszędzie. Tylko nie widzę powodów do pisania o Polsce tu w tym miejscu. Do tablicy wywołałaś Stany no i niestety na mapie świata Ameryka wypada blado. Bardzo blado. Oczywiście w kwestiach ekologii. Możesz pisać o tym, że wystarczy spojrzeć na KWC, ale do rzeczywistości ma to się nijak. Oceniasz kraj przez pryzmat Twoich doświadczeń. Gdybym ja miała opisywać swiadomość ekologiczną w Polsce na podstawie własnych doświadczeń musiałabym przyznać, że jest ona rewelacyjna (moje środowisko to środowisko głownie ekologów, wegan i wegetarian). Jednak wiem, że moje jednostkowe doświadczenia nijak się nie mają do zachowań populacji, czy tego co robi rząd. I tak samo jest gdy Ty opisujesz Stany. Trzeba popatrzeć na statystyki. Edytowane przez ksiezniczkanajgorsza Czas edycji: 2010-11-01 o 00:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-01 o 00:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
A ja mam depresję pourlopową, wróciłam z Polski po tygodniu i napisze trochę inaczej. Owszem, brakowałoby mi pewnych rzeczy, gdybym wróciła na stałe, głównie pieniędzy, poczucia, że praca jest i (odpukać) będzie, że oszczędności na koncie rosną i nie muszę się aż tak bać o przyszłość. Brakowałoby mi trochę tego sztucznego optymizmu, "how are you?", "i'm great!". Ale poza tym - niewiele. Byłam w domu, we Wrocławiu, i tam rozczulają mnie nawet babcie narzekające w autobusach, kasjerki, które domagają się końcówki, czekanie na bus ponad 20 minut... Brak tłoku, przestrzeń, stary park grabiszyński z wielkimi drzewami i "Górką Żołnierską", bliskość z końca miasta do centrum, nawet zapach ogródków po deszczu, gdy idę małą uliczką do domu... Zwykły kurczak z kerfura smakuje niebo lepiej niż "organiczne" tutaj.
I w ogóle - gdybym miała tak płatną pracę jak tu - we Wrocławiu, od razu bym wróciła i nie oglądała się za siebie 8(
Because I read "Twilight" I have unrealistic expectations in men.. o_O Edytowane przez maimeri Czas edycji: 2010-11-02 o 15:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Gdybym wróciła do PL brakowałoby mi:
- Dobrych dróg. - Dobrych zarobków. - Tolerancji (PL jest pod tym względem zacofana ![]() - Cen ![]() ![]() - Czystości (?) - Czystych i porządnych autobusów/tramwai/pociągów. - Nawiązując do wcześniejszego, komunikacji (zwłaszcza na małych wsiach w PL autobusy jeżdżą co kilka godz, a tu najbidniej co godzinę). - Otwartości ludzi. - Bardziej zadbanych bloków/budynków. - Tego, że nie widać tak biedy... Będąc już w DE 3 lata, nie widziałam DREWNIANEGO rozwalającego się domu :O Jak sobie coś przypomnę, to dopiszę ![]() ![]() Edytowane przez Perfekcj0nistka Czas edycji: 2011-05-08 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
brakowałoby mi:
-zarobków i poczucia niezależności jakie one dają -dużego wyboru wśród produktów BIO -TGV -autostrad |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
1. Jedzenia.
2. Jedzenia. 3. Jedzenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
- optymizmu ludzi
- pozytywnego nastawienia do zycia - wesolego usposobienia ludzi - pogody - jedzienia !! - jezyka .... - pieknych zapierajacych dech w piersiach krajobrazow ![]() - ludzi....
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
1. Ludzi
2. Zarobków 3. Optymizmu, którym zarażają wszystkich dookoła 4. Tolerancji 5. Poczucia niezależności 6. Tego, że wszyscy są dla ciebie pomocni ... Jednym zdaniem, aż się nie chce wracać ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Rozeznanie
|
a mi najbardziej brakowaloby car-bootow..
![]() oboje z TŻ jestesmy od nich uzaleznieni..
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
1. Przyjaciół
2. Lodów ![]() 3. Możliwości kupienia kawy nawet na największym zadupiu o 3 rano w niedzielę ![]() 4. Palm!! Kocham palmy, mam absolutnego fioła na ich punkcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:13.