...magia, paranormalne zjawiska i ezoteryczny świat... - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-17, 15:54   #91
poko21
BAN stały

Dot.: ...magia, paranormalne zjawiska i ezoteryczny świat...

Cytat:
Napisane przez euphoriall Pokaż wiadomość
moze nie chce cie udusić a objąć?
jeeli to demon to idz weż wodę świeconą i pokrop ja po pokoju. Przed snem zmów koronke, modlitwe do ran Chrystusa, i Anioł Stróż. troche wody zostaw koło łóżka w naczyniu a jakby znowu sie pojawił to zamoc rece w wodziei pokrop tak gdzie go widzisz.
Jeżeli to nie jest demon to to pewno zagubiona dusza, która potrzebuje pomocy

Jak nie moge oddychać to chyba raczej nie jest tulenie... poza tym naprawde czuc taką nieprzyjemną aure po tym wszytskim... że czuje sie źle okropnie.... i bardzo niemiło...
poko21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 16:02   #92
Agula 88
Zakorzenienie

Nigdy bym nie wywoływała duchów

Edytowane przez Agula 88
Czas edycji: 2009-08-06 o 19:19
Agula 88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 16:06   #93
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agula 88 Pokaż wiadomość
Nigdy bym nie wywoływała duchów bo nie jestem osobą która ma do tego hm..? jak by tu powiedzieć kwalifikacje wicie same o co chodzi trzeba się znać i wiedzieć co się robi .Czytałam gdzieś że jak się wywołuje kogoś i ten ktoś przyjdzie to nie musi być to on i przede wszystkim nie musi być to dobra dusza i potem będzie chodzić za nami nawet do końca życia i trudno się tej duszy pozbyć a w ogóle o takich rzeczach będzie w rozmowach w toku w wtorek npo głupotach z wywoływaniem duchów o opętaniach.
no dokładnie. Te złośliwe uwielbiają sie podszywać, taka już ich natura ale dopóki nikt im nie przeszkadza, nie woła i nie daje możliwości ucieczki to zajmują się sobą. Ja niecierpie wywoływania duchów. To tak jak te głupie telefony, że dzwonią do ciebie jakieś dzieciaki i robią sobie z ciebie jaja. Ja się duchom w tym wypadku wcale nie dziwie
Stary 2008-09-17, 16:09   #94
poko21
BAN stały

Cytat:
Nigdy bym nie wywoływała duchów bo nie jestem osobą która ma do tego hm..? jak by tu powiedzieć kwalifikacje wicie same o co chodzi trzeba się znać i wiedzieć co się robi .Czytałam gdzieś że jak się wywołuje kogoś i ten ktoś przyjdzie to nie musi być to on i przede wszystkim nie musi być to dobra dusza i potem będzie chodzić za nami nawet do końca życia i trudno się tej duszy pozbyć a w ogóle o takich rzeczach będzie w rozmowach w toku w wtorek npo głupotach z wywoływaniem duchów o opętaniach.

Popieram... to nie jest zabawa... ja tam nigdy tego nie robiłam i nie zamierzam....
Stary 2008-09-17, 16:09   #95
Agula 88
Zakorzenienie

k

Edytowane przez Agula 88
Czas edycji: 2013-07-14 o 02:11
Stary 2008-09-17, 16:14   #96
poko21
BAN stały

Cytat:
Jak ktoś Cię odwiedzi jakaś dusz to powinno się zmówić modlitwę tak? i ona powinna odejść a co ma osoba zrobić jak zaczynają się dziać różne rzeczy słyszysz jak się przesuwają rzeczy spadają a gdy się modli to nic nie daje i jest coraz gorzej ?
Jak dla mnie to już raczej jakieś nawiedzenie^^
Stary 2008-09-17, 16:15   #97
Agula 88
Zakorzenienie

Mam nadzieje ze nie bo te rzeczy dzieją się od czasu do czasu.Sporadycznie
Stary 2008-09-17, 16:17   #98
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Jak ktoś Cię odwiedzi jakaś dusz to powinno się zmówić modlitwę tak? i ona powinna odejść a co ma osoba zrobić jak zaczynają się dziać różne rzeczy słyszysz jak się przesuwają rzeczy spadają a gdy się modli to nic nie daje i jest coraz gorzej ?
sama modlitwa nie wysarcza to jest dopiero perwszy krok. krzyż w pokoju każdym masz?? poświecony?? wszystko musi byc poswiecone. czesto diabły robia tyle szumu
jedna modlitwa nie wystarczy... czasem trzeba nawet poł godziny aby sie znudziły. I stansardowo: Anioł Stróż, Różaniec i Rany Chrystusa.
No i faktycznie one sie rozkrecaja do pewnego momentu a potem odpuszczaja.
Stary 2008-09-17, 16:23   #99
Agula 88
Zakorzenienie

Modliła się ona

Edytowane przez Agula 88
Czas edycji: 2009-06-28 o 15:16
Stary 2008-09-17, 16:24   #100
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Senses Woman złośliwych rzeczy martwych hm..? może jakieś spięcie lub coś tak się czasami zdarza.

no trudno mówic o złośliwości rzeczy martwych przyw wyłączonej listwie komputerowej...
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 16:25   #101
anka_85
Zakorzenienie

kiedyś znajomi wpadli na pomysł wywoływania duchów.
odwidziało im się po jakims czasie i dobrze.
ja na pewno w tym bym nie uczestniczyła...po co wywoływać wilka z lasu ...masakra pomysł

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-17, 16:28   #102
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Modliłam się ponad półgodziny a co to nie pamiętamy u rodziców w pokoju mam a u siebie i u brata nie postraszyłaś mnie z tym diabłem
ale spokojnie one do kazdego chodza tylko mało kto tak naprawde o tym wie.
Te modlitwy sa skuteczniejsze zawsze jak chodzi o duchy, diabły, demony trzeba sie modlic do Maryji i Ran Chrystusa.
No i krzyze poświecone to obowiązkowo, albo świety obrazek... aaa no i zapomniałam... Biblia! masz biblie?? tam gdzie śpisz w tym pokoju powinnaś mieć Biblie
Stary 2008-09-17, 16:32   #103
Agula 88
Zakorzenienie

x

Edytowane przez Agula 88
Czas edycji: 2013-07-14 o 01:19
Stary 2008-09-17, 16:33   #104
anka_85
Zakorzenienie

a powiedzcie mi jak to jest z lustrami w sypialni?
słyszałam że lustro w sypialni przywołuje demony i duchy można zobaczyć
prawda to?

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 16:35   #105
Agula 88
Zakorzenienie

A ja słyszałam ze nasza bodajże dusza podczas snu czasami wędruje i jak się zobaczy w lustrze to się przestraszy i nie wróci.
Stary 2008-09-17, 16:36   #106
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Tak biblie mam obrazek mam z komunii mojej mamy
no to wiesz co robić jakby co i nie przejmuj się diabłami naprawde, nawet nie masz pojecia jak ksiezy lubia straszyc np. ten ksiadz co egzorcyzmował annieliese mowił, że raz miał taki przypadek, że wlazły mu do szafy i wałiły w ścianki jak opetane, no to sie ksiad spokojnie modlił az sobie poszły
Stary 2008-09-17, 16:39   #107
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_85 Pokaż wiadomość
a powiedzcie mi jak to jest z lustrami w sypialni?
słyszałam że lustro w sypialni przywołuje demony i duchy można zobaczyć
prawda to?
nie wiem.. o tym nie słyszałam

Cytat:
A ja słyszałam ze nasza bodajże dusza podczas snu czasami wędruje i jak się zobaczy w lustrze to się przestraszy i nie wróci.
o tym slyszałam ale nie wiem czy to prawda, bo moja to juz dawno powinna sobie isc w takim razie w swoją strone bo mam duze lustro i trzeba sie naprawde postarac zeby sie w nim nie przejrzeć gdy wstajesz
Stary 2008-09-17, 17:10   #108
Lena_20
Zakorzenienie

jak ja lubie czytac takie rzeczy..

Lena_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 17:20   #109
kleo14
Zakorzenienie

A ja mam pytanie Jak to jest z odpędzaniem duchów w przypadku osób niewierzących?
kleo14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-17, 17:48   #110
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kleo14 Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie Jak to jest z odpędzaniem duchów w przypadku osób niewierzących?
pentagram biały albo metoda z gwoździami co juz było omawiane chyba na 2 stronie
Stary 2008-09-17, 18:35   #111
Agula 88
Zakorzenienie

Cytat:
no to wiesz co robić jakby co i nie przejmuj się diabłami naprawde, nawet nie masz pojecia jak ksiezy lubia straszyc np. ten ksiadz co egzorcyzmował annieliese mowił, że raz miał taki przypadek, że wlazły mu do szafy i wałiły w ścianki jak opetane, no to sie ksiad spokojnie modlił az sobie poszły
Chyba muszę poważnie pomyśleć o zakupie książki bo wnioskuje z tego co napisałaś że musi być ciekawa
Stary 2008-09-17, 18:36   #112
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
A pentagram to mozesz kupic najzwyklejszy tylko musi być biały nie czarny! czarny przyciaga złe moce!
Kolor nie ma tu znaczenia.
Odwrócony jednym ramieniem do góry postrzegany jest jako symbol ochronny, dwoma - niech będzie że okultystyczny.
Padło już wyjaśnienie z Wikipedii.

Cytat:
Aloha

Razem z Surimi (która gdzieś tu się szwęda) postanowiłyśmy założyć wątek, w którym będziemy rozmawiać na tematy mistyczne, okultystyczne, ezoteryczne itp.
Rzecz nie tyczy się wątków fantastycznych jak władca pierścieni tudzież inne Harry Pottery. To tak w ramach wyjaśnień

Euph, pytam z czystej ciekawości.
Z racji tego, że trafiłam na ten wątek i się z nim zapoznałam.
Na czym opierasz swoją wiedzę odnośnie wyżej wymienionych tematów?

cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 18:37   #113
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba muszę poważnie pomyśleć o zakupie książki bo wnioskuje z tego co napisałaś że musi być ciekawa
oj jest... ale nie radze czytac w nocy bo daje po wyobraźni sa tam opisane fragmenty rozmow z demonami...masakra
Stary 2008-09-17, 18:43   #114
Agula 88
Zakorzenienie

Wiem wiem o czym mowa bo oglądałam film dokumentalny o niej-warty obejrzenia ale to już pisałam wcześniej
Stary 2008-09-17, 18:45   #115
Konto usunięte

O pentagramie:

"Słowo pentagram pochodzi z języka greckiego, gdzie pente znaczy 5, a gamma literę, tak wiec pentagram odnosi się do pięcioramiennej gwiazdy lub dowolnej innej figury składającej się z pięciu linii (artykuł ten mówi o tradycyjnym pentagramie - pięciokąta foremnego narysowanego w okręgu), a sami Grecy zapisywali pentagram jako 5A.
Najstarszy pentagram został odnaleziony w starożytnym mieście Ur - centrum cywilizacji Mezopotamii i datowany jest (według naukowców) na rok 3500 p.n.e. Prawdopodobnie używany był jako pieczęć królewska.
Znak ten występuje m.in. w religiach pogańskich starożytności, u Izraelitów, chrześcijan i wielu innych. Obecnie znak ten jest jednym najczęściej używanych symboli w magii ochronnej, ceremonialnej, w czarostwie (wicca) etc.
Poganie uważali, że znak ten pochodzi od Bogini szeroko czczonej na terenach obejmującychobszar począwszy od Anglii aż po Egipt.
Nazywali ją Kore. Za swiety owoc Kory, uwazano jablko. Kiedy przetnie się je przez jego równik (dokładnie polowe), można zauważyć prawie perfekcyjny pentagram, w każdym ramieniu którego jest nasiono. Cyganie nazywaja środek jabłka Gwiazdą Wiedzy.

Pentagram uznawany był za symbol prawdy. Interesowali się nim m.in. Pitagorejczycy. Uznali go za symbol doskonałości, gdyż odnależli w nim złote proporcje, a w czasach gdy musieli się ukrywać używali go jako znaku rozpoznawczego. Celtowie uważali, ze jest to znak Bogini Podziemi - Morgany. Idea pięciu wierzchołków przenikneła z pewnością do jednej częsci celtyckich ziem: Irlandia miała 5 wielkich dróg, pięć prowincji i pięć rodzajów prawa. Populacja wróżek (faerie) liczyła piątkami, a postacie mitologiczne nosiły płaszcze z pięcioma falbanami.

Zanim ta pięcioramienna gwiazda nabrała obecnego znaczenia miała ona również swe znaczenie w religii chrześcijańskiej. Chrześcijanie uznawali pentagram za symbol prawdy i religijnego mistycyzmu. Nazywali go Gwiazdą Betlejemską i Gwiazdą Trzech Króli. O zaufaniu do niego świadczą także postacie historyczne jak np.cesarz Konstantyn, który używał go jako pieczęci i amuletu mającego chronić go przed złymi duchami. Był także symbolem pięciu ran Chrystusa (2 na przegubach, 2 na kostkach i jedną z boku). Legendarny rycerz Sir Gawain (rycerz i bratanek krola Artura) nosił na swojej tarczy pentagram jako symbol pięciu cnot rycerskich: wielkoduszności, odwagi, czystości, rycerskości i pobożności. Król Salomon używał go jako znaku który pozwalał mu przywoływać i kontrolować duchy.

Wszystko zmieniło się za sprawą Inkwizycji. Kościół uznał pentagram za symboliczne wyobrażenie głowy diabła Bafometa, którego rzekomo czcili templariusze. W Rennes-le-Chateau (we Francji) znajduje się ma chyba najsłynniejsza budowla związana z Zakonem. Zbudowana jest ona znajdowała się na planie ogromnego pentagramu uformowanego przez okoliczne wzgórza.
Dopiero w XIXw. były ksiądz, Alphonse Louis Constans, lepiej znany jako Eliphas Levi wprowadził podział na pentagramy dobre i złe. Za pozytywną wersję znaku uznał pentagram pionowy (odwrócony jednym wierzchołkiem do góry) a za negatywny odwrotną wersję (dwoma wierzchołkami do góry).

Pentagram zły, wykorzystał LaVey (autor Biblii Szatana) dla potrzeb rodzącego się wówczas kultu szatana. Użył pentagramu Bafometa, dlatego obecnie większość ludzi utożsamia pentagram z satanizmem i czarną magią.
Zajmijmy się jednak czasami obecnymi i tym co symbolizuje pentagram. Od wieków Pentagram Biały (tak brzmi pełna nazwa pentagramu zwróconego jednym wierzchołkiem ku górze) posiadał jedno z najważniejszych znaczeń jakie mu przypisano: znak ochronny. Pięcioramienna gwiazda symbolizuje człowieka (cztery dolne ramiona to ręce i nogi, a gór
ny to głowa) a koło zakreślone wokół niego to bariera ochronna.

Znak ten bez bariery (koła) oznacza konflikt i rozpad wewnętrzny, ale i aktywność która prowadzi do zażegnania tego konfliktu.Uznawany jest także za odwieczny symbol magii. Pięć wierzchołków ma bardzo bogatą symbolikę: pięć zmysłów, pięć światów (fizyczny, eteryczny, astralny, mentalny i duchowy), pięć żywiołow chińskich, cztery żywioły i duch górujący nad nimi (w przypadku odwróconego pentagramu to materia góruje nad duchem, co nie jest najlepszym połączeniem), rany Chrystusa i cnoty rycerskie (o czym mowa wcześniej). Jest także symbolem wielu Bogów i neopogańskiej religii Wicca. W jednej z jej tradycji - Gardneriańskiej, pojawia się także odwrócony pentagram jako oznaka wyżej wtajemniczonych. Pentagram (a reczej pentakl - krążek z wyrysowanym magicznym znakiem, w tym przypadku pentagramem) występuje jako jedno z narzędzi Maga, I karty Wielkich Arkan Tarota, gdzie symbolizuje żywioł ziemi i materii. Jeśli z pentagramu buchał ogień uznawany był on za symbol Astralnego Światła - w przypadku odwróconego pentagramu (dwa wierzchołki ku górze).
"

"Niewielu jest w stanie pojąć pełne znaczenie pentagramu i nie utożsamiać pięcioramiennej gwiazdy tylko z ciemnymi siłami. Jest on nieodłączną częścią naszej kultury oraz wiedzy duchowej."

Jeżeli rzeczywiście interesują Cię tego typu tematy, dużo czytaj.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 18:47   #116
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Kolor nie ma tu znaczenia.
Odwrócony jednym ramieniem do góry postrzegany jest jako symbol ochronny, dwoma - niech będzie że okultystyczny.
Padło już wyjaśnienie z Wikipedii.

Euph, pytam z czystej ciekawości.
Z racji tego, że trafiłam na ten wątek i się z nim zapoznałam.
Na czym opierasz swoją wiedzę odnośnie wyżej wymienionych tematów?
Biały i czarny w tym wypadku to okreslenie źrodła mocy do jakich należą. Ja wiem ze to nie dosłownie o kolor chodzi ale takie obrazki mi poprostu na grafice wyskoczyły

czytałam dużo książek na te tematy. O wspomnianych tutaj egzorcyzmach rozmawiałam z ksiedzem bo mnie to ciekawiło, czesto rozmawiałam z ludźmi, którzy mają odmienne zdanie na temat wiary niż moje, niektóre rzeczy znam z podań ludowych, tudzież innych rodzinnych ciekawostek.
Zawsze interesowały mnie tematu tabu (bo nie ukrywajmy np. rozmawianie o okultyzmie w tym kraju grozi ekskomuniką) bo skoro coś jest złe i zakazane to chcę wiedzieć dlaczego
Stary 2008-09-17, 18:50   #117
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
O pentagramie:

"Słowo pentagram pochodzi z języka greckiego, gdzie pente znaczy 5, a gamma literę, tak wiec pentagram odnosi się do pięcioramiennej gwiazdy lub dowolnej innej figury składającej się z pięciu linii (artykuł ten mówi o tradycyjnym pentagramie - pięciokąta foremnego narysowanego w okręgu), a sami Grecy zapisywali pentagram jako 5A.
Najstarszy pentagram został odnaleziony w starożytnym mieście Ur - centrum cywilizacji Mezopotamii i datowany jest (według naukowców) na rok 3500 p.n.e. Prawdopodobnie używany był jako pieczęć królewska.
Znak ten występuje m.in. w religiach pogańskich starożytności, u Izraelitów, chrześcijan i wielu innych. Obecnie znak ten jest jednym najczęściej używanych symboli w magii ochronnej, ceremonialnej, w czarostwie (wicca) etc.
Poganie uważali, że znak ten pochodzi od Bogini szeroko czczonej na terenach obejmującychobszar począwszy od Anglii aż po Egipt.
Nazywali ją Kore. Za swiety owoc Kory, uwazano jablko. Kiedy przetnie się je przez jego równik (dokładnie polowe), można zauważyć prawie perfekcyjny pentagram, w każdym ramieniu którego jest nasiono. Cyganie nazywaja środek jabłka Gwiazdą Wiedzy.

Pentagram uznawany był za symbol prawdy. Interesowali się nim m.in. Pitagorejczycy. Uznali go za symbol doskonałości, gdyż odnależli w nim złote proporcje, a w czasach gdy musieli się ukrywać używali go jako znaku rozpoznawczego. Celtowie uważali, ze jest to znak Bogini Podziemi - Morgany. Idea pięciu wierzchołków przenikneła z pewnością do jednej częsci celtyckich ziem: Irlandia miała 5 wielkich dróg, pięć prowincji i pięć rodzajów prawa. Populacja wróżek (faerie) liczyła piątkami, a postacie mitologiczne nosiły płaszcze z pięcioma falbanami.

Zanim ta pięcioramienna gwiazda nabrała obecnego znaczenia miała ona również swe znaczenie w religii chrześcijańskiej. Chrześcijanie uznawali pentagram za symbol prawdy i religijnego mistycyzmu. Nazywali go Gwiazdą Betlejemską i Gwiazdą Trzech Króli. O zaufaniu do niego świadczą także postacie historyczne jak np.cesarz Konstantyn, który używał go jako pieczęci i amuletu mającego chronić go przed złymi duchami. Był także symbolem pięciu ran Chrystusa (2 na przegubach, 2 na kostkach i jedną z boku). Legendarny rycerz Sir Gawain (rycerz i bratanek krola Artura) nosił na swojej tarczy pentagram jako symbol pięciu cnot rycerskich: wielkoduszności, odwagi, czystości, rycerskości i pobożności. Król Salomon używał go jako znaku który pozwalał mu przywoływać i kontrolować duchy.

Wszystko zmieniło się za sprawą Inkwizycji. Kościół uznał pentagram za symboliczne wyobrażenie głowy diabła Bafometa, którego rzekomo czcili templariusze. W Rennes-le-Chateau (we Francji) znajduje się ma chyba najsłynniejsza budowla związana z Zakonem. Zbudowana jest ona znajdowała się na planie ogromnego pentagramu uformowanego przez okoliczne wzgórza.
Dopiero w XIXw. były ksiądz, Alphonse Louis Constans, lepiej znany jako Eliphas Levi wprowadził podział na pentagramy dobre i złe. Za pozytywną wersję znaku uznał pentagram pionowy (odwrócony jednym wierzchołkiem do góry) a za negatywny odwrotną wersję (dwoma wierzchołkami do góry).

Pentagram zły, wykorzystał LaVey (autor Biblii Szatana) dla potrzeb rodzącego się wówczas kultu szatana. Użył pentagramu Bafometa, dlatego obecnie większość ludzi utożsamia pentagram z satanizmem i czarną magią.
Zajmijmy się jednak czasami obecnymi i tym co symbolizuje pentagram. Od wieków Pentagram Biały (tak brzmi pełna nazwa pentagramu zwróconego jednym wierzchołkiem ku górze) posiadał jedno z najważniejszych znaczeń jakie mu przypisano: znak ochronny. Pięcioramienna gwiazda symbolizuje człowieka (cztery dolne ramiona to ręce i nogi, a gór
ny to głowa) a koło zakreślone wokół niego to bariera ochronna.

Znak ten bez bariery (koła) oznacza konflikt i rozpad wewnętrzny, ale i aktywność która prowadzi do zażegnania tego konfliktu.Uznawany jest także za odwieczny symbol magii. Pięć wierzchołków ma bardzo bogatą symbolikę: pięć zmysłów, pięć światów (fizyczny, eteryczny, astralny, mentalny i duchowy), pięć żywiołow chińskich, cztery żywioły i duch górujący nad nimi (w przypadku odwróconego pentagramu to materia góruje nad duchem, co nie jest najlepszym połączeniem), rany Chrystusa i cnoty rycerskie (o czym mowa wcześniej). Jest także symbolem wielu Bogów i neopogańskiej religii Wicca. W jednej z jej tradycji - Gardneriańskiej, pojawia się także odwrócony pentagram jako oznaka wyżej wtajemniczonych. Pentagram (a reczej pentakl - krążek z wyrysowanym magicznym znakiem, w tym przypadku pentagramem) występuje jako jedno z narzędzi Maga, I karty Wielkich Arkan Tarota, gdzie symbolizuje żywioł ziemi i materii. Jeśli z pentagramu buchał ogień uznawany był on za symbol Astralnego Światła - w przypadku odwróconego pentagramu (dwa wierzchołki ku górze).
"

"Niewielu jest w stanie pojąć pełne znaczenie pentagramu i nie utożsamiać pięcioramiennej gwiazdy tylko z ciemnymi siłami. Jest on nieodłączną częścią naszej kultury oraz wiedzy duchowej."

Jeżeli rzeczywiście interesują Cię tego typu tematy, dużo czytaj.
no własnie przed chwila to napisałam
Stary 2008-09-17, 18:51   #118
Konto usunięte

Cytat:
czesto rozmawiałam z ludźmi, którzy mają odmienne zdanie na temat wiary niż moje
A jakie jest Twoje?
Stary 2008-09-17, 18:53   #119
euphoriall
Zakorzenienie

Cytat:
A jakie jest Twoje?
jestem praktykujaca chrzescijanka aczkolwiek bardziej tolerancyjna i otwarta na poglady innych
Stary 2008-09-17, 18:55   #120
witchwq
Zakorzenienie

A czemu mnie nikt nie powiedzial, ze tu taki fajny watek powstal, co? Euph, Surimi, w koncu i ja Wam bacikiem pogroze!
Wpisuje sie na stale tutaj
Co mnie "meczy"? Sny, przeczucia, raz zdarzylo mi sie chyba widziec ducha.
Mnie na szczescie meczy to mniej niz moja Mame. A najwiecej kiedys miala do powiedzenia moja Babcia (oczywiscie Mama mojej Mamy).
O moich przeroznych przezyciach pisalam juz w innych watkach, jak ktos bedzie zainteresowany, to powtorze i tu. Zaznaczam tylko, ze nie sa to rzeczy tak przerazajace, jak te, ktore tu opisalyscie do tej pory

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości