Z³y ch³opak - rozterki Myszuni19. Zbiorczy. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2008-09-07, 14:44   #91
Myszunia19
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 241
Dot.: dylemat

czyli wy nie myslicie ze powinnam go przeprosic za to ze dzwonilam do kumpla?? ze hmmm zrobilam "afere"?

a co do tych czestych watkow... ja nie mam z kim porozmawiac jak mam problem wiec licze na was...
Myszunia19 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-09-07, 14:48   #92
Monian
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 549

no fakt, faktem , ¼le to wygl±da , ch³opak olewa Ciê , nie zadzwoni³ nawet ¿eby powiedzieæ ,¿e jednak nie uda mu siê do Ciebie wpa¶æ, ja rozumiem, ma prawo od czasu do czasu wyj¶æ z kumplami na piwo ale chodzi o sam fakt ,ze nie zainteresowa³ siê tym czy siê o niego martwisz czy te¿ nie .

Ja bym szczerze z nim pogada³a , i je¶li on zleje t± rozmowê albo znowu zacznie na Ciebie krzyczeæ to chyba bym siê powa¿nie zastanowi³a nad przysz³o¶ci± tego zwi±zku...
Monian jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-09-07, 14:49   #93
nice6irl
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 191

Ale czy on powiedzia³, ¿e do ciebie przyjdzie, umówili¶cie siê? Czy tak sobie czeka³a¶? Bo to bardzo wa¿na kwestia.
Gdyby siê umówi³ i potraktowa³ ciê tak to chyba zaczê³abym robiæ w ten sam sposób. Bo albo siê kapnie, ¿e co¶ jest nie tak i zmieni swoje zachowanie, albo wasz zwi±zek sam siê rozpadnie.
A je¶li siê nie umawiali¶cie to raczej mia³ prawo spêdziæ dzieñ z kolegami. Chcia³ pobyæ z nimi sam, a ty narzuca³a¶ mu siê sms, telefonami i dlatego wysz³o jak wysz³o.

No ale najpierw sama napisz jak to by³o z tym czekaniem.
Stary 2008-09-07, 14:50   #94
Dosiak
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 2 543

No pewnie, ¿e go nie przepraszaj! Nic z³ego nie zrobi³a¶, nie dawa³ znaku ¿ycia wiec zadzwoni³a¶ do kumpla z pytaniem co siê dzieje, zrobi³abym tak samo. Zajmij sie teraz czym¶ i poczekaj na jego ruch.

Nie mam nic przeciwko czêstym w±tkom i od tego jeste¶my ¿eby doradzaæ, ale po prostu zwróci³am uwagê, ¿e to nie pierwszy problem z Twoim T¿etem.
Dosiak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-09-07, 14:50   #95
madmuazelle
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 8 516

Cytat:
Napisane przez Myszunia19 Poka¿ wiadomo¶æ
czyli wy nie myslicie ze powinnam go przeprosic za to ze dzwonilam do kumpla?? ze hmmm zrobilam "afere"?

a co do tych czestych watkow... ja nie mam z kim porozmawiac jak mam problem wiec licze na was...
Ty chyba ¿atujesz??On ciê olewa,ma ciê gdzie¶ a ty jeszcze chcesz dzwoniæ i go przepraszaæ.Wolne ¿arty,nie poni¿aj siê i nie p³aszcz siê przed nim bo nie masz powodów,to on powinien ciê przepraszac i przyj¶c do ciebie z bukietem kwiatków na przeprosiny. Szczerze to rozsta³abym siê z takim delikwentem który nie do¶æ ¿e obiecuje spotkanie,ma dziewczyne gdzie¶ to jeszcze pyskuje i ma g³upie odzywki.Czy tak zachowuje siê facet,który kocha?Odpowiedz sobie na to pytanie,bo ja wiem ¿e tak siê nie zachowuje.
madmuazelle jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-09-07, 14:52   #96
bess
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 829

Cytat:

szanuj sie i miej troche godnosci

Ze tez po tej awanturze i tekstach o niani do przytulania,klamstwach i szansach chce ci sie jeszcze z nim spotykac

Nie wydzwaniaj za nim i znajdz sobie zajecie skoro on nie ma ochoty sie z Toba widywac
bess jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-09-07, 14:54   #97
mag_rat
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 931

Cytat:

wg mnie nie powinna¶ przepraszaæ. Martwi³a¶ siê, nie wiedzia³a¶ co siê z nim dzieje, wiêc jak dla mnie ca³kiem normalne jest to, ¿e zadzwoni³a¶ do kumpla z którym by³. Nienormalne jest to , ¿e t¿ siê na tobie wy¿y³ za to.

mag_rat jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2008-09-07, 14:55   #98
justyla122
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 132

Cytat:
no wiec wczoraj- w sobotni wieczor czekam na mojego chlopaka. kolo 21.00 zaczynam sie niepokoic. pisze smsa a on ze pije piwo.:\ ja dzwonie odbiera kolega jego i mowi ze poszedl juz spac. zaledwie 3 minuty po smsie;\ JA SIE POPLAKALAM, ZDENERWOWALAM I PLAKALAM ZE DALAM MU MIESIAC TEMU DRUGA SZANSE, ZE MIAL SIE STARAC A TU CO. NIE WIDZIELISMY SIE CALY TYDZIEN... NO I DZIS DZWONILAM TO MNIE ODRZUCALO ALBO MIAL WYLACZONY. PISALAM-NIC. W KONCU NIE WIEDZIALAM CO SIE DZIEJE I ZADZWONILAM DO JEGO PRZYJACIELA. GODZINE POZNIEJ DZWONI MOJ CHYBA JESZCZE CHLOPAK I KRZYCZY NA MNIE ZE CO JA TO ROBIE ZE ZATRUDNI MI NIANIE DO PRZYTULANIA MNIE I ZE MAM GADAC Z NIM JESLI O NIEGO CHODZI. NIE DOPUSCIL MNIE DO SLOWA. JAK SIE MI W KONCU UDALO TO JAK ZAPYYTALAM CZY SIE WIECZOR ZOBACZYMY TO POWIEDZIAL ZE NIE MA OCHOTY I SIE ROZLACZYL.... POMOCY...
ja bym po takim incydencie go zostawi³a, a Ty ju¿ mia³a¶ parê nie mi³ych historii z t¿ tem .
Pomy¶l o sobie, ¿e masz byæ szczê¶liwa, a nie ci±glê siê martwiæ.

justyla122 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-09-07, 14:57   #99
Myszunia19
Zakorzenienie

smsa to mu jednego wyslalam i dzwonilam raz. dopiero dis jak sie dlugo nie odzywal to dzwonilam. tak. powiedzial ze znajdzie czas i sie spotkamy. a teraz juz nie dzwoni i nie pisze po tym jak powiedzial ze nie bedzie mial ochoty na spotkanie powiedzial ze robie afery i wogole takie. a przeciez ja dalam mu druga szanse i myslalam ze sie starac bedzie, ja sie martwilam po prostu. jest mi bardzo przykro ze on nie chce sie ze mna spotkac. teraz jest na mnie wsciekly i do mnie nie pisze ani nie zadzwonil... nic(
Stary 2008-09-07, 15:00   #100
syntagma
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 509

Cytat:
no wiec wczoraj- w sobotni wieczor czekam na mojego chlopaka. kolo 21.00 zaczynam sie niepokoic. pisze smsa a on ze pije piwo.:\ ja dzwonie odbiera kolega jego i mowi ze poszedl juz spac. zaledwie 3 minuty po smsie;\
no i na tym koniec inicjatywy z Twojej strony powinien byc! Dalej powinnas czekac na jego ruch, Ty cisza jak makiem zasial. Zadnych smsow Twoich, zadnego dzwonienia.

Cytat:
NO I DZIS DZWONILAM TO MNIE ODRZUCALO ALBO MIAL WYLACZONY. PISALAM-NIC. W KONCU NIE WIEDZIALAM CO SIE DZIEJE I ZADZWONILAM DO JEGO PRZYJACIELA.
Takim dzialaniem sprawiasz wrazenie zdesperowanej, dajesz znac, ze bardzo Ci zalezy na spotkaniu, do tego on moze sie czuc jak przy matce - za bardzo dajesz mu znac, ze sie o niego martwisz. Moze, on mysli, ze nie masz swojego zycia i ciagle na nim wisisz?

Cytat:
GODZINE POZNIEJ DZWONI MOJ CHYBA JESZCZE CHLOPAK I KRZYCZY NA MNIE ZE CO JA TO ROBIE ZE ZATRUDNI MI NIANIE DO PRZYTULANIA MNIE I ZE MAM GADAC Z NIM JESLI O NIEGO CHODZI. NIE DOPUSCIL MNIE DO SLOWA. JAK SIE MI W KONCU UDALO TO JAK ZAPYYTALAM CZY SIE WIECZOR ZOBACZYMY TO POWIEDZIAL ZE NIE MA OCHOTY I SIE ROZLACZYL.... POMOCY...
nie wracaj do tej sytuacji najlepiej. Jak juz ktos powienien przeprosic to on za to, ze krzyczal, co to za zachowanie Nie rob mu wyrzutow, o to, ze sie martwilas i ze chcialas spotkac. W ogole nie wracaj do tematu.

Poczekaj teraz, az on zaproponuje spotkanie, Ty nie proponuj nic.

Nastepnym razem nie zabiegaj tak o niego, nie dzwon, nie wypisuj, okaz mu troche obojetnosc. Moze to sprawi, ze on sie obudzi przestanie Cie olewac.

Jak nie, to sama wiesz...
Stary 2008-09-07, 15:01   #101
Myszunia19
Zakorzenienie

ale ja bardzo chcie sie z nim spotkac... tesknie za nim i nie wiem co zrobic. malo tego dostalam okres i wszystko przezywam dwa razy bardziej.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-07, 15:03   #102
mag_rat
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 931

Kochana,nie przejmuj siê nim z tego co piszesz, nie zrobi³a¶ nic z³ego, ani tym bardziej takiego, ¿eby on mia³ powód siê do ciebie nie odzywaæ.

Jest w¶ciek³y bo siê o niego martwi³a¶? no sooooryyy.

Jest niedziela,postaraj siê zrelaksowaæ, a o nim nie my¶l,bo nie warto.

mag_rat jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-09-07, 15:03   #103
Myszunia19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syntagma Poka¿ wiadomo¶æ
no i na tym koniec inicjatywy z Twojej strony powinien byc! Dalej powinnas czekac na jego ruch, Ty cisza jak makiem zasial. Zadnych smsow Twoich, zadnego dzwonienia.

Takim dzialaniem sprawiasz wrazenie zdesperowanej, dajesz znac, ze bardzo Ci zalezy na spotkaniu, do tego on moze sie czuc jak przy matce - za bardzo dajesz mu znac, ze sie o niego martwisz. Moze, on mysli, ze nie masz swojego zycia i ciagle na nim wisisz?

nie wracaj do tej sytuacji najlepiej. Jak juz ktos powienien przeprosic to on za to, ze krzyczal, co to za zachowanie Nie rob mu wyrzutow, o to, ze sie martwilas i ze chcialas spotkac. W ogole nie wracaj do tematu.

Poczekaj teraz, az on zaproponuje spotkanie, Ty nie proponuj nic.

Nastepnym razem nie zabiegaj tak o niego, nie dzwon, nie wypisuj, okaz mu troche obojetnosc. Moze to sprawi, ze on sie obudzi przestanie Cie olewac.

Jak nie, to sama wiesz...

yyy ale on nie widzi winy... wiec jak mu dac do zrozumienia zeby przeprosil?? ze mi zle?
Stary 2008-09-07, 15:04   #104
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_rat Poka¿ wiadomo¶æ
Kochana,nie przejmuj siê nim z tego co piszesz, nie zrobi³a¶ nic z³ego, ani tym bardziej takiego, ¿eby on mia³ powód siê do ciebie nie odzywaæ.

bo narobila mu wstydu przed kolegami,dzwonila do nich jak mamusia

Myszunia najlepiej jak nic nie bedziesz robila
Stary 2008-09-07, 15:06   #105
Myszunia19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_rat Poka¿ wiadomo¶æ

CHODZI O TO ZE ON SIE WKURZYL ZE ROBIE AFERE ZE ON NIE ODP. I O TO ZE WYDZWANIALAM DO JEGOM PRZYJACIELA.(szczerze to przyjacielowi powiedzialam ze jak TZ moze mi tak robic po tym co bylo i ze jesli nie chce byc ze mna to zeby ze mna pogadal i po co wogole do mnie w takim razie wrocil) zle zrobilam....?(

nie dawal znaku zycia i nie raczyl mnie nawet uprzedzic. wczoraj ani jednego smsa. nic przez caly dzien. jak tu sie nie martwic. myslalam ze sobote bedzie chcial ze mna spadzic. mowil ze jak tylko znajdzie czas...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-07, 15:06   #106
syntagma
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 509

ja wierze, ze chcesz sie z nim spotkac, ale co zrobisz. Jak staniesz sie troche niedostepna dla niego, bedzie widzial, ze nie jestes na kazde jego zawolanie, to mozliwe, ze jemu zacznie zalezec bardziej, zacznie czesciej on zabiegac o spotkania. Tak juz jest, ze jak jestesmy czegos bardzo pewni to przestaje nam tak zalezec, wiec moze stad sie bierze to jego olewanie.

Wyjdz gdzies z domu zeby o nim nie myslec, spotkaj sie z kims jak mozesz, do babci pojedz, obojetne co.
Stary 2008-09-07, 15:08   #107
bess
Zakorzenienie

Cytat:
CHODZI O TO ZE ON SIE WKURZYL ZE ROBIE AFERE ZE ON NIE ODP. I O TO ZE WYDZWANIALAM DO JEGOM PRZYJACIELA.(szczerze to przyjacielowi powiedzialam ze jak TZ moze mi tak robic po tym co bylo i ze jesli nie chce byc ze mna to zeby ze mna pogadal i po co wogole do mnie w takim razie wrocil) zle zrobilam....?(
zle,nie mieszaj do zwiazku osob z zewnatrz
Skoro to jego przyjeciel to wobec kogo bedzie lojalny,jak myslisz?
Stary 2008-09-07, 15:13   #108
Myszunia19
Zakorzenienie

no wiec 24 dni temu blagal abym mu wybaczyla ze mnie zostawil i zebym pozwolila wrocic. po 5 miesiacach. powiedzialam ze musi mi pokazac ze mu zalezy. ja go nie przestalam kochac. no i nie widujemy sie caly tydzien. widzielismy sie na chwile w piatek ale naprawde krotko. no i ja jak glupia na weekend czekalam. no bo kto pracuje w sobote o 21.00 od rana? przeciez nawet moj tata mowil ze to niemozliwe (zna go i jego szefa a zarazem brata TZa) i ze mnie olewa. ze jaby mu zalezalo to by przyszedl. powiedzcie co mam robic bo mam metlik. nie chce zaprzepascic drugiej szansy. moze przesadzilam ale nerwy i okres sie na to nalozyl bo ja wtedy taka dziwna jestem. tesknie za nim. i boli tekst ze on nie ma ochoty mnie dzis zobaczyc bo go wkur**lam.
Stary 2008-09-07, 15:16   #109
bess
Zakorzenienie

Ty nie chcesz zaprzepascic 2 szansy?przeciez niby on o ni± blaga³,a widac zwisa mu to totalnie

Dlaczego cie zostawil???

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-07, 15:21   #110
Myszunia19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Poka¿ wiadomo¶æ
Ty nie chcesz zaprzepascic 2 szansy?przeciez niby on o ni± blaga³,a widac zwisa mu to totalnie

Dlaczego cie zostawil???

dwa tygodnie przed matura po poltora roku... bo powiedzial ze nie wytrzymuje ze chce wychodzic z kumplami, ze ma za duzo pracy i nie ma czasu dla mnie no i ze mnie juz nie kocha. no ale powiedzial ostatnio ze dzien w dzien myslal o mnie. moje zdjecie znalazlam w jego aucie przez przypadek, jego kumpel mi mowil ze duzo mnie wspominal. pisal do mnie ale go olalam bo myslalam ze byl pijany.
Stary 2008-09-07, 15:46   #111
Myszunia19
Zakorzenienie

a pisac do niego wieczor czy sie zobaczymy??
Stary 2008-09-07, 15:49   #112
bess
Zakorzenienie

Cytat:
nie
Stary 2008-09-07, 15:57   #113
99GirlOoo99
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 812

nie pozwalaj sie tak traktowac

chora sytuacja, on Cie zostawia ,potem dostaje 2szanse ,olewa Ciebie ca³kowicie, ty sie martwisz ¿e zaprzepascisz t± 2szanse otó¿ przyjmij do wiadomosci ¿e to on sie powinien starac i martwic o to ¿e moze wam nie wyjsc a nie TY !!
Dzwonisz on nie odbiera, potem idzie spac , ty sie martwisz ,nastepnego dnia dzwonisz do jego kumpla, siejesz panike na prawo i lewo, on zdenerwowany mówi ¿e nie ma ochoty Cie widziec i rzuca s³uchawk± ,a ty sie zastanowiasz czy go przeprosic ? niechce z tob± gadac, jest z³osliwy i ma Cie daleko gdzies a ty sie przed nim chcesz p³aszczyc ..

zastanów sie lepiej nad sob±
Stary 2008-09-07, 16:20   #114
Dosiak
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez bess Poka¿ wiadomo¶æ
nie
Zgadzam siê z tym
Stary 2008-09-07, 16:24   #115
Marwari
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 19 079
GG do Marwari

Cytat:
NIE! nie odzywaj siê do niego... w takim przypadku powinna¶ go potraktowaæ tak jak on Ciebie to mo¿e wtedy co¶ zrozumie
czytaj±c Twoje w±tki to ja bym ju¿ sobie takiego faceta odpu¶ci³a...
Mój T¯ te¿ du¿o pracuje, ale woli wyj¶æ ze mn± i stara siê znale¼æ czas na spotkania

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-09-07, 16:35   #116
kinia2305
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 704

Zwykle sie nie wypowiadam na intymnym ale to tu czytam po prostu mnie przeraza. Dalas mu druga szanse, a on Toba teraz normalnie manipuluje.
Wywolal w Twobie poczuciw winy! Rozumiesz?

Zamiast sie starac o Ciebie, on postanowil wszystko przekrecic i tak Cie omotal, ze to teraz Ty za nim latasz. Olej go dzisiaj. Nie odbieraj i nie odpisuj. Jesli napisze dlaczego nie odbierasz to mu odp, ze powinien sie zastanowic nad swoim zachowaniem to moze mu odpowiedz sama przyjdzie do glowy.

Szkoda czasu na takiego manipulanta.
I wonder where my money went
I often wonder why I wonder

kinia2305 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-09-07, 16:39   #117
kosmiteczka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 610

dziewczyno, daj sobie spokój! widaæ, ¿e jeste¶ od faceta uzale¿niona, nie masz w³asnego zdania, nie masz HONORU.
jak mo¿esz dawaæ tak sob± pomiataæ...
wiem co czujesz, bo kiedy¶ te¿ postêpowa³am podobnie, ale teraz- po 4 latach zwi±zku wyrzucam sobie jaka by³am g³upia. I obawiam siê, ¿e Ciebie spotka to samo.
miej swój honor, miej swoj± dumê. Niech Ci przestanie tak na nim zale¿eæ, a je¶li nie,to przynajmniej nie okazuj tego, on bêdzie to jawnie wykorzystywa³.

Cytat:
NIE!

COCO JAMBO I DO PRZODU
kosmiteczka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-09-07, 16:42   #118
Myszunia19
Zakorzenienie

a to ze niby sialam panike na lewo i prawo?
Stary 2008-09-07, 16:48   #119
Dosiak
BAN sta³y

Cytat:
koniecznie chcesz go usprawiedliwiæ, ok rób tak dalej, a na pewno dobrze na tym wyjdziesz
Stary 2008-09-07, 16:55   #120
bess
Zakorzenienie

Cytat:
taka postawa jaka prezentujesz -bezwarunkowa uleglosc wzbudza agresje,pewnie dlatego ten chlopak tak Cie traktuje
Wez sie w garsc

nie szanuje Cie ,bo Ty sama siebie nie szanujesz
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:09.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.